- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hátizsákot rejtett némelyik Zotac GeForce RTX 5090 doboza
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hangszórók topicja
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- iPad topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Paxker315 #108986 üzenetére
Alapvetoen egyetertek veled de o feltett egy direkt kerdest. Nem mindenki fps b*zi es nem mindenkinek vannak akkora keretei h platformvaltas elengedhetetlen stb, ahogy sokan itt teszik ajanlasokban, holott regen pont ez volt az mantra (es most is), h majd kesobb ezt meg azt lehet belepattintani.
Aztan a valosag meg az h halistennek vigan ellehet lenni regebbi cuccokkal is ha valaki keves penzbol akar elheto hobbit. Egyebkent mire elfogyna a jelenlegi cucc barki gepebol cpu szinten, ha mar van egy elfogadhato alapja, akkor egy ddr gen szinte nyugodtan atugorhato. Adott generacion belul azert egy normalis cpu nem nagyon fogy el.Nyilvan nem azt mondom h nincs fejlodes meg kulonbseg, de azert meg mindig gpu fogja meghatarozni 90%-ban azt h mi elheto es mi nem.
Nekem pl 8xxx-9xxx kategoriaju cpukrol eszem agaba nem lenne valtani felfele ha keves a penzmagom, legabbis en inkabb vgaba ontenem tovabbra is azt a megsporolt penzt, akkor is ha aranytalan lesz igy a konfig.
-
balintka
addikt
válasz
Paxker315 #108839 üzenetére
Én is úgy vagyok, mint ggbuffon1897 kolléga. Szeretek cserélgetni, lehetőleg naprakészen tartani a gépet. Most elmaradtam más kiadások miatt, már 2,5 éves lesz a konfigom (adatlapomon), ami 13600K alapú, cserélni szeretném modernebbre.
Egyszerű lenne beletenni a lapba egy 14700K-t, de elvből nem teszek új procit egy lassan lejáró garis alaplapba. Kb. 20 éve Intel-em van, ezért is nehezen szánom rá magam AMD-re váltásra. Valahogy jobban megbízok az Intel-ben.
Most 3 opción gondolkodom (mindegyik új alaplapba kerülne): 14700K, Ultra 7 285K, AMD 9700X (de ehhez megvenném a jobb X-es alaplapot, hátha később X3D kerülne bele). Nem tudom eldönteni. YT videók alapján (felbontástól függően) a 14700K/Ultra 7 sokszor pariban van játékok alatt a 9700X-szel. Az U7 meg jó pár fokkal kevésbé melegszik, kevesebb fogyasztást is láttam, mint a 9700X-nél. Pár plusz fps relatíve nem döntő érv nálam, ha 150 körülről beszélünk.
QHD-s monitorom van, a VGA egy 5070 Ti lesz majd tervek szerint.
Az AM5 későbbi bővíthetősége a fent leírtak alapján nem fontos szempont nekem (ha cserélek legközelebb is, 2 éves lapba nem rakok új procit, hanem új, modernebb lapot vennék az alá is).
Szerintetek maradjak továbbra is Intel-en? i7 vagy U7? Vagy mindenképp AMD?
-
parandroid
félisten
válasz
Paxker315 #108507 üzenetére
GPU-k viszont igen. Ott jelentős a többlet azonos teljesítményszinten. Ezzel együtt a 850w túlzás, valszeg a 650w is elég lenne, de ha később fejleszt, akkor ne emiatt kelljen már számolgatni, vagy tápot csrélni (már egy 6800 is tud jó nagy vakatokat kiharapni a hálozatból). 750 meg 850 közöttmeg sokszor csak 1-2 ezes a különbség, ez épp napi árazás kerdése, ilyen esetben nyilvám érdemes a nagyobbat venni.
Light95: Amit mindenkeppen meg kellene nézni annál a játéknál, hogy mit jelent az, hogy ‘meg sem jelenik az opció’ a ‘nem támogatott’ procikkal. Csak mert a legjobban azzal járnál, hogy B650 (am5) lap + 7500f + 32gb ddr5, de ha a fejlesztők tenyleg annyira balfaszok, hogy a 8 mag meglétéhez kötik az opció engedelyezését, akkor erről ennyit, hiába lenne ez erősebb, mint akár az 5700x…
p
-
yorka
tag
válasz
Paxker315 #108086 üzenetére
Köszi mindenkinek!
A hardverapros tálcás procik garival ajánlottak, vagy inkább vegyek dobozost?@parandroid Az AM5-re váltást, egyelőre nem tervezem ezzel a konfiggal, bővítés után még kiszolgál két évet.
Van egy másik, B350M-es konfiguráció, na majd az lesz cserélve. -
parandroid
félisten
válasz
Paxker315 #107430 üzenetére
Inkább 9700X. Kisebb csíkszélessség, modernebb architektúra, kisebb fogyasztás, 5-10% sebességelőny, árban meg szintén kb 10%-kal drágább perpill.
Vagy várni kell, amíg normalizálódik az X3D procik ellátási lánca, idén nyáron még annyiba került egy 7800X3D, ami akkori csúcs gamer proci volt, mint most egy 9700X.
p
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Paxker315 #103607 üzenetére
mondjuk a 9900K -t inkabb a 3800X -hez kellett volna viszonyitani, nem a 100Mhz miatt, hanem azert, mert egyreszt csucsot a csuccsal ; masreszt a 3700X az egy 65W kategorias proci, ez elegge visszafogja a multicore teljesitmenyt ; a 9900K -ra 95W tdp -t ad meg az Intel ( tenyleg van neki PL1/PL2 -je ? ** aha van, 210W ) ; papiron ugy mar a 105W -s 3800X lett volna 10W "előnyben" ; de az megse 30.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Paxker315 #103522 üzenetére
Az 570 végett nem tartom a plusz 6 szálat annyira létkérdésnek, a játékok zöme nem használ 6 magnál többet eleve, de nyilván ha multizik, a 8700 előnyösebb is lehet akár. Az FSP 500W - os tápot nem félteném egy 9900 esetében sem, főleg amíg ez a kártya marad.
A ram bővítés meg nyilván úgy a jobb, ha eladja a jelenlegi ramokat és vesz egy kitet, de gondoltam mindent azért nem kell szájbarágósan leírni -
Interceptor
addikt
-
-
törölt tag
válasz
Paxker315 #98119 üzenetére
Írd ki tökéletesen, hogy AMD Ryzen 7 3800X processzor.
3200-as üzemi frekvenciájú memóriákat támogat alapból. Az üzemi frekvencia --= fizikai frekvencia (1600MHz) x2 (mert duplázott adat sebességű).
3600Mhz-s rammal is megy simán (ezt nevezik OC-nak, mert nagyobb a névleges freki, mint amire a proci gyártója garanciát vállal) ezt az alaplap és BIOS-a valamint a memória gyártó specifikációi teszik lehetővé.Rohadt egyszerűen fogalmaztam, hogy a hardverben tájékozatlanok is értsék. (Öveges József professzor úr módszertana alapján.) Írhatnék többet is, de majd máskor.
Most elmegyek borotválkozni. -
VirsLee
Topikgazda
válasz
Paxker315 #96734 üzenetére
Persze, de semmi garancia nincs rá, hogy melyik procit mennyire tudod húzni vagy mennyire tudod alulfeszelni. Ez mindig lottó jelleggel megy. Egyszerűbb abból kiindulni, hogy a lap gyári beállításokon tudja-e vinni a procit all-core turbo-n. Mert ha elindít egy fordítást, az sanszosan az összes szálat ki fogja tekerni maxra.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Paxker315 #96716 üzenetére
Így van, 10400 - hoz érdemes egy Z490 - es lapot venni, 3200 - as ramokat, és akkor kicsivel veri a 3600 - at játékokban. Aki meg inkább az árakat nézte az a 3600 - at választotta az olcsóbb lap miatt, bár szerintem nagy különbség már nincs, mivel a 10400f 50k, a 3600 meg 80k, szóval.....................
-
123sylaar
aktív tag
válasz
Paxker315 #96182 üzenetére
Igen játszani lesz átmenetileg, filmezni,böngészni ... Aztán váltok AM4-es platformra. R5 2600/3600. (Lehetőleg fél éven belül bezuhan a VGA ára is és akkor lesz egy RTX 2060)
Csak most cseréltem le egy GTX 1050 2GB-ot mert a VRAM sokszor kevés volt. Kíváncsi voltam elég lehet -e az RX alá a proci... -
válasz
Paxker315 #95160 üzenetére
Ha emlékezetem nem csal utoljára egy MSI K7N2 Delta2 Platinum alaplapot vettem ott a Barton2500+ alá, csak tudnám mi a francnak cseréltem le az abit NF7-et, nem emlékszem, elromlott volna
Ez úgy 2004 körül lehetett.
Illetve a sulinetes cuccokat vettem ott 2003-ban, egy 120as hdd, egy cd-író és egy tintasugaras nyomtató pont kitelt 60ból (a vinyó meghalt, engedtek ráfizetni 250-esre)
Azt tudom hogy 2005 ősszel az újabb sulinetes cuccok (2x512 a 2x256 helyett, radeon 9800se) már az új lapba mentek. -
Ateszpapa
addikt
válasz
Paxker315 #94213 üzenetére
Köszi szépen a tippeket.
Gondolkodtam, és megvárom még az Inteles új prockók bejelentését.
Hátha nagyot durrantanak és megéri megvárni hacsak az esetleges áresés miatt is.Amúgy a 10400F-hez melyik az a VGA amit kihajt még?
Illetve az 1600AF az csak átmeneti lenne, ha esnének az árak, akkor egy 3600-at gondoltam bele. -
Mumukuki
aktív tag
válasz
Paxker315 #94191 üzenetére
Errol beszeltunkmar parszor, hogy a proci arfekvesebol nem kovetkezik egyenesen a VGA kategoria. (sem forditva) Plane ha valakinek egysegnyi kerete van CPU+VGA-ra, egy minimum CPU szint folott mar inkabb legyen tobb penz a VGA-ra.
Szoval nekem nem lenne meglepo ha pl egy 2070 super-e lenne a kerdezonek ezekhez a procikhoz. Es mondjuk 1440p.
Inkabb varjuk meg a valaszat, mielott tippelunk -
-KP-
addikt
válasz
Paxker315 #94034 üzenetére
Azért egy non K 8700-at szerintem simán el visz játékok alatt. A helyébe nem cserélnék másra. Most 4/4-ről cserél 4/8-ra az ok, de az se elég hosszú távon. Egy 8700 viszont még jó lehet egy darabig. Elmondása szerint 2-3 év múlva úgyis cserélne, talán pont kihúzná vele addig, de egy 4/8-as cpu-val nem fogja kihúzni ezt az időt, 100%.
-
.:Kristian:.
addikt
válasz
Paxker315 #94028 üzenetére
Nekem is a 10.gen lenne a szimpi, de nem szeretnék lapot is cserélni, 2-3év múlva, magamat ismerve, úgyis összerakok egy új konfigot.
hobizoli
Mafiát néztem nemrég, cpu 95-97%, gpu 99-en teker.Köszönöm a válaszokat! Első körben szétnézek aprón, azokból amit ajánlottatok.
-
hobizoli
nagyúr
-
kolopele
nagyúr
válasz
Paxker315 #93910 üzenetére
Pontosan. Nyilván én sem vennék 3080-3090 mellé 10400 - at, és ahogy ezeket a procikat egy átlagosabb kártyával tesztelték volna, a különbségek is nagyban csökkentek volna játékok terén, no meg akkor is ha nem FHD - ba tesztelik őket, mert azért 3090 - et sem oda vesz az ember. A 9900k cseréjét én is azért halasztottam el, mert a 4k miatt nem láttam értelmét a 10900k - nak, de majd meglátjuk mit hogy az új generáció jövőre. Még az is lehet, bedobok egy Ryzent, ha már ennyire jók
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Paxker315 #93794 üzenetére
Egy ideig 2600-at hajtottam.
Cserélgettem benne sűrűn a ramokat, mert el kellett adnom őket.
Sokat nem ismert fel, sokat pedig felismert.
A másik konfigban egy i7 7700 van, és szimplán az intel konfig sokkal több ramot támogatott.
Igaz, alaplapfüggő leginkább, de míg a ryzen ilyen 1/2, az intel közel 80-90%-ban kompatibilitást nyújtott a nálam megfordult ramoknak.És mégegyszer, nincs semmi bajom azzal a ryzen procival, sem semelyikkel, mert intel és amd párti is vagyok, tehát mindenevő.
Mindegyik gyárt nagyon patent processzorokat már manapság.Sosem volt gondom sem az i7, sem a ryzen 5-el sem.
-
Qtya123
őstag
válasz
Paxker315 #93794 üzenetére
"CSAK, jelen piaci helyzetben szub60k kategóriában 10400f és más semmi. 40k alatt meg 10100F."
Én amúgy nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor nemsokára kijön a Rocket Lake, akkor a Ryzenek árai csökkenek-e mind 3xxx, mind 5xxx fronton.
Ha az intelnek esze van és nem bolondul meg, akkor emberi módon árazza a Rocket Lake processzorokat. Ez még kérdéses, viszont abban majdnem biztos vagyok, hogy ellátási problémák nem lesznek a Rocket Lake-el.Amennyiben ez lesz és ekkor nem csökkent árat az AMD és esetleg még a Rocket megjelenése után is Ryzen 5xxx ellátási problémák lesznek, akkor attól tartok kijelenthető lesz, hogy az AMD nem tudta rendesen meglovagolni az előnyét. Kíváncsian várom az elkövetkezendő 2-3 hónapot.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Spórolós topik
- Filmvilág
- Megmondták, hogy miért nem kapkodunk új okostelefon után
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5700G - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Samsung Galaxy Watch Ultra LTE 47mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged