- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D55
aktív tag
válasz zebra_hun #65299 üzenetére
Azt próbáltam már, hogy a 85-öt 77-re levittem, de akkor nem bootolt.
Ami nekem gyanús elsőre, az a tRAS. Azt látom, hogy szinte mindenkinél alacsonyabbra mentem vele a linkelt oldalon olvasott formula alapján:
Set
tRAS = tRCD(RD) + tRTP
. Increase if unstableSzóval gyanús, hogy más miért nem viszi ilyen alacsonyra. Pedig elvileg ugye ha jól értem, akkor 14-ig érvényes érték, az alatt bírálja csak az IMC felül, viszont sok helyen a tCL+tRCD+tRTP formulát is olvasom most... Mi itt az igazság?
-
zebra_hun
veterán
Szia!
Fél szemmel itt, bocs, ennyi fér bele.
Az Asus lapok teszik meg jól az rtl értékeket.
Msi-nél van erre a bios-ban, anno Laychi-nak kikerestem.
Más lapoknál is van erre beállítás.
Kézzel is korrigálhatod.
75 vagy 77 a helyes érték. Távolabbi slot magasabb sok esetben. Az jó.Szerk.:
Round Trip Latency néven keress.[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
Sziasztok!
Ezen az oldalon [link] azt írják, hogy az RTL értékek 2-nél jobban ne nagyon térjenek el, az instabilitást jelez. Az ott mutatott képeken más verziója van az ATC-nek, mint ami az én chipsetemmel kompatibilis és más ezeknek az értékeknek a kijelzése. A kérdésem az lenne, hogy a lenti képen pirossal bekeretezett 1-1 sor értékei közötti eltérés ilyen értelemben véve probléma, vagy valójában a / jelek két oldalán lévő számok eltérése lenne a probléma?
Háttérinfóként még annyit, hogy 4300 és 4400MT/s sebességgel már nem bootol a gép, 4266-tal már igen, illetve így 4133-on eddig elég atomstabilnak tűnik, 4 óra TM5 extreme @ anta777 gond nélkül lefutott és használat közben sem történt eddig semmi gyanús. A modulok 1,42V-on mennek jelenleg, így 40-1-2 fokosak, SA és VDDQ 1,25V-on (de 4300/4400 1,5V+1,3V-os beállításokkal sem ment már, magasabb feszt nem mertem adni már). Sebességtesztek alapján (68/64/69GB/s+54ns) sem tűnik rossznak a dolog.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz DeathAdder #65293 üzenetére
Hi
Sorban menjünk. Az a memtest lószart sem ér. Topikösszefoglaló elején a teszt és leírás. 2óra már mehet is.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Ceze
tag
válasz DeathAdder #65293 üzenetére
Nekem is volt ugyanilyen hibám, azt hiszem a lapozófálj méretén kellett állítani és utána jó lett.
-
DeathAdder
veterán
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)
Üdvözlet
Adott a fenti AM5 konfigban lévő két 16 gigás modul. Feltűnt hogy crashelgetnek a játékok. Először szeptemberben Resident 4 remake, már akkor memóriára gyanakodtam, mert az összes weboldalat, fájlkezelőt újra betöltötte crash után, tehát úgy csinált, mintha tényleg a memóriát űrítette volna a játék miatt. Ellenben újraindítás után amikor mindjárt a játékot indítottam nem crashelt soha.
Aztán Tsushimával ugyanaz történt, ott ilyen hibaüzenetet is dobott KÉP, most az új CoD BO6-al ugyanúgy crash van. Soha nem áll fenn ez a probléma, ha kilépek a Chrome böngészőből és úgy játszom, nálam 3-4 chrome ablak állandóan fut és azon belül is 8-10 lap ablakonként is akár, így startból 16 giga körül zabál a rendszer.
Azt viszont hogy telítődne nem nagyon értem, mert AB szerint egyáltalán nincs a vram a végén, ahogyan a rendszermemória sem, amit 20 gb felett ritkán látok.Próbáltam virtuális memóriát állítani, az sem segített soha. Windows 11 újratelepítés is megvolt már, viszont soha nincs crash ha bezárom a Chromet. Mégis kevés lenne a RAM? ja és 3440x1440p-n...
Memtest86 is lefutott 2.5 óra 0 error FÉNYKÉP
EXPO-n mennek 6000 mhz-n, ott ezeket lövi be (legfrisebb bios B650-A rog strix lapon) ZenTimings KÉPKérdés tegyek-e ez mellé még 32 giga ugyanilyet? Ajánlott egyáltalán a 4 modul, vagy túlterhelheti memóriavezérlőt? Nem szivesen hirdetgetném, ezért egyszerűbb volna még 32-t bepattintani ez mellé, de ha nem ajánlott akkor nem fogom azt tenni, és kap 2x32-t, ha nagyon muszáj (a 48 nem szimpatikus )
-
szabeska
addikt
válasz fudi2002 #65288 üzenetére
Pár napja frissítettem 3611-es bios-ra, akkor volt egy reset, és csak az xmp-t kapcsoltam be, szóval ez megvolt. 1.35v-ot kap automatikusan, megpróbálom ezt emelni. Az a vicc, hogy előző bios-al éjszakákon át teszteltem a gépet az új X3D proci CO-ja miatt Corecyclertől kezdve mindennel (aztán végül alapon hagytam, mert így sem melegszik és a teljesítményen sem segített, tehát nincs piszkálva a processzor jelenleg), és egyetlen egyszer sem kaptam semilyen hibát, whea-t vagy bármit Erre most a TestMem dob egyet, amit amúgy csak heccből indítottam el böngészés közben háttérben
[ Szerkesztve ]
F1
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Asus TUF B550M Plus
Ryzen 7 5700X3D
Corsair Vengeance LPX 3600Mhz CL16 32GB KIT
Asus TUF RTX 4080 OCSima xmp (docp) profillal használom a ramokat. Procit cseréltem 1-2 hónapja, gondoltam futtatok egy TestMem-et Absolut konfiggal, mert az a cpu cserénél nem jutott eszembe (biztos ami tuti, hogy stabil legyen a rendszer. A cpu is alapon jár egyébként). Dobott is egy error-t 35 perc után, szóval ráhibáztam... Egyébként nem volt fagyásom és semmi problémám az elmúlt egy évben a géppel, az új proci kb 2 hónapja van benne. Mi lehet a baja, merre induljak? Bios legfrissebb, windows legfrissebb, minden legfrissebb
[ Szerkesztve ]
F1
-
Gabe69
tag
Üdv mindenkinek!
A kèrdèsem az lenne, hogy egy Asus B650m plus- ba mièrt nem mennek a ramok 6000mhz-en? Vagyis hát mennek csak ha beállítom az expo-t akkor a bootolás vagy 1-2 perc mert a lapon a check ledek villognak olyan mintha kètszer is leelenőriznè a hardvereket a lap.Ha be is bootol akkor világít a VGA fehèr led a lapon a windows alatt. Ha nem állítom be az expot akkor tökèletes, csakhát ugye akkor 4800Mhzen mennek. -
Rengete
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném kérni , a nálam sokkal jártasabbb emberek véleményét ebben a témakörben.
Itthoni gépemet cserélem le, egysesével vadászom össze hozzá a dolgokat.
Az új alaplapom, egy [ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI] lap.
Ebbe szeretnék ramokat venni. Szinte kizárólag játékra és azon belül is inkább FPS játékra használom. MIlyen ramot kéne vennem bele? Próbáljak minél magasabb Mhz-eset választani, vagy minél alacsonyabb időzítésűt?
8000Mhz-ig támogat a lap, de azok már azért erősebb árat képviselenk. Vagy elég egy kb. 6000Mhz mert nem lesz sok különmbség.. Sosem láttam igazán, hol lehet észrevenni napi használatban Mhz vagy az időzítés különbséget.
Előre is köszönöm ha esetle válaszolnátok!Norbi
-
Reno7
senior tag
Sziasztok
Van egy i5-11400 + ASRock H570M Pro4 kombóm, jelenleg van 2x8GB 3466-os RAM-om benne. Ezt ha én 32GB-ra növelném, mennyire működne 4x8GB-os konfigban? Gondolom csak 3200-at mennének, de más problémám lehet vele?
My SHAMAN is so overpowerd, I once cast a frostshock in Summerspring, now its called Winterspring.
-
Ubul86
őstag
válasz Baryka007 #65275 üzenetére
köszönöm, a hwinfo-s megoldást holnap meglesem. RAM-ból alapból már nem mondanám hogy rossz, mert másik gépben meg tökéletesen szuperál. Tudom, kompatibilitási problémák még lehetnek, de itt úgy érzem, hogy már az se, a legtöbb oldalon átnéztem hogy simán bekéne nyelnie ezt a fajta ramot, asus oldalon is azt írták.
Szóval még akár akksi persze, ha már utángyártott...de akkor majd a hwinfos megoldást megnézem. Mivel mikor leveszem az akksiról, nincs kép, ezért max külső monitoron tudom nézni, bár ilyenkor jó kérdés, hogy lesz -e eredménye (max , ha tükrözöm a monitorra a kijelzőt, hogy menjen azon is ugyanaz a desktop)
-
Baryka007
őstag
válasz Ubul86 #65274 üzenetére
Hát, én sem tutira mondanám hogy ram probléma... De nem küldenélek másik topicba... Értelmetlen, csak körbejárnád az egész fórumot...
Pontosat nem fog tudni mondani itt senki ennyi alapján... Konkrétan ki kéne mérni... Lehet tényleg alaplap, és azon belül is valami tápáramkör, vagy akksi...
Első körben ami megéri, én annyit tudnék ajánlani hogy próbáld ki másik akksival (ha nem ér annyit a laptop akkor másodkör....->) chip tisztítóval fújd ki azokat a részeket a laptopon aminek köze van a táphoz... Tehát pl a tápegység csatlakozóját, és az akksi csatlakozási pontját...
Harmadsorban pedig maga a tápegységed is lehet hibás. Bár akkor más hibát is produkálna a laptop... Ezek a fali konnektoros tápok 12 vagy 24 de még 19v os fesszel is mehetnek... Láttam már párat. Szóval nincs lebontva mint asztali tápnál 3,3v 12v -12v, 5v .... Ezeket a laptop alaplapon azon belül is a fesszabályozó résznél szedi szét, és küldi a megfelelő helyekre... (3,3v ra nem is biztos hogy szükség van laptopokban de kitudja...) Aztán a VRM mégtovább bontja pl a CPU nak 1,1v a GPU nak 0,9v stb stb...
Szóval sok helyen vérezhet, mivel összefüggésben van a memória cserével olybá tűnik, arra tudok gondolni mivel DDR3 ról van szó ...
Annál bőven dual rank memóriáról beszélünk egy 8gb os modulnál (tippre) a mem moduloknak az első két pinje szokott a táp lenni +- ... De van ott több föld pin ...Illetve 3 pinen kap összesen feszültséget de most ne ebbe menjünk bele...
Eltudom képzelni, hogy rosszul kap feszültséget a DRAM és ezért vannak a hibáid...
HWInfo-t kérlek telepítsd fel, és a DRAM feszültség értéket tedd jól láthatóvá!
Indítsd el a programot, és húzd a tápcsatit ki/be ... Netezz, youtubeozz... Adj hirtelen terhelést a CPU ra mondjuk egy CPU-Z benchmarkkal...
És mikor végeztél mindennel ~10 perc, nyomj egy fényképet a HWInforól ami ezek alatt a műveletek alatt végig futott...
Ha jól tippelek, akkor a DRAM feszültségnél fogunk látni ingadozást, talán máshol is...
Az már választ ad elég sokmindenre.
Innen mehetünk tovább, de ha ingadozni fog a feszültséged akkor alaplaphibás, azon belül is fesszabályzós és sokat nem fogunk tudni tenni... -
Ubul86
őstag
válasz Ixion77 #65273 üzenetére
sajnos nincs, egyszerű ember vagyok ha hoznak hozzám gépet ismerősök, kitakarítom, esetleg amit tudok, cserélek benne, bízva abban hogy a cserealkatrész kompatibilis.
Ezeknek is próbáltam utána nézni, sn alapján, meg ami még volt lehetőség.Kb 15K lett ráköltve, nem ér a gép annyit de mondta az illető hogy neki jó így, csak nem tudtam hova tenni a dolgot. Annyira kellett az akksi neki hogy ne szálljon el semmi, ha véletlen áramszünet van.
Elég sok régi gép van még a kezekben amúgy, abból próbálnak az emberek kihozni a legjobbat. Most is épp egy másik van nálam, szintén ram upgrade 4-ről 8-ra, hátha csoda történik -
Ixion77
addikt
válasz Ubul86 #65272 üzenetére
Tippre valami tápellátási probléma, nem feltétlen a RAM-mal összefüggésben.
Még mindig megvan a szekrényemben a régi Acer 8930-asom, ami gond nélkül támogatott minden, a foglalatba illő CPU-t (igen, akkoriban a CPU még cserélhető volt laptopokban is), egyetlen feltétellel: ha a user leforrasztotta a gyári konrenzátorokat az alaplapról, és rakott két tisztességeset oda helyette. Az Acernak ugyanis sikerült a piac egyik legratyibb, zajos kondikat beépítenie. És igen, akkoriban még voltak olyan userek is, akik nem csak rá tudtak jönni erre, de elég bátrak is voltak a cseréhez. Némely szervízben meg voltak szorgos kis kezecskék, akik százával cseréltek kondikat az ilyen alaplapokon.
De manapság nem tudsz szerintem sok mást tenni, mint próbálkozni. Keresni pl. alacsonyabb feszültségen is működő ramot. De ezt szerintem csak akkor tudod rentábilisan megcsinálni, ha szervízben vagy boltban dolgozol, ahol van lehetőséged sokfélét belepróbálni.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ubul86
őstag
Sziasztok
Gamer topicból lettem ide irányítva, korábban volt problémám egy Asus x553ma-xx388d RAM bővítésével.
Alapból 4 GB volt benne, 8-ra akartam. (2-vel jött)
Megkértek rá, ismerősöm, gondoltam nem nagy dolog. Alapból az első probálkozás egy hibás ramból eredt, újraindult a gép vele mindig, majd a memtest is rengeteg errort írt.Eközben akksit is cseréltem a gépben, 0%-os volt ami benne volt, kapott egy utángyártottat a netről, újonnan.
És itt jött az érdekesség:
- 4 GB modulnál ha az akksiról ment a gép, akkor mindenhol (értsd biosnál is, asus logonál, stb...) remegett a kép, mint ha elakarna tűnni, de nem mindig. Volt, hogy windows alatt jó volt, majd mozgattam az egeret valahova, és ezt a jelenséget produkálta.
Ha töltőről megy: SEMMI GOND!!!!- tegnap cseréltem 8 GB-re, ez már jó modul. Most konkrétan azt csinálja, ha lehúzom a töltőről, nincs kép. Visszadugva van.
Nem próbáltam ki, hogy ha visszacseréltem a 4-re, akkor a remegés jelentkezik -e újból, vagy teljes sötétség, de gyanús, hogy előbbi.
Szóval, ez szerintetek milyen probléma lehet?
DDR3L-es RAM-ok, 1600 mhz, cl11-es időzítéssel. 1rx8 (4 GB) és 2rx8-as (8 GB), elvileg mindkettő 1.35V-on megyAlaplaphibás lehet? Kapott ez a gép már eleget (katonai gép volt, és elvileg a gazdája szintén tapasztalta a képremegést korábban, mikor még az akksi jó volt, de nem tudom, hogy azért mondta, hogy ne érezzem szarul magam, mert nem lett tökéletes az akksi/ram csere, vagy tényleg így van )
-
Lacpac
őstag
Megjött a micron F-die.
Mezítlábas kingston képében.
Kíváncsi vagyok mi lesz ebből:
-
fudi2002
Topikgazda
válasz 5leteseN #65267 üzenetére
Nos az időzítések "feszítése" hozza az igazi tempót, nem a mhz. Persze utóbbi is fontos, minnél magasabb freki és a lehető leg alacsonyabb időzítések, amik stabilak is persze és szabályosak. Mert ha nem stabil vagy nem szabályos érték, akkor visszájára fordul a folyamat, elvileg gyorsabbnak kellene lennie, de lassabb lesz. (memória frissítési ciklusaiban felborul a folyamat egy része és "üresjáratok" keletkeznek, vagy rossz érték miatt a memória vezérlő korrigál és annak vesztesége miatt lassul)
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Ixion77
addikt
válasz fudi2002 #65266 üzenetére
Nem tudom, kétlem. Én sem vagyok otthon laptopokban, azért is jöttem kérdezni. Pl. az is érdekelne hogy van-e lehetőség (ezt a) laptop procit és GPU-t undervoltolni, de nem találtam erről infót.
#65264 fudi2002
Memory slot kettő van, de pont annyi kell a két modulnak nemde?
Azt sem tudom, hogy újonnan vajon 1x16 vagy 2x8 lesz benne. Gondolom, az utóbbi, ha kétmodulos konfigban gyorsabbak ezek."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
5leteseN
senior tag
válasz Ixion77 #65263 üzenetére
Az esetleg lehetséges(amit a -k suttognak a fülembe), hogy a gyorsabb RAM-ok ugyan a memória-vezérlő által meghatározott maximumnál nem fognak valóban többet tudni MHz-ben, de az időzítesekkel manuálisan beállítható értékekkel nagyobb tartalékok vannak benne és így nagyobb biztonsággal meg lehet közelíteni a következő MHz beállítás teljesítményértékeit, mint a maximális MHZ értékre garantált RAM-okkal és annak gyári időzítéseivel?
-
fudi2002
Topikgazda
-
Ixion77
addikt
válasz fudi2002 #65262 üzenetére
Ebben a review-ban ez a fotó azt mutatja, hogy van.
A CPU leírása alapján ha jól értem, felesleges 5600MHz-nál gyorsabb RAM-ot nézni bele, ugye?
Jól gondolom hogy a késleltetés viszont számít a mai prociknál és laptop környezetben is?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
addikt
Ha vennék egy Lenovo Legion Slim 5 16 laptopot amiben AMD 8845HS CPU van 16GB RAMmal, és bővíteni szeretném 32GB-ra, akkor 1x32Gb SODIMM modult nézzek vagy 2x16-ot? Melyik az optimálisabb teljesítmény szempontból?
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Baryka007
őstag
válasz Motion_Blur #65259 üzenetére
Azzal lehet kísérletezni, elvileg mehetne a 16-19-19-36 neki.
Nekem az az észrevételem, bár intel oldalon, hogy ha páratlan szám a tRP, akkor a tRAS is páratlan legyen, nagyobb valószínűséggel lesz hibátlan a ram profilod.
Küldj egy zentimingos képet arról hogy milyen idők uralkodnak most a ramodon és kicsit állítgatunk rajta, a kutya a másodlagos és harmadlagos időkben van elásva
Amikor érzésre megfogsz egy stabil beállítást, akkor jöhetnek a tesztek. Közben HWInfo nézni a WHEA-kat, illetve maga a teszt progi is kifogja írni ha hiba van a mátrixban ... Double Check sosem árt
Itt egy ilyen teszt az én ramomról 2 óra 39 percig ment a "nagy" teszt, ha ezen átmegy akkor jó lesz
A HWInfo-t nyugodtan átalakíthatod te is ehhez hasonlóra az ízlésed szerint. A lényeg, hogy csak a fontos dolgok maradjanak kint...
Feszültségek
Hőmérsékletek
Órajelek
Áramerősségek
FogyasztásokÉn szín szerint rendeztem őket...
Sárga szín az ami a memóriával kapcsolatos dolog
Kék szín ami a CPU val kapcsolatos
Zöld ami a VGA val kapcsolatosPersze ez nem kötelező... De például a hálókártya, és nvme ssd-k meg ilyeneket nyugodtan törölhetsz a HWInfo listájából ( kijelölöd azokat a sorokat amikre nincs szükséged és Shift+Delete )
Jobb klikkel pedig ha kattintasz egyre beállíthatsz neki színt, betűvastagságot adhatsz neki stb....
Ez segít a teszt végén megérteni, hogy miért hibázott például a ramod teszt alatt ha hibázott. Ellenkező esetben van egy komplett fényképed egy működő beállításról, amit BIOS frissítés után, könnyedén kiolvashatsz a HWInfóból ezáltal simán vissza be tudod neki állítani
Ui.: Mivel neked AMD cpu-d van ezért neked ZenTimingos ablakra lesz szükséged a Timing Configurator helyett, illetve neked vannak másféle feszültségek... Tehát lesznek hasonlóságok, de nem teljesen ugyan ez a HWInfo adattáblázatod lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Motion_Blur
félisten
válasz Baryka007 #65252 üzenetére
HWInfo WHEA - eddig ez így nem volt meg nekem, 2000/4000-en ahogy megnyitottam, 100 hibával nyitott
Szóval visszaálltam 1900/3800-ra, CL18-22-22-42 1.40V
Mivel kísérletezzek, egy CL16-19-19-36 pl mehet neki 1.50V-on?
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Lacpac
őstag
válasz kedvesgabor #65257 üzenetére
Sziasztok, micron F-die, tud rólla valaki valamit?
Amit találtam róla, ott azt láttam, hogy olyan mint egy E-die, a kevésbé jól sikerült fajtából.
Ha igen, akkor szerintem a 3600 borítékolható.
Viszont csak 14nm, mennyire lehet ezeket feszelni?
Vajon mehet a micronhoz ajánlott 1,4V? -
fudi2002
Topikgazda
válasz kedvesgabor #65255 üzenetére
Hi
Összefoglalóban van teszt, légyszi tesztelj azzal. Kékhalál lehet mástól is. Akár páronként is tesztelhetsz.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
kedvesgabor
tag
Sziasztok,
van egy asus prime z490-es lapom, benne 4x8GB patriot viper steel series 3733Mhz, a ramokat két lépcsőben vettem, így van köztük pár év. Pár hónapja néha dob a gép kékhalált aminél a memória szerepel a hiba üzenetben, leteszteltem a memóriákat mind a két párnál külön külön is volt hiba, illetve az egyik slot párban kékhalál is lett teszt közben. Vettem 2x8GB 3200Mhz-es corsair ram-ot azzal az egyik slot párban nincs gond, a másikban ezzel is összeomlik a rendszer, így arra gondolok, hogy az alaplap lehet a hibás. Jó irányba haladok, ha cserélem a lapot vagy mást is néznem kellene? Vagy azt se, mert a ram-ok még garanciálisak és ennyi alapján küldjem vissza?
Köszönöm a segítséget előre is!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Motion_Blur #65251 üzenetére
Ha bírja az if2000et tényleg, akkor ott kell szorítani a ramot. Kihozza majd az az előnyt. De akkor tényleg legyen jó az if2000 mert ritka hogy sima liba.
Hynix c/d?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Baryka007
őstag
válasz Motion_Blur #65251 üzenetére
Ezért nézd a WHEA-kat HWInfo-val... Teszteld ki a ramokat Y-Crunch és TM5 el.
AIDA-val meg a CPU Cachet.
CPU Cache ~ 30 perc...
Y-Crunch ~ 30-40 perc... (Vagy több)
TM5 ~ Amíg le nem fut...
Közben fusson a HWInfo végig, és nézd a WHEA-t....
Ha egyik sem dob hibát, akkor tuti nincs teljesítmény visszaesésed. -
Motion_Blur
félisten
válasz fudi2002 #65250 üzenetére
hali!
Bírja a 4000/2000-et, de pl. bencheken nem mindenhol dob több pontokat mint 3800/1900-on, tehát valszeg teljesítmény visszaesés az van, csak nem dobja el magát kékhalállal.
Nem tudom hogy 3800-on mennyire szűkítsem az időzítéseket.
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Motion_Blur #65249 üzenetére
Hi
Próbáld meg az fclk 2000-et és figyeld a whea-kat. Ha van, akkor 1933 vagy 1966 próba. Addig menj le míg a whea megszűnik. Aztán jöhet a mem szorítás.
Ez tippre hynix c vagy d, ugye?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Motion_Blur
félisten
üdv,
Adott az alábbi set, szeretnék egy kis segítséget kérni hogy mit lehet belőle kihozni:
MOBO: ASUS ROG VIII Dark Hero X570
CPU: AMD Ryzen 9 5900X
RAM: G.Skill F4-4000C18D-32GTZNJelenleg beállítottam a profilt és átállítottam 3800/1900 FCLK-ra.
Ezen belül milyen időzítés változtatásokkal próbálkozzak?
-
ndave92
tag
válasz fudi2002 #65246 üzenetére
Nagy valószínűséggel nem fogják őket egyenként órákig stress testelni, ebben egyetértünk.
Oké, visszavonom azt a kijelentésemet, hha biztosra akarsz menni, olyat választasz, ami rajta van a listán
, mert simán benne van, h az IMC (vagy más egyéb) miatt mégse fog menni a dolog, de akkor te pl. mi alapján döntöd el, h egy adott laphoz, adott procihoz jó lesz-e egy kit vagy sem? Megrendeled, kipróbálod, h megy-e az adott spec mellett, aztán ha nem, akkor visszaküldöd? Ez amúgy a legbiztosabb módszer, csak valóban életszerű? Nem lenne mégis jobb kiindulási alap gyanánt egy vmennyire validált listából válogatni? Ezek szerint szólni kéne a deszkagyártóknak, h feleslegesen ölik bele a munkaórákat a felületesen letesztelt ramok listába gyűjtésébe. Viccet félretéve, tényleg szeretném tudni, h akkor mi a jó módszer erre, ha a QVL invalid? -
fudi2002
Topikgazda
válasz ndave92 #65245 üzenetére
Kérdés: van bármi publik vagy belsős infó, hogy mi a qvl szerint az hogy működik? Az ég világon semmi. Szóval ha bármi értelme lenne, akkor odaírnák, hogy a megfelelés alapja, hogy tm5 1óra teszt és vstnn átment. Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy bebootolnak vele, elindítanak pár alkalmazást aztán ha megy, mehet a listára a ram. Tudjuk, hogy a megfelelő a gyakorlatban az ettől messze van...
-
ndave92
tag
válasz fudi2002 #65244 üzenetére
Én csak abból indultam ki, h nekem mindig klappolt a QVL-ben fellelhető infó (lehet csak szerencsés vagyok, nem tom) és sztem már legalább 5-6x ez alapján vettem RAM-ot idáig. Viszont egyszer amikor Intelről AMD-re váltottam pár éve, a régi kitem nem volt rajta az akkori új AM4 deszkám listáján, gondoltam rápróbálok mielőtt lecserélném és gond nélkül ment az XMP profillal évekig utána, semmit se kellett állítani rajta, h működjön. Akkoriban az a memória már "réginek" számított (5+ éves volt a kit), szóval gondolom ezért IS hiányozhatott a listáról, de egyértelmű, h nem fognak letesztelni minden lapra minden ramot. Lehetetlen feladat. Ergo, lehet működni fog az adott darab, hiába nincs rajta a listán (és szerintem erre még mindig nagyobb esély van, mint fordítva), de inkább onnan választanék, minthogy random próbálgassam őket. Sztem gyártóktól is függ, h ki mennyire veszi komolyan ezt. Pl. most nagyon nyomatják ezt a 8000+ MT/s dolgot AM5-ön (UCLK=MCLK/2 módban nyilván), de elég kevés embernél láttam tényleg működni... talán majd a CUDIMM segíthet. Továbbá a 6400 1:1 módban se tűnik annyira triviálisnak, ahogy olvasgattam itt-ott, ezért is maradtam személy szerint 6000 CL30-on, mert az kb. safe bet és ár/értékben elég jó. AMD-nél a magas, stabil UCLK meg FCLK az silicon lottery, valóban.
[ Szerkesztve ]
-
ndave92
tag
válasz Fitzgerald #65233 üzenetére
Én is nem rég váltottam AM4-ről AM5-re, szóval első DDR5 állítgatás után ennél kötöttem ki egyelőre: Nekem amúgy bőven elég a 6000 CL30, nem tervezem az órajeleket állítani. FCLK-t nem bántottam, nem tudom mire képes az én példányom. Van pár időzítés, amiben még tuti van tartalék, de csomó esetén, főleg a secondary meg tertiary időzítések közül már abszolút ki van tolva a szakadék széléig.
Durva ez a Hynix A-die...
Amiket próbálgattam:
- 6000 CL28 nem volt stabil 1.35V mellett, de szerintem 1.4V elég lenne neki
- tRP 32-vel error 10 perc Karhu után, 34-gyel nem próbáltam
- tRAS 36, tRC 72 stabil volt, de vmiért nem tapasztaltam teljesítménybeli javulást, szóval a gyári tRAS 80, tRC 116-ról levittem tRAS 66-ra (tRCD + tCL elv mentén), így azért volt kis bump, de nem számottevő
- tRRDL nem megy 8 alá, már 6-nál nem bootol
- tRFC 384 meglepetésre atom stabilan ment több órás tesztelés mellett, de nem akarok pengeélen táncolni, ezért 420-nál megálltam
- tREFI 65535 mellett nagyon melegedett a RAM tesztelés alatt (53c és ment felfelé), szóval visszább vettem, mert így is kb. 1%-ot tölt csak frissítéssel, ennél magasabb érték nem hozna érdemi pluszt
- tRDRDSD, tRDRDDD, tWRWRSD, tWRWRDD ha jól tudom nem tényező 2x16 SR kitnél, szóval az azért 1, dual rank és/vagy 4 sticknél már rip lenne
- VSOC stabil volt 1.135V-on ezekkel az időzítésekkel, de inkább AUTO-ra raktam, így 1.185V-on megy... 1.15V 24/7 lehet elegendő lenne ehhez idk
- GDM-et nem állítottam, szóval nem tom, h menne-e kikapcsolva
- PowerDown Disabled mellett a Mem Context Restoret ki kellett kapcsolni, mert BSOD volt szinte azonnal a windowsba lépést követően
- impedanciák mind AUTO-n vannak
- tesztelésre Karhut, p95 LFFT, y-cruncher VT3-at használtam, mindegyiket több órán át és volt, h 1 óta után dobott csak errort a Karhu, szóval tényleg érdemes tovább járatni ezeketAmit amúgy nem értek, h mindenki azt ajánlja, h tRAS legyen 28-30 körül, de őszintén nem tudom, h mi a logika mögötte? Ha olyan alacsony értéket állítasz be, akkor nem írja felül az IMC? tRC-t akarják ezzel lejjebb vinni (?) és így a tRAS-t figyelmen kívül hagyja, mert kb. sosem fog teljesülni a feltétel ilyen időzítés mellett?
Én próbálom mindig megérteni, h mi h működik, ezért a DDR5 specsheetet nézegetve azt láttam, h tRAS az ACT to PRE, ami tRCD + tCL szokott lenni minimum, de ugye már tCL alatt is mehet a PRE, mert ha sense amplifierből kikerült az érték a bufferbe, akkor nem kell megvárni a teljes tRCD + tCL időtartamot... szóval az én esetemben 66 az nagyon safe ezen elv mentén... sajnos a külföldi fórumokon ahány ember, annyi formula volt erre, de ezt a 30 körülit nem magyarázta meg senki, csak mivel buildzoid azt mondta, h jó, akkor jó lesz nekem is... viszont nem szeretek úgy állítgatni dolgokat, h nem értem, h miért teszem, ezért kérdezem, h hátha tudja itt vki a választ erre?
Amúgy VDD, VDDQ, VDDIO feszek között 1:1:1 arányt érdemes megtartani? Láttam olyat is 6000 CL30 mellett, h VDD 1.35, VDDQ = VDDIO 1.3 volt, de olyat is, h VDD = VDDQ = 1.35 és VDDIO 1.25... én csak sokkallom az EXPO 1.4 voltját mindháromra 6000 CL30 esetén, szóval 1.35-re raktam egyelőre, de szerintem a VDD-n kívül a többi lehet menne kevesebbel is...[ Szerkesztve ]
-
ndave92
tag
válasz mamboo #65237 üzenetére
No offense... de az ilyen kérdéseket sosem értettem...
Felmész az alaplap weboldára, Support és ott van a Memory QVL... rá tudsz keresni, h a gyártó milyen RAM-okat jelölt meg támogatottként... ez minden márkánál elérhető, sőt... pl. G.Skill-nél fordítva is működik, mert a RAM oldalán feltüntetik, h melyik lapokkal tesztelték... természetesen ez sem garantálja, h működni fog a te esetedben de ha biztosra akarsz menni, olyat választasz, ami rajta van a listán. -
mamboo
tag
Sziasztok,
Sajnos két különböző infót találtam, gondoltam Ti tudtok segíteni:
Alaplap: B650 GAMING X AX V2
Kompatibilis hozzá ez a RAM? - KF564C32RSK2-32Köszönöm!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Fitzgerald #65235 üzenetére
Hu az tuti sok. 2100-2200 között a vége. 2200 már szerencsések kiváltsága. Kis lépcsőben próbáld.
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz Fitzgerald #65233 üzenetére
Trasból bőven faraghatsz, trfc kb fele a mostaninak mehet de lehet kell némi vdd,vddq hozzá. Trefi is mehet felfelé. TWTRL is elég magas. Twr is faragható, azt mondjuk nem tudom az amd imcnél van-e érdemi előnye. Hazaérek, írok konkrét javaslatot ezekre.
Ami nem közvetlen ram javaslat: fclkt próbáld emelni, sokat gyorsít. Kb 2100ig menni fog, lehet felette is.
[ Szerkesztve ]
-
Fitzgerald
veterán
Hali, először van DDR5-ös rendszerem. Trident Z Neo CL30 2x16GB 6000-es kithez tudnátok szoros timingokat ajánlani? 7800X3D van mellette.
Egyelőre csak kísérleti jelleggel kipróbáltam hogy bírja-e a 6200-at GDM off alapfeszen, és nem volt gond. De inkább szorosabb időzítéseket szeretnék 6000-en. Hynix-A.
-
aktív tag
Sziasztok,
Összeraknék egy új gépet, 50-50% játék és PS
Intel 12700K
Asus Z-790
XXX 4070 SuperEzt a két szettet néztem ki:
Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CMK32GX5M2B6000C30
Corsair VENGEANCE 48GB (2x24GB) DDR5 6000MHz CMK48GX5M2B6000C30
Jó lehet ez a CL30-as időzítés? Lapozgattam a CPU topikját, ott inkább CL34-36 szettekkel operálnak.
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kapni ram ügyben.
Lenne 2x 8gb ddr4 3200 g.skill ramom egy msi b450 gaming plus alaplapon.
Mármost nem tudom a bios beállításom rendben van e és kihasználja e a 3200 mhzet.
Cpu-zben ezeket az adatokat mutatja a biosban is 2100mhzet.Az xmpben elméletileg be van kapcsolva a xmp a dual channel miatt nem tudom mást kell e állítanom azon kívűl?
[link] [link] -
veterán
válasz Lacpac #65228 üzenetére
Beállítottam az ajánlott időzítésekkel, nem indult a gép, így XMP-t beállítva (és semmi más módosítást) elindult. Indítottam még egy memtest-et, lefutott 5 kör, a 3. és az 5. körben volt 1-2 hiba. Úgy vagyok vele, hogy amíg nem fagy tőle a gép, felőlem elfér.
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
Lacpac
őstag
válasz Fecogame #65226 üzenetére
Egy dram calc alapján beállított időzítésekkel kipróbálhatnád. A progiba megnézed 3200-ra (ha biztosra akarsz menni+ még egy lépcső) milyen értékeket adna, azt beállítva a biosban, 3000-en indítva a ramokat. A hynix nem mindig problémamentes amd platformon. Így általában sikerúl problémamentesen indítani.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Fecogame #65226 üzenetére
"...
Célszerűbb lenne 2x 16GB-ot rakni a gépbe 4x 8GB helyett?..."Igen: a Ph-n itt, és más kapcsolódó témájú hszek-ben nekem "azt dobta a gép"(házi statisztikám), hogy azonos GB RAM-nál az AMD-k nem szeretik a négy darabos megosztást, míg a két-RAM-os hibátlanul műxik ugyan annál a vasnál.
-
veterán
válasz Lacpac #65225 üzenetére
Íme. Mind a 4 teljesen egyforma.
Illetve egy screenshot a hwinfo-ból, itt is mind teljesen egyforma (váltogattam a modulok között, nincs eltérés a "Module number"-en kívül.
Egyébként a gép (jelenleg) tökéletesen működik, csak a memtest dobott ki összesen 3 hibát a 2. és a 3. körben az ötből.
Célszerűbb lenne 2x 16GB-ot rakni a gépbe 4x 8GB helyett?
[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
Brekkk
senior tag
válasz Fecogame #65223 üzenetére
A memória típusa lehet, hogy ugyan az, de a memória IC lehetnek különbözőek.
Ezt a memóriát gyártották Samsung és Hynix memória IC-vel is. Azon belül több verzióval.Külön kellene tesztelni, hogy a 2-2 pár önállóan megy-e XMP bekapcsolása mellett.
A régi memóriáid 4 évesek, még az is lehet, hogy 8 Gb-os modulok, de még Dual rank szervezéssel.
Az új modulok pedig Single Rankok már.
4 év eltérés memóriánál nagyon sok, főleg a belépő szintű memóriáknál.
2 eltérő Kit-et párosítani igen nehéz.
Valószínű emiatt nem mennek. -
veterán
válasz Brekkk #65222 üzenetére
Default beállításokon megy, csak betettem a gépbe, és lefuttattam a tesztet.
4db modulom van, igen, ilyen alaplapban.
Ugyanolyan az összes memória, amit fent linkeltem. 4 év eltéréssel vettem a második, ugyanolyan kit-et.
-
-
veterán
Most érkezett vissza gariból a G.Skill memóriakit-em, az előző annyira dobta a memóriahibát, hogy ha csak a két hibás modul volt a gépben, el sem indult a gép.
Az újra is ráeresztettem a memtest-et, az alábbit adta ki a 2. és 3. kör tesztelésre. Az első és a 4. kör hibátlanul lefutott. Küldjem vissza ezeket is?
-
TBT
addikt
válasz fudi2002 #65215 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!Olyan lehetőség van, hogy:
KINGSTON FURY 96GB (2x48GB) Renegade DDR5 6000MHz CL32 KIT KF560C32RSK2-96
vagy:
KINGSTON FURY 128GB (4x32GB) Beast DDR5 5600MHz CL40 KIT KF556C40BBK4-128Melyik a jobb és időtállóbb döntés?
Ezeket néztem, mert ezeket az alaplap támogatja, illetve idehaza is elérhető több boltban (5 év garanciával)."I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
TBT
addikt
Sziasztok!
Egy Intel i9 14900K mellé munkára (zeneszerkesztés, Adobe Photoshop) melyik a jobb választás?
2x32GB 6000MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast Black CL40
vagy
4x32GB 5200MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast CL40Az alaplap (ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI) 192 GB-ot tud fogadni maximum a hivatalos weboldal szerint. Ezt a két memóriacsomagot is az ASUS oldaláról szedtem a támogatott memóriák közül.
Sokat számít az a 800Mhz különbség?
[ Szerkesztve ]
"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
HellGreg
őstag
Sziasztok, a következő a gondom. Eddig a konfigomban szereplő 2x8Gb G.Skill 3200 Ripjaw RAM-ot használtam, de pl. Diablo 4 futtatása közben iszonyat lassú volt minden, és a feladatkezelő szerint 94-95% volt a RAM használat. Ma vettem egy 2x16Gb-os G.Skill 3200 Aegist, betettem, elsőre nem is akart a gép elindulni, de aztán addig pakoltam ki-be a RAM-okat, hogy elindult. A windows látja is a 32Gb-ot, de zárójelben 15.54Gb használható, a maradék 16.6Gb "hardverek számára fenntartva). Ha pedig fut a Diablo, ugyanúgy 90% felett van a RAM használat, mint 16Gb-tal, de érezhetőbben gyorsabb minden, nem hal be a rendszer ha mondjuk nyitok egy böngészőt játék közben. De miért csak 16Gb-ot lát használhatónak a Windows? Valami beállitás miatt? (A RAM-okat ugyanabba a két slotba raktam, amiben a régi volt).
-
Yellow73_a
tag
Sziasztok,
Elég láma vagyok a témában, így kérdeznék. Elolvastam az összefoglalót, próbáltam keresni válaszokat a kérdésemre, de nem igazán találtam, illetve egy kicsit összetett a problémám.
Ugyan ez itt kimondottan RAM topik, de a kérdésem nem csak RAM-ról szól, mert a RAMok közötti választás összefügg a konfiguráció egyéb elemeivel is.Notebook vásárlás előtt állok. Kétféle ThinkPad t14 Gen3 konfiguráció van közel azonos árban.
1.) i5 1250P processzorral, gyárilag 16+16 GB DDR4-3200 RAM-mal (16 alaplapra forrasztott, másik 16 az egyetlen cserélhető memória slotban), 2TB SSD-vel és Iris Xe videovezérlővel, touch screennel, 52,5 Wh akkuval, még 1 év garanciával
2.) i7 1260P processzorral, gyárilag 8+16 GB DDR4-3200 RAM-mal (8 alaplapra forrasztott, 16 az egyetlen cserélhető memória slotban), 2TB SSD-vel és Iris Xe videovezérlővel, normál képernyővel, (egyelőre) nem ismert akku kapacitással, még 2 év garanciával.A tech specs-ben azt olvasom, hogy az Iris Xe csak akkor működik Iris Xe-ként, ha dual channel memória konfig van, ha nincs, akkor csak UHD graphics-ként üzemel.
Valószínűsítem, hogy a gyári 16+16 RAM konfiguráció tudja a dual channelt, bízom benne, hogy a tervezők ugyanolyan RAM-ot tesznek a az alaplapi mellé, hogy működjön.
Azt nem tudom, hogy a 8+16 RAM konfiguráció egyáltalán működhet-e dual channelben, és ha igen, akkor gondolom csak úgy, mintha 2x8 GB lenne.
Nem tudom, hogy a processzorok közötti különbséget kihasználnám-e, tehát nem biztos, hogy ez alapján döntenék.
Igazából azt sem tudom, hogy az Iris Xe képességei hogyan viszonyulnak az UHD graphics-hoz.Segítsetek a döntésben, hogy szerintetek melyik konfigot érdemes megvennem. Köszi
-
Ukeve
tag
Sziasztok!
Dell Latitude 5550 (Core Ultra 5 135H) laptopba vettem 2x16GB RAM-ot, viszont az új modulok behelyezése után a BIOS-ig se jutok el. Bekapcsol a gép, semmi hibajelzés, csak egy fekete képernyő fogad, majd egy idő után kikapcsol. Próbáltam külön-külön a modulokat, gyári mellé az egyik újat pluszba, de semmi változás. Volt beállítva lapozófájl, azt is kikapcsoltam. Gyárit visszahelyezve tökéletesen működik.
Gyári RAM (8GB): [link]
Új RAM: [link]
Tudom, hogy más órajelen működik az új, mint a régi, de bízom benne, hogy nem ez a probléma vele.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond?Előre is köszi a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
rodman73
aktív tag
Sziasztok,
12700kf mellé egy z790-es lapba 32 gb ram ddr5 6000 mhz/cl30-as memóriákat. Most viszont úgy látom, hogy lehet kevés lesz a 32 gb ram. Mivel kapok jobb teljesítményt ha veszek még 2x16 gb-t vagy inkább adjam el és vegyek 2x32 gb-t? Ha a 2x16 gb bővítés mellett döntök akkor mennyire kell megegyezni a négy ramnak? Vagy esetleg elég lehet a 48 gb is? Leginkább játékra használom a gépet, bár most elkezdtem 3d nyomtatni, el kellene kezdenem 3d-ben is tervezgetni.
Előre is köszi
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
Topikgazda
válasz frankdelgado #65205 üzenetére
Ddr5ből 6000cl30asok javasoltak, de ha olcsón akarod megúszni akkor valami 6000cl36 körülit nézz. Esetleg használtan valami jobbat.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz frankdelgado #65203 üzenetére
Hi
Ddr5-ös lapba ddr4-es ram nem a legjobb ötletSzakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
frankdelgado
őstag
Sziasztok!
Ehhez a konfighoz ajánljatok 32 giga ramot legyetek szívesek max 40 ezer a keret...
Köszönöm előre isÉn ezt néztem ki:
32GB 3600MHz DDR4 RAM Kingston Fury Renegade CL16 (2x16GB) (KF436C16RB12K2/32)Konfig:
FSP 650W Hyper 80+ Pro tápegység OEM (9PA6507502)
ID-Cooling SE-226-XT BLACK univerzális CPU hűtő
AMD Ryzen 5 7600 3.8GHz Socket AM5 dobozos (100-100001015BOX)
Asrock B650M-HDV/M.2 alaplapGembird
CCC-FORNAX-950B táp nélküli ablakos microATX ház fekete
Sapphire Radeon RX 7800 XT 16GB PULSE videokártya (11330-02-20G) -
Brekkk
senior tag
4*8 Gb Samsung DDR4 3200-as RAM van a gépben. "C" v "D" DIE.
8 GB Dual Rank felépítés. Tehát 4 modullal 8 Rank van.
Asus TUF B450M Pro S lapban.
R9 5900X társaságában.Amíg 2 modul volt a gépben ebből a RAM-ból, szépen ment 3200 CL 14-en.
Betettem még 2 ugyanilyen modult, de 3200 Mhz CL 14-en el sem indult már a gép.
BIOS reset.
Utána 3200 Mhz CL 16 gyárilag feszes időzítésekkel szépen megy a 4 modul.Ennyire megterhelő lenne CL 16-ról CL 14-re lemenni a memória vezérlőnek?
Vagy ha a 3200 Mhz megy akkor már mindegy a CL késleltetés a memória kontollernek és máshol lesz a bibi? -
Sziasztok,
Nos, nem is tudom hol kezdjem.
Kingston Hyperx Impact 4x32GB (2 db 2x32GB KIT) DDR4 3200MHz CL20 (laptop) memóriám van [link]
Szeretném OC-t csekkolni, hogy mennyire lehetne.
Nem tudom már mi is a menete, segítséget elfogadok és köszönök!Utoljára R7 2700X mellett B-Die chipes (2x8GB) Corsair 3466MHz-s memóriát húztam. (X470 Taichi Ultimate lapban)
Most laptopról van szó, Biosba van mód ennek beállítására elvileg.
Procit is jó lenne húzni, azt is lehet szépen állítgatni.
Hozzáértők segítségét előre köszönöm!◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston Fury Renegade 2x8 GB RAM DDR4 3600MHz - garanciás, ingyen szállítás
- SK Hynix 32GB DDR5 5600MHz Laptop RAM!
- 16GB DDR4 memória (RAM) modulok (több típus)
- Micron 4GB 1RX8 PC4-2400T-RD1-11 ECC REG RAM eladó (WS)
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest