- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- GPS a Holdon: készül az európai rendszer
- Tőzsdére lépés miatt egyezkedik az OpenAI és a Microsoft
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Projektor topic
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlc
csendes tag
Szeretnék php segítségével emailt küldeni, de sehogyan sem akar sikerülni.
Valójában egy flash oldalról lenne szó, ami php segitségével küldene mailt.
kipróbáltam és működik, de a t-online nál nem igazán akar menni!
Itt a cgi-bin mappában van php futtatás, ide is másoltam fel.
<?php
$ToEmail = ''cimed@cimed.hu'';
$ToName = ''neved'';
mail($ToName.'' <''.$ToEmail.''>'',$Targy, $Szoveg, ''From: ''.$Nev.'' <''.$Email.''>'');
Print ''_root.mail.Visszajelzes=A levél küldése befejeződött.'';
?>
ez lenne az amit szeretnék használni.
Szerintem lefut mert megkapom a visszajelzést.
Ezt is kipróbáltam és ugyanaz a jelenség máshol megy a t-online os nem természetesen a cgi-bin mappában ez is:
<?php
$cimzett = 'cimed@cimed.hu';
$targy = 'the subject';
$uzenet = 'hello';
$fejlecek = 'From: webmaster@example.com' . ''rn'' .
'Reply-To: webmaster@example.com' . ''rn'' .
'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
mail($cimzett, $targy, $uzenet, $fejlecek);
print ''MAIL SENT'';
?>
nincs valami letiltva?
a cgi-bin mappába raktam,
a flash verzió lefut rendesen, mert megkapom a visszajelzést, csak a levél nem akar megérkezni!
Valami ötlet? -
tbs
addikt
Mktime az unixtime. 197x-ben indul, 2037-ben átpördül. A 2000-es évmizéria kutyafüle volt ahhoz képest, ami akkor lesz; bár aki ezt használja, az megérdemli, hogy szívjon.
Fájlrendszerek maximum. Komoly DB-k már régóta nem.
Próbáld kézzel számolni. Dátummanipulációt mindig illik rendszerfüggetlen műveletekkel végezni és a végén konvertálni, ha lehet és kell. -
raczger
őstag
van egy futyurisztikus problémám:S
nos mktime-al van egy kis nagy gondom...(PHP fejlesztőit megkérdezném szívesen hogy miért????) az a problémám, hogy 2037 után nem létezik a világ a php-ban mktime szerint.... és ugyanez a helyzet 19valamennyinél, nem volt kedvem kiszámolni pontosan hol.
Nos ezt egy olyan helyen szeretném ellenőrizni, ahol van egy verseny időpont (időbélyegben), van egy felhasználónak a születési dátuma (év, hónap, nap), és van egy korhatár minimum, és maximum (évben számolva)
mktime segítségével ezeket a feltételeket könnyen ellenőrízhettem volna, de ugye elég hamar elfogynak az évek ott és rossz eredményt dob vissza ami nem jó nekem
nem tud erre valaki egy jó megoldást? én gondolkoztam rajta eszembejutott egy megoldás ami az elképzeltnél sztem kb 10x hosszabb:S no mind1! ha valaki tud, segítsen please! -
Akcept
tag
Vagy én értek félre valamit, vagy Ti bonyolítjátok túl. Nálam egy galériában egy kép a következő URL-t hordozza: http://www.domainem.hu/galeria.php?galeria=12&kep=napfeny.jpg. Rákattintva betölti a képet, betöltéskor számolja látogatást, stb. Tehát egyszerűsítve: oldal.php?kep=barmi ahol a „kep” ($kep) a változó (GET metódussal adja tovább az értéket), értéke pedig bármi lehet. Tudom, ez szerveroldali, de ha nincs napi milliós látogatás, akkor tökmindegy. Aki meg olyat bevállal (ill. olyan munkához jut), az nem itt kérdez.
Szerk: a fentek galéria kiskép-> klikk -> nagykép
[Szerkesztve] -
tbs
addikt
Hmmm... A php 1-1 letöltés (függvényhívás) után, ha nem gondoskodsz róla, mindent ''elfelejt''. Amit szeretnél megoldható, de nem úgy, ahogy írtad.
Tehát: klikkelni kell a képekre és más-más változóértéket kell beállítani, majd egy egyéb klikkolásra a változó állapotától függően kell cselekedni..?
Ha a fenti a feladat, akkor 2 fő megoldási lehetőseg van.
1. Némi intelligenciát tuszkolunk a kliensoldalra. Keveset (ajax), vagy sokat (custom scriptek).
1a. Ajax: copy-paste tutorial megoldás, ügyes sessionkezeléssel a szerveroldalon. Ebben a megoldásban értelemszerűen erős szerveroldali támogatásra van szükség, viszont jól kézbentartható a működés, mert nem válik szét a működtető intelligencia.
1b. Custom szkriptek: pl. képklikkelésre input hidden value-k változnak, a főklikk pedig submit. Stb. Egyszerű megoldás, szétforgácsolt intelligencia (bár ebben az esetben ez mellékes).
2. Minden klikkelés megy egy kört a szerver felé. Ua. mint az ajax-os megoldás, csak új oldal lekérések lesznek. Lassú, atombiztos, 100% böngészőfüggetlen. Primitív, de jó működik, ha kézben tartható a frissülő oldal letöltési mérete. -
fera
csendes tag
válasz
--=Gefi=-- #386 üzenetére
Erre én is gondoltam. Megpróbálom ha nem találok más megoldást.
Nekem az is jó lenne ha a képre kattintáskor egy változó fel tudná venni egy másik változó értékét.
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
Mindenképpen AJAX lesz a megoldás, erre kellene rákeresned.
Én nem vagyok szakértője a témának, de pl.úgy szokták megoldani, hogy a lefuttatandó scriptet egy 0x0 méretű frame-be teszik és arra hivatkoznak, vagy esetleg iframe-be teszik, amire szintén lehet linkelni.
Ezen kívül van még más megoldás is, de azt talán AJAX-os topic-ban kellene kielemezni.
[link] -
--=Gefi=--
tag
Kattintást a php nem tud kezelni, mivel az egy kliens oldali dolog ellentétben a php-vel, ami ugye szerver oldali. Ehhez Javascriptre lesz szükséged, azon belül is az onclick eseményre. Áthidalni esetleg azzal lehet, hogy a képet egy linkként csinálod meg, ami egy másik php oldalt hív meg, ahol lefut a függvényed.
-
fera
csendes tag
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne, hogy azt hogy lehetne megcsinálni, hogy egy képre kattinta meghívjak egy PHP függvényt. Ennyi lenne a gondom. -
retes
aktív tag
Sziasztok!
Apach és php-t szeretnék telepíteni. Google- volt a barátom és találtam is egy jó leírást, de itt ott hiányosnak vélem az instrukciókat és sajnos minden feladat elvégzését követően a teszten nem azt látom amit látnom kéne. Igyekeztem mindent jól megcsinálni, de a tesztoldalon sajnos csak ezt látom: <?php phpinfo(); ?>
Biztos, hogy én rontok el valamit, és ebben kérném a segítségeteket, hogy hol keressem a hibát!
Nagyon amatőr vagyok ezen a téren úgyhogy nézzétek el nekem!
Az oldal ami alapján próbálkoztam: [link]
Előre is köszönöm mindenki segítségét!
Retes -
Hujikolp
őstag
RSS-el próbálkozok hamarosan, vagyis csinálnék. Azt szeretbém én megkérdezni, hogy jó úton logikázok-e a felé, hogy jól működjön.
A hírolvasó kap egy linket. Ez lehet-e .php kiterjesztésű, vagy xml-nek kell lennie? Mert ha php lehet, akkor nagyon nincsen gond, elvileg megtudom oldani a dolgokat. Deha xml-nek kell lennie, akkor azt most hogyan generáljam le? Ha rakok bele php kódót az xml-be azt akkor most lefuttatja? szerver: extra és uw, de inkább extra lenne.
meg ez mi? <ttl>10</ttl> [link]
[Szerkesztve] -
gErYoN
tag
megértettem a dolgot, és sikerült is megcsinálni még a legördűlő listát is!!
Köszönöm a segítséget. -
-
gErYoN
tag
ui:
Mondjuk teljesen nem tiszta a dolog még most sem, mert ha
print
''<a href='index.php?page=valami'>menj valamire</a>'';
if ($_GET[ 'page' ]== ''valami''){
include 'valami.php';
}
?>
e helyett mondjuk csak ennyit írok
print
''<a href='valami.php'>menj valamire</a>'';
include 'valami.php';
}
?>
akkor később az include helyett megnyitja simán a valami.php-t nem pedig az index.php-be beágyazva a valami.php-t -
gErYoN
tag
Sikerült megcsinálni! Már csak annyit akarok kérdezni, hogy hogytudom aztmeghatározni hogy hova töltse be? Melyik részére a lapnak.
Olyan ez mintha egy táblázatot szeretnék elhelyezni, hogy odamegyek és beszúrom. Itt meg odamegyek és ott helyezem el a szerveroldali kódot? -
gErYoN
tag
Ok, tehát nekem index.php?page=valami szerkezet akkor lesz ha include van ha jól értem.
Ha nincs include akkor simán valami.php-re váltok a linkre kattintás után?
Mondjuk ezt a részt nem értem teljesen
include 'valami.php';
}
hogy mit hova kéne írni.
[Szerkesztve]
Ja meg köszi az eddigieket.
[Szerkesztve] -
SEK3
tag
Szóval van egy valami.php-d amit be szeretnél tölteni az index,php-be, akkor amikor arra a linkre kattintanak? ha igen akkor jó, az amit írtam csak az index.php-be be kéne írni:
include 'valami.php';
}
Ha viszont nem beágyazni akarod, hanem megnyitni akkor meg rosszul adtam meg és a href='valami.php' lesz
Ha olyat akarsz, amire egyik megoldás sem jó, akkor el kell, hogy mondjam: az a cím az index.php-t hozza be, de page néven információt ad át index.php-nek, aminek a tartalma: valami és $_GET[ 'page' ] -el férhetsz hozzá
[Szerkesztve] -
gErYoN
tag
Hello!
Most kezdek ismerkedni a php-vel.
Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék olyan ''linkeket'' csinálni hogy egy gombra rákattintva az url az alábbi lenne pl: www.valami.hu/index.php?page=valami
Azért kérdezem ezt így, mert nem tudom hogy mi enneka neve, ígyaztán nem is tudok rákeresni.
Végül is a célom az lenne, hogy egy legördűlő menüből kiválasztva egy elemet megnyíljon egy új oldal a fenti ''szerkezetben''. Ehhez gondolom külön el kell készítenem majd a hivatkozott oldalakat.
Sorry ha sokszor volt tárgyalva, de nem akartam visszaolvasni 2 archívumot.
Ha valamit nagyon nem érthető módon írtam le akkor majd pontosítok.
thx -
sksporky
tag
nem session én nem használom még
-
sksporky
tag
Helló!
Lenne egy alapkérdésem van A.php meg B.php fájlom és B fájlból szeretném A fájl változóját elérni.Az A egy C fileba van includolva és A file változóját ki szeretném iratni a B fileon úgy hogy űrlapot postolok az A fileról a cél a B de nem űrlapmező csak egy 1xű váltózó.Csak ugye elvész így a post miatt.Aki találkozott ilyen problémval vagy csak 1xűen tudja a választ segitsen ha szépen megkérem -
Lortech
addikt
Phpmyadminnal lehet lekérdezést is exportálni excelnek. De egyébként xml, xhtml-be menti az is, az excel meg tudja nyitni. Nézz bele egy ilyen kiexportált fájlba, megírható szerintem kis időráfordítással, vagy kiszedni a phpmyadminból a rutinokat (libraries / export).. De ha van pear, akkor ezt is meg lehet nézni: [link] Úgy látom a phpmyadmin is ez utóbbit használja, ha adott.
-
Protezis
őstag
Rendben, java servletnel rendben van. Hiszek neked. Abban az esetben egy desktop alkalmazashoz hasonloan programozhatsz?
''Pici trükk...'' - igen, trukk. Nem azt mondtam, hogy nagy, hanem azt, hogy trukk. Nem tudom, egy alkalmazasszerver hogy azonositja a usereket a hatterben, de gyanitom, hogy hasonloan, mintha kezzel oldanam meg a problemat. Az, hogy ezt levettek a programozok vallarol, orvendetes. Ettol meg tartom azt, hogy egy C++/Java programozo mindenfele webes eloismeret nelkul csak nez, mint borju az uj kapura, amikor meglat egy session szocskat. (felteve, hogy nem egy alkalmazasszerveren csucsul, ugye?!)
''legelső tömegszámítógépek is időosztásosak voltak már, könnyedén azonosították a különböző termináljaikat'' - na neee mooond. Talan mert erre voltak kitalalva, nem ugy, mint a http.
Most befejeztem az offolast. Nem sok ertelmet latom ennek. -
tbs
addikt
válasz
Protezis #358 üzenetére
Hihi... Pedig értelmes mondat. Hangsúlyozd a NEM szócskát. Persze szívesen központoznám, de nem tudom hogy...
Semmiféle erőszakbűvészkedésre nem kell gondolni, de ha más java és szervletek, akkor 2 pillanat egy alkalmazásszervert összeütni a logikának, az pedig nagyon nem állapotmentes... Persistant objectek tömegével lehet variálni...
A http/web protokollra úgy kell gondolni, mint I/O szeközre: monitorra és billentyűzetre. Pici trükk, hogy rengeteg monitor és bill lehet egyidőben, de azért ez nem igazán nagy probléma: a legelső tömegszámítógépek is időosztásosak voltak már, könnyedén azonosították a különböző termináljaikat... -
Protezis
őstag
Szervlettel egyszer foglalkoztam, igy minimalis a tudasom. De ha munkamenetvaltozokra gondolsz, akkor az azert picit mas. Hagyomanyos ertelemben veve buveszkedes, a http protokoll megeroszakolasa.
Ertem, hogy az MVC a legjobb szerinted, de a mondatod akkor se ertelmes. Hianyzik valahonnan vesszo, vagy egy szo, nem tudom. De mindegy, a lenyeget ertem.
[Szerkesztve] -
tbs
addikt
válasz
Protezis #355 üzenetére
''...hiaba hoz letre egy objektumot, a kovetkezo http keresnel az mar nem letezik...'' Jajajajajajj..! Pláne szervletekkel..! Mondd hogy vicceltél..!
''Web-re nem MVC-t...'' Tehát, a web, illetve a hosszú userwaitekkel tarkított állapotmentes felület/logika kapcsolat elfogadhatóan MVC struktúrával kezelhető. Ettől el lehet térni, de nem érdemes. Erre van rengeteg dekompozíciós tapasztalat. Persze ez egy vanmensónál mellékes... -
Lacir
csendes tag
Sziasztok!
Most egy PHP progiban egy MySql lekérdezés eredményét kellene exportálni, hogy az excel meg tudja nyitni további feldolgozás céljából. A phpMyAdmin exportálja nekem az egész adatbázist, de nekem csak a lekérdezés eredménye kéne. Hogy lehet ezt megoldani? -
Protezis
őstag
''Webre nem MVC-t lehet alkalmazni'' - ezt a tagmondtatot nem teljesen ertem
A keretrendszeremet azota nem hasznalom. Mellesleg mind a designt, mind az adatbazist en terveztem es keszitettem. Es valoban korulmenyes lett volna, ha mas csinalja ezeket. Mondjuk ugy, gyarkorlasnak jo volt, sokat tanultam belole. (ORM modult is csinaltam, azt meg lehet tovabbfejlesztem)
Visszaterve az OOP-re, C++ es Java binaris/desktop programok irasa utan picit furcsa az allapotmentesseg. Egyik baratom C++ -ban ir szamlazoprogramot, es bizony neki is magyarazni kellett, hogy hiaba hoz letre egy objektumot, a kovetkezo http keresnel az mar nem letezik ( bar akkor nem php-ban, hanem java servletekkel dolgoztunk). -
tbs
addikt
-
-
Protezis
őstag
''emlékszem, jópár hónapja volt itt a topikban egy arc aki php-ban akart valamilyen oop-s webes keretrendszert készíteni, hogy meggyorsítsa a munkát, és azt találta ki, hogy minden html tag-nek külön osztályt ír. ez tipikusan olyan eset, amikor tudja az illető, hogy hogyan kell osztályokkal dolgozni, csak arról nincs fogalma, hogy tulajdonképpen mire is jó az oop és hogyan érdemes alkalmazni. na pl. ezért kell c++-ban kezdeni ezt, nem pedig php-ban.''
- ezt kikerem magamnak. Elkeszitettem a keretrendszert, egyik munkamban hasznaltam is: [link]
Az OOP-t pedig nem php-ban tanultam, hanem C++ -ban, valamint Java-ban, ezen kivul pedig hasznaltam meg Smalltalkban, C#-ban.
Teljesen tisztaban vagyok, mi az az OOP, alkalmazni is tudom. A PHP-ben talan azert hasznaltam a megszokottol kicsit maskepp, mert teljesen mas dolog PHP-ben meg mondjuk Javaban objektumorientaltan gondolkodni es programozni. -
tbs
addikt
válasz
Tippcsi10 #337 üzenetére
Hát az, amíről itt beszéltünk az előbb... A php megengedi a slendrián fogalmazást, így előfordulhat, hogy egy olyan rejtett hibahelyzetet fejleszt be az egyszeri programozó, ami akár évek múlva is okozhat fejfájást...
Tehát:
A $helyes változónak nincs alapértéke, tehát ha a foreach belsejében lévő feltétel sohasem teljesül, akkor nincs érteke, amit később le lehetne vizsgálni... Ha a foreach elé okosan beleapplikálod az inicializálását, megszűnik a hiba. ($helyes = false;)
A példa alkotója a balfax volt, mert hibahelyzetre nem tesztelt, csak jó futásra... -
cucka
addikt
Csak a kód lesz nagyobb és lassabb tőle.
nem feltétlenül lassabb, nagy programoknál viszont sokkal átláthatatlanabb és nehezebben karbantartható. (ok, lehet értelmesen is írni procedurális kódot, de azért az oop-s általában jóval elegánsabb)
ja és azt se felejtsd el, hogy ha fejlesztőként szeretnél dolgozni, akkor az álláslehetőségeid száma erősen közelít a nulla fele, ugyanis igen kevés hely lehet, ahol nagyobb szoftvereket nem oop-vel fejlesztenének. meg állásinterjún sem nyerő taktika bevágni, hogy az oop túl magas, ilyenkor szerintem perceken belül meg fogják mutatni, merre van az ajtó.
nade a lényeg, hogy nem mumus az az oop, tényleg könnyen rá lehet érezni, csak elhatározás kérdése. meg nyilván ennek a tanulásához leginkább ajánlott nyelv a c++.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Tippcsi10
tag
helló
egy file feltöltő formot szeretnék csinálni, találtam is nekem megfelelőt:
[link]
de ha lefuttatom a gépemen akkor kiirja, hogy :
Notice: Undefined variable: helyes in és hogy melyik sorban
addig értem hogy a helyes változóval van baja,de mi?
ha valaki megnézné azt megköszönném -
square76
csendes tag
Sziasztok!
Több változó méretü táblázatot generáltam adatbázisból, melyek egymás alatt vannak. A nyomtatással vannak gondjaim, mert egy oldalra annyi táblázatot akarok kiíratni amennyi csak rá fér, de nem szeretném eldarabolbi egyiket sem.
A Table {page-break-inside: avoid} beírásával próbálkotam a stílusok között.
Van-e valakinek ötlete, vagy fórum, ahol ezt megoldották.
Köszi a segítséget! -
blaces
tag
[link]
erről a könyvről mit gondoltok? igaz nem java, de az alapokat valahogy meg kell tanulnom -
blaces
tag
Láttom jó kis vita alakult ki, egy tutti most már hogy akkor a Java-t is megtanulom max párhuzamosan viszem a php-t de inkább majd utána
Tudom hogy a téma már nem vág ide, de mivel ilyen sok tapasztalt kolléga van, inkább itt kérdezek rá, hogy Java-n meg lehet tanulni a programozás logikáját? Vagy esetleg egy könyvhogy miért van ez, stb... c és c++-t nem kedvelem mert érdekes esett volt egyetemen hogy egy sráccal közösen csináltuk a beadandót, és ő 5-t kapott én meg 1-est (két különböző tanárnál voltunk,de mákra ugyanaz a feladat), én ezelőtt sosem tanultam programozni és nehéz megértenem a logikáját a c-nek az volt, pölö előadáson leadták a tömbök müködésének az anyagát, és volt egy példa, azt megértettem de a feladatom logikáját, hogyan fogjak neki, azt nem tudtam volna egyedül. Ha esetleg erre is van külön könyv.
Jah és igen akarom profi szinten foglalkozni ezzel, csak a kezdet nehéz..., csak ugye, annyi nyelv van, meg script... és inkább a webes dolgok érdekelnek engem, mert ott lehet egy pici dízájnt vinni bele) ezé érdekel a flash, meg ezek az internetes hálozatok programozása max, habár azt mondják hogy ez nagyon nehéz.
Habár azt is lehet hogy már egy másik topik témája, sorry
Köcce a segítséget -
tbs
addikt
-
czappa
aktív tag
Ok, én hiszek neked, de ha c/c++ -t akarok tanulni, akkor gondolom nem baj egy kis c ismeret aztán jöhet a c++.
(Amúgy korábban Pascaloztam/Delphiztem és Javaztam egy picit fősulin. Delphi ma már nem érdekel, Javas szakirányra megyek, c-t pedig azért tanulgatok magamtól, mert én ezt tartom mindennek az alapjának - ez persze nem igaz - továbbá ez a ''unix/linux programozási nyelve'')
Amúgy eredetileg ezt írtad: ''Nem vagyok c fan (mer' nem típusos a szentem)''.
És erre kérdeztem, hogy most akkor típusos vagy sem. De akkor ezek szerint mondhatjuk rá, hogy típusos, csak gyengén. -
czappa
aktív tag
Én azt hittem, hogy a c az típusos nyelv, illetve, akkor lehet a ''típusos'' szó jelentésével van problémám.
Tehát pl. php-ben egy változó tartalmáról futás közben dől el, hogy az most szám, vagy szöveg vagy micsoda, pascalnál előre kell meghatározni, mint c-nél is. Ezért gondoltam, hogy típusos a c.
De akkor mit jelent, hogy típusos?
mod.: off
mod2.: Ahogy olvasgatom a wikipediát, az jön le, hogy a pascal, java erősebben típusos, mint a c.
''Java and Pascal are often said to be more strongly typed than C, a claim that is probably based on the fact that C supports more kinds of implicit conversions than Pascal and C also allows pointer values to be explicitly cast while Java & Pascal do not.''
[link]
[Szerkesztve] -
cucka
addikt
gondolom ezt azért írod, mert te is a c-vel kezdtek, és azzal szenvedtél
nem nyert, minimális basic ismeret után 3 évig pascal-ban programozgattam, csak azután jött a c és még később a c++.
php épp azért való kezdőknek (mint jómagam voltam) mert viszonylag könnyű nyelv
ha ismered a szükséges alapfogalmakat, akkor szinte minden modern nyelv könnyű, mert csak a szintaxisát illetve a normális, bevett sémáktól eltérő dolgokat kell belőle megtanulni. amikor programozni tanulsz, akkor a hangsúly nem a nyelven van, hanem ezeknek az alapfogalmaknak az elsajátításán. namost a php-ból az életben nem fogod megtanulni ezek egy részét, merthogy scriptnyelv (annak minden előnyével és hátrányával).
barátságosabbá teszi a programozást az emberrel.
a programozás alapvetően egy szakma, nem pedig valami barátságos, jópofa szabadidős tevékenység.
és mért lenne szar kód, gányolás? azért mert van benne pár automata rendszer?
azért, mert a php megengedi a szar kódot. nem kell strukturálni a programot, nem baj, ha inicializálatlan változóid vannak, nincsenek típusok, nem vagy rákényszerítve a memóriakezelésre, tökmind1, hogy kis vagy nagybetűkkel írod a függvényneveket stb.
az alap tutorial-ok szintjén lévő oldalakhoz elég pár sor (max 1-2 oldal) kód, amit kb. tökmindegy, hogy írsz meg. ha bonyolultabb rendszert (mondjuk párezer sor) kell php-ban írni akkor viszont elvérzel, ha nincsenek tapasztalataid valamilyen normális, nem scriptnyelvvel, mert ott már nem működik a ''belehányom a html-be'' stílusú programozás.
ezen kívül oop-t megérteni is sokkal jobb a c++.
emlékszem, jópár hónapja volt itt a topikban egy arc aki php-ban akart valamilyen oop-s webes keretrendszert készíteni, hogy meggyorsítsa a munkát, és azt találta ki, hogy minden html tag-nek külön osztályt ír. ez tipikusan olyan eset, amikor tudja az illető, hogy hogyan kell osztályokkal dolgozni, csak arról nincs fogalma, hogy tulajdonképpen mire is jó az oop és hogyan érdemes alkalmazni. na pl. ezért kell c++-ban kezdeni ezt, nem pedig php-ban. -
Lortech
addikt
Ezek után ujjgyakorlat a c és a c++ (akárcsak fordítva), és rémüldözöl a php ''zagyvaságaitól''...
Jó is volna a Java programozóknak, ha így lenne. A legnagyobb szivattyúk a c++ nyelvben ott kezdődnek, ami a Javaban benne sincs. (Vagy úgy értetted, hogy pascal is, aztán java?)
PHP-ról meg az a véleményem, hogy kezdő nyelvként nem sokat tesz hozzá a programozóvá váláshoz. Ha valaki világ életében php programozó lesz, akkor ez lehet egy megoldás, hogy ezzal kezd és csak ezt. Bár jó kódot nem biztos, hogy írni fog.
De egyébként, ha normális nyelvekre térne át később, akkor szinte kezdhetné előlről valami típusos nyelven, ahogy azt php nélkül tette volna.
szerk: uff
[Szerkesztve] -
tbs
addikt
Sztem cuckának nagyon igaza van. Élmény korrekt php kóddal találkozni. Az esetek 90%-ában php elsőnyelves szkriptkiddie az alkotó, nemkicsit zavaros kód.
Mondjuk programozást tanulni erősen típusos nyelvvel érdemes. Nem vagyok c fan (mer' nem típusos a szentem), ezért pascal és java. Pascal sohasem lesz igazán jó produkcióra, de tanulni jó vele. Java meg visz mindent. Ezek után ujjgyakorlat a c és a c++ (akárcsak fordítva), és rémüldözöl a php ''zagyvaságaitól''...
Ennél már csak a ''rendszergazda php''-zik műsor viccesebb... -
raczger
őstag
gondolom ezt azért írod, mert te is a c-vel kezdtek, és azzal szenvedtél
php épp azért való kezdőknek (mint jómagam voltam) mert viszonylag könnyű nyelv, és barátságosabbá teszi a programozást az emberrel. és mért lenne szar kód, gányolás?azért mert van benne pár automata rendszer? egy olyan autó máris szar amiben van autómata váltó meg esetleg kipörgésgátló egy mégjobb autóban?
ez segíti a vezetőt, és nem adja fel egyből....
-
cucka
addikt
válasz
Tele von Zsinór #321 üzenetére
pont azért nem ajánlanám php-t kezdőknek, mert nincsenek típusok, pointerek, nem kell foglalkozni a memóriakezeléssel (mert ha lefut a script akkor úgyis felszabadul) és összességében véve nagyon erősen támogatja a szar kód írását és a gányolást.
alapvetően mindenkit előbb c elé ültetnék le, hogy megértse a procedurális gondolkozást, a memóriakezelést és a pointereket, utána meg c++ elé, hogy értse meg az oop-t. na ha ezek az alap dolgok nagyjából megvannak, akkor van esély arra, hogy az illető jó php kódot tudjon írni, enélkül szerintem elég csekély.
ofkorz ez is csak egy vélemény, lehet vitatkozni vagy egyet nem érteni -
fekete
csendes tag
Helló!
Az Adobe egy éve megvette a Macromédiát, ezért a két név. A lényege a flash. Én sem javaslom hogy a flashel kezdj (főleg az újjal ne mert az ActionScript 3.0 elég magasszintű) mert az már a fának egy ága, valami gyökézhez közelibb kell hogy onnan továbbhaladva bármibe bele tudj majd fogni.
Üdv: Peti -
Tele von Zsinór
őstag
Én szoktam a phpt ajánlani kezdőknek. Más nyelvekben is használt szintaktika, típusokra nem kell figyelni, eseményekre sem, platformfüggetlen. Kezdetnek, a logikáját megérteni elég jó.
-
cucka
addikt
szerintem ha programozó szeretnél lenni, akkor semmiképp ne php-val kezdj.
flash és php-html-stb. meg nagyon különálló dolgok, tehát ne keverd a kettőt. tanulni meg kétféleképpen lehet:
- ha elég elszánt vagy akkor netes tutorial-ok, rengeteg van belőlük.
- veszel egy könyvet. annyira nagy jelentősége nincs, hogy milyet, de ha már választani lehet, akkor szerintem a magasabb szintű könyvekkel jobban jársz, mint az alapoktól indító nagyon szájbarágósakkal.
ezekben a témákban kár fizetett oktatásban gondolkozni. ha egy könyv alapján megérted a dolgokat, akkor fölösleges pénzkidobás, ha nem, akkor meg úgyis mindegy.
[Szerkesztve] -
blaces
tag
köcce a választ! Remélem megtanulom a programozási logikát is belőle, mert nekem ez az egész még kínai,
Amúgy a flash is érdekel, csak épp egy másik topickban akartam volna róla, kérdezni de mivel láttom hogy ti otthon vagytok a témában akkor itt kérdezek. Ugyanaz a probléma, miből tanuljak? A neten találtam olyan helyet ahol van egy ''online tanfolyam'' photoshop, flash, és az oktatást flash animációkon mutatja be és 4 ezer érte nem rossz ár, bár nem tom, szükség van az idősebbek véleményére (a tapasztalt rókákra)
Sok helyen taliztam ilyennel hogy A Macromedia flash 8, vagy adobe flash-t oktatnak meg még kettő flash progit amin oktatnak, szal akkor most ez olyan mint a photoshop, hogy van belőle több progi ami alkalmas flash-et csinálni? és ezeken tanítanak? vagy ezeket mutatja be a könyv? nézétek el ha hülyeséget kérdezek!
Diákmunka: diákszövetkezetek honlapján találkoztam vele hogy informatikusoakt keresnek c++ nyelve,php, flash és satöbbi, illetve amikor vártam az egyik vizsgaeredményemre akkor láttam az informatikai kar hirdetésnél kiírva. -
SEK3
tag
Hello,
Pár hozzászólással feljebb adtam választ egy hasonló kérdésre..... mivel én is nemrég kezdtem, és az elején gőzöm se volt róla (na jó kicsit). Beszereztem a következő két könyvet:
PHP5 24 óra alatt, illetve HTML és CSS webszerkeesztés stílusosan - szerintem ezek elég jók, mert ha kezdővagy akkor érthetően sok infóhoz jutsz - talán nem fogsz egyből egy prohardvert írni, de megérted. De ha a dizájn is foglalkoztat, akkor előbb-utóbb a flash-iránt is érdeklődsz majd
a diákmunka mit takar? -
blaces
tag
Sziasztok!
Nekem kéne segítség könyv választásban illetve php nyelvtanulás előtti segítségben/tanácsban, Eldöntöttem hogy megtanulok egy programozási nyelvet, (programozni) és a php-t választottam mivel ezzel diákmunkát is lehet vállalni és kezdőket is szívesen foglalkoztatnak, meg amúgy is érdekelnek a weboldalak-webdesign.
Azt tudni kell rólam hogy még Sosem Programoztam, Szal maga a programozáshoz nem értek!
És szerintettek melyik php oktató könyvet érdemes megvenni? ami egy Hülye Gyereknek és eltudja jól magyarázni a dolgokat (kezdőnek).
köszönettel:
blaces -
Lortech
addikt
válasz
Tele von Zsinór #313 üzenetére
Kieg: De csak akkor kérdezi, ha nem a JS-sel nyitottad a bezárandó ablakot.
-
föccer
nagyúr
Üdv.
Mivel tudom bezárni az aktuális ablakot?
Ezzel próbálkoztam, de nem müxik
<input type=''button'' value=''Close Window'' onclick=''window.close()''> -
SEK3
tag
Én a PHP5 24óra alatt című könyvből tanulok (onnan is) ez 5000,- körül van, ha igazán érdekel szerintem megéri, mert az alap dolgok megértésében sokat segít. De vannak tutorialok is és a hu2.php.net/doc is bőséges leírást nyújt (azthiszem ez a php magyarnyelvű dokumentációja igaz néhol hiányos)
A php5(vagy4) 24óra alatt c. könyvet elektronikus formában is megtalálhatod a neten, de a papiros jobb
A könyv annyiból, jobb, hogy, rendesen leírja mi miért van...Szerintem keress rá az e változatra, és ha nyerő, akkor vedd meg a kiskapunál
[Szerkesztve] -
retes
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék megismerkedni a php-programozással, de sajnos nagyon minimális tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Mi a legjobb megoldás, ha veszek egy könyvet vagy a google barátomra támaszkodok.
A témával kapcsolatban nagyon kezdő vagyok, annyi az alap tudásom, hogy egy nagyon egyszerű webet el tudok készíteni, de tovább már nem megy...
Mindenki segítségét előre is köüszönöm!
Retes -
föccer
nagyúr
válasz
--=Gefi=-- #306 üzenetére
Pascal rulez. Ott az if után ha else van, akkor nem szabad lezárni a sort
Úgy néz ki, hogy müxszik
köszke. -
föccer
nagyúr
Odáig eljutottam, hogy felvettem egy $_j = 0; változót, amivel számolni fogom, hogy az aktuális sorban éppen hanyadik elemet iratom ki.
A feltételemmel viszont valami gaj vanValaki javítaná nekem, mert nem vagyok a szintaktika magaslatán
if ($_j == 0 ) print (''<td><a href=adatlap.php?id=''.$row[id].'' target=_blank>''.$ertek.''</a>'')
else print ''<td>$ertek</td>''; -
föccer
nagyúr
válasz
--=Gefi=-- #303 üzenetére
öööö..
Asszem kapisgálom, bár még messze vagyok a megértéstől
A köv amibe beleakadtam, az az, hogy a táblázat első sorába kellene kiraknom ezt a bizonyos linket. A táblázat feltöltésére ezt használnám:
print(''<table border=\''1\''>\n'');
echo (''<tr>
<td>Adatlap sorszáma</td>
<td>Tanácsadó neve</td>
<td>Település</td>
<td>Mióta fogyasztó</td>
<td>Sikerei</td>'');
while ($sor = mysql_fetch_array($eredmeny, MYSQL_ASSOC))
{
print(''<tr>'');
foreach ($sor as $i=>$ertek)
{
print ''<td>$ertek</td>'';
}
print (''</tr>'');
}
print(''</table>\n'');
Ez megcsináljha nekem a táblázatot. Ahhoz, hogy az első sorban a link legyen gondolom be kellene raknom egy if feltételt, hogy ha éppen a sorszámot olvassa, akkor amit kiír az az alábbi legyen:
print(''<a href=adatlap.php?id=$row[id] target=_blank>$ertek</a>'');
Namármost: Kiindulva abból, hogy a fentebbi kódot könyvből másoltam, és még nem nagyon értem, hogy mit írtam be fogalmam sincs, hogy hová, és hogyan kellene ezt a feltételt beszúrnom.
Sry, hogy ilyen problémákkal zaklatom itt a népet, de rajtam ezek a feladatok már (még) kifognak.
Köccenet a segítségéert.
üdv.: föccer -
--=Gefi=--
tag
Átadod változóként a nevet, vagy az id-t egy másik phpnek (A HREF=akarmi.php?id=$row[id] target=_blank). A másik phpben meg attól függően kezeled, hogy milyen felhasználónevet kaptál. Pl mondjuk annak a részleteit kérdezed le az adatbáziból. Az átadott változót a $_GET[''id''
néven tudod elérni (ebben az esetben).
-
föccer
nagyúr
Üdv.
Azt hogyan lehet megoldani, hogy egy adatbázisból legenerált táblázat egyik oszlopának (pl Nevek) elemei link-ként funkcionáljanak. A linkre kattintva új lapon megjelenne egy adatlap, ami a listában szereplú egyéén össze adatát megmutatná.
valami olyat szeretnék, mint ami itt is van a ph-n. Ha valakinek a nick-jéree kattintok, akkor előjön az adatlapja.
Köszönöm a segítséget.
üdv.: föccer -
SEK3
tag
válasz
vakondka #300 üzenetére
Szerintem, az, hogy nekem eleinte csak 1 fájl volt és benn volt a html-e egy png header, miután kettészedtem, nemtudom miértnem működött egyből - talán bennmaradt valami a gyorsítótárban?
vagy nemistudom
NEm járok tanfolyamra, csak vettem egy debug express-t és majd kínkeserves tutorialok-útján megtanulomlegalább annyira, hogy egy tanfolyam, vagy könyv szintjén legyek.... a chipcad szokott indítani, meg a hobbielektronkások is csináltak már
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK Creator Edition akciókamera csomag +tartozékok
- Intel Core i9 14900KF processzor eladó instabil állapotban OLVASD EL!!!
- SK Hynix 16GB / 32GB 5600MHz Laptop RAM!
- AMD Ryzen 7 5700X / RTX 3060 Ti / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD Mini-ITX konfig eladó jó áron
- Darkflash Darkair cpu cooler nagy mennyiségben
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest