-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
rootmin
tag
Na igen, erről van szó
A Rec2020 színtér és a HDR olyannyira nem a "természetellenes" színekről szól, hogy pont arra találták ki, hogy kicsit jobban közelítsük az emberi látás tulajdonságait.
A CIE színpatkó reprezentálja egy átlagember által látható színek tartományát, látható a javulás, illetve az is hogy lesz még hova fejlődni a következő évtizedekben... A HDR egy ritkábban hangoztatott előnye nem a puszta fényerő-tartalék, hanem az ebből következő színtérfogat növekedés.
Ha egy harmadik tengelyként képzeljük a fényesség információt a színpatkó fölött, akkor a fenti ábrát kapjuk, ami azt illusztrálja, hogy ami nagyon fényes, az nem feltétlenül fehér, lehet az pl. egy vakító sárgás napkorong a sötétkék óceán felett. Vagy egy erős, szaturált piros utcai lámpa egy sötét utcaképen. Ez korábban könnyen 'kiégett', ekkor a színe elveszett, fehér lett....
Nem arról van szó, hogy minden színt ki kell tolni szuper szaturálttá, és mindennek vakítania kell, ez csupán egy lehetőség a rendező kezében. Tech demók ebből a szempontból elég túlzóak...Megfelelő kalibrálás után egy ilyen TV képe sokkal természetesebb tud lenni, mint egy hagyományos Rec709-es. Friss példa erre ez a cikk, ami arról szól, hogy a VB-n szereplő országok zászlajait most először láthatják a szerencsés TV-nézők úgy, ahogy élőben is festenek. Nyilván ha a rendező mesterkélt színvilágot álmod meg, akkor az olyan is lesz, de ebben az esetben nem a természethez, hanem a művészi szándékhoz lesz hű a készülék. Ami pont az AV világ alapgondolata.
-
krx21
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #15821 üzenetére
Klassz. Használd egészséggel!
Még nézegess YouTube-on 4K Hdr-t, ha nincs más... Az is tud nagyon komoly lenni... -
Joshi
titán
válasz
sakal83 #15845 üzenetére
Létezik 4K HDR Rec.2020 kalibrálás is, ha ott rendben vannak a színek, akkor az rendben is van. Szó nem lehet túlszaturáltságról. Egyedül a különböző effekteket tolhatják túl, mint pl egy lángnyelv vagy fényforrás stb. Egyébként a Blue Planet II, Planet Earth II filmeket érdemes megnézni, nagyon szép és sokat hozzátesz a Rec.709-hez képest.
-
sakal83
addikt
válasz
dgyuri0123 #15844 üzenetére
Nem támadás, de nagyon meg akarod győzni az embereket, hogy jobb a fullhd
Azért a két tv maximális tudását kihasználva pont más könyvtárról beszélhetünk
Mondom ezt úgy, hogy 4k-sról váltottam vissza fullhdra, ami nekem tökéletes.
Azt, hogy az emberek a valósághoz közeli képet keresi a tv-n egy kicsit téves, sokan épp azt szeretik, ha szép, egyedi tündöklő. A valóságos színek elég fakók
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #15843 üzenetére
Tudom, miről váltottál... Mindenesetre, legyen sok örömöd benne, az a lényeg...
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #15842 üzenetére
Tudom mire gondolsz, meg pont olyan tévéről váltottam mint ami neked van (910v)
Amúgy ízlések és pofonok -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #15841 üzenetére
Nem venném el a kedved semmitől.
Nem is vagyunk egyformák, de ... hol látsz Te ilyen színeket a valóságban?
Ez az a tipikus Marvel-i képregény színvilág, aminek inkább van köze animációkhoz, vagy "Barbie és Ken" házának színeihez, de az igazsághoz vajmi kevéssé. Nem mondom, könnyen be tudja csapni azt, ha hajlamos rá hogy elhiggye ezt a világot.Nekem FHD-ben is gyönyörű az Utazó és mentes ezektől a "túlzásoktól"... Ha hiszed ha nem, a túlszaturáltságon kívül nem nagyon akad különbség ehhez képest. Próbáld ki... nézd meg úgy is..
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #15840 üzenetére
Értem en, de nekem nem tűnik természetes ellenesnek, talán élénkebb a színvilág, de nem zavaróan...
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #15839 üzenetére
Erre szoktam azt mondani, hogy nagyon természetellenes színvilág és ezt most is tartom.
Bocsánat érte, ez nem azt jelenti hogy a B7 ne lenne jó tévé, csak a 4khdr-t minősítem vele .. ismét. -
PuMbA
titán
válasz
Lacielvtárs #15836 üzenetére
Igen, a picinél azért több különbség van a FullHD és az 4K között, ha tényleg 4K-ban forgatták és dolgozták fel a filmet
Planet Earth II, Dunkirk, Blade Runner 2049-be szerintem érdemes mindenképp belenézni 4K-ban.
-
törölt tag
válasz
Szuper, remélem, beválik és végig elégedett leszel vele.
Viszont... az elrendezés számomra provokatív, miért nincs középen az a tévé?
Meg nagyon a sarokba került a mélynyomó és a jobb oldali hangfal. Nem tudod ezeket kcisit kijjebb hozni és szellősebben szétrakni?
-
PuMbA
titán
válasz
Lacielvtárs #15832 üzenetére
"De első vélemény az hogy a méreten felül picit jobb a kép."
Ha közelebb ülsz, akkor a 4K HDR gondolom azért a picitől valamivel nagyobb különbség
A beépített lejátszóval USB-ről problémamentesen le tudod őket játszani, ha a DUNE nem tudja rendesen. A Planet Earth II alap.
-
Lacielvtárs
nagyúr
Köszönöm, azt kell mondjam a kepminosege fullhd tartalommal kicsit mintha élesebb lenne a kép.
A kontraszton érzek kulonbseget, valamint mintha jobban 'térben' lennének a 'dolgok'
Az emberek kicsit konturosabbak, bár tudom részben ez a cxu érdeme is...
Alapvetően szebb képet látok, de nem számottevően.
De első vélemény az hogy a méreten felül picit jobb a kép.
Az itt tanácsot beállításokat megcsináltam.
Osszessegenen megerte a csere a nálam, de a fő szempont a méret növelés volt.
A kepminoseg annyival nem j9bb hogy csak az miatt érdemes e cserélni.
Majd még tesztelgetem és ha lesz vélemény, beszámolók róla.
Kiprobalom majd uhd anyaggal is, mert a dune eléggé 'gagyin' játssza le a HDR es vision anyagokat.
Vagy lehet csak beallitas kérdése, majd probalgatom ezt is. -
rendon
tag
válasz
vaguny #15828 üzenetére
Van egy úgy mond újnyi vastagságú sávok, amik olyan mintha halvány sűrű rács lenne a tv-n, ez mindig ugyan ott van. Maximum a fél év során kicsit halványodott. És van olyan szürke amin alig észrevehető. Viszont van egy olyan szürke árnyalat, ahol már vastagabb sávokat is észre lehet venni, azok talán mintha vastagodnak, vagy vékonyodnak, de azért nem tenném rá a fejem hogy ez így is van.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #15826 üzenetére
A miheztartás véget : 55 vs 65"
-
vaguny
tag
válasz
rendon #15819 üzenetére
Köszi, hogy megosztottad tapasztalataidat!
Valójában ha nagyon arra figyeltem én is érzékeltem már játék közben is valamelyest, de annyira nem volt vészes számomra.
A kérdésem az lenne még, hogy az általad tapasztalt banding, a jobban észrevehető sáv, sávok, ha kis mértékben is de változtatják helyüket, vagy nagyjából ugyanott vannak mindig?
-
PuMbA
titán
válasz
#24536576 #15825 üzenetére
"Nem is értem, hogy miért nem 16:9-es-ek a filmek/szélesvásznúak a tv-k."
Sok film van 16:9-ben, a rendező döntése. Például Back To The Future, Godfather, Dunkirk, Avengers: Infinity War, Saving Private Ryan, hogy a nagyobbak közül párat említsek
A TV adások 16:9-esek, a fényképek pedig általában 3:2-esek (14:9), szóval a 16:9 a közép út, amin a legjobban néz ki a legtöbb dolog.
-
törölt tag
Van rá mód, hogy a 4K-s képet is ki lehessen "nyújtani" teljes képernyőre, mint a FHD-nál? Minden irányú sokat levesz a képből, a függőleges pedig nem viszi ki teljesen. Nem is értem, hogy miért nem 16:9-es-ek a filmek/szélesvásznúak a tv-k.
Van értelme médiabox-ot venni? Melyik az amelyik többet tud a beépített lejátszónál?
-
RockHaRD
addikt
Most akartam írni, hogy mi a helyzet az ívelt B7V-mmel, de látom másnak még durvább problémája van.
Annyit mondanék ezzel kapcsolatban, hogy minden LG-s azt mondja, hogy nem volt még ezzel probléma, mégis teli a net hasonló gonddal, úgyhogy igenis tudnak róla. Már csak az is bizonyítja, hogy nem első ilyen, hogy pont most beszéltem az LG-vel, mivel eltelt 1 hét, és nem jelentkeztek, és mondták, hogy meg van rendelve a full kijelző egyben, ha megjön, kijönnek, kicserélik és kész. Mindezt úgy, hogy csak telefonon szóltam be, hogy meg van hajolva picit, nem látta senki, fotót sem kértek, csak bemondás alapján rendelték is az új kijelzőt.
Írok ha túl vagyok a cserén
-
rendon
tag
válasz
dgyuri0123 #15820 üzenetére
Csak ahoz be kéne jelentenem. De én attól tartok, hogy amikor kiküldik a szervizest, és azt fogja mondni, hogy az alig észrevehető, és hogy evvel nem érdemes evvel foglalkozni vagy,...... észre se fogja venni. Mert én se mindig veszem észre.
-
Joshi
titán
válasz
Grat az új tévédhez. Őszintén mi a véleményed egy FHD OLED-hez képest? Ok hogy nem régóta van meg, de azért várok egy tapasztalati beszámolót.
-
rendon
tag
válasz
vaguny #15815 üzenetére
Én is észrevettem az én tévémen, a near black banding jelenséget. Én viszont nem csak szürke árnyalatnál lehet csak észrevenni, hanem ha játszok egy autós játékkal, akkor a kékes fehéres égbolton amikor jobbra vagy balra kanyarodok, simán észreveszem hogy sávos a képernyő. Gondolkoztam hogy lejelentem az LG-nél, de valaki azt mondta hogy ha ki is cserélik, nem biztos hogy az a panel jobb lesz, szóval lehet az is ugyan úgy fog sávosodni.
Egy másik hozzászóló azt írta, hogy ha tesztképekkel mutatod a jelenséget, akkor elhajt az LG. -
válasz
Mentolka #15812 üzenetére
Ez teljesen egyéni izlés és preferencia függő... állítsd arra ami neked jó az adott körülmények között.
Nincs kőbe vésett vagy "optimális" érték, hisz minden szitu más.Általában a 20-30 elég, de nagyon világos szobában simán lehet több.
Ha még mindig sötét a kép, vagy HDR-t nézel, akkor a dinamikus kontrasztot tedd "low/alacsony"-ra.
-
Mentolka
senior tag
Annyin van nálam. De például a gyári ISF beállítás is leveszi, ha jól emléxem, ezért én kézi beállítást használok.
Amúgy, sötét, illetve világos szobában egyaránt nézzük. Eddig Pana plazma volt, azt váltotta a B7, és azóta is dicsérve van a képe miatt. Azokat a mozgásmegjelenítéses panaszokat én konkrétan még nem tapasztaltam (vagy csak nem elég gyorsan ugrál a szemem). -
vaguny
tag
Sziasztok!
Az alábbiakkal fordulnék hozzátok:
Nagyjából fél éve használom oled tévémet, amely egy 55LGB7V. Alapvetően elégedett vagyok a tévével, a képminőségével pedig különösen. Ami kissé zavaró számomra az a near black banding jelenség, amit mindenki úgymond a technológia velejárójaként említ. Annak ellenére, hogy sávosodás szempontjából egyéb fórumok tapasztalait áttekintve egyáltalán nem rossz példányt fogtam ki, van egy banding jelenség amely főképp xbox menüben (szürke háttér) válik számomra szembetűnővé. Az érdekesség az, hogy a sávosodás, pontosabban az a számomra kissé zavaró sáv, amely valamelyest kiemelkedik a többi közül (határozottabb) mintha nem mindig a képernyő azonos pontján lenne, illetve valamely időszakban észre sem vehető, mintha nem lenne olyan markáns. Ugyanakkor lehet hogy pár nap múlva ismét visszatér. Jól sejtem, hogy ez valamelyest összefügghet a kikapcsolás utáni pixel frissítő procedúra lefutásával. Jól gondolom azt, hogy annak hatására is változhat ez a jelenség!? Odébb vándorol, olykor eltérő intenzitással jelentkezik stb?
(Volt már hogy azt hittem eltűnt, de egy a kikapcsolás utáni automatikus pixelfrissítő lefutása után ismét ott volt).A másik dolog amellyel kapcsolatban kérdésem merült fel, az az, hogy tegnap este észrevettem egy pixelhibát a képernyőn, amely elsősorban zöld, bizonyos kékes, és sárga árnyalatok esetén jelenik meg. Fehér, szürke, stb színeknél minden rendben van. Próbáltam utánajárni annak, hogy az LG hogyan kezeli a pixel hibát garancia szempontjából, azonban érdemi és aktuális információkat erről nem találtam. Bár régebbről úgy emlékszem, hogy a pixelhiba kérdést a gyártók általában úgy közelítették meg, hogy csak viszonylag nagy számú hiba esetén lehetett érvényesíteni garancia /panelcsere igényt. Ugye jól gondolom, hogy ebben nem történt jelentős változás azóta sem? Aki esetleg tájékozott elsősorban LG pixel warranty kérdésben, kérem tájékoztasson!
Előzőekkel kapcsolatban szeretném még azt is megkérdezni, hogy mennyire gyakori a topic olvasók körében, hogy találtak oled tévéjükön pixel hibát?
Ui.:
A fent említett "hibák" egyébként sokak számára túlzók lehetnek, itt főként arra gondolok, hogy többen úgy reagálnak hogy ekkora panelnél, 2 méterről úgy sem látom a pixelhibát, a sávosodás pedig csak meghatározott szürkénél látható, egyéb tartalomnál pedig nem, akkor minek is foglalkozom a kérdéssel?!Válaszom erre az, hogy azért mert észrevettem. Sajnos alapvetően olyan személy vagyok aki ilyeneket észre vesz és utána pedig foglalkoztatni/egyre inkább zavarni kezdi bármilyen rendellenességről legyen is szó.
Minden választ előre is köszönök...és egyben elnézést kérek, hogy a postom ilyen hosszúra sikeredett!
-
Mentolka
senior tag
"OLED fényt vedd le 100-ról 20-30-ra" - ez biztos, hogy így ok? Ha ezt teszem, akkor olyan a kép, mintha elé tennék egy sötét fóliát, és azon keresztül nézném. A lényeg veszik el.
-
törölt tag
válasz
zohan echte #15810 üzenetére
Mi azt a hungarocelt használtuk, ami alapból is tartotta a képernyőt. Nagyobb területen oszlott el az energia.
-
zohan echte
tag
Mi ketten óvatosan vettük ki a dobozból aljánál fogva, fent egy picit megtámasztva, hogy nem dőljön el. Majd egyenes felületre fektettük a képernyővel lefelé, talpát felszereltük, lassan emeltük a talpára. Na ha ekkor emeltük volna barbár módon (mint ahogy azt itt sokan kedvességből feltételezik) akkor is a hátlap fele lenne ívelt. Na, de azért köszi a segítséget.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
FollowTheORI #15807 üzenetére
Értem, köszönöm az infót
-
krx21
nagyúr
válasz
FollowTheORI #15806 üzenetére
Igen, ez a legszakszerűbb...
-
válasz
Lacielvtárs #15802 üzenetére
Szerintem igen, főleg az elején... láttam jópár oleden ami így kezdte. Főleg ha még HDR UHD film is sok világos jelenettel.
De ha így is lenne a pixel refresh kiszedi majd, csak nem szabad ráparázni
-
-
krx21
nagyúr
válasz
FollowTheORI #15800 üzenetére
Pedig a talp feltételéhez le kell fektetni a TV-t... A súly ilyenkor nem csak alul van. Megoldás: csak lassú mozdulattal szabad emelni...
-
krx21
nagyúr
válasz
Lacielvtárs #15791 üzenetére
Gratulálok, jó döntés! Szerintem megvetted a legjobb ár/érték arányú 65" oled TV-t.
Kérünk majd élmény beszámolót...360-ért? Hogyan? Beszámítottál valamit?
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
FollowTheORI #15800 üzenetére
Doktor house fog menni rajta napokig, az teljes képernyős.
Amúgy ez elofordulhat amit irsz, mindig?
Vagy csak az első napokban?
Ilyet nem tapasztaltam a 910v-nél...Gtaati: köszönöm, bizok benne
-
Gtaati
őstag
válasz
Lacielvtárs #15791 üzenetére
Grat. hozza, leld benne oromod!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Flip5 5G / 8/256 GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest