Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- OLED TV topic
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Házimozi haladó szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Asbee
veterán
válasz
pex156 #13297 üzenetére
Szerinted a motorban mikor kap az olaj ilyen "terhelést"? Rég rossz ha már ilyen bekövetkezik és minden olaj előbb utóbb elvérezne. Pakoljunk akkor rá 20 kilót és minden olaj szar. Az Eco Lite egy nagyon jó olaj, szuperül adalékolva. Toyota nálunk már évek óta ezt kapja, 90%-ban városi autó, rövid távok. Most voltak vele nyáron Görögben, ~4500 km. 0 olajfogyi, semmi probléma. Bocs de nekem ez nagyobb bizonyíték, mint egy ilyen "teszt".
Az illesztési hézagok és azokhoz a viszkozitást nem hülyeségből találták ki a mérnökök. Persze be is kell tartani. -
pex156
csendes tag
-
gg72
veterán
válasz
grizlisandor #13291 üzenetére
Nekem pár hónapja szinrén Ravenol-t MTF-2 SAE 75W80 1L [link] ajánlottak az 1.3as Coltomba, teljesen elégedett vagyok vele.
-
grizlisandor
veterán
válasz
konci79 #13289 üzenetére
A gyártó szerint nem kell semmi extra bele(421. oldal), ők a gyári MITSUBISHI MOTORS GENUINE NEW MULTI GEAR OIL ECO API GL-4, SAE75W-80 or MITSUBISHI MOTORS GENUINE NEW MULTI GEAR OIL API GL-3, SAE75W-80 ajánlják, de ezeket tudja a Ravenol is, pár hozzászólással feljebb tárgyalják a minőségét és a könyv szerint 2 liter megy bele.
Bármelyik nagy gyártó terméke megfelelő lehet, LM, Fuchs, Motul, stb.
-
pex156
csendes tag
Errol mi a velemenyetek?
Eleg gyengenek tunik ez a Motul Eco-lite 5w30. Pedig az volt a terv, hogy ezt toltenem bele a suzukiba.
https://www.youtube.com/watch?v=e_eTG6RtYyw -
konci79
őstag
Üdvözlet!
2016 1.6 manual Asx váltó olaj, annyit ír hogy gl3, 75w80.
Gondolom ezzel nem lövik mellé, van mitsu minősítése is:
RAVENOL MTF-2 SAE 75W80
Jó minőségűt szeretnék bele, ez megfelelő lesz nekem?
Köszi -
grizlisandor
veterán
válasz
Bubisati #13286 üzenetére
Én nem önteném bele, de majd a többiek pontosítanak.
Mindkét kocsiba megfelelő olajak:
Motorcraft Ford A5 5W-30
Motul 8100 Eco-nergy 5W-30
TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30
SHELL Helix Ultra Professional AF 5W-30
Castrol Magnatec Professional A5 5W-30
PETRONAS Syntium 3000 FR 5W-30Total olcsó és jóféle, a többi egyéni preferencia.
-
Bubisati
csendes tag
Üdv!
Van egy hyundai i30, a total long life 5w-30 c3 olaja mehet bele? (Kaptam 4litert)ill. adott egy ford fiesta 1.25 2015-ös
Ezekhez autókhoz keresek olyan olajat ami mindkettőbe jó. Tudtok ajánlani valamit?
Válaszokat köszönöm -
TommyY2
tag
Köszönöm a segítséget még egyszer (a többieknek is).
Ma meg is rendelem az olajokat.
A RAVENOL MTF-3 75W olajnak az adatlapjàn valóban szerepel Suzuki minősítés, viszont a RAVENOL MTF-1 75W-85 diffművembe való olaj adatlapján nincs feltüntetve.
Remélem, hogy ez nem akkora probléma.
U.I.: A 2008-as Suzuki Splash autónk vàltójába nem először került Castrol olaj, remélem, hogy nem tesz neki rosszat (érdemes lenne àtcserélni RAVENOL MTF-2 75W-80 olajra, vagy a Splash váltója nem annyira kényes?).
TommyY
-
TommyY2
tag
Várok még a váltóolaj cserével, csak pusztán érdekességképpen írom, hogy az Olajmarket.hu oldalon kb fél áron van (mind az Olajshop, mind egyéb más helyekhez képest) a RAVENOL MTF-3 75W és a diffűbe való RAVENOL MTF-1 75W-85 olaj is.
Mit gondoltok, hogy lehetséges ez? Meg merné venni valaki onnan?
TommyY
-
Asbee
veterán
válasz
TommyY2 #13274 üzenetére
Sok márka nem alsópolcos mégsem teszik bele azt az adalékot amit a gyári. VW pl érzékeny erre amiben tapasztalatom is van. Ravenol sok ismert jó nevű szervíznél bevált, ezért szoktuk arra még mondani hogy oké. Úgy tudom Suzuki váltók is kényesek. Ne is gondolkodj másban.
-
TommyY2
tag
Véletlenül sem akarok spórolni, csak meglepődtem, hogy a "gyári" EcStar milyen drága (a minősége meg kérdéses a többi neves gyártóhoz képest), a Ravenolt meg nem ismerem.
Úgy gondoltam, hogy a Motul nem egy alsópolcos olaj, ezért terveztem bele azt.
Qru: Semmiképpen nem tettem volna bele 75w-80-at, csak érdekességként írtam az olajkeresővel kapcsolatban.
Vagy ott van esetleg a Castrol Transmax Fe 75W?
Tehát a MOTUL ATF VI olajat, amit automata váltóhoz javasolnak felejtsem el, hiába full szintetikus?
TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
-
TommyY2
tag
Ez az EcStar aztán jó drága olaj (meg nem is kell 5l, csak 3), de a Ravenol se olcsóbb.
Ezekhez képest a Motul Multi DCTF 75W majdnem féláron van (korábban ezt ajánlotta az olajkereső).
Érdekes, hogy most a Motul olajkereső Motylgear 75W-80-as olajat ajánl bele (a sima 75W helyett), ami ugyancsak félszintetikus.
Automata váltóba már a MOTUL ATF VI olajat ajánlaná, ami full szintetikus és csak 4700Ft literje.
Nem tudom, hogy akár az is mehetne-e bele (vagy várok még pár évet, a gyári olaj úgy is örök élettartamú
)?
TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TommyY2 #13269 üzenetére
Gyártó mit ír elő? Csak annyit, hogy 75W meg hogy GL-4 legyen? Vmi egyéb minősítés kell neki? Manual mit ír róla?
A gyári olaj az tuti jó és az is szintetikus: Suzuki Ecstar Gear Oil 75W
Most így séróból Ravenol jut eszembe ami high-end olaj és aminek van Suzuki minősítése is (SUZUKI 99000-22B27-036), csak tudni kéne a pontos előírást a tiédhez.
-
TommyY2
tag
Köszönöm a választ.
Tudnál esetleg javasolni, valami jó minőségű 75W full szintetikus váltó olajat az S-Cross 6 sebességes kézi váltójába?#Gyöször pl. Petronas Tutela Transmission Gearforce 75w olajat tett bele, de azt írta, hogy az "első héten nagyon jó volt aztán megmagyarázhatatlanul vacakolt, x év után most már nagyon jó", pedig az papíron full szintetikus.
TommyY
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TommyY2 #13266 üzenetére
Nem elvileg, hanem az kifejetetten dupla kuplungos automatákhoz lett fejlesztve (pl DSG) de használható olyan manuális váltóhoz ahol a gyártó alacsony viszkozitást ír elő hidegen (hiszen a dupla kuplungos váltó egy robotizált kézi váltó).
Jobb tulajdonságai vannak egy full szintetikusnak de ha időben cseréled akkor nincs különösebb jelentősége normál használat mellett.A Technosynthese az pedig keveréket jelöl, az ilyen olajok szintetikus és ásványi olaj keverésével állítják elő. Az már csak nézőpont kérdése, hogy az ásványit javítják fel a szintetikussal vagy az szintetikus olcsósítják ásványival...
-
TommyY2
tag
Sziasztok!
Tervezem a váltóolaj cserét az S-Cross-ban.
Én a Motul Multi DCTF 75W (elvileg automata váltóba is való) olajat néztem ki, amit lehet is kapni, csak egy a baj vele, hogy nem full szintetikus (Technosynthese). Mennyire lehet ez probléma (talán valami szakértő megmondja)?
Egyébként tavaly a hátső Diffműbe is Motul Motylgear 75W-85 került, ami ugyancsak Technosynthese.
Kicsit tanácstalan vagyok, mennyivel lehet másabb a Technosynthese, mint a full szintetikus, érdemes ezen rágódni?
TommyY
-
tibbike01
őstag
válasz
grizlisandor #13262 üzenetére
Mindenhol máshol meg 8321-ft. De ja végre valami, ami Bárdinál olcsóbb, mint máshol.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter #13259 üzenetére
Azokba taktikai ongyilkossag olyat tenni. Meg a sima autoknal is leirja a manula, hogy ne kutyulj.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
focvis #13260 üzenetére
Motoroblito max 1 orat van benne, sok kart nem tud okozni olyan gyorsan.
Amugy idoben kell cserelni az olajat es vmi jot kell beletenni az eleg.Az etanolban hiszek, az mar mint a mustar.
Amugy jo hogy eroltetted a Molt, miattad probaltam ki. Bevalt,.keveset eszik vele.
-
grizlisandor
veterán
-
raziel01
veterán
válasz
focvis #13260 üzenetére
Üzemanyagadalék eleve nagyon kis százalékban van benne.
Lásd VIF 1:1000-hez.
100 literhez 1 deci. Jelentéktelen szinte. Most ha még azt is felezi az ember akkor kb kár beleönteni.
Motoröblítőt úgy érdemes, hogy utána a friss olajat mondjuk 10-20 km után megint lecseréled, mert valamennyi maradhat a motorban a motoröblítős olajból ami szennyezi az új olajat is. . Máshogy én se merném. Használt autó vásárlás után szvsz meg lehet próbálni egy ilyet de minden évben felesleges. -
bul07
nagyúr
Igen
Amúgy nagyon sok szerelő is ezen a véleményen van, akár a az üzemanyag akár az olajba rakható adalékok esetén
Nem látom értelmét a megkockáztatásnak, hogy hátha az adott márka adott kocsijánál nem okoz gondot, nincs annyi pozitív hatása hogy megérjeÉs ahogy lehet írtam már volt a családba is negatív példa, üzemanyag adalékkal
Feloldott mindent, több üzemanyagszűrő csere után a tank leszedés kimosdása oldotta megRendszeres olajcsere, rendszeres üzemanyagszűrő és egyéb szűrő csere és egy két adott konstrukcióra jellemző praktika és ezzel a lehető legtöbb megtehető a nyugodt használatért
-
tboldi
nagyúr
válasz
molnarpeter #13252 üzenetére
Túl nagy különbség nem lenne, pályán a Jazz is elvan 6 liter alatt, igaz csak 110-zel haladva.
És anyum sem adná az Ypsilont, az is biztos. -
Qru
MODERÁTOR
-
bul07
nagyúr
Hogy miért lehet akár káros is a mindenfajta adalék anyag használata
VW csoportból másolom egy ebben dolgozó írása
Az elmúlt években, egyre jobban elszaporodott a dugattyúberágódások száma, főként a EA839 V6 Otto motoroknál, de érintett az EA888 is kismértékben. Hosszas tesztek meg analízis során nem sikerült rájönni, hogy mi az oka, annyi látszott, hogy a dugattyúk bevonata összetörik, megrogyik, majd leválik és utána elkezdi behúzni a hengerfalat a dugattyú és meg van a baj.
Kb. 1 évvel ezelőtt volt egy Holland akciója a Liqui Molly-nak, szinte minden egyes VW, Audi szervizzel leszerződtek és a Liqui Molly üzemanyagadalékot adtak minden olajcseréhez, sőt a szervizek rábeszélték a tulajokat, hogy 10000km-ként bele kell burítani. A kiesések száma pedig azt mutatja az elmúlt egy évből, hogy 68%-a Hollandiából jön. Kollégák elkezdték vizsgálni a Liqui és az üzemanyagrendszer összefüggését és bizony az adalék oldja a dugattyú bevonatát. (az injektorok és magasnyomású szivattyú vizsgálat alatt áll, még folyik a teszt)Ez már egyébként a sokadik eset valamelyik üzemanyag adalékkal, de általában az szokott kijönni, hogy semmi hatása, sajnos most van hatása....
-
tboldi
nagyúr
Honda és Lancia szeretetcsomag
-
molnarpeter
nagyúr
Bármelyik SKF csapágy/szimering bolt be kéne tudja rendelni
A doboz talán alumínium, hogy így elkopott? Lidl Deep kék doboz az rozsdásodik
Szimering ha van rá lehetőség, Viton anyagú tartósabb, jobban bírja az olajat a hagyományos NBR-hez képest. Kopás úgysem lesz sok ahogy írod, valószínű többet számít, hány évig tart ki az anyag maga.
Ha csapágyak nem lógnak, akkor elég kéne legyen ennyi. -
Kolty
aktív tag
válasz
molnarpeter #13242 üzenetére
Igen, kb. ez a szitu van nálam is: [link] Illetve még abban a szerencsés helyzetben is vagyok, hogy levehető a kerékfelfogatás. Tipikus mint pl. az mtz. Tehát akár rá is lehet ütni azt a hüvelyt. Kérdés, hogy hol találok ilyent. Amúgy az előző tulajdonos leleményesen úgy oldotta ezt meg, hogy pont passzolt rá a sörösdoboz, azt ráhúzta, színre festette. Látszik a tengelyen a bemaródás is ezen a fotón, na meg a sörösdoboz, itt már lentebb húztam. Tudom, vannak ilyen hajtások, önjáró fűnyíró is ilyen élettartam zsíros.
-
Kolty
aktív tag
válasz
molnarpeter #13240 üzenetére
Nem tudom.... A kuplung felől nem, vagy nem tudok róla, ne is emlegesd
Hasonló korú traktor váltójába csináltunk olyant is, hogy több zsír volt bent mint olaj, mert annyira durva folyások voltak, működött vele. Kapálógép lehajtásánál alkalmaztam már ezt a dolgot, hogy olajat robotgéppel összekevertem zsírral.
Az egyik kerék féltengelynél van korábbról olyan bemaródás körkörösen, hogy nem passzol oda a szimering, egyel kisebb szimering se, sőt csináltam olyant is, hogy ragasztottam a szimering mellé kívülről egy másik szimeringet, de úgy is engedi. -
válasz
konci79 #13238 üzenetére
Szia!
Amennyiben a gyártó által ajánlott, próbáld ki 0W20-szal, ha nem eszi (jelentősen), az kedvezőbb a motornak.110 ezret futott Mazdában az előzőleg használt olaj viszkozitásának (szintén 0W20 vagy 5W30 mehet bele) ismerete nélkül váltottam 0W20-ra a tavasszal, azóta belement 7000 km, kb. 1-2 mm-rel ment lejjebb a nívó, ami kb. 1-2 dl-nek felel meg. Maradok a 0W20-nál.
-
konci79
őstag
Üdv.
Vettem egy 2016 1.6 benzin Mitsubishi ASX -et, 87000 km, évente 10-12000 km-nél mindig szervizelve 5w30-al.
Váltsak 0w20-ra, elvileg az "jobban " ajánlott, vagy most már én is 5w30-at tegyek bele? -
Qru
MODERÁTOR
Olajat es zsirt ne mixeld.
-
Kolty
aktív tag
Amennyiben hígabb, akkor annyira nem jó, mert jobban folyik kifele....
Közbe találtam még leírást az oldalon róla: Alkalmazási terület: "Személygépkocsik,autóbuszok,tehergépjárművek,félautomata és automata sebességváltóinak, hidaraulikus rendszereinek (pl.szervókormány)kenésére és működtetésére." Talán ez jobb lesz bele. [link] "korábbi tervezésű" Elég korai sajnos. Aztán olyan is megfordult a fejemben, hogy van egy kanna (7kg) zsírom, összekeverem a 30liter olajjal. Így kicsit talán sűrűbb lesz. Vagy csak elcseszem a gépszírt? -
Kolty
aktív tag
válasz
molnarpeter #13232 üzenetére
Igen, bármivel elmennek, talán még úgy is egy darabig ha jelentős mennyiség hiányzik belöllük. Amúgy az az autómata szó csak fent a link felett látható ahol meg van nyitva. A leírása ez: "EP hatású hajtóműolaj. Közepes terhelésű hipoid fogazatú hajtóművek kenésére alkalmas. Felhasználható kézi kapcsolású sebességváltókban, szinkronizált kézi váltóművekben, hátsóhidakhoz, kardáncsuklókhoz, kormányszerkezetekhez."
Egyébként hykomolt emlegetnek bele a régebbi emberek. Azt nem tudom, hogy a hykomolhoz képest ez milyen sűrűségű. Rákeresve a hykomolra is a 80w90et írja. A leírásában csak a mennyiséget találtam 35 L....
Viszont amiért dilemmázok főleg, mert van olyan hely ahol így is van egy kis olajfolyás. Sajnos nem kivitelezhető a megszüntetése. Így egyik oldalon nem ártana ha sűrűbb lenne. Viszont az ár se mellékes. Lévőn, hogy egy olyan gépről van szó ami hasznot nem hoz....
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok. Igaz, hogy nem motorolaj, de itt azért biztos lesz aki tud válaszolni a dilemmámra. Ez a hajtóműolaj alkalmas lehet K25 Zetor váltójába? Csak, mert valami automata is szerepel a nevében. Köszönöm. Az automata szó vajon mire értendő? [link]
-
tibbike01
őstag
Muterom 1.6 BCB Seat Leonjába eddig mindig Castrol Magnatec C3 5w40-et öntöttünk. Bevált ez az olaj minden tekintetben viszont már egy jó ideje eltűnt a "VW 502.00" minősítés a flakonról, talán 3 éve már nincs rajta. A kérdés, hogy jóvanaz bele, vagy válasszak inkább más olajat, pl Total Quartz 9000 5W-40-et vagy MOTUL 8100 X-CESS 5W-40-et?
-
zeus_2k14
senior tag
Amúgy, ha van itthon nekem ebből a Motulból, amit már nem forgalmaznak, van belőle kb 3 flakonom, amik 1 literesek, tehát akkor 3 liter van itthon. Tehát akkor 2 liter minimum kellene hozzá.. Na most az lenne a kérdésem, hogy ezek kb 2021 vagy 22-es vásárlásúak. Kocsinak a hátuljába voltak, mivel hosszú távokat járok, legyen nálam.. Megtud az romlani? Mert ha nem, akkor megoldva egy rövid ideig
Ugye ezt raktam bele pár évig: MOTUL SPECIFIC 505.01–502.00 5W40
-
zeus_2k14
senior tag
Köszönöm mindegyikőtöknek !
Kérdés.. Total is megfelelő olaj lenne? Azért van ár különbség, és hát gondolkodom rajta.. De ha mondjuk rosszabb lenne, akkor maradok a Motulnál. Total is gondolom amúgy jó minőség?
-
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék olaj ügyben, 3 autóhoz szeretnék , mindegyik német típus
1. - VW Jetta , 2007, 1.9 PDTDI , BXE motorkód. Idáig ilyen olajat raktam bele: [link] . Azonban ennek a gyártása úgy tudom megszűnt. Milyen olajat tudnátok ajánlani bele, ami megbízható, és rendben van a motorhoz? ( Gyári turbó, stb
)
2. Seat Altea XL , 2008- 1.8 TFSI. Ha minden igaz eddig Castrol ment bele, de nem tudom, hogy melyik. Ehhez milyen kellene?
3. Seat Altea XL 2007, - 1.6 szívó , BSE motor. Frissen vásárolt.
Köszönöm! -
erik365
senior tag
Nálunk a cégnél éveken keresztül 20w-50-el üzemeltettek, egy Deutz F4l913-as motort.
Az idei évben én már csak 15w-40-et rendeltem hozzá, picit jobban eszi de szebb a hangja a gépnek. Nyáron sincs vele ezekben a 40fokokban semmi gond, pedig van használva. Én simán kipróbálnám 15w-40-el, ha nagyon csípi akkor pótolnám 20w-50el. -
Kolty
aktív tag
Még mindig az olaj a téma egy olyan traktornál aminek talán mindegy is lenne, hogy mit öntünk bele, de lehet mégse mindegy. Szóval, rendeltem a 20w50est. Előtte pedig 15w40est. Molnarpeter hozott egy olyan kezelésit amibe azt írják, hogy pörgetve kell elérnie azt az olajnyomást amire én azt gondoltam, hogy alapjáraton kell tudnia.
Mi lenne akkor ha fele, fele arányba tennék bele 15w40et és 20w50et? Felhabosodna? Megfelelő lenne-e egy téli, nyári olajnak? Köszönöm -
Kolty
aktív tag
válasz
Morris #13201 üzenetére
Rendeltem amit linkeltem. Majd kurblival bemelegítem. Elvileg úgyis az van a kezelési utasításában, hogy "hideg időben forgassuk körbe párszor kurblival indulás előtt, hogy az olajat megtörjük." Vagy ahányszor ez nálam menni fog, megy a rezsó az olajteknő alá, esetleg egy kis csap és leengedem az olajat belöle, felmelegítem, beleöntöm....
Új hozzászólás Aktív témák
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- EZVIZ CS-C3TN okosotthoni kamera 1080P 2.8MM
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- EZVIZ CS-EB8-4G-2K-PS(kit)
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest