- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #65327 üzenetére
azért van
megpróbálom a ram bővítést, majd beszámolok ha változott valami
hardveresen gyorsított gpu ütemezésről van valami vélemény? screenshot
redditen olvasgattam a hasonló eseteket, van akiknél ez megoldotta, bár nem igazán értem hogyan -
DeathAdder
veterán
válasz
DeathAdder #65317 üzenetére
Szimulátor 2024 be is csukta a chromet a háttérben egy az egyben, ott már ilyen 28 giga fogyasztást írt (többet is is ki lehet csavarni belőle biztosan, de nem tudok felszállni
)
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #65314 üzenetére
mindig ilyen 45-50%on van a memória, ha átlagfelhansználós funkcióban van (feladatkezelő)
törölve a világításvezérlő appok ugyanúgy crash, most épp figyeltem 22 giga körül mozog a memóriafogyasztás az új cod-al. Na majd holnap ráeresztem a repülőszimulátor 2024-et ..
amint kilépek a böngészőből minden probléma megjavul.. lehet valami plugin vagy elképzelni nem tudom mi zavarhat be..
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #65310 üzenetére
ha az pontos akkor közel nem eszik annyit, 20 gb fölé alig megy.. lapozófáljlal is próbálkoztam korábban játszani, de mivel nem segített alapon van hagyva
esetleg beletaknyolhat valamit a corsair icue (ventik, cpu venti), vagy az asus aura (ram, lap, vga) progijai, amikkel a fényeket állítom be?
-
DeathAdder
veterán
-
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #65295 üzenetére
18-tól 20 óráig futtattam, Extreme1@anta777.cfg-t, expo profil on, 0 error
amúgy a fenti játékok szinte azonnal kidobálnak, ha fut a chrome.. lehet azonnal, lehet 2 perc, lehet 10 perc. nem is terhelem feleslegesen ilyen 70 fps gsync-en vitorlázik a gpu is (de ha fullba ráéresztem akkor is crashel úgyhogy nem számít)
-
DeathAdder
veterán
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)
Üdvözlet
Adott a fenti AM5 konfigban lévő két 16 gigás modul. Feltűnt hogy crashelgetnek a játékok. Először szeptemberben Resident 4 remake, már akkor memóriára gyanakodtam, mert az összes weboldalat, fájlkezelőt újra betöltötte crash után, tehát úgy csinált, mintha tényleg a memóriát űrítette volna a játék miatt. Ellenben újraindítás után amikor mindjárt a játékot indítottam nem crashelt soha.
Aztán Tsushimával ugyanaz történt, ott ilyen hibaüzenetet is dobott KÉP, most az új CoD BO6-al ugyanúgy crash van. Soha nem áll fenn ez a probléma, ha kilépek a Chrome böngészőből és úgy játszom, nálam 3-4 chrome ablak állandóan fut és azon belül is 8-10 lap ablakonként is akár, így startból 16 giga körül zabál a rendszer.
Azt viszont hogy telítődne nem nagyon értem, mert AB szerint egyáltalán nincs a vram a végén, ahogyan a rendszermemória sem, amit 20 gb felett ritkán látok.Próbáltam virtuális memóriát állítani, az sem segített soha. Windows 11 újratelepítés is megvolt már, viszont soha nincs crash ha bezárom a Chromet. Mégis kevés lenne a RAM? ja és 3440x1440p-n...
Memtest86 is lefutott 2.5 óra 0 error FÉNYKÉP
EXPO-n mennek 6000 mhz-n, ott ezeket lövi be (legfrisebb bios B650-A rog strix lapon) ZenTimings KÉPKérdés tegyek-e ez mellé még 32 giga ugyanilyet? Ajánlott egyáltalán a 4 modul, vagy túlterhelheti memóriavezérlőt? Nem szivesen hirdetgetném, ezért egyszerűbb volna még 32-t bepattintani ez mellé, de ha nem ajánlott akkor nem fogom azt tenni, és kap 2x32-t, ha nagyon muszáj (a 48 nem szimpatikus
)
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #64500 üzenetére
annyit nem tud
4 bar max vagy annyi se, inkább a ventiket fújom, nem nagyon koszolódik el szerencsére, slotokat ha kell inkább a pofámmal fújom, igyekezve hogy a nyál bent maradjon
régebben sűrített levegő sprayt használtam
épp nézem van áprilisi bios, szerintem feltolom majd azt is
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #64498 üzenetére
tesztelni fogom, meg kap akkor egy clear cmos-t is, lehet biost sem ártana frissíteni?
Meglátjuk, este fogok tudni foglalkozni vele, köszönömHa lesz valami anomália, beírom. Nem tudom lehet e bármi köze, de mostanában gyakrabban teszem alvó módba és a ramok akkor világítva maradnak, illetve múlt héten fújtam ki kompresszorral, amit általában néhány havonta szoktam tenni
-
DeathAdder
veterán
Üdv
6000-es G.SKILL Trident Z5 2x16GB kit, ROG STRIX B650-A lapban, expoval 6000-en mennek tavaly nyár óta.
kezdenék bele a Hellblade-be, kékhalál... utána meg már el sem indul a játék olyan hibaüzenettel hogy kevés a memória, és akkor látom csak az egyik modul megy a B2-es foglalatban. Világítani ugyanúgy világít mindkettő, de az 51-es sorozatszámú modul nem megy a A2-ben.
Oké kiveszem mindkét modult, megfújkálom, és visszarakom őket csak most fordítva, tehát az 51-es sorszámú került a B2-be, a másik A2-be, idul a gép megint 16 gigát lát, és az A2-es slotban.
Na mondom akkor fixen rossz az 51-es számú modul, mert először B2-ben, most meg A2-ben nem megy, ellenben a másikal.De azért biztos ami biztos singleben végigpróbálom én mind a 4 slotban. Először az 52-es sorszámú (tehát a jó) modult, ami az összes slotban kifogástalan.
Aztán jött a problémás az 51-es sorszámú:
1-es slotban nem indul, világít a ram az alaplapon
2-es slotban nem indul, világít a ram az alaplapon
3-as slotban nem indul, világít a ram az alaplapon
4-es slotban elindulexpo profil végig bekapcsolva
oké a 4-es slotban tehát megy, hát akkor berakom mellé a jó ramot is az A2-be, a gép nem indul el, világít a ram a lapon. ekkor ébredtem rá hogy ki kéne kapcsolni az expot, kikapcsoltam és azóta megy
elképzelhető hogy döglődik az 51-es modul, vagy degradálódott az expotól? de ha expo miatt nem ment, akkor a 4-es slotban miért indult el?
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #56505 üzenetére
Akkor részemről maradhatunk itt, nekem is rengetegszer jól jött már, hogy vissza tudtam olvasni mások beszélgetéseit
Szerettem volna cl15-öt, próbáltam 1800/3600-on, a gép elindult de semmi kép, resetelni kellett a biost, azóta nem is próbálkoztam vele, illetve ekkor még kikapcsoltam a geardown módot, mert különben hiába tettem cl15-re, cl16-ban futott.
Lehet a 2x8-as kit miatt nektek ez jobban húzható, nekem meg marad a cl16.. de nagyon örülök, hogy megpróbálhatom úgy hogy van aki segít is
Első körben tehát beállítottam így [kép], és ilyenkor jön az, hogy y cruncherrel teszteljem?
(most néhány óráig még nem leszek utána fogom tudni tovább tesztelgetni
)
-
DeathAdder
veterán
válasz
fudi2002 #56502 üzenetére
Feszeknél nem kezdtem el még próbálgatni hogy hol a vége, de így ment tegnap 16-19-11-11-35-ön (amúgy 25-ön is, de látom azt senki nem bántja úgyhogy inkább én is úgy ráhagytam), trfc1 550, trc 60-on ment. De tényleg úgy, hogy mentek játék benchmarkok, játékok, tesztek.
Ma egyelőre Auton vannak
RECSKA - y cruncher kimaradt, megpróbálom azzal is.
1866 mellett maradhat 3800-on vagy vegyem le azt is 3733-ra?
-
DeathAdder
veterán
Üdv
Arra van valami ép magyarázat, hogy miután kellően kiteszteltem az OC-t, és egy napon keresztül csak stresszelve volt, meg komolyabb játékokkal hosszasan tesztelve, másnap reggel a gép le van állva, és csak BIOS resettel hajlandó elindulni? Ha pedig belövöm a tegnapi értékeket (profilból töltöm be, tehát user error kizárva) akkor is üres képernyő fogad, aminek már sok az OC.
Ez azért érdekes, mert nem egyedi eset, mielőtt belekezdtem volna rengeteget olvastam vissza többek között ezt a topikot is, és volt más is aki így járt, mint most én
Tegnap egész nap atom stabilan fut, ma meg se nyekken.
Amiben szinte biztos vagyok hogy a késleltetések okozhatta (órajel, fesz most is ok), ez még egy tegnapelőtti mérés, ezzel most is stabil, viszont tegnap 16-19-11-11 @ 3800 mhz-n teszteltem ki trc 60, trfc 550, és simán működött némi plusz fesszel (cl15-öt gyorsan feladtam @3600-on sem ment)
Crucial Ballistix lt 2x16 3200 mhz a modulok típusa, de minden ott van az adatlapomon
Nyilván semmi különbséget nem veszek észre, hogy a trp 11 vagy 16on van, csak egyszerűen nem tudom hova tenni ezt
-
DeathAdder
veterán
Megvettem 12k ért a +6gb három csatornás kitet.
Ezt a ramdrive dolgot szeretném most kipróbálni. Az volna a kérdésem, hogy mindent amit onnan szeretnék indítani azt arra a partícióra kell telepíteni, vagy van erre valami más (gazdaságosabb) megoldás is?
Mondjuk egy 10gb játék esetében mi a teendő? Vagy ha nem elég nagy a partíció, akkor nem indíthatom onnan -
DeathAdder
veterán
Értem.
Régebben beszéltük még, hogy Gulfra váltok, és ez még mindig tervben van, tehát a jövőt illetően akkor mégsem lenne túl jó megoldás, ha 1600-as tri -kitet vennék, igaz?
Ezért kérdezem, mert írtad, hogy sokkal fejlettebb a memóriavezérlője, mint a Bloomfieldnek, és persze ha engedi akkor szeretném majd a legtöbbet kisajtolni belőleA jövőre is gondolok, így most elbizonytalanodtam, hogy elég lesz-e ha 1600-ast veszek, mert az rendben van, hogy a Bloomnak elég, de utána?
A ram kérdésre meg köszönöm a kimerítő választ, tudtam, hogy te segítségemre leszel ebben a kérdésben
Több embertől is hallottam már erről a vram "kiegészítésről", főleg olyanoktól, akiknek jó kártyájuk van, de relatíve alacsony vram-al rendelkeznek. Azért nagyon sajnálom a dedikált vgak jövőbeli "kihalását", de fejlődni kell a korral. -
DeathAdder
veterán
Értem, és köszönöm
Inkább akkor próbálom a jelenlegihez legközelebb álló modult beletenni
Egyedül a 2000-es órajelűre nincs szükségem, mert egyrészt nehezebb találni, és jóval drágább is, másrészt nincs rá szükségem mivel közel nem járnak ilyen órajelen a jelenlegi moduljaim semmod. Qru!
Másik topikban feltettem a kérdést, amire nem nagyon kapok választ, ezért szeretném most itt megragadni az alkalmat. VGA-ról volna szó, olvastam olyasmit, hogy dx11 esetében a vram már kiegészül az operatív ddr3 memóriából, ezért csak parasztvakítás ez a sok 4-6 GB-s csúcskártya, mert egy 1.5-es sem marad el tőle az előbbiekből kifolyólag, feltéve ha van elég ram. Ennek mennyi igazságalapja lehet?
-
DeathAdder
veterán
Hali.
A jelenlegi 3x 2gb Kingston kit-emet szeretném bővíteni, és az volna a kérdésem, hogy mennyire nézelődhetek a piacon?
Csak és kizárólag Kingston márkanevű kit-et tehetek bele? Mi volna, ha mondjuk Corsairt tennék melllé?
Másik kérdésem, a következő kitnek is 3x 2Gb-nak kell lennie, vagy lehet mondjuk 3x1, 3x4 etc..?
És végül az órajel. 2000 mhz-sek mellé mehet 1866-os, vagy 1600-as akár? (nem járatom őket közel 2000-en sem, ezért nem használnám ki a nagyobb órajelűt).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged