Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs***
csendes tag
válasz
KillHates #6820 üzenetére
Az egyszeri user ne nyúkáljon bele olyanba, amihez nem ért. Első olvasásra úgy értelmeztem az írásod, hogy szakiknak szólt. Persze, hogy ne nyúljon bele. Egy 470UF 380 V (DC) kondi pl. elég kellemetlen tud lenni. Ez akkor ha kihagyja a gyártó cég a pár MOhm-os ellenállást, ami kisütné a kondit üresben.
Egy jó szaki is megtapasztalja többször életében, hogy milyen az áram hatása, még egy ilyen feltöltött kondi esetében is. Volt mesterem pl. anno, amikor még elvétve csöves tévék is bejöttek a Gelkába - az ujjaival helyettesítette a pár MOhm-os ellenállást működés közben (!), hogy nem-e az szakadt meg. Ilyenre soha az életben nem tudna rávenni senki. De mondok egy másik érdekeset, amit jó tudni még szakinak is. CRT képcsövek is kondiként tudnak viselkedni! Ez a bizonyos mesterem mindig nekem passzolta le a képcsőcseréket. Egyszer nem volt kisütve a képcső (nagy 61LK) és már a kezemben fogtam kivételkor (10kg), amikor a nagyfesz megcsapta a csuklómat. El nem dobhattam a képcsövet, így szenvedve tettem le az asztalra. A csuklóm belül 3 cm átmérőben ellilult kb. 10 percre. Na,...innentől kezdve megtanultam a képcsőcsere legfontosabb szabályát.
Ezzel csak azt kívánom mondani, hogy lehet kapcsolóüzemű tápokat szétszedni a konnektorból kihúzva, ha ismerjük a szabályokat. Pl. a tápfesz kondikat egy ellenálláson keresztül kötelező kisütni mielőtt matatunk a készülékben.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Apple MacBook
- Megvan a Magic V5 európai startdátuma
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Eladó használt Lenovo IdeaPad 5 15ALC05, Kék + ASUS ROG hátizsák
- Asztali Gépeket Megszégyenítő Erő: MSI Alpha 17 C7V Gamer Laptop(Ryzen 9 7945HX, RTX 4070)
- LENOVO Legion 5 16IRX9 83DG0035HV
- MacBook Pro 2019 '16 2,6 Ghz 6mag Intel Core i7 16/512gb - Space Gray Touch Bar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest