-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
atiska007
senior tag
Szia! Igen, én vettem, mert itthon nem volt sehol raktáron.
ÁFA nélkül adták, ~21k volt a board + 4 hűtőborda.
6k-t kellett fizetnem még itthon rá.
Szóval egy ezressel volt drágább, mintha itthon vettem volna.
Viszont a kinti kamionos probléma miatt lassan ért ide, 1 hónap volt. -
Melyik megoldás az olcsóbb? Az 5V-os betápoz közvetlenül kivezetni az USB csatlakozott (ahogy a tüskesorra is kiviszik), vagy egy olyan áramkört beépíteni minden egyes USB csatlakozón lekorlátozza a a fogyasztást 900mA-re?
A gyári táp 3A-es. Csak az USB-k max fogyasztása (2x900+2x500) 2.8A. A Pi4 üresjáratban több mint 0.5A-t eszik. Szóval hogy is van ez? -
-
Crvsh3R
senior tag
Az Argon One v2 M.2-es házban beépítve van 1 db M.2-es foglalat, ami egy áthidalással USB 3.0-ás porton keresztül csatlakozik a Pi-hez. Nincs külső tápegység, sőt én még nem láttam M.2-es külső házat, ami külön tápellátással rendelkezne (nekem van 2 is, és egyik sem külső tápos). Ezért is a kérdés, mert nem véletlen árul az Argon is 5.25V 3.5A-es tápot.
-
Crvsh3R
senior tag
Argon One v2 M.2 az egy ház Pi-hez, M.2 SATA SSD beépítési lehetőséggel, tehát 1 db-ot aggatok rá
Ezen felül ha szükséges bővítem majd egy külső USB-s M.2 SSD-vel. -
Pubihun
újonc
Szia 0519.
Kicsit ellaposodott ez a teendő nálam, de szeretném rendbe hozni. Szóval az LG TV-m távirányítója továbbra sem tudja irányítani az OSMC-t. A wifi be van állítva, így a telefon KORE alkalmazását tudom használni, de sokkal kényelmesebb lenne a távirányítóval ügyezni. HDMI-vel kapcsolatos beállításokat nem eszközöltem a boot konfigurációs fájlban. Ha itt lhet a hiba, megtennéd hogy leírod hogy mi a teendőm?
Köszönöm szépen! -
draco31
veterán
TV-re van kötve, jó csatlakozó van kiválasztva. A pi-n meg csak a jack mellettibe tudom bedugni a HDMI kábelt, mert ami közelebb van a tápcsatlakozóhoz, oda nem tudom bedugni, mert átalakítós a kábel. De korábban is ezzel használtam amikor elsőnek konfiguráltam.
Amikor megjön ez a színes kép, akkor 5 másodpercig folyamatos zöld van, és utána nem villan fel többet.Megpróbáltam újra, most a boot könyvtárban lévő overlays mappát hagytam az eredetit. Ebben az esetben egy pillanatra van a színes kép, utána sötétség. A zöld led az nem ad más jelet, ugyan úgy kb 5mp folyamatos zöld, és aztán semmi.
-
draco31
veterán
A jó hír, a config fájl meg van.
Boot partición van 3-4 fájl, az is közte volt. Semmi más nincs rajta.
Másik particiót nem lehet megnyitni. Nem tartalmaz felismerhető fájlrendszert a win szerint.
Akkor formázás és újratelepítés?
Aztán a config fájlt bemásolom ami volt, és minden megy mint régen? Nyílván a programokat telepíteni kell. -
-
lanszelot
addikt
Minden évben 2szer küldök értéktelen rongyot állat menhelyeknek. Hogy az állatok ne a csupasz betonon feküdjenek, pláne télen.
Most 2db 15kg rongyot küldtem.
Szakadt pólók stb.
Értéktelen rongy.
csomagonként 12000HUF az átvizsgálás, plusz ha bármire azt mondják az még használható valamire akkor vám megy rá, és adó. Igen, az adó hivatal vizzgálja át.
Aki kapja az fizeti, és annak kell nyilatkozni.
Barátomnak küldöm ő viszi be. Tehát magán személy magán személynek küldi.
Beszéltem a vámossal, az adó valakivel, és mondták, hogy mindenre, mindenre, fizetni kell. Nem január 1 től, hanem március , aprilis valamikortól, mikor újra megváltozott az egész. Covid vége óta, mikor újra nyílt minden.
Vissza hozattam a csomagot, és itt ülök 30kg rongyon.
Ha te tudsz valamit, akkor neked elküldöm, és megmondom melyik menhelynek kell elvinni a rongyokat.
De ha az van amit írtam, akkor azt a részt te állod.Ui: telefonról vmiért nem fogadta az "off topic" hiába pipáltam, bocsi.
SunMount3r: vat = adó
Írtam is 56.18GBP
De mint írtam tuti, 100%, ezer biztos, hogy vám megy rá, nézd fenti esetet. Nem a netről, és hírekből tudom.
Válaszd az EU oldalakat, azzal tuti nem lesz gond. -
PistiSan
addikt
Köszi a tippet, majd bootolok egy linuxot addig az asztali gépen, amíg megcsinálja a másolást ha ennél a megoldásnál maradok, mert lássuk be egyszerűbb egy külön lemezen tárolni az operációs rendszert, és akkor akármi is van, az adat HDD-t még véletlenül sem tudom felülírni, nem is értem ezek az image készítő programok miért nem képesek arra, hogy egy adott partícióra rakják fel a rendszert, kicsit macerás ezt a fájlmásolgatásos megoldás, de nem vészes így sem.
-
polauf81
lelkes újonc
hello
köszi a linket átolvasom, sokat kell még tanulnom. még kezdö vagyok a raspberry-ben.
már rendben van a plexserver is, látja a külsö hdd-t és a rajta lévö mappákat is.
csak a smb még nem megy, szeretném windowson keresztül is látni azt a külsö hdd-t, hálozati lemezként. nem uj könyvtár kell, a meglévöt látni. :-) -
Én se gondolnám, h egy kis forrasztás tönkre tette volna.
Az az érdekes, h ment flottul rajta egy debian 11 (Home Assistant) kártyáról, most állítottam le előszőr a forrasztás miatt - rendesen paranccsal, nem kihúztam a konnektorból (pedig azokat simán túlélte, többször volt áramkimaradás). Nem nagyon értem... -
lanszelot
addikt
Hello,
Az ok hogy vennem kell RPi-t.
De amit írtál az tuti nem elég, és azt se írtad hogyan, mi, merre.
Írtam, hogy fogalmam sincs róla, tehát pontosan kellene a mit vegyek.
Illetve azt is írtam se wifi, se bt, se semmi, csak lejátszik, tehát tuti kell valami pici kijelző, nem jó a webes felület.
A zene ott lesz ahova mondjátok hogy rakjam, ezért írtam minimum méretét mennyit foglal ki.Wasserman: írtam hogy onnan küldtek, nem létezik olyan amit szeretnék.
-
Köszönöm, még a végén elpirulok....
Ugyanakkor golya87-el ellentétben nem ajánlom a dockert, főleg nem samba-ra.
Persze könnyen lehet, hogy csak jobban el kellett volna mélyednem a docker lelkivilágába, de pl. ott megakadtam, hogy egy beállított működő docker-t hogyan tudok lementeni úgy, hogy valami "katasztrófa" esetén csak pár fájlt visszamásolok, és ne kell nulláról keljen nekifutni felkonfigurálni. -
A kernel(verzió), a hozzá készített driverek, hogy a kernel és a programok milyen paraméterekkel lett lefordítva. Mennyit tököltek a készítők azzal, hogy pl. a config.txt-ben leírtakat figyelembe vegyék.
Amúgy leírtad a lényeget: Nem mindegy hogy csak elindul egy program, vagy ki van polírozva, hogy optimálisan fusson. -
Pubihun
újonc
Szia 0519.
Bocs, egy kicsit eltűntem, de a próbléma helyre állítása még mindig aktuális. Libreelec op rendszert használok, de a boot konfigurációs fáljban nem eszközöltem semmilyen beállításokat. Eddig a régi tv-nél nem volt rá szükség. Simán feltelepítettem a libreelcet az sd kártyára, be a PI-be, tv-re ráköt és már gyakorlatilag ment is. Most is ezt tettem, de az LG tv-vel valahogy nincsennek jóban. Úgy érzem hogy annyi lehetőségem van, hogy bekapcsolom rajta a wifi-t a régi tv segítségével és utána telefonról fogom tudni irányítani. Vagy valami javaslat?
Köszi szépen! -
pl.: a pi felhasználó /home/pi alatt garázdálkodhat, a root a / alatt (is).
belépsz a pi-vel nyitsz egy root terminált (jelszó nélkül) és szétcseszheted az egész rendszered haúgyvan. Most azt ne nézzük, h miért tennéd - mondjuk véletlen
Ezzel szemben pi a saját terminálján keresztül nem tud firkálni a /-be.
Ezért (is) kellene (szerintem) root jelszó -
Tarokk79
aktív tag
Tuti nem
:
cat cmdline.txt
console=serial0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=c4a4c4d4-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles
A config-txt-ben, ami nincs kikommentezve:disable_overscan=1
dtparam=audio=on
[pi4]
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
[all]
Gondolom a partuuid-t kellene átírni, de nem tudom még mire. -
atsil
tag
Lefuttattam az fsck-t SD kártyáról boot-olva, de sajna nem segített.
Mit lehetne még megpróbálni?szerk:
Még annyi, hogy a rendszer nincs teljesen lefagyva, mert ha például egy USB-s eszközt csatlakoztatok, akkor az üzenetek megjelennek a képernyőn, pl USB egér csatlakoztatva, stb. -
-
wassermann
Topikgazda
"Még következő lehetőség, hogy nagy kártyát vagy pendriveot használsz. Ha 16GB kell, akkor 128GB-t teszel bele. Ha van rá lehetősége, akkor a kártya (pendrive) saját vezérlő szoftvere elosztja az írásokat a teljes felületen, hogy kímélje az egyes cellákat."
Nénány éve írogattunk arról, hogy a drágább vagy ipari felhasználásra készült "élettartam garanciás" SD-kártyák (pl. Sandisk) is valőszínűleg ezt csinálják: veszel egy 32GB-s kártyát és belül lehet, hogy a vezérlője 512GB-vel gazdálkodik, csak te ezt kívülről nem látod
-
Archttila
veterán
És tényleg!
Persze indulni nem indul:
pi@raspberrypi:~/Downloads/MiUnlockTool/bin $ java -jar MiUnlockTool.jar
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javafx/application/Application
at java.base/java.lang.ClassLoader.defineClass1(Native Method)
at java.base/java.lang.ClassLoader.defineClass(ClassLoader.java:1017)
at java.base/java.security.SecureClassLoader.defineClass(SecureClassLoader.java:174)
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.defineClass(BuiltinClassLoader.java:800)
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.findClassOnClassPathOrNull(BuiltinClassLoader.java:698)
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClassOrNull(BuiltinClassLoader.java:621)
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:579)
at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:522)
at com.xiaomitool.miunlock.Main.main(SourceFile:46)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javafx.application.Application
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)
at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
... 10 more
Ezt találtam neten mint lehetséges megoldást
java -jar --module-path /usr/share/openjfx/lib --add-modules javafx.controls MiUnlockTool.jar
de sajnos nem segített
Exception in Application start method
Exception in thread "main" java.lang.RuntimeException: Exception in Application start method
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.launchApplication1(LauncherImpl.java:900)
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.lambda$launchApplication$2(LauncherImpl.java:195)
at java.base/java.lang.Thread.run(Thread.java:834)
Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: javafx/fxml/FXMLLoader
at com.xiaomitool.miunlock.a.start(SourceFile:28)
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.LauncherImpl.lambda$launchApplication1$9(LauncherImpl.java:846)
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runAndWait$12(PlatformImpl.java:455)
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runLater$10(PlatformImpl.java:428)
at java.base/java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at javafx.graphics/com.sun.javafx.application.PlatformImpl.lambda$runLater$11(PlatformImpl.java:427)
at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.InvokeLaterDispatcher$Future.run(InvokeLaterDispatcher.java:96)
at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.gtk.GtkApplication._runLoop(Native Method)
at javafx.graphics/com.sun.glass.ui.gtk.GtkApplication.lambda$runLoop$11(GtkApplication.java:277)
... 1 more
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javafx.fxml.FXMLLoader
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)
... 10 more
-
wassermann
Topikgazda
Lehet, hogy a TV bírja, de az utolsó sor itthon nem a legjobb, mert a 60Hz az az amerikai NTSC szabványnak megfeleló! Ha felkapcsolják a szobában a villanyt az 50Hz, emellett a TV 60Hz, nem lesz szemkímélő az interferenciából adódó finom villódzás.
Az európai PAL szabvány 50Hz! Emiatt az 50 vagy a 100 Hz jobb Európában
-
-
Kicsirics77
veterán
Látszólag igen de ha a chromiumban megnyitom a kiegészítőket és rányomok a frissítésre akkor semmi nem történik,a verzió marad 0.0.0.0 elengedem,majd nézem iPaden aztán elleszek azzal is csak érdekes hogy se youtube se hbo go se semmi videó nem indul el böngészőben,a youtube lejátszás ha a linket kimásolom vlc alá akkor lejátsza tökéletesen.
-
st6969
őstag
-
Valóban viszont az Samba megosztás problémájából kihúz egy hibalehetőséget: a névfeloldást.
RaPiDsHaRe
Működik ez. Mit ír a Windows, ha csatlakozni akarsz? Van rajta plusz biztonsági/pimpelő program ami akadályozná a kapcsolatot? -
janosibaja
őstag
Ezt a tippet kaptam, s tényleg, kiegészítőként nagyon könnyen lehetett Plexet telepíteni - csak éppen hang nincs
. Az a gyanúm, hogy kodec-et kéne telepíteni, vagy valami egyéb egyszerű, de számomra átláthatatlan hiba van...
A magamfajta totálkezdőnek az a problémája, hogy teljesen szájbarágós, lépésről-lépésre leírást nem találok (magyarul vagy angolul), amelyik leírná, hogy a kliens Raspberry-re telepítsd ezt, állítsd be így; a windowsra telepítsd amazt, állítsd be úgy.
Feltételezem az volt a kérdésed mögött, hogy miért nem állítom be a Kodit... Mert nem sikerült, mert nincs meg a minimum infóm sem róla. -
_q
addikt
Lehet nem jól fogalmaztam, de fájl böngésző alatt azt értettem. Total commandert és más fájl böngészőt is próbáltam és csak az említett módon megy, ami nem a samba-s megoldás gyanítom.
(#39485) rikko
Ami most megy az szerintem ugyan az amit én írtam androidon. Tehát egy sima FTP megosztás, amit a bekapcsolt SSH miatt tudsz megtenni. Ami még gond lehet a nem megfelelő felhasználóvalóval való csatolás, jogosultság gond, esetleg routeren érdemes a Pi mac címe alapján fix IP-t kiosztani még. -
-
-
V.Stryker
nagyúr
Az enyémben A13 van... Veri az Intel i5-öt. Szerinted?
A kérdés az, hogy van -e értelme ráküzdenem magam a 8gb-os verzióra? Van a hálószobában egy 1920x1200-as monitor, amit néha a notikra dugunk rá pluszba. Erre kötném, egyrészt böngészni, néhány torrent elindítása a synologyra. Másrész pythonnal ismerkedni, gpio programozással ismerkedni. Hosszabbtávon megtartanám.
Amennyit ismerem a linuxot, kicsit feleslegesnek tartanám a 8gb-ot, mert ahová már kéne, ott a proci úgyis ki fog fulladni. De mivel azért laikusnak gondolom magam, érdekelne, hogy ha 3 évre venném, akkor van-e olyan indok, amivel esetleg rábeszélnétek,hogy inkább azt. -
gojko.m
senior tag
$ cat /etc/os*
PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 10 (buster)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="10"
VERSION="10 (buster)"
VERSION_CODENAME=buster
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs" -
_q
addikt
Nem állítottam ilyet, mivel a linkelt tutorialokban se volt ilyen. Töröltem a root partíciót egyik esetben és létrehoztam sda2 és sda3-at. cfdisk esetén meg csak a meglévő sda2 root-ból hoztam létre egy sd3-at leválasztással. Azonosító megadásokat egyik se mutatott. Illetve amikor már különféle kombinációkat néztem sehol se írt cmdline.txt-ről és azonosítról.
Félreétés ne essék, biztos én rontok el valamit, nem hiszem hogy ne lehetmeg megcsinálni, inkább az a fura, hogy eddig egyik tutorial alapján se működött egy látszólag egyszerűnek tűnő partícionálás.
-
_q
addikt
Azért gondolom, hogy nem csak az a baj és összetettebb az egész, mert attól még bootolni tudnia kellene a rendszer nem? Max nem látja az új partíciót. Viszont itt cfdisk parancs után nem tud bootolni és nem jövök rá miért. Az lehet, hogy a root partíciót nem megfelelően szedi szét és mondjuk az új partícióra is kerül adat, mondjuk megfelezi a jelenleg létező adatokat és egy része a root-on marad másikat az sda3-ra teszi ezért omlik össze és nem indul el az OS?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest