-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
djzolee91
tag
Sziasztok!
Létezik manapság a piacon olyan cmr-es 1TB-s hdd ami 7200 rpm-es, nem kicsi a cache-je és megbízható?
Előre is köszönöm!
-
Dzsekó
addikt
válasz
genlog #66546 üzenetére
Egyrészt a Red-nek nagyobb a vásárló rétege a NAS miatt, tehát többen veszik. Hülyék lennének olcsóbban adni. Másrészt az SMR Red bevezetése óta a CMR Red árát felvitték, hogy aki "extra" CMR-t akar, az fizesse meg. Az más kérdés, hogy Purple maradt CMR... Amíg nem volt SMR, addig kb. Egy árban volt a Red a Purple-el, utóbbi volt olcsóbb egy ezressel kb., ami elhanyagolható.
-
Dzsekó
addikt
válasz
vadkan03 #66544 üzenetére
2-6TB-ig EFAX széria felejtős az SMR miatt. Egyik irányban majdnem 0-ra belassul a másolás (ketten már panaszkodtak itt rá).
EFRX nem tud többet, csak más picit. 600000 fej parkolást bír, Purple 300000-et, de viszont Purple nem parkol. Valamint Purple támogat egy Streaming Command Set parancsot, amit kamera rendszer ha aktivál, akkor figyelmen kívül hagyja az írási hibákat. Ez NAS-ban nem aktiválódik és folyamatosan megy a HDD, tehát Purple is jó oda.
A 4TB-os Ironwolf-ban van rázkódásvédelem beépítve, szóval az sem rossz alternatíva. Igazából ha jóval olcsóbban találsz Purple-t, akkor az is jó, de ha nem, akkor Seagate sem rossz választás a rázkódásvédelem miatt.
Az én sorrendem: Purple (ha olcsóbb), Ironwolf, Red EFRXSzerk: Seagate-nél a Barracuda-kal volt gond, azok most sem olyan jók. Ironwolf, Skyhawk mindig is jók voltak.
-
vadkan03
újonc
Sziasztok!
Csupán nyugtázást szeretnék kérni, hogy nem nyúlok túlságosan mellé.
NAS-ba menne a vinyó, ami megállás nélkül megy.
4T egyelőre elég.A szakikat olvasva,a WD Purple is jó lehet erre a célra. Miben másabb ilyen felhasználás mellett a RED?
Nem akarok 5K-n spórolni, ha a RED tutibb.
Persze, ha nincs adatbiztonság tekintetében különbség, ha csak egy mezei NAS-ban pörög, akkor nem szeretném "feleslegesen" kiadni ezt az összeget.
Jobbára fel-letöltés, meg media szerónak van használva.4T WD WD40PURZ
4T WD WD40EFRX
4T Seagate ST4000VN008Egyáltalán azt sem tudom, hogy megbízhatóság terén hol áll most a Seagate. Ezer éve nem vettem olyan vinyót. Mert egy időben toltak pár katasztrofális szériát (a felvásárlásaik után); és inkább a WD-re szavaztam azóta.
Másrészt ez az új technológia a WD EFAX szériában nagy szívás? -
XZoli
aktív tag
Most jól jött a tegnapi logisztika után, hova mentsek le 3TB adatot a ezzel raktam vissza. Szépen sorba visszamásolt mindent.
-
King Unique
titán
válasz
Dzsekó #66539 üzenetére
Ezt én pontosan tudom, nem véletlenül írtam.
Ha kiveszi a HDD-t ez eredeti külső házból, akkor azt általában újra is kell inicializálni és utána jön a particionálás + formázás, ha USB-n netán eltérő logikai szektorméretet használt a merevlemez és/vagy hardveres titkosítás volt, akkor meg pláne. Illetve az utóbbiakra értendő, hogy a művelet előtt ne másoljon rá semmi adatot, mert utána azokhoz nem fog tudni hozzáférni a PC-ben SATA-n, max. az eredeti külső házban.
Igen, mármint ha kiszereli és utána visszaállítja mindenféle külsérelmi nyom nélkül, mert volt már rá példa, hogy pár apró karcolás miatt egy belső HDD-nél is megtagadták a garanciális cserét. -
Dzsekó
addikt
válasz
King Unique #66538 üzenetére
Csak a 3,5"-osokat hackelik így, 2,5"-os nem lehet a ráintegrált USB miatt, arról nincs fent neten egy videó sem, mert nyilván nem lehet.
Ha visszaállítja az eredeti állapotot törés nélkül, akkor nem feltétlenül ugrik a garancia. És aki ilyenre adja a fejét, az vásárlás után ezt megcsinálja, és asztali gépben particionálja a HDD-t, tehát nem lesz adatvesztése. A csavarhely is áthidalható probléma, 2 csavar is tart. -
King Unique
titán
válasz
Dzsekó #66537 üzenetére
Nyilvánvaló, hogy leginkább ezért veszik és csinálják ezt egyesek, de ez így akkor sem teljesen oké, mivel eleve külső és abból is gyárilag készre szerelt modell, aminél már maga a HDD sem éppen szokványos minden téren, lásd csavarhelyek és 3,3 V pin reset, + a házilagos megbontás és szétszerelés garanciavesztéssel járhat.
+ Ha My Book sorozat, akkor azoknál még hardveres titkosítás is van, vagyis adatot ne másoljon rá előtte, mert az eredeti házból kivéve a HDD-t utána nem fog tudni hozzáférni a fájlokhoz. Meg ez a kivesszük a HDD-t és betesszük a gépbe is max. a 3,5"-os WD külsőknél lehet opció, a 2,5"-os típusok viszont rendszerint eleve integrált USB-sek, azoknál emiatt alapból felejtős.
-
Dzsekó
addikt
válasz
King Unique #66536 üzenetére
De ez így ócóbb, mintha belső HDD-t venne. A magyar ember meg találékony. De külföldön is rájöttek erre, látva a sok videót a hackelésről.
-
King Unique
titán
válasz
scott_free #66528 üzenetére
Technikailag nyilván megoldható pl. ehhez hasonlóan, nincsen összehegesztve, viszont a 3,3 V pin resetre szükség lehet. Egyébként meg ez egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami normál esetben nyilván nem arra való, hogy otthon szétszerelje a kedves user és kivegye belőle a HDD-t kockáztatva ezzel az esetleges garanciavesztést is, az utóbbi célra belső, nem pedig külső merevlemezt kell venni és használni, ennyi.
-
scott_free
senior tag
válasz
Dzsekó #66532 üzenetére
és #Lauda is:
köszi, közben megtaláltam az infót én is: How to Fix the 3.3V Pin Issue
Elvileg egy sima molex-sata átalakító is megteszi, viszont a csavarhelyek közül a középső hiányzik, ahogy látom. (bár gondolom, hogy 2 csavarral sem mászik el sehová) -
Dzsekó
addikt
válasz
Nem is olyan régen volt erről szó...
-
válasz
Szia! Először is szét kell szedni hozzá a házat, majd utána a csatlakozókat szétherélni, hogy tudd asztali gépben használni. Ezek után el tudod dönteni, hogy megfelel-e majd a vinyó a garanciális feltételeknek később.
-
scott_free
senior tag
Sziasztok,
egy ilyenből ki lehet szedni a wincsit és gépben használni? (úgy, hogy a gari is megmarad?)
Elég jó áron van: Western Digital 8TB Elements USB3.0 -WDBWLG0080HBK-EESN -
kromatika
veterán
válasz
Dzsekó #66488 üzenetére
Szia.Még egyszer köszi a választ.De változott a helyzet.Szóval továbbra is PS! Pro ba akarok 1TB HDD-t,/tudom az SSD lenne az igazi,de az most anyagi okokból nem játszik/ főleg hogy találtam elfekvőben a családban 2 fajta 1 TB 2,5 ös HDD-t. Mind kettő 100/100-as,és kevesett futott. 1: HGST/Hitachi Travelstar 1TB 2,5" 7K1000 1000 SATA 3 7200rpm,32MB Cache.Úgy tudom hogy talán ez még nem SMR-es. 2:Toshiba 1TB MQ04ABF100 Fordulatszám 5400 rpm Cache mérete 128 MB.Nem tudom hogy ez SMR-es e,illetve hogy 128MB cache vs 32MB cache,vagy a 7200RPM vs 5400Rpm számít e többet a gyorsaságban.egyszóval melyik a gyorsabb e kettő közül,azon a területen amit a PS4 Pro használ?
-
XZoli
aktív tag
A két HDD közül melyiket válasszam Synology NASba kerül majd
WD Gold 4TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA 3 Arany WD4003FRYZ 57000Ft
WD Red Pro 4TB 7200rpm 256MB SATA3 WD4003FFBX 47000ft -
djzolee91
tag
válasz
Dzsekó #66520 üzenetére
A Seagate Barracuda Pro 1TB 7200RPM is SMR-es már?
Most látom, hogy sajnos igen.
-
Dzsekó
addikt
válasz
djzolee91 #66519 üzenetére
Elvileg a 7200RPM a gyorsabb, de így, hogy SMR lett a Seagate is, így a WD10JFCX-el jobban jársz. Persze így már tuti SSD-t vennék. Egy 5400RPM-es 2,5"-os HDD-re lassú lesz a renderelés szerintem. Úgy érzem, hogy a 2,5"-os HDD-k kora leáldozott, hogy az összes SMR lett és folyamatosan zuhan az SSD-k ára. Ha az írásmennyiségtől félsz, akkor Intel ipari SSD-t is vehetsz, használtan olcsó, és brutál írásmennyiséget (több PB) képesek elviselni (S4510, S4610).
-
Dzsekó
addikt
válasz
djzolee91 #66517 üzenetére
Ha csak az írási mennyiségtől félsz, akkor szerintem bírja az. Jó cucc.
Ha mégsem akarsz oda SSD-t, akkor a fenti WD Red az utolsó CMR mohikán.
Sajnos a 7200RPM-es Seagate ST1000LM049 is SMR lett. -
Dzsekó
addikt
válasz
djzolee91 #66515 üzenetére
Erre ezt tudom válaszolni.
1. Elvileg ugyanolyan a sebesség, mert az is Sata portra megy.
2. Én SSD-t tennék mindkét helyre, típust lásd linken.
3. Fenti linken a típusok.blendész: Mivel 7200RPM-es a Gold, ezért hangosabb, mint az 5400RPM-es HDD, valaki panaszkodott már, hogy hangos. Az egyes Gold példányoknak is eltérő lehet a hangjuk attól függően, hogy hogy sikerült a gyártásuk. Red és Purple írási hibát sosem tapasztaltam még asztali környezetben.
-
djzolee91
tag
Sziasztok!
Vinyó vásárlásán gondolkodok a laptopba a cd-s egység helyére, egy 1 TB-os 7200 rpm-esen.
Az lenne a kérdésem, hogy:
1. A laptopban (HP Probook 450 G1) a cd-s egység helyére tett vinyó írási/olvasási sebessége megegyezik-e a dedikált vinyó helyre pakolt vinyó sebességével?
2. Érdemes-e a cd-s helyre 7200 rpm-es vinyót tenni (adattárolás, játékok és videó renderelés lenne rajta)?
3. Melyik vinyó lenne erre ajánlott, ami megbízható is?Előre is köszönöm!
-
Dzsekó
addikt
válasz
LaMotta #66512 üzenetére
Intellipower csak marketing név. 5400RPM az.
Amúgy jó lesz ez, csak a bibi, hogy 2,5"-ban nincs 2TB-os CMR csak SMR. Amit az összefoglalóban találsz 2,5"-os HDD-k még CMR-esek, de csak használtban fogsz találni már csak. Továbbá 5400RPM-esek, így nem olyan gyorsak. Jobban jársz egy 2TB-os SSD-vel, csak az meg drága. Vagy USB3-ra 3,5"-os belső HDD házikóba.SunMount3r: Az SMR baja, hogy kitalálták, mindennél lassabb. És számomra a megbízhatósága is kérdéses hosszútávon. P300-ból a régi széria még CMR-es, de az új már SMR.
2TB CMR: HDWD120EZSTA (dobozos), HDWD120UZSVA Nem sokkal drágább a
3TB CMR: HDWD130EZSTA (dobozos), HDWD130UZSVA -
LaMotta
aktív tag
válasz
Dzsekó #66510 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Azt is, hogy rávilágítottál a figyelmetlenségemre, miszerint a 2,5"-es és >2 TB HDD-ből limitált a választék. Ezzel az SMR megoldással se voltam naprakész, hogy hátrány.
Ide jutottam, egyelőre:
- Rendszer: Samsung 860 EVO SSD
- Backup (prioritás): ST4000VN008, ST4000VX007, WD40PURZ, WD40EFRX (ez az Intellipower jó dolog?)
- Adatlemez1: Van ismert 2,5"-es 2TB a listában, ami nem SMR technológia? (Közben elgondolkoztam azon is, hogy a privát adatos az külső HDD lesz..)
- Adatlemez2 (prioritás): HUS726T6TALE6L4, ST6000NM021A, ST6000NE0023, WD6003FFBX.. -
SunMount3r
nagyúr
-
Dzsekó
addikt
válasz
LaMotta #66506 üzenetére
Köszönjük!
A hsz tetején ott a dátum, hogy mikor frissült a téma összefoglaló.
Rendszerlemez 2,5": Samsung 860 EVO SSD
A másik háromhoz nagyobb, mint 3TB-ot írtál, de csak 2db 3,5"-os helyed van. 2,5"-os HDD-ből nem nagyon találsz ekkorát, ráadásul ott már szinte mind SMR-es.
3-4TB Backup lemeznek jó az 5xxxRPM-es WD Purple, Seagate Skyhawk, WD Red EFRX széria, Seagate Ironwolf
Adatlemez 7200RPM: HGST Ultrastar, Seagate Exos, Ironwolf Pro, WD Gold, WD Red Pro ezek a jók.kiki0828: Külső merevlemezek topikja
-
kiki0828
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni.
Külső HDD-t vennék.
Van már egy 2TB-os, "3,5" WD Elements háttértárolóm...
Összességében elégedett vagyok vele, de nagyon zavar az, hogy hangos, (kattogó, puffogó hangokat ad, főleg ha "dolgozik"),ez normális? Gondolom a ventilátor miatt van. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha esetleg leállna a "venti", akkor is működne tovább a merevlemezem? Ezért is gondolkodom esetleg egy kisebb "2.5"-os tárolón, de ha jól tudom ezekben nincsen ventilátor, (gondolom ezért halkabb is) ez gondot okozhat, ha sokat van használva? (túlmelegedés, stb.) Esetleg van olyan HDD, amiben nincs ventilátor, halkabb is, de megoldott, hogy ne melegedjen túl?
Bár lehet, hogy maradok a nagyobbnál, amiben van hűtés, végül is még jól működik, csak a frászt hozza rám ez a hang.....
Még annyit, hogy nagyobb tárhelyet szeretnék, úgy 4-5 TB-ot. Jól tudom, hogy "2.5"-nál nincs is ilyen?
Egyébként a WD elements jó választás, vagy esetleg
Seagate-et vegyek? -
LaMotta
aktív tag
Sziasztok!
Kíváló témaösszefoglalót raktatok össze, Dzsekó!
Nem tudom mikor frissült utoljára, hadd kérdezzek egy számomra komplexebb megoldandó feladattak kapcsolatban:
Adott lesz egy NAS jellegű, online Cloud, fájlmegosztó (P2P) illetve médiaszerver egyveleg.. Amiben lenne egy backup megoldás is.
2 db 3,5" és 2 db 2,5"-es helyem van.. Ebből azt gondolom, hogy a...
- Backup lemez.. 3 vagy 4TB, feltételezem, hogy elég 5X00 RPM. Hosszabb garancia idő nem ártana, feltételezve a megbízhatóságot is. Gondolom ezt érdemes az egyik 3,5"-esre használni.
- Adatlemez1, amin privát adatok vannak, ezekről készülne a backup... A merev lemez aktív használata szintén nem lenne rendszeres. 3 vagy 4 TB..
- Adatlemez2, amit mondhatni csak a fájlmegosztás illetve a lokál "médiaszerver" érne el/kezelne.. Legalább 4TB ez is, netán 6 TB... Ez már inkább 7200 RPM?
- Rendszerlemez... Ezt külön futtatnám, mindentől, hogy a merevelemezek egyértelműen külön funkciót lássanak el...
Hogy mennyi rá a keret... Egyszer szeretném ezt összerakni, alapvetően hosszabb távra és megbízhatóan... Nem feltétlenül a legolcsóbb HDD-ket választanám, de persze a költséghatékonyság hasznos. Meg hogy melyik lemez mekkora fizikai méretű legyen.
Elsősorban a véleményetekre/ötleteitekre illetve azok alternatíváira vagyok kíváncsi..
Nagyon köszönöm! -
blu79
addikt
Sziasztok, tönkrement a wd green 1tb hhd-m , 6 éves volt, zene , képek és egyéb fájlok tárolására volt használva, ez helyett tudnátok ajanlani valamit ? Ami esetleg megbízhatóbb (elmegy esetleg kb 10 évig
) . Lehetőleg nem annyira drágát . A wd blue 1tb jobb válásztás lenne mint ez a green ?
-
robinhugy
csendes tag
Hali!
Megbízható hdd-t keresek, megint a WD102KRYZ a kiszemelt.
Tudok jobban választani ebben az árfekvésben?
Mennyire megbízható ez a típus a konkurencia termékeihez képest? -
Dzsekó
addikt
válasz
Tony21 #66499 üzenetére
Régebben még nem az volt.
De a 3TB-os P300 még CMR, ha kapacitásban az megfelelő: HDWD130EZSTA, HDWD130UZSVA. A feketével kiemelt 1-es a lényeg, amiben 1-es van, az a régebbi CMR szériaSunMount3r: EZAZ széria SMR-es, EZRZ nem fontos adatoknak tárolásra vehető, ha nem szeretnél többet kiadni érte, de egy PURZ Purple ajánlott erre a célra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Horgász topik
- Külpolitika
- Milyen routert?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HTPC (házimozi PC) topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- DOOM - The Dark Ages
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kiberbajban lehetnek a spanyol erőművek
- További aktív témák...
- (új, bontatlan) 250GB WD Blue SA510 (Foxpost:+1400Ft)
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- (új, bontatlan) ADATA Ultimate SU650 120GB (Foxpost:+1400Ft)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z9 Zalman 500W
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest