- ASUS ROG Ally
- Milyen videókártyát?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megjöttek a be quiet! Pure Loop 3 sorozatú kompakt AIO-i
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- RAM topik
- Notebook hibák
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #66814 üzenetére
Ez azért van, mert egy három tényezős nem lineáris görbéből scalel a program !
Ez most nagyon kínaiul hangzik, de elmondom mi a lényege, és miért scaleli a pontszámot ! (Amit most törölni fogok)
Alapból volt egy hibátlan motorom... Ami azonos CPU magszámú CPU-knál totál releváns értéket dobott, és csak a memóriára reagált... CPU ból 2ghz -t elvettem és 2% ot droppolt a dram tempó... Tehát tényleg alig volt érzékeny a CPU ra...
Viszont !
A haverom 12400F el is elindította a progit 7000 re húzott ddr5 ramokkal (ami aidaban ~100gb/s)
És 20gb/s el lassabb tempót mért mint én a 4200 cl16-16-16 os b-die setupommal... 12600K val...Ez azért történt, mert 32 szálon mért akkor a motor... És amíg nincs a CPU -nak 32 szálja addig CPU ra scalel a progi...
Ezért ha azonos magszámú CPU -val mértél akkor tök releváns volt az eredmény... De amint eltérő magszámú CPU alatt futtatott ramokat akartál egymáshoz hasonlítani, brutál mód elcsúsztak az eredmények...
És akkor itt ment az ötletelés, hogy adjak akkora BufferSize-ot a szálaknak, hogy ha 4 magon indítjuk akkor is lefossa a bokáját tőle a ram...
Ezzel az volt a baj, hogy 16gb ramos gépeket úgy teli etette, hogy lapozófájlig telítette a ramokat... tehát nem kaptál jó eredményt...Aztán akkor visszaállítottam a buffer size-ot...
Ezután azt találtam ki, hogy akkor 4 szálon futtassuk a progit, mert 4 szálas CPU-ja már mindenkinek van...
Noh ezzel meg az volt a baj, hogy bazi kicsi eredményeket kaptunk mert a 64 bites adatbuszon kommunikáló dramot nem bírod 4 threaddel kifektetni... És azon felül, hogy 6-8gb/s tempót mértél, még akkora szórás is volt 2 mérés között, hogy használhatatlan lett...
És akkor kitaláltam, hogy futtassunk egy nagyon erős 4 szálas terhelést, ami scalel-i (tehát felskáláz) az eredményt...
Lefuttatja a benchet 1 szálon 2 szálon 4 szálon...
Majd kiszámít egy nem lineáris görbét, és megsaccolja hogy 32 szálon ez mekkora tempó volna...Noh és most ezért kapsz totál fals eredményeket, mert itt tartok... És nem jól számolja a scalinget a függvény...
Szóval most ezt is nyugdíjazni fogom... Van már ötletem, hogy merre menjek tovább... De nem tudom működni fog -e... Mindenesetre kell a sok tesztelő hozzá, hogy pacekra megtudjam csinálni...
A cél hogy 0,5% alatt legyen két bench között a szórás !
Valós DRAM teljesítményt mérjen, ne CPU-t vagy schedulert akármit ....És összehasonlítható legyen, egymástól nagyon eltérő rendszerekkel is !
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66217 üzenetére
Ugyanaz a ram, másik xmp profillal.
Amúgy amdhez mindkettő hátrányos alapból, ugyanis ezeket felezett memvezérlő tempóval kezeli.
Tehát azt lehet csinálni, hogy:
- Legközelebb kérdezel a szomszéd topikban, de leginkább elolvasod az összefoglalóját.
- Visszaküldöd és veszel egy 6000cl30-as ramot, már ha nem akarsz rambeállítással szórakozni.
- Megtartod, meglátogatod a zen4 topikot, srácok adnak memóriaprofilt, amit kézzel beklimpírozol a bioszba és használod úgy.
- Hagyod így, működödik és használod, cserébe lassabb mint egy 6000mhzes rammal lenne.Yay, nemNeked
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66130 üzenetére
Ha érdekel a téma, akkor szerezz be egy ilyet:
[link]
Ezzel lógathatod fentről, vagy én pl ezzel állítottam a vga-ra, tudod a venti magasságát ezzel variálni, illetve egy arctic p14-es olcsóért.
Meglátod, nagyot hoz ehhez képest. De ha lecsupaszítod a bordákat a ramról, az is tud hozni, de csak aktív hűtés mellett persze. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #66127 üzenetére
Nem gonoszkodásból írom, ne vedd annak. Nem sok mindent érnek ezek a csodák. Egy arctic p12őt a vga seggére állítasz a ramok elé és hőfokokban az legalább jó is. Ha meg esztétikusat akar az ember, akkor ram blokk, vízhűtés. Én ezt az utat végigjártam, kimértem a difiket.
[link] -
looser
addikt
válasz
5leteseN #65682 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Arra lennék még kíváncsi, hogy mivel a magasabb órajelet nem fogja kihasználni a cpu, az alapból magasabb késleltetés miatt esetleg a jelenleg használt CL17-es ramok is átállnak CL22-re? Vagy fordítva? Tehát képes-e a 3200MHz/CL22 ram alacsonyabb freki mellett alacsonyabb késleltetésre?
-
atom18
senior tag
válasz
5leteseN #65423 üzenetére
Nem semmi eredmény ez sem, gondolom azért egypár teszt lefutott mire ez így jó és stabil lett, és persze a hőmérséklet is nagyon jó, számomra hihetetlen. Azért itt vagytok egy páran akik nagyon tudják mit-hogy kell állítani és mivel-meddig kell tesztelni, hogy az stabil legyen.
-
Digiflex
tag
válasz
5leteseN #65332 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, igazából én is úgy gondoltam, hogy nem éri meg a hercehurcát, és valamelyik Youtube videoban is ezt az 5-10%-ot láttam.
Csak gondoltam mivel ez egy 760M-es GPU modulos proci, lehet, hogy más a helyzet.
ezt kaptam, ez jó érték amúgy?
Windows rendszerfelmérő eszköz
> Fut: Funkciók számbavétele ''
> Futtatás ideje 00:00:00.00
> Fut: A rendszermemória teljesítményének felmérése ''
> Futtatás ideje 00:00:05.53
> Memóriateljesítmény 10409.07 MB/s
> Dshow-videokódolás ideje 0.00000 s
> Dshow-videodekódolás ideje 0.00000 s
> Multimédia alaprendszer - videodekódolás ideje0.00000 s
> Teljes futási idő 00:00:06.27 -
fudi2002
Topikgazda
válasz
5leteseN #65267 üzenetére
Nos az időzítések "feszítése" hozza az igazi tempót, nem a mhz. Persze utóbbi is fontos, minnél magasabb freki és a lehető leg alacsonyabb időzítések, amik stabilak is persze és szabályosak. Mert ha nem stabil vagy nem szabályos érték, akkor visszájára fordul a folyamat, elvileg gyorsabbnak kellene lennie, de lassabb lesz. (memória frissítési ciklusaiban felborul a folyamat egy része és "üresjáratok" keletkeznek, vagy rossz érték miatt a memória vezérlő korrigál és annak vesztesége miatt lassul)
-
válasz
5leteseN #65199 üzenetére
Na akkor kis Haswell/Broadwell x99 mélyvíz.
A lockos xeonok sajnos csak úgy kezelik ami a maximum azaz 1866 a low end prociknál 2133 haswellnél és 2400 a broadwellnél. Az unlocked egyutas xeonokon lehet csak állítani ezeken felül. 2666 és 3200 vagy más csak unlocked xeonnal/i7-el fog menni.Az IMC ezekben ha jól emlékszem 12 rank-ot kezel csatornánként azaz quad rank modulokból 3db mehet egy csatornára az 12 ramslotnyi quad rank modul.
Totál max ahogy tudom az 128gb-os modulokból a 12 és az az 1.5Tb egy procira vetítve. (bár lehet 256gb-os is van, nem néztem utána)
Egy nagyobb szerverlapon procinként van 12 slot. Értelem szerűen ez lehet akár 4 proci is, a nagyobb 8 utas szerver más platform annak ellenére hogy ugyan az a socket kissé más a bekötése.
Ez nem egy asztali platform, tényleg ennyit kezel. Kína lapba én még a ddr3-as jingsha x99-esbe raktam 8x16Gb 1866-os modult azt szépen vitte 2686v3-assal.Az utód 2066 már kissé limitált azaz ott az unlocked prociknál az ECC REG ramok csak a korai i7-i9-eseknél működtek azaz a 7xxx széránál, a skylake refreshnél és továbbiaknál tiltva volt. Nálam még a régi 7980xe megy 18 mag 4.5ghz all core húzva, 8x16gb ECC REG 3200@4000mhz-en 100Gb+/s írás olvasást tud. De sajnos az IMC nem képes ha bele döglik se 4000-4200 felett működni, persze így sem rossz de sokkal jobb lenne mondjuk 5000mhz 4 csatornával.
-
válasz
5leteseN #65197 üzenetére
A T az a jedec standard jelölése 17-17-17 időzítésre.
https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM#JEDEC_standard_DDR4_module
Ha jól látom 2Rx4 az ritkább, legtöbb 32gb-os modul az inkább 4Rx4-es. Ennek ellenére ez is load reduced mint a nagyobb ramok, ennek hátránya a gyengébb tuning. (bár ez T5810-ben amúgy sem érdekes, x299 platformon ez antituning lenne azaz jó ha 3000-et el tudna érni szerintem)
8db-ot nyugodtan belepakolhatsz, nem terheli le a memória vezérlőt.
2017-es gyártású az egész jó. Többit nem látom rendesen, azaz kellene még élesen a többi rész, ki lehetne olvasni a Die típusát.Az ívelt csati ahogy tudom azért ilyen hogy könnyebben bele lehessen rakni, talán olyan lapok miatt ahol kispórólták a ram lefogató egyik felét.
-
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #65138 üzenetére
Pont van itthon, egy i5 2500K -s masinám igaz sajnos Corsair 1600 CL9 es ramokkal, de lényeg hogy tudok tesztelni.
Ha a lap befogadja a szerver ramokat, akkor kicsit beleépíthetjük a dolgokba azt is amit kértél.
Viszont mivel javarészt azon múlik a dolog, hogy hány fajta és hány db memóriát / ramokkal procikkal teszteltek ki nekem, annál több mindent lehet majd a programba belesűríteni !
Azt tudom, még régről hogy FX procikon 1333mhz ment, a jobbakon jobb lapon 1600 max 1866 ... Viszont egy Haswellel 4790K pl, simán csináltam már 2600 mhz re húzott DDR3 at, még jó régen
Szóval elég nagy a szórás ott is
BTW, van egy ismerősöm itt a városban, akinek százával vannak ramjai, meg régi ilyen-olyan gépei, Hardveraprón kereskedik egyébként. Tőle valószínűleg fogok kapni tesztre cuccokat...
Nem tudom megígérni a DDR3 at, de ha lesznek róla tesztek, akkor berakjuk a levesbe, ne aggódj !
A frontend nagyjából elkészült.
Pár menüt, almenüt még belerakok. És kezdésnek egy DDR4 Samsung B-DIE-t nagyjából összekókányolok, hogy le lehessen tesztelni.
Aztán jöhetnek a különböző platformok.
DDR4 B-die ról Coffe laketől Alder lakeig vannak saját tesztjeim is, szóval azt nagyjából kifúlytuk, DDR5 és akkor DDR3 tesztekre van csak szükségem !
-
válasz
5leteseN #65127 üzenetére
Köszi, az egyik szett a géppel egy idős/2019 a másik meg egy éves.
Amikor tavaly hirtelen be estek a chip árak vettem gyorsan+2*8 at meg egy második ssd-t.
Működik amúgy gond nélkül minden de a procit (mem vezérlő) ha eszi meg néha az xmp se megy akkor ha bukok is lehet le váltom 2 modulra. -
JoolsNOS
veterán
válasz
5leteseN #64839 üzenetére
Gépem aláírásban. Jelenleg G-skill dual chanel 3000 xmp profillal. Van 6000ig ddr4, de a lapom elvileg 5333ig támogatja. Igazából eddig egy játék írta ki konkrétan, hogy elfogyott a rendszermemória. Beamng vr-ban. Amúgy játékoknál érdekel csak, hogy esetleg +fps-t kapnék-e.
-
5leteseN
őstag
válasz
5leteseN #64821 üzenetére
Bár a 2000 és 2133MHz-ek nem műxenek(amin meg is lepődtem volna, mert ezt a vezérlőt szinte biztosan a v2-es változatból emelték át és ott is 1866MHz a történet vége), ennek ellenére "találtam" még majdnem 3000MBps-ot
:
...47000MBps fölé emelve az eredeti órajeles, négy-csatornás házi-rekordot!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest