Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- Előrendelhető a ROG Xbox Ally és Ally X
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bambula5
csendes tag
válasz
fordfairlane #9299 üzenetére
Köszönöm... akkor megpróbálom megoldani
-
Bambula5
csendes tag
válasz
fordfairlane #9295 üzenetére
Table "public.users"
Column | Type | Modifiers
------------+-----------------------+----------------------------------------------------
id | bigint | not null default nextval('users_id_seq'::regclass)
first_name | character varying(20) | not null
last_name | character varying(20) | not null
Indexes:
"pk_users" PRIMARY KEY, btree (id)
Foreign-key constraints:
"fk_users_1" FOREIGN KEY (id) REFERENCES products_reviews(user_id)Table "public.products_reviews"
Column | Type | Modifiers
----------+---------+-------------------------------------------------------------
id | bigint | not null default nextval('products_reviews_id_seq'::regclass)
star | integer | not null
comment | text | not null
product_id | bigint |
user_id | bigint |
Indexes:
"pk_products_reviews" PRIMARY KEY, btree (id)
"pk_products_reviews_0" UNIQUE CONSTRAINT, btree (product_id)
"pk_products_reviews_1" UNIQUE CONSTRAINT, btree (user_id)
Referenced by:
TABLE "products" CONSTRAINT "fk_products_3" FOREIGN KEY (id) REFERENCES products_reviews(product_id)
TABLE "users" CONSTRAINT "fk_users_1" FOREIGN KEY (id) REFERENCES products_reviews(user_id) -
Bambula5
csendes tag
válasz
fordfairlane #9292 üzenetére
a belinkelt schema nem teljesükörű!
Nem a Users táblánnál veszem fel a foreign keyt, hanem a review táblánál adnám meg a user_id-t. Viszont nem enged felvenni addig Usert, amíg az összes olyan táblában nem veszek fel rekordot user_id-val, ami kapcsolatban áll a user táblával...
De nem csak a user táblával vagyok így, hanem az összes többi táblával is. Ha egy tábla kapcsolatban áll egy másik táblával, akkor csak úgy tudok rekordot felvenni az adott táblánál, ha a kapcsolódó tábláknál is veszek fel rekordott az adott foreign key-el...
Nem tudom hogy mennyire érthető amit leírtam, de gondolom nem úgy kellen működnie, hogy csak akkor vehetek fel pl. egy új terméket, ha az összes általam tárolt adattípusú attribútomhoz adok hozzá értéket, hiszen pont az lenne a lényege hogy a tulajdonságok csak bizonyos termékkörhöz tartozzanak és ne az összes termékhez.
-
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9285 üzenetére
Huhh ezt nem igazán értem...
Ha lebontom a kapcsolatot, akkor a már meglévő felhasználók meglévő review-jai között nem lesz kapcsolat. Viszont ha nem bontom le, akkor nem tud beregisztrálni egy új felhasználó, mert nem írt egy termékhez sem review-t? Az a baj hogy rengeteg olyan táblám van, amik között kapcsolat van, viszont nem feltétlen tartozna minden egyes rekordhoz a hozzá köthető táblákban is egy-egy rekord...
-
Bambula5
csendes tag
A létrehozott adatbázisom (postgresql) szeretném feltölteni adatokkal, viszont már az elején elvérzek..
Amikor egy felhasználót szeretnék felvenni a "users" nevű táblába nem engedi elmenteni a rekordot:
"org.postgresql.util.PSQLException: ERROR: insert or update on table "users" violates foreign key constraint "fk_users" Detail: Key (id)=(5) is not present in table "reviews".
Ha jól értelmezem, akkor addig nem engedi elmenteni az új felhasználót, amíg nem hozok létre egy hozzá tartozó "review"-t. Miként tudom megoldani, hogy úgy is el tudjak menteni adatokat táblákba, hogy a kapcsolt táblákba ne kelljen létrehoznom hozzá tartozó rekordokat?
-
Bambula5
csendes tag
válasz
Jim Tonic #9268 üzenetére
Valóban ezt írtad le, csak úgy néz ki nem tudtam megfelelően dekódolni
Több nyelvűre szeretném elkészíteni az oldalt, viszont nem igazán értem hogy mit értesz az alatt hogy külön táblába tegyem a megnevezéseket...
Csak a termékek megnevezésére gondoltál vagy esetleg valami másra? -
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9252 üzenetére
Végiggondoltam amit írtál, illetve egy kicsit utánaolvastam a dolgoknak...
Találtam egy EAV nevezetű modelt, ami az általam felvázolt problémát orvosolja. Alapvetően ez a model is egy táblába helyezi az értékeket független annak típusától, viszont találtam egy bővített változatot amit megpróbáltam átültetni a saját schemambaEzzel ki tudok alakítani termék típusokat, amiknek meg tudom adni hogy milyen tulajdonságai vannak, majd ezeket a típusokat rendelem hozzá a termékekhez. A termékek tulajdonságait különböző táblák tárolják annak megfelelően, hogy milyen típusú változóban szeretném tárolni annak értékét.
Szerintetek így már működhet a dolog?
-
Bambula5
csendes tag
válasz
Jim Tonic #9237 üzenetére
Bocs, ha kicsit félrevezetően jelöltem a dolgokat. Beszúrom hogy miként alakítottam át az általatok leírtaknak...
Az a problémám, hogy tényleg nincs kihez fordulnom a témában. Többek között ezért is köszönöm a segítséget.
@inf3rno: én is úgy láttam, hogy a noSQL nem nagyon jöhet szóba. A rubyt azért választottam, mert gyorsan lehet vele haladni, ami most nálam nagyon fontos. Egyelőre egy szervert bérelnék a projektnek és ha jövedelmezővé válna a dolog akkor tovább gondolkodhatok hogy miként tovább.
-
Bambula5
csendes tag
válasz
bambano #9232 üzenetére
Még egy valamit nem értek, vagyis nem tudom megoldani...
Abban a táblában, amelyben már a konkrét tulajdonság értékek szerepelnek négy mező van:
1. id
2. termékfajta_id
3. tulajdonsag_tipus_id
4. értékViszont a különböző tulajdonság típusok különböző adattípusúak is pl.: integer, string, date, boolean
Ezt a problémát hogy tudom megoldani?
-
Bambula5
csendes tag
válasz
dabadab #9224 üzenetére
A nosql adatbázisokhoz egyáltalán nem értek, illetve a projektet ruby on rails-sel vinném végig, ami úgy néz ki nem igazán támogatja a nosql adatbázisokat. Én a postgresql mellett döntöttem ennél a feladatnál. Azt nem lehet tudni, hogy milyen mélységig mennének az alkategóriák.
Ha egy táblában tárolnám a termékeket, akkor hogy tudom felépíteni ha különböző tulajdonságokkal bírnak a termékek? A keresés kategóriák és tulajdonságok megadásával történne...
-
Bambula5
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan adatbázist kellene felépítenem, amelybe rengeteg terméket fognak feltölteni (több millió) az elkövetkező években. Ezt az adatbázis rengetegen használnák egyidejűleg, ergo fontos lenne a gyors elérés. A dolgot tovább nehezíti, hogy dinamikusan kellene növelni a fő- illetve alkategóriákat, amelyekbe a termékek lennének besorolva.
Jelenleg három táblával oldanám meg a dolgot:
1. Products: ez tartalmazza a termékek adatait
2. ProductCategories: itt tárolom, hogy melyik termék milyen kategóriákba sorolható be
3. CategoriesOfProducts: ebben a táblában találhatók a fő- illetve alkategóriákA problémám az lenne, hogy tekintettel a rengeteg termékre és azok különböző tulajdonságaira nem lenne szerencsés egy táblában tárolnom őket. Miként lehetne megoldani, hogy egy-egy alkategória létrehozásánál létrejöjjön egy hozzá tartozó termék tábla? Gondolom ez a keresést is felgyorsítaná...
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Futás, futópályák
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile 2
- Elektromos autók - motorok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Formula-1
- Spórolós topik
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 94% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro E-SIM 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3508, 100% Akkumulátor
- Focusrite Scarlett 2i2 2. gen. // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest