- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- iPad topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9285 üzenetére
Huhh ezt nem igazán értem...
Ha lebontom a kapcsolatot, akkor a már meglévő felhasználók meglévő review-jai között nem lesz kapcsolat. Viszont ha nem bontom le, akkor nem tud beregisztrálni egy új felhasználó, mert nem írt egy termékhez sem review-t? Az a baj hogy rengeteg olyan táblám van, amik között kapcsolat van, viszont nem feltétlen tartozna minden egyes rekordhoz a hozzá köthető táblákban is egy-egy rekord...
-
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9252 üzenetére
Végiggondoltam amit írtál, illetve egy kicsit utánaolvastam a dolgoknak...
Találtam egy EAV nevezetű modelt, ami az általam felvázolt problémát orvosolja. Alapvetően ez a model is egy táblába helyezi az értékeket független annak típusától, viszont találtam egy bővített változatot amit megpróbáltam átültetni a saját schemambaEzzel ki tudok alakítani termék típusokat, amiknek meg tudom adni hogy milyen tulajdonságai vannak, majd ezeket a típusokat rendelem hozzá a termékekhez. A termékek tulajdonságait különböző táblák tárolják annak megfelelően, hogy milyen típusú változóban szeretném tárolni annak értékét.
Szerintetek így már működhet a dolog?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9250 üzenetére
Ha cronnal pontosan beállítja, hogy ez mikor fusson le, akkor működik, de amúgy nem igazán foolproof, mert más időpontokban meg nem fog működni (pl. ha most lefuttatja). Igazából a scriptben csak azt kellene eldönteni, hogy elhagytuk-e már azt az időpontot, amikor a T00, T06, T12, T18 verzió megjelent a fájlból. Nem egy nagy cucc, de most nincs nálam Linux, hogy kísérletezzek, meg igazából kedvem sincs megírni helyette.
Na majd talán este, ha addig nem írja meg más.
-
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #9250 üzenetére
És a link mely részébe illesztem be ezt amit írtál?
Így próbáltam de semmi reakció, megjelenik a terminálban egy > jel
wget "http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=HP1&time=61H72H&referencetime=$(date -d '5 hours ago' '+%Y-%m-%dT%H-00-00')"Ez az eredeti link:
http://dcpc-nwp.meteo.fr/services/PS_GetCache_DCPCPreviNum?token=__5yLVTdr-sGeHoPitnFc7TZ6MhBcJxuSsoZp6y0leVHU__&model=ARPEGE&grid=0.1&package=HP1&time=61H72H&referencetime=2015-11-02T12:00:00Z
-
válasz
bambano #9241 üzenetére
Sosem használok ID mezőt, ahol nincs értelme (azaz szinte soha, kivéve, ha nincs szükség egyéb kulcsra, és egyáltalán nem gond, ha minden mező egyforma egy vagy több rekordnál. Ez igen ritka). Elsődleges kulcsot szerintem a kívánalmak alapján érdemes összeállítani. Azt nem tudom, van-e olyan DB, ami előírja (Oracle rémlik talán), de ha nem kötelező, nem látom értelmét. Fejlesztőkörnyezet van ilyen?
-
válasz
bambano #9236 üzenetére
Meghatározhatatlan jellemzők/adattípusok tárolására ilyen megoldást még nem láttam. Amit Te írsz, annak több értelmét látom úgy, ha a jellemzőfajtánként táblákat nyitunk, és abba létrehozunk megfelelő adattípusú mezőt. Akkor nem kell azon agyalnod a programban, hogy az adott jellemzőhöz milyen típusban van az adat letárolva, melyik mezőben. Szerintem.
@Bambano: Ok, szerintem ez meglátás kérdése, de legyen igazad. Az ID engem megzavart, azt hittem, a terméket érti rajta. Minek az első mező akkor?
-
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9232 üzenetére
Még egy valamit nem értek, vagyis nem tudom megoldani...
Abban a táblában, amelyben már a konkrét tulajdonság értékek szerepelnek négy mező van:
1. id
2. termékfajta_id
3. tulajdonsag_tipus_id
4. értékViszont a különböző tulajdonság típusok különböző adattípusúak is pl.: integer, string, date, boolean
Ezt a problémát hogy tudom megoldani?
-
válasz
bambano #9232 üzenetére
union sem szerencsés szerintem, ha lesz néhány száz táblád, és állandóan egymásba kell tolnia az indexeket néhány millió cikkel. Nem kimondottan erre való.
Olyan sokrétű terméktörzs nem létezik, amit ne lehetne közös nevezőre hozni. Akkor annyi lesz a cikktáblád, hogy cikk + típus. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9175 üzenetére
Első bekezdésre: igen, nyugodtan javasolhatod, a next-next módszerű telepítőjükkel ezerszer egyszerűbbek ezek a folyamatok így is, mint egy vi(m) megtanulása, ami nemhogy órákat, inkább napokat (heteket?) vesz el az ember idejéből, egy kezdő szempontjából feleslegesen, amikor az ember a saját arcának levakarása helyett inkább foglalkozhatna azzal is egyből, amivel tényleg szeretett volna (hány egyszerű grafikus alapú szerkesztő létezik). A vidéki ISP-ket meg hagyjuk már, gondolom ezt most Te sem gondoltad komolyan, hogy valós érv. Aki programozni tanul, mindenképpen súlyosan rá van szorulva a nethasználatra, de inkább nem is kezelem komoly érvként ezt a szempontodat.
(#9174) inf3rno: Igen, de a kedvencem az, hogy sokszor visszajelzést sem kapok arról, hogy most mit is csinálok, csak amikor már mondjuk sikerült elcsesznem valamit, vagy csak a közelében járok a megoldásnak. Na ezt nem, tényleg úgy voltam vele, hogy szopassa magát az, akinek jólesik (imádom a hotkey-ket és a billentyűzet segítségével gyorsan elérhető funkciókat, de ez már gáz). Én elfogadom, hogy nagyon kéz alá tud dolgozni, de egyrészt milyen áron, másrészt egy IDE-ről is ugyanez elmondható (ha az jó), és igen, tény, hogy az viszont jóval komolyabb erőforrás-igénybevétel mellett teszi ezt (cserébe esetleg tud olyat is, amit a vi és társai közel sem, vagy csak további mágikus hotkey-k megtanulása árán). Azért már pár éve programozás közelében vagyok, és sosem éreztem hiányát, hogy nem voltam hajlandó megtanulni egy ilyen komoly szenvedések árán később talán megtérülő eszköz használatát, mint a vi és társai - erre mondjuk az ellenérv nyilván az egy fan részéről, hogy csak azért gondolom így, mert nem tudom, mit veszítek vele (de én abból tényleg nem kérek).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #9172 üzenetére
Tényleg azt javasolnád egy kezdőnek, hogy k×rjon el rengeteg időt azzal, hogy megismerjen egy ahhoz nem szokott felhasználó számára elképesztően kényelmetlen eszközt, és majd csak azután kezdjen el programozni, hogy legalább megtanulta, hogyan lehet egy árva sort bepötyörészni benne, majd elmenteni a fájlt?
-
Zola007
veterán
válasz
bambano #9081 üzenetére
Én tudom [link], de mielőtt ismét le lennék oltva: nem én találtam ki a feladatot.
Megoldásom volt rá kétféle is.
(1) működik, ugyanezt írtam le anno, csak más változókkal [link] ► azonban nem a kritériumok szerint van megírva
(2) 1-től N div 2-vel alkotott megoldás érdkelne, amennyiben fölös oda-vissza művelet nélkül létezik ilyen avagy jól gondolom, hogy a feladat a hibás?"Tisztelettel" megkérdezném miért is vagyok bajnok?
-
sztanozs
veterán
válasz
bambano #8965 üzenetére
Igazából szerintem az utolsó kettő is elég: 0xaa, 0x55 - ez lefedi az első kettőt (csak nem egyszerre az összes biten), persze csak akkor, ha nem kell tudni megmondani, hogy 2. vagy 3. típusú hiba van.
Amúgy szerintem az 1.-es hibát (floating line) nem triviális szoftveres úton kideríteni - illetve ki lehet sok teszttel, és nézni, hogy a teljes teszt során volt-e "véletlen" hiba. -
McSzaby
őstag
válasz
bambano #8940 üzenetére
Én hidd el, veled értek egyet.
Linux mindenhol. Amúgy az igazsághoz hozzátartozik, hogy 3 hónap múlva már itt se vagyok, szóval amikor feltettem a kérdést, hogy ki fogja továbbvinni, mindenki csak nézett meg pislogott. Én elvégzem a munkámat, amivel megbíznak, ők pedig majd rájönnek a hibáikra. (mondjuk amikor késő lesz)
Egyáltalán nem vagyok én se ez a döntés mellett, de ha rám nem hallgatnak, akkor majd fognak a kiesett pénzre, ami kicsúszik a zsebükből. De ez már elcsúszott az eredeti kérdéstől.
Szóval, köszönöm a véleményeket még egyszer és én ezzel az én részemet megválaszoltnak is tekinteném.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8855 üzenetére
Teljesen igazad van abban, amit leírtál, de azért az sem túl kellemes, ha nem élvezi a mostani munkáját, és csinálja még plusz húsz (vagy akármennyi) évig azt, amivel már most tele van a hócipője (legalábbis így jött le, amikor olvastam, most nem lapozok vissza, hogy milyen felhanggal írta le). Túl sok ilyen jellegű váltással kapcsolatos sztorit (ebben a korban, másik szakmában szerzett jelentősebb tapasztalat után) még nem hallottam, de a thread (többiek írása) alapján nem tűnik olyan esélytelennek a dolog, meg ott van az általad felvázolt lehetőség.
Egyébként engem most már érdekelne a véleményed szubjektív része is.A korával kapcsolatos, vagy az évek során kialakult beállítottságával (amihez képest ez a terület jelentősen más megközelítést igényelhet), szimplán a tanulási szükséglettel (amire utaltál is, és amire az embernek sosincs elég ideje), vagy mire gondolsz?
-
sunnysys
tag
válasz
bambano #8855 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad a véleményed! Igazából teljesen egyet is értek vele. Ha úgy alakul az életem, hogy programozással fogok foglalkozni, tényleg elpazaroltam ezeket az éveket.
De most ez az irány érdekel, és úgy érzem, már most sokkal jobban érdekel, mint az eddigi bármikor is. Valóban kár ezekért az évekért, de nagyon jó érzés várni a kövekezőket.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8847 üzenetére
Miért kéne már elfelejtenie az egészet? Itt vannak ellenpéldaként a többiek által említett pozitív esetek, ráadásul úgyis mindig munkaerőhiány van (elég széleskörű az informatika), nem látom be, miért ne képezhetné ki magát kellő akaraterővel alkalmas jelöltnek.
Amúgy sztem nyugodtan ki lehet tárgyalni itt is, mert bár nem programozással kapcsolatos kérdés, de ezt a topicot biztosan többen olvassák a szakmában tevékenykedők közül.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #8837 üzenetére
Én az alap hivatalos debian-ra értettem az erőforrásigényest. Nekem bármilyen distro jó, ha debian alapú, az még jobb.
Az se baj, ha webmail nem lesz rajta, és majd mindenki imap-pel / pop3-al leszedi a leveleit. Ha meg valaki nagyon webmail-t akar, az vállalja a kockázatokat. -
válasz
bambano #8786 üzenetére
A Created event akkor erkezik, amikor letrejon a fajl, ami a Linuxos fogalmak szerint inkabb annak feleltetheto meg, amikor megnyitod (= amikor letrejon a 'path'). Sajnos nincs 'lezart' fajl ebben az, hanem lockmentes fajl van, arrol viszont nehez tajekozodni, hogy mikor veszik le a lockot. Praktikusan ez azt jelenti, hogy megprobalod megnyitni a letrejott fajlt, es ha epp iras alatt van, akkor probalkozol kesobb... (most ne menjunk abba bele, hogy miert rossz vagy jo a Wines alapbeallitas).
SNMP trapet tudsz kuldeni a NetCmdlets csomaggal, PS-bol.
-
válasz
bambano #8784 üzenetére
En vszeg Powershellt hasznalnek. Van FileSystemWatcher osztaly, amit hasznalhatsz PS-bol, oda beregisztralsz egy event handlert, ami meghivodik, amikor egy uj fajl jon letre. Ezt a fajlt utana tobbfelekeppen is atpasszolhatnad a Linux hostnak (nyilvan ez ugy egyszeru, ha a halozaton latja a Linuxos hostot az XP-s gep), mittudomen, FTP-n, vagy kozvetlenul MySQL-be, satobbi. Ha a halozati bonyolultabb, akkor mas megoldas kell, de ez nyilvan attol fugg, hogy mi a konkret helyzet.
-
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #8763 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb akkor ha újra telepítenem oda ahova a bináris verzió települ, az usr/shareba?
"És utána szigorúan ebből a shellből indítani a programot." Ezt h érted?
Amúgy ez nem indítható program, a terminálból fut, annyi feladata hogy egy megadott python scriptet értelmez és elkészít egy időjárási térképet. -
olivera88
veterán
válasz
bambano #8761 üzenetére
Igen csinált lib könyvtárat az usr/local/share helyre, amit én telepítettem cmakeval. Ezért nem működik akkor? Az ellenőrzésen is lefutott a Python modul, csak aztán nem akart működni. Én adtam meg h az usr localba települjön.
És azt h kell hozzáadni amit írtál? Bináris verzió is shareba települ, csak nem localba. Írja a program oldalán is h valami shared librarit használ nem staticot. -
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #8663 üzenetére
Szvsz event sourcing-al lenne a legtöbb értelme, abból később olyan read database-eket csinál, amilyeneket akar. Az immediate consistency meg itt egyáltalán nem szempont, szóval tökéletes lenne ilyen célra. Egy apróbb domain model kell, aminek van egy felülete, ahhoz lehetne szenzoronként eltérő adaptereket írni.
-
válasz
bambano #8333 üzenetére
Ilyen kábeleket rendeltem már korábban Ebayről, pont ilyeneket. Igaz, negyedáron.
A gond az, hogy most I2C-hez kellene, és ezek azt nem tudják.
Igen, soros portról jobb dolgozni, így van. Sajnos nekem ez most pont azért kell, mert van egy céges laptopom, amit magammal viszek, mikor hétvégén meglátogatjuk a szülőket, és abba nem tudok ilyet rakni. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8255 üzenetére
Na igen, ha kifejteném a részedről rendszeresen és következetesen alkalmazott érvelési (?) módszerről és frusztrált stílusodról a komplett véleményemet, akkor valószínűleg az sem férne bele a moderálási elvekbe.
Igazából inkább csak nem értem, hogy lehet ilyen gyerekesen viselkedni felnőtt emberként, és miért nem lehet értelmesen vitatkozni szakmai témákról. Pontosabban: tulajdonképpen jelen helyzetben ember legyen a talpán, aki érti, minek is kezdtél vitatkozni.
Mellesleg ez ugye egy programozós topic, egy megoldásra n+1 jó megoldás létezik, nincs legjobb, a magadét se tekintsd annak. Na, ezt is átrágtuk, lépjünk tovább. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8252 üzenetére
Most tényleg ennyi jutott eszedbe válaszként? Atyaég. Hol vagyunk, az óvodában? Amint felhívják a figyelmedet, hogy finoman szólva nem voltál túl egzakt (azt mégsem akarom leírni, hogy hülyeséget írtál
), akkor be kell sértődni? (Persze az alternatív megoldások nyilván mind sokkal rosszabbak, mint amiről te beszéltél. (Hozzáteszem, jóval triviálisabbnak állítottad be a HTML-kimenet feldolgozását, mint amilyen (azért itt nem egysoros scriptről beszélünk).))
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8249 üzenetére
"a többit már csak egy kis seddel vagy awk-kal ki lehet szedni. ha a hozzá tartozó számok egyenlőek, akkor az url-ben levő azonosítót kell letárolni.
értelemszerűen az azonosítót, mint ciklusváltozót kezelve le lehet nyalni a komplett adatbázist. (most nem tekintem, hogy ezért lelőnek)
ha ezt a kérdéskört bedobod a nagy shell script topicban, negyed óra alatt összedobják neked a komplett megoldást"
De az ugye lejött ebből neked is, aki az eredeti kijelentést tetted, hogy itt már nem csak wgettel oldod meg az érdemi problémát, hanem scripteléssel?Idézlek: "triviális megoldás: wget. esetleg curl. teljesen felesleges ennél bonyolultabb"
Ha már scriptelsz, akkor már mást is csinálsz, picit bonyolódik a helyzet, ez teljesen nyilvánvaló volt, hogy scriptelés nélkül nem fogod megoldani, direkt ezért kérdeztem vissza...De ha már itt tartunk, hogy scriptelni kell, stringet feldolgozni, nem igazán értem, miért is ne lehetne más megközelítéssel, hasonlóan egyszerű és gyors módszerrel bíbelődni, mint az ajánlott library. Mindegy, úgyse nekem kell, csak mint korábban említettem, azért igencsak szeretsz vitatkozni, néha feleslegesen is, mint a jelen esetben.
Természetesen a scriptelős megoldás is teljesen jó, sőt, a scriptelésnek pont az az előnye, hogy gyorsan neki lehet esni a probléma érdemi megoldásának; például az általad leírt módszer jó lehet, de nyilván egy C# library sem megvetendő.
-
attiati
veterán
válasz
bambano #8235 üzenetére
Abszolút egyetértek veled.
Akkor ez kizárólag egy offline browser-rel való letöltéssel oldható meg?
ráadásul az a baj, hogy ezt időről időre meg kellene tenni az újan felkerülő hirdetések miatt, úgyhogy ha ez az egyetlen megoldás, akkor elég felejtős (mert gondolom nem kevés idő letölteni egy ekkora adatbázist)
Vagy van más megoldás?
-
attiati
veterán
válasz
bambano #8233 üzenetére
akkor is, ha a bárki által elérhető felületükről mondjuk egy felmérést próbálok készíteni, hogy hány legfelső emeleti lakást árulnak? (például diplomamunkához, vagy bármi... persze most kamuzok, de ha bárki elérheti a felületet, akkor az miért lopás)
ahhoz a teljes adatbázisukat le kellene tölteni egy offline browser-rel, vagy valami más megoldás is van rá?
Egyszerűen 1,5 éve nem hajlandóak / lusták / vagy drága a megoldás, de muszáj valahogy megoldanom.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #8209 üzenetére
T-systems van szegeden is, meg Epam, meg LogmeIn, meg OCE, meg CAS, meg valami Siemes maradék. Szóval szvsz nem éppen állóvíz Szeged informatikai szemüveggel nézve. Csak a fizetések ne lennének olyan szarok, és kár hogy a favágó melókat tolják le a szegedieknek, amikre rádobnak X juniort X/10 semiorral, aztán lapátoljátok a szart.
-
válasz
bambano #8193 üzenetére
Én éppen mostanában végzek villamosmérnöki MSc-n (mérnökinfós előélettel), és hát jött ugyebár három matek is (sztochasztikus folyamatok, analízis II, differenciálegyenletek), amitől, így x év után, majdnem sünt sz@rtam az elején. Kis túlzással, a trigonometriáig kellett visszamennem a tanulással, és volt olyan pont, ahol azt mondtam, hogy nekem ez a büdös életben nem fog összejönni. Ráadásul ott voltak a különbözeti tárgyak, amit meg kellett csinálni az első két félévben. Aztán megcsináltam.
Szóval a matekot én mindennél jobban kötelezővé tenném. Egyrészt villamoson is a legkeményebb szűrő volt, másrészt tényleg keményen tágítja az agyad. Ezerszer jobban, mint bármi más. Igaz, hogy villamoson amúgy sem mész kemény matek nélkül semmire, de szerintem minden műszaki szakirányon tökéletes az említett két funkcióra. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8179 üzenetére
Te amúgy szeretsz picit barokkos túlzásokkal élni néha, pl. itt azt írtad, hogy "bme vik-en mostanában bizonyítások nélkül nyomják a mateket. nem csak, hogy nem kérik számon, le sem adják", ez nem tudom, mikorra volt igaz, szerintem ezt csak kitaláltad.
Persze lehet olyan gyakvez vagy oktató, aki valamilyen oknál fogva kicsit visszavett ebből, amikor XY neked ezt mesélte, fogalmam sincs, ez honnan jött. Nem volt még olyan sok éve például az analízis, érdekes, akkor még leadtak és kértek bizonyításokat. Ahogy volt számításelméletből is bizonyítás, kérték is. Algoritmuselméletből szintén. Adatbázisokból is. Aztán még sorolhatnám.
Az persze igaz, hogy az ELTÉ-n jóval mélyebbre mennek a matematika bugyraiba a progterven, sok ELTÉ-ssel beszéltem már, az alapján én picit túlzásnak is érzem egy informatikai oktatás esetében a - most részemről is barokkos túlzással élve, mert nem tudom a konkrét számadatot - százkilencvenhat analízis-félévet, amik persze elkúrás esetén évismétlősek (nincs kereszt), de ez egyéni ízlés kérdése, nyilván van olyan, aki úgy lesz fejlesztő, hogy kifejezetten komolyan van szüksége a matematikai/algoritmuselméleti/számításelméleti/stb. alapokra is, ilyen esetben például kifejezetten hasznos. BME-t gyakorlatiasabbnak érzem, bár ott is sok bullshitet ki kéne dobálni a büdös francba, mert egyszerűen csak elkúrni lehet az időt velük, jobb mérnök nem lesz tőle senki.
Munkakeresés szempontjából túl sok különbség szerintem sincs, normális helyen úgyis azt nézik, hogy mit tudsz, nem azt, hogy mit lobogtatsz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #8145 üzenetére
Sikerült a két legszélsőségesebb esetet említve összehasonlítanod a kiscég-nagycég kérdést, és a túlzó szavaidból még valaki azt a nagyon hibás következtetést vonhatja le, hogy a helyzet ilyen egyszerű, és kisebb cégnél nem lehet egy kisebb csapat komoly szaktudással (még ha az infrastruktúra a cégnél valóban nem is túl összetett)...
-
arm1n_
csendes tag
válasz
bambano #8145 üzenetére
Köszi szépen a reagálásokat, a nyelvek közül sejtettem a C#, C++, Java dominanciát, ez OK. Szó se róla, nem tervezek IT polihisztorrá válni, épp ellenkezőleg. Azért választottam ezt az irányt, mert az egyik legkeresettebb, leginnovatívabb szakma nem elcsépelt azt mondani, hogy ezé a jövő, manapság mindent digitalizálnak stb, de talán még azért is mert van/volt egy ilyen elképzelésem, hogy a munkavégzéshez elég egy laptop és a munkát bárhonnét el lehet intézni. Van ilyen? Pl.: adott egy projekt és nem kötelező megjelenni a munkahelyen, elég ha "leadod" a rád eső feladatot?
Kezdetben multi vállalatnál tervezem az elhelyezkedést, egyáltalán nem zavar ha katonának néznek, nem tervezek egy következő Steve Jobs, stb. Van ismerősöm aki pl. T-nél dolgozik vezetőként de ott nem volt semmi ember ellenesség ilyen szempontból, de az csak EGY csapat. (Illetve egy magán nyelvtanár ismerősömnek az IT-s diákjai a legnyugottabbak
) Ugyanakkor ha meg a kisebb, vállalkozó cégeknél kisebb a hajtás akkor meg az lenne a szimpatikusabb nekem
de mindegy, jelenleg olyan érzésem van, hogy nem tudom a sok jóból kiválasztani a legjobbat, de suli végére azért biztos körvonalazódik, hogy merre tovább.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
bambano #8140 üzenetére
Köszönöm, de a szuper konfigot én ahogy írtam is, ár értékben értettem... Tehát az a konfig, ami a legjobb, de kerül 500 ezerbe nekem nem szuper, ha 10%-al kisebb teljesítményű pl kerülne 250 ezerbe...
Persze nem ilyen számokkal gondolkodok jelenleg, hanem a legszuperebb konfigra, ami 60-80 körül kijönne.
-
martonx
veterán
válasz
bambano #8138 üzenetére
Ezzel azért vitatkoznék. Szvsz nem feltétlenül kell erős gép a programozáshoz. Pláne sok múlik azon, hogy milyen nyelven programozunk. Script nyelvek alá pl. baromira nem kell vas (se proci, se ram, se alaplap, mindenből mehet valami alap). Pláne ha netán valami szimpla text editorral esünk neki eleinte.
Build-elős nyelveknél, ha nagy projekteken dolgozik valaki (netán Java-ban fejleszt, akkor különösen), tényleg javasolt egy erős gép, de a sok memória ekkor se fontos.
A melóhelyen az I7-es, 16Gb rammal komolyan unatkozik (kivéve a buildek idejét, ami pár másodperc), és a több Gb-os projekt össze-vissza fordítgatásakor se sikerült még soha 8Gb-nál több memóriát foglalni (lokális webszerverrel, lokális db szerverrel).Szvsz kezdőnek, egyszerűbb igényekhez egy i3-as (vagy valamilyen AMD kaveri proci), 4Gb ram, tényleg alap alaplap, SSD (ez nagyon fontos, ezen nem szabad spórolni, legyen minél nagyobb, minél gyorsabb), és ezekhez egy olcsó, de minőségi táp kell. Ennyi. 80K-ból azért egy ilyen konfignak illene kijönnie, ha szűkösen is.
-
-
modder
aktív tag
válasz
bambano #8025 üzenetére
Hali,
Nem konkrétan programozáshoz kötődő kérdés, de hátha valaki foglalkozott már ilyennel.Lenne egy olyan (tipikus) promóció, ahol a termékre elhelyezett kódot be lehet küldeni sms-ben (vagy weben, de most az sms a lényeg). Ismertek olyan konkrét szolgáltatást, amivel meg lehet oldani a tömeges sms fogadást és küldést úgy, hogy az valamilyen API-n keresztül vezérelhető, hiszen a fogadott kódokat fel is kell tudni dolgozni automatizáltan?
Első keresésre ezt találtam:
https://seeme.hu/tudastar/reszletek/sms-gateway-leiras
Illetve t-systemnek van egy ilyenje, de nem találok róla infót, hogy ennek lenne API-ja, csak excel export lehetőség:
http://www.uzletitelekom.hu/informatika/uzletmenetet_segito_informatikai_szolgaltatasok/tomeges_sms -
-
kmisi99
addikt
válasz
bambano #7816 üzenetére
Kösz a választ. Sajnos akkor is azt a hibát írja ha 1 re átírtam. Plusz most ez a hiba ha cmd ben futtatnám
"A megadott nevet <python> a rendszer nem ismeri fel belső vagy külső parancsként, futtatható programként vagy kötegfájlként."És igen abban a mappában vagyok ahol a fájl van.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #7807 üzenetére
Ebben teljesen igazad van. Bár az én mondókámban is az lett volna a lényeg, hogy jó könyveket és egyéb anyagokat kezdjen el, szűrve
mondjuk tényleg nem volt kellőképpen egyértelmű, hogy ne mindenféle összehányt gyorsdoksit kezdjen el olvasgatni, amivel tele van a zzinternet.
Amúgy konkrétan melyik videósorozatra gondoltál? Egy jó előadó anyaga tényleg sokkal többet segíthet, mintha elkezd kotorászni és próbálkozni különböző anyagokkal. Ha fent van az előadás, és fasza, akár be lehetne tenni az összefoglalóba is a linkjét. -
válasz
bambano #7717 üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy a főnököt elég jól sikerült leírnod, bár azért legalább nem tart minimálbéren. (Az összes főiskolás évfolyamtársamnál jobban keresek, már akikkel tartom a kapcsolatot. Közel nem egy "képviselői" fizetés, de éhen nem halok). Viszont jó hazai mikróvállalkozáshoz hűen a munkaköri leírások közel sem fedik a valóságot, épp ezért nem is tudok igazán kapálózni, plusz nincs jelenleg másik állás alternatíva. Illetve, mint írtam, hosszabb távon a saját életemet könnyíteném meg vele. A túlórát hagyjuk, az sose volt létező fogalom és szerintem sose lesz, nem érthető fogalom.
Az egyéb költségbe még talán belemenne, de szerintem abból se vennék házat...
On: Így van, a program nem egy többezres flottát kell, hogy lekövessen, arra vannak programok, de mint mondtam drága és eszméletlen sok a felesleg benne (legutóbb a T-online flottájának fejlesztett szoftvert kínálták eladadásra, de még az is sokkal többet tud, mint ami nekünk kéne, viszont nem mindent, ami kéne). A cég jelenleg is működik, csak excel + papír alapon, ami nem minden kényelmi funkciót lát el, plusz a papírnál ugye nem működik a Ctrl+F. Az általam elképzelt rendszer nem túl bonyolult, viszont a cégre szabott megoldások vannak benne. Ezért is kérdeztem, hogy a lentebbi leírás alapján miben lehetne egyszerűen elkészíteni.
A tatár nem hajt, ráérős a dolog, csak valahol szeretném elkezdeni, illetve felmérni a dolgot, hogy egyáltalán képes vagyok-e rá, illetve megéri-e a befektetett időmet.
-
kispx
addikt
válasz
bambano #7615 üzenetére
Van olyan kurzus, hogy az informatika logikai alapjai és algoritmusok tervezése és elemzése. Ez az első kettőt fedi le, feltéve ha a leadott anyagok is lefedik egymást. De ezek nem épp kalk meg a dimat kategóriák
A harmadikra nincs tippem, hogy milyen név alatt futhat most. Ami most beugrott az a programozási technológiák és a rendszerfejlesztési technológiák. De ezek a fejlesztés menetéről, mintákról, módszertanokról volt szó, aminek nincs köze a matekhoz.
Ami még matekos tárgy eszembe jutott az a bevezetés a grafikába és a grafika sáv.
-
bigbuda
aktív tag
válasz
bambano #7609 üzenetére
Értem, és esetleg, ha nem is egyetemre járna az ember, akkor hol tudná olyan szinten megtanulni a programozást, ahonnan már magától tudna tovább fejlődni? Tehát va e esetleg valami érdemleges OKJ képzés? Én tényleg csak normálisan szeretnék programozást megtanulni, de mindenféleképpen oktatói közvetítéssel, akire lehet számítani ha felmerül valami probléma, kérdés, aki feladatokkal lát el, azt kiértékeli, elmondja mit kell máshogy csinálni... Oké itthon is el lehet kezdeni a dolgokat autodidakta módon, de annak hátránya, hogy nem tudom mikor hibázok, nem tudom mit lehetne mondjuk egyszerűbben csinálni, nem tudom milyen lépcsőfokokat vegyek, hogy az ismeretem a legszéleskörübb legyen... Más dolog egy olyan ember feladatait végrehajtani, akire felnéz az ember, minthogy magamnak kitaláljak dolgokat, amit le se tudok ellenőrizni...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #7580 üzenetére
Konkrétan például milyeneket láttál?
(#7579) fordfairlane :
ja, vágom, sajnos volt azzal az ominózus ordas nagy Tannenbaum-könnyvel tapasztalatom.Mármint az a "sajnos" része, hogy milyen hatalmas az anyag, és ha egy részét már megértetted, akkor még sehol sem vagy, és érzed, hogy még mindig lószart sem tudsz. Mondjuk ez még nem a könyv hibája.
Máshol is láttam már kritikát, hogy azért sok hiba van benne, de ha valaki ezek tudatában olvassa, és esetleg követ valami hibajegyzéket a biztonság kedvéért, akkor attól még hálózati tananyaggal kapcsolatos biblia marad, mivel igen átfogóan ismerteti az egyes protokollok működését.A "TCP/IP - 1 óra alatt" könyv amúgy pár mondat alapján látszik, hogy kicsit helyenként erőltetetten jópofizós, de lehet, hogy így valakinek gyorsabban megy, összességében nem tudom, milyen, majd megnézem.
-
bucsupeti
senior tag
válasz
bambano #7570 üzenetére
szerintem meg éppen ez a lényeg, de ahány ember annyi vélemény. Az OSI modellen keresztül nekem nagyon sok minden érthetővé vált és azóta is ebbe helyezem el a dolgokat. A Tanenbaum könyv meg a hibák ellenére is jól használható és tanulható belőle a hálózat.
Te mit javasolsz a hálózatok működésének megértéséhez? -
j0k3r!
őstag
válasz
bambano #7321 üzenetére
persze, minden lehetseges. viszont, ha egy ugyfeleket csalogato marketing szoveget keptelenek normalisan leirni, akkor mit varhatsz a kepzestol? mellesleg 2 ev alatt ennyi technologiat meg minimalis szinten sem lehet megismerni, ergo ez valami okj-s verpistike nevelde.
(#7320) bigbuda - engem hacsaknem lonenek le afrikai vadaszok egy altatolovedekkel, majd szigeteloszalagoznanak hozza egy szekhez, biztosan nem ulnek be egy ilyen kepzesre, szoval tovabbra is az otthoni tanulast ajanlanam.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #7276 üzenetére
Hmm, lehet, hogy nálunk is volt ilyesmi kötelezettség, nem tudom, én magamtól is felvettem ilyen jellegűeket pluszban, mert segítettek, és nem éreztem ezeket cseppet sem büntetésnek, sőt, legalább nem magamtól kellett felzárkóznom. Szóval ez egy igen hasznos találmány. Főleg, hogy később úgyis megbukik a fontos tárgyakból, aki nem tartja a lépést, így legalább van esély, hogy elkerülje a bukást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Házimozi belépő szinten
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nintendo Switch 2
- Google Pixel topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged