- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- SSD kibeszélő
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen egeret válasszak?
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Miután bekapcsoltam, a CPU pirosan és a RAM narancssárgán felváltva villog, majd 5-10 másodperc után a CPU pirosa kialszik és már csak a RAMnál világít narancssárgán.
Eközben mindkét RAM RGB-je tolja a színeket, ezért azt nem lehet mondani, hogy ne lenne csatlakoztatva.
A többi led nem villant fel egyáltalán, emellett az összes alkatrészt látom működni, minden venti forog, minden alkatrész világít.
-
Összeraktam egy vadonatúj PC-t, ami nem indul első próbálkozásra. Bekapcsol, járnak a ventilátorok, folyamatosan áram alatt van a gép, de semmi nem jelenik meg a képernyőn. Mi lehet a probléma forrása? És mi az, amit ki lehet zárni? Hogyan tudnám diagnosztizálni a problémát?
Konfiguráció
Processzor: Intel i5 13600k
Alaplap: MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI
Processzorhűtő: be quiet! Dark Rock Pro 4
Memória: Corsair 32 GB DDR5-6000 CL30 2x16GB Kit
Videokártya: MSI GeForce RTX 4070 GAMING X TRIO 12GB
Meghajtó: WD Black SN850X NVMe SSD 2TB hűtőbordával
Ház: Fractal Design Define 7 PCGH
Táp: Corsair RM850x Shift 850W -
Üdv!
Vettem új tápot (EVGA G3 650W), alaplapot (ASROCK Z370 Extreme4), processzort ( i7-8700K), RAMot (CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 KIT ).
Minden mást már cseréltem korábban a gépemben (megtalálható a profilomban), és működött mindig, de táp, alaplap, processzor cseréjének most volt az első alkalom, amit saját kezűleg próbáltam meg. A gép összerakása után nem indul. Amikor felkapcsolom a táp kapcsolóját, akkor egy pillanatra elindul a venti és felvillan a LED, ez kb fél másodperc, aztán hirtelen minden kialszik. Ezt kétszer próbáltam meg, mindkétszer ez történt. A gépet még meg sem próbáltam ekkor bekapcsolni, de nem is reagál a bekapcsológombra.
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek vajon mit ronthattam el, és ami még fontosabb, hogy ha rosszul raktam össze egy-egy dolgot, ugye nem fordulhat elő az, hogy tönkreteszem valamelyik alkatrészt?
Amit nem értek, az az, hogy mit ronthattam el: minden csatlakozó szinte csak oda megy bele, ahova való, csak néhány (pl előlapi panel) csatlakozó esetén van az, hogy máshova is lehet dugni, ahova nem jó.
Tippek, tanácsok?
-
válasz
MrDerekas #36555 üzenetére
Ismét újraindult a gép, most már egészen biztos, hogy nem hőmérséklet a probléma, mert az egyik játéknál rendszeresen akkor omlik össze, amikor éppen elindítom a játékot és miután betöltöttem a mentést, és másik játéknál is gyakran ez a helyzet. Akkor a leggyakoribb ez a fajta leállás, amikor elindítom a játékot és egy mentést töltök be, vagy már játszom és egy másik mentést töltök be, és több játék esetében is ez a helyzet.
Vagy valamilyen szoftveres problémára tippelek emiatt, vagy esetleg merevlemez-probléma lenne?
(a mentés betöltés miatt)(
Esetleg táp, mert a betöltéskor a legnagyobb a terhelés? -
-
-
Több játéknál is újraindul a gépem mostanában. Arra lettem figyelmes, néha 10 percenként, néha egész napokat sem.
Azoknál a játékoknál indul újra, amelyek a leginkább igénybe veszik a hardvert, és azokon belül is bizonyos grafikai beállítások mellett hiba nélkül fut, más beállításokkal pedig mindig leáll a gép, ez számomra teljesen érthetetlen, pedig mindkét esetben fullra van hajtva a gép (annyi fps-t megy, amennyit bír).
Újraindulás előtt 5-10 másodperccel már észlelhető az FPS csökkenés, tehát mondjuk 80FPS-ről leesik a játék 25-re és még megy egy kis ideig. Ha ekkor gyorsan kilépek a játék ablakából (azaz pl felhozom start menüt, vagy átlépek a böngésző ablakába), abban a pillanatban visszanyeri a gépem az erejét és visszalépve a játékba ismét annyi FPS-sel megy a játék, amennyit bír a hardver, így igazából a legtöbb újraindulást meg tudom előzni, amikor már érzem a hirtelen képfrissítés-csökkenést. Hőmérsékleteket figyelgettem, elvileg nem lehet probléma. A processzor bőven húzva volt már 4,3GHz-re is és sokat ment hibátlanul, de az utóbbi időben többször volt szoftveres vagy hardveres probléma (nem tudtam eldönteni), ezért inkább levittem 3,7-re a biztonság kedvéért.A gépem komponensei láthatóak a profilomban. A processzor, az alaplap és a táp már 6+ éves, így ha hardveres a probléma, akkor azokra gyanakodom, de lehet, hogy szoftveres...
A többi alkatrész fiatalabb.Mi lehet a baj?
-
1. Ezt fél éve vettem észre először: Néha nem indul be a gépem. Bekapcsolom, felvillan a monitorom hogy van bejövő jel, de ez csak egy sötét képernyő, és nem jön meg a windows betöltőképernyője, általában az alaplap indítóképernyője sem, de az néha igen (és csak utána nem történik semmi). Ez átlagosan kb minden negyedik bekapcsoláskor van, hogy nem indul el a windows. De a ventik pörögnek, a gép megy... Ekkor nyomok egy újraindítást, és ha beindul a windows, már minden tökéletes...
2.
2 hónappal ezelőtthöz képest most ugyanazok a játékok csak az akkori FPS-nek a 60%-ával mennek. Azóta szüneteltettem a játékokat, úgyhogy ez most újdonságként ért. Mi történhetett azóta?Lehet, hogy szoftveres probléma, de nem vagyok benne 100%-ig biztos, elég régiek (6-7 évesek) már az alkatrészek a videokártyát kivéve. Le lehet ezt valahogy tesztelni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fotók, videók mobillal
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Ömlenek a felhasználók a reklámos Netflixre
- Milyen TV-t vegyek?
- SSD kibeszélő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Óra topik
- Formula-1
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- FireFly Delux Ultra BTF Gamer számítógép (Zsír Új! Számlás! Garanciás!)
- Intel Core i5 12400F / RTX 4060 / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD konfig eladó jó áron
- HP EliteDesk 800 - TÖBB DARAB/TÍPUS elérhető!
- Eladó Konfig I7-10700 16GB DDR4 512GB SSD RX6600XT 8GB!
- Komplett RAZER PC - I9-14900k - 32 GB DDR5 RAM - 4070 Super
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest