-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gaben22
senior tag
válasz tibaimp #71296 üzenetére
Power management ki van kapcsolva, nekem így jött a HC560, HC550-re már nem emlékszem, de az is offban van. Amúgy azt írják nem minden HDD támogatja a teljes kikapcsolást, ott valami 254-es értéket kell beállítani. Nekem nem áll le a HDD illetve parkolást se vettem észre, mondjuk ezek már idle-n is mozgatják a fejet elég gyakran, mert ha ugyanott tartanák nagyon sokáig, akkor egy idő után egy sáv alakulna ki tányéron az indukált "súrlódás" miatt. Bármennyire is kicsi az mégis számít a héliumos HDD-knél, mert már nagyon közel van a fej a tányérokhoz.
sudo hdparm -B /dev/sdb
/dev/sdb:
APM_level = offEladó cuccok: Forza Audioworks - Copper Series IEM Mk2 IEM kábel
-
gaben22
senior tag
válasz Pityu. #71297 üzenetére
A vezérlő IC-n, ami van az átalakítóban sok múlik. Csak mert USB3 van ráírva még nem biztos, hogy tudja is hozni azt a sebességet. Ugreen az olcsó kínai cucc szerintem amúgy. Én erre tippelnék. Windowson sajnos nem tudom hogy kell, de Linuxon kernel gyakran pontosan felismeri a chipet és logokból ki tudod bogarászni miről van szó, aztán pedig Google tud segíteni az ilyen problémák feltárásában. Biztos Windowson is meg lehet valahogy csinálni.
Eladó cuccok: Forza Audioworks - Copper Series IEM Mk2 IEM kábel
-
Pityu.
nagyúr
Most csináltam egy tesztet igaz régebbi hdd-vel samsung hd082gj van egy régebbi hdd dokkolóm meg az új amit csak rá dugok és az eredmények nem ugyan azok mérések szerint kicsit gyengébb a most vásárolt.Ez mitől lehet?
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
tibaimp
nagyúr
válasz gaben22 #71295 üzenetére
Köszi az infót! Ezek a WD Ultrastar HDD-i már elég komoly cuccok!
Nekem egy 8TB-os van ezekből. Ezek parkolnak?
(Az én 8TB-osom igen, de a HDS-el kikapcsolható/felfüggeszthető volt.)A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
gaben22
senior tag
Ha esetleg valakit érdekel, beújítottam egy WD HC560-at (20TB) a HC550 mellé (18TB), alább 1-2 adat. Windowsom nincs csak Linuxom úgyhogy a szokásos benchmarkot most nem tudom elküldeni, a buffered disk reads az érdekes csak:
#HC560 (20TB) disk
sudo hdparm -Tt /dev/sdb
/dev/sdb:
Timing cached reads: 22072 MB in 2.00 seconds = 11048.85 MB/sec
Timing buffered disk reads: 792 MB in 3.00 seconds = 263.67 MB/sec#HC550 (18TB) disk
sudo hdparm -Tt /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 23590 MB in 2.00 seconds = 11808.90 MB/sec
Timing buffered disk reads: 688 MB in 3.01 seconds = 228.86 MB/sec#Samsung 850 PRO SATA SSD
/dev/sda:
Timing cached reads: 19478 MB in 2.00 seconds = 9748.43 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1624 MB in 3.00 seconds = 541.23 MB/secIlletve SSD-ről (előtte I/O cache-t kiütöttem) küldtem neki egy nagy fájl (27 GB) másolást + sync a végén és úgy 241 MB/s jött ki a HC560-on. Nyilván töküres a 20 TB-s disk úgyhogy ezt a számot úgy kell nézni. Specifikáció szerint egy picit halkabbnak kéne lenni a 20TB-nek, de ezt hallás alapján nem tudom megerősíteni. Melegedni meg kb. ugyanúgy melegszenek (mindkettő 9 tányéros). Utóbbi pár hétben amúgy HC550-et is megdolgoztattam kicsit és még sok "kis" fájl esetén (0.5-3 MB) is egész elviselhető a sebessége, néha mondjuk olyankor átmegy kávédarálóba a hang .
[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: Forza Audioworks - Copper Series IEM Mk2 IEM kábel
-
Pityu.
nagyúr
válasz Piftuka #71291 üzenetére
Ennyi erővel ha működés közben lerántod a külső tokos hdd-t vagy leborítod a dokkolót akkor is megsérülhet a hdd. Nekem annyira kell a gyors csatlakozás míg adatot rakok rá át lerántani meg nem fogom. Nem rosszabb ez a csupasz csatlakozás sem.
-
-
Fehérsólyom
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat tibaimp, Lauda és King Unique!
A meglévő, jó minőségű 2,5"-os külső rack (ház) és a fizikai méretek miatt preferálom a 2,5"-os vonalat, de megértettem ennek a kategóriának a gyengeségeit.
My Passport és SSD irányába nézelődöm tovább. -
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71283 üzenetére
Az a régebbi 1TB-os Black, valószínű alapból is lassabb, mint az új, mostani HDD-k.
Az enyém már új szériás, pár éves csak, és csak példaként hoztam fel, gondolom ezt kell megfizetni a Black szériában az 5 év gar mellett. De ennek az is az ára, hogy hangosabb is.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71281 üzenetére
Nekem bőven elég a lila írása olvasása is mert jobb mint az smr-eseké.Szerintem lehet ki sem használom vagyis lehet nem is érzem a blacket mit tud vagy franc se tudja letölteni szoktam sok mindent meg játszani néha meg filmezni róla.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71275 üzenetére
Illetve még annyit, mivel WD Balck-et akartál venni, most megnéztem azonos programmal és beállításokkal, ezt tudja egy 65%-on teleírt WD Black 4TB, gondolom ezt kell megfizetni!
Üresen ez simán ~240-250MB/sec volt, csak az a mentés már nincs meg.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71277 üzenetére
Nem éreznél semmit. A játékok kicsivel lassabban töltődnek be, de elenyésző!
Örülök, hogy eddig bevált!szerk:
Amikor elkezd megtelni a HDD-d, a sebességek is elkezdenek csökkenni! Ezen ne lepődj majd meg.[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Pityu.
nagyúr
Olyan halk a lila hdd,hogy esküszöm elgondolkodtam,hogy lehet a blacket kéne megtenni adatmentő hdd-nek.Hihetetlen.
Éreznék valamit abból,hogy csak 5400-as fordulaton üzemel a wd purple?Például játékok alatt vagy film nézés közben vagy ilyesmi?Hát nekem most le is esett az állam tőle.
Most 1 hétig tesztelgetem.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Igen, nyilván, az adatlapján is max. 175 MB/s van megadva a szekvenciális adatátvitelre.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Piftuka #71270 üzenetére
Piftuka: Én is dokkolót használok és külső 3,5 colos házakat , csak nézegettem a fenti "kábeles" megoldásokat, de nem találtam eléggé biztonságosnak, mert ha "menet" közben véletlenül a HDD meglökődik, lehet annyi lesz neki! Én is egy hasonló clone módos dokkolót vettem, jó az.
Pityu.: Hajrá
-
King Unique
titán
válasz Fehérsólyom #71251 üzenetére
Ha csak havi 1x lesz használva a HDD adatmentésre és akkor sem túl nagy adatmennyiség lesz egyszerre rámásolva (ráírva), akkor akár a WD10SPZX is megfelelhet arra a célra.
Ha gyakran lenne használva a HDD és nagyobb adatmennyiség ráírva egy-egy alkalommal, akkor viszont már problémásabb lehet az SMR miatti belassulás írásnál, illetve akkor sem feltétlen minden esetben azonnal és tartósan jelentkezve, amiről már volt szó itt.Másik opció CMR HDD-t venni, ami nem lassul be a rögzítési technológiából adódóan úgy, mint az SMR. Bár ha kevés a szabad terület, lemez eleje helyett a végét kell írni, töredezett a fájlrendszer, stb., akkor nyilván a CMR HDD is belassulhat.
Ha mindenképpen 2,5"-os HDD kell, akkor a WD10JFCX CMR modell, de amennyibe az kerül, annyiért már 1 TB-os 2,5" SATA SSD-t is lehet venni (példák), ami nyilván jóval gyorsabb.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Amartus #71248 üzenetére
How to format a new hard drive on Windows 10
Windowson is értelemszerűen GPT séma szerint kell inicializálni 2 TB-os tárolókapacitás felett, majd particionálás és gyorsformázás NTFS-re.
Default cluster size for NTFS, FAT, and exFAT
Jó az alapértelmezett foglalási egység, amit felajánl a formázásnál a lemezkezelő, vagyis NTFS fájlrendszernél 16 TB-ig 4KB. A nagyobb foglalási egységnél a fájlok helyfoglalása és ezáltal a veszteség is nagyobb lesz, lásd a
cluster size)/2 * number of files
képletet. -
tibaimp
nagyúr
válasz tibaimp #71258 üzenetére
Közben lejárt a szerkesztési idő, mire megtaláltam!
Én ilyesmiket nézegettem magamnak, látható, hogy külön USB-n kapja az áramot, illetve a másik 3,5 colos HDD-khez is használható, mert külső konnektoros. OK, hogy ezáltal kevésbé "kényelmes" a használata, de ezzel szemben viszont megbízhatóbbak. (ezek csak példák!)
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71253 üzenetére
Ez is jó lehet, de csak 2,5 colos HDD/SSD-khez max, mert a 3,5 colos HDD-k esetében külön konnektoros 230V-os tápcsatlakozó szokott lenni, az adja az áramot nem az USB-n keresztül kapja (legalábbis én még nem láttam olyan 3,5 colos HDD külső házat/ilyen csatit, ami nem konnektoros, szerintem nem is létezik).
-
ricsip
addikt
válasz Ramirex #71249 üzenetére
miért nem az x18 18TB-at vetted, arukereső szerint kb. mindenhol olcsóbb mint az a 16TB változat?
A klattyogás kérdésedre meg esélyes hogy az alapértelmezett energiatakarékossági beállítás az okozója.
Ezt olvasd el: https://hup.hu/node/177062[ Szerkesztve ]
-
-
titán
Szia!
Igen. Szerintem egyébként sok értelme nincsen külön vinyót venni 2,5-es rackbe. Pár ezer forinttal drágábban kompletten kapsz 1tb-os külső merevlemezt. A my passport - ot ajánlanám belőle.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Az a gond a 2,5 colos HDD-kkel, hogy a mostanában kapható változatok 99%-ban SMR-esek, így íráskor a sebesség pár 10MB/sec-re lecsökken [link] , CMR-es változat meg nem nagyon van, illetve ha van is, annyiba kerül, mint egy 1TB-os SSD. Az a WD10SPZX [link] is SMR-es már.
Szóval én két (három) lehetőséget látok, vagy türelmes vagy és akár órákra otthagyod a külsőt másolni, esetleg SSD-ben gondolkozol, vagy veszel erre a célra egy 3,5 colos CMR HDD-t + külső házat.
-
Fehérsólyom
aktív tag
Sziasztok!
Havi gyakoriságú adatmentésre, külső rack-be, milyen 2,5"-os, 1TB-os HDD-t szabad venni? Mi az, amit ajánlotok? (Az összefoglalóban szereplő WD10SPZX még vásárolható, vagy azt már meghaladta az idő?)
-
tibaimp
nagyúr
válasz Szinyák #71246 üzenetére
Szinyák: A szokásos, WD Purple, WD Red Plus, ezek igazán csendes HDD-k, 3 év gar, CMR.
Az, hogy például a Purple szériából a WD63PURZ, WD62PURZ vagy WD60PURZ kb. mindegy. A 62/63 újabbak és mivel a tömegük rendre kisebb, gyanítható, hogy ugyan azt a kapacitást kevesebb tányérból oldották meg.Cry0: nem azért írtam, csak gondoltam szólok , főleg ha követni is szeretnéd a számok alakulását. Célszerű időközönként egy-egy screenshot-ot készíteni róla, így látod a különbséget.
jovás: nincs mit
Amartus: a nagy kapacitású HDD-ket, de ez már 2TB-tól ajánlott , eleve GPT-ben kell particionálni. Azt, hogy szétdarabolod-e, én nem tartom jó ötletnek, de a felhasználótól függ, ahogy tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Ramirex
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy ilyen HDDt: Seagate Exos X16 16TB 7200rpm 256MB SATA3 ST16000NM001G. HD-Sentinel szerint teljesen jó. Visztont nagyon furcsa, hogy idle állapotaban úgy hogy nincs rajta adat mozgás és úgy, hogy tök üres 10-15 másodpercenként kattan egyet! Szerintetek ez normális? Nekem még nem volt ilyen tapasztalatom más vinyókkal. Köszi előre is.
-
Amartus
senior tag
Kb. hét évesek a merevlemezek a gépemben, így lassan nézhetek újakat, bár a Sentinel szerint kutya bajuk.
A particiónálásról most, a nagy kapacitású lemezek korában mi a javasolt? Kell még arra figyelni, hogy ne legyen lehetőleg egy bizonyos méretnél kisebb, mert akkor nagy lesz a hely veszteség is?Istenem, tele van csillagokkal...
-
Szinyák
őstag
Sziasztok.
6TB-HDD általános felhasználásra adat tárolás / torrent filmek ,zene stb milyen típust ajánlatok ?
Lényeg megbízható és csendes legyen .Köszönöm előre is.
Szinyák
-
ricsip
addikt
az #199 Ultra ATA CRC error counter lesz a gyanús, és valószínűleg hibás SATA kábel vagy az eszköz v. alaplapi SATA csatlakozó lehet a hibás. Ha már eleve így nézett ki mikor használtan vetted, és nem romlik tovább az állapota, akkor lehet h. nincs nagyobb baj. Érdemes folyamatosan monitorozni.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
TBT
addikt
válasz tibaimp #71231 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ! Inkább halk legyen, nem kell hogy gyors és hangos legyen. Csak adattárolásra és mentésre használnám, játékra van 1 TB SSD a gépben.
Ez a verzió akkor ajánlott kategória?
[link]"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
tibaimp
nagyúr
WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf NAS ezek CMR, nem kevert szériák (SMR-CMR), 3 év gar, a WD-k halkabb típusok.
Drágább változatok, gyorsabbak, de hangosabbak is valamivel, WD Black, illetve az Enterprise szintű HDD-k, Seagate EXOS, WD Gold/Ultrastar (a Gold kifejezetten hangos), Toshiba MGxx széria, ezek CMR, 5 év gar, nagy terhelhetőség, írástűrés.
Hangosság fontos (asztalon van a gép), vagy az 5 év gar kell?
[ Szerkesztve ]
-
TBT
addikt
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani nekem egy megbízható 2-3 TB-os merevlemezt munkára és adattárolásra?"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
tibaimp
nagyúr
Én azt nem venném, főleg nem NAS-ba, mert SMR-es!
Olvasd el az 1-el fentebbi HSZ-t, ott vannak a linkek is hangosságra és a Red Plus széria számai is az Adatlapon! Azok közül válassz, mert azok CMR-es változatok.
[ Szerkesztve ]
-
ace05
senior tag
Helló, szeretnék venni egy WD red WD60EFAX meghajtót. Asztali gépre megy adattárolásra.(PLEX). Mennyire hangos? Azért kérdezem, mert a szobámban van a gép és hallottam, hogy a nasba készült merevlemezek hangosabbak az átlagnál.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Piftuka #71222 üzenetére
Ahogy Lauda kolléga írja, attól függ rászánod-e a pénzt, ez [link] a jó Red Plus, vagyis a WD40EFZX jelzésű, a sima Red nem jó! Vagy a Purple 3TB, ahogy nézem a linkedet, tényleg nem rossz az ára, de ezt már Te döntsd el .
Amúgy az egész Red Plus széria CMR, itt az új adatlap is: [link]
Az itteni tapasztalatok jók a Red Plus-okról hangosság szinten is, ráadásul ezek a nagyobb és jellemzően 7200-as HDD-kre írták: [link] , [link][ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Az asztali számítógépembe szeretnék vásárolni a jelenlegi 3 TB-os WD "Purple" mellé egy 4 TB-os változatot, klasszikus adattárolás feladatokra, maximum 40 egynéhányezer forintért.
Sajnos a 4 TV-os "Purple" már vagy 2 hónapja nem szerepel az ALZA kínálatában! (Sok darab ajándékba kapott ALZA kuponom van, azért ott szeretnék vásárolni.)Mivel azzal HDD-vel nagyon elégedett vagyok a "Red" sorozatot néztem, de azt nem ismerem. Olvasom tibaimp fórumtárs hozzászólásában, hogy nem mindegyik CMR-es... az nem jó.
Ebből a kínálatból melyik "Red" modellt szabad megvásárolni? -->
[ALZA - WD Purple & Red kínálat 3-6 TB]A lényeg, hogy a "Purple"-höz hasonlóan csendes, megbízható eszköz legyen.
Ha azt mondjátok, hogy a "Purple" jobb, akkor elengedem a 4 TB-ot, és maradok egy újabb, 3 TB-os "Purple" modellnél. (Az is jó áron van most náluk.)
Köszönöm a segítséget előre is!
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71215 üzenetére
Az CMR-es, az jó, veheted! [link]
A lila széria, az egész csoport CMR, gyárilag nincs megkeverve. Ilyen még a Red PLUS is, a "sima" Red kevert széria.szerk:
A chace nem sok mindent számít, de persze a több az jobb.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz Pityu. #71215 üzenetére
Azt hiszem lehet meg van a kiszemelt hdd Western Digital WD Purple 3.5 2TB SATA (WD22PURZ) az ára se rossz és szerintem el lennék +2tb-n meg a 256mb chace se rossz 5400fordulat mellé és az adatlapján cmr szerepel.
Jól járhatok ezzel a hdd-vel?[ Szerkesztve ]
-
-
Pityu.
nagyúr
válasz tibaimp #71210 üzenetére
Nézegettem még pár hdd-t cmr-eseket itt a hardveraprón
-3év garanciával Western Digital WD20PURZ 2TB 20EFt-Aztán van ez Western Digital WD Purple 3TB(WD30PURZ) de sajnos hiába új ez csak pár nap próbagaranciás kár érte pedig 3tb már tekintélyes hely 18EFt ért nem lett volna rossz.
-Ez is zsír új 25EFt de ennek a garanciájáról még jelenleg nem tudok semmit ha van WD Red 4TB 3.5" 5400rpm 64MB SATA WD40EFRX
-Akkor van ez WD40EFAX: 33999 Ft ez is bontatlan 2025-ig van garancia
tudom mind 5400 fordulatos de adatmentésre jók lennének nem,néha néha elő elő venni?Meg ugye bolti ár alatt vannak jóval ami barátibb.
Ez most nekem sajna túl drága,de azért köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
válasz KAMELOT #71208 üzenetére
Azért amit írsz egy komolyabb tétel,nekem most nincs annyi felesleges pénzem. A black 2tb most kb boltban 51000Ft től kezdődik amit meg találtam a 2 év garanciával meg csak 35000Ft nekem az a 16000ft azért nem kis különbség csak így minusz 3 év garancia.
-
ricsip
addikt
-
Pityu.
nagyúr
Ha mondjuk adott egy wd black 2TB hdd új de nagyker csak 2 év garanciát ad attól még él az 5év gyári garancia?
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Pityu. #71201 üzenetére
A régebbi szériákkal voltak gondok, de ez az újabb széria nem rossz. Az, hogy mennyit bír, megint csak "költői kérdés", mert ezt senki nem fogja tudni. Esetleg a [Backblaze] listáiban lehet csemegézni.
-
Pityu.
nagyúr
Ez SEAGATE 3TB HDD ST3000VX009 cmr hdd de egy ilyen bír annyit mint egy wd hdd?Mert a seagate hdd-kről sok rosszat olvastam már.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen monitort vegyek?
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VoIP - mélyvíz (Asterisk és társai)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...