- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-szabi-
addikt
Hi
Érdeklődnék i7-10700F processzor alá ASUS PRIME B560-PLUS, ASUS PRIME H570-PLUS vagy MSI Z590-A PRO alaplapok közül melyiket érdemesebb?
Honnan szoktátok kideríteni melyik alaplapokon jobb a vrm?
Kingston A2000 250GB M. 2 SSD, G.SKILL Ripjaws V 2x8GB DDR4 3600MHz RAM menne hozzá és 5 sata csatlakozó kellene.üdv
szabi -
morfondőr
addikt
válasz
skyrush7 #100499 üzenetére
Mármint az a hátrány, hogy a H570-ben több pci-e sáv van? H570 magasabb kategória, mint a B560, viszont átlag user nem biztos, hogy kihasználja, ezért inkább egy felszereltebb B560, mint egy puritán H570. Én inkább egy B560 Steel Legend-et vennék, igaz kicsit drágább. H570-nek szvsz akkor van értelme, ha telepakolod mindennel a lapot (ssd-k, hdd-k, bővítő kártyák stb.)
-
skyrush7
aktív tag
Sziasztok!
Folyamatban van egy gépfejlesztés, i5-11400F alá keresek alaplapot.
Sokat nem szeretnék költeni rá, de azért nem teljesen a legaljáról válogatnék.
H570-es chipsetnek van bárminemű hátránya a B560-hoz képest a PCI-E sávokon kívül?
ASROCK H570M PRO4-et néztem ki. Mit gondoltok? -
Sziasztok,
Szeretnék itx-re váltani, jelenleg 10400f van a gépben, de amd-re váltás se lenne akkora gond.
Négy lapot néztem ki:
Gigabyte b550i aorus pro ax
Gigabyte x570i aorus pro wifi
Gigabyte z490i aorus ultra
Gigabyte z590i aorus ultraAz elvárásaim a következők lennének:
legalább 4db usb port a hátlapon
legalább 2db m.2 pci-e ssd hely
az intel esetében elbírjon egy maximum 10850k-t
az amd esetében elbírjon egy maximum 5800x-etHa számít a ház, akkor az egy Thermaltake tower 100 lesz majd.
Első körben vagy a 10400f menne bele, vagy egy 3600.
Ha van más jobb tulajdonságú lap ilyen áron (jobb vrm), akkor az is jöhet.
Köszi előre is.
-
^Sunrise^
tag
válasz
kolopele #100493 üzenetére
Jogos, igazad van, bár vmiért normálnak néztem mindet!
Gigabyte szimpatikusabb számomra, legtöbb lapom tőlük volt és szerettem mindet, jó ár/értékűek voltak.
Memóriakezelésben mennyi különbséget láthatok, ha indulásnak 1x16GB Ramot veszek hozzá 2x8GB-val szemben? Memóriából szeretnék kicsit később bővíteni, és ha nem drasztikus a különbség akkor pár hónapig együtt tudnék élni a teljesítmény különbséggel... -
kolopele
nagyúr
válasz
^Sunrise^ #100492 üzenetére
Azért írtam az MSI - t, mert egy Asus matx lapot is írtál mint lehetséges alternatíva. Egyébként ha Z - s lapot veszel 3200mhz - ig elmehetsz, feljebb szerintem nem érdemes, azt még a proci is biztosan le tudja jól kezelni, esetleg még a 3600 ha találsz jó áron, de nem fogsz észrevenni semmi extrát.
-
^Sunrise^
tag
Sziasztok!
Alaplapot keresnék Intel platformra váltáshoz, a proci valószínűleg 10400F lenne, esetleg kicsit nagyobb, de mindenképp 10. generációban gondolokodom. Nem szoktam évente fejleszteni a konfigot, így esélyes, hogy mire ismét odakerülök már nem sokat fog számítani a mostaniak időtállósága... (4-5év)
Húzni se procit, se memóriát nem terveznék vele, a kinézettek közül melyiket javasolnátok? Esetleg vmi más típust ami 35-45e ft körül belefér.Gigabyte Z490 UD
ASUS PPRIME B560-PLUS
ASUS TUF GAMING B460M-PLUS
Gigabyte B460 HD3 -
csabikaV
újonc
MSI B450 Tomahawk Max és Max II között mi a különbség?
-
-
mmdms
addikt
Végül a két opció közül egy harmadik lett, egy ASUS ROG STRIX B450-F GAMING. Ez jó választás volt? Combos 6+2 vrm, van rajta minden földi jó és nincs 5 hónapos, garival, 85 €.
-
-
DonShade
csendes tag
Sziasztok!
Egy R7 2700x-et szeretnék vásárolni, ehhez keresek egy időt álló alaplapot későbbi ryzen fejlesztés esetén.
Elsőnek ezt néztem ki:
-MSI B450 Tomahawk maxTudnátok egyet ajánlani?
Keret max 35 ezer.
Köszönöm a válaszokat!
-
arabus
addikt
válasz
bindike01 #100479 üzenetére
Asrock z490 kerülendő.
Viszont a B560M Steel Legend jól sikerült lap memóriatuning is fog menni azt javaslom.
Jobb vrm hűtése van mint a pro 4-nek és azt vettem észre memtuning melett elég éhessé válik a 10400f-is.Ha nem asrock pl giga mehet a z490-is.Asust inkább nem javaslom mert rosszakat hallok memóriakezelés terén. -
mmdms
addikt
Sziasztok!
Van két olcsó eladó lap a közelembe, Ti melyiket vennétek meg és miért?
ASUS Prime B450M-A
ASUS Prime B350 Plus
A második sokkal komolyabb lapnak tűnik, vrm hűtő talán több fázis is van rajta, ergó jobb tuningpotenciál, az első meg újabb lapkészlet. Kb ugyanannyiba kerülnek. Egy ryzen 5 3500x alá kell. -
bindike01
aktív tag
Sziasztok 10400f mellé szeretnék lapot. Nem akarok 11 gent de elvileg a z490 lapok támogatják, bár így a pcie 4.0 nincs. Viszojt memóriát mindkettőbe tudom húzni igaz?
AsRock Pro 4 Z490M használt de 2 hónapos jó áron.
asrock b560m steel legend új.
ASRock B560M Pro4 új.3-6 ezerig van árban külömbség kb.
-
palfitom
félisten
válasz
melan #100469 üzenetére
melanEz egy vásárlós topik, nem beállítgatós...
A procid topikjában, vagy az azonnali alaplaposban kérj ilyesfajta segítséget! -
Hasse
csendes tag
Sziasztok, gépfejlesztés előtt állok, a következő kombinációt néztem ki:
CPU: AMD Ryzen 9 3900X 3.8GHz
Alaplap: ASUS TUF GAMING B550-PLUS
RAM: 64GB 3600MHz DDR4 Kingston HyperX Fury Black CL18 (2x32GB) (HX436C18FB3K2/64)
Hűtő: Noctua Univerzális CPU hűtő 6 Heatpipe 14cm (NH-D14) [ha befér a házba]
A felhasználás főleg munka (Visual Studio, Hyper-V, Kubernetes) (kis lutrit jelent, hogy az MS még csak béta szinten támogatja AMD-re a nested virtualizációt, de a Core i9-10900K magas fogyasztásától és az ezzel járó zajtól kicsit tartok). A fenti lap - a topikbeli ajánláson túl - a 2.5-ös wifi miatt tetszik, meg az audio talán nem a leggagyibb rajta, wifi pedig nekem nem kell asztali gépbe.
Életképes lehet ez így, elegendő ez a lap és a B550 chipset, vagy van értelme megtolni ezt a részt? Külön OC-t nem tervezek, de azért a 12 mag ott van. A többiről is szívesen fogadok véleményt.
Köszönöm. -
válasz
morfondőr #100474 üzenetére
Alzánál volt péntek délutánig Asus Prime Z490-P 125 Euró (meg otthon is ugyan annyi forint) akartam rendelni, mire hazajöttem munkából már 150.
Úgy látom 100€ körül van B460, 125 lörül B560, 150-ért pedig Z490 lapokból a legolcsóbb értelmes. Nem tudom egy olcso 10400f-hez van-e értelme följebb menni a b460-nál, azért a b560-ok jóval drágábbak lettek. Ha meg 10700 lenne ott értelme sincs mert ott alapból van 2933mhz, az már elég, meg a frekije is jó jóval magasabb a 10400-nál szóval K proci meg Z lap is fölös. -
melan
senior tag
Igen...
Épp most frissítettem a biost
mindig lever a víz, míg a folyamatjelző végigmegy... régi emlékek 🤞
A proci 32 fokos... semmi hangja nincs a mugen alatt
Kerdés:
Kell nekem ez a rapid storange technology? A drivert feltettem, a biosban lehet bekapcsolni...Oersze, sok mindenről nem tudom micsoda
-
melan
senior tag
Üdv mindenkinek!
Megjött az általatok javasolt gép, épp most megy fel a win10. Egyelőre még nincs tapasztalat, de az látszik, hogy ahol erő kell, ott van
Viszont a B560 biosa húú... az előző gép uefi biosához képest sokat változott
Valaki tud adni gyors/jó tanacsot, mit érdemes mindenképp beállítani, engedélyezni?
Aszs B560M plus wifi
Intel 11400
Samsung mw2 Evo 970 500Gb ssd
Samu Ssd 860 sata (ehhez kell valamit pl állítani?)
Egyelőre IGP
XMPvel 3600on megy a Basilisk 3600 C16os RamLehet erős a kérés, de sokat segítene, hogy kihasználjam, amit a rendszer tud...
-
chopin42
őstag
Üdv!
Rövid szösszenet a Gigabyte b550m s2h-ról.
Beszereltem, egy prime x370 pro helyére jött, ryzen 5600x alá lesz.
Majd azzal tesztelem alaposabban, első benyomások:
+
Bios átlátható, könnyű eligazodni benne.
2 dimm, így elvileg könnyebb a ram oc.*
Xmp-t viszi, auto időzítésekkel+3200 mhz: [kép]
Van vrm heatsink, sőt, hőfok is(asusnál nem divat).
Ugyanaz az oc megy benne a 3600-al**
Van blck
Van ccx oc.
-
*gondolná az ember: próbáltam egy-két auto időztést beállítani, amit a prime x370 pro állított, ennek eredményeképp meghalt a gép, cmosreset sem segített, a biosig nem lehetett eljutni sehogy. Ki kellett venni az elemet, amihez ki kellett venni a gpu-t. Az asus ilyet sosem csinált, ha végleg meghalt, 3 újraindulás/áramtalanítás megoldotta.
Feszültséget gyengébben tartja, mint a prime, vrm-ben gyengébb (5 vs 6 fázis, mosfetek vs 40 amperes dual-nfetek).
**de jobban de jobban droppol (ott 1.325 volt stabilan az asztalon , itt az is mozog, és még turbo llc-nél is ledroppol 1.3 alá, bár 1 óra prime így se fagyott. Eddig 1.312 volt, most 1.288 körül van a min fesz).
A sata portok nem fektetett, hanem "felfelé néző porok, amiből 3-at kitakar a gpu.->
Így érdemes l alakú sata kábelt használni, ami nem a lap alja felé , hanem a teteje felé fog nézni...
Egyelőre ennyi. Ha megjön az 5600x, akkor megpróbálkozom majd a pbo/curve optmizer cuccal, oc-val, ramtuninggal (bár ha minden alkalommal ki kell venni az elemet, az ultragáz). -
palfitom
félisten
válasz
Szupercsirke #100458 üzenetére
SzupercsirkeB460-ban csak max. 2933 MHz-en futhatnak a ramok, B560 vagy Z490 / Z590 kell a magasabb órajelekhez.
-
Hoho
tag
válasz
Mans20 #100464 üzenetére
Elméletileg 8 amper /pin a terhelhetőség, ami azt jelenti, hogy 384W max. a 8pinről a CPU áramfelvétele. A plusz "pin"-ek kisebb áramerősséget vagy nagyobb max. teljesítményt jelenthetnek.
Folyékony nitrogén nélkül nem sok CPU fog 350W felett fogyasztani
Új gépvásárlók 30eFt-tól tudnak 650W-os teljesítményű tápot venni, amin van extra 4+4pin tápcsati. Az új szériákon már meg fog jelenni (lassan) minden gyártónál.
-
Mans20
addikt
A jobb B lapokon a 8 pines cpu csatlakozó melletti 4 pin az a i7, i9-hez van, hogy jobban bírja a boost órajelet?
-
Hoho
tag
-
Hoho
tag
A pontosság kedvéért még annyi, hogy ez csak a mATX-es verzióra igaz, az ATX-es verzión (B560 Steel Legend) szintén nem működik az 1. slot, és a 2. slot is csak - Gen3 x2 (16 Gb/s) sebességgel működik, így csak a 3. slot használható Gen3 x4 NVMe SSD-hez. A H570 Steel Legend -en a 2. slot is Gen3 x4 sebességű, ennyi előnye van a chipsetnek. (a VRM viszont nem ugyan az)
Azt mondhatjuk ezek alapján, hogy új chipsethez új procit, igaz drágább egy picit...
-
Hoho
tag
válasz
morfondőr #100455 üzenetére
Az Asus (B560) lapokon sem fog működni az 1. slot, így az ASRock Steel Legend ilyen szempontból felértékelődik.
Intel® 11th Gen Processors
- M.2_1 slot (Key M) type 2242/2260/2280/22110 (supports PCIE 4.0 x 4 )
- Only Intel® 11th processors support PCIe 4.0 x4 mode, this slot will be disabled for other CPUs -
melan
senior tag
Ugyan épp most jött meg a "cucc", de érdekel: mi a különbség a TUF es a ROG között?
-
Szupercsirke
tag
Sziasztok i7 10700 mellé kéne alaplap 3200 v 3600 os ramokat tennék mellé 70k ig v játékra elég lenne b460 lappal is? Most egy 3200mhz as ramom lenne hozzà. ASUS ROG STRIX B560-F GAMING WIFI ezt néztem megbízható eza lap?
-
Hoho
tag
Egy ASRock H570M Pro lapot vettem mellé, mivel nem egy gyakori cucc, gondoltam kipróbálom.
Annyi tapasztalás, hogy ha valaki nem a 11. gent veszi bele, a felső NVMe nem fog működni, így 1 slottal kell számolni.
Vannak LED-ek is a chipsethűtő alatt, így lehet "fényhangolni" ezt is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gitáros topic
- Politika
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest