Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • orgadam

    csendes tag

    Sziasztok!

    Segítséget kérnék tőletek az alábbiakkal kapcsolatban.
    Adott egy MSI Z490 Gaming Plus alaplap, hozzá egy Intel 11700K processzor és két darab Viper Steel 3200 MHz 16-16 GB DDR4 ram.

    Sajnos olyan jellegű gondom van, hogy a BIOS-ban az OC settings gondot okoz nekem és nem tudom belőni azt az állapotot, amikor stabilan működik a rendszer és nem fagy.
    5 Windows telepítés után vagyok túl, sokszor kiírta a rendszer, hogy Clock Watchdog Timeout és újraindult. Utána már be se kapcsolt, kellett nekik egy Clear CMOS. Később a Windows belassult és fagyott, többször már hibaüzenetet se hagyott, hanem simán lefagyott.

    Sok WIN telepítés után sikerült olyan állapotba hoznom a rendszert és gépet, hogy minden driver és szoftver feletepítve, stabilan működik a rendszer. Kizártam annak lehetőségét, hogy mondjuk egy SSD vagy Windows/egyéb szoftver problémája okozza a fagyásokat.
    Nekem egyértelmű, hogy az OC-nél lesz valami, de ebben egyelőre bizonytalan vagyok, miket állítsak be, hogy működjön.

    Alaplap: MSI Z490 Gaming Plus
    Processzor: Intel 11700K
    RAM: 2x16 GB DDR4 Viper Steel

    Alapból a BIOS-ban 3.6GHz-n megy a rendszer, turbo nélkül.
    Alapból csak 2666 MHz-en mennek a RAM-ok, ezt se értem miért.

    Ha bekapcsolom a turbo fokozatot a CPU-nál, akkor 4.7 GHz-re ugrik, de a CPU Voltage alapból 1.400, amit pirosan érzékel a rendszer. (ez így most mit jelent?)
    Aztán ha leviszem a Voltage értékeket, akkor nem tudom pontosan mire kellene, mert volt többször, hogy kiírta a Windows a Clock Watchdog Timeout problémákat...

    A RAM-nál nem állítok Voltage értékeket, amikor felviszem 3200 MHz-re, itt miket kellene pontosan? Kell egyáltalán? Miért nem alapból annyit érézkel a rendszer, amennyin futnak a RAM-ok?

    BIOS update megtörtént már az MSI oldalán elérhető legfrisebb verzióra. (BIOS update után egyébként a Windows nem indult, inaccessible boot device probléma miatt, ment a Win re-install)

    Abban kérnék valakitől segítséget, ha leírná nekem, a BIOS-ban a fenti konfiggal miket kellene pontosan beállítanom ahhoz, hogy OC-val stabilan menjen a rendszer?

    Köszi!

    Az élet nem egy habos torta.

Új hozzászólás Aktív témák