-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
cujo69
tag
válasz
kolosszus87
üzenetére
Gyakorlatilag a Panának hagyományosan nem volt olcsó, belépő butított oledje 2023-ig!
De igen,2020 ban a HZ980
-
alaves
addikt
válasz
SaitoX
üzenetére
Ha nincs beállítási hiba, akkor téged is zavar a ('semi-glossy') tükröződésgátló réteg, amely nyilván jobban látszik ha a C8 mellé rakod, valamint az A80J fényereje is kisebb.
A Sony és a Panasonic (még a HZ980-assal, azóta nem tudom) lovagolta meg az "azért nem veszek OLED TV-t, mert nagyon tükröződik" vásárlói kört a belépő típussal, azt nem tudni milyen eredménnyel. Az LG és a Philips a belépő OLED-eken sem alkalmazza ezt a 'mattosító' kijelző réteget, talán nem véletlenül... -
salapp
addikt
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Ja, valamit korábban láttam. Ez a nagy "OLED-et a nép szélesebb tömegeinek" akcióterv?
Pöttyet siralmas lesz, ha ilyen árakon és ilyen 7-es szériákat beszúrva az aljára.
Már a Panasonic is, amit a GZ950 után a HZ980-nal és a paletta széthúzásával csinált, az is gáz volt, erre a Sony is...Ha majd rá akarnám nagybátyámat beszélni egy 42-es OLED-re, akkor melyik lehet árban a legjobb választás? Lesz Philipsnek, LG-nek értelmes áron ilyen?
(Nagyon régimódiak, Pana EX600 LCD-t vettek három éve, minden más már "túl nagy", de egyikük néha teljesen az oldalsó kanapéról nézné és siralmas a látószög :-(. Ezért is gondoltam, mivel nálunk már két OLED-en - két háztartásban meg már három - is láthatják, hogy lényegében akárhonnan nézheti, sose lesz nézhetetlen, hátha legalább egy 42-esre át tudom őket vezetni. Belegondolva mindig Panasonic hívő volt. Azok bizonyosan őrült drágák lesznek, de talán a Philips kellően jól csengene neki, persze ő a húsz évvel ezelőtti PixelPro Matchline készülékek emléke alapján érezne így, de ez most mellékes. Nem magyaráznám túl, hogy TP Vision meg minden.) -
salapp
addikt
válasz
titanium_100
üzenetére
2019-es Pana GZ950-ről tudok nyilatkozni. Kiváló készülék. Azonban a 2020-as A8 és a 2021-es A80J is jobban tetszik nekem (mindkettőt kicsit állítgatni kellett a jó képhez, a Panát szinte semmit). Ami az emlitett Philips 706/806 típusokkal árban viszonylagos közelségben lenne, az a HZ980, ami nagyon belépő Pana, nem lenne értelme azt választani, az 1500-as modell meg már megint ugrik árban.
A Pana (Pio kiszállása után) mindig is a legdrágábban adta a plazmáit is, az OLED-eknél sincs ez másképpen. Szűk réteg fizeti meg ezt. Persze ettől még szuper készülékek, de hogyan ajánlgassuk, ha 65-ös Philips készüléket kapsz tizesekkel 500ezer alatt?MM akció: Sony 55A8 345ezer
-
salapp
addikt
Nekünk van egy GZ950, az is jobb volt a butított HZ980-nál a mozgás tekintetében, tesztek szerint. Ezzel együtt fiam A8-án a mozgás (1 és 0 beállításokkal) jobban tetszik, mint a GZ-n. (A készülék kivitele, a menü, de még a nem túl vagány táv is. Bár az A8-hoz lett egy háttérvilágításos, fém táv is a csehektől, az igen elit már)
-
salapp
addikt
Ezt már elég sokszor megtárgyalta a társaság. Ilyen válaszok jöttek:
KTTech:
"A HZ980 kb. ugyanolyan mint az LG CX mozgásmegjelenítés tekintetében. Felette kezdődik a jobb féle BFI alkalmazása a Panánál.""A HZ980 helyett inkább nézd meg az HZ1000-es modelleket. A HZ980-as gyakorlatilag még a tavalyi technológia... az 1000-esek sokkal jobbak (minden téren)."
kolosszus87:
"ÉN meg azt mondom, hogy ha kapsz másik Sony A8-at akkor maradj annál, jobb modell mint a HZ980. Pana is jó, de inkább HZ1500-tól igazán ütős a Pana oled. Sony A8 mozgásmegjelenítésben is jobb mint a HZ980..."A tesztek szerint is gyengébb mozgásban a belépő Pana, mint a belépő Sony, úgy rémlik. BFI (black frame insertion) hiányzik belőle, a harmadik számú "csóróoleden" (1. helyen a Hisensek, 2. helyen a Philips 706) Sony-n a mozgás sokkal jobban finomhangolható, mert ez is van benne.
-
alaves
addikt
válasz
gulyasa
üzenetére
Minden LG OLED-en (már a B7-en is és jelenleg a C1-en is) van: OUT Audio/HD (fejhallgató ikon), amelyben működik a 3,5 mm-es jack. A C1 kijelzőfelülete 'glossy', a JZ980-ét nem tudtam kideríteni, de elődje a HZ980 'semi-gloss' félig matt. A HZ980 mozgásjavítása visszafogott (lehet, hogy a JZ980 is olyan).
-
Unknown User
csendes tag
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni. A masik oled topicban már írtam, hátha itt találok választ. Nemrég vettem egy HZ980 oled tvt, amit nagy megelégedettséggel használok. Viszont első bekapcsolástól van egy feltűnő jelenség. Minden kikapcsolás után narancssárgán világít az állapotjelző, aminek nem kellene mindig, ennyit tudok. Kezelési útmutatót átnyalaztam, nem lettem okosabb. Pirosan sosem világított. Csináltam képeket és azon látni, hogy sosrm futott le a frissítő. Ez mekkora gondot okozhat, mut tudok tenni? A képen az latszik a rendszerinfóban, hogy 11szer probálkozott az automata frissitő, de egyszer sem futott le. 56 óra van a tvben, viazont a nagy frissitőt nem szeretném lefuttatni. [kép] [kép]
-
cujo69
tag
válasz
noblem1983
üzenetére
Ha meglesz,esetleg tapasztalatok,én is gondolkodok hogy lecserélem a HZ980,ő a kiszemelt.
-
cujo69
tag
Elég jónak tűnik az idei Sony A80J.Gondolkodok, hogy esetleg lecserélném a Pana HZ980 at.Nem tudom érdemes lenne e,játszani nem játszok,csak film,és tv adás menne rajta.Mi a különbség az A80J és az A83J között?
-
no!smak3r
kezdő
Sziasztok, gondoltam megosztanám a tapasztalataimat.
Egy ideje rendszeres olvasója vagyok a fórumnak és be is számoltam már:- Tinging (Zöldes, rózsaszínes szélek)
- Vertical banding (függőleges csíkok gyors mozgásoknál)
- Homogenitás / Dark patching (sötét foltok 5% szürkénél) - problémáimról.LG 65BX-el kezdtem az OLED pályafutásomat, a TV-nek iszonyatos Tintingje volt, így vissza is vittem. Azt nem tudom, ezen felül volt-e más problémája a panelnek, ekkor még nem voltam nagyon tisztában milyen problémák lehetnek még ezen kívül, de mivel ez volt a legzavaróbb, netes vásárlásnak köszönhetően nem volt gond a 14-napos elállással.
Mivel volt raktáron 65CX az üzletben, gondoltam egye fene, elhozom.
Sajnos üzlet zárás előtt voltam így sietni kellett, így elfelejtettem a helyszínen neten megrendelni és áruházi átvétellel kérni, ezért 3 napos elállással élhettem volna.
Mivel pénteken vásároltam és hétvégén nem volt időm tesztelni nem tudtam visszavinni, maradt a szervíz. Ennek a TV-nek az összes hibáját kifogtam, tinting, vb, sötét foltok is voltak.
Bejelentettem, majd egy hét várakozás után kaptam is egy új panelt. (a szervizszolgáltatás és az ügyfélszolgálat egyébként nagy piros pont az LG-nek, nagyon jó arc a szerelősrác).
Miután az új panel is hasonló dolgokat produkált, sőt, a sötét foltok durvábbak voltak mint az előzőnél, úgy döntöttem, hogy panasszal élek és pár email váltást követően kaptam csereutalványt. (köszi a fórumtársaknak a tippért)Az üzletben nem problémáztak az utalvány láttán, visszakaptam a pénzemet az üzlettől, és még aznap körútra indultam TV-ket hasonlítgatni, utolsó esélyt adva az OLED-nek.
(Fun fact: az üzletekben arra kérdésre, mennyi probléma van a mai tv-kkel mindenhol azt az infót kaptam, hogy évről-évre egyre többen hoznak vissza tv-ket)
Near black level-t természetesen nem tudtam nézni a bemutató helyiségek miatt, mivel mindenhol fényárban úszott minden, de fehér hátteren eléggé megmutatja magát a tinting és már eléggé "ráállt" a szemem ezekre a hibákra, hogy meg tudjam figyelni.A potenciális típusok az alábbiak voltak:
(utóbbi kettő csak akciósan jöhetett természetesen szóba, de nagy szerencsém volt, később megírom miért):
65" Panasonic HZ980
65" Panasonic HZ2000
65 "Sony A8
A fényviszonyok miatt csak a tintingről nyilatkoznék.
Nagy meglepetésemre, a sokak által dícsért Pana 980-on szintén láttam tintinget, egyáltalán nem volt annyira durva (mint pl az LG-men), de volt.
HZ2000 hibátlan volt ebből a szempontból.
Sony A8 szintén remek volt.
Ezeket a TV-ket 3 különböző üzletben is megnéztem, és mindenhol ugyanaz volt a tapasztalatom. Végül, mivel 65-ös méretre lőttem és pont akciós volt a Sony A8, elhoztam.Itthon még aznap este rá is mentem a tesztekre, hogy véletlenül se maradjon a nyakamon, ha esetleg probléma van, de úgy néz ki marad a TV

Messze a legszebb panel amit valaha láttam.Ami még egy összeesküvés elmélet részemről, de lehet alapja, hogy nem az LG, hanem inkább a Sony és a Panasonic válogatja a paneleket a felső illetve top kategóriás TV-ihez.
(Pana 980-ra ez adhat magyarázatot, mivel belépőszint.)
Az LG pedig pont nem, vagy éppen lehet, hogy ők is, de csak a Signature tévéihez és ezért kerülhet ki annyi problémás panel a piacra consumer szinten.Természetesen ezek a tapasztalatok az enyémek, lehet, hogy Panából is van tökéletes 980, mint ahogyan az LG CX-ből is, fórum hozzászólások alapján, de mindenképp azt tudnám javasolni, ha az én példámból indulok ki és el szeretnénk kerülni a cserélgetést és a rengeteg szívást, akkor mindenki pendrive-al induljon el TV-t vásárolni.
Annyit még hozzá teszek, ha elsőre a Sonyt választom akkor megóvom magam a sok idegeskedéstől, kínlódástól, de cserébe mondjuk sok tapasztalatot szereztem.Köszönöm és bocsánat, ha kicsit hosszúra sikeredett!
Sok jó filmet mindenkinek!
-
junkpod
nagyúr
válasz
Bugarov
üzenetére
Az én plazma tv-men van egy halvány banding, új kora óta. Csak homogén, mozgó tartalomnál látszik. Mivel foci meccset nem nézek, ez csak néha feltűnő, lassan 10 éve nem érdekel.
Most itt a típusokat böngészem:
- LG BX magenta menü, régi os. Nem ok. BFI OK.
- LG B1 kék menü, új OS, BFI OK.
- Pana HZ980 nincs BFI, Nem ok.
- Pana HZ1000 van BFI, ok.
- Sony A8, BFI ok, mozgás extra jó, Android instabil (?) -
s_henderson
csendes tag
válasz
Halihólaci
üzenetére
Semmi baj nincs a HZ980-nal, gyönyörű hibamentes képe van. Még a BFI sem hiányzik egyáltalán, bár én mondjuk nem játszom rajta. A Dolby Vision lemászik a képernyőről és a HDR is nagyon rendben van. Szóval nem igazán vágom miért is ekézi ez a sok szaki itt.
-
Halihólaci
tag
válasz
salapp
üzenetére
Pontosan ezt tettem én is! Teljesen Pana függő vagyok, de mivel már sok éve volt egy mozgások körül fura aurával rendelkező Pana Tv-m amikor írták,h a HZ980 sem sikerült nem mertem megvenni. Pedig sok szólt mellette. Hála ennek a fórumnak viszont előtérbe került a leárazott kifutó Sony A8, és tegnap meg is vettem. Sony Központ Szalon, 5 év garival 426ezerFt. Ha szerencsém van ma meg is kapom, MPL, remélem túléli a szállítást...
Már mindent elolvastam amit lehetett, szóval bejáratás, és a legjobb beállítások is le vannak mentve hozzá! -
salapp
addikt
válasz
s_henderson
üzenetére
Hát, úgy vagyok vele, hogy az 55GZ950 tuti ajánlat volt 400K-ért a végén.
Én biztos, hogy nem vennék HZ980-at, inkább Sony 55A8-at 400K-ért kifutóban. -
salapp
addikt
válasz
s_henderson
üzenetére
Csak annyival tud többet a HZ1000? Akkor van a HZ980-ban BFI végül?
-
wyll358
tag
válasz
Angelo69
üzenetére
Ahogy itt is elhangzott már sokszor a HZ980 az kb. LG BX-el tehető párba, "alsóbb kategóriás" oled szint, ettől persze még akár tökéletes is lehet adott személy számára, de azért az általad felsorolt versenyzőkkel ne soroljuk már egy szintre...
Ha valaki azt érzi neki mindenképp kell a hdmi 2.1, akkor cx, ha nem akkor sony vagy philips jobb választás, vagy hz1000-től felfelé a panák is, csak azokon ott már van egy szép felár ahol tényleg top-ot nyújtanak... -
junkpod
nagyúr
válasz
junkpod
üzenetére
Lassan kiolvasok és megnézek mindent, de még mindig nem tudom mi a lényegi különbség a hz980 és hz1000 között.
Mindenhol említenek pár ködös motion pro super hiper fícsört. De azt nem írják sehol, hogy az ilyen képminőség különbség csak teszt videókon vagy esetleg földi halandó torrent-moziján is látható? -
kokosmith
tag
Sziasztok! TV vásárlásban szeretnék segítséget kérni tőletek. A "Milyen TV-t vegyek" fórumban már feltettem a kérdést, ott az alábbi típusokat ajánlották OLED-ek közül:
LG Oled CX
Sony AG9, A8
Panasonic HZ980
Philips 55OLED805/12
Philips 55OLED855/12Megnéztem őket neten, illetve Média Marktban, de kevésbé tudom, hogy melyik lenne az ideális számomra. Ami feltétlen fontos lenne, az a Google Home / Alexa kompatibilitás az alábbiakon túl.
Próbáltam minél jobban összefoglalni az igényeimet, és a setup-ot.
Jelenlegi eszközök:
- Zidoo Z9S 4K képes médialejátszó, tervben van a Zidoo Z9X-re fejlesztés
- Onkyo TX-NR686 4K, HDR képes erősítő, tervben van a Denon AVR-X4500-ra fejlesztés
- 5.1 házimozi rendszer
- Samsung UE48H8000 LED TV (2014-es)
Használati szokások, igények:
- nézési távolság 3 méter
- 55"-os (125 cm széles TV fér el kényelmesen, TV állványon)
- eARC képes, 4K TV
- használatban főleg magas felbontású (most 1080P, később 4K) filmek, illetve Netflix 4K, YouTube 4K lenne, megfelelő 5.1-es hangminőségben (később akár Atmos), illetve UPC (most már Vodafone) TV adások
- sportműsorokat szinte sosem nézek, monitornak nem lesz használva, illetve ha később be is szerzek játékkonzolt, nem ez lesz a meghatározó használati mód.
- általánosan napi kb 2 órát nézünk hagyományos TV adást, illetve 1-2 további órát Netflix vagy médialejátszóról filmet/sorozatot. Alkalmanként megy akár 3-4 órát is TV adásról zene csatorna (VH1, MTV), ahol a logo kinn van statikusan
- keret: bruttó 500.000 FtSzívesen vennék technológiai, márka és konkrét típus szerinti iránymutatást is. Nagyon köszönöm előre is!
-
cujo69
tag
válasz
pinnacle
üzenetére
Nekem HZ980 van.Mozgásmegjelenítéssel nincs bajom,amit időnként látok,az az,hogy a mozgó tárgyaknak néha elmosódott élük van.Ez azért van,mert ebben a modellben csak Smooth Motion Drive van,nem a Pro verzió.Lehet nem mindenki veszi észre.Az idei JZ980 ban már a Pro verzió lesz.Felkonvertálás nagyon jó (Digi kábel).Panel hibátlan.
-
Blageza
csendes tag
válasz
Binglof
üzenetére
Egy barátomnak van ilyen tv-je, (a fickó, házimozi,
hi-fi, kép és hang "buzi" több évtizedes tapasztalattal az ügyben.) az ő véleményére bátran támaszkodhat az ember, tv, stb. kütyü dologban...Ami tetszik neki a HZ980 ban:
- szinte tökéletes gyári kalibració film maker módban
- nagyon élethű, természetes színek
- mozgás megjelenités nagyon jó
- teljessen homogén hiba mentes panel (mondjuk ez alap kellene hogy legyen más gyártónál is, de tudjuk hogy nem így van sajnos)
- hang tv- hez képest elég jóAmi nem annyira tetszik:
- távirányító (gomb elrendezés, nem világít)
- okos rendszer elmarad picit a konkurensektöl ( bár ez ízlés dolga is)
- DTS hiánya
- HBO GO hiányaHa valaki a GZ950 Panasonic tv-röl kérdezne engem
akkor a fentieket válaszolnám neki is, a saját tapasztalataim alapján.
A Panasonic valamit nagyon jót tud csinálni az oled panelek képével. Az összes kompromisszumot ellensúlyoza a kép minősége.
De ezeket már mások is leírták a Panákrol itt. -
rinpocse
aktív tag
válasz
kokobe
üzenetére
Az első "lapos" Tv-m egy Pana plazma volt 16 éve. Azóta sok minden történt a világban. Privátban ajánlották, hogy vegyem fel a listámra a HZ980-at is. Tudom nem egy kategória a HZ1500-al, de talán megfontolandó! Főleg 67 évesen! Ennek az opciónak a feleségem nagyon örül!
-
AL
addikt
Sziasztok. Az MM outletben 340 ezerért van Panasonic 55 HZ980, ami csomagolássérült, de csak 18 hónap garancia van rá. Üdv.
-
Blageza
csendes tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Mire alapozod ezt a véleményt, hogy a Hz980 gyengébb lett mint a GZ950?
Egyedül a mozgás megjelenést említik 1-2 tesztben. -
Pro Koryak
addikt
válasz
wallace 234
üzenetére
LG oled??? brrr... Panasonic van.
BX-et semmiképpen nem vennék, de még HZ980-at se.Az új panelre én is kíváncsi vagyok, normál otthoni tévéként megérkezve mennyi is lesz a beígért max. fényereje.
Mondjuk nekem ez is elég.Mindentől jobb a plazma+oled légyott üdvöskéje lenne...

-
F-ECT$
titán
válasz
pitör84
üzenetére
1-2 példa a topicból:
LG BX: Ha a truemotion be van kapcsolva /bármelyik/, akkor kb 1-2 percenként bereccen/beakad a tv adás képe. Ami a durva, hogy a legártalmatlanabb szituációknál is, pl egy studióbeszélgetés közben a szájmozgásnál is észlelhetõ.
így pl. én senkinek nem ajánlanám sem az LG BX-et, sem a Panasonic HZ980-at... olcsók, de sajnos ez a képminőség kárára megy (az most részletkérdés, hogy a mozgásmegjelenítés csorbul vagy épp a maximális fényerő, vagy épp a sokak számára fontos - számomra nézhetetlen - mozgásinterpolációs feldolgozásra).
A BX-re sikerült annyira visszabutítania az LG-nek az alapszériát, hogy már láthatóan rosszabb mint a CX. Előtte nem volt ekkora a különbség, illetve nem is volt annyi hibája a B sorozatnak.
-
KTTech
veterán
válasz
xerobyte
üzenetére
A panel vezérlése többet számít, mint sokan gondolnák. Mondjuk a C8-ban és a CX-ben levő panel különbsége is jelentős (mert voltak azóta fejlesztések az OLED anyagában és a pixelek méretében is), de a vezérlés is sokat fejlődött, és bizony abban nem az LG a vezető (nem meglepő), hanem a Panasonic és a Sony (a sorrend nem véletlen - de csak szigorúan a képminőséget és mozgásmegjelenítést illetően), ráadásul mindhárom gyártó eltérő BFI mintát alkalmaz, ahogy más a near-black handling is.
Természetesen mindhárom gyártónak vannak jobb és rosszabb modelleik, így pl. én senkinek nem ajánlanám sem az LG BX-et, sem a Panasonic HZ980-at... olcsók, de sajnos ez a képminőség kárára megy (az most részletkérdés, hogy a mozgásmegjelenítés csorbul vagy épp a maximális fényerő, vagy épp a sokak számára fontos - számomra nézhetetlen - mozgásinterpolációs feldolgozásra).
Persze mindegyik gyártó fejlődik, az LG CX is egyre jobb az újabb firmware-ekkel, lassan utolérik azt, amit a többiek az első pillanattól tudtak
, miközben ki is vezetik a piacról... hiszen jön az utód, így a gyártósorokon már jó eséllyel azok mennek (vagy épp átállítják a sorokat hozzájuk, mert is is időbe telik). -
M_David
tag
Tud valaki beállítást arra vonatkozóan hogy kikapcsolt (standby) állapotban a tv ne adjon áramot az usb-re?
(Pana HZ980)
Nem szeretném hogy 0-24 áram alatt legyen a chromecast meg a külső HDD. Kerestem, de nem találtam rá konkrét beállítást. -
cujo69
tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Valóban,a mozgó tárgyak éleinél látható az elmosódás,nálam is a HZ980 nál.Egy EX 780 at váltott,ahol nagyon jó volt a mozgásmegjelenítés.Gondolkodtam is,hogy esetleg lecserélem egy Sony A8 ra,végül mégis maradt.A panel rendben van,és mivel első oledem,én is csak élvezem a képminőséget.
-
M_David
tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
-
M_David
tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Köszi a választ! Mint első OLED-em, "megelégszem"
a HZ980-al, nincs eddig összehasonlítási alapom. Árban meg nem akartam feljebb menni ennél. Ilyen árkategóriájú LG-től meg elvette a bátorságomat a sok panelproblémás komment. -
Pro Koryak
addikt
válasz
M_David
üzenetére
HZ1000 és felette lévő modellek megkapták a Smooth Motion Drive Pro-t, vagyis a HZ980-ban nincs továbbfejlesztett Black Frame Insertion/BFI, elvileg a menüből is hiányzik ez a funkció.
A GZ szériához képest a HZ980-nál a mozgó tárgyak éleinél jobban látható az elmosódás.
A Filmmaker mód elvileg leváltotta a THX módot. Mekkora és mi lehet köztük a difi, nem tudom, nálam még THX mód van. Nem lennék meglepve, ha semmi különbség nem lenne, csak az elnevezése lett más.
[link] -
M_David
tag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Sokszor olvasom a kommentek között hogy mindenféle képjavító techológiát (mint pl extra frame cration, mozgásjavítás stb) kikapcsolva (Fimmaker vagy Netflix módban) érdemes nézni a filmeket, hogy az eredeti film élményt kapjuk. Namost ebben az esetben viszont mennyire érezhető képminőség különbség egy HZ980 (én ilyet használok) és egy HZ1000 /GZ950 közt?
-
Pro Koryak
addikt
válasz
sinick
üzenetére
Szerintem a HZ1000 itthon nem kapható ill. hivatalosan nem ide szánt modell.
Csak a mall + alza forgalmazza, nem magyar boltok!
A HZ980-at meg felejtsd el, tavalyi nagyon alap Pana oled, egy GZ950-el jobban járnál.#54474 Attila.1976
Ha minden színnél rossz a pixel = halott, az már nem fog javulni. Sőt, lehet a subpixel hiba is végleg megadja magát idővel. -
cujo69
tag
válasz
norbertoth
üzenetére
Hasonló dolgokat produkál a Pana HZ980 is.Eleinte nagyon rá állt a szemem,de napról napra,mintha kevésbé érzékelném,de kárpótol,a csodálatos képminőség.LG nél a BX,Panánál a HZ980 a (belépő)modell.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
Airness23
üzenetére
Kb. ahogy itt #54037 kolosszus87 írja.
Rtings Panákat nem is tesztel, mivel Amerikában már évek óta nem forgalmazzák a márka tévéit/termékeit.
Mozgásban idei Panák elvileg nagyon jók, kivéve HZ980, egy "lebutított" belépő oled lett belőle. Megirigyelték az LG féle B szériát...
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Most jutottam el odáig, hogy a BF-kor vásárolt HZ980E-t használatba vegyem. Van valakinek ilyen tévéje a topicban? Konkrétan melyek azok a képjavító funkciók, amit érdemes kikapcsolni? Mennyi ideig (és milyen tartalommal) érdemes bejáratni a panelt? Bejáratós időszakban azért meg lehet nézni 1-1 nem fullképernyős (21:9-es) filmet?
A képprofilok közül nekem legjobban az Egyéni jön be: azon megfelelően világos és éles a kép (de ez lehet egyéni szocproblem is). -
-
salapp
addikt
-
cujo69
tag
Ha csak a képminőség számít,van érdemi különbség Pana HZ980,GZ1500 között?
-
M_David
tag
Sziasztok! Segítségre van szükségem
Találkozott már valaki olyannal, hogy a vezeték nélküli bluetooth egérnek csak a kurzorát látja a képen, de kattintásra nem reagál a tv? (Próbáltam 2 különbőző egérrel is mindkettő csinálta a dolgot, viszont a billentyűzet jól működik) Van valami plusz beállítás? Tenne nekem valak egy próbát egy Panasonic 2020-as OLED HZ980E-ről van szó. köszönöm előre is! 
-
salapp
addikt
válasz
alaves
üzenetére
Amiket eddig olvastam tapasztalatokat, a HZ980 sajnos nem a GZ950 utódja. Annak az utódja inkább a HZ1000/1500.
Ár/érték arányban idén a legjobb az AG8 és a GZ950 volt nyáron, 400-ért.
Ha valakinek nem sürgős, lehet, érdemes megvárni a tavaszi uborkaszezont a vásárlással.
55-ös méret nem ér ennyit, szvsz. -
kokobe
őstag
válasz
KnicksFan
üzenetére
Hali!Mindenképp a cx-et venném alpha 7 gen 3 nem alpha 9 gen 3 tehát lényegesen jobb a video processingje a procinak.Ha nem a gaming az elsődleges a gz950-es panát nagyon javaslom vagy a hz980-at nálam mozira idei best buy ráadásul talán az egyedüli matt paneles oled valami csoda.Alig tükröződik...
-
Gigicuci
senior tag
-
Nonner
tag
válasz
KTTech
üzenetére
Köszi a részletes választ! Ennek tudatában a HZ980 biztosan kiesett a jelöltek közül. Lényegében filmnézésre kis kompromisszummal, de költséghatékonyan a CX lenne ideális választás, drágábban, de jobb minőségben viszont egy Pana HX1000 + Nvidia Shield TV Pro kombó. Az OPPO 203 maradhatna a gyári lemezekhez és letöltött tartalmak felskálázásához, amíg a formátumtámogatás erre lehetőséget ad, netes tartalmakra pedig a Shield TV.
A Pana HX1000 és 1500 csak a hangrendszerükben tér el egymástól, tudásban, mozgásmegjelenítésben, szolgáltatásokban stb. ugyanaz a két modell? Köztük már nincs akkora árdiffi.A tv hang nem számít, házimozi erősítőt használok, ha csak ennyi a különbség, akkor elég a HZ1000.
Hol lehet megtekinteni a Pana OLEDeket? Sajnos azt tapasztaltam, hogy több megyeszékhelyen lévő Mediában és Euronicsban egyáltalán nem tartanak. Sony még akad elvétve... hihetetlen, hogy visszaszorultak erről a piacról a japán tv gyártók az utóbbi években...
-
Nonner
tag
Köszi a részletes választ! Ennek tudatában a HZ980 biztosan kiesett a jelöltek közül. Lényegében filmnézésre kis kompromisszummal, de költséghatékonyan a CX lenne ideális választás, drágábban, de jobb minőségben viszont egy Pana HX1000 + Nvidia Shield TV Pro kombó. Az OPPO 203 maradhatna a gyári lemezekhez és letöltött tartalmak felskálázásához, amíg a formátumtámogatás erre lehetőséget ad, netes tartalmakra pedig a Shield TV.
A Pana HX1000 és 1500 csak a hangrendszerükben tér el egymástól, tudásban, mozgásmegjelenítésben, szolgáltatásokban stb. ugyanaz a két modell? Köztük már nincs akkora árdiffi.A tv hang nem számít, házimozi erősítőt használok, ha csak ennyi a különbség, akkor elég a HZ1000.
Hol lehet megtekinteni a Pana OLEDeket? Sajnos azt tapasztaltam, hogy több megyeszékhelyen lévő Mediában és Euronicsban egyáltalán nem tartanak. Sony még akad elvétve... hihetetlen, hogy visszaszorultak erről a piacról a japán tv gyártók az utóbbi években... -
KTTech
veterán
válasz
Nonner
üzenetére
Ha számít az HBO Go, akkor a Panák kiestek, ugyanis nincs rájuk (ahogy Disney+ sem). A Pana 980 nem az igazi, főleg ha plazma után jönne. Kb. szörnyű a mozgásmegjelenítése... A HZ1000 már jobb, de ahogy írtam, nem erőssége a széles app választék (mondjuk erre én inkább vennék egy nVidia Shield TV-t... az AI upscaling messze felülmúlja a TV-k skálázási tudását, tehát médialejátszónak is jobb, SD és fHD esetén). Ezek alapján kizárásos alapon marad a CX. Az LG előnye a 120Hz/4K támogatás és a VRR, bár ez filmek lejátszásánál nem előny, viszont nem erőssége a near-black handling, és mozgásmegjelenítése is gyengébb a HZ1000-hez képest, de sokkal jobb a HZ980-nál.
-
Nonner
tag
Lassan aktuális lesz a régi Pana G30-as plazmám cseréje, amit nagyon szeretek.
Örömmel láttam, hogy most a Black Friday akcióban az "55-ös LG CX és a Pana HZ980 is beszerezhető volt kb 400e Ft-ért, talán csökkennek már az OLEd árak.
A CX mozgásmegjelenítése és felskálázása milyen, mik a tapasztalatok, mennyire kompromisszumos? A Pana HZ980 mozgásmegjelenítése nem az igazi, külföldi tesztekben olvastam, hogy még a GZ950 is jobb volt ezen a téren, itt valamit kispóroltak.
A HZ1000 ezen a téren sokkal jobb, csak a hangrendszerben gyengébb a HZ 1500-nál, tudásban, panelben ugyanaz a két modell? Mik vele a tapasztalatok? Magyar Panasonic oldalon nincs is fent...Pana felé húznék, csak ezek már árban annyival drágábbak...
Nálam a játék egyáltalán nem számít, nagyrészt házimozira használnám (kevés tv adás), 4K, HDR anyagok, sok gyári BD lemez, OPPO BDP203-as lejátszóval, ill, Full HD és régi SD anyagok lejátszása, felskálázása.
Számít még természetesen a garancia és a gyárilag telepített filmes alkalmazások pl Netflix, HBO GO, majd Disney, ill komolyabb médialejátszó telepítésének a lehetősége, mivel ebben a tv-k, főleg a Pana nem szokott remekelni és sajnos már az OPPO-ra sincs frissítés.Egyenlőre marad a várakozás és egy kifutó modellre lecsapás néhány hónapon belül.
Szerintem most az "55-ös HZ2000 Pana atomvétel volt 750-ért, akinek volt rá kerete.
A jövő évi LG és Pana OLED TV-kről van már valami információ, miben nyújtanak újat?
-
kolosszus87
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Khmm...jó tényleg nincs értelme tovább vitázni ezen, csak épp a többség nem ért veled egyet. Sony csak a nevéből élne? Kétlem, mind lcd..(teszem azt XH95 FALD led lcd-nél se nagyon láttam ütősebb képminőségű lcd-t idén, simán veri a Samu Qledjeit) mind oled szinten az élmezőnyben vannak és itt most tényleg a képminőségről beszélek, a tv menürendszer, meg okostv rendszer már más liga, az már egyéni ízlés ki mit szeret. Ezek szerint mindenki hülye lenne aki szerint a legjobb oled tv a Pana HZ2000, míg második helyre a Sony A8-at választották!? Mindezt úgy, hogy azért LG marketingben a legerősebb és legagresszívabb az összes márka közül, ha ők nem tudták lefizetni az összes tesztert akkor a Sonynak, meg a Panának sikerült? Még maga a Pana is elismerte, hogy a HZ980 nem kiemelt modell náluk, kellett nekik egy olcsóbb modell, hogy ebben az alsó polcos oled kategóriában se a konkurenciát vegye mindenki...ennyi. Ez egy jó oled tv, LG BX és CX-nél én is jobbnak tartom képminőségben, de a Sony A8 akkor is jobb marad...aztán mehetünk fel a csúcsig ahol a trónon meg a HZ2000 ül, ez vitathatatlan.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
Jegesmaci81
üzenetére
Tavaly a GZ950/GZ1500 csak a soundbarban tért el egymástól, a GZ2000 pedig a panelben + vezérlésben is.
Idén a HZ980 lett a belépő, jóval olcsóbb is, mint a HZ1500, ami soundbar + pár funkcióban már jobb, a HZ2000 mint tavaly, panel+vezérlés. -
blakey
titán
válasz
kolosszus87
üzenetére
Tévedés? Oké. Leírtam a véleményem, saját magam tesztelem, a Sony csak a nevéből él, nem jobb. Te is leírtad a véleményed, ennyi. Személy szerint nem erőltetném a Sonyt, sok vele a probléma és sokmindent nem is oldanak meg, saját tapasztalat. A legtöbb lapos TV-m Sony volt, konkrétan 6 LCD-m volt tőlük és mint közép vagy felső kategóriából. Mozgásmegjelenítés olyan amilyen, nem rossz, de nem a legjobb. Tesztek többsége meg azt írja/mondja amiért megfizetik, persze van amelyik egy picit burkoltan fogalmaz és lehet érteni, hogy most jó-e vagy rossz. Ha szerinted a Sony a legjobb mozgásmegjelenítésben akkor szerintem a legrosszabb DV kompatibilitásban.
DV vs. HDR10+, AC3 vs. DTS, egyik sem nyert. Nem mindig az a kutya harap amelyik ugat. Nem mindig a pénz dönti el, hogy melyik a jobb. Hidd el, hogy a HDR10+ mellett több érv szólna, hogy inkább az maradjon. Mindegyik eszköz jobban kezeli a HDR10+-t, a sok DV szabvány miatt, (egyébként én is inkább DV-t preferálnám), sok probléma van. Simán bevállalnám a HZ980-at a Sony ellenében. Egyébként sokan a Philipseket számításba sem veszik, pedig szerintem a Sony mozgásmegjelenítésénél is jobb. De mindegy, mindenki azt szeret amit akar. -
kolosszus87
senior tag
válasz
blakey
üzenetére
Ez nagy tévedés, érdemes belemélyedni a témába... attól, hogy egy tv Oled a mozgásmegjelenítés még nem lesz kiváló, Sonynak van hagyományosan a legjobb mozgásmegjelenítése. Pana HZ980 ebben külföldi tesztek alapján elmarad a felette levő modellektől(konkrétan ebben visszalépés a tavalyi GZ950hez képest, gyors mozgások elmosodottabbak). Egy jó oled tv a HZ980, de a Sony A8 jobb!
HDR10+-ról meg annyit, hogy egy zsákutca...a háborút a Dolby Vision nyerte, a Samsung erőlteti már csak igazából mert spúr kifizetni a DV licence-t, pont ahogy a DTS licence-t is. Dolby Vision fog életben maradni, a HDR10+ szabvány meg szépen elhal majd. -
kolosszus87
senior tag
válasz
Jegesmaci81
üzenetére
ÉN meg azt mondom, hogy ha kapsz másik Sony A8-at akkor maradj annál, jobb modell mint a HZ980. Pana is jó, de inkább HZ1500-tól igazán ütős a Pana oled. Sony A8 mozgásmegjelenítésben is jobb mint a HZ980...
-
sakal83
addikt
válasz
Jegesmaci81
üzenetére
Nem. Adjak vissza a penzt es vegyel egyet. 400k alatt kapsz most CXet es Hz980at is tobb helyen.
-
Jegesmaci81
aktív tag
Sziasztok! Egy gyors kérdésem lenne. Igaz hogy a Panasonic sem veszi meg a DTS hangformátumot? (HZ980 oled) Létezik, hogy nem engedi át az erősítőnek HDMI-n keresztül? Ma vissza viszem a Sony KD55A8-at és ha nincs belőle raktáron másik, opció lehetne a Pana 980 de csak akkor ha van DTS.
-
salapp
addikt
Van, aki vett már itt HZ980-at? A GZ950 szerintem - főleg a 399ezerért, amennyiért még mi vettük - nagyon jó vétel volt.
Kíváncsi vagyok, megtartották-e az irányt. -
sakal83
addikt
A kovetkezo egyszeru kérdésem lenne:
Tv es filmezesre Hz980 400kert vagy BX 350kert?
Ami meg fontos hogy ne legyen szar hangja.
-
greike
tag
Sziasztok!
Olvastam a Panasonic hz2000 tesztet! Ott ez van írva:"Magyar appokat egyáltalán nem találtunk, de az tény, hogy a legfontosabb, legnépszerűbb applikációk, mint a Netflix, a HBO Go vagy a YouTube nem hiányoznak"
Ebben ugye a my home screen 5.0 van! Pana hz980at néztem ki magamnak ami szintén ezt használja! Itt több hozzászólásban is az van nincs HBO go alkalmazás! Most akkor mi az igazság? Lenne Panasonic hz980 tulaj mondjon már nekem egy tutit!
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Gigicuci
senior tag
válasz
rothfb
üzenetére
Most megnéztem és a gz950 irányítója 1:1-ben olyan a mint a hz980-é.
2015-ös Pana tévémé is ugyanilyen volt, tényleg hihetetlen, hogy semmit sem fejlesztettek rajta 5 év alatt.
(az FZ-é viszont tényleg vagány, elfogadnám...)
Viszont, és ebben talán egyetérthetünk, hogy ad neki egy oroszos elpusztíthatatlan/van benne anyag érzetet. Legalább nem kell félteni...salapp,
igen.. teszi a dolgát, csak más tv gyártóét ne nézzük meg.
A Pana világon belül teljesen rendben van...) -
Gigicuci
senior tag
Panasonic 55 HZ980 399.000
[link] -
Palesztin994
aktív tag
Nem azért, de pl hétvégén 640 ezer volt az LG CX 164cm-es méretben a média marktban (most ott 750), most leg
olcsóbban 690 körül van,és messze nem MM szintű üzletben.
Ha érdekel, nekem 2 hete azt mondta mm-ben egy panasonicos csávó, hogy a hz980 750 helyett 610 lesz 27-én. Valószínűleg akkor lesznek a legnagyobb akciok, de szerintem most hétvége se lesz rossz. Az is valószínű, hogy kisebb méretben is lesz akció, illetve emagot figyelném még holnap reggel a helyedben. -
Palesztin994
aktív tag
válasz
blakey
üzenetére
De ezenkívül még ki tudja milyen nyűg van vele. Nyilván amúgy egymás mellett egyértelmű, főleg az MM-es demókon, a filmeknél fele annyira. De nyilván szebb, csak ha otthon nincs az lcd mellett egy oled, akkor lehet az is elég. Franc se tudja, soha nem voltam ilyen donteskeptelen. Ha már beszélgettünk másik topicban a Dv, Hdr10+ről. Az Lg CX előtt a pana hz980-al szemeztem, és, ahogy írtad a pana tényleg tudja mindkettőt,
plusz a képminőségét sem kell szégyelni enyhén szólva.. Szóval szerinted melyiket érdemesebb, ha oled lesz mégis? -
Palesztin994
aktív tag
válasz
Gigicuci
üzenetére
Én pont egy Sony XH950-et akartam venni, de asszem mégis oled lesz... 2010-ben vettünk egy pana plazmát szüleimmel, még mindig azt használják, pont ugyan olyan a távirányítója, mint a 2020-as hz980-nak... :@
Nekem most egy alap LG-m van, de a távirányítótól tényleg nehezen válnék meg, a lejátszó meg mindent lejátszik, összes ncore 4k formátumot, remélhetőleg az új LG is ilyen lenne, de ugye pl Sonynál sem lenne gond, mert ott meg androidra tudok tölteni lejátszót, panáról nem tudok sokat ezügyben sem... Persze talán a képminőség az elsődleges, de eléggé dícsérik a CX-es LG-t így szerintem nem lenne rossz választás, állítólag tükröződése sem rossz. Persze meghallgatnék olyat is, aki ezt a TV-t használja, vagy látta élőben a kettőt. Holnap mondjuk lemegyek MM-be, de ott nem egymás mellett lesz a kettő. :/ -
Gigicuci
senior tag
válasz
Palesztin994
üzenetére
Én pont egy HZ980-al baratkozom, a képminősége nyilván parádés, a színei/mozgás nagyon ott van. Amiért én ezt a modellt választottam az a szuper tükröződésmentesítése a képernyőnek. Utoljára a Q90R-nel lattam hasonlót, persze nem akarok túlzásba esni, de tény h jó.
Viszont van itt a családban egy XH90 is, és a HZ980 menüje, annak kezelhetősége és hozzá a távirányító nos... kiábrándító a Sonyhoz képest. Egyszerűen lassú és nem jó használni.
Javaslom h mindenképpen próbáld ki egy MM-ben mert ha ennyire szereted az LG-t akkor a Panát kín lesz használni. De ha csak a forrás gomb nyomogatására használod, a képében nem fogsz csalódni!
-
Gigicuci
senior tag
Segítsetek a véleményetekkel kérlek mert az áruházi körülmények és a HDR demó miatt nem tudok erre válaszolni, és döntenem kellene. (HZ980)
Világos nappaliban, SDR adásnál, tud az OLED olyan fényerőt ami versenyképes az öt éves LCD tévémmel? (450cd/m2-t tud a mostani, olyan 85%-ra van fixen beállítva a csúszka)
(A beégés nem izgat, csak annyi, hogy ne legyen "dim" a képernyő a mostanihoz képest)
Köszi
-
Gigicuci
senior tag
Sziasztok!
Használ itt valaki/esetleg látott élőben Panasonic HZ980 oled TV-t?
A tükröződés mértéke érdekel, az árukeresőn olvasható vélemény alapján idén fejlesztettek a bevonaton és kevésbé tükröződik.
Valakinek van erről tapasztalata esetleg?
Köszönöm!
-
Hejakut
csendes tag
Sziasztok! Elnézést a láma és nem egészen szakmai kérdésért, lehet, hogy nem is tudjuk rá összeszedni a pénzt, de az alábbiak közül melyik a legnyerőbb most ősszel 300-400E körül 55-ös méretben (Euronics)?
LG B9: 330E, C9: 420E, B8: 450E
Pana HZ980: 400E, GZ950E: 400E, GZ1500E: 440E, FZ800: 420E
Philips OLED803 350E, OLED754: 360E, OLED804: 430E -
AL
addikt
Szia. Az Euronicsban elvileg még a tavalyi GZ950 es Pana és az Új HZ980 is kapható.
Ha ezt választod érdemes megnézni mindkettőt.
Itt láthatod az adataikat : [link] . Úgy látom az újban kevesebb hangszóró van.
A GZ nek nagyon jó a hangja és a gyári képbeállításai is tökéletesek. Nem kell órákig állítgatni. Az MM üzletekben is lehet még, de azok készletét az árukereső nem mutatja .
Üdv. -
Pro Koryak
addikt
A HZ980 valamivel ?kevesebbet tud?, mint a köv. modellek. Mintha ezt rebesgették volna, talán már itt is volt róla szó.
Emiatt is nyitott jóval alacsonyabb áron, szerintem.Más:
Anno ezt írtam én is, jobban megbíztam/megbízom a Pana "összetákolási" minőségében + a nem kevés LG hibajelenség, amiket ide beírtak => kizárólag emiatt vettem Panát.
Még nem volt Pana termékem, nem vagyok márkabuzi, de nem keveset letettek már az asztalra az elmúlt ~30 évben a videó/képmegjelenítés/minőség terén!
Ha nem lenne ez a topik, nekem is LG lenne.
Szóval

-
SzR
csendes tag
Sziasztok!
OLED televízió vásárlását tervezem. (Egy LG LE8500-as LCD utódja lesz, amivel a maga idejében elégedett voltam, de jelentős előrelépésre számítok.
)
55-ös méretű, középkategóriás modellben gondolkodom. Az LG CX megjelenésekor úgy döntöttem, megvárom a többi gyártó idei termékeit (addig is csökkentek az árak). A CX mellett a Panasonic HZ980-assal szemezek jelenleg. Az a kérdésem, hogy ti melyiket ajánlanátok inkább? (Bár látom, ez a 2 márka vitatéma éppen.
)
A játék nem szempont, erre asztali gépet és monitort használok. A hangot egy Samsung HW-Q80R soundbarral szeretném kinyerni (itt az aprón vettem nemrég). A TV-használat vegyes lenne: 4K videók, mozifilmek, HD tévéadások, ezen belül sportközvetítések is, továbbá silányabb minőségű adások is előfordulnak majd, bár ritkábban. Netflix, HBO GO előfizetésem még nem volt, de lehet, hogy kedvet kapok hozzájuk. (Utóbbi a Panánál kiesik, tudom
). Többnyire mérsékelten világos, illetve sötétített környezetben lesz használva a készülék.
A topicban a HZ széria mozgásmegjelenítésével kapcsolatban volt említve, hogy a Panáé jobb a CX-nél. Ez a HZ980 esetében is igaz, nemcsak efelett? Egyáltalán jelentős a különbség a filmes képességeket illetően? Illetve mely esetekben, forrásoknál lesz egyik a másiknál gyengébb? (Ha minimális eltérés várható, talán több érv szól az LG mellett, mint pl. a jobbnak tartott szervizháttér, plusz alkalmazások, jobb oprendszer...)
Ami fontos, hogy jól kommunikáljon külső eszközökkel, és a lehető legtöbb formátumot akadozástól mentesen kezelje. Ez utóbbi elvárható, vagy ajánlott egy médialejátszó beszerzése bármelyik típus esetében? -
Archttila
veterán
Pana HZ980E | 469k
-
Archttila
veterán
Illetve szerintetek melyikkel járnék jobban?
HZ980 + Yamaha 207 soundbar
or
HZ1500
?
Ha a tavalyi modelleket nézem akkor nincs 90k sem a különbség, persze kérdés hol van hangzásban az 1500 beépített motyója egy, a kategóriájában legjobb Yamaha 207-hez képpest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 65C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- SAMSUNG (QE65S95FAT) 165CM 4K OLED 144HZ SMART 2025 CSÚCS TV! AKCIÓ!
- LG (77C47LA) 195CM 120HZ 4K OLED PRÉMIUM ! AKCIÓ! UJ MODELL
- LG 65M4 - 65" Wireless OLED evo - 4K 144Hz - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync
- SAMSUNG (QE65S90FAT) 165CM 4K QD OLED 144HZ SMART UJ MODELL! AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760M i5 14400 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Lian LI LANCOOL 207 GIGABYTE 750W
- Lenovo Yoga 7 2-in-1 OLED Ryzen 7 8840HS 16GB /1 TB SSD/ gari 10 hónap
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Jawbone Up okoskarkötő, aktivitásmérő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Pana 55 HZ980 , első perctől homogén, kva gyönyörű képe van, semmi pixelhiba, semmi "beégés", minden bemenet működik, szoftver stabil, minden fasza.Csak hogy ne maradj egyedül Panás

(Pana HZ980)

Vhiktor