-
PROHARDVER!
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Több játéknál is újraindul a gépem mostanában. Arra lettem figyelmes, néha 10 percenként, néha egész napokat sem.
Azoknál a játékoknál indul újra, amelyek a leginkább igénybe veszik a hardvert, és azokon belül is bizonyos grafikai beállítások mellett hiba nélkül fut, más beállításokkal pedig mindig leáll a gép, ez számomra teljesen érthetetlen, pedig mindkét esetben fullra van hajtva a gép (annyi fps-t megy, amennyit bír).
Újraindulás előtt 5-10 másodperccel már észlelhető az FPS csökkenés, tehát mondjuk 80FPS-ről leesik a játék 25-re és még megy egy kis ideig. Ha ekkor gyorsan kilépek a játék ablakából (azaz pl felhozom start menüt, vagy átlépek a böngésző ablakába), abban a pillanatban visszanyeri a gépem az erejét és visszalépve a játékba ismét annyi FPS-sel megy a játék, amennyit bír a hardver, így igazából a legtöbb újraindulást meg tudom előzni, amikor már érzem a hirtelen képfrissítés-csökkenést. Hőmérsékleteket figyelgettem, elvileg nem lehet probléma. A processzor bőven húzva volt már 4,3GHz-re is és sokat ment hibátlanul, de az utóbbi időben többször volt szoftveres vagy hardveres probléma (nem tudtam eldönteni), ezért inkább levittem 3,7-re a biztonság kedvéért.A gépem komponensei láthatóak a profilomban. A processzor, az alaplap és a táp már 6+ éves, így ha hardveres a probléma, akkor azokra gyanakodom, de lehet, hogy szoftveres...
A többi alkatrész fiatalabb.Mi lehet a baj?
-
Petya XT
senior tag
válasz
MyWayBack #36546 üzenetére
Fura, de ha kipróbálod olyan táppal, amit nem kell toldani, meg fogsz lepődni. Mert az egy dolog, hogy elindul, de teljesítményben, mondjuk egy Furmark alatt biztosan lesznek problémái. Ezzel még együtt lehet élni, de azzal nem, hogy nem indul.
Ha van lehetőséged, próbáld ki másik táppal.
-
Petya XT
senior tag
válasz
MyWayBack #36544 üzenetére
Az lesz a probléma.
Éppen a minap küzdöttünk egy sráccal, a 280-as kártyáján. Ott is toldva volt az egyik kieg. csati. Élnék a gyanúperrel, hogy két rendes 6-os, közvetlen a tápról, azzal nem lesz problémád. Elég éhes kártyáról beszélünk. Ezeket a toldókat, ha egy lehetőség van, hanyagoljuk, bizonytalanok, mint a kutya vacsorája. Hol indul, hol nem. Többnyire nem. -
MyWayBack
csendes tag
Üdv!
Volt már az évek során hasonló problémám, de azokat mindig kérdések nélkül megoldottam, most viszont maximum ötletelni tudok, és sajnos nem áll rendelkezésemre mindenhez csere.
Lényeg a lényeg, vettem egy zsír új kártyát innen hardverről a tegnapi nap folyamán egy megbízható tagtól, beszereltem, kellett hozzá egy 4 pines tápkábel kieg (még arra gyanakszom, de azt is max kövi héten tudok venni) driver-stb, ahogy szokott lenni. Játszogattam vele, megnéztem egy filmet, utána elmentem aludni. Ma már nem kapcsolt be a gép, csak felpörögtek a ventik a tápon, és a vga-n egyaránt, világítottak a ledek. Próbálkoztam kiszedegetni alkatrészeket egyenként, és mit ad isten, a VGA nélkül simán indul a gép. Ha a VGA, és az egyik ram van bent,akkor "megmozdul", nem bootol, csak világít az egér, és néha-néha kiírja,hogy Asus, 2 rammal már ez sincs. Valakinek valami ötlet látatlanban? Egy 4 pines csatlakozó hibája okozhat ilyet, főleg hogy tegnap még ment?
Konfig:
i5-4440
Asus r9 270x (régi gtx 750ti, ha számítana)
8gb ram (2x4)
2 terrás WD red
XFX TS 430W táp
Asrock lap (nem tudom pontosan milyen, nem tartózkodom otthon jelenleg) -
Petya XT
senior tag
válasz
h1ght3chzor #36538 üzenetére
Szia,
Ez kicsit zavaros, ha előtte is ez volt a hibajelenség, miért a CPU lett garizva? Itt konkrétan semmi nem megy végig, ez lehet lap, Ram, táp, bármi. Megosztod velünk a konfigodat? CMOS reset? Ha több modulod van memóriából, érdemes egyenként próbálgatni, csatlakozók stb. De itt sok minden lehet.
Processzor foglalat nem volt sérülve, nem láttál rajta semmit?
(#36539) PunkBusted:
Gondolom használt volt a lap, nem kötöttél el semmit? Live Linux-al kipróbálnám, hogy nem szoftveres e
Bekapcsológomb 4 mp folyamatos nyomva tartására mit csinál? Illene leállnia. Ha nem, ott valami fennforgás van hardveresen. -
kásás
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Az asztali gépemet leállítás után egy kapcsolós hálózati elosztóval mindig áramtalanítom. Pár napja, ha bekapcsolom a kapcsolót az elosztón, elindul magától a gép. Feláll a rendszer, elindul magától a firefox megnyitja az előző munkamenetet, és külün-külön lapon a routerem belépési oldalát és az msn.com-ot.
A bois-ban off-on van a hálózat kimaradás utáni bekapcsolás.
Valami tippetek van mi lehet a hiba? -
PunkBusted
újonc
Sziasztok!
Ma raktam össze egy konfigot ami lényegében működik csak nem lehet leállítani.
Ha a power gombbal vagy a start menüből állítom le, a ventillátorok meg minden megy tovább csak a power gomb ledje kapcsol ki és a vga sem megy. Valami ötlet ?Palit GTX680 JetStream
AMD FX 6300
ASROCK 960gm-vgs3 fx
2x4GB Hynix 1600MHZ
CoolerMaster 850W tápegység. -
h1ght3chzor
őstag
Sziasztok!
Vadi új alkatrészek, 3 napig működött a gép, utána be sem kapcsol. CPU LED világít az alaplapon, DRAM LED néhány másodpercenként felvillan, az alaplapon levő LED kijelzőn a számok össze-vissza ugrálnak, mindig mást mutatnak, de ennél tovább nem megy a gép. CPU most jött vissza gariból, de továbbra is ugyan ez a helyzet. Valakinek ötlete, mi lehet a baj?
-
zolokas
aktív tag
már megoldott nem mind1 melyikbe dugtam bele a hdmi mellé raktam ott jó érdekes!
-
zolokas
aktív tag
Sziasztok! Az mitől van ha bedugom a videókártyába a display portba a kábelt akkor nincs kép és még a gép se bootol be!
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
MCGaiwer #36526 üzenetére
Szia,
Ez nem driver hiba, mert csökkentett üzemmódban nem használja. Ez a lényege. Megpróbálhatod leszedni, vissza egy régebbit, de ez hardveresnek tűnik. Esetleg Live Linux, hogy minden kételyt eloszlass a szoftver oldalon...Ha elindulna, Furmark, ott lefekszik, ha van baja, de.... van egy sanda gyanúm, hogy nem fog...
-
MCGaiwer
addikt
Sziasztok!
a kicsit öregecske 2. gépemen frissítettem a VGA drivert (AMD 7850 2gb) a 17.12.1-re, és azóta elég fura képet produkál csökkentett módban, normálban meg jóformán el sem indul a windows (van, hogy elindul, de általában az illesztők betöltése közben fekete képpel megáll a boot, sajnos nem tudom, mikor miért indul és miért nem). Most letiltottam a VGA-t az eszközkezelőben, és a IGP-t használva simán indult a windows is és a csökkentett mód is normálisan néz ki (már amennyire az lehet).
Amikor a VGA-val elindul a gép, akkor is többször az alábbi képpel kifagy:
(van, amikor ez szürke, van, amikor piros színű, most épp kék lett. kicsit belelógott bal felül az ujjam, egyébként homogén a kép)
Csinált már hasonlót a frissítés előtt is, épp azért frissítettem, bár nem ilyen gyakran.
Én VRAM-ra gyanakszok, de még remélem, hogy nem hardveres hiba lesz. VGA csere vagy illesztő / windows telepítés lehet a megoldás?
-
Petya XT
senior tag
válasz
Cseri0058 #36524 üzenetére
Szia,
Én a táp környékén is nézelődnék egy kicsit, elég jó fogyasztású géped van, lehet, hogy fárad. Nagyon kényesek az MSI 970-es lapok a tápra, elég változatos hibákat tudnak produkálni, főleg ilyen konfig mellett.
Nem azt mondom, hogy maga a lemezek tápellátása nem oké, hanem, hogy maga a lap dobálja le őket. Utána az USB-ket, és így tovább....sajnos. Alaplap, táp, én erre gondolok.
-
KaZaA
tag
válasz
MrDerekas #36493 üzenetére
Meg van a hiba, sajna alaplap probléma.. megy gariba vissza, a helyzet, hogy első és második slotba mennek a ramok, ahogy átkerül a 3. és 4. slotba onnantól kezdve biosig se megy
Az gáz, ugye?
Eredetileg 2. 4. be voltak elsőként de ahogy kiszedtem a 4.-ből már jó volt, egyesével megnéztem mindegyikbe, és olyan mintha nem is létezne a 3. 4. slot
Azért köszönöm szépen!
-
Cseri0058
őstag
Adatlapomon ott van minden. Nem rég kezdte ezt a porblémát. Még semmit nem tudtam vele kezdeni.
Holnap meglesem hds-el az ssd-t meg a hdd-t. -
-
Cseri0058
őstag
Sziasztok
Mi baja lehet a gépemnek, ha random időnként fogja magát és teljesen lefagy? Megáll teljesen a kép illetve a hang elmegy. Csak az újraindítás oldja meg a dolgot. Játék közben illetve netezés közben is megállt már.
Rakjam újra a windowst? -
Dave567
addikt
Sziasztok
Miért van az, hogy a gép normálisan bekapcsol, de képet nem ad, se Hdmi-n, se Dvi-on, USB-n keresztül a Bill meg az egér se világít.
Alaplapon a led világít, a vinyót felpörgeti, ventilátorok mennek.Alaplap+ Processzor: Intel DG45FC miniITX alaplap, LGA755
Intel Pentium e5400 CPU, 2x2.7 GHzÜdv
-
Tamás88
őstag
válasz
MrDerekas #36513 üzenetére
A következő ötletem a hőfokkal volt, mivel a kábeleknél az a helyzet, hogy már az előző gépházban is csinálta, és miután átköltöztettem a cuccost (itt ki kellett huzigálnom a kábeleket és újra bedugdosni) az új gépházba, szintén csinálta. Szerintem a VGA hűtéssel lehet a gond, de a prociét is átfújdokálom (meg új paszta).
Ja amúgy a VGA driverét is újraraktam, hátha vele lehetett a gond.
-
tomic
addikt
Sziasztok!
Random leállásnál mi lehet a baja a gépnek?
Memteszt lefut szépen.Proci teszt szintén. Viszont egyszer gondol egyet és leáll. -
Tamás88
őstag
Üdv mindenkinek! Még jó hogy előtte kerestem, mert akkor születhetett volna egy blog bejegyzés.
Na szóval van egy gépem, ami a bemutatkozó szövegében található. Eddig minden tökéletesen működött. A probléma ott kezdődik, hogy amióta felraktam a legújabb őszi frissítést (W10), azóta random időnként (2 naptól kezdve akár 1,5 hétig) csak úgy fogja magát és mintha megnyomtam volna a reset gombot, újraindul a gép. Persze a Windows eseménynapló csak annyit ír, hogy kritikusan leállít volna, de azt már nem mondja, hogy mi is volt a gondja (nem kék halál). Amit próbáltam (időrendi sorrendben):
Lecseréltem a gépházamat (ez igazából a zörgés miatt volt, no meg alapból már le akartam cserélni)
Vírusirtót lecseréltem
A Gigabyte 720W-os tápomat lecseréltem egy Sharkoon Icewind ST 750W-ra. persze hogy két nappal később (vagyis ma) újraindult,
Megnéztem a HDD-k állapotát és jók (az őszi frissítés óta hangos lett, de állítólag ilyen a lemez)
Lefutattam a memória tesztet de hibátlan
Megpróbáltam újrarakni az UniXonar-t, hátha azzal volt a baja
Hálókártya driverét visszaraktam, amit még az előző W10 verzióhoz volt.Amúgy két esetben jelent meg a hiba:
Firefoxban böngésztem (c:\ ssd)
League of Legendsben játszottam (d:\ hdd) ( amint újraindítottam és újból be kívánkoztam jelentkezni, akkor az indítója visszaváltott az eredeti állapotra (angol/amerikai beállításra, és megjelent a licenc elfogadó ablak), és ezt újból be kellett állítanom, utána már jó volt). -
MrDerekas
addikt
válasz
freelanced #36509 üzenetére
Meg is van a bűnös. Viszont, hogy teljes bizonyossággal kizárhasd a tápot, csak kellene kerítened egy hasonló teljesítményű (energiaéhségű) vga-t és kipróbálni azzal is.
-
MrDerekas
addikt
válasz
freelanced #36507 üzenetére
Lehet, hogy háttérben már települt a driver a win update-ből. Integrált gpu-val, vagy másik videokarival tehetsz próbát, hogy a vga a ludas vagy sem. Esetleg ram hiba ha a rendszerstabilitás a problémás, de mindenképp először vga irányba keresném a forrást.
-
freelanced
addikt
válasz
MrDerekas #36506 üzenetére
Köszönöm !
Le lehet valahogy ezt tesztelni?
whited
Volt egy op rendszer a gépen úgy halt meg, én is driver problémára gyanakodtam először. Ezért letöröltem mindent és újratelepítettem az egészet frissen. És már azzal sem indul el rendesen. Konkrétan feltelepült, indítottam egy HD Sentinelt és kifagyott a gép. Szóval Driver még nem is lehetett fenn.
-
MrDerekas
addikt
válasz
freelanced #36504 üzenetére
Vram hibás a vga valószínűleg. Friss rendszeren driver telepítés után jellemzően ilyen esetben akad meg a rendszer.
-
freelanced
addikt
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Valami gond lehet a videokártyával csak kérdés hogy szoftveres vagy hardveres. Frissen újratelepített es formázott rendszeren is csinálja. Újratelepítés után működött aztan ahogy elinditpk egy szoftver fekete kep. Utana a windows nem indul kék szomoru fejes képet ad vagy epp csak irja hogy nem tud elindulni a windows. Illetve ilyen képet dob még: [link]
Mi lehet a gond?
Köszönöm előre is !
Üdv,
Freelanced -
MrDerekas
addikt
válasz
whited #36502 üzenetére
Ram modulokat, mindet és egyesével teszteld. Akár be is dögölhettek, vagy a processzor ram vezérlő része lehet sérült, vagy elgörbült/tört pár lába, pont azon a területen, esetleg ugyanott valami szennyeződés a felületen. Hibás táp vághat tönkre bármit, így akár négy modult is egyszerre. Elsőre nem az alaplapot tippelném. Ha új építésű konfig, lehet egyszerű kompatibilitási probléma is. Egy kölcsön rammal tehetnél próbát, hátha. Bár hibás táp esetén ott a rizikó, hogy ezt is hazavágja, meg ki tudja mit még a konfigból.
-
whited
addikt
Ha alapjáraton fut a gép, de egyszer csak gondol egyet és kifagy, vagy magától újraindul, mi lehet a gond ?
Táp vadonat újra lett cserélve, ramok kiszedve, egyel lefut a memtest86 de 2. próbálkozásra már kifagyott az is.
Ha másik slotba tettem, akkor pedig 3 csipogás fogad és nem is indul a gép.
Lehet, hogy mind a 4 ram elromlott vagy inkább alaplap hiba? -
MrDerekas
addikt
Lekapcsolod és leszedsz mindent az alaplapról, csak a cpu, 1 darab ram, maga a lap és egy billentyű legyen csatlakozva és indítod. Lehet a bios check folyamata akad meg. Ha a minimummal elindul, lehet visszacsatolni mindent egyesével és szűrni, melyiknél akad meg a boot.
(#36499) jozefgucci1 Vezérlőpult - Számítógépkezelés - Lemezkezelő. Ott legörgetsz a kérdéses hdd-ig, arra jobb klikk és Elérési út vagy betűjel módosítása, adsz neki egy betűt, kész. Ha piros ikon jelöli a hdd-t akkor előbb inicializálni kell és utána látni fogja a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 12400F / RTX 4060 / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD konfig eladó jó áron
- AMD Ryzen 7 7800X3D / Radeon RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR5 RAM / 1TB SSD konfig eladó normális áron
- Gamer PC
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Gamer PC RTX4070 Ryzen 9
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest