-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
libit
tag
itt kerdezem, mivel az itt levoknek lehet ralatasuk
2,5" ST2000LM015 - 2TB 5400rpm - HDD egy A300 asrockban mint "NAS" - 175 inditas, 720 nap uzem es 5,5TB iras melett HDS szerint az egeszsege 25%-ra csokkent.
200 hibas szektor melett meg 70 napot josol neki.
ez a modell ilyen "megterhelessel" csak ennyit bir, vagy hibas darabot fogtunk ki?
nem foztuk meg, nem remeg extrem modon (rack szekrenyben mas mozgo nincs mellette a polcon) -
-
tlac
nagyúr
válasz tibaimp #70991 üzenetére
használtam már pár napot így, de most vinyót cserélék és lehet ott is meg kellene csinálnom
ez egy Zotac ZBOX CI323 minigép, használtan vettem, de most kerestem róla videókat és ott sincs rajta semmi szigetelés a kereten
egy szigetelés viszont az alaplapon van, de nem írja a manual, hogy azt nekem onnan le kellene szedniegyébként multiméter szakadásmérőjével nézegettem a vinyó nyákját és nem jelez, hogy vezetné az áramot, gondolom a lakkréteg miatt, de őszintén szólva azért arra nem merném önmagában rábízni
-
tibaimp
nagyúr
Eredetileg lennie kellett ott valami vékony szivacs szerű, fekete anyagnak, laptopokban láttam olyat. Én ezt így nem indítanám be!
szerk: bocs, ha tuti jól szerelted össze!
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
-
King Unique
titán
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #70985 üzenetére
Akkor OK, a HDD adott. A WD Black az egy jó típus, van is nekem belőle vagy 3 darab a gépben .
Az USB 3.0-ás nem!
Az USB 3.0 elméleti és gyakorlati sávszélje is jóval nagyobb (5Gbit/sec azaz 625MB/sec), mint a HDD sebessége, ha a lapodon meg USB 3.2-es kivezetés van, az meg már 10Gbit/sec.A 2.0 az igen, az ~30MB/sec-et tud, az már fing.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #70978 üzenetére
Nem ide tartozik ugyan, de nem javaslom azt a fajta belső rack-et, mert a nyitó mechanizmusa hamar tönkremegy (tapasztalat)! Konkrétan egy szar.....
Én nagyon nem tennék a gépbe semmilyen belső rack-et, mert nem tudod hűteni a benne lévő HDD-t, inkább külső 3,5 colos tároló nem jó? Állandóra bedugva a gép hátulsó USB3.0-ba és csak ki-be kell kapcsolgatni magát a rack-et.
Magába a külső rack-be meg például egy WD Purple, mert halk, nem melegedős fajta, 3 év gar, olcsóbb, CMR.
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz ricsip #70980 üzenetére
Ezért mondtam, hogy nézze meg a hőfokát. Akármi is lehet belőle, én most odahaza elég sokat másolok, 10-15 fok különbségek vannak még gépen kívül USB keretben is. Most odatoltam egy mini ventillátort, aztán dolgozzanak.
Itt meg ha nem a keretben van a hűtés, akkor gépházban szokott.
-
Dzsekó
addikt
válasz SunMount3r #70981 üzenetére
Ha egyszer telemásolod, és utána csak olvasol róla, akkor elmegy.
-
-
ricsip
addikt
Eleve kisnagy szerverekben és egyéb vasakban hasonló megoldások mennek 24 órásban.
"Elnök Úr, ez így ebben a formában nem teljesen igaz."
A szerverekben valóban keretbe szerelt diszket használnak. De az a keret általában elől-hátul lukacsos, és a diszk-sor mögött van 1 sor ventillátor, ami átszívja közte a kinti levegőt, és így hűt rajta. Na itt ezzel a kerettel ahogy látom semmi ilyesmi nem történik.
-
-
Jahno
veterán
válasz Pityu. #70978 üzenetére
"Még azért kicsit parázok az ssd-k gyorsabb elhasználódásától"
Ne parázz. Eléggé lehetetlen megugrani. FW hibát vagy valamit beszívhatsz, de kb. kevésbé hibásodnak meg, mint a HDD-k.
Fiókban lehet huzamosabban tartani a HDD-t, nézd a hőfokát és heló. Eleve kisnagy szerverekben és egyéb vasakban hasonló megoldások mennek 24 órásban.
-
Pityu.
nagyúr
Más fórumot nem találtam egy kérdésem lenne egy ilyen belső hdd mobil rack csak arra jó,hogy beleteszem a hdd-t míg mondjuk adatot mentek vagy lehet benne úgy is használni a hdd-t ,hogy huzamosabb ideig is?Melegedés ilyesmi jobban melegedne mint a házba simán beépítve?Azért kérdem mert gondolkodtam egy 500gb-s ssdn de azon nem mernék tárolni adatokat és olyan adatok is vannak a a hdd-n amihez többször hozzá szeretnék férni nem csak kirakom pihenőbe.Még azért kicsit parázok az ssd-k gyorsabb elhasználódásától
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tibaimp
nagyúr
válasz ates85 #70976 üzenetére
A WD40EZAZ és a HDWD240UZSVA SMR-es HDD, nem ajánlott.
Az SMR/CMR kérdést inkább önmagadnak tedd fel! Egy 4TB-os HDD-t félig másolni esetleg úgy, hogy SMR-es és belassul ~pár 10MB/sec-re...nekem nem volna türelmem hozzá. Csak számold ki, hány óra lenne telemásolni a 4TB-ot.
A WD Red Plus simán használható asztaliként. Bár én inkább olcsóbb WD Purple-t ajánlom, az is CMR, 3 év gar, valamivel olcsóbb és halk.
-
ates85
tag
Sziasztok!
A 2TB-os és már nem fiatal (2015) Toshiba merevlemezem szeretném lecserélni egy 4TB-osra. Csak adattárolásra van használva. Ezeket néztem ki:
Toshiba P300 HDWD240UZSVA
WD Blue WD40EZAZ
WD Red Plus WD40EFZX
Elolvastam a CMR és SMR-el kapcsolatos ismertetőt, ezekről eddig nem tudtam. Megéri a felárat kifizetni a WD Red Plus-ért azért mert CMR-es? Nas merevlemezként van hirdetve, de ha csak egy asztali gépbe teszem be lesz bármilyen különbség egy normál merevlemezhez képest? Bocsi ha hülyeséget kérdezek, de nem vagyok jártas ebben a témában. Előre is köszi a válaszokat!Hardcore mise? Dehogy, hanem hatkor mise! :D
-
Dzsekó
addikt
válasz SunMount3r #70973 üzenetére
Csak az az egy CMR HDD van.
SSD javasolt, de inkább ez:
[link] -
titán
válasz SunMount3r #70971 üzenetére
A kérdésedre reagáltam. Én is tudom, hogy annyiért van ssd.
-
SunMount3r
nagyúr
Kösz, de majd ha megőrültem.
-
titán
válasz SunMount3r #70969 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
Tényleg nincs már semmilyen CRM-es 2,5"-os winyó? A gépemben csak 2db 3,5"-os hely van ami be is lesz telve, a többi 2,5"-os és ha bővíteni akarok mondjuk még egy 2TB-os winyóval akkor csak ezek vannak... Igaz csak NAS/Adat üzemre kellene, de akkor is. (Röhej, hogy a mai (nem is olcsó) házakból, hogy kispórolják a drive bay-t).
[ Szerkesztve ]
-
stellaz
veterán
válasz King Unique #70967 üzenetére
hmm lehetséges, csak akkor a gyors, az tényleg gyors volt
-
King Unique
titán
válasz stellaz #70966 üzenetére
"Csak nem volt még olyan merevlemezem, ami gyárilag meg volt formázva, aztán ez kicsit meglepett."
vs.
"Mikor betettem alapesetben nem látta a windows, csak az eszközkezelőben jelent meg, és a windows beállításokból tudtam beállítani a NTFS file rendszert és akkor azonnal működni kezdett"A két állítás ilyen formában eleve ellentmondásos... Ha az utóbbi történt, akkor értelemszerűen azt kellett volna írni, hogy te magad gyorsformáztad - alapesetben egy vadonatúj HDD-nél elég a gyorsformázás - Windowson a lemezkezelőben / egyéb helyen NTFS-re a HDD-t, ami nyilván ugyanúgy formázás, mint a lassú formázás vagy más néven teljes formázás.
[ Szerkesztve ]
-
stellaz
veterán
válasz King Unique #70964 üzenetére
Én csomagoltam ki. (Remélem nem utólag hegesztették vissza a fóliát.)
Mikor betettem alapesetben nem látta a windows, csak az eszközkezelőben jelent meg, és a windows beállításokból tudtam beállítani a NTFS file rendszert és akkor azonnal működni kezdett, nem formázgatta percekig. -
stellaz
veterán
válasz King Unique #70962 üzenetére
Köszi. Csak nem volt még olyan merevlemezem, ami gyárilag meg volt formázva, aztán ez kicsit meglepett.
-
King Unique
titán
válasz stellaz #70961 üzenetére
Decimális (SI) és bináris (IEC) prefixumok, TB to TiB Conversion, vagyis igen, nyilván normális a névleges (SI) 2 TB tárolókapacitású HDD-nél az 1,81 TB (TiB) használható (IEC) tárolókapacitás.
"Másrészt kell-e formázni a merevlemezt?"
Már formázva van a mellékelt screenshot alapján NTFS-re, vagyis nem világos ez miért kérdés.
How to format a new hard drive on Windows 10
Ha vadonatúj a belső HDD, vagyis gyárilag nincsen se inicializálva, se particionálva, se formázva, akkor Windowsok esetén az inicializálás + particionálás és formázás alapesetben NTFS-re a lépések az első használatbavételnél.
Ha a "Teljesen új" belső HDD már inicializálva + particionálva és formázva volt a kicsomagoláskor, akkor az vagy eleve használt HDD, vagy olyan formában új, hogy volt egy előző tulaj aki már megtette ezeket a lépéseket, majd elállt a vételtől és visszaküldte a HDD-t, a következő tulajnak pedig azt adták el újra.[ Szerkesztve ]
-
stellaz
veterán
-
cépé
csendes újonc
Sziasztok!
Milyen HDD-t ajánlanátok asztali gépbe: torrent+HD/UHD filmek+adatmentés.
Fontos lenne, hogy tv-hez is szeretném csatlakoztatni külső rack-ben, és hogy itt HDD és UHD tartalmakat gond nélkül tudja kezelni.
Van pár régebbi külső HDD-m és azt vettem észre, hogy a HD megy, de az UHD tartalom fagy a tv-n...az 1-2. a legolcsóbb megoldás...
1. WD Blue 2TB [3.5"/256MB/7200/SATA3]
https://compker.hu/termek/1826802. Toshiba P300
itt sokan ajánlották, hogy torrentre jó, a kérdés, hogy UHD filmek futnak-e rajta ha össze van kötve a tv-vel?!
3. Western Digital WD Purple 3.5 3TB 64MB SATA3 recertified (WD30PURZ)esetleg más?
Köszi!
-
Gawamatsu
senior tag
válasz tibaimp #70935 üzenetére
Szombaton le is ment a NAS mentés (össz 4,5TB kb 6-8 óra alatt).
Az (mivel nem néztem mikor fejezte be) 160-210MB/s átvitel (3,5TB R5-ból, a maradék sibe volume-ról USB3 Bayben levő WD Purple-ra.
Vettem másik keretet is (az USB3.2), de azt a NAS úgysem tudja (gép igen), de gyrsabb az átvitel akkor sem lenne valószinűleg és mivel cold backup nem napi jellegű külső mentésre lesz, a sebesség ilyen szempontból nem annyira fontos. -
HREH
senior tag
Sziasztok!
Bár mindkettő benne van az ajánlóban, mégis melyiket javasoljátok inkább? Asztaliban lenne használva csak torrentre, 1-2 hónap múlva NAS-ban 7/24 üzemre.
WD Red Plus 6TB
vagy
Seagate IronWolf NAS 6TBWD Purple-t nem szívesen vennék, most ment tönkre 3,5 év után...
megéri a Seagate a majdnem +10k felárat?"Fun isn't something one considers when balancing the universe. But this... does put a smile on my face."
-
tibaimp
nagyúr
válasz stellaz #70949 üzenetére
Az Ajánlóban itt WD Red Plus/Red Pro szerepel, ami nem ugyanaz, mint a "sima" Red!
A WD Red Plus, WD Purple, Seagate Ironwolf ezek ajánlottak, 3 év gar, halk, olcsóbb, CMR.
[ Szerkesztve ]
-
stellaz
veterán
Sziasztok! Általános adattároláshoz, torrenthez keresek merevlemezt, 1-2 terrás kivitelben. Az ajánlóban szinte csak a WD red szerepel, ezt akkor vegyem úgy, hogy elsősorban csak ezt keressem?
Illetve használtan szabad merevlemezt venni? -
King Unique
titán
válasz tibaimp #70947 üzenetére
A leírtak lényege nem az volt, hogy okvetlenül SMR HDD-t kell venni, hanem az, hogy írásnál nem feltétlen lassul be egyből drasztikusan és emiatt a használata sem minden esetben problémás.
A 2,5"-os méretkategóriában meg ugye nincsen sok választási lehetőség, ahol ha nem SMR HDD, akkor nyilván inkább SSD, mivel pl. egy CMR-es W10DJFCX irreálisan túlárazott, annyiért ugyanabban a kategóriában (2,5" | SATA3) már 1 TB-os SSD-t lehet venni, amely utóbbi jóval gyorsabb.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz King Unique #70945 üzenetére
Ez amúgy jogos, de ha van választási lehetőség, akkor miért szívatná az ember önmagát?
Én így inkább kerülöm az SMR Hdd-ket, és ezt javaslom, de aztán, hogy az illető mire költi a pénzét, az már az ő dolga! És mivel fel lett hívva rá a figyelme, így még csak nem is nagyon háboroghat, akkor egye azt, amit főzött.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz SunMount3r #70944 üzenetére
Ez csak a hozadéka lett. Eredetileg az SMR-t azért találták ki, hogy adatsűrűséget tudjanak növelni, és ezáltal nagyobb kapacitású HDD-t tudjanak előállítani. Illetve ez egy átmeneti technológiának volt tervezve, amíg bevezetik a HAMR-t és a MAMR-t. Ha ezek elterjednek, akkor megszüntetik az SMR-t.
-
King Unique
titán
válasz tibaimp #70942 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy SMR HDD-k esetén sem feltétlen azonnal jelentkezik a belassulás, lásd a linkelt bejegyzésben leírt 70 GB utánit + más példájánál pedig több 100 GB után, ahol az adatok elrendezése és / vagy TRIM támogatása esetén egy meghajtóoptimalizálás után újra gyors lehet az írási sebesség.
De amúgy igen, CMR HDD vagy inkább SSD, ha fontos a minél gyorsabb és egyenletesebb írási sebesség.
Ahol egyébként a CMR HDD is belassulhat, ha kevés a szabad terület + a lemez vége felé közeledve eleve csökken a szekvenciális sebesség, vagy nagyon töredezett a fájlrendszer. Sőt, még az SSD is, ha nagyon kevés a szabad terület, vagy nincsen megfelelő méretű DRAM cache / HMB.[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz tibaimp #70942 üzenetére
Sorry az OFF-ért, de mintha az SMR bevezetésével és elterjesztésével a gyártók ezzel is a (nyilván jóval drágább) SSD-k irányába akarnák tolni a szekeret a vásárlók szemében. "Vettem egy új winyót, hurrá, de mitől ilyen fene lassú?" Első válasz ami eszébe jut: "Vettem volna inkább SSD-t, ezek a winyók már semmire sem jók, elavult vackok!" És voilà! Tudom, ez inkább ilyen "gondolkodós" téma, de most valahogy már nekem is annyira elegem van belőle, hogy kijött belőlem egy vélemény...
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
SMR-es 2,5 colos HDD ne akarjál, mert másoláskor pár 10MB/sec-re le tud csökkenni a sebessége: [link]
Vagy a fentebb javasolt SSD, vagy használt, de tuti, hogy CMR legyen.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tlac
nagyúr
válasz Dzsekó #70940 üzenetére
jogos, ezekkel a rövidítésekkel mindig elveszlek
viszont használtakban gondolkozok és ott van még sok egyéb cmr-es is, így aztán nincs ilyen árkülönbség
de akkor ezek szerint a bonyolultabb felépítés ellenére is jobb a régi technológia
4 fej, 2 tányér vs. 2 fej, 1 tányér - ez utóbbi valószínűleg halkabb is
köszi -
tlac
nagyúr
az egy 1tb-os 2,5"-os vinyóból melyiket vennétek inkább és miért?
-régebbi cmr-es modell kettő 500gb-os tányérral
-új pmr-es modell egy 1tb-os tányérral -
tibaimp
nagyúr
válasz troooper #70937 üzenetére
Szerintem azt vedd, amelyik olcsóbb és megkapod rá a 3 év gart. Arról győződj meg, ha tudsz, hogy a Seagate SkyHawk-ból tuti a ST2000VX008 verziót kapd, mert az CMR, a ST2000VX015 már SMR-es!
Én valamelyik WD Purple-t venném.[ Szerkesztve ]
-
troooper
tag
Sziasztok,
milyen merevlemezt ajánlanátok sima asztali számítógépes környezetbe, ha adattárolásra, torrentezésre, filmezésre, erről játék telepítésre lenne használva?
Leszűkítettem igazából erre a 3-ra, de nem tudok választani:
WD20EFZX - ennél írtátok, h parkol. Elfogadható mértékben, vagy nagyon?
ST2000VX008
WD22PURZ esetleg WD20PURZ, amelyik kapható.
Próbálom használtan beszerezni, de arra fókuszálnék amit javasoltok. Nem 1-2 évre tervezek, a tartósság is fontos lenne. -
Sakab
senior tag
válasz Dzsekó #70933 üzenetére
Lefut, sőt fut most is kb 80% nál van és eddig ez van a jelentésben:
Meghajtó 1S.M.A.R.T. állapot: Normál
Hibás szektorok száma: 32
Meghajtó-újracsatlakozások száma: 0
Ismételt meghajtóazonosítások száma: 0Ezzel így tudom gariztatni? Az RMA az közvetlen a gyártót jelentené?
-
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, van a Syno Nas-om amiben van egy 8Tb-s hdd (Seagate 8TB 128MB 5900rpm SATA3) 4,5 éves kb. Jövő marciusig garis a PCX nél. A Syno riasztott, hogy talált rajta eddig 32 hibás sektort. A végleges szám még nőhet, folyamatban a teljes vizsgálat most jár kb 60% nál. Ezzel a 32 db hibás szektorral letudom gariztatni?Vagy van valamekkora szám ami felett érvényesíthetem a garanciát?
-
tibaimp
nagyúr
válasz nova001 #70928 üzenetére
A ST4000VX013 pont nem ajánlott mert SMR-es, be tud lassulni másoláskor [link] .
Ha mindenképpen Seagate-et akarsz, akkor ST4000VX016 vagy ST4000VX007, azok CMR az adatlap szerint. [link]
Vagy, amit Dzsekó kolléga ajánlott, WD Purple az tuti CMR![ Szerkesztve ]
-
nova001
senior tag
sziasztok
Seagate SkyHawk 4 TB ST4000VX013 merevlemezt ajánljátok ? játék,film tárolásra
[ Szerkesztve ]
-
Mustármag
őstag
válasz Dzsekó #70926 üzenetére
Csak addig lesz fiókban míg megy a green rendesen, utána felváltja és aktív háttértár lesz a gépemben.
Engem az ilyenek nem zavarnak, még mindig megvan egy régigépben a recsegős kattogós samsung az se zavar.
A stabil megbízható hosszútávu működés a fő szempont.
Akkor WD10EZEX lesz köszönöm a segítséget.[ Szerkesztve ]
-
Mustármag
őstag
Sziasztok
Van egy nagyjából 12-éves 1Tb WDC WD10EACS-00D6B0
és félek hogy elköszön. Jó választás lenne egy
1TB WD Blue WD10EZEX helyette? Igazából rá másolnék mindent és amig bírja green, használnám tovább addig a blue pihenne a fiókban "biztonságban" -
SunMount3r
nagyúr
válasz Imi1981 #70922 üzenetére
Ha újra letölti a file-okat az azt jelenti, hogy azok már nincsenek meg, vagy korrumpálódott a letöltés. HD Sentinel-t rakjál fel és nézd meg a lemez állapotát. Ha csak az is elég, ha "újracsekkoltatod" (force recheck) egy pár perc múlva a torrent-et és így "magukhoz térnek" a torrent-ek, akkor nem biztos, hogy a lemez a hibás, hanem pl. az amit írnak, hogy a lemez még nincs teljesen felcsatolva a Windows-ban akkor, amikor a torrent kliens induláskor először ellenőrzi a torrent-eket, így nem is találja meg őket. Az automatikus indítás kikapcsolása ilyenkor jó ötlet. Gép leállításkor/reboot-kor nekem Win 7-en csinálta, hogy a torrent klienst nem tudta rendesen bezárni magától, ezért mindig manuálisan kellett kilépni belőle, különben "erőltetett" leállítást csinál, ami miatt nem rendes módon záródik be a kliens és ez bizony akár file korrupciót is okozhat alatta. Win 10-en és 11-en szerintem már nincs ilyen probléma, mert a Windows rendesen be tudja zárni a programot magától is a gép leállítás esetén (legalábbis elvileg).
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz -=RelakS=- #70921 üzenetére
• De, lehet, ha pl. a Windowszal együtt indul a torrentnkliens is és az USB-s meghajtót csak utólag csatlakoztatja, ami előzetesen megint nem derült ki a leírtakból. Ha eleve csatlakoztatva van a PC-hez a külső meghajtó és a Windowszal együtt indul, akkor viszont nem feltétlen kellene fáziskésének lenni.
• Mármint olyankor fizikálisan választja le az USB-kábel kihúzásával, ellenben szoftveresen úgy nem fogja engedni, ha még használja a külső meghajtót a torrentkliens. A PC illetve a Windows leállításával meg eleve bezáródik a torrentkliens, leválasztódik a külső meghajtó, stb.
• Egyik előbbi sem CMR / SMR, sőt még csak nem is HDD specifikus.[ Szerkesztve ]
-
Imi1981
veterán
válasz King Unique #70920 üzenetére
Betüjel nem változik! Én állítottam be partíció kezelő programmal. És csak egy két torrent porosodik be nem mind(mindig az utoljára letöltött) . Mindegy jövő héten jön az WD Blue 3D NAND 1TB SSD és akkor már nem használom a ezt a hdd-t. Az ssd meg gépben lesz nem USB-n. Csak furcsáltam, hogy ezt csinálja.
Relaks
Na ez lehetséges! Kikapcsolom a qbittorrent automatikus indulását és gép lekapcsoláskor meg előtte kilépek a qbittorrentből. Így majd kiderül, hogy jó lesz vagy nem.[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
válasz King Unique #70920 üzenetére
Ezek után nem lehet, hogy a torrent előbb turkálna a lemezen, minthogy a windows rendesen felcsatolja az USB meghajtót? Ugyanez fordított irányban is, hogy kikapcsoláskor a torrent még fut, de az USB meghajtókat már leválasztotta.
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
Imi1981
veterán
válasz King Unique #70918 üzenetére
Usb3-on van csatlakoztatva. Pontos model most nem tudom. Lehet gép kikapcsolás előtt mindig ki kell lépnem a qbittorrentből és akkor nem lesz ez. Csak nem mindig jut eszembe.
-
King Unique
titán
válasz Imi1981 #70917 üzenetére
• Az "500 GB-os Toshiba 2.5 hdd-n" pontos modellszám nélkül semmitmondó, meg az a kis tárolókapacitása alapján lehet még PMR (CMR) modell, nem is SMR.
• A "hiányoznak a fájlok (pedig megvannak)" lehet pl. megváltozott meghajtóbetűjel vagy adatkapcsolati hiba (pl. adatkábel miatt) miatt is, nem feltétlen csak a HDD hibája miatt. Ahol az utóbbi megint nem feltétlen CMR / SMR specifikus, lehet pl. szektorhiba is, vagy maga a HDD alapból lassú és egy SSD nyilván jobb lenne ilyen szempontból, akár az utóbbi is befogható torrent célra.[ Szerkesztve ]
-
Imi1981
veterán
válasz King Unique #70916 üzenetére
Torrentnél észlelek furcsaságokat egy 500 GB-os Toshiba 2.5 hdd-n. Kikapcsolom a gépet majd később be akkor piros a torrent és azt írja hiányoznak a fájlok (pedig megvannak). Ujraellenőrzés és indítás után jó. Azt hittem a Windows gyorsindítás miatt van de nem mert azt kikapcsoltam. Lehet nincs ideje elrendezni a fájlokat mert kikapcsolom a gépet?
-
King Unique
titán
válasz Imi1981 #70915 üzenetére
Igen, a kunzumer kínálatban pár kisebb tárolókapacitású (pl. 500 GB - 1 TB) modell kivételével manapság már kb. mindegyik 2,5"-os HDD SMR, ami írásnál belassulásra hajlamos. Már amikor, mert nem feltétlen jelentkezik azonnal a lassulás (példa), meg az adatok elrendezése és / vagy TRIM támogatása esetén a Windowsban egy meghajtóoptimalizálás után újra gyors lehet az írási sebesség.
Az enterprise kínálatban viszont a téma összefoglaló "2,5", NAS és ADAT üzemre, 7200rpm" kategóriájában említett Seagate Exos 7E2000 és Enterprise Capacity sorozat 1-2 TB-os modelljei elvileg PMR (CMR) HDD-k. De azok 15 mm magasak és irreálisan drágák, akkora felárat csak maga a CMR nyilván nem feltétlen ér meg, annyiért akár már nemhogy 2 TB-os SSD-t, de majdnem akár 4 TB-os SSD-t is lehet venni.
[ Szerkesztve ]
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Minden 2.5 hdd smr? 2 TB érdekel de az összefoglalóban lévő linkeken úgy látom, hogy 2.5 hdd mind smr.
-
Gawamatsu
senior tag
válasz tibaimp #70906 üzenetére
A Purple kategóriás kifejezetten videó rögzítésre ajánlott, nincs írás közben/alatti hibajavítás benne, ami azért backup vinyóként nem feltétlen jó...gondolom.
WD fórumról:
“These drives are designed for " it’s more important to complete the read or write in the specified time frame than that the data written or read be correct" usage. Pretty much the opposite of what you want in a NAS that stores important documents, business data, treasured photos/videos, or anything except short-lived (days, weeks) streamed data.” -
tibaimp
nagyúr
válasz Uthenger #70907 üzenetére
Az Árukeresős véleményekre én nem sokat adok, de kinek, hogy tetszik!
Erre a célra is jó a WD Red Plus ("sima" Red nem), WD Purple, Seagate Ironwolf NAS, ezek nem kevert CMR/SMR szériák, 3 év gar, halk, olcsóbb.
Én még mindig a WD Purple-t favorizálom, mert talán az a legolcsóbb, de a leghalkabb is.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Uthenger
aktív tag
Sziasztok,
2-3TB-s HDD-t szeretnék venni.
Odáig már eljutottam, hogy csak CMR, viszont arukeresős vélemények elbizonytalanítottak...adattárolás + torrentre lenne használva.
Mit ajánlanátok?
WD Red vagy Purple?Köszönöm,
üdv,Fekete, full cover üvegfóliák Xiaomi, Huawei és Samsung telefonokhoz. OE-KVK, BMF-KVK (Kandó) tankönyvek. Eladó dolgaim: https://hardverapro.hu/tag/uthenger
-
tibaimp
nagyúr
válasz SunMount3r #70903 üzenetére
Ez így van! SMR az 5400rpm és 128MB cache, a CMR-es 7200rpm/64MB. Ha ezt így tudod nézni, akkor az OK, mivel úgy tűnik, fel van tüntetve rendesen a címkén [link]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Gawamatsu #70901 üzenetére
Az, hogy a kisker mennyi gart ad, nem a gyártó hibája. A EXOS-ra is és a MG-re is 5 év a hivatalos gyártói gar. Azt írtad, hogy hosszú gar idős HDD-t keresel, ezek azok és jók is.
Ha elég a 3 év, akkor jó a WD Purple, Seagate Ironwolf NAS, WD Red Plus, ezek CMR, nem kevert szériák, halk, és olcsóbb HDD-k.
A Toshiba P300 szériája épp egy SMR/CMR kevert tétel, tehát a vásárláskor vigyázni kell, hogy lehetőleg a CMR-es változatot kapd. [link]
A WD Red is SMR-es, szóval azért olcsó, és ezért nem javasolt. A másolási sebesség nagyon be tud lassulni [link] . De, ha Neked ez megfelel, a Te pénzed.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Új, bontatlan Sandisk Extreme Pro Portable külső SSD 2TB 2000 MB/s
- 4TB CRUCIAL P3! GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, ÁRON ALUL! 0 óra, 0 GB!
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)