- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #67896 üzenetére
+ Lásd korábban a téma topikjában leírtakat, lehet a garanciaidőnél itt is a 3 év úgy jön ki, hogy a kötelező 1 év jótállás + 2 év szavatosság.
Oké, ha SSD helyett biztosan HDD kell és elég 1 TB, nem gond az SMR stb., akkor jó választás a WD Black. Igen, néztem ott, ahol a 3 év gyártói garancia megnevezés nyilván fals, amikor eleve 5 év az EMEA régióban is...
-
Cruising6
csendes tag
válasz
King Unique #67896 üzenetére
Ipontól rendeltem, az legalább 3 év garanciát írt. Biztos jobb minőségű alkatrészekből van ha 3 évvel több gart mernek rá vállalni mint a az olcsóbb blue sorozat. Köszönöm szépen a segítséget.
-
King Unique
titán
válasz
Cruising6 #67895 üzenetére
Ha megnézed a WD Warranty Policy weboldalt, akkor a Black, azaz a WD10SPSX esetében az EMEA régióban is 5 év gyártói garancia van, vagyis normál esetben a hazai boltoknak, webáruházaknak is annyival kellene árulni. Ahol nem, meg ahol csak 2-3 évvel, akkor az egyértelműen az adott bolt, webáruház sumákolása, meg ugye ki tudja honnan, milyen beszállítótól szerzik be egyes helyeken... Ezért is célszerű vásárlás előtt megfelelően tájékozódni és lehetőség szerint olyan helyen vásárolni, rendelni, ahol megadják a normális garanciaidőt (5 év). Ahol csak pl. 3 évet adnak, ott jó esetben (ha a WD weboldala 5 évet ír) a fennmaradó 2 évben még opció lehet az RMA, de akkor azt magadnak, saját költségre kell intézni.
-
Cruising6
csendes tag
válasz
King Unique #67894 üzenetére
5év gar? Hol lehet annyival rendelni? 3 lenne az Aqua-nál de akkor nem küldöm el a rendelést
Vágom az SMR-t, de kicsi az 500Gb.
-
King Unique
titán
válasz
Cruising6 #67893 üzenetére
Most ha biztosan (?) HDD kell és nem pedig SSD, akkor az 1 TB-os WD10SPSX - amire amúgy hivatalosan 5 év gyártói garancia van - is megfelelhet a célra, viszont ez szintén SMR.
Mondjuk a 2,5"-os WD Black sorozat esetében nincsen 2 TB-os modell, annál nyilván nem téma.A 2 TB-os SMR-es Blue esetében meg annál is ugyanúgy 1 TB-os lemeztányérok (2 db) vannak és aszem az adatsűrűség is megegyezik, szóval ilyen téren nem mondanám kevésbé megbízhatónak, mint a szintén ugyanilyen típusú 1 TB-os modelleket, meg ugye tárolókapacitástól függetlenül 2 év a gyártói garancia, stb.
-
Cruising6
csendes tag
válasz
King Unique #67891 üzenetére
BLACK 1TB - WD10SPSX Rendelek egy ilyet legalább 36 hónap a gar. Ez van, kicsi az 500gb. Gondolom a 2TB-oson nagyobb az adatsűrűség még nagyobb az esélye, hogy bekrepál
-
King Unique
titán
válasz
Cruising6 #67889 üzenetére
Ha figyelmesen olvastál, akkor arról volt szó, hogy a WD-knél mi a helyzet fejparkolás kapcsán, wdidle3 mellett hogyan lehet egyéb módon mérsékelni/tiltani, mennyit bírhat ki egy 2,5"-os merevlemez általánosan, stb...
Igen, a Toshiba kínálatában az L200 sorozatnál van CMR-es merevlemez, de csak az 500 GB-os 7 mm magas, az 1 TB-os már 9,5 mm, vagyis az utóbbi nem férne bele a laptopba.
Hogy HDD/SSD legyen-e, azt eleve el kellene dönteni, ahol ha a "Milyen SSD-t vegyek?" topik helyett eleve itt tetted fel a kérdést, akkor elvileg már megszületett a döntés.Ha nem és inkább SSD (2,5" SATA) kellene + belefér az anyagi keretbe, akkor meg irány a másik topik, ahol az SSD nyilván jobb választás lenne sebesség szempontjából (is) akármilyen CMR/SMR HDD-nél, valamint akár torrenthez is jó lehet egy magasabb TBW-vel rendelkező modell.
-
Cruising6
csendes tag
válasz
King Unique #67887 üzenetére
De a HGST olyan volt, hogy ha parancssorból nem kapcsoltam ki a parkoltatást nem tudtam filmet nézni mert akadt a videó! Nem túlzom el, ez így volt! Én nem akarok ilyet magamnak soha többet. Ha nem hiszed visszacsavarozom bele és levideózom. Mikor ráklikkelte a D meghajtóra 2s ig vártam míg megnyitotta, közben hallottam ahogy felpörög ez a vacak.
Toshibának van egyedül 7mm CMR-es 2,5" HDD-je. Erről mi a véleményetek? Inkább elég az 500GB-is. Vagy Torrent letöltéshez rakjak bele SSD-t? -
King Unique
titán
válasz
Cruising6 #67880 üzenetére
Kb. mindegyik 2,5"-os, 5400-as HDD parkol, ezen feleslegesen rugózni. Kikapcsolni véglegesen meg max. firmware szinten lehet, de pl. a WD-knél a wdidle3 tool már elég muzeális és a legújabb merevlemezeknél nem feltétlen működik jól. Másik opció 3rd party szoftverrel mérsékelni/tiltani a parkolást, lásd egy korábbi válaszban leírtakat. De az meg a másik, hogy a parkolások és az indulások / leállások számát sem feltétlen kell túlaggódni, előbbiből névlegesen 600 000-et, utóbbiból pedig akár több 10 000-et is kibírhat egy 2,5"-os merevlemez (példa). + Van ezekre általánosan 2-3 év gyártói garancia, ahol ha az a HGST HDD-nél már rég lejárt, sőt annak akár többszöröse is, akkor annyira nem kell meglepődni, ha gond van vele, meg nyilván nem fog örökké hiba nélkül működni...
Ha 7 mm magas 2,5"-os HDD kell a laptopba, akkor a linkelt WD10SPZX egynek jó lehet. A hátrány ennél a típusnál (is) az SMR miatti belassulás, de ez is csak írásnál, meg ha gyakran történik írás és nagy adatmennyiségek másolása, akkor téma csak, ellenkező esetben nem. + A WD-knél támogatott a TRIM (lásd optimalizálás), az valamelyest javíthat ezen. Meg ugye ha nem opció a 9,5 mm-es HDD (WD10JFCX, ami amúgy túlárazott, annyiért már 2 TB-os WD20SPZX-et lehet venni), hanem csak a 7 mm-es, akkor más választás amúgy sincsen 2,5"-os fizikai méretben, kb. mindegyik SMR.
-
Cruising6
csendes tag
Még valami eszembe jutott ami nem a topic témája. Az hogy kikapcsolgattam egyfolytában a parkoltatást megrövidíthette ennek az ipari hulladéknak az élettartamát? Azt csinálja hogy nem tud felpörögni, de ha megkocogtatom utána a gép kikapcsolásáig hibátlanul működik. Szektor hiba nincs rajta, végigolvasta szépen az egészet.
-
Cruising6
csendes tag
-
ricsip
addikt
-
Cruising6
csendes tag
Sziasztok!
Z5K1000-1000 HGTS 7mm vastagságú slim 2,5" hdd-m végét járja. Ennek a hdd-n-ek volt egy olyan jellegzetessége, hogy kb 2s után egyfolytában parkoltatta a fejeket. Ami rendkívül idegesítő volt. Utódként tudtok esetleg olyat ajánlani ami nem ilyen?
Első blikkre erre gondoltam: https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/western-digital/blue-2-5-1tb-sata3-wd10spzx-p372549889/#termek-leiras
De sajnos láttam már WD-ből is ami csinálja az állandó parkoltatást.
Köszönöm a segítséget.
-
csibe1
addikt
válasz
Shinjike87 #67877 üzenetére
"Egyébként 2 TBs kellett és ár mindegy. Nem nagyon tud drágább lenni egy 20asnál. "
Ezt miből gondolod?
Egy 2TB-os WD Black (ha már játék, jó sebesség, megbízhatóság, több garancia, és az ár mindegy) nem nagyon áll meg 20 ezerből.[link]
-
Shinjike87
aktív tag
válasz
csibe1 #67876 üzenetére
Nem ajánlottak 2.5"-ost. Firecudát ajánlottak de csak 2.5-esben kapni, én ezt írtam. Továbbá a gépházban teljesen elérhető a 2.5-es SSD , ebből adódóan a hdd is szépen betolható lenne az SSD alá. De nem ez a fontosabb.
Mivel pedig 3.5esben nem kapni itthon, mint kiderült, sajnos marad más. Egyébként 2 TBs kellett és ár mindegy. Nem nagyon tud drágább lenni egy 20asnál.
-
csibe1
addikt
válasz
Shinjike87 #67868 üzenetére
"Elsősorban azért kérdezem, mert a kinézett (és több helyről játékra ajánlott Seagate FireCuda csak 2,5"-osban kapható), másrészt esztétikai szempontból előnyösebb esetemben."
Először is jó lenne tudni mennyit szánsz a merevlemezre, és mekkora tárhely kell.
Milyen helyekről ajánlottak egy 2,5"-os merevlemezt játékhoz asztali gépbe? (már csak kíváncsiságból)
Mit takar az esztétikai szempont?
Miben esztétikusabb egy 2,5"-os merevlemez egy 3,5"-osnál? -
Shinjike87
aktív tag
válasz
tibaimp #67874 üzenetére
Ricsip kolléga az imént írta, hogy az SMR-es vinyóknál akkor érezni belassulást, ha nagyméretben írok rá egyidőben, olvasásnál meg minden OK. Egyébként egy 8 éves Samsung HDD-t váltok le, annál még a pórnépnek szánt mai HDD-k is előnnyel bírnak, nem? A játékra szánt kifejezést ne úgy értsd, hogy 4K full beállítások mellett streamelek, közben fut a torrent - meg mit tudom én még mi az, amihez nem értek, de terhelné a vinyót -, hanem átlagos gaminget. Kocajátékos vagyok, aki kipróbálja az újat, de nem maximalista.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Shinjike87 #67873 üzenetére
-
Shinjike87
aktív tag
válasz
tibaimp #67872 üzenetére
Köszönöm válaszod. Sajnos nem elég az 1TB, így az SSD kilőve egyelőre nála, külföldről meg nem szeretnék rendelni. WD-ben folyamatosan csalódtam az évek folyamán. Most éppen egy WD Red-et cserélek (mert azt mondták a boltban, hogy ha már véletlen ezt vettem az se baj - viszont kikapcsolásnál rettentő súrlódó hangot hallat 2-3 mp erejéig. Ez elvileg normális - tájékoztatott a webshop -, de utánaolvasva, mivel nem mindenkinél jelentkezett, másoknál idővel hangosodott, míg a WD meg egyetlen egy kibaszott hivatalos tájékoztatást nem írt erről a jelenségről, így visszaküldtem.
Maradt egy Barracuda, jó lesz az egyelőre. Ha meg majd fejleszteni akarok, veszek SSD-t, most sajnos nem futja 2 TB-s minőségi darabra.A lényeg a mondandódból számomra az, hogy ne vegyek 2,5"-ost.
Köszönöm segítséged.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Shinjike87 #67868 üzenetére
Amúgy létezik 3,5 colos Firecuda is, de csak 2TB-ig [link]
Én erre a célra inkább egy 1TB-os SSD vennék, vagy nagyobb kapacitású 3,5 colos, mondjuk WD Black HDD-t.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
TaylorXIII #67864 üzenetére
A 3TB Toshiba P300 még benne van az Ajánlóban, mert az még nem SMR-es! A P300-as szériában a 4-6TB-ig SMR-es, ezért sem ajánlott.
Ha a 3TB Toshiba P300-ra van pénzed, nyugodtan veheted azt is, max 2 év garral kapod, nem 3 évvel, mint a WD Purple lenne, de mivel az is Ajánlott, így nyugodtan veheted
.
Nekem is van itthon még az előző szériás Toshiba-kból 3 darab is, és teljesen rendben vannak, igaz már csak 2x mentésre használom azokat. -
TaylorXIII
őstag
válasz
ricsip #67869 üzenetére
Értem. Akkor így nézve azzal a WD blueval sem kéne bajnak lennie. Értem, hogy a green is blue lett de utolsó karakter X szóval az elméletileg ugyanúgy blue mint a WD10EZEX mivel az összefoglalóban az van, hogy a greenek Z végződéssel kerültek be a blue termékcsoportba. De alapvetően a Toshiba P300 3TB tűnik elég jó választásnak számomra. Meg ott van még ugye az ajánlott WD purple 3 év garanciával.
-
ricsip
addikt
válasz
Az SMR hátránya a folyamatos és nagymennyiségű írásnál jelenik meg. Azaz ha pl. rendszeresen nekiállsz 30-40 gigabájtnyi fájlokat írni rá együltő helyedben. Az SMR-es vinyók ezután kezdenek el fokozatosan egyre lassabban írni. Az olvasásnál egyáltalán nem jellemző h. észrevennéd az SMR miatti belassulást.
-
Shinjike87
aktív tag
válasz
benedekco #67801 üzenetére
Sziasztok, segítségeteket kérem, az összefoglalóban erről nem találtam infót. Véleményetek szerint egy 2,5"-os HDD ajánlott asztali gépbe, vagy mindenképpen 3,5"ost építsek be? Játékra lesz használva. Elsősorban azért kérdezem, mert a kinézett (és több helyről játékra ajánlott Seagate FireCuda csak 2,5"-osban kapható), másrészt esztétikai szempontból előnyösebb esetemben. Előre is köszönöm.
-
csibe1
addikt
válasz
TaylorXIII #67866 üzenetére
Megnéztem, ezen még nincs alaplapi SSD slot, de egy SATA3 SSD is jó hatással van a sebességre, főleg ha a gyakran használt programokat, játékokat is oda telepíted.
-
csibe1
addikt
válasz
" Most a wd greenen van a windows és nem tudom akarok-e még SSD-t is venni.
Nem tudom milyen alaplapod/oprendszered van, de már a sima SATA SSD is köröket ver a HDD-re rendszerbetöltéskor meg úgy általában is, de az alaplapihoz képest sehol sincs.
Szóval bőven megéri már egy 128GB-os SSD is, mert sokkal gyorsabb lesz az egész rendszer meg a programok indulása. -
TaylorXIII
őstag
válasz
tibaimp #67858 üzenetére
El is töltöttem már jó pár órát a tájékozódással. Látom, hogy a Toshiba P300 3TB az ajánlott pl. és jó árban is van. A WD purplek specifikációit is nézegettem. Igen, valóban kéne makd csinálni egy biztonsági mentést😁
ricsip: Egyik sem. Az, hogy 7200 RPM-es és jó bluenak tűnt mint a WD10EZEX. Van is olyan nekem. Viszont ezt a WD20EZBX specifikációk alapján gyorsnak láttam és gondoltam ha van egy bluem akkor lehetne ez is blue. De azt, hogy SMR-es azt sajnos eddig nem tudtam, hogy nézni kéne. Ha jól olvastam az a véletlenszerű olvasási sebességre hat ki. Megnéztem a 2Tbos alap használatra ajánlott 3,5" vinyókat de a HGST és a WD Black és a Seagate ahogy néztem elég magas áron van ha van éppen valahol. Annyit nem költenék erre. 20k körül gondoltam és ezért szimpatikus a Toshiba P300 3TB meg néztem a WD purple vinyókat is.
csibe1:Játékra, de csak keveset. Inkább film, youtube, adatok tárolása. Most a wd greenen van a windows és nem tudom akarok-e még SSD-t is venni. Szóval jobb lenne ha minél gyorsabb lenne. Igen, WD purplet ajánlotta már más is. Amellett meg az szól, hogy minden bizonnyal tartósabb.
Sordoran::Én a WD10EZEX-szel megvagyok, hiába blue. De akkor te is a purplet ajánlod, rendben.
-
Sordoran
addikt
válasz
TaylorXIII #67856 üzenetére
A WD blue a WD termékek alja, nem ajánlott. Legfeljebb egy PC-be kizárólag játékok tárolására (mivel 7200rpm, és ha elszáll a játékok újra letölthetőek, de ha bármi fontos lenne rajta akkor eszedbe se jusson).
Az összefoglalóból válassz inkább, a purple rendben van tárolásra. -
csibe1
addikt
válasz
TaylorXIII #67853 üzenetére
Amúgy mire használnád konkrétan?
Mindenképpen kell a 7200-as fordulat?
Ha nem akkor inkább a Purple, szerintem.
Nekem van 3 db, 2db 3TB-os, meg most lett egy 4TB-os.
Ebből 2db dokkolóban, egy meg külső házban.Ezt a Blue-t én inkább kihagynám.
Egy 2TB-os Purple (WD20PURZ) nem sokkal drágább, ha csak tárolásra kell. [link]
Ebben a 4 webshopban megadják a 3 év garit, a többit nem néztem:
[link]Amúgy meg azt sem írtad mekkora összeget szánnál a vásárlásra.
Ott a 3TB-os Purple, nem sokkal drágább: [link] -
ricsip
addikt
válasz
TaylorXIII #67856 üzenetére
Mi volt az oka ami miatt "megteszett"? A színe v. a doboza? Csak mert a wd blue az a régen wd green-nek nevezett belépőszíntű hulladékselejt széria mai megfelelője. Ami tetű sunyi fogyasztóátbaszó szemétséget a wd fennállása során kitalált, pl. a 3 másodperc után mindig parkoló fej, a változó fordulatszámmal cigánykodás, és hasonlók leginkább a green és blue szériák jellemzői voltak.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Ha ez a mostani HDD-d 2TB-os, akkor én már a jövőállósága miatt, minimum 3TB méretűt vennék (de lehet 4TB, ha rászánod a pénzt). Az Összefoglalóban írt HDD-k mind jók, nézd meg.
Mostanában a "favorit" a WD Purple sorozat, mert 3 év garos, 5400-es tehát halk, nem drága, alap üzemre is tökéletes.szerk:
Arról a meglévő HDD-ről, meg sürgősen készíts biztonsági mentést, mert ha ne adja Isten, holnap meghal, egy szavad nem lehet! -
ricsip
addikt
válasz
wd blue az új wd green mar sok éve
-
vilga
tag
válasz
Az green-em 10. évében hunyt el, HD sentinel mit mond?
-
TaylorXIII
őstag
Sziasztok!
Van nekem egy WD WD5000AADS-00S9B0 vinyóm amit 2011 óta használok. 507157 a load/unload cycle counts rajta Aida szerint. Ahogy néztem gyártó 300000-t ír rá. Kellene lassan aggónom miatta? Néztem vinyókat és ez mondjuk megtetszett.
WD Blue 2TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA WD20EZBX
Ez jó vétel lenne? Ha nem akkor mi lenne jó?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bestbuy játékok
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Patikamérlegen számolgatják az iPhone 17 Air komponenseit
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest