Hirdetés
-
PROHARDVER!
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jenne
őstag
Köszi.
Nincs MOL appom sem és Orlen appom sem, én megátalkodott OMV "hívő" vagyok és náluk tankolok szinte mindig. Nagy ritkán MOL, ha úgy adódik. De egy próbát szerintem megérnek majd...
Nagy unalomban keresgéltem és megtaláltam az "ideális" olajat.
Mannol Ceramic 5w30 [link] A leírásban semmit nem találni, hogy milyen vagy melyik gyártói előírásoknak felel meg, csak annyi, hogy Ideális választás modern benzin- és dízelmotorokhoz -
Jenne
őstag
Én is azt hallottam, hogy jók a MOL olajok. MOL Dynamis Star 5w30 terméklap: [link]
Ha ez mind valós, amit itt írnak, akkor valóban egy egészen jó olaj lehet. Bár én nem MOL kutakon tankolok, de legközelebb benézek az egyikhez és megnézem mennyibe kerül egy 1 literes MOL Dynamic Star 5W-30
Neten is lehet rendelni tudom...
Az Orlen olajokról is jókat hallani egyébként. Nevezetes az Orlen Platinum max expert F 5W30 olajról több Fordos ismerősöm is jókat mondott. Van Orlen kút is itt nálunk, majd azt is megnézem. -
bul07
nagyúr
Én is most KAMOKA 6080008 [link] ,
Szép sárga
És körben ez is szivacsos(én az enyémbe nem veszek olyat ami körben nem szivacsos)Amióta nálam a kocsi 2018 én DENCKERMANN M110112 használtam [link] (van még kettő tartalékba is mert időről időre nem elérhető és rendeltem tartalékot)
Kíváncsian várom hogy azt a majd 1000Ft felárat megér e, tapasztalok e különbséget, mondjuk max a bejutó szagokban érezhetek különbséget, mert engem ilyen pollen nem zavar
-
tboldi
nagyúr
-
Jenne
őstag
Szia!
"...Ami jo olajmarka: Ravenol, Motul, Liqui Moly..."
Csak hogy gonoszkodjak is egy kicsit ...
Kihagytad a felsorolásból a Zombori Antal nevével fémjelzett A.Z.Meisterteile olajakat. Ezek prémium kategóriájú kenőanyagok, legalább is a F1 közvetítések reklámjaiban...
Csomagolásán nincs feltüntetve ki a valódi gyártó, de más olyan termékeiken sincs, amelyek A.Z.M logósak. Legyen az például akkumulátor, vagy olajszűrő vagy egy vezérlés szett...Nem tudni ki a gyártó vagy a beszállító. -
Jenne
őstag
Szia!
Azt tudtam, hogy már egy ideje az euróoai picra készült olajakat nem Japánban gyártja az Eneos. A British Petroleum (BP) volt megbízva, de ott az utóbbi években már voltak belső gondok a cégnél (halálesetek a mexikói öbölben a tengeri kitermelésnél, indiai érdekeltség korrupcio, ukrán és orosz befektetők bukása, de ez még a háború előtti, többszöri teljes vezetőség váltás...stb. de nem sorolom). Ezen okok miatt Eneos kihátrált és kivette a gyártást a BP kezéből, az Orlen gyors volt és megszerezte az európai piacra a gyártást.
Viszont Orlenről több negatív tapasztalatot is hallottam, köztük éppen a szerelőmtől, aki egy ideig velük volt partneri kapcsolatban. Főleg Opel és VW tulajdonosok jelezték vissza, hogy valami lehet az olajjal, mert fura erős kattogó hangokat ad az autó olajcsere után. Mintha a hidraulikus szelepemelő (hidrotőke) nem kapna elég kenést.
Már nem Orlen partner a szerelőm.
Közben még ezeket írtam, azon gondolkodtam, hogy tudomásom szerint a Ford gyári olaját is a BP gyártotta már hosszú évek óta, de lehet, hogy már azt is átvette az Orlen? Mert múltkor láttam a Ford Motorcraft 5w30 5 literes flakonon, hogy Made in EU. -
TommyY2
tag
Mindig tanulok valami újat tőletek.
Ezek szerint nem tettem rosszul, hogy az S-Cross 1.4T autómnál a Motul Eco-Lite olajról váltottam a Motul X-Clean EFE olajra (láncvédelem, magasabb HTHS, API SP).
A KIA 1.4 MPI autónkba meg jó lesz a Motul Eco-Lite (Dexos1), az adatlapon van KIA ajánlása.
Legszívesebben a Motul Eco-Nergy 5W-30 olajat tenném a KIA-ba (ACEA A5/B5, API SP, TBN 12.5), de az adatlapján nincs KIA ajánlása (csak főként Reanult).U.I.: Remélem, hogy nem fogja enni az olajat, ha igen, majd remélem, hogy kitalálunk még valamit.
TommyY
-
Jenne
őstag
Szia!
Köszönöm...
Éppen tegnap néztem rá, a fenti színskálán talán a 3-as szerintem, de annál nem sötétebb.
Jövő márciusban lesz azon a Fiestán vezérlés csere (is), meg még a többi folyadékcsere és szűrők cseréje, valamint műszaki is, így ezt is kérem majd a szervizben.
Tegnap mentem kicsit az autóval (fiamé) de könnyűnek tűnt a kormányzás.
Még egyszer köszönöm. -
szimi57
őstag
Igen ez csak azokban az esetekben lehetséges, amikor az olajgyártó megadja, hogy milyen további jóváhagyásokkal rendelkezik. Pl. amit jelenleg használok X CLEAN EFE, tudja többek között a MB-Approval 229.52 specifikációt. Ha összevetjük pl. az API SL specifikációval, így néz ki: [kép]
-
TommyY2
tag
Köszönöm a segítséget (szimi57-nek is).
Tehát, ahogy a szavaidból kivettem ("akkor simán jó a Total is"), jobban járnék a Motul Eco-Lite 5W-30-cal?
szimi57: Nem világos teljesen az ábra, mivel nem is látszanak (számomra) egyértelműen a színek. Ki tudnád fejteni néhány szóban?
TommyY
-
TommyY2
tag
Szia!
Még egy kicsit elmélyedtem az KIA Venga 1.4 MPI olajtémában.
A KIA gyári olaja a Total Quartz 9000 Energy HKS G-310 5W-30.
Ezek után nem tudom, hogy mi lenne a legjobb választás, vegyem bele a fenti olajat, vagy a Motul Eco-Lite 5W-30 Dexos1-et, ami API SP, TBN 8.5? Az Eco-Energy olajat a múltkor kilőttük, mivel papíron nincs KIA ajánlása, az X-Cleadn EFE meg nem A5-ös.
A Total esetében a TBN nincs megadva, meg csak API SL. Nem tudom, hogy ez számít-e?
Nagyon kíváncsi lennék Asbee véleményére is, aki jól belelát az olajok összetételébe, adalékolásába.
Köszönöm még egyszer a segítséget (sürgősen meg kell rendelnem az olajat, mivel már 2.5év eltelt az utolsó bepecsételt szerviz óta, igaz, hogy csak 5ekm ment bele, mivel "nem nagyon használták", legalábbis remélem).
U.I.: A szervizkönyv szerint nem szükséges váltóolajat cserélni, mivel Örök, akárcsak a Suzukié. 60ekm van az autóban, mit gondoltok?
TommyY
-
Nem tudom, nem gondolnám, hogy hamarabb vizesedik, a Bosch 3 éves csereperiódust ad meg rá, ellenben a normál 2 évvel. [link]
Van már benne ESP?
A japánok elvileg elvannak a puruttya DOT 3-mal* is, a Mazdám kupakján azt tüntetik fel, bár ESP-s, így DOT 4 LV-t kap tőlem, ahogy a VW-be is azt tettem, utóbbi esetén viszont előírás.* Mondjuk a japánokból nem érdemes kiindulnunk, fékből is biciklire méretezettet tesznek.
-
TommyY2
tag
Köszönöm a válaszokat.
Most néztem meg a KIA oldalán, hogy ACEA A5/B5 az előírás.
Ezek után már csak két választás maradt:
- Motul Eco-Nergy 5W-30, ACEA A5/B5, API SP, TBN 12.5, de nincs KIA ajánlása
- Motul Eco-Lite 5W-30, Dexos1 Gen3, API SP, TBN 8.5, van KIA ajánlásaA 75W váltó olaj árán meglepődtem, még jó, hogy csak 2l kell bele. Gondolom, hogy 60ekm után már érdemes cserélni.
TommyY
-
momo2828
tag
Meg se nézték, csak öntötték akkor ott is...
Itt most odáig jutott a folyamat, hogy a Ford Magyarország válaszolt, szóltak a márkaszervíznek, hogy hívjanak vissza olajcserére.
Feléjük adminisztrációs hibát említettek, felém azt, hogy a szerelő már nem emlékszik, hogy mit öntött bele.
Mindenesetre a csere megvolt, kapott 0w20-as Totalt a múlt héten, de a Ford specifikációt ez se tudja. Nem is értem őket.
Jeleztem megint a panaszt, kiváncsi leszek mi lesz belőle. -
tibbike01
őstag
Én nem ismerek olyan márkaszervizt, aki gyári logós olajat tölt a verdába. VW vonalon találkoztam Shell, Castrol, I-sint és Mobil olajokkal. Az van náluk, akivel éppen sikerül leszerződniük jó áron.
Az pedig stratégia, hogy egy "általánosabb" olajat választanak, pl 0w30, ami több specifikációval bír, ezért egy nagy hordóból több motorba is bele tudják öneni. Minden csak business kérdése.
-
tboldi
nagyúr
Ha már X-Cess Gen2 5W40, nem tudom, hogy ennek az olajnak köszönhető vagy az egyenes helyett cikkcakkos szűrőnek, de szombat óta nem dobta be a Lancia az insufficient oil pressure hibaüzenetet hidegindításkor.
Eddig betudtam annak, hogy mivel a hengerfejben van az Aladdin lámpa kapcsolója, kell neki pár sec, mire odaér az olaj, csak pár tized vagy századmásodperccel hamarabb reklamál az ECU. Mert aztán eltűnik magától a hibaüzenet és utána nem jön elő újra, csak több óra ácsorgás után, mikor már teljesen kihűlt a motor, és visszacsorgott az olaj a teknőbe. Nyilván az eddigi 17 év és 88k km alatt keletkezett lerakódások sem segítenek az olajjáratokban. 🤔
-
-
Danecay
addikt
Köszönöm!
Én is ebbe az irányba hajlok, csak az ár egy kicsit elbizonytalanított. Total és Shell lehet, hogy lenne picivel kedvezőbb áron is 1-2e Ft, de akkor inkább maradok a Motul-nál. 14e-ért az 5L szerintem teljesen jó. Na meg persze ott lenne a gyári GM (Opel) 5W-30 dexos2 motorolaj, 5lit 11e Ft körül, de továbbra sem tudom eldönteni, hogy tényleg nem olyan jó olaj, vagy csak városi legenda, mert szerintem legalább már 20 évvel ez előtt is hallottam emberektől, hogy nem jó.
-
Danecay
addikt
Köszi a választ!
10.000 Km-enként szoktam cserélni, de lehet, hogy belem megy +1000-2000Km ha nem figyelek oda rá, szerintem még ez sem tragikus.
Szóval Mannol kategória, úgy mint ahogy az ára is mutatja. Közben találtam alig 9e Ft felett is 5L-es kiszerelést az olaj.hu-n
14e Ft-ért viszont már MOTUL-t is tudnék venni, ingyen szállítással, az meg mégiscsak magasabb kategória, eddig is ezt használtam.Mondjuk két autóhoz is kellene, az meg már 10e Ft difi
-
F_Zolee
nagyúr
Nem összeöntésre gondoltam.
Csak már annyi félét kipróbáltam. Sokáig mobil volt de talán romlott annak a minőség. Mintha hangosabb lenne a motor tőle. Bár sose volt halk.
Most a motulnál próbálnák maradni de ez nem lenne rossz ár alapján és mégse mannol szint.
Közben csekkoltam. 10k periódus mindjárt lejár...akkor lehetne is rendelni kb.
-
-
norrberth
addikt
-
grizlisandor
veterán
Átnéztem a BMW, meg az Opel topikot, utóbbiból a kézikönyveket is, de nem találtam rá gyári intervallumot.
Én 5 évente, vagy 50-60.000 kilométerenként a váltóolajjal ledobálnám.
Itt az Olajdoki a Lageszba 20 000 kilométerenként, vagy évente ajánlotta.
-
tboldi
nagyúr
Nekem mindenhogy 5W40 az előírás. De ami érdekes, hogy az Abarth Grande Puntóhoz, amiben teljesen azonos kódú motor van, ez az olaj való.
Továbbá az Alfámhoz ez a gyári olaj, ami csak egy átcímkézett verziója ennek, de a részecskeszűrő nélküli dízel Ypsilonhoz, aminél ugyanazt a Fiat 9.55535-S2 szabványt követelik meg, már ez a javasolt, ami nem is felel meg neki.#justitaliancarthings🤷♂️
szerk.: Rájöttem, a magyar fordítás hibás, angolul már 9.55535-N2 szabvány szerepel a könyvében, aminek máris megfelel a Selénia WR olaj. Tehát ez azt is jelenti, hogy a mi Ypsilonunkba nem is a megfelelő olajat töltöttem (Motul 8100 X-Clean 5W40).
-
Korábban többször rendeletem a Suzukihoz gyári olajat, VW-hez gyári szűrőket innen. Összességében nem rossz, fenti tételek ára versenyképes.
Reggel a Kauffernél adtam le rendelést a Suzuki (Ecstar 0w20) és a Mazda (Total 0w20 GF-6A) olajára, ott voltak jó áron, ill. amúgy is megyek oda a VW szűrőkért.
VW olaja még nyitott kérdés, ill. azok a Zs+U-nál a vannak jó áron, a Kauffernél jelenleg csak a gyári olaj elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Proxmox VE
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- LEGO klub
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest