Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3D nyomtatás
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓKérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Light95
csendes tag
válasz
parandroid #108497 üzenetére
Egyébként a standard ez volt anno:
Minimum device requirements
OS version: Windows 10 64bit or Windows 11 64bitMicrosoft Visual C++ RedistributableCPU: intel i5 (9th Gen) / Ryzen 2700Memory: 16GBGPU: GTX 1060 / RX 570
Recommended
OS version: Windows 10 64bit or Windows 11 64bitMicrosoft Visual C++ RedistributableCPU: intel i7 (9th Gen) / Ryzen 3700Memory: 16GB and AboveGPU: GTX 2060 / RX 5700XT and Above
Hónapokkal később pedig jött a 120 fps támogatás, és a támogatott hardverek listája ahhoz hogy egyáltalán megjelenjen a settingsbe az opció a 120fps-re.
De mivel a gépfejlesztési keret tud lenni 300k körül, ezért nem árt ha a lehető legjobb gépet felesztem abból a keretből. -
Light95
csendes tag
válasz
parandroid #108497 üzenetére
Nem tudom hogy nem olvastam ki a szarkazmust, de legalább vicces volt.
Amúgy igen, játék redditjén általában mindenki mondja hogy miért ez meg az a követelmény, és elég furán van megadva. Gacha game fejlesztők...
Konkrétan az infot is nehéz megtalálni róla, mert egy eldugott patch note-ban van benne a támogatott hardverek amit hírtelen meg se találtam, ezért inkább más oldalról linkeltem.
-
parandroid
félisten
válasz
Light95 #108494 üzenetére
Basszus, el ne kezdd keresni, szarkazmus volt!
Egyszerűen annyira szarul van megadva a követelményszint, hogy annak semmi értelme.Az itt megadott procik jó része mai környezetben kb semmire nem jó. Pl a régi ryzen 7-k, mint az említett 1700x.
Valahogy derítsd ki, hogy milyen gép kell konkrétan annak a játeknak, mert ez a fejlesztői oldal egy kalap szar, nulla információtartalommal.
p
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Light95 #108494 üzenetére
"Mennyiért érdemes nézni használtan, illetve kb milyen teljesítményt nyújt ez pl. a AMD Ryzen 7 5700X-hez képest amit először néztem? "
elég lightosat
a kollega azert irta, mert ha a jatek kihasznalja a 8 magot, akkor nem olyan gyenge az 1700 sem ; de ha csak 1-2 szalas terheles van, akkor az 5700X 60% -al gyorsabb. // full 8 szálat terhelve ~85-90% -ra saccolom // Még az I5 -el meg kellene nézni, hogy kiterheli-e a játék mind a 4 magot, vagy sem ? És ha igen, akkor is egy 2xxx Ryzent ( 2700 / 2700X ) javasolnék, lehelletnyit jobb az ipcje, magasabb a boost frekije; és az ára is megáll 20K körül.
older cinebench mereseket tudok mutogatni.
cb 15 ( akkor még ez volt ) 1700 ac 3700 ; sc : 152-155
a 2700 kép valahol elveszett, az 1700 eredmenyere szamolj ra ~10% -ot ; sc 167 korulire emlexem.
3700X, ac 4.4Ghz ( a listaban ott a 2700X ) :5700G ( feleakkora cache, mint az 5700X, szóval az lehelletnyit jobb ) :
-
4264adam
veterán
válasz
Light95 #108493 üzenetére
Ősérgi táp semmiképp ne tarts meg.
Amit linkeltem bőven elég lesz neked nem kell a 45k-s Be Quiet, FSP Vita GM amúgy is ajánlottam 45k-ért 750W-al. De a 33k-s ajánlatom jó 850W-el.177ezerért ugyanazt kapod meg mintha használtan vennnél 6700XT-t de még a 6800 használtan is jobb vétel garanciával 16GB Vrammal 150k alatt bőven.
Realtek 1200 és ALC897 között nincs különbség mind a kettő hangkeltő de semmi prémium. Még ha veszel egy 5 ezres USB-C Apple Dongle-t is erősebb mint az alaplapi hangkeltő chip. Kimeneti jelerősségben fényévekre van.
A ház az jó viszont ezzel a kerettel nem arra tenném a költséget. 23k-ért a Zalman tökéletes.
AM4-et használtan építs ne újonnan mert nincs értelme ennyit kifizetni rá.
32GB Ram 19k, nem vennék 15-ért 16GB-ot.
MX500 2x1TB Sata SSD nagyon jó az maradjon.
használtan ha rákeresel azokra amiket írtam megtalálod 33k + 43k-ért.
-
Light95
csendes tag
válasz
parandroid #108490 üzenetére
Köszi az ajánlást, mindenképp utánanézek! Ahogy nézem, magyar boltokban már nem lehet kapni, legalábbis nem látok elsőre. Mennyiért érdemes nézni használtan, illetve kb milyen teljesítményt nyújt ez pl. a AMD Ryzen 7 5700X-hez képest amit először néztem?
-
Light95
csendes tag
válasz
4264adam #108489 üzenetére
Nagyon köszi az ajánlásokat, mindjárt át is nézem a linkeket, aztán még lehet kérdezek még később.
Jelenlegi gépemben ősrégi cuccok vannak:
alaplap:
- Asrock B85M Pro4
Processzor:
- I5-4590 3.30GHz
Ram
- DDR3 CSX Alpha 1333MHz 4GB - 4 db
Videókártya
- Sapphire R9 380 ITX Compact 2GB GDDR5 (Lite)
Gépház:
- Mercury KM-84
Táp:
- Chieftec smart series GPSS500A8
SDD:
- MX500 1TB - CT1000MX500SSD1 - 2 dbHDD - Samsung hd753lj ata device
-----------------------------------------------------------------------------
Felbontás: 1080p lesz, 60hz-es monitor + 120hz-es TV casual játékhoz controllerrel (Wuthering Waves)SSD és HDD marad. Tápcsere csak ha kell az új karihoz. Ramnál egyelőre sztem egy 16 gb-os elég, majd később bővítek.
Cél: 120 fps Wuthering Waves + ha lehet elég jó setupot összeállítani, akkor GTA6 a jövőben 60 fps-el valahogy. :S De ez csak bónusz. (ray tracing nem fontos)
Keret az lehet max 350k körül esetleg de ha nagyon elszállnának az árak, akkor lehet esetleg budget keret is, és hagyjuk a GTA6-os álmokat. Rip o7
Nagyon nem értek a gépösszeállításhoz, szóval eddig csak videók + chat GPT-vel próbáltam valami setupot összeállítani, lehet hogy nem is jók egyáltalán, de eddig ezeket néztem: (Árak árukereső + néhány random bolt szerint)
tápegység - Be Quiet! Pure Power 12 M 650W tápegység (BN342) - 45000 ft
videókártya - 177 ezer ft SAPPHIRE RX 7700 XT PULSE GAMING 12G GDDR6 / vagy amd 9060 ?
processzor - 62500 ft AMD Ryzen 7 5700X 8-Core 3.4 GHz AM4 Box
alaplap 39 ezer Ft ASROCK B550 Pro4 - (- (Realtek ALC 1200 hangchip - normális hangminőség nem lenne rossz, hobbi zene producer is vagyok, de amúgy használok Arturia minifuse 1 hangkártyát, eddig elvoltam a régi alaplappal szóval nem halálos, csak bónusz)
processzor hűtő 9.390 Ft Assassin X 120 Refined SE V2
ramok (először csak egyet vennék sztem spórolás miatt) 15 ezer ft Kingston FURY Beast 16GB DDR4 3600MHz KF436C18BB/16
gépház 38500 ft Phanteks Eclipse P360A Fehér - mindenképp szeretnék új gépházat mert a réginek vannak gondjai (Ennek tetszik a designe-ja nagyon, + a fehér szín + porszűrő opció kéne mert hajlamos porosodni a szobám + a gépház venti ne legyen túl hangosCél még: ne legyenek hangos ventillátorok
Esetleg budget kerettel néztem még hogy nem cserélek tápot, és valami kisebb fogyasztású olcsóbb videókártyát veszek mint a 4060, vagy használtan valami még olcsóbb megoldást, és esetleg 1-2 év múlva veszek tápot plusz 9060-at vagy hasonlót.
Ez táp és kari nélkül 164390 Ft
Táppal és 7700-el: 386390 Ft o7
Budget megoldással táp nélkül, kisebb fogyasztású VGA-val: Mondjuk ha 120-ért veszek valami karit akkor 284390 Ft
Nem is 100% hogy kompatibilisek az alkatrészek amiket néztem, szóval bármilyen módosítást és javaslatot elfogadnék, illetve megköszönnék. -
parandroid
félisten
válasz
Angelland13 #108491 üzenetére
Nincs ilyen, ez nem kopik használat közben. Ha létezik is ilyen degradaciós folyamat, párszáz évig hajthatod, mire baj lesz belőle. Kivéve az intelnél, ők megoldották a 13-14 genben.
p
-
Angelland13
csendes tag
Sziasztok!
Egy Adobe termékekre, videóvágásra és 10%-ban játékokra (1080p, 60 fps) tervezek egy gépet pár hete. Figyelemmel követtem a híreket, árak mozgását és valószínűleg úgy döntök egyelőre, hogy videókártya nélkül használom pár hónapig majd a gépet. 7700-as proci lesz, ez szinte biztos, kérdésem az, hogy van-e bármilyen hátránya annak, ha az igpu-ját használom ezen időszak alatt. Gondolok itt olyanra, hogy jobban "elhasználódik" a proci vagy hasonlók. Köszi a választ és bocs az offért.
-
parandroid
félisten
válasz
Light95 #108488 üzenetére
Valamiért az AM5 Ryzen5-ök ki vannak hagyva a listából, röviden minden 8 magos proci fel van sorolva (amd-ből a 10 éves, ősrégiek is), a 6 magosokat meg mind kihagyta, hiába jóval erősebbek. Vagy nagyon profin van megírva a játék, hogy ügyesen kihasznál 8 magot, akármilyen lassúak, vagy (es hajlok erre a feltételezésre) a fejlesztők egyszerűen balfaszok.
Szóval ha rájuk hallgatsz, nagyon olcsón is meg lehet úszni, egy 1700X Ryzent kb egy gombfocicsapatnyi kabátgombért odaadjak manapság.
p
-
4264adam
veterán
válasz
Light95 #108488 üzenetére
Nem kell nagyon erős gép hozzá. pontosan milyen komponensek kellenek és mennyi a keret?
AM4 és DDR4 halott platform, ha AMD 5700X-re építkezel akkor használtan a legjobb nézni lapot procit és 16GB DDR4 3200Mhz CL16 Ramot. Ez kb 120k-ból ki is jön.
VGA-nak szintén használtan keresnék AMD RX6700XT-t 12GB Vram miatt. 100k-ig.
Tápból vennék újat amiből elég ez: [FSP Hydro K PRO (ATX3.0) 850W 80 PLUS Bronze] 33k
házból pedig van sok 25k-ért: [Zalman N5 MF RGB] 23k
SSD-ből mehet Sata is használtan vagy újonnan: [Western Digital Blue SN580 1TB ] 23k
Használtan CPU-ból vadászhatsz 5600X-et is mert elég lesz.
Hűtésre ez is elég: [Deepcool AG300] 7k
Hardverapron látok lapot:
Asus Tuf B450m-plus II 3 év garanciával 30k
Ryzen 5 5600x 43k
Új Ram: [G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz ] 19kÖssz: 92k + CPU hűtő + Táp + Ház + SSD + VGA, kb 290k
-
Light95
csendes tag
Hali, új gépet szeretnék specifikusan egy játékhoz aminek 120 fps-re megvannak a támogatott hardver listája: Wuthering Waves. Valószínűleg amd 7700 / vagy az új amd 9060 karit (vagy hasonló erősségű VGA-t) tervezem később, ahhoz szeretnék új alaplapot és processzort venni. Viszont a támogatott processzorok és VGA-k listája korlátozott lehet az optimális vásárlás terén, nem tudom milyen processzort vegyek, tudnátok segíteni?
Támogatott CPU és VGA lista a játékhoz 120 fps-hez:
[link]1080p 120 fps lenne a cél, ahogy néztem amd 7700 kártya körüli VGA-knak tudniuk kell a 120-at, processzorban nem vagyok biztos, de talán high beállításokon olcsóbb cpu is tudná.
AMD Ryzen 7 5700X néztem elsőnek. (nem szeretnék nagyon 100-ért cpu-t venni). -
4264adam
veterán
válasz
Rhino666 #108486 üzenetére
felesleges körök.
3600X- 5600X jobban hűthető volt mint a 7500F, és ennek semmi köze a coldplate-nek, a csíkszélesség változott és ennyi. Hűtüskék nehezebben kezelhetőek mind a két oldalon a kisebb hőátadó felület miatt.
Akinek volt 5600X tudja milyen jó hűtő is volt a Gammax 300, és 7500F Dark Rock Pro 4-el nehezebb tartani. --> ez én vagyok meg szerintem sokan mások.
-
válasz
Dragon3000 #108485 üzenetére
Ertem en es tudom is jol, hogy kicsi a felulet, es a mag-kupak-paszta-coldplate kozott a rossz a hoatvitel (delid esetleg?), de ettol fuggetlenul ugyanugy befolyasolo tenyezo hogy a coldplate huti-e vagy futi-e a kupakot.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Rhino666 #108484 üzenetére
Csak azzal a résszel nem számolsz, hogy a kicsi felület nagyon közbe szól, ami melegszik. A cpu-m 100W körül simán eléri a 80 fokot, míg a vga-m 400W esetében is megáll 55 fokon, mivel a melegedő felület kb nyolcszor nagyobb, így könnyebb is elvezetni a meleget, illetve nincs ihs és forrasztás, ami sok esetben eléggé szar munka szokott lenni a gyártók részéről.
-
válasz
Dragon3000 #108482 üzenetére
Az egyik ember termodinamikája a másik ember meséje.
A fizikat nem kulonosebben zavarja hogy hiszel-e benne, vagy sem.
-
4264adam
veterán
válasz
Dragon3000 #108482 üzenetére
+1 A GPU-ra.
RTX5070Ti kártyán 378mm2-re nőtt a GPU terület, olyan szépen hűthető szinte az összes AIB hűtési variánnsal, max 70 fok alatt tartható minden.
Tehát a hőátadó felület mérete a nyerő.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Rhino666 #108479 üzenetére
Figyelj ez jó mese, de a valóságban semmit nem számít, amíg ilyen kis felületről beszélünk. Volt nagy torony hűtőm, van itthon több aio-m is és jelenleg épített folyadék hűtés dolgozik a gépben, amíg ilyen kicsi a felület, addig kb mindegy melyik van a cpu-n, annak hőmérséklete nem igazán változott, viszont a vga esetében már látványos különbségekről lehet beszélni.
-
válasz
Dragon3000 #108478 üzenetére
Szivesen elmagyarazom. A leghutes eseten a finstack szolgal radiatorkent, a coldplate pedig a hoakkumulator szerepet kapja, a hoatadas a ketto kozott pedig egy lassu, passziv folyamat. Igy folyamatos terheles mellett beragad a ho a coldplate kornyekere, mert hiaba forog a ventilator ezerrel, ha a szuk keresztmetszet az akkumulator es a radiator kozott van, megreked a felgyulemlett ho.
A vizhutes eseten a radiator a radiator es egyben a hoakkumulator is, mert a coldplate-rol a pillanatnyi hot a pumpa vezeti le egy gyors, aktiv folyamat altal a hutofolyadek segitsegevel, aminek a hovezeto kepessege sokkal jobb a heatpipe-okenal. Es ez pont a heatspike-ok eseteben kritikus, mert olyankor csakis az szamit, hogy azonnal el legyen szallitva hogy ne boruljon fel a termikus ekvilibrium feleslegesen.
Teljesen mindegy, hogy hany Wattos procirol van szo, minel hamarabb van elvezetve a kornyezetbol a hulladekho, annal kevesbe terhelodnek a kornyezo alkatreszek.
A kesleltetes meg csak tuneti kezeles, ha a valodi problema az, hogy nem tud megszabadulni eleg gyorsan a processzor a hulladekhotol.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Rhino666 #108473 üzenetére
Ahogy korábban írtam, normális alaplapok esetében van késleltetési lehetőség a hőmérsékletre, így a tüskékre nem reagál, illetve normális görbét kell beállítani, mert aio esetében is, ha hőmérséklet szerint van rosszul beállítva, ott is ugrálni fog a ventilátor sebesség.
#108476 Rhino666
Vizhutessel meg nem kell trukkozni sem, mert azonnal elszallitja. De mindenki ugy fozi meg a sajat processzorat ahogy akarja.Magyarázd már el, ha kicsi a felület, ami melegszik, ott mivel is lesz jobb az aio? Pont azért nincs sok esetben nagy különbség a léghűtés és aio közt, mert nem tudja gyorsabban elszállítani a meleget. Ahol igazán kijön az aio előnye a 250W fogyasztást produkáló cpu-k esetében van, de oda a 240-es aio is kevés lesz.
-
-
parandroid
félisten
válasz
Rhino666 #108473 üzenetére
Biztos van olyan AIO, ami ennél halkabban ennél jobban hűt, de maradjunk annyiban, hogy nem szakad meg a forgásban a két ventilátor abban a masszív tömbben, miközben idle 40 fokos a proci, játék közben 60-70, fullra terhelve meg max 80. Ennél lejjebb nem sok aio tartja.
És mindig lusta voltam a beállításokkal szórakozni, szóval annyi van beállítva, hogy a ramok 3600-on mennek, mert az a gyári értékük, semmi máshoz nem nyúltam.
A VGA más kérdés, annak játék alatt megjön a hangja, de szegénynek kicsit szűk lett ez a ház, majd váltanom kell valami tágasabbra.
A másik gépben a VGA-nak jobb dolga van, viszont az elvileg jóval kisebb fogyasztású proci (7500F vs 5800X3D) alig hűvösebb. No meg a design, ahogy VirsLee kolléga említi... Mondjuk azok az idel értékek a blokk kijelzőjén jól néznek ki, igaz, a sok venti miatt azért nem full csendes, a sok kis zaj azért csak összeadódik.
p
-
válasz
VirsLee #108471 üzenetére
Felteve ha szereti az ember hallgatni a folyamatos ventilator fordulatszam szabalyozast vagy a fullon porgo venti zajat. AIO-val annyi az egesz hogy a pumpa elszallitja a heat spike-ot azonnal, fel se porog semmi, sokkal kulturaltabb es egeszsegesebb megoldas, az alaplap se torik kette a huto sulya alatt es a meleg levego se a hazban kering, hanem egybol kijut a radiatoron keresztul. Eleg gyengusz 360 lehetett a tesztben, ha csak 6 fokot vert a gyari leghutesre.
Nekem nem a design miatt van 240-es AIO, hanem a zajszennyezes minimalizalasa miatt, ugyanezt leghutovel egesz egyszeruen nem lehet megcsinalni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #108464 üzenetére
hátigen. friss lap, bios, mittomén ; friss példa na.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
Rhino666 #108443 üzenetére
Pont nagyon durván meg lehet úszni bizonyos AMD-k esetén.
With the Prism the 7700 peaked at 79c, which is well below the 95c TjMAX. That's a great result given the 360mm AIO saw a peak temperature of 73c.
Tehát a Ryzen 7700 a gyári hűtővel csak 6 fokkal melegebb, mint egy 360-as AIO-val. A legtöbb esetben a design miatt veszik az emberek az AIO-t, szerintem Te is ezt tetted, hisz 12400-hoz nem kell erős hűtő, a tiéd pedig még RGB-s is. A design szerinti választással egyetértek, de ez nem szükséges dolog, csak egy lehetőség. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
"Olyan akkor nincs ezek szerint az AMDnel h on stock valami ugy uzemel ahogy annak kellene?"
de van, a mukodesbol meg a < blablabla pici felulet, etc > magas homerseklet a gyari spec.
tipustol fuggoen 90-95 fokig van megaszondva, ez alatt pont ugy uzemel, ahogy annak lennie kell.
szoval az van, hogy az nincs, ami neked tetszene, azaz $default 30 fok alatti processzor.
szerencsed van, letezik Intel proci is, én már a hőmérsékletproblémásokat nem akarom rábeszélni az AMDre.
* főleg ha alapból az jön le, hogy csak azert köszön be, hogy valaki igazolja az Intel melletti döntést. -
brabbitz
aktív tag
válasz
nem kotelezo, ez csak egy adott lehetoseg, picit egyszerubb mint az offsetekkel szorakozni a vCoreon.
-
4264adam
veterán
válasz
semetka #108460 üzenetére
Ügyes az a proci hűtő a 18k-s árával tesztek alapján 5-6 fokkal marad el a 30-40k nagytársaktól. 80 fok per mag és Package ami a tok nem rossz érték. És ha nem rángatja a ventillátor RPM-et hogy felpörög majd lelassul akkor nem piszkálnám.
Ha szeretsz játszani a beállításokkal akkor lehet de szerintem ettől jobb hőfokot AIO tudsz elérni pl: Artic liquid Freeuer III 360mm . De nem koltenék ra 2x összeget mert annak az ára 35k -
Paxker315
addikt
válasz
Sokszor az intel v Nvidia termékek még arányában többet profitálnak az UV-ből, mint az AMD. Csak azért konzervatívak a feszek "gyárilag", hogy ne legyen instabilitás.
-
4264adam
veterán
válasz
Nehezen megy ez az alapvető fizika megértése és kötöd az ebet a karóhoz de akkor megfordítom amit eddig át akartunk adni:
Mind az AMD mind az Intel alacsony csíkszéllességen gyárt ezért a hőtüskék jobban jelen vannak mint 5-10-15 éve, ez a fizikai méretek miatt vannak jelen és teljesen normális üzemi hőmérsékletek. Nem lehet hőt átadni hőátadó felület nélkül
kicsi csíkszélesség —> kis terület —> kis méretű kontakt —> lassú hőátadás
Amennyiben téged zavar ez a ritkán kiugró magasnak tűnő de a procit igazán nem érdeklő érték akkor magonkénti fesz csökkentéssel ugyanazt a teljesítményt kisebb hőtüskékkel is eléred az esetek 98%-ban. Ehhez nem kell szilícium lottó nyertesnek lenni.
egyebkent pedig ezek a hofokok gyártói értékek.
Ez megvan mind az Intel mint az AMD oldalon. Intel esetén bejön hogy akár 2x TDP-t is elfűt
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
hokuszpk #108462 üzenetére
Olyan akkor nincs ezek szerint az AMDnel h on stock valami ugy uzemel ahogy annak kellene?
A vgaiknal ugyanez a musor, en feszeljem alul meg minden, mert a gyarto keptelen volt megcsinalni a termek finomhangolasat.
Egy combos tuningnal barmelyik oldal is legyen elfogadom ezeket a dolgokat, de igy tovabbra se ertem miert jo nekem laikusnak, ha csak a felet fogyasztja papiron, megis magasabb uzemi homersekleten uzemel , jobb hutes kell ra h csendes legyen stb.
-
semetka
őstag
Köszi a választ, volt egy sejtésem hogy Ryzeneken van csak.
-
-
semetka
őstag
válasz
4264adam #108458 üzenetére
Mi ez a -20co?
Most vettem egy 245k-t ID Cooling 226xt hűti. Aida stresszteszten a magok nekem is 80 fok körülíek,cpu package az 70 körül.Nem tudom hogy ezek jó hőfokok-e, melyik a mérvadó hőmérséklet.
Jól értelmeztem a korábbi kommenteket hogy ehhez a procihoz érdemesebb lett volna olyan hűtő ami közvetlen hőcsöves? -
4264adam
veterán
válasz
ggbuffon1897 #108455 üzenetére
Rakj rá -20CO-t
Az igazság az hogy a fizikát nem lehet átcseszni, a hőátadáshoz hőátadó felület is kell de nem fog 80 fokon lenni hacsak nem renderelsz folyamatosan
-
válasz
ggbuffon1897 #108455 üzenetére
Tok mindegy, ezekben mar CPU nelkul is lehet BIOS-t frissiteni.
CPU homersekletre meg: rakj ra AIO vizet.
-
4264adam
veterán
válasz
ggbuffon1897 #108453 üzenetére
61k
[ASUS TUF Gaming B650M-E WIFI Alaplap] 61k
Ez egy nagyon erős VRM körrel rendelkező, a legjobbak között van és Wifi 6 szabványú és 3db ARGB-s.
-
balintka
addikt
válasz
4264adam #108439 üzenetére
Talán az USB4.0-át láttam "nagyobb" fejlesztésnek az X870-eken.
Ha B650 lenne, mindenképp Aorus típust szeretnék (ha van, még nem néztem) és ATX-es méretűt.
ggbuffon1897: Nekem Z790 és 13600K van, gondolkodtam csak a proci cseréjén, ami így olcsóbb lenne, de az a bajom, hogy az alaplap 2 éves múlt, nem nagyon szeretem keverni a cuccokat, jobban szeretem, ha minden egyszerre új. Ezért vetettem el, h a meglévő lapba vegyek mondjuk egy 14700K-t.
-
4264adam
veterán
válasz
Morris #108448 üzenetére
Ezek a 12+2+2 VRM tápkörös Gigák nagyon jól. 60Amperes D.mos van rajtuk, pedig már a 12db 50A is bőven elegendő, 60A rátesz még a lapátra.
Gigabyte B650 Eagle AX ajánlott lapok között van 63k-ért. ATX méret miatt eleve ritka ebben az ársávban és van rajta ARGB vezérlő is.
-
Morris
veterán
válasz
viperabácsi #108447 üzenetére
Jók a giga lapok?
-
viperabácsi
addikt
válasz
Morris #108440 üzenetére
B650M AORUS ELITE AX ICE
Lesz a te lapod is már ha jó AM5 is -
-
Morris
veterán
válasz
parandroid #108437 üzenetére
6 évig nem szeretnék a géphez nyúlni. Ez a hosszú távú tervem.
-
-
4264adam
veterán
válasz
ggbuffon1897 #108441 üzenetére
AM5-re ez a belépő és mehet később a 9800X3D is bele.
[ASRock B650M-HDV/M.2] 48k
[AMD Ryzen 5 7500F processzor] 63k
[Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K] 39k
[ID-COOLING SE-214-XT] 10kÖssz: 160k
ARGB-t nem tud a lap, és nem ATX méret, minden másban tökéletes. Talán a proci hűtőt cserélném 18k-ig ID-COOLING SE-226-XT BLACK-ra a későbbi 8 magos érkezése miatt. -
ggbuffon1897
őstag
válasz
balintka #108436 üzenetére
Gondolom mert joval dragabbak es foldi halando nem igazan hasznalja ki azokat a + featureoket amiket kinal.
Ahogy lattam mar vannak 840es lapok is
ezek vmi butitott "csodak" szinten dragan?
Egyebkent rohadt draga az am5re allas most mondjuk egy 1700as lap + i5 elleneben. Raadasul most AC shadows megy promoba intelek melle alzan amivel mar kifejezetten jo vetelek. Meg en is elgondolkodtam rajta h az amdre valtas helyett inkabb bepattintok egy 14.genes i5- i7et a 12600k helyett.
-
Morris
veterán
válasz
4264adam #108433 üzenetére
Fehér lapot szeretnék mert fehér házam van és mindenképpen kellene spdif kimenet. Az a plusz 20k már nem sok.
Proci tekintetében akkor még nem döntök.
Meglátjuk...Rhino666: Z790-es lapokat néztem de látva a procifogyasztást, vízhűtés ide vagy oda akkor legyen inkább amd.
-
-
parandroid
félisten
válasz
Morris #108432 üzenetére
7500f akkor éri meg, ha kvázi átmenetileg kell csak, és arra vársz, hogy normalizálódjanak az x3d árak, vagy hogy a 9700x ára is elinduljon lefelé. Ha hosszabb távra tervezel, akkor a 7700 100e körül igen jó vétel. Csak összehasonlításként németeknél a 7700, 7709x, 9700x mind a 300-340 eur sávon belül van, szóval itt pl nem érdemes 7700-at venni.
p
-
válasz
Morris #108432 üzenetére
Igen a felsorolt intel cpu-k is degradálósak. Játékra az elmúlt 1 évben nagyon nehéz Intelt jó szívvel ajánlani. Most ez van... Ez nem pártállás' kérdése...
Ha tutira váltasz 7800x3d-re, akkor szerintem is elég egy 7500F-el kezdeni... egy kicsit erőt és pénzt gyűjteni és úgy továbbmenni. Ha most anyagilag csak ennyire futja.
De a 7500F-nél azért nyilván jobb és időtállóbb a +2 maggal, +Mhz-el és vész esetén tartalék VGA-val a 7700. Tehát ha van rá pénzed akkor egyáltalán nem baj, ha nem AM5 budgettel indítasz, hanem már eleve kicsit magasabban kezdesz.
Feleslegesen pedig nem érdemes lapba tolni a pénzt. Ezért ahogy 4264adam is írta, akár az általa ajánlott B650 lap is teljesen jó lesz 7800x3d alá.
-
-
4264adam
veterán
válasz
Morris #108432 üzenetére
Alaplapnak ennél feljebb nem mennék: [ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING] 96k
szintén PCI-E 5.0 és erős VRM.
Minden "ajánlott" lap megfelelően kezeli akár a 9800X3D-t. Játékokra az a legjobb így a 7800X3D is később mehet.
7700-at nem vennék:
63k Kazynál az 5800X3D erősségű 7500F
főleg ha később mennél 7800X3D-ra
vagy az olcsóbb ajnálott B650E-F lap miatt akár most is megveheted HA-n a 155k-s 7800X3D-t. -
Morris
veterán
Sziasztok!
I5 9600K-ról tervezek váltani AMD irányába. Sokan a 7500F-et mondják mint bestbuy belépő procc, de nekem szimpatikusabb a 7700. Érdemesebb ezt venni, vagy csak nekem szimpatikusabb? Egy Asus Strix B850-es lapba tenném, mellé a 6000-es cl30-as ramokat.
Illetve később váltanék 7800x3D-re, talán mehet majd ugyanebbe a lapba!?
Intel mindenképp felejtős ezen a szinten már? Mondjuk 13600k vagy esetleg 14600K. Vagy már ezek is degradálódnak? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #108412 üzenetére
az új Ryzeneknek is ugrál a hőfoka, be kell állítani a hűtő utánkövetési idejét, akkor nem rángatja annyira.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #108425 üzenetére
pedig van értelme szerintem, bár kinek mi.
Én nekem volt jópár AM4-es procihoz volt szerencsém, eddig a saját 5600X-em volt a "legmelegebb", de pl az itthoni 5700X-em, amit rokonnak adtam, max terhelés alatt Freezer 33-al 65 fok, addig ezzel az 5600X-el 80-85 fok körül tartotta intenzívebb játék alatt -30Coval. 7nm, 8 magból 6 mag működik 12 szállal, így még nehezebb hűteni, pluszban enyémé késői, lehet kevésbé sikerült darab, sok minden összejátszik ilyenkor. AM5-nél nem tudom hogy van, lehet hasonló, lehet nem.
Engem is baromira zavar ha hangos a gép, inkább költök rá picit többet de legyen halk, úgy vagyok vele. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #108416 üzenetére
Az ilyen gondokra volt a normálisabb alaplapok esetében arra lehetőség, hogy ne reagáljon azonnal a ventivezérlés a hőfokra és az ilyen ingadozásokat szépen figyelmen kívül hagyta.
-
válasz
Eg es fold. Mintha a kandallos futest viszonyitanad a cirkos padlofuteshez.
-
parandroid
félisten
válasz
Nincs itt semmilyen vesződés, kell venni egy jó hűtőt, és el lehet engedni a témát. Nekem egy közel 1,5 kilós black rock elite csücsül az 5800x3d-n, ami nem egy takarékos jószág, de idle 40 fokos, ha tekerem, 60, játék közben max 70 körül. Az a dolga, hogy melegedjen. Ok, ez még nagyobb kupak, mint az am5-ös prociké.
p
-
parandroid
félisten
válasz
ollie #108421 üzenetére
Elvileg igen, gyakorlatilag 88W, de még az is necces, mertt a PPT meg 140. AMD ugye hajlamos kicsit lefelé kerekíteni a hivatalos TDP-vel.
p
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Úgy hogy fejlettebb gyártástechnológiával készülnek az AMD procik, és kisebb hőátadó felületet nehezebb hűteni mint 10nm-t. Nekem volt 2XXX szériás AMD-m, (2600 majd 2700X), ezzel sose volt problémám, de az 5600X már nálam is az általad tapasztalt módon rángatta a léghűtésemet, inkább vettem egy erős vízhűtést, azóta csönd van
-
4264adam
veterán
válasz
Nagyon kicsi a CPU tok alatt a chip --> kicsi hőátadó felület, ideje nincs a coolernek elszállítani a hőt. Meg nem is tudja felvenni apró területen. Ez a gond a mai procikkal.
Ezeken a kis tornyú de réz heatpipe talp érintkező coolerek és -20CO tud segíteni.
Nekem se sokat ér a Dark Rock Pro 4 ha egységnyi idő alatt nem tud szállítani hőmennyiséget a lamellákra mert még a vastag talpon van.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
ollie #108414 üzenetére
A penz nem lenyeg, ez a cserebere nalam hobbi.
Amitol idegrangast kaptam a 2xxx es szerianal h idle is olyan hofokingadozasokat csinalt idle is (akkor asszem bq pure rock 2 volt rajta) h lehetetlen volt hozza normalis ventiprofilt szabni.
De ha 65w-os tdpje van h a francba 80Cos meg az allitolag kazan intelek siman elvannak ugyanilyen hofokon allitolag 2x ekkora TDPbol?
-
csidera
kezdő
válasz
Annyiban tudok segíteni, hogy nálam egy MSI Pro B850-P Wifi-ben és egy 9070 mellett ketyeg az 9600X, amit egy BQ Pure Rock 2 FX hűt (gyári pasztával), ami egy elvileg gyengébb hűtő, mint a tied. A házunk hasonlóan jól szellőző lehet.
15 perc youtube-facebook stb. alatt min. 53,8, max. 66,5 fok, átlag 55,1 fok volt a proci, tehát jóval többször volt a minimum közelében, mint a maximum közelében.
Több kör Cinebench R23 alatt 73 fok volt a maximum amit produkált.
Játék közben 70 fölé sem megy jellemzően.
Tehát kétlem, hogy ne szolgálná ki bőven a 9600X-et a te hűtőd. -
válasz
Attól függ, hogy mennyit kell ráfizetned. Nem lesz ég és föld a 2 proci között a teljesítménykülönbség, de én meglépném, ha jó áron van a csere. Az viszont normális, hogy 70-80 fokra is felmegy akár a proci hőfoka (ez normális üzemi hőmérséklet). Ha nem akarod, hogy hangos legyen a hűtő, akkor le kell szabályozni.
-
ggbuffon1897
őstag
Sziasztok,
Jelenleg ez a konfigom van:
12600KF
Be Quiet! Dark Rock 4
GIGABYTE B760M AORUS ELITE AX
Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Beast Black AMD EXPO/Intel XMP
Sapphire Nitro+ 7800XT
NZXT H5 Flow ház1440p játékra (főleg single player címek) megérné cserélni egy AM5 wifis lap + 9600X kombora a procit anelkul h pl hutot kelljen cserelnem? (semmi OC-t nem akarok, mostanin sincs)
Regen volt 2600X-em, nagyon utaltam h idle-be ugrabugral a hőfok rángatva a hűtő rpmjét. Nekem fontos h csendes legyen a konfig, 9xxx szerianal mar javitottak h ne 70-80Con maszkaljon jatekok alatt a proci? A mostanim nem nagyon megy 65C fole szinte soha.
-
parandroid
félisten
válasz
gyuromoj #108410 üzenetére
Lányom gépét most építettem át 5800x-ről 7500f-re, kb semmit nem lehet észrevenni sebességben, simán ugyanazt hozza. És az a proci a nem speckó am4-es procik közül a teteje volt, a 7500f meg abszolút belépő.
Tudom, hülye csere, de kellett még egy gép a családban, az am4-es lap meg elég gatya volt (legolcsóbb asus prime), szóval az ment az 5800x-el olyan helyre, ahol nem lesz nyúzva, ide meg került egy jól fejleszthető, stabil konfig alap (egy jó áron szerzett b650 tomahawk lappal), amiben majd később lehet akármilyen am5 procit is hajtani.
p
-
gyuromoj
veterán
Köszönöm a válaszokat, átgondolom akkor hogy maradjak AM4 vagy kicsit gyűjtsek hozzá és inkább belépő AM5 legyen.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
gyuromoj #108406 üzenetére
Sajat velemeny, de most egy apros hirdetes lattan (9600X ~92k korul ujonnan) en nem koltenek el ennyit AM4-re mar.
helyedben, maradnek 5600x-5700x-5800x vonalon, amelyek emberibb arban vannak, es elkezdenek gyujteni AM5-re. Draga, de vigasztaljon a gondolat hogy abba meg tudsz upgradelni ha nem lenne eleg, meg legalabb 2 evig, ha nem tovabb. Illetve pl az emlitett arsavban levo 9600X azert mar jobb mint az 5700X3D. Ez csak egy pelda volt, de szerintem 90 ezret az AM4-re nem erdemes kiadni.
en kb ugyanigy voltam, mivel szornyen nagy kulonbseget nem lattam az elso bekezdesemnel emlitett proci trio kozott, megvettem a legolcsobbat, aztan ha nem lesz eleg, akkor mar nagyon a tobbi se lesz, “talan kevesebb bukoval” el is tudod adni. Csak megemliten hogy pl 5700X-et anno 40k-ert vettem ujonnan, most meg azert amellett hogy egyaltalan van -e, nem nagyon arulgatjak ilyen olcson. Sok mindentol fugg, es ez az en velemenyem, de kb en is igy alltam, es most jelenleg ott vagyok hogy ha az RX6800 nem lesz eleg, akkor valtom az egesz gepet egyutt.
ha nem tervezel a kozeljovoben valtani tobbet, ami azt is jelenti hogy elegedett leszel az 5700X3D erejevel, akkor megeri, maskulonben nem. Szerintem -
parandroid
félisten
válasz
gyuromoj #108406 üzenetére
Jep, ez ennyi. Te tudod, hogy ez neked ekkora felárat megér-e. AM5 vonalon már 70e alatt van a belépő 7500f, ami kb hozza azt is, amit az 5700x3d tud, mert sajnos órajelekben ez eléggé le van butítva (a már nem kapható 5800x3d-hez képest). Ezen az áron (100e) am5-ön már 7700 is van, igpu, 8 mag, jelentős gyorsulás. Igaz, akkor lapot, és procit is kell cserélned, de az előbb-utóbb ugyis esedékes lesz. Manapság már inkább előbb, mint utóbb.
Egy éve ilyenkor meg én is upgrade-eltem az am4 rendszert 5600-rol 5800x3d-re, de már akkor is necces volt, hogy megéri-e. Pont utána 1-2 héttel tűntek el az 5800x3d-k mindenhonnan. Mai szemmel, és a mai helyzet alapján (am5 árak, am4 proci elerhetőségek) inkább a platform váltás felé huz a mérleg nyelve.
p
-
gyuromoj
veterán
Hali!
ASRock B450M Pro4 lapban van nekem egy AMD Ryzen 5 3600 processzor, mellette Crucial Ballistix 16GB (2x8GB)DDR4 3600MHz CL16 memória párral.
Kérdésem az lenne hogy 1080p/144hz monitor mellé érdemes CPU-t váltani? (5700x/5800x a két kiszemelt)
Jelenleg egy RX 580 8GB van a gépben, de azt úgy is cserélni akartam ha marad a proci ha nem.Üdv Gyuri
-
VirsLee
Topikgazda
válasz
WhiteAngel89 #108401 üzenetére
Abba a lapba a tesztek alapján nem érdemes jobb procit tenni.
Használd amíg tudod ezzel a procival és jöhet egy platform váltás. -
Paxker315
addikt
válasz
WhiteAngel89 #108401 üzenetére
simán mehet a 12700, vagy non-k 13700 is.
-
WhiteAngel89
aktív tag
üdv
van egy i 12400f-es procim, egy ASRock B660M Pro RS alaplapba, 32gb ddr4 3200mhz rammal, és egy rx 6800 as vga-val
a kérdés: érdemes lenne e váltani egy 12600 ra? vagy egy i7 12700 ra, de azt már lehet ez az alaplap nem annnyira tudná maximális teljesítménnyel kezelni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest