- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Milyen videókártyát?
- PLC programozás
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
válasz
gumicukor89 #6048 üzenetére
Nekem egy ősrégi Fujitsu-Siemens USB-s tunerem van, az is piszkosul melegszik.
-
tomas01
aktív tag
válasz
gumicukor89 #6048 üzenetére
Egyenlőre nem tudom.Keresem a megoldást ,hogy autom. induljon el a tvheadend.
A tuner melegedés miatt fog szaggatni...
Hűtés az egy érdekes dolog... -
gumicukor89
csendes tag
válasz
tomas01 #6047 üzenetére
Szia! Köszönöm a tippet, megpróbáltam, de ez sem jött meg, illetve az adott mappában nem található fájl. (Van egy olyan érzésem, hogy nem van a hiba.)
Másik: A tunerem alapvetően piszokul melegszik. Már korábban is megpróbáltam hűteni, de passzív hűtéssel nem sokra mentem, nem bírtam bekapcsolt állapotban hozzáérni tartósan a bordához. Ma tettem oda egy ventilátort és azóta kevesebbszer "szaggat be", kevesebb a hiba, sokkal élvezhetőbb a műsor.
-
tomas01
aktív tag
válasz
gumicukor89 #6046 üzenetére
Köszi. Próbál így bemásolni.
/usr/local/bin/tvheadend -C
-
gumicukor89
csendes tag
-
tomas01
aktív tag
gumicukor89 küldj már egy képet a tv tuneredről.
-
Hyperion
senior tag
válasz
gumicukor89 #6041 üzenetére
ssh-val nyitsz egy shell-t. pl.: windows-ról putty-val, de ezt már csináltad gondolom.
Majd login után beírod:
which tvheadendEz kiköp vlmit, pl.: /usr/bin/tvheadend.
Megfogod és kimásolod, majd beilleszted az rc.local-ba.
pl.: /usr/bin/tvheadend -C & -
tomas01
aktív tag
válasz
gumicukor89 #6038 üzenetére
Szia. Próbálj egy & jelet tenni a tvheadend után pl
# By default this script does nothing.
tvheadend -C &
exit 0 -
gumicukor89
csendes tag
válasz
tomas01 #5997 üzenetére
Szia!
Most jutottam el odáig, hogy foglalkozzak a rc.local fájl-al. Sajnos nem sikerült megoldanom azt, hogy a Live TV magától induljon. A parancsot 'tvheadend -C' betettem a fájlban, azonban nem indul el a program a rendszerindításkor. Tudnál-e abban segíteni, hogy mit változtassak a fájlon?
Jelenleg ez van:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
tvheadend -C
exit 0Az én gépezetem egy B modell, második kiadás és Nagy-Britanniában készült.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6036 üzenetére
Az 512-es változatnál sokszor megjártam már a fájlrendszerrel. Mostanában raspbmc alatt futtatva inkább egy pendriveon van a / , mert úgy sokkal jobban bírja a gyűrődést. Talán az is számít hogy nem memóriakártya eszköz hanem sda eszközként van jelen.
-
UsagiYojimbo
tag
Volna egy kérdésem:
Most járok ott, hogy az LCD-t akarnám összerakni a Pi-hez, és találtam egy ilyen oldalt: Simple VFD-controller
Vajon érdemes lenne ez alapján a VFD-vel bajlódni, vagy hagyjam, és vegyek egy LCD kijelzőt?
(A meglévő VFD nem ilyen, 13 szegmenses, hanem csak 9 szegmenses, és van rajta egy sor CD-specifikus ikon is.) -
Proci85
senior tag
válasz
wassermann #6032 üzenetére
Ha szabályosan leállítod és indítod, akkor szerintem kapcsolási számtól függetlenül is stabil maradna
Amúgy, ha read-only -ba kapcsolod előtte a fájlrendszert és úgy húzod ki, kevésbé sérülékeny.
Persze annyi erővel már a halt parancs is beleférMás: szivet melengető hír: [link]
-
Proci85
senior tag
A nagyobb kártya előnyös a wear leveling miatt. SSD-nél is ezért kell 2x akkorát venni, mint amekkorára szükséged van. Egyébként is a béka *** alatt az SD kártya árak, 2-4-8-16GB majdnem mindegy. Nem is tudom kerül-e 3 ezer forintba a 16GB-s sandisk amit múltkor rendeltünk itt páran.
-
sonar
addikt
Attól függ, hogy milyen funkciókra szeretnéd használni.
Ez kimondottan hobbi célokra van.#6028 HP laptopon (linux mint 13) és egy Lenovo pc (win7) kártyaolvasójával is próbáltam.
#6026 az általam linkelt oldal szerint azért a sandisk sem az igazi.
16G-t nem akarok venni, mert amire használni akarom ahhoz nem kell tárhely. 2 gigásat vennék ha még kapható lenne -
BeriJan
csendes tag
Ha már SD kártya a téma. Múltkor már írtam hogy összeomlott az SD kártya fájl rendszere 161 nap, kb 231840 mérés után. A rendszer futott de a kártyára nem lehetett írni. Újra raktam a rendszert majd 4 nap után ismét összeomlott. Most már be sem tudtam lépni ssh-val sem. Kicseréltem egy másikra amivel most 31 napja megy. Rendeltem egy 8 gigás SanDisk Extreme Pro-t. Állítólag ez már tud wear leveling-et.
-
BeriJan
csendes tag
Próbáld meg esetleg egy másik kártyaolvasóval. Nekem anno a laptopba épített olvasó tréfált meg. Az első alkalommal sikerült az image kiírása majd kb. tízszer nem. Ekkor a nyomtatómban lévőt próbáltam. Ezzel mindig sikerül csak még USB 1.1-es így egy óra a 2 megás image kiírása. :-(
-
Ivitz
tag
Raspberry mennyire jó otthoni szervernek? Nem túl lassú?
-
-
sonar
addikt
Igen volt.
A sima 2Gigás kingston-okra felmegy (és működik is) a raspbmc meg a régebbi raspbian (2012-12-16-wheezy-raspbian.img)
Még azt is megpróbáltam, hogy a 2G-s kártya tartalmát átklónoztam a 4G-re, hátha. De sajnos úgy sem ment.Viszont ha jól nézem ezen az oldalon[link] ott is van a listában, hogy NOK
-
sonar
addikt
Kezdek begolyózni...
Szereztem 4GB kingston sdhc kártyát sd4/4gb, de azzal se megy rpi
Pedig több helyen is irják, hogy elvileg ezzel faja.
Mi a franc lehet a különbség az SD kártyák között? -
Proci85
senior tag
válasz
PistiSan #6021 üzenetére
Igen le tudod menteni, de fontos, hogy ekkor ne írj rá, mert inkonzisztens lesz a mentésed állapota. Magyarán a mentésed eleje és a vége nem ugyanarról az állapotról fog történni.
Hogy tudod ezt elkerülni? A logolás gondolom egyébként is offolva van az SD kártya miatt, tehát ciklikusan elvileg semmi nem írja a fájlrendszert.
Ezért kiadhatsz egy ilyen parancsot: mount -o remount,ro /
Ez read-only -ba kapcsolja a fájlrendszert, tutira semmi nem fogja tudni írni. Jöhet a dd-s mentés, lesz egy jó konzisztens, bármikor működő fullos mentésed a rendszerről.
Ha végeztél: mount -o remount,rw / -
PistiSan
addikt
válasz
Proci85 #6020 üzenetére
DD-vel, le tudom menteni a futó rendszert is? Biztos tud ilyet?
Ha tényleg működik, akkor csinálok neki egy hálózati megosztást, és oda mehet a mentés, ha így meg úszom a többi herce hurcát!
Windwos alatt tudom hogy nincs olyan szoftver, ami teljes mentést képes csináni úgy, hogy közben fut a windows!
Linux alatt akkor a dd alkalmas lenne rá? -
Proci85
senior tag
válasz
UsagiYojimbo #6019 üzenetére
Backup szinkronban tartására nagyon jó, gyors.
A boot rekordot azonban nem menti le, erre két lehetőséged van.
1. dd if=/dev/sda of=/bootrekord.bin bs=512 count=1
+ rsync az összes többi fájlról.2. dd if=/dev/sda of=CÉLHELY bs=1M
célhely=SAMBA vagy NFS megosztás valahol másik gépről, esetleg nagy pendrive mappája ahova az egész SD kártyát 1:1-ben lementi és bármikor vissza tudod tölteni 1:1-ben boot rekorddal együtt.
-
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van lehetőség arra, hogy a raspin futó rendszert le mentsem, úgy hogy ne kelljen kikapcsolni hozzá a pi-t?
Havonta, 2 havonta szoktam egy biztonsági mentést készíteni az aktuális rendszerről, ha valami gebasz lenne akkor legyen egy viszonylag friss mentésem. Ehhez le szoktam állítai a pi-t, SD kártyát kivesz, kártya olvasóba bele rak, és a Win32DiskImager-el szoktam le menteni a rendszert.
Ismertek olyan módszert, amivel nem kell kivenni az SD-t a pi-ből? Csak kopik az is minden ilyen alkalommal. -
sonar
addikt
Sziasztok,
Elképzelhető, hogy ADATA SDHC 4GB-s kártyát nem tudja kezelni?
Az összes létező telepítést végigpróbáltam, de nem hajlandó bootolni. (a 2G-s sima Kingstone-ról meg egyből indul) -
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
-
V.Stryker
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC R7 5700x 8/16 4.6ghz 2x16 32gb 3200mhz ram, rtx 3070, 1tb m.2 ssd
- Gamer PC - I7-4470, GTX 1060 6gb és 16gb RAM + GARANCIA
- Új! AKCIÓS! 4K DDR5 AM5 RYZEN 5 7600X 12x5.3Ghz RTX 4070 12GB GDDR6X 1TB M.2 4TB HDD 32GB Gamer PC
- Intel Core i7 13700KF / Nvidia GeForce RTX 4080 / 32GB DDR5 RAM / 2TB SSD konfig eladó
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest