Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• pechman8

tag

Nos beléptem a RAID-et használók táborába. Raid-0-t alakítottam ki 2 db 80GB-os Merevlemezből. (+1 40GB-os de ez nincs egybe fűzve, biztonsági lemez csak).A két HDD nem egyforma az egyik Samsung a másik Hitachi. Leírom a tapasztalataimat hátha jól jön valakinek.
    Az alaplap kézikönyve szépen végigvisz a beállításokon. Először az Integrált Perifériáknál be kellett kapcsolni a RAID-et, majd reboot utána bemenni a RAID beállításokhoz (nálam Ctrl+f), ahol meg lehet adni hányas RAID és melyik merevlemezek vesznek részt a bulin. Itt láttam az első meglepetést, hogy a két lemez mérete nem teljesen egyforma. A hitachi 1 gb-al több. Na nem baj ugyis a kicsihez fog igazodni a nagyobb. Így is lett. Ekkor ért a másik meglepetés. Nevezetesen, én azt gondoltam, hogy összefűzve a két kb 80GB-os HDD-t 80GB-os RAID-0-t kapok. De nem így van. ezt rosszul tudtam. 80+80=160 RAID-0-ban is. Na ez jó hír.
    OK, Win fel! Az OS, Windows7 64-bit angol. Telepítésnél szépen meglátta az egy darab cirka 160-as merevlemezt. Ekkor jött a következő meglepetés. Drivert akartam hozzá tenni de a Win nem hagyta. Na jó, gondoltam , hátha a win7-hez nem kell. Nem is kellett. Csont nélkül fel ment. Újraindítás és láss csodát minden OK! Nálam ilyen simán ment.

Ennyit a telepítésről.

Néhány gondolat a sebességről.
    A gépem hardverkiépítését mindenki megnézheti... Nem méricskéltem semmit. Nekem az a fontos, hogy érzetre gyorsabb legyen!!! Nos a Boot, szerintem nem gyorsabb. Kimérve biztosan az, de érzetre semmiképp. A "irodai" programok indulása működése (office, Corel) gyorsabb, határozottan gyors, pikk-pakk! A játék: Crysis WARS: Gyorsabb működés, kevesebb és apróbb lag. A pályák betöltődési ideje érzetre a felére csökkent. A legnagyobb pályák is roham léptekkel töltődnek. Játék közben nem érezhető semmilyen CPU plusz terhelés a Raid miatt. (emiatt aggódtam a legjobban. szerencsére nem kell.)

Összegezve: Gyors a RAID-0. Mindenképpen megéri a kialakítás, ha valakinek nincs pénze SSD-re. Most már nem is akarok visszalépni a raid nélküli világba! ;)

Új hozzászólás Aktív témák