- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Androidos tablet topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Volt erről vita régebben (nem a pi nevű felhasználó törléséről hanem a rendszer biztonságáról). Konkrétan, h a root-nak nem lehet jelszót beállítani. Kicsit utána keresgéltem akkoriban és az a konklúzió jött le, h ez ilyen ha nem tetszik lehet másik disztrót nézni, tessék továbbhaladni
Ez csak eszembe jutott így a biztonságról -
válasz
Polemius #41794 üzenetére
Miért kellene törölni? Dőreségnek tűnik az egyetlen admin user-t kitörölni a rendszerből.
Készíts egy mezei felhasználót, akinek nincsenek emelt szintű jogosultságai, és használd azzal.
A fájl jogosultságai, és tulajdonosa megmarad, nem változik. Az ext fájlrendszerben a felhasználó/csoport egyedi sorszámát tárolja. Lásd ls -n
Vagyis ha törlöd pl. a pi user-t (1000) ugyanúgy megmarad a fájl jogosultsága az 1000-es azonosítójú felhasználóra, mégha nem is létezik a rendszeredben. Később egy új user létrehozásakor, vagy a véletlenül törölt pi user létrehozásakor megadhatod az user id-t, aminek egyeznie kell a régivel. pl. sudo useradd -u 1000 Béla
Ekkor már a Béla lesz ezeknek. fájloknak a tulajdonosa. Persze ha már létezik ilyen azonosító, akkor hibát fogsz kapni.
Mivel a parancs a másik emelt szintű user nevében fut le, értelemszerűen az emelt szintű user tulajdonába kerül. pl. sudo touch teszt1 hatására egy root tulajdonú fájl jön létre:
-rw-r--r-- 1 root root 0 jún 29 12:31 teszt1 -
Polemius
senior tag
Azt írják (több helyen), hogy érdemes másik usert létrehozni és törölni a Pi usert (biztonsági okokból).
De felmerült bennem a kérdés:
Ha törlök egy usert, akkor mi történik azon fájlok jogosultságával, amelyeknek ő volt a tulajdonosa?
Ki lesz a törölt user helyett a tulajdonos?Kapcsolódó: sudo-val létrehozott dolgoknak ki a tulaja? A user vagy a root? Egyáltalán, hogyan lehet megnézni valaminek a tulajdonosát?
-
-
elmo
aktív tag
válasz
Attici #41788 üzenetére
A TC nem dobja fel, hogy "adminként törölni"?
Amúgy jogosultságokról röviden kérlek a [Linux parancsok, kezdőknek]
chmod
szekciót olvasd el. -
válasz
Attici #41788 üzenetére
Ez nem linuxspecifikus, Windows alatt (NTFS) is létezik, csak sokan adminként használják, így ritkán ütköznek bele. Érdemes utánna olvasni, mert a jövőben is szükséged lehet rá.
Konfigurációs problémának tűnik. Kinek a nevében fut a transmission, és mik a mappa jogosultságai?
-
-
Attici
őstag
Raspberry Pi OS Lite-ra milyen fájlkezelőt lehet telepíteni?
Vagy hogy kellene beállítani, hogy sftp-n keresztül a total commandernek legyen jogosultsága fájlt törölni? -
Mert a wifis okos dugasz, vagy az időzítő kapcsoló nem fogyaszt? Mennyivel biztonságosabb ha azok maradnak feszültség alatt?
A "halt" tartásához kell hogy menjen a tápellátás. -
válasz
cinemazealot #41782 üzenetére
Nagyon jó ez a terv, annyival egészíteném ki, hogy a kikapcsolást is meg lehet oldani nyomógombbal, egy egyszerű script segítségével, ráadásul pont a pi3-on van egy olyan lehetőség, hogy áramtalanítás nélkül is fel lehet ébreszteni, akár ugyanazzal a gombbal, amivel kikapcsolod. Ezt használom is a retropie gépemen shutdown/start gombnak. Tehát ezzel akár azt is meg lehet csinálni, hogy a pi folyton áram alatt legyen, csak az erősítőt kapcsolod relével
Van egy pin, amelyik állapota a processzor "halt" állapotában változik, fejből nem tudom melyik, talán valamelyik SPI láb, ezt szokták a táp vezérlésére használni. Mikor fut a proci, a láb "high" állapotú, mikor leáll, "low"-ra vált, minden külön script nélkül.
A legelegánsabb megoldás szerintem az lenne, hogy csak 1db be és kikapcsoló gomb lenne, egy kétáramkörös nyomógomb. Az egyik áramkör az öntartó relét élesztené, a másik kör pedig a pi shutdown pin-jét húzná földre.
-
UberMutant
őstag
válasz
cinemazealot #41782 üzenetére
vagy a kettő kombinációja: lekapcsolja egy shutdownnal majd áramtalanítja a wifis okosdugasszal.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Tyson5 #41779 üzenetére
A Pi-t szoftveresen le lehet kapcsolni, bekapcsolni viszont csak úgy, ha leállás után el- majd visszakapcsolod alatta a tápot. A szoftveres lekapcsolásra több megoldás is van, a lényeg, hogy az még a táp lehúzása előtt történjen meg, máskülönben egy félbeszakított írás hazavághatja a memória kártyát.
A legönműködőbb megoldás szerintem az lenne, ha bogozol a Pi-re egy 2 csatornás optocsatolós relémodult, amin az egyik relé egy nyomógombról, majd bekapcsolást követően az egyik GPIO lábról öntartó bekötéssel biztosítja a Pi működtetéséhez szükséges 5 V-ot, a másik pedig a felokosítani kívánt régi erősítődnek akár a 230 V-ját. Így a bekapcsoláshoz elég egy nyomógomb megnyomása, kikapcsoláshoz pedig elég ha szoftverből poweroff-olod a Pi-t. A lényeg, hogy a kiválasztott GPIO tüske poweroff után elengedje a relét (de semmiképp sem előtte), így rögtön kikapcsolás után el is veszi a tápfeszt. Tehát visszakapcsolni ismét elég a nyomógomb.
#41781 wassermann
Bátraké a szerencse. -
Tyson5
tag
válasz
wassermann #41771 üzenetére
De egyszerűbb, viszont ha kint vagyok a telefonnal is gyenge a wifi. Vagy repeater kellene, vagy egy már meglévő, régi 2.4GHz-es router a megfelelő választás.
Mostanában sűrűn vagyok kint, de biztosan lesz időszak, amikor hetekig, hónapokig nem fogom használni a raspit. Ti hogy oldanátok meg a kikapcsolását? Nem szeretném, ha 2-3 héten keresztül, vagy télen 2 hónapig is feleslegesen bekapcsolva maradna. Egyenlőre csak kihúzom a tápot, de az elég barbár megoldás.
-
-
sonar
addikt
Nekem ezek a nobody.nogroup ownerek nem túl szimpatikusak. (de izlések és pofonok)
Nálam még ezek voltak belőve
Lehet belőle szemezgetni./etc/rsyncd.conf
uid = sonar
gid = local-users
use chroot = yes
max connections = 4
pid file = /var/run/rsyncd.pid
log file = /var/log/rsyncd.log
exclude = lost+found/
transfer logging = yes
timeout = 900
ignore nonreadable = yes
dont compress = *.gz *.tgz *.zip *.z *.Z *.rpm *.deb *.bz2
address = 192.168.4.0/24
[share1]
max connections = 2
path = /srv/share1
read only = false
write only = no
list = yes
uid = 1000
gid = 1000 -
Köszi! Utánnaolvasok az ssh kulcsnak. Amúgy egy Synology menti rá a fontosabb dolgokat:
drwxr-xr-x+ 6 nobody users 4096 jún 25 22:52 .
drwxrwsrwx+ 3 pi users 4096 jún 24 22:06 ..
drwxr-xr-x+ 8 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 Config
drwxr-xr-x+ 4 nobody nogroup 4096 jún 24 22:07 Control
drwxr-xr-x+ 3 nobody nogroup 4096 jún 24 22:39 Guard
drwxr-xr-x+ 5 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 Pool
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 4096 jún 25 22:52 storage_statistics.db.4
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 3072 jún 24 22:06 synobkpinfo.db
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 0 jún 24 22:06 SynologyHyperBackup.bkpi
-rw-r--r--+ 1 nobody nogroup 1674 jún 25 22:52 _Syno_TaskConfig -
Aki már készített rsync szervert, az átfutná ezt? Kellene még valamit beállítani?
-
WaterWave
veterán
válasz
golya87 #41766 üzenetére
Rájöttem a hibára...
eleve ha simaként futtatod a dockerben a tvheadet, akkor 172-es ip-vel az életbe nem fogja megtalálni a muxhoz tartalmazó csatornát.
Magyarán a docker belső hálózatát kell használni (1 pipa lehetőség), akkor viszont már jó.
Viszont ami tvmosaicnál működik a cccam (oscam), itt nem megy, szóval egyelőre parkolópályára raktam. -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41769 üzenetére
Én anyáméknál nagyobb szerencsével jártam. Szintén kb. 30 méter kábel, de a routernél felvittem a kábelt a padlásra, ott végighúztam a "nyári konyha" kezdetéig, padlásról ki, és pár méter kifeszített drótkötélen rögzítve. Az se volt semmi, de legalább a lakótéren keresztül nem kellett kábelt huzogatni
Esetleg mit szólsz egy repeaterhez? Én végül azt is megcsináltam, két repeater és a kert is le van fedve wifivel.
-
-
golya87
őstag
válasz
WaterWave #41749 üzenetére
Én néztem már múltkor is a hibádat. Tvheadend szerverem volt, DVB-T és DVB-S tunerrel, de HDHomerun-hoz még nem volt szerencsém. Pláne mostmár, hogy egyik sem áll rendelkezésre, azt sem tudom neked megmondani, hogy hogy kellene megbizonyosdni arról, hogy most a HDHomerun-hoz nem csatlakozik a Tvheadend, vagy csak szimplán a muxokat rosszul vetted fel.
Digi topikban, vagy a TV-ről nem leshető le legalább egy mux teljes konfiggal? -
.Farkas.
tag
Sziasztok.
Adott egy RPI4 (4GB) Raspbiannal + egy 500as ADATA SSD kulso rackben.
Ezt szeretnem hasznalni NAS-nak.
Raspbian + Qbittorrent + Plex telepitve van.
Qbittorrent siman tolt 30MB-al (300as net).
Viszont ha le akarom jatszani a TV-n 4K HDR filmet (direct play Plexben) 6masodperc utan megall es csak bufferingol. (probaltam ugy is hogy Qbittorrent-et kilottem).
Ugyan ezt csinalja ha sima MiniDLNA-an osztom meg..
Valakinek van otlete mit tudnek megnezni? -
Tarokk79
aktív tag
Tuti nem
:
cat cmdline.txt
console=serial0,115200 console=tty1 root=PARTUUID=c4a4c4d4-02 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles
A config-txt-ben, ami nincs kikommentezve:disable_overscan=1
dtparam=audio=on
[pi4]
dtoverlay=vc4-fkms-v3d
max_framebuffers=2
[all]
Gondolom a partuuid-t kellene átírni, de nem tudom még mire. -
válasz
Tyson5 #41748 üzenetére
Rádiót hallgatni több, mint tökéletes a gyári audio jack kimenet, a cigam által javasolt beállítással! Régebben simán erősítőre dugva filmet is néztünk, zenét is hallgattunk róla, bár én igénytelen vagyok, telefonról is gyári fülhallgatóval szoktam zenét hallgatni. Amúgy zenész vagyok.
-
adika4444
addikt
A RPI-ből lehet csinálni BT hangszórót, egy ismerősöm évek óta így oldja meg a háttérzenét. Vannak kész megoldások, de egy egyszerű konfigmódosítással meg lehet oldani, hogy BT hangkeltőnek mutassa magát az eszköz.
Ha viszont már audio kérdés. Nem kifejezetten RPI specifikus, de úgy látom, itt a legnagyobb az esély valami megoldásra, és ha beválik, a végén RPI lesz belőle Raspberry-PI OS-sel.
Adott egy Windows-os laptop (Windows 10), illetve az itthoni hálózat. Fel van rá telepítve a Virtual Audio Cable, ez egy virtuális hangkártyát hoz létre. Adott még egy Debian-os gép (később ehelyett lesz a RPI), amit hangszórónak használnék.
Kérdés: Hogy tudnám mindenféle titkosítás nélkül, UDP alapon, a lehető legkisebb késleltetéssel áttolni a virtuális kártyára érkező hangot?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- PlayStation 5
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Mobil flották
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- World of Tanks - MMO
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Gamer PC R7 5700x 8/16 4.6ghz 2x16 32gb 3200mhz ram, rtx 3070, 1tb m.2 ssd
- AMD Ryzen 9 3900X / RTX 3060Ti / 16GB DDR4 RAM / 500GB SSD + 1TB HDD konfig eladó jó áron
- Office PC/Gamer alap: I7-8700 II Garis ASRock H310CM-DVS II 16 GB RAM II 250 GB SSD
- Gamer PC RTX4070 Ryzen 9
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest