Hirdetés
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark #12999 üzenetére
Elméletileg nem, gyakorlatilag meg szvsz igen (kvázi veled fizettetik ki a minősítés felárát). De 1k az árdifi, annyit megér a minősített.
B71 2296
2008-ban megjelent minősítés. HTHS > 3,5 mPa.s. Közepes hamutartalom. Diesel és benzinmotorokhoz(kivéve VTI, THP, FAP). Alapvető viszkozitás 5W-40 [link]HTHS lehet más...
-
MasterMark
titán
Total Quartz 9000 és Quartz 9000 Energy között van valami különbség? Azon kívül, hogy az Energy nem tudja a PSA / Renault approvalt.
Adatlapok:
Quartz 9000 5W-40
Quartz 9000 Energy 5W-40Teljesen ugyanannak tűnik.
A lényeg, hogy az Energy is jó egy NFU Peugeot-ba, attól még, hogy nincs rajta az approval, ugye?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
[CS]Blade2 #12997 üzenetére
A több csomagolóanyag (flakon) miatt is szokott drágább lenni literes kiszerelés.
Továbbra is azt mondom, hogy Total, olcsó és jó.
-
[CS]Blade2
addikt
Top Tec most jó drága lett.
Total INEO XTRA EC6 - 4x1 liter 4x3390=13560 (zsu)
Motul Eco-clean 5l - 18402 (zsu)Van még Castrol 18 körül, Petronas-ok vannak, az Total EC6 5liter valamiért literenként drágább, de mondjuk nekem csak 3,5 liter kell +-0,1.
Motul Eco-lite-ról váltanék.
Ez a Total szerintem elég új, de ahogy elnézem az Eco-clean is hasonló. SP-s és aszem C5 C6 mindkettő.
-
Depiboy
tag
válasz
csongi #12978 üzenetére
Mégegyszer köszi, ma vettem Eneos City Performance Scooter 10W-40 JASO MB-t le is cseréltem az olajat, kiváncsi leszek fogok e érezni különbséget vagy észrevehető változást a fogyasztásban, illetve ahogy nézem ez mehet a váltóba is szóval hamarosan megejtem oda is a cserét ezzel az olajjal
-
erik365
senior tag
válasz
molnarpeter #12988 üzenetére
Igen újat akarok, szerencsére nem áll tőlem messze, a 2ütemű karburátor beállítás dugó csere.
Meg kísérletezni is szeretek, így ha bukom a garit nem gond.
-
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok
Seat Altea XL 1.6 BSE , 2007-es autóhoz szeretnék vásárolni üzemanyagszűrőt. Nézegettem a Mann filtert, azonban az online katalógusban 2 fajta van. Van egy nyomásszabályzóval rendelkező, és van a sima. Nekem most akkor melyik kell? Illetve a Mann jó bele, vagy inkább más fajtát tegyek bele? [kép]
-
skyrush7
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 230 ezret futott 1.6 szívóbenzines 307-es Peugeotunk.
Nem volt még megbontva a blokk, így tisztítva se. (E10-es benzinnel van használva)
Érdemes lehet valamilyen benzin adalékot kipróbálni? Ha igen, tudnátok ajánlani? -
-
csiga8
senior tag
válasz
focvis #12981 üzenetére
Nem rossz olaj az LS+, de azért bőven vannak jobb 2T olajok is…
A PIB (Polyisobutylene- 2T adalékként tisztább égés, kevesebb füst) több 2T olajban is bene van, ( hirtelen rákerestem, pl Ravenol) és pont az LS+ biztonsági adatlapjában nincs feltüntetve, hanem az XP-ben.
Semmi extra nincs az LS+-ban nehéz paraffinos kőlolajpárlat hidrokrakkolt. A viszkozitási indexe 130-135 körüli, cSt értéke 100 C fokon átlagos 8 körüli. Lobbanáspontja 70 C feletti.Husqvarna XP: [link]
Husqvarna LS+ : [link]
Ravenol: [link]
A PIB tisztább égést, kevesebb füstöt és kevesebb lerakódást eredményez. [link]
Magasabb cSt értékkel ( 11, vastagabb olajfilm ezért nagyobb kopásvédelem) magasabb viszozitási index-el ( 143, jobb minőségű alapolaj) és magasabb lobbanásponttal ( 108 C ) és olcsóbban kapható az Elf moto2 tech. A Simson versenyszakosztály használta jó ár/teljesítménye miatt, ( 3.500 Ft) most nem tudom mit használnak. Amatőr krosszosok körében is ismert, kedvelt.
Egy fokkal jobb és még mindig csak 4.000 Ft körül járunk, az a Motul 710. A cSt értéke neki is 11, de már 147 a viszkozitási indexe, lobbanáspontja 154 C fok, tehát nehezebb megsütni vele a gépet tovább ken, de kisgépbe ( láncfűrész-fúkasza-robogó) még maradéktalanul elég, nem lesz olajos a kipufogód.
Krosszosok körében nagyon kedvelt nem csak a jó ár/teljesítménye miatt, nem ragadnak le a power szelepek, nem hagy trutyit maga után. ( megjegyzem az Elf sem)
A Motul 800 FL off road-ot is próbáltam, nagyon vastag olajfilmet alkot, de borasztóan magas a lobbanáspontja, ( 252 C fok) ő már csak tényleg komoly fűkaszálásnál ( nem pötyögtetsz, hanem kiengedett damillal végig nyélgázon járatod) és/vagy nagyobb 60 ccm vagy feletti láncosba vastag fába használod. Ekkor a kipu kiég, ha pötyöhtetsz, olajködös lesz.A katalizátoros láncosba – amennyiben nem vagy hajlandó megválni a katalizátoros kipufogótól) és inkább ezt tenném, mert a dugattyú palásjától nagyjából 50 mm-re a kipuban kb 700-00 C fokon ott izzik az kb 10 dkg drótgubanc. A hő minden irányban terjed, tehát a dugattyú felé is. A Stihl-Husqvarna nem véletlenül nem erőlteti a katalizátort, de pl az Oleo kényszerpályán van, nincs pénze egy légátöblítéses rendszert megvenni, vagy kifejleszteni, majd új gyártósort beállítani. ( új henger, új dugattyú, új karbi)
Az Oleo régebbi olajával sok megragadásos eset történt a katalizátoros gépeinél, ( a sokkal nagyobb hőfokok miatt) ezért módosítottak az olajon.
Minél nagyobb egy olaj lobbanáspontja annál később kezd el elégni, addig ken.
Az S-H olajok 76-98 C fok körüliek, amiket találtam. A Motul 710 nagyjából a felső határ a 154 C fokkal, ami még elég, szinte minden gépben. A gyári Stihl Ultra 212 C fokos, a visszajelzések szerint az is olajködöt hagy a kipuban kisebb gépeknél és/vagy könnyebb terhelés esetén.
A mostani jobb 2T olajok kevésbé a kenés, jobban a környezetvédelem felé vannak már adalékolva. Motoros körökben ( nem véletlenül) kedvelt a Motul olaj.
Néhány kép:Motul 710 olajfilm 1:45 [link]
Motul 800 olajfilm: [link] [link]
Castrol Poer1 Racing: [link]
Megsült Oleo 560: [link] ( henger megmentve, javítva, dugócserés lett)
Oleo 510 néhány üzemórás Oleo olajjal: [link]
Van sok igen jó olaj, nem próbáltam, de érdemes ránézni pl a Fuchs Titan 2T 100S olajra pl. [link]
Általánosságban elmondható, hogy szinte az összes 2T laj HC, ún Group3+ csoport, észterek a Motulnál és a Stihl Ultránál vannak. PAO-val ( eddig) nem találkoztam.
-
Depiboy
tag
válasz
csongi #12976 üzenetére
Ez a motor viszont valóban szárazkuplungos és ahogy nézem az olajokat API SN és JASO MB minősítéssel egyidejűleg olyan olaj ami teljesen szintetikus csak ezt az általad is ajánlott Total hyper 4t 7000-et találom vagy ásványi olajat amitől ódzkodok.
Teszek egy próbát a Total-al. -
csongi
veterán
válasz
Depiboy #12964 üzenetére
API service SG type or higher, JASO
standard MA or MB
Itt a Jaso MB a fontosabb.
Minden ami ennek megfellel.
Normal auto olaj is jo, csak legyen meg ez.
2.5 dl olajtol sok csodat ne varj.
Tarhaz van.
Silcoline tol az Eneosig barmi.
Total hyper 4t 7000 Api SN jasoMB
SN , MB olajakat nezz bele.
A 7100-nak nincsJaso MB minositese.Hogy a Manualba a Jaso MA minek van, nem tudom.
Gondolom nincs benne olajfurdos kuplung. -
csiga8
senior tag
-
Depiboy
tag
válasz
csongi #12968 üzenetére
Manual szerint a f*s félszintetikus yamalube-ot kéne töltenem ami olyan hogy 500km után fekete, soha az életbe nem öntök bele ilyen szutykot többet.
A motul szép rózsaszín úgy kb 1000-1200km-ig, egyébként sose várom meg a 2 ezret de maximum addig megyek el egy olajjal ami nálam kb 2 hét vagy kevesebb és nem is nagyon kímélem a motort.
-
erik365
senior tag
Köszönöm mindenkinek a 2ütemű olajjal kapcsolatos tanácsokat.
Nyert a Motul 710, és Hq XP.Majd összehasonlítom őket, új gépek lesznek egyik egyikkel lesz üzemeltetve, másik a másikkal, 10üzemóra után majd megnézem a dugót.
-
Depiboy
tag
Ha már motorkerékpár olaj is feljött, van egy 2019 Yamaha Nmax 125-ös robogóm elég nagy futásteljesítménnyel, jó ideje csak a Motul 10W-40 7100-at kapja de kipróbálnék valami mást is, néha eléggé besötétedik az olaj ami nem annyira szimpatikus.
Repsol olajokat nézegettem és a castrolt, van valakinek valami tapasztalata, ajánlása? -
csongi
veterán
válasz
grizlisandor #12958 üzenetére
Motorozas es motorozas kozott is van elteres.
En mar nem jutok el a kuplung egetesi szintre.
Ahhoz mar oreg vagyok.Azt sajnos nem tudom milyen a xado ciklikus terhelhetosege. Valszeg rosszabb, es nem veletlen rosszabb a viszkoja sem.
Szerintem nekem a valtom kopott, es ott lehetne kompenzalni valmennyit.Qru
Nezegettem azokat is. Sztem az meg sok.
17.5 a folyosabbak, es mind Jaso MA2Jaso MA iranyaba nezelodok, ott meg a 10w40 elerheto par gyartonal. Pl Gulf. Mol, Eurol, Eneos
-
erik365
senior tag
Jövök újabb kérdéseimmel, régen mikor motoroztam tuning Simson, Yamaha, Castrol Power Racinget, és Elf Moto 2 Tech XT olajat használtam mindenbe. (fűkasza, láncfűrész).
Most újra kellene valami jó 2T olaj, Motulból mi az ami jó? Egy 710-et eltud rendesen égetni, egy fűkasza? (10500rpm) -
grizlisandor
veterán
válasz
csongi #12949 üzenetére
Pár éve az egyik olajcseréréné az ő termékük volt kéznél és került bele Pirosba, panaszra nincs okom.
Szerelő is használja, eddig nem volt rá panasz az ügyfelektől, mikor kérdeztem, mondjuk rá is vannak szoktatva a felhasználásnak megfelelően/legkésőbb évente cserére.Hacsak nem olcsón jutsz hozzá, inkább Motul-Total vonalról választanék terméket.
-
csongi
veterán
Az Eurol olaj milyen minoseget kepvisel?
-
erik365
senior tag
válasz
grizlisandor #12945 üzenetére
Igen tudom csak nem értem, hogy a Ford és a Peugeot teljesen más olajat használ. (A1/C3)Egyikben sincs dpf, fap. Megy bele a gyári elvileg M2C913-D szabvány kell, azt meg tudja a Motorcraft.
-
grizlisandor
veterán
válasz
erik365 #12944 üzenetére
Sajnos a kereső sem tévedhetetlen.
Ford Motorcraft SAE 5W-30(gyári)
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
Motul Specific 913D5W-30
TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30
ELF Evolution 900 SXR 5W-30
SHELL Helix Ultra Professional AF 5W-30
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30
PETRONAS Syntium 3000 FR 5W-30
Liqui Moly Special Tec F 5w-30 -
erik365
senior tag
Sziasztok!
2007-es Ford Fucus 1.6 TDCi milyen olaj menjen bele? (ugye ez Psa motor)
A Ford A1/B1 A5/B5-öt ír, ezt tudja is a gyári Motorcraft. A Total meg simán hozza hozza a C3-as 5w-30-at. Mit borítsak bele? Sokat megy rövid távon 260ezer van benne.
Köszönöm. -
Qru
MODERÁTOR
Dizelre nem minositettek, az plusz penz. De ACEA neg VW dizeles minositese megvan. Meg ha ozonviz elotti is de van. Az 505.00 azt meg PD-be sem mehet, nem hogy CR-be, szoval ez inkabb benzinesbe szant olaj.
VW 505.00 [link]
Ez volt az alap szabvány a DIESEL motorokhoz. Az ilyen specifikációjú olajat csak akkor érdemes használni, ha valóban régi erőforrással rendelkezik az autó és ezt irták elő hozzá!
Főként az 1.9 TD és TDI modellekben használatos szabvány (1993-1999 1.9 d, TD és TDI modellek; 1999-2004 1.9 TDI modellek ALH motorkóddal)VIGYÁZZAT! A PDTDI, PUMPE DÜSE motorokhoz TILOS HASZNÁLNI!
NEM KOMPATIBILIS A DÍZELRÉSZECSKE SZŰRŐVEL SZERELT MOTOROKKAL!
Viszkozitási osztályok: 0W-40, 5W-40, 10W-40
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor #12935 üzenetére
Nem kapkodtak el, mar kb minden potens markanak van eszteres olaja.
Kovetkezo olajcserekor lehet ranezek.
-
nyega
tag
válasz
molnarpeter #12925 üzenetére
Szia!
Bocs, nem voltam erre.
Azt mondja a srác, hogy olyan 500 km. alatt kb. fél liter. Csak pályán, ha viszont nem tartósan megy vele viszonylag magas fordulaton, akkor nem veszi észre, hogy eszi. -
grizlisandor
veterán
Motul, mit miért, hogyan? #junkbuildsXTRA #junkbuilds #Xtra #motul
Videóban említik, hogy már van már Észteres olajuk, a 8100 Power 5w30, de 0w20 is, a magyar oldalon nincs még egy mukk sem.
-
csongi
veterán
Sziasztok!
Motorkerekpar olajjal kapcsolatban kerdeznek.
Ertem a Jaso minositest.
De, egy 20 eves rotax blokknal, 650.
Nem irja a blokk gyarto, es a motor manualja sem ezt a kriteriumot.
Ccmc g4 ami nagyon regi. Api SF-SG. Termeszetesen ezek sem maiak.A kerdes. Szukseges egyaltalan Jaso minositett olaj egy ilyen Europai motorba?
-
bul07
nagyúr
Kis Total olaj elhasználódás elemzés
Videó innen [link] -
hads
tag
Sajnos, illetve hál'isten elmúlt már az az idő, amikor napi 3-4-500 km-t autóztam, mint szervizes. Most leginkább városban, napi több rövid úttal használom a járgányt ezért gondoltam, hogy mehetne bele a vékonyabb Shell helix ultra 5w-40.
Ennek ismeretében is a Totalt ajánlod inkább?
Mondjuk a turbo nem tudom melyiket "szereti" jobban. -
8
senior tag
Totachi aktívszenes pollenszűrőm van most, mert az volt a legolcsóbb kauffernél, nekem is jó minőségűnek tűnt kézben.
De hosszú úton nyáron klímával már többször előfordult, hogy 1.5-2 óra után egyszerűen nem jön elég levegő az utastérbe, hiába kapcsolom fel a szellőzést, vagy máshogy irányítom pl teljesen fejre, tizedrésze jön a levegőnek mint kellene. Talán átnedvesedik vagy nem tudom. Legközelebb kiveszem egy ilyen út után és megvizslatom.
Más fajtával eddig nem tapasztaltam, hamarosan úgyis cserélem, majd kiderül -
Qru
MODERÁTOR
Ha az 5W40-et eszi akkor az 5W30-at is fogja. Ettől függetlenül maradnék én is az 5W30-nál. Az Eneos az kb középszint. Ha vmi felsőpolcos kellene akkor Motul Eco-Nergy 5W30, LiquiMoly TopTec 4600 5W30, Ravenol VMP 5W30.
De igazából egy Total vagy Shell olaj is bőven elég lenne bele, szerencsére ez nem egy kényes motor.
-
nyega
tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, 2006-os Mazda 6 1.8 benzines GG1 motorkódos
autóba milyen olajat ajánlanátok?
Az autó a kollégámé, picit eszi az olajat de azt mondja inkább hosszú távokon és egyáltalán nem füstöl. Most a szerelője 5w40 -es eneos olajat rakott bele, én meg azt mondtam neki, hogy jobb lenne a 30- as inkább, de nyugodtabb lennék, ha hozzáértő adna
tanácsot. Preferált márka is érdekel, ha van jobb mint a fent leírt.Előre is köszi!
-
walkyra
újonc
Sziasztok! Vásároltam egy Peugeot 206 1.6 benzin 2*NFU* motorkóddal ellátott 22 éves autót, 350+ ezer km van benne. Az lenne a kérésem, hogy ajánljatok kérlek hozzávaló motor olajat, mivel lassan esedékes az olajcsere! Előre is köszönöm szépen!
-
Asbee
veterán
válasz
raziel01 #12907 üzenetére
Ha rövidtávokra is használod, akkor érdemes lehet belerakni. Amúgy nincs extrém különbség. Én pl maradtam 5w-30-on, semmi hátrányom nem lett, így 271k nàl, 0 olajfogyi és gond pedig napi 1-2 2-3km rövidtáv van a kocsival. Ha nem eszi az 5w-30-at a 0w-30 at sem fogja. Melegen ugyanaz kb. Viszont aki gyári vagy gyári közeli csereperiódust tart, használt olaj tesztek alapján a 0w-30 jobban kifingik.
-
Asbee
veterán
válasz
MasterMark #12909 üzenetére
Fixen átállt a VW 504.00/507.00 vonalon a 0w-30-ra már egy ideje. Nincs is már gyári 5w-30 olajuk, max valami beragadt készletből. Ettől függetlenül az 5w-30 olajak is továbbra is megtartották a minősítést. Van aki esküszik a 0w-30 ra van aki szidja. Csak a szokásos.
Aki sokat rövidtávozik, indítgat mindenképpen érdemes 0w-30-at használnia.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
raziel01 #12910 üzenetére
Bármelyik gyártó minősítheti bármelyik olaját (max nem kapja meg a minősítést). Ettől még lehet csak piacot akarnak szerezni de az is lehet hogy tényleg változott a gyári előírás. Kérdezz be a VW topikban, van ott gyári emberke, ha vki akkor ő tudja majd a választ erre. Én inkább a japán vonalon vagyok naprakész.
-
raziel01
veterán
válasz
MasterMark #12909 üzenetére
[link] tiktokon volt csomó autószerviz aki beszélt erről magyar meg angol is. Onnan kerestem én is rá neten.
"VW replaced the 5W-30 with 0W-30, which covers 504 00 and 507 00 standards. "Ami nekem is feltűnt, hogy tavaly még nem szerepelt a Mobil 1 hivatalos oldalán a 0w30-nál az 507.00. Azért nem is vettem 0W30-at. Most már szerepel.
[link] Mobil 1 weboldal
-
raziel01
veterán
Sziasztok,
Arról hallottatok, hogy a VW módosította a CRTDI motorok olaj ajánlását?
Eddig ugye 5W30 volt ajánlott, most meg az összesnél 0w30 lett visszamenőlegesen is.
1.2 CRTDI-be (2011, 198 ezer km) akkor így már érdemes lehet belerakni a Mobil 1 0W30-at? Eddig 5W30 volt benne csak ugye abból lett középszerű olaj tavaly. Egyébként soha nem ette a kocsi. -
embe
nagyúr
Ha már szűrő...
Most volt egy nagy szűrő csere-bere az S-MAX-on. Előtte kimostam a DPF-t ( ha már szűrőről beszélek) és cseréltem minden szűrőt. Még a turbó előtti olajszűrőt is. Ez a turbó szűrő A Cromaxnál gyári Ford 14eFt. Gyári Peugeot 2400 Ft. Mivel PSA dízel, nem gondolkodtam melyiket vegyem.
Viszont pollenszűrőnek egy Totachit vettem. Kivitel rendben lévőnek tűnt, csomagolás igényes.
Van valakinek tapasztalata ezzel a márkával? Milyen minőséget képvisel? -
bul07
nagyúr
válasz
Gyula84 #12903 üzenetére
Hát azért a minőség ellenőrzés arrafelé ki tudja
Már BA (Bosnia and herzegovina) gyártás esetén is volt minőség visszaesés tapasztalat
Most hirtelen egy példa [link] , de volt több ilyen poszt is itt ha jól rémlikNa meg a szállítás hossza, mert egy fém házas szűrőnél ez annyira nem gond egy egy filteresnél, ott a rázkódás már gond lehet, hogy esetleg megkoptatja a doboz a szűrő anyagát
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB touchscreen
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest