Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
viharhozo
addikt
válasz
attiati #1993 üzenetére
Minden csucson van, ilyenkor gaz vasarolni. Eladni meg plane gaz, mert lesz ez meg feljebb is.
Fene vitte volna el, a zuhanaskor a pluszban levo cuccaimat eladtam, azota persze mind regen visszaszedte a veszteseget, en meg nyakig ulok a kesben. Raadasul nemsokara eladhato a novemberi Mol-jegyzes, es azt sem szivesen tartanam. -
BosXx
aktív tag
válasz
tkazmer #1987 üzenetére
üdv!
általában uaz mint a sima részvény.
gspark közgyűlésen nem voltam végül, de ahogy nézegettem több cégnél is elég bürokratikus a rendszer, letéti igazolás, regisztráció előre stb. ahogy viharhozo is írta.
a bifnél meg egy időben divat volt a vidéki kastélyszállójukba kihelyezni a gyűlést, a kisrészvényesek legnagyobb örömére
utóbbi egyébként nagyon jó részévny is lehet, ha százezres nagyságrendben játszik az ember, ezen a héten is emlkedett ez ezrest, a nagybefektetőknek pedig nem elég likvid, de kicsiben még realizálni is lehet az ilyen mozgásokat.
közgyűlési pontok között szerepel a névérték tizedelése is. -
Max_Power
tag
Hali! Opciókkal lehet kereskedni a BÉTen? Termékeket látok a tőzsde oldalán, de forgalmat nem. Pl.: OT070500945C [link] Tud erről valaki bővebbet, hogy miért van ez?
[Szerkesztve] -
attiati
veterán
itt a ''bika'' a fórum meg pang. Baromi kiváncsi leszek meddig szárnyal még bux, meg a csúcsdöntögető otp. Persze többnyire hátratett kézzel, papír nélkül
-
nRu3
addikt
Az internetes online tözsdézésröl mi a vélemény? van megint valami új dolog külfödön sokan értelmes dolognak látják.Itt évi fix öszegért lehet belépni és különbözö részvényekel lehet játszani.[link]
-
viharhozo
addikt
válasz
attiati #1979 üzenetére
Az Emasz matekpapir. Van egy kockazati tenyezoje ([link]), de a magyar viszonyokat ismerve nem tul valoszinu, h a cegek szivnanak. Ha jol alakul, akkor a hozamcsokkenessel szepen emelkedni fog az arfolyam.
A jelenlegi szint sztem picit tulzott, konnyen lehet, h korrigal meg 22k kornyekere. -
BosXx
aktív tag
Volt már vlaki részvényesi közgyűlésen?
Just for fun belevettem magam a GsParkba 10db törzsrészvény elejéig, és most nézem, hogy most lesz a rendes éves közgyűlés, gondolom megkérdezem h érdemes-e elmenni, jó buli szokott lenni egy ilyenen?
-
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #1982 üzenetére
Ötlet van, de az kevés... hazai intézményi befektetők. Alapkezelők kedvence lett.
Olajárat feljebb várják, ráadásul míg Otp korábbi csúcsokhoz közelít, addig Mol szép lemaradásban van/volt. Pedig olajárak és fundamentumok is helyén vannak Mol szempontjából. Persze ez utólagos elemzői magyarázat.
Én egy szép keddi napon csúsztam le Mol-ról. 20000 környékén benéztem magamnak. Egyetlen napig tartózkodott a közelében az elmúlt 2 hétben, és akkor nem voltam gépközelbenDe már 21000-nél kiszórtam volna
-
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #1979 üzenetére
Hát pedig ÉMÁSZ még mehet föl 1-2Kt. De itt már énis kezdem rizikósnak érezni.
btw Van vmi 5letetek arra, hogy mai MOL 5%os emelkedése és a hozzá tartozó komoly 35milliárdos forgalom mögött mi áll?
PKN uilyen szépen ment de ha távolabbra nézünk pl usa oih márcsak oldalazott. Ergo vmi lokális dolog lesz. pl talán? [link]
na jo8 -
Petya25
őstag
A topic cimére válaszolva:
Csak IF Ferro-ba ne. -
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #1978 üzenetére
Oldalazásban, és korrekciózásban szép nyerni. Nagy szakértő meg spekuláns nem leszek. Ahhoz már játszadozásra szánt pénz kéne... Én pl bele nem mernék venni Fotexbe és Émászba, mikor már új csúcsokat érnek el.
Ez a mai általános emelkedés engem ledöbbent. Sehol egy jó kis alulértékelt papír... -
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #1977 üzenetére
Érdekes gondolatmenet a lényeg, hogy összejött a swing.
De legyél ovatos, én elég sokáig papiron/excelben tözsdéztem és biza pár nyereség után akkora bukicáim is voltak, hogy az ha nem excelbe lett volna.....
vmint amit tuti ismersz de mindenképp kötelező alap: [link]
Mégvmi: Anno 2003ban tuti jó volt tözsdézni. Nem lehetett igazábol rossz lora tenni. Meg 2004ben is és 2005ben is. aztán 2006májusában ugye csunya idök voltak mindenütt de mig mindenütt feltámadás volt addig a BUX csak vonaglik. Nézd meg PXet Wiget, de a Németek is b*t erösek mind gyak ATHn leledzenek. Evvel szembe mi megáltunk. Ha több pénzem van akkor nem azért mert többet ér a papir hanem mert ''uott'' van de elnyertem mástol azt a pénzt.
hátcsak ennyi. -
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #1974 üzenetére
Első részvényvételnek pont ideális egy osztalékfizető papír, nem túl volatilis. Ráadásul csökkenő hozamkörnyezetben, közelgő osztalékfizetéssel tökéletes célpont.
Egyszóval kinéztem magamnak.
Hetekig figyelgettem türelmesen, vártam mikor esik újra 920 környékére. Ott már eléggé alulértékeltnek tűnt. Hallgattam épp gazdasági rádión félórás tőzsdei híreket, Telekom 922-n álll. 2 hét alatt 8% emelkedés, szinte 2 hetes alján száltam be és csúcsán ki. Na nem fényezem magam, mákom volt, meg 60.000 ft-tal könnyen játszik az ember. (de megfontoltan próbáltam dönteni, végülis 2 éve követem közelebbről a bux eseményeit).
Másnap jött ki Erste elemzése a papírra, 970-ről 1100-ra emelt célrárfolyam mellett vételre ajánlva. Rá 4-5 nappal Lehman Brothers elemzése 910-re csökkentett árfolyammal...
Osztaléfizetés előtt még 970 környékén lehet beszállok ismét.
[Szerkesztve] -
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz
concret_hp #1970 üzenetére
Cib-nél ingyen vezetik ép. számlámat, igaz a jutalékok még mindig ott vannak.
Hosszú kötvényalap alatt azt értem, hogy az alap eszközeinek átlagos hátralevő futamideje 2-3 évnél hosszabb. Ez egy bef.alap kategória. A halálnak se kéne plusz 1-2% hozamért az 5 éves pénzlekötés, árfolyamemelkedésre játszanék... De ahogy elnéztem a Bamosz honlapon a hosszú kötvényalapok elmúlt fél éves hozamát, úgy tűnik későn ébredtem, mert az állampapírpiacon már beindult a hozamcsökkenésre játszás... fél év alatt 6% körüli hozamot termeltek ezek az alapok a papírok árfolyamemelkedéséből. Bár még 2-3% többlethozamot ki lehetne belőlük préselni a következő fél év alatt. -
viharhozo
addikt
válasz
attiati #1969 üzenetére
Hosszu tavon ugyebar meghalunk. A kotvenyekkel sose foglalkoztam, ahhoz tul keves a penzem, h alacsony hozamu cuccokat vegyek.
Harom-ot eves tavra osztalekfizeto reszvenyeket szoktam javasolni, bar azokat ugy ket-harom honapja kellett volna megvenni.
Allami Nyomda: 7000 -> 10000
Emasz: 18500 -> 22500
Zwack: 12000 -> 14000
Telekom: 920 -> 1000 (+a felvasarlasi sztori)
Ezek szepen bearazzak az ap-hozamok eseset. Az Emasznal azert van bizonyos kockazat, nyaron dontenek az aram ararol. Ha ez kedvezoen alakul, akkor egy-masfel even belul siman 30000 folott lesz. -
concret_hp
addikt
válasz
attiati #1969 üzenetére
bár nem nekem szólt a kérdés, de szvsz nincs komoly különbség egy kötvény meg egy bankbetét közt. talán 1-2%, de a kötvényhez értékpapír számla kell, ami általában külön költség, kivéve ha már van, + vételi és eladási jutalék, meg ilyen szarokkal amit lehúznak amiatt lehet, hogy nem éri meg szvsz
ha meg a hosszú alatt azt érted, hogy pár évig nem férsz a zsetonhoz, és mégis kéne akkor meg bukó.
persze nem akarlak lebeszélni semmiről, meg rábeszélni se -
attiati
veterán
Viharhozó: szerinted egy hosszú kötvényalapban van most kilátás? (mondjuk bankbetét helyett...)
-
tkazmer
addikt
válasz
concret_hp #1967 üzenetére
Nyaralónak viszont nem utolsó...a homokos tengerpart, a jóidő, és a luxus környezet garantált..
És ha emellett még hasznot is hoz, mégpedig szerintem nem is olyan keveset, akkor már annyirarossz talán nem lehet..
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
-
tkazmer
addikt
Erről mit gondoltok?[link]
-
attiati
veterán
válasz
viharhozo #1961 üzenetére
Sok befektetési szolgáltatónál szerintem még az is gondot okoz, hogy hogy adjanak az ügyfélnek egy normális riportot, amin szerepelnek a megfelelő sorok.
Hááát, a netszolgáltató kiállít nekem egy apeh igazolást? vagy hogy? azért az fura lenne
Ezen a vonalon haladva akkor a real-time adatszolgáltatás kötségével is csökkenthető a profit.
Én mindenesetre egyenlőre a jutalékokban vagyok biztos, és az értékpapírszámla vezetés díjában. A többi már járulékos költség és nem feltétele, hogy tudjon az ügyfél tőzsdén kereskedni! -
attiati
veterán
Tőzsdei ügyleteknél az árfolyamnyereségadó alapját csökkenthetem a kereskedési költségekkel? (pl. vételi, eladási jutalék...)
Van 100 ft nyereségem, 25 ft kereskedési jutalékom. 75 ft után kell csak adóznom?
Egy biztos választ kérnék! -
tkazmer
addikt
válasz
lajafix #1957 üzenetére
Van. Amire gondoltam, nem is olyan rossz helyen van, még nem jártam ott, csak egy lakásban, de elméletileg nem kizárt, hogy látni a dunát, ha meg nem látni, a várat biztosan látni. Maga a ház közvetlen az Intercontinental mögött van. A szomszédban meg épül a palazzo dorottya. De egyébként nem csak itt van beépítetlen tetőtér, azért máshol is van bőven(bár azt nem tudom, hol lehet beépíteni, és hol nem...)
-
attiati
veterán
válasz
tkazmer #1953 üzenetére
Tudom, hogy reménytelen óhaj.
bennfentes kereskedés ellen is kiváló, ha nem lehet hozzáférni
ezt hogy érted?
Esetleg a tulajdonosi struktúra változásából ki lehetne következtetni, hogy egy intézményi befektető éppen miben utazik.
De csak 5% felett van bejelentési kötelezettsége. Pedig nem lenne hátrány ez az információ.
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
válasz
Füleske #1942 üzenetére
''A panellal nem sok mindent lehet kezdeni, hiába újítod fel fullosra ha alapjaiban a legrosszabb anyagokból és minőségben van összetákolva.''
Viszont van négy masszív fal, csövek-drótok ki-és be, jobban kalkulálhatók a költségek.
Egy családi háznál, százéves téglaháznál vsz sokkal több a bizonytalan tényező, és amit írtál ugyanúgy fennáll. Egy rossz ház a tipikus pénznyelő, nem a panel. -
vati
senior tag
válasz
attiati #1945 üzenetére
''Panel luxuskivitelben vásárlói szegmense meg talán nem is létezik.''
Panelt általában az a költségérzékeny vásárló vesz, akinek téglára vagy új építésűre nem tellik, ezért eleve úgy spekulál hogy majd saját maga felújítja költséghatékonyan. (fest, mázol, lakkoz, parkettáz)
A felújított állapot annyiban számít, hogy könnyebb eladni az ilyen lakást, de árban soha nem térül meg. Ezt vsz minden ingatlanos tudja. Döntően a megváltoztathatatlan külső adottságok számítanak az árban. (és az eladhatóságban is)
Jacuzzi, új csempe, új parketta, stb. tipikusan olyan, amit nem lehet árban érvényesíteni, legalábbis panelnél nem. Esetleg az ablakfelújítás lehet értéknövelő tényező, mert azt többnyire muszáj megcsinálni és közel mindegy, milyen műanyag ablak van berakva.
Láttam már luxusmódra felújított panelt amikor lakást kerestem, emlékeim szerint a kis mérete miatt esett ki, tetszeni tetszett volna. (én panelben nőttem fel, megszoktam - de aki irtózik a paneltől önmagában, annak vsz jacuzzival sem fog kelleni)
Vsz azért pang a panelek piaca, mert az állami politika minden elképzelhető módon diszkriminál az új építésű lakások javára, eltorzítva a piacot. (és mert olyan szerencsétlen a társasházi tv amilyen)
Igény, kereslet lenne rá, mert széles ártartományben ez egyedül elérhető lakástípus. -
attiati
veterán
hozzáférhető valahol a BÉT napi kereskedési könyve, amiben látható, hogy név szerint ki milyen pozíciót nyitott?
reménytelen óhaj -
tkazmer
addikt
válasz
attiati #1945 üzenetére
De amúgy van realitása a dolognak, vagy ötletelsz?
Sajnos csak ötletelek, nincs hozzá elég tőkém, viszont ismerek olyat, akinek lehet hozzá elég tőkéje, és ha megcsinálja, az nekem is nagyon-nagyon jó...és nem azért, mert enyém az ötlet, és jó, hogy valaki megcsinálja, annál sokkal közvetlenebbül. -
tkazmer
addikt
válasz
Füleske #1944 üzenetére
Nem, úgy értettem, hogy nekem van egy cégem, amelyik ezt csinálja....
Egyébként úgy gondoltam, hogy esetleg azokat érdekelhetné, akik panelben laknak már több évtizede, de szívesen növelnének valamelyest az életszínvonalukon, de pénzük nincs új lakásra, vagy házra...bár lehet , hogy tényleg elég szűk réteg lehet.. -
tkazmer
addikt
válasz
lajafix #1946 üzenetére
Pont ezért írtam korábban, hogy jobb panel, ami max. 4 emeletes...de nézegettem, nem sokkal többért már lehet téglalakásokat is venni VI.-ker-ben, és akkor már jobb azokkal foglalkozni...
Másik ötlet, egy ilyen pesti ház tetőterének(ill padlásának) beépítése. Ahogy nézegettem, az ilyenekre talán lehet kereset, pláne, ha jó helyen vannak. -
lajafix
addikt
válasz
tkazmer #1936 üzenetére
Nekem az egyik barátom megcsinálta Kaszásdűlőn a saját lakását ilyenre, ne hidd hogy van rá vevő aki megfizetné a + nívót, most hogy nagyobba akar menni. Akinek ez kell, annak kell a magas beltér, a tágas lakás, a normáltabb szomszédok, hogy ne egy 10 emeletest bámuljon, etc. Szóval 'luxus' több komponensből áll, a jaccuzzi meg a klima csak egy szükséges de nem elégséges része.
-
attiati
veterán
válasz
Füleske #1944 üzenetére
Osztom a véleményed... nem érdemes nagyon szűk rétegnek gyártani semmit. Panel luxuskivitelben vásárlói szegmense meg talán nem is létezik.
Mintha Tesco csokit árulnál a svájci csokihoz szokott turistáknak.
Tkázmér: mindig jó üzlet volt lerobbant lakást venni. A legjobb ha saját magad újítod fel. Egy a lényeg, a lakás örök, megváltoztathatatlan paraméterei jók legyenek.
Ha cégen keresztül csinálod, akkor meg társasági adó vonzata van....
De amúgy van realitása a dolognak, vagy ötletelsz? -
Füleske
addikt
válasz
tkazmer #1943 üzenetére
Akkor nincs , de ahhoz céget kell csinálnod és ha jól tudom papír is kell hogy Te ilyen végzettséggel rendelkezel.(vagy elvégzel valami tanfolyamot , de az is pár 100 k költség)
Ha úgy értetted hogy ingatlanosoknál hirdeted , adod - veszed a lakásokat akkor ugyanúgy van adó mintha Te hirdetnéd.
Még annyit az ingatlanos bizniszekhez hogy gondolom észrevettétek hogy mostanság eléggé pang a piac , jó ha el tudod adni a használt lakást mivel sok az új lakás és a vevők vannak helyzeti előnyben.(új lakásra nincs illeték 15 millióig) Így vagy kénytelen vagy az árból engedni vagy sokáig kell hirdetned. (újabb költség és benne áll a pénzed). A panelból luxusvillát szvsz amúgy se nyerő de most különösen rossz ötlet.(szvsz eladhatatlan , max. azokat érdekelné akik még életükben nem laktak panelban , de eladás után asszem sűrűn csuklanál...)
-
Füleske
addikt
válasz
concret_hp #1940 üzenetére
Akkor már inkább tégla lakás mint panel. A panellal nem sok mindent lehet kezdeni , hiába újítod fel fullosra ha alapjaiban a legrosszabb anyagokból és minőségben van összetákolva. És a fenntartása se olcsó ( távfűtés , melegvíz , közös k. magas). Lehet hogy Bp - en még mennek a panelek de errefelé már senki se veszi felújítva és nyomott áron se. Másik dolog hogy a vétel és eladás közti különbségre nem akarsz 25 % adót fizetni akkor muszáj rajta újabb ingatlant venned amit ha 5 éven belül eladsz akkor is be kell fizetned azt a 25 % - ot. Plusz lehetnek egyéb költségek (ügyvéd , illeték , földhivatal)
-
tkazmer
addikt
válasz
concret_hp #1940 üzenetére
Hát igen, az biztos, ehhez sok pénz kell, amit sokáig nélkülözni lehet, de igazából az ilyennel lehet kaszálni...meg aztán egyáltalán maga az ingatlanozás nekem nem tűnik egy gyors befektetési terepnek, az biztos, hogy ott nem lehet hetek alatt meggazdagodni.
-
concret_hp
addikt
válasz
tkazmer #1939 üzenetére
sztem van benne ráció, megvenni full lepukkant de jó helyen levő panelt. fullra szétverni, felújítani, eladni. főleg ha van kőműves, festő, tapétázó, parkettázó stb. ismerős aki olcsón de jól megcsinálja. + ha eljut a házig a panelprogram (hőszigetelés meg ilyenek) akkor meg tuti kasza. csak ez olyan dolog, hogy nem könnyen mozgósítható a pénz ugyebár, szóval ez télleg akkor, ha van sok pénzed ami sokáig nem kell.
-
tkazmer
addikt
Mit gondoltok a legújabb ötletemről?:
Összevásárolni a lehető legolcsóbban néhány, még viszonylag jó helyen lévő laktótelepi lakást, majd azokból ''luxuslakásokat'' csinálni(klímát, jacuzzit bele, azt szeretik a dolgozók), és eladni rendes kis profittal.
-
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #1929 üzenetére
Tényleg baromi jó egyébként a 10 %-os hozam, nem is kell annál több. De mi egy gyorsabban növekvő, felzárkózó gazdaságban élünk, magassabb inflációt élünk meg.
Míg egy amcsinak az dupla nominálhozam, addig nekünk jelenlegi alapkamatot nézve 2% reálhozam. És akkor nem is beszélve a 12-14% alapkamatról. Nekünk mégiscsak a BUX átlagos évi 30%-os növekedése dukál -
attiati
veterán
válasz
Dare2Live #1930 üzenetére
Hát én euró és dolcsi alapkamatára gondoltam konkrétan akkor is (éppen két hete), és egyre biztosabb vagyok benne, hogy ősszig ellenkezőjére fordul a monetáris szigorítás és csökkenni fognak az alapkamatok.
(japán, svájc még csak most indulnak az emelés irányába, de a tőke nagy része dollár és eurókötvényekben van úgyis) -
Dare2Live
félisten
válasz
attiati #1882 üzenetére
Viccesnek tűnik, hogy egy ilyen kérdéssel rukkolsz elő, egy alapjában véve HWs forumon.
Nekem kb ennyi véleményem van erröl:
euro tulontúl erős forint meg végképp. de nemlátom jelét, hogy nagyon lefelé akarnák rakni a jbanki alapkamatot.
usa: BB e heti beszéde szerintem egyértelmű volt: Ha lehet nemlesz emelés. Csökkentésröl viszont egy szót se szolt. Félév viszont nagyon messze van összel akár ilyen is megtörténhet aka szerintem nem valószínű de nem elképzelhetetlen.
ami viszont egyértelmű és fontos adat:
japánban 25bázipsontos emelés volt kb 1hónapja.
svájcban szintugy 25bázispontos emelés volt ha jól tudom március 15.én.
egyébként mértérdekel? -
Dare2Live
félisten
találtam eg cikket vhol ide illik?.
''
2007.03.04. 50 év = 10.73% hozam (50 éves az S&P500 index)
És ha már a HOSSZÚ TÁVÚ BEFEKTETÉSEKRŐL esett szó épp mostanában... Ma 50 éves a leginkább mértékadó tőzsdeindex, az első számú benchmark, az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatot reprezentáló Standard and Poor's 500 index. 50 év emberi mértékkel már nagyon hosszú táv, ezalatt felnő 2 generáció, és egy fiatalemberből is nyugdíjas lesz. Már ha egyáltalán megéri. Lássuk milyen teljesítményt ért el 50 éves pályafutása alatt a világ talán legjobb minőségű, hosszú távon aktívan menedzselt részvényportfóliója, a Standard and Poor's 500 részvényindex!
[link]
Az utóbbi 50 év alatt az átlagos éves részvényáremelkedés 7.12% volt. Az osztalékokat is újrabefektetve pedig 10.73%-os évesített hozam adódik 50 éves távon. Mindez talán a világ legkomolyabb közgazdász-intézete által hosszú távon aktívan menedzselt részvényportfóliójától, mely tükrözi Amerika legnagyobb és legjobb vállalataiba való befektetést, hiszen folyamatosan dobálják ki az indexből a nem elég erős cégeket, és teszik bele az erősebbeket. Itt nincs helye, csak a legjobbaknak, csak a legerősebbeknek. (Épp ezért nem meglepő, hogy kezdeti 500 részvényből csak 86 maradt benne mindmáig, a többi 414 és későbbi társai mentek a lecsóba. Az eredeti 500 cégből álló portfólió pedig valószínűleg fele ennyit sem hozott volna, és nem lepődnék meg, ha több tucat ment volna csődbe közülük. A legtöbb cég csillaga előbb utóbb úgyis leáldozik: vagy a termékük fölött jár el az idő, vagy jön egy újabb, erőssebb, hatékonyabb versenytars. A teljesen passzív részvénybefektetés illetve részvényportfólió sorsa garantáltan a sorvadásos halál.)
Szóval 10.73% hozam 50 éves távon. Bármiféle jutalék és költség nélkül, hiszen ez egy elméleti portfólió. Úgyhogy a legnagyobb jóindulattal is jó 10% valós hozam az, amit egy S&P500 indexhez hasonló portfólióval el lehetett érni 50 éves távon. És ugye ebből még adózni is kell.
Ezt az évi 10%-ot vésse a fejébe és tekintse etalonnak mindenki hosszú távon! Főleg azok az amatőrök, akik abban reménykednek, hogy a tőzsdén majd meggazdagodnak, vagy hűlyítik ezzel őket az ügynökök és ''szakértők''. Aki ennél a 10%-nál magasabb hosszú távú részvényhozamokat be mer ígérni, az komolytalan kókler. (Adódhat és adódnak is majd bőven ennél akár több százalékponttal is magasabb hozamot eredményező részvénybefektetések a végtelen variációs palettáról, de hosszú távon ennél a 10%-nál többet ígérni és irreális hozamokkal hitegetni vagy ezekben reménykedni teljesen komolytalan, és abszolút felelőtlenség.)
És ez a 10% nagyonis jó hosszú távú hozam! Ugyanis ez az utóbbi 50 év sem objektív etalon eléggé, hiszen összességében viszonylag kedvezőbb periódus volt ez a világgazdaság és így a részvények számára, és a (jól menedzselt) részvényportfóliók jellemzően valóban megverték az amerikai inflációt, kamatokat, kötvényeket és valószínűleg többet hoztak mint bármely más befektetetési eszköz-szegmens. De ebből a 10%-os nominálhozamból meggazdagoni azért nem lehetett. És nem is lehet hosszú távú, több évtizedes részvénybefektetésből meggazdagodni, hiszen a hosszú távú hozamok rásimulnak egy átlagos értékre, az átlagos hozam pedig csak átlagos vagyonnövekedést fog eredményezni. Ebből az átlagos hozamból azonban garantáltan nem fogunk meggazdagodni, hiszen a gazdagság mindig egy relatív fogalom, és semmiképpen sem jelenthet átlagosat. Jól járni, vagyonosodni, felhalmozni lehetséges. Sőt, adódnak alkalmak, időszakok, amikor igen jó eséllyel lehetséges vagyonosodni. De semmi garancia nincs rá, hogy ez így is lesz, vagy hogy jobban járunk mint más jellegű befektetéssel, vagy mintha biztonságban kamatoztatva szaporítanánk a pénzünket. Se rövid, se hosszú távon, hiszen ha még hosszab időtartamú statisztikákat nézünk, azok között bőven akadnak 5-10 éves mínuszos periódusok, 10-20 éves stagnálások, arról nem is beszélve, hogy volt olyan, amikor tizedére esett a részvényvagyon értéke, miközben a legtöbb részvénytársaság tönkrement.
És természetesen most hosszú távú, megfontolt befektetésekről beszéltünk, nem ugra-bugra tőzsdei kaszinózásról. Ez utóbbi már rövid távon is garantált tőkevesztést eredményez. De ez már egy másik statisztika. ''
A dolog érdekessége egyébként, hogy az úrnak aki ezt a cikket írta van egy hedge fundja ami az elmult 2évben évi 60%ot hozott. -
attiati
veterán
válasz
viharhozo #1916 üzenetére
ez nem alap
FIO egy cseh pénzintézet vagy befektetési szolgáltató, és itthon is nyitott brókercéget.
Most megy az ingyenes előadásokkal az ügyfélcsábítás, mondom elmegyek, meglesem.
Ma volt a részvénykereskedés alapjai4-ből első előadás.
Előttem levő sorban két nyugdíjas... semmi bajom velük, kellenek a háziasszonyok is a tőzsdéreElőadás végén (kb 45 perc... ) lehet kérdezni. Egyik ennyit kérdezett: na de mik a kőcccségek? Másik faszi a seggét vakarja kérdezés közben.
De az előadás színvonala is kb ilyen volt. Szlovák csaj tört magyarsággal mesélt, kereste a szavakat. Srác meg tiszta lámpalázas volt, mint aki még életében nem tartott fóliáról előadást.
Viszont volt svédasztal. Röhögni meg zabálni elmegyek legközelebb is
Az elemzéseikre majd ránézek. Honlapjuk: [link]
[Szerkesztve] -
attiati
veterán
Voltam FIO brókercég ingyenes előadásán... döbbenet
Rajtam kívűl is vetemedett már rá valaki? -
tkazmer
addikt
válasz
attiati #1913 üzenetére
Hát a presztízs annyira valóban nem
Csak olvastam valahol,(sőt, egyre több helyen), hogy egyre keresettebbek a belvárosi ingatlanok, így hosszabb távon érdekelne valami ilyesmi, viszont most így hirtelen nehéz lenne leperkálni mondjuk 20 millát egy befektetésnek szánt lakásért..
-
attiati
veterán
válasz
tkazmer #1912 üzenetére
meglepő lenne egy olyan ingatlanalap létezése, amelyik ennyire leszűkíti a befektetési célpontokat.Tudom ott a ''főleg'' szócska, de akkor is jobban megosztott az alapok ingatlanporfóliója annál, hogy egy kerületre leszűkítse.
Ha létezne is ilyen, akkor is 8% körülire hoznák ki a hozamot. Gondolom téged meg a hozam érdekelne, nem a presztízs, hogy 5.ker-i lakásokban utazol -
tkazmer
addikt
(#1910) attiati
Ha megnézed, egy csomó politikus írja a vagyonnyilatkozatában, hogy magánszemélynek tartozik x millió HUF-al..
Tudtok esetleg olyan ingatlanalapot, amelyik főleg belvárosi(V.ker) ingatlanokkal foglalkozik? -
-
tkazmer
addikt
válasz
concret_hp #1906 üzenetére
Mondjuk teszemazt, x nek van 100HUF-ja, de ő feltétlenül szeretne venni valamit 250 HUF-ért. Én ilyenkor adok neki 150HUF-ot, ő pedig mondjuk 1 hét múlva visszaad 200-at. Mivel mondjuk uezt azért nem lehet megcsinálni 15k-nál, és már 1500HUF-nál sem, 500 vagy 5000 forintok kiadását már mindenki jobban meggondolja, ezért nem heti 30% körüli lesz a hozamom. Sőt, ez a havi 30% is elég jó eredmény volt.
[Szerkesztve] -
tkazmer
addikt
válasz
concret_hp #1904 üzenetére
De ismerek olyat, sőt egyik legjobb barátom, aki szükség esetén szívesen behajtja nekem a tartozást, és a fizikuma is megvan...amúgymeg kockázat nélkül nincs üzlet, viszont tök ismeretlennek én sem adok, csak olyannak, akit vmennyire ismerek, de még van képem tőle kamatot kérni.
[Szerkesztve] -
tkazmer
addikt
válasz
attiati #1899 üzenetére
Nem....amúgy simán magánembereknek adtam rövid lejáratú hiteleket...nyilván ebből hosszú távon nem lehet biztosan megélni, de ez egyelőre még nem is cél, és ez a hét kifejezetten jól sikerült, az utóbbi egy hónapban kihelyezett pénzem elég nagy részét kaptam most vissza.(ezért nem is jól fogalmaztam az előbb, havi hozamot kellett volna írnom..)..viszont ha úgy vesszük, kezd beindulni az üzlet, az utóbbi időben egyre többen kérnek ilyen kisebb összegeket kölcsön...
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G5 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!