-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
válasz KAMELOT #71193 üzenetére
Nem! Semmi képen. Nem látok hirtelen sorozatszámot, de a 256 MB cache méretéből arra következtetek, hogy ez a ST8000DM004, ami viszont SMR-es! Be tud lassulni nagyon ez a típus íráskor, én nem javaslom: [link]
szerk:
Az EXOS-okról itt többen is elég jó véleménnyel voltak.[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz imgfact #71190 üzenetére
imgfact: Elég az 5400-as, főleg, mivel az asztalon lesz, nem ártana, ha halk lenne, nem rezonálna, így én a WD Purple, WD Red Plus valamelyikét ajánlom, amelyik olcsóbb, ezek rendre 3 év gar, CMR, halk HDD-k közé tartoznak, itt van pár itteni tapasztalat: [link] , [link] , [link]
KAMELOT: Az olcsóbb megoldás, amit fentebb írtam imgfact kollégának.
Ha viszont a nagyobb megbízhatóság is szempont, akkor két lehetőséget látok, vagy veszel a fenti ajánlásból kettőt, 2 offline mentés, vagy esetleg a drágább Enterprise szintű HDD-k jöhetnek szóba, ilyen: WD Gold/WD Ultrastar, Toshiba MGxx széria, Seagate EXOS széria, ezek jellemzően 7200-as fordulatúak, 5 ég var, CMR, nagy írástűrés (350-550TB/év kapacitástól függően), drágábbak, hangosabbak főleg a WD Gold![ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
KAMELOT
titán
Sziasztok!
3.5" HDD szeretnék vásárolni. 8TB minimum. Csak adattárolásra lesz.
Melyik a legmegbízhatóbb most, mert kiestem a témából?
Köszönöm!V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
imgfact
csendes tag
Sziasztok!
Laptop mellé szeretnék egy hdd dokkolót, mert gyakran jönnek az anyagok hdd-n/ssd-n. Valami ilyesmire gondoltam: [link]
A terv az lenne hogy ezen megoldás egyik "portjával" megoldanám a gyakori cserét a másik portját meg használnám a laptophoz extra háttértárként egy 3TB-os hdd-vel.
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy ez a hdd milyen legyen. Sajnos azt sem tudom eldönteni, hogy 7200-es vagy 5400-es legyen, típusát meg végleg nem. (gondoltam NAS-ra is, de az teljesen felesleges, mert más gépről/netről nem kell elérni a lemezeket). -
tibaimp
nagyúr
-
Ramirex
csendes tag
Sziasztok!
Linkelnék egy Toshiba HDD-t otthoni felhasználásra nem NASba. Film tárolására. Szerintetek jó lehet? Ez a legolcsóbb amit találtam.
https://www.esus-it.hu/product-hun-68054-Merevlemez-TOSHIBA-Enterprise-3-5-HDD-18TB-7200RPM-SATA-6Gb-s-512MB-MG09ACA18TE.html
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Akkor a purple lemezeknél hogy is van ha normál módban használjuk számítógépben?
Alap esetben ha írási hiba van akkor nem jelzi a vezérlő felé hogy azzal ne akassza meg a felvételt, ez azt jelenti hogy normál használat során ha van valami és történik egy írás hiba, akkor az az adat az használhatatlanul kerül lementésre, akár egy dokumentumnál?=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
titán
válasz ricsip #71181 üzenetére
Telekom két legújabb ont-ja rendelkezik 2.5gbit-es csatival és itt egy porton kiadja a maximáls sávszélt. Nekem is ilyet hoztak. Hozzáteszem az 1gbit-es csomagot sem lehet kihasználni vinyóval folyamatosan. 104-105mb/s-al tölt lazán torrentről, amit szintén csak addig fog tudni a vinyó, amíg üres és nem seedel vissza semmit.
-
ricsip
addikt
2gbitet melyik szolgáltató adott neked? kettő darab 1gigás porton adják a 2gigát, vagy ténylegesen egyetlen madzagon jön ki a szolgáltató rúteréből az a 2gigabit?
2gbit -ha maximumon kihajtod-, az kb 250 megabájt/sec. Azt kb csak a leggyorsabb enterprise kategóriás hdd-k tudják leginkább. Azok is csak a lemez elején. Aztán azok is belassulnak a lemez végére ennek a sebességnek kb a felére. És ez csak szekvenciális elérésre igaz, random elérés (ha sok torrent le/feltöltés fut párhuzamosan) akkor máris csak a negyede-ötöde lesz a sebesség, vagy még annál is lassabb.
Ha ezt a sebességet hdd-vel akarod, akkor 2-3 darabot kellene összefogni raid-be (hardver vagy szoftver, pénztárcától és szaktudástól függően).[ Szerkesztve ]
-
-
yu4gi
kezdő
Üdv !
Melyik a legolcsóbb hdd ami ki tudja teljesen használni a 2000mbit net letöltési (torrent)sebességet?Vagy erre már inkább SSD ajánlott ?
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71175 üzenetére
A "tartóssága"? Egyik 2 a másik 5 év garos, akkor szerinted?
Ha maga a gyártó, aki pontosan tudja mi van a HDD-k belsejében, milyen alkatrészeket használtak, mennyire megbízható és ki a beszállító, nem ad a Blue-ra csak 2 év gart, a másikra meg 5-öt.Persze ettől még a Blue is elélhet 10 évet is, vagy a Black is meghalhat 3 év után (csak ezt akkor még garban cserélik), ezt így előre senki nem fogja megmondani.
Ott van az általam is írt 640GB-os Blue, most megnéztem: 2010 feb. a gyártási ideje, és csak az utóbbi 1 évben került ki a kisgépből. Erről futott az XP .
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71173 üzenetére
Nem értem a kérdést!
Egy alapvetően alsó kategóriás HDD-t hasonlítasz egy fölső kategóriás HDD-hez. 1 dologban biztos rosszabbul jársz -3 év gar (lévén a Blue 2 év garos, a Black meg 5)[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Még egy kérdés ha maradok a cmr hdd dolognál és van kettő kiszemelt wd blue 1tb vs wd black 1tb ha mondjuk a blue verziót veszem járhatok e rosszabbul a blackel szemben?
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
Pityu.
nagyúr
Ln pusztán csak a csendesebb létért gondolkodtam egy másik ssd-ben is de ha azt nézem évekig elvoltam a balck hdd-kel és nem zavaróan hangosak csak olyan lágy hangjuk van akkor lehet értelmetlen 1tb ssd-t venni pláne,hogy annyira tele se lehet rakni szóval nem a sebesség vagy ilyesmi miatt agyaltam rajta mert a rendszer ssd-n van meg a programok a többi meg hdd-n de sosem volt gondom,hogy esetleg lassú vagy ilyesmi lenne,csak most ez a hang mizéria jött rám mert ssd mellett max a venti suhogás hallatszana de így hdd-vel se vészes.Csak most agyalok ezen az smr dolgon mert más felhasználók akik smr-es hdd-t használnak nem azt mondták,hogy tényleg olyan szar mint ahogy így itt le van írva,mondjuk ritkán mozgatok egyszerre több száz giga anyagot inkább kisebbeket vagy többet.Szóval még azon is agyalok mennyivel lennék hátrébb ha a bontatlan 2tb smr blue hdd-t meghagynám.
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
Valószínűleg nem működik nála (jól) a TRIM, ez okozhatja a belassulást: az SSD controller nem tudja melyik cellákat lehet üresnek tekinteni (ez lenne a TRIM lényege, hogy fájl törléskor az SSD controller számára érthetően is megmondja ezeket a törléseket; HDD-n ilyesmire nincs szükség, kivéve az SMR féle HDD-knél), így a user meg az oprendszer szemében "üres"-nek tűnő cellák az SSD controller szemében még mindig teli-nek tűnnek, így is kezeli ezeket (nem használja más adatok ide való tárolására), ezért pontosan olyan tüneteket kezd el produkálni, mintha teljesen tele lenne írva.
[ Szerkesztve ]
-
-
Jahno
veterán
válasz Pityu. #71168 üzenetére
Legkülönfélébb verziókban vannak SSDs vasak a kezem alatt cégnél és magánembereknél is, meg nem csak gépekben, hanem mindenféle DVRek, egyebek is akadnak. Szóval nem annyira zűrös a dolog, de ja, hely legyen rajta. Akad olyan ami pld. egyre lassabb lesz, ha kezd tele lenni. Meg egy haver van aki szerint 5-6 hónap után konstans belassul az 500 gigás SSDje akkor is, ha csak félig van, ezért mindig lementi és visszaírja rá a cuccokat, akkor újabb 5-6 hónapot megy erre azért furán néztem, de sosem tudni...
-
Jahno
veterán
-
Pityu.
nagyúr
válasz ricsip #71164 üzenetére
Értem változó mikor mennyi hely van pl a hdd-n rajta van,hogy 100mega most pl 140mega de volt már 80mega is és ezért is parázok kicsit az ssd-től rendszer meghajtóm egy 250 es ssd azon most is van 185gb hely mert csak a legszükségesebbek vannak rajta meg a rendszer.
Lehet ezért is maradok másod meghajtóval a hdd vonalon így is csendes a gép ha azt nézem.
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz tibaimp #71166 üzenetére
nem képesek apdételni a topik indítót, pedig nem elszórt 1-2 esetről van szó, legalább annyit odaírnának h. gyanús hibajelenség van vele. Akkor legalább aki elolvassa, nem veszi vakon mintha semmi gond nem lenne vele.
Ráadásul már 1 év fölött van a megjelenés óta eltelt ideje a 870 EVO-nak, tehát azt se lehet ráfogni h. vadonatúj kiadás 0 tapasztalattal..
Így viszont a fórum topik lényegét köpik szembe a topikgazdák-
-
tibaimp
nagyúr
-
ricsip
addikt
válasz tibaimp #71162 üzenetére
samsung evo 870-re van 1 fórum, ahol egy éve folyamatosan gyülnek a panaszosok a badsectoros példányokról:
A gáz pedig az h. a samsung sunnyog róla hogy gond lenne, és a legutolsó firmware egy nemdokumentált vendor-specific smart attribute mögé seperte a tovább szaporodó badsectorokat, amiket a standard smart attributumok alatt latvanyosan nem regisztrál többé, mintha ott megállt volna a hiba terjedése
[ Szerkesztve ]
-
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71162 üzenetére
És az se lenne az ssd-nek gond ha sokszor csak 100 vagy száz alatt valamennyivel maradó hely lenne tartósan?Mert olyat is olvastam nem szabad nagyon teleírni.Ha ssd-t vennék akkor én töltögetnék lefelé mikor mennyit vagy kisebb vagy nagyobb fájlokat,vagy van mikor csak úgy üresben megy vagy van,hogy másik meghajtóra is telepítek programokat amit mondjuk eddig ssd-re nem akartam.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71161 üzenetére
Nem mennek már olyan hamar tönkre az SSD-k!
Vegyünk egy ajánlott példányt, mondjuk az 1TB-os Samsung 870 EVO SATA 2,5 colos, ennek a TBW értéke 600TB, ami azt jelenti, hogy 600x teleírhatod!
Szerinted? 20 év alatt se írod tele 600x....
Ha SSD kellene, simán veheted például ezt!Vagy egy másik drágább példány, a Samsung 860 PRO 1TB, szintén 2,5 colos SATA, 1200TBW értékkel.
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71159 üzenetére
Az a baj én nem olyan sok hdd-t próbáltam pláne az újabbakból mert eddig leginkább csak wd black verziók voltak egyébként ha nem szőrözök a hanggal akkor egyáltalán nem hangos pláne,hogy a házban gumis tartóban van és hangszigetelt a ház is de azért ha kihúznám hallatszódna a különbség.Olvasgattam a blue verzióról de ugye csak így olvasva nem tudom eldönteni hangosabb e vagy sem a jelenlegi hdd-m től olvastam jót is rosszat is hang terén a blue verzióról meg ugye mondták mivel alsóbb kategória ne várjak olyat mint a black-től viszont a blue verziónak barátibb az ára ahhoz képest.Amúgy nem értem magam mert nem hangos a gépem csak valahogy rám jött az a mánia is,hogy egy plusz ssd-t bele kiveszem a hdd-t és csend lesz de ha olvasgatok, filmezek ,játszok vagy csak bambulok nem is figyelek a minimális hangra sem mert évek óta így megy a gép,csak azon agyaltam ha meg 1terrás ssd-t rakok hdd helyett a gépbe mivel csak töltögetek meg ilyesmi az meg hamar amortizálódhat és hamarabb kidobott pénz,másolat az nem lényeg mert a szekrényben lenne hdd-n.
Amúgy smr témáról nagyon vegyes vélemények vannak,van aki azt mondta hétköznapi használatnál észre se lehet venni film,játékok,letöltés,csak raid dologba jönne ki nagyon.Viszont nekem parám a tartósság.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tibaimp
nagyúr
válasz bacizone #71156 üzenetére
Vagy vedd ki a HDD-t egy külső 3,5 colos házba, dugd be fixre az USB-be és a konnektorba is, tedd mondjuk az asztalra a monitor alá, és akkor csak akkor kap áramot és látja a Win, amikor Te, a kis billenő kapcsolóval felkapcsolod hátul a külső házat.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71155 üzenetére
Ez a jó megoldás, ha így jó Neked.
A WD Black a hangosabb HDD-k közé tartozik, nekem van a gépben 3 darab is, de engem nem zavar, a gép a földön van nem az asztalon.
Van egy régebbi 640GB-os WD Blue-m (WD6400AAKS) még az "őskorból" egy külső tárolóban, az nem túl hangos.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
ricsip
addikt
válasz bacizone #71156 üzenetére
Áramot értelemszerűen addig fog kapni, amíg a sata power connectort ki nem húzod belőle fizikailag. Olyat persze lehet csinálni, hogy bekötve hagyod, és aktivitás hiányában a windows leállítja a lemez pörgetést, ezt az energiatakarékos beállításoknál lehet időzítéssel állítani. Ilyenkor a motor nem pörög, csak az elektronika kap egy kevés standby áramot, hogy a gép számára élő eszközként mutassa magát. Ez amúgy elég kis fogyasztás, ilyen 0,5-max 1W, a csúcsfogyasztás 9-10Wattjához, vagy az idle-de-a-motor-még-pörög 4-5Wattjához képest.
Sajnos azonban van a windows-nak egy olyan dilije, hogy ha sajátgépben az összes meghajtó listaját lekéred, akkor 1 pillanatra ránéz a leállított hdd-re is. Ami így azt fogja hinni, adatot kérnek tőle, így azonnal fel fog pörögni ismét. Aztán persze ha nincs többet megszólítva, a beállított időzítés után megint le fog állni, de ez egy ismert jelenség windows-nál.[ Szerkesztve ]
-
-
bacizone
csendes tag
Sziasztok,
Adott egy újonnan épített PC, 1 TB SSD-vel és egy fixen beépített 1 TB-os HDD-vel. A HDD-t pusztán csak alkalmanként backup célokra használnám az egyébként csendes működésű gépen.
A cél az lenne, hogy a HDD a backup alkalmakon kívül leginkább ne legyen még áram alatt se, anélkül hogy mindig le kéne húzogatnom a kábelt.
A Win11 Device Managerben ha disabled-re rakom, attól még áram alatt lesz és pörögni fog a HDD?
Van esetleg jobb megoldás, pl. BIOS?
köszi
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71154 üzenetére
Na jobban utána olvastam,most azon agyalok lehet elég lenne 1tb hdd mert a blue szériából 16EFt ért van cmr verzió a balck-nak meg a 2tb cmr változat azt sokallom 41EFt-ért viszont az 1tb cmr változat még vállalható 25Eft ért.Akkor így a szekrényben lenne 1 500gb balck,1tb black adatmentésre meg hordozhatóban egy seagate ST1000LM48 ez sajna smr de leginkább adatokat hordozok meg tartok rajta sokat van félrerakva egy usb tokban,gondolom így el lehet vele lenni.
A blue vs black 1t között mennyi különbség lehet pl hangban vagy használhatóságban??[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71153 üzenetére
Igen van ilyen gyárilag kevert széria, ezeknél nagyon oda kell figyelni a rendeléskor is, és még ott van a bolt, ahol simán el is írhatják a számokat, és rosszat küldenek, stb.
Ha ilyen, "hagyományos használatra" kell HDD, akkor nem javasolt a SMR, így a képen látható WD Blue sem, mint írtam vegyél WD Purple/WD Red Plus/Seagate Ironwolf NAS-t, azok tuti CMR az egész szériájában.
Esetleg Toshiba P300 szintén kevert szériában létezik CMR-es nagyobb kapacitással, de csak a jelzett számozásúak. Ezek 2 év gar, talán a legolcsóbb:
Azt, hogy mi értelme, meg fentebb leírtam, itt nem a vevő érdekeit tartják szem előtt a gyártók.
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71152 üzenetére
Érzem én pénz de akkor így tök értelmetlen kiadni őket mert nem mindenki csak adatot parkoltatni akar vagyis nem mindenki parkoltatni akar én pl adat mentésen kívül rendszer ssd-n de minden más fontos vagy játék ilyesmi vagy letöltések a másik meghajtón vannak vagyis használom és nem mindig csak parkoltatok.Én drágállom az ssd-t arra,hogy arra irkáljak állandóan mondjuk gondolok egyet valami szoftvert ki akarok próbálni letörlöm telepítem,vagy sorolhatnám közben az ssd meg jobban használódik mint egy hdd.
Szóval most pl feltelepítek egy játékot a hdd-re akkor mondjuk egy játékban is lagg keletkezhet pl az smr technológia miatt?Néztem én is a listát de fura,hogy pl a 8tb hdd meg nem smr hanem cmr az alatta lévő kapacitásúak meg smr és kb és max 1tb és alatt van csak cmr ezt most pl a blue szériás hdd-kre értem.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71151 üzenetére
Az értelme a nagyobb tányér sűrűség négyzetcentiméterenként, vagyis az SMR technológiával kevesebb tányérból tudják elérni a gyártók a nagyobb tároló kapacitást, így a 2,5 colos HDD-k esetében a kívánt 7mm vastagságot, amit a laptop gyártók követeltek meg korábban. Ha, megnézed 2,5 colban a nagyobb kapacitású HDD-k, 2TB jellemzően 9,5 mm, míg a 4-5TB-os változatok már 15 mm vastagak, mert ott már több tányér van.
A 3,5 colba is beszivárgott ez a technológia, mert olcsóbban tud a gyártó nagyobb kapacitású HDD-t gyártani, vagyis nagyobb a profit, ennyire egyszerű.A képen látható WD20EZBX SMR-es [link] , így be tud lassulni az írás, de attól még használható, vagy ha tudod cseréltesd ki, illetve türelem, ha csak statikus adat tárolásra kell, még jó lehet.
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71147 üzenetére
Na de van még a másik fajta lehet kapni?Mert itt azt írták minden gyártó áttért az smr technológiára.És amúgy mi értelme az smr-nek?Én leginkább adatot tárolok vagy letöltök mondjuk torrentről vagy feltelepítek játékot és játszok vagy filmet néze,de akkor ezek is halálra belassulnának?
-
tibaimp
nagyúr
válasz salytmasztor #71146 üzenetére
Én is azt választanám ! CMR [adatlap] , 3 év gar, halk.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71145 üzenetére
Napi használat mellett vehető csak észre igazán, mivel az írási műveleteket lassítja, 2,5 colos esetén: [link] , 3.5 colos HDD esetén: [link] az SMR rögzítési technológia.
Ha csak arra használod a HDD-t, hogy bizonyos adatokat rámásolj, és utána azok rajta vannak passzívan, akkor esetleg elviselhető, mert csak egyszer, az első alkalommal kell kivárni a sok időt, de ez is saját döntés! Csak itt, én, nem fogom senkinek javasolni az SMR-es HDD-ket.
Csak számold ki:
- vegyünk alapul 4TB-os SMR HDD-t;
- vegyük a tapasztalati számot, amit Memora kolléga írt ott a fenti linkben, vagyis 40MB/s-et;
4TB=4.000 GB=4.000.000 MB akkor ez 100.000 sec-ig tartana, vagyis ~28 óra teleírni egy 4TB-os SMR HDD-t.Ezzel szemben egy CMR HDD tud ~150-250MB/sec-et.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz salytmasztor #71143 üzenetére
A HDWD130UZSVA CMR-es, azt veheted, bár 2 év garos csak és a P300 széria gyárilag kevert CMR-SMR szinten, így nem garantált biztosra, hogy a CMR-es példányt kapod, ha nem meg csak mehet a szarakodás, visszaküldés stb.
A DT01ACA300 én tudomásom szerint jó régi széria, ezek valami raktárkészletből kerülhettek elő. Ez is 2 év garos.
Én tuti a WD Purple közül választanék, mert azok tuti CMR, 3 év gar, halk. A WD30PURX is jó régi széria már.
[ Szerkesztve ]
-
salytmasztor
aktív tag
Üdv.
Ezeket bátran vehetem?
Pozitív, negatív vélemény?
(Adattárolás, időnként letöltés + lightosan játék.)Toshiba P300 3.5 3TB 7200rpm 64MB SATA3 (HDWD130UZSVA) (31k)
Toshiba 3TB 64MB 7200rpm SATA3 DT01ACA300 (35k)
Western Digital WD Purple 3.5 3TB 64MB SATA3 (WD30PURX) (35k)
Western Digital WD Purple 3.5 4TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD42PURZ) (38k) -
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71141 üzenetére
Lenne rá keretem az ssd-re de nem akarok sok pénzt kidobni rá mert lehet felesleges lenne amúgy.Mindegy lehet leteszek a 2,5 hdd dologról is van tárhely amúgy bőven csak néha gondoltam picit csendesebb gépet csinálni bár amúgy most se hangos.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71140 üzenetére
Mint írtam fentebb, a 7200-as is azért lassú, mert SMR-es, a ma kapható 2,5 colos HDD-k mind SMR-esek, mert bele kell férni a 7mm-be az 1TB-al, jellemzően ezért.
A Te régid még lehet CMR-es.Az, hogy az Árukereső minek írja....a hivatalos dokumentumban nem írja, hogy PRO, de ha megnézed, ellentétben a többivel (2 év gar), a ST1000LM049 5 év garos, szóval valami "PRO féle lesz".
Az SSD csak egy tipp volt, ha nincs rá keret, akkor annyi.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71139 üzenetére
A 7200rpm az lassú?Mert azt írtam,hogy amiket néztem 2,5 ben az mind a kettő 7200rpm a fordulata.Most kipróbáltam a kis hordozható seagatemet beraktam a gépbe 2,5 5400rpm annyira halk lett,hogy leginkább a ventik suhogását hallottam meg néha a hdd fejét,hogy olvas vissza kötve a wd black 3,5 öt meg lett egy alap hang vagyis azt rendesen hallom nem csak a ventiket.A kis 2,5 7200rpm is jóval hangosabb lenne mint az 5400rpm es?Lehet annak is olyasmi alaphamgja lenne mint a 3,5 üs hdd nek?
Árúkeresőn Pro nak van írva onnan vettem a nevet.Csak találtam most jó vételben új ilyen baracudát azért is gondolkodtam, el,az 1tb ssd nekem még nem nagyon van jó árban hardveraprót nézegetve se.Vagy lehet hagyom a francba az egészet mert van egy 2tb blue hdd-m még fel sics bontva aztán az adatmentésnek és marad az 1tb wd black meg a gépbe.Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71138 üzenetére
Ezt Te döntsd el, hogy Neked megéri-e!
Én tuti nem vennék ilyen lassú írású HDD-t, akkor már inkább egy kicsit több pénzért SSD főleg, ha csak 1TB és mindenképpen kell a 2,5 col!!Amúgy, ahogy nézem, ez a ST1000LM049 is SMR-es, bár itt az Adatlap, csak "sima" Barracuda-nak hozza, nem PRO-nak: [link]
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71135 üzenetére
Azt nem tudom, hogy milyen "lassítást" olvastál, de gyanítom, hogy a WD Black 2,5 colos esetében is a WD10SPSX típusjelzésűnél az SMR rögzítési technológiára gondolhattak. Ez nem javasolt, mert valóban az írási művelet igen be tud lassulni, akár pár 10MB/sec-re is. [link]
Egyébként a ma kapható 2,5 colos HDD-k 99%-ban SMR-esek már, max használtan tudsz venni még régebbi CMR-est.A Seagate Barracuda HDD-k nem javasoltak szintén, mivel szinte az egész széria SMR-es már, beleértve a 7200-as 2TB-os modellt is [link] . Ezek is be tudnak lassulni íráskor: [link]
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Mehet a Purple.
Az 5400-es HDD-k lassabbak a 7200-as társaiktól, de 7200-as HDD-t már csak a WD Black és az Enterprise HDD-k (Seagate EXOS, Toshiba MGxx, WD Gold/Ultrastar) ebben a méretben, amik nem ezen az áron kaphatóak, illetve hangosabbak is, és mivel Te halk változatot kerestél, így marad az 5400-as.
De persze, ahogy gondolod[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Nézegetek most 1 terrás wd black 2,5" hdd-t mennyivel csendesebb egy ilyen kis hdd mint egy 3,5"? Meg nem tudom de mintha olvastam volna,hogy wd hdd-k e került valami lassítás,jól olvastam? Vagy még esetleg 7200 fordulatos seagate barracudát is néztem.
-
tibaimp
nagyúr
Azt pontosan senki nem mondja meg neked, hogy a WD Blue-tól halkabb-e, amit ajánlok (a "halkság/hangosság" eléggé szubjektív), de kifejezetten a halk HDD közé tartoznak, itteni ill. saját tapasztalatok szerint, ez pedig WD Purple, WD Red Plus: [link] , [link] , [link] .
-
Cry0
őstag
Sziasztok! gyors és egyben hülye kérdéssel fordulnék felétek. Merevlemez vásárlását fontolgatom. Jelenleg egy Wd Blue áll a rendelkezésemre. esetleg van olyan tipus amelyik halkabb mint a fent emlitett hdd ?
Iphone 15 Pro Max Kék Titán
-
Debilon
addikt
üdv!
Általános felhasználásra (adattárolás, játék futtatás, torrent) WD42PURZ 4TB javasolt darab?
(olvastam az összefoglalót, csak gondoltam rákérdezek, hogy van-e ebben változás, mert ott a DVR szekcióban van) vagy 40 ezer környékén esetleg más javasolt típus?
Suzuki DL650 || life is shit || steam: Debilon || Realme GT Master Edition
-
tibaimp
nagyúr
válasz HuszPuska #71123 üzenetére
Az pont nem!!
A WD Red Plus, a "sima" Red SMR-es, aminél a másolás nagyon be tud lassulni a rögzítési technológiából kifolyólag. [link]Ebben a méretben nem sok, nem 5400-as HDD létezik már!
Esetleg ha olyanban gondolkozol, akkor WD Black, és az Enerprise szintű HDD-k csoportja, pl.: WD Ultrastar, WD Gold, Seagate EXOS, Toshiba MGxx széria, de ezek zsebbenyúlósak, bár 5 év gar jár, tuti CMR, de hangosabbak és gyorsabbak is.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz HuszPuska #71121 üzenetére
10 éves HDD elég bátor dolog "minden fotót és egyéb fontos dolgokat" tárolni! Gyorsan csinálj legalább egy felhős mentést. Azt nem szabad elfelejteni, hogy alapvetően "kétféle felhasználó létezik, akinek volt már adatvesztése, és akinek még lesz..."
A gépbe jó lehet a WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf NAS, ezek 3 ég gar, CMR, és a két WD kifejezetten a halkabb HDD-khez tartoznak. Illetve én javaslom esetleg a 3-4TB méretet, mert időtállóbb. Attól függ persze mennyit szánsz rá.
Az, hogy kinek, hogy pusztul meg egy-egy típus nem sok mindent jelent, Enterprise szintű HDD is tönkre tud menni idő előtt, ezért célszerű legalább 2 offline mentés.
-
HuszPuska
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Próbáltam visszaolvasgatni, de csak elbizonytalanodni sikerült...Van 2db 1TB-s HDD-m, 5400-asok. Típusukat nem ismerem. 70%-ban csak adattárolás van rajta 30%-ban pedig 1-1 játék fut róla.(A többi játék és a rendszer SSD-n van)
A problémám, hogy a HDD-k már lassan 10 évesek. Ezeken tárolok minden fotót és egyéb fontos dolgokat. (ezekből csinálnék külső backup-ot)Ennek a kettőnek helyére szeretnék 1db 2TB-os megbízható HDD-t.
Mit ajánlanátok erre?
Előre is köszönöm szépen. -
bolic
őstag
Nekem van 2db WD RE3 SATA2 500GB winyó, de sajnos nem eladó.
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
-
Wolfskin
őstag
válasz tibaimp #71117 üzenetére
Szerintem az én blue-m nem érintett, még régebbi EZRZ széria
Én jártam már gold-al is pórul itt vettem, bontatlant, de garis, 3 hét alatt esett 9%-ra. Szerencsére a WD cserélte, azóta jó. egy Blue-meg amit 100/100 vettem, alig használt, a gépemben is 100/100 indult, tehát nem szállítás közben esett baja, elkezdtem rá másolni, pár óta alatt 39%ra esett le. Azon is volt próbagari, és elfogadta az eladó. Ezen a kettőn kívül nem volt még HDD halálom. Ja, nem egy Purple is meghalt, amit anni a goldhoz adtak olcsón, szintén alig használt. Az úgy elszállt, hogy a gépet is akasztotta végül be se bootolt vele.
Igazán nem létkérdés, csak va egy csomó régi anyagom, filmek, ilyesmik, lusta vagyok átválogatni, vagy kiírni lemezre. de egyelőre nem sürgős, jó pár tera üres helyemé van még''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
tibaimp
nagyúr
válasz Wolfskin #71114 üzenetére
Én a 2x2 TB-ot választanám, mert az 1 offline mentéstől csak a 2 offline mentés a jobb.
Használt HDD esetén, így nehéz megmondani melyik a jobb vétel.
Én tuti az RE winyókat venném, mert azokról olvastam annó, hogy elég jól bírták, illetve a cégnél is azok voltak a miniszerverben, hibátlanul (előtte "sima" HDD döglöttek sorban, mire a vezetőség belátta az RE-kért fizetendő felár szükségességét).Írtad még a WD Blue-t, ami szintén használt, azt nem javaslom, mert az újabb típusok kevert széria lett, SMR - CMR szinten, és ha egy SMR-t fogsz ki, akkor ott az írás nagyon belassulhat, ráadásul Te pont mentésre akarod használni. Csak példa: [link]
Csak megfontolás képen: az RE-k árából nem jön ki újonnan mondjuk egy WD Purple, WD Red Plus, esetleg Seagate Ironwolf NAS ára? Esetleg 2-3TB méretben? Azért ezekre 3 év a gar újonnan, nem 6 hó.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz freelanced #71113 üzenetére
ha van mód, akkor érdemes olyan helyre rakni a nas-t, ahol nem gond a zaj (pl kamra). 5400-es hdd-k méretei általában max 4/6TB, bár most még kapni 8TB-s WD purple-t.
-
Wolfskin
őstag
válasz Sanyi.mTs #71112 üzenetére
Benne van a gépemben, amikor lekapcsol lekapcsol. nem menne állandan, a rendszer ssd-ről fut, és van benne egy 4TB gold 9napos, a folyamatos adathasználatra. Erre csak a ritkán használt, a pótolható és a dupla adatok kerülnének. illetve egy olyan gépbe lenne ami kb 2 hetente van bekapcsolva
(még nem tuom, melyik háttértér ez, vagy egy 200 napos 3TB blue kerüljön bele.a WD-kre van 6 hó gari, de szerinte ilyen árak mellett nem az a mérvadó, nagyobb kár az adatvesztés és azzal járó macera. A WD-k 250-1000 óra köztiek, a HGST 250 körül
A SATA II-es gold RE4 valamivel olcsóbb, a újabb, SATAIII RE kb 75%-a, a HGST kb ugyannyi mit a SATA III méretarányosan több (4TB)
Ilyen régiből melyik praktikusabb, egy nagyobb (4TB) , vagy két kicsi? (2 x 2TB), ha tönkre megy, csak a fele megy tönkre
Tehát kb egyformák árban, elhasználtságban. A kérdés, hogy alapból melyik a jobb, megbízhatóbb vas, illetve hogy a sata III a sebességen kívül kínál-e plusz extrát (biztonság, stabilitás), mert ha nem, a sebesség miatt nem éri meg a felárat
[ Szerkesztve ]
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz freelanced #71108 üzenetére
1Gbps-os kapcsolatnál elég az 5400rpm-es is. Nekem a nappaliban van a tv alatt, így fontos (volt), hogy ne legyen akkora hangja.
-
tibaimp
nagyúr
válasz freelanced #71108 üzenetére
Nincs mit
Ha egész nap megy, akkor elég fontos a hangosság.
Sajnos más prioritásban ÉN nem tudok segíteni, nincs NAS-om, nem is volt vele dolgom.HDD járt a kezemben vagy 2... max 4, de 5-nél semmi képen sem több
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz tibaimp #71107 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Véleményed szerint érdemes más szempontból is megközelíteni, és esetleg megpróbálni máshova helyezni a NAS-t, vagy nem kötök túl nagy kompromisszumot így, hogy a hangot prioritizálom, szemben a többi olyan tulajdonságnál ami egy NAS esetén hasznos lehet?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
tibaimp
nagyúr
válasz freelanced #71106 üzenetére
Ha fő szempont a hang, akkor a WD Purple vagy WD Red Plus. A Purple-ra személyesen is tudom mondani, hogy halk, a másikra itt van pár itteni tapasztalat: [link] , [link]
Ezek 3 év gar, halk, olcsóbb, CMR.szerk: a "sima" WD Red nem jó, mert SMR-es!
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
Üdv,
Synology / QNAP alap NAS-ba keresnék valamilyen merevlemezt, főleg médiatartalmak lejátszására, adattárolásra lenne használva, viszont előny lenne ha a hangszint tűrhető maradna, és nem lenne túlzottan zavaró, lévén egész nap bekapcsolva lenne. Milyen modelleket javasolnátok erre az üzemre, a megbízhatóságot is belevéve mint szempont?
KöszönömGentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, ezek közül melyiket érdemes venni háttértár biztonsági másolat, adattárolás stb. céllal?
WD RE
WD RE4
HGST 7k4000Mindegyik használt, ha újak lennének melyik lenen a legjobb vétel?
A szempont leginkább a megbízhatóság, stabil működés, hosszú élettartam[ Szerkesztve ]
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
tibaimp
nagyúr
válasz DravenMoral #71103 üzenetére
Az SSD a legjobb megoldás ebben a méretben , az tuti.
-
DravenMoral
senior tag
-
tibaimp
nagyúr
válasz DravenMoral #71101 üzenetére
Ez a max. 25e Ft eléggé leszűkíti a lehetőségeket, vagy le is nullázza.
Ebben így már nem tudok segíteni, ezt Neked kell eldönteni, de én, illetve ez a topik sem javasolja az SMR-es HDD-ket a fent leírtak miatt.
szerk: esetleg szóba jöhet a Toshiba P300 széria 2TB-os változat nem túl drága, de fontos, hogy az alábbi számok közül legyen valamelyik (100-as jelzésű), mert ezek a CMR-es példányok, a többi SMR-es (a gyártó által kevert széria, a legjobb ).
A másik gond, hogy a bolt, ahol veszed, vagy pontosan van feltüntetve a szám vagy nem, esetleg személyes átvétel, ha megoldható!
[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Új SanDisk ultra 64GB - 128GB MicroSDXC kártyák . Árak a hirdetésben .
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Eladó Thosiba 3,5 1TB os HDD 100/100% os
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel