- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Videl
csendes tag
válasz
#94477440 #25670 üzenetére
Én így szoktam:
/: 25 - 30 gb (mert nem használok külön /home-t)
swap: 4 gb (hibernáláshoz, 4 gb ram esetében)
/data: többi hely (utólag felcsatolom)/home: arra jó, hogy következő telepítésnél megmaradjanak a személyes beállítások. Sok értelme nincs, ha legközelebb pl. Manjaro kde helyett felrakok egy Fedora xfce-t. Főleg ha más névvel.
Elsődleges vagy logikai, az a linuxnak édes mindegy.
-
BoB
veterán
válasz
Mekkora vinyó?
20 GB / ext4 (elég lesz szvsz, ha nagy vinyód van lehet nagyobb is)
Memóriád * 1 SWAP (ha van 8GB akkor nem is kell normál felhasználásra)
Maradék /home ext4 (ide mehetnek az adatok, ha másik disztrót teszel fel csak törölni kell a beállításokra vonatkozó mappákat) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
10-15GB "/" root partíció, EXT4.
Ha szeretnél külön "home" partíciót, akkor egy legalább pár gigás "/home" partíciót is csinálj, szintén EXT4.Ha van 3-4GB ram a gépben, akkor nem különösebben kell "swap" partíció, ha nincs, akkor csinálj 1-2GB-s partíciót neki, a fájlrendszer szintén swap.
A fennmaradó helyet meg megcsinálhatod egymagában egy tároló partíciónak, amit majd be tudsz csatolni, vagy ha tud ilyet az eos telepítője, akkor már most fel tudod csatolni ahová tetszik. Pl. a /mnt alá.
Amúgy csináltak a srácok eos topicot is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
sh4d0w #25236 üzenetére
No, valoban nem volt ~/.ICEAuthority
Ez azert volt, mert rosszul volt megadva a /home.
Ennek okan bemasztam a /etc/fstab-ba, es megadtam neki.
No, most ugy indul, hogy nem tudja mountolni a /home-ot.
Ha manualisan mountolom, akkor megy mount...
Fstab:
UUID=/dev/sda6 /home ext4 defaults 0 2
Kezzel ezt irom:
sudo mount /dev/sda6 /home
Hol lehet a bibi? -
Jim-Y
veterán
Pedig nem egz nagy ordongosseg.
en pl /home ala csinaltam egy bin mappat, majd ebbe raktam par symlinket. Pl /home/Tools ala installalok egy akarmilyen szoftvert amit a benne levo bin alol kell inditani, akkor erre pont erdemes egy simlinket csinalni.
ln -s /home/Tools/Software/bin/start /home/bin/software
-
Syl
nagyúr
válasz
lionhearted #25244 üzenetére
/home alá nem mehet?
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő linuxosként feltelepítettem a linuxmint 13 xfce.
Próbálnák megosztani 1 mappát illetve annak tartalmát saját hálózaton wines gépeknek, ezzel a samba nevű dologgal.
Sikerül is megosztani szépen,látják a wines gépek meg mindenki.
Na de..................
Mondjuk megosztom apl.: /home/tároló nevű mappát
amibe ugye vagy én hozok még létre mappát illetve dolgokat(filmek,képek,stb.)
Vagy más programok hoznak létre különböző dolgokat mappákat képeket stbMindenkinek megadok minden jogot mindenhova.
Ha távolról létre akarok hozni egy valamit a /home/tároló nevű dologban akkor megy szépen
de ha a torrent létrehoz egy mappát itt mint letöltés akkor abba már nem módosíthatok semmit.
Vagyis:
wines gépekről
/home/tároló írható olvasható
/home/tároló/torrent nem írható csak olvashatóHogy a túróba kell beállítani a jogot hogy ne csak az /home/tároló legyen írható hanem automatikusan minden almappa is megkapja a jogot létrehozásának idejétől függetlenül
Remélem nem voltam bonyolult
/home/tároló csak példaként írtam -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #25044 üzenetére
Tulajdonképpen innen hogy létrehoztad, már bármit át tudsz oda irányítani, ami ad erre lehetőséget.
Az ArchWiki szerint [link] így kell csinálnod a Chromenál:
Hogy vagy így indítod: $ chromium --disk-cache-dir=/tmp/cache
Vagy csinálsz neki külön fstab bejegyzést:
tmpfs /home/<USER>/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0jános: A leírás szerint igen. Nem próbáltam mert ha egy mód van rá, a gmailen meg androidon kívül nem használok google termékeket.
-
No, végre sikerült megoldanod! Örülök ennek! Most kicsit megnyugszol.
poen volt
Jórészt úgy valahogy, volt 10-12 disztró fenn(nem egyszerre), párral meg is gyűlt a bajom, volt amit ki is tudtam nyírni. Azért próbáltam Debian vonalon maradni és Unityt, KDE- t kerülni, egyedül a Manjaro Xfce lóg ki a sorból, az most is megvan valahol. Első időkben volt közös /home, na azzal aztán tudtam érdekes dolgokat művelni!Laonak csak később adom át az üdvözleted!
-
Fritz Teufel
addikt
Igen, válaszd le a partíciót.
Aztán a gParted-ben nézd meg az NTFS UUID címét, mert az azonosítja a maghajtót a rendszer számára.
Nálam ez: UUID=6FC979640AE2E767gksu gedit /etc/fstab - ez a parancs root joggal, szerkeszthető módban nyitja meg az fstab-ot a gedit texteditorban.
Itt több sort fogsz látni, az enyémhez hasonlóan. Ugorj az utolsó sor végére és egy enterrel hozz létre egy új sort.
Ide kell bemásolni, azt az egy sort, amit megadtam:
UUID=6FC979640AE2E767 /media/Windows ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0Itt írd át a UUID-t a tiedre.
Most jutott eszembe, hogy kell címkét is adni az NTFS partíciónak. Nálam ez a Windows. Ezt a gpertedben egy pillanat alatt el lehet végezni. Kell, mert így adod meg a felcsatolás útvonalát:
/mnt vagy /home vagy /media ami tetszik és az NTFS címkéje
vagyis: /mnt/Windows vagy /home/Windows vagy /media/WindowsAz utánuk lévőket nem kell módosítani, azok pár más dolgot kódolnak: írás/olvasás és a fájlrendszer lokalizációját - ezt már magyarra állítottam.
Elnézést, az eredeti sorokban zavaró módon volt vastag betűs rész, ez zavarhatott meg
-
Rimuru
veterán
Magyar leírás. Nem kötelező /mnt alá rakni, majdnem oda rakod ahova szeretnéd. Lehet ez a home mappádon belül is, a lényeg hogy létező út legyen, viszont sudozni így is úgyis kell.
Sorban:
/etc/fstab fájt szerkeszd a kedvenc szövegszerkesztőddel, ide kell beírni az adott sort (ehhez már kell root jog).
Ha még nem létezne a mappa ahova csatolni szeretnéd hozd létre, ezt lehet mkdir paranccsal is, de nautilus is megcsinálja.
Ha fel van már csatolva akkor válaszd le (pl. sudo umount /dev/sdxy)
Ha ezekkel megvagy add ki ezt a parancsot, így már most is fel fogja csatolni, ha pedig hibaüzenet fogad akkor azt írd be nekünk. Ha nem ír ki hibát és megtalálod ott ahova csatoltad ezentúl minden indításnál oda fogja neked csatolni.
sudo mount -a(#24727) mzx
pár példa:
sudo mkdir /mnt/Windows
sudo mkdir /media/Windows
mkdir ~/Windows (ekkor a te home mappádon belül lesz, pl.: /home/mzx/Windows) -
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Épp Ubuntut próbálok meg Win8 mellé feltenni, és szeretnék megerősítést kérni, hogy jól csinálom-e a partícionálásnál.
kép bocs a minősége miatt, a lényeg látszik.
Tehát adott egy 320gb-os merevlemez. Ezt daraboltam korábban
50GB -> WIN
15GB -> linux /
maradék -> /home (később még lecsípek belőle valamennyit majd NTFS-nek)A képen látszik, hogy sda1, és sda2 már foglalt, előbbi a rendszer számára lefoglalt a window által, az sda2 pedig maga a win.az sda3 és sda4 üres volt. Ezeknél mentem rá, hogy change -> format as ext4 -> mount (egyiknél /, másiknál /home).
Na és most nem tudom, hogy alul "Device for boot loader installation" -nál mire kéne menni, szerintem ezen kéne maradnia, talán így lesz jó később a grub, de mondom inkább megkérdezem
üdv
-
OldAkita
aktív tag
válasz
OldAkita #23242 üzenetére
Mások okulására:
Linux minidlna konfigurálása nem vezethet eredményre ha nincs telepítve a "samba".
Szoftvertelepítő keresőjébe írd be: sambaAz első 3 találat közül nekem a második "samba" telepítve volt, de az kevésnek bizonyult. Telepítettem az elsőt "system-config-samba" és a harmadikat "gadmin-samba".
Minidlna config-ba beírtam:
media_dir=/home/saját könyvtárnévMűködik.
Tény, hogy másik meghajtót nem tudok aktívvá tenni hiába írom be az elérési utat, de az jogosultsági probléma lesz, de a lényeg, home mappában megosztható mindenféle médiatartalom és a tv tökéletesen látja. -
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #23649 üzenetére
Ne tegyél fel külön kerneleket, olyan disztrót tegyél fel, amiben friss van. fedora pl. vagy valami friss ubuntu.
Jáááá történelmi pillanat!
Legalább is nekem.
Sikerült fedora 19-el és az open soruce driverrel bizzítani az uvd enginet.Nézd meg a kernelt:
uname -a
Legalább 3.12 legyen. Utána nézd meg, hogy működik -e az uvd driver:
dmesg | grep UVDUtána nézd meg, hogy tudja -e a hardveres gyorsítást:
vdpauinfoItt lehet gondod. Ha nem találja a parancsot, akkor elő a csomagkezelőt és vdpau néven amit találsz azt telepítsd fel. Nem sok, max 10 mega.
Utána nézz egy full hd filmet, első blikkre h264 kódolásút. A ph teszt videók között találsz. Én ezt néztem meg.
Utána jöhet a videó lejátszás. Én úgy csináltam, hogy terminálból indítottam az mplayert és egy másik terminálon htop programmal néztem a cpu használatot. Egy amd c-60 apuval 10-12 % volt a proc. Szerintem ez kell neked.
Így indítottam a videót:
mplayer /home/user/valamifilm.mkv -vc ffh264vdpauHa ez így összejött, akkor kezdhetsz valami jó kis lejátszót beállítani, vlc, smplayer, xbmc ami tetszik.
Azért írtam ilyen részletesen, mert normális leírást nem találtam a neten.Ha valamelyik lépésnél elakadsz, akkor kérdezz. Ha ezt végigcsinálod és visszatekintesz a műveletre, rájössz, hogy valójában tök könnyű.
-
elodman
aktív tag
válasz
sh4d0w #23480 üzenetére
OK thanx
No és "Éljenek a mammutok csodacsordája, óriási vermeket igyexem kieszelni számukra!"
- de ahogy mondod, nem /home megosztással.
------
NewmanHD: szirvesen, sok sikert!De a kedvenc add-on-om, mutatja, megnyitotta-e a címzettem az emilt, linket:
http://www.bananatag.com/
(legalábbis a gmail verziója igen tuti) -
BigManus
addikt
válasz
#32839680 #23462 üzenetére
Szia!
A saját mappába ami a /home/felhasználó neve/ hozz létre egy mappát amit meg szeretnél osztani.
Nos az /etc/samba/ alatt találod az smb.conf fájlt.
Ebbe írd bele legalulra:[ide az a név ami tallózáskor megjelenjen]
path = /home/felhasználónak a neve/megosztandó mappa neve
browsable = yes
writable = yes
guest ok = yes
read only = noA felső Global részben a security = share felirat legyen.
Mint alatt nem tudom, mi a parancsa a samba újraindításának,mert soha nem használtammég, de egy hozzáértő biztos megírja, vagy indítsd újra a rendszert.
Elvileg már látni fogják a Windowsos gépek. -
válasz
Nowhereman #23442 üzenetére
Egyetlen hülye kérdésem van... ha újrainstalláláskor megoldható, hogy a /home maradjon anélkül, hogy külön partíción lenne, akkor Neked mi a problémád? Egyébként nagyon szép képregényes telepítője van. Egy fél mondaton ne kezdj el lovagolni, mert az nem a mondandója / lényege. Egy "szintet", "szituációt" írok le.
Volt Ubuntun kívűl más is, csak gondoltam így is elég hosszú...
Nem kell még 10 bekezdés. De megint csak a kötözködés, ahelyett, hogy beismernéd, nem "hétvégi ubuntus" vagyok, amihez már annyi elég lenne egyébként, hogy azt ismerem... Nem mintha szükségem lenne rá, ígyhát részemről lezártnak tekintem a témát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #23456 üzenetére
1: ez kb. minden normális asztali disztrónál így van, minden ott van, ami kell. Főleg ha KDE-s.
3: A google lehet tudja merre van a samba config, de a locate parancs megmondja a terminálban. Azt hiszem smb.conf néven van a config, azt így keresd: locate smb.conf
A 2. kérdésre: természetesen tudsz állandóra csatolni valamit. Csinálj egy mappát a /home alá, mondjuk /home/adatok. Ez után a /etc/fstab fájlban be kell adnod, hogy oda szeretnéd.
A sudo fdisk -l kírja a partíciókat, így onnan tudod, hogy melyik partíciót akarod csatolni. Ezek alapján be kell írni egy sort az fstabba:
/dev/sdaX /home/adatok defaults 0 0
Ez most fejből ment, nem vagyok a Linuxos gépem előtt. Azt hiszem már nem kell megadni a partíció fájlrendszerét.
NewmanHD: OpenGL-t nézve nincs különösebb lemaradás a zárt AMD driver és ennek Win7-es verziója között. [link] ABU-tól annyit tudtunk meg, hogy a Linuxos OpenGL driver az AMD esetén egy jó fél évvel le van maradva. Ez most szerintem változni fog a SteamOS miatt.
-
sh4d0w
félisten
válasz
elodman #23444 üzenetére
Előre mondhatom, hogy biztosan rossz oldalról közelíted meg a dolgot.
Először is: /home-ot a maga teljességében nem osztunk meg, mert akkora sechole, amin egy egész mammutcsorda átfér. Másodszor: ameddig az automatikus javítás lezajlik, addig nincs gond, a probléma akkor válik akuttá, ha az valamiért nem megy és manuálisan kellene a journal alapján visszaállítani fájlokat. Ennél szerintem sokszor fájdalommentesebb, ha a fontos állományokról kidolgozott backup stratégiával rendszeresen készül mentés - ami egyébként is javasolt kényes adatokkal való munka esetén. Harmadszor: a biztonság nem 1-2 oldalas tanulnivaló, az egy külön szakma - megjegyzem: az alapjait tanítani kéne közoktatásban, ha már egy behálózott világban élünk.
7 éve linuxozom folyamatosan, soha nem foglalkoztam még a journaling levellel.
-
elodman
aktív tag
válasz
sh4d0w #23394 üzenetére
ave sh4d0w + maestrok,
Lehet, h. rossz oldalról közelítem a partíció-filerendszer kérdést (Debian distrohoz, vélhetően LVM-mel és Win 7 megosztással, esetleg titkosítással), mégis érdekelne, hogy
- mit javasoltok középutas megoldásnak "/" és "/home" (ez lenne megosztva) - hoz
- vagy másképp: vajon mennyi Linux tanulás szükséges ahhoz, hogy kihasználhassa a kezdő a modernebb / biztonságosabb naplózós filerendszert (főleg adatvisszaállítás)?
(Nem akarok túl mély admin szintre szálldosni, a kézikönyvük is x100 oldal, de ha "csak" pár tucat oldal / pár nap ismerkedésen múlik a biztonság, nem bánnám a befektetést)
Az olvasottak eléggé Linuxul hangzanak még nekem, főleg, h filerendszeren belül Journaling level-ek is vannak. Jaj.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ext3thanx.
-
válasz
Nowhereman #23422 üzenetére
Mert olyan emberektől várod el, hogy ezt megtegyék, akik nem is biztos, hogy a telepítő (/live) CD-t valaha látták... vagy eszükbe jut, hogy erre jó. Mert az emberek nem gondolkoznak. A telepítő lemez az telepítő lemez, nem babráló. Azt sem olvassa el, amit kiír, inkább telefonál.
Lehet, hogy nekem csak "egó-smirglizésnek"...indult... de közben az asztali gépem is több, mint 1 éve Ubuntu-s main OSként, a netbookomra egyből ezt tettem, és a home szerver is ezt kapta, több mint 3,5 éve...
Ismerkedni az Ubuntuval 7.04-el kezdtem még el, persze akkor még tényleg "hétvégi ubuntusként".
Szóval sok minden előfordul, sok különböző céllal. A netbookom egyetlen SSD-je nem ordított azért, hogy még ezt is külön bontogassam... kapott egy /-t és egy swapot. Ez netán gond, zavaró, hülyeség? Aligha. És nem, nem discard-ot kapott, hanem a 14.04LTSben is működő crondaily fstrimet. Megint vétettem volna valamit? Pedig akkor még nem is tudhattam, hogy abban is így oldják meg.
Az asztaliban sincsenek TB-ok a home alatt, de valóban, ott külön partíción van. De ez inkább vezethető vissza az akkori migrációs lépésekre, illetve a több partíció okozta fals biztonságérzetre. De én itt kezdtem el rendesen használni a home-ot és az alap/beépített mappákat. Winen soha semmire (max win7 downloads).
Eleinte a home szerveren külön /boot is volt...aztán tapasztaltam, hogy mennyire mostoha az Ubi a régi kernelek törlésével kapcsolatosan... aztán lekerült róla a külön /boot, később a külön /home is.Ma már, egy egylemezes rendszerre nekem nem alap, hogy szétpakoljam. Lehet, hogy van olyan cél, ami megkívánja, de az én tapasztalataim azt mutatják, hogy:
- a fájlrendszer csak úúúgy nem sérül meg. Ha igen, akkor minimális a plusz védelem, hogy "huhh, ez pont nem a home volt". Backup nélkül amúgy sincs adat...
- a rendszert nem omlasztom véglegesen össze. Ha nem verzióupgrade okozza, hanem a saját "ügyességem", akkor van róla backup, visszateszem, lefrissítem, kész, ha máshogy nem megy.
- verzióupgrade nem okozott nekem semmilyen durva fennakadást, rendszerszinten. Tudom, másnak más a tapasztalata.
- nagyszerű találmány, az általad is reply-olt posztomból, az a funkció, hogy a /home-ot megtartja, és a rendszert teszi újra alatta...Mindemelette, egy ilyen reinstall lépései megnőnek, amint újra kell éleszteni a titkosított home-ot, adott esetben RAID/LVM eszközöket.
Igaz, most mindhárom emíltett gép LTSen fut, van amit szívesen upgradelnék már, csak eleinte nem sok érdekesség jött, most meg mire összegyűlt (azonfelül, hogy mindjárt itt az új LTS), már túl sok lépés.
Eddig nem bántam meg, és úgy érzem baj esetén is tudom hova nyúljak a megoldásért.Inkább élek nyugodtan, szépen belakott Ubival, mint régi, megszokott (és sokszor elavult), főleg wines időkből rámragadt dolgokért sírjak. A verziófrissítés nekem nem azzal indul, hogy felkészülök a clean installra. Ha így is kell tenni, nem kell mindjárt bulldozerrel nekiesni (formatálni mindent). És nem is 3 nap, mire újra be tudom állítani hasonlóra, vagy újrarakom a régi programokat.
Természetesen, ettől még értem amit mondasz, jó dolog, ha mondjuk több disztró is tudja ugyanazt a home-ot kapni (nekem erre viszont nincs szükségem), reinstallkor is kevesebb figyelmet (és ha nem hiszünk a formatálásmentes világban, akkor szerencsét is) igényel. És nem akarlak meggyőzni, hogy akkor most márpedig nem így a jó. Mint ahogy arról sem akarok senkit meggyőzni, hogy az Ubuntu az egyetlen megoldás. De szívesen ajánlom, ha olyan a felhasználási mód, amire megfelelő, mert bevállt, és mert tudok benne segíteni is, ha kell.
-
Nowhereman
őstag
válasz
lionhearted #23405 üzenetére
Miért kell egy nyomorult könyvtár törléséshez level2-nek lenni?
CD-be, rendszer CD-ről, /home csatolása, fájlbogarászó, rejtett fájlok sasolása, ".mate" vagy épp ami törlése. Reset+CD-ki. - ebben mi a haladó szint?
Ez enyiből rövidebb, mintha, neki látnál olyan kezdő szinten menteni a /home könyvtárból a cuccokat - már ha van!(neked volt már valami egyáltalán ebben a könyvtáradban a konfigokon túl?)
És nem hülyének tituláltalak, hanem tipikus "hétvégi ubuntus"-nak, akinek csak egó-smirglizésnek van Linux a gépén, és beállít a fórumra hirdetni az ubuntu-xubuntu-lubuntu szenthármasságot, meg minden félre-infót csöpögtet az itten érdeklődő Linux-szüzeknek.
-
kodmen
aktív tag
Win nem kezeli az ext partíciókat, de állítólag vannak programok amik igen.
Igen, használtam régebben ilyet, de azt írták, hogy inkább csak Read only módban érdemes használni, mert az írással elronthat valamit.
Adat csatolás tiszta sor, eddig is a /mnt-n belül voltak csatolva. Ezért vagyok gondban, mert a /home/user/.program típusú tartalmakat az SSD adott külön home partícióról szeretném csatolni, a /home/user/dokumentumok típusúakat meg a HDD külön "kvázi home" partíciójáról. Ha a user csak simán a /home/user/-be ment valamit (mert az az alapértelmezett), akkor az az ssd-re kerül, holott én a HDD-re szeretném. Méghozzá úgy, hogy ez a user-nek ne okozzon bonyodalmat, plusz odafigyelési kényszert stb. És azt még nem is mondtam, hogy vannak közös fájlok is természetesen (a képek mehetnek adat partícióra végül is), amelyeket közösen szerkesztünk (ezt hard linkkel csináltam eddig, hogy ha ez egyikkel baj van, ott legyen a másik, bár ha "szinkronizál" és elrontja a másikat, akkor csak a helyet foglalja).
Claude Leon: igen, ezt használtam korábban.
you can force this if you really have to write on EXT4 partitions from Windows (this is not recommended)Megfontolom az NTFS-t, bár ritkán használnánk. Lehet, írok egy rsync scriptet, ami a win partícióba szinkronizálja a fájlokat kikapcsoláskor, így meg vannak ott is.
-
Nowhereman
őstag
válasz
lionhearted #23383 üzenetére
Persze, a baráti társaságodból még senk nem hallt meg -> a halál nem létezik! Valami hülyének még be is mesélheted, de nekem helyből két ilyen fejreállásom is volt. Ennek ellenére, szerintem nem rosz az Ubuntu mag - ha már Bodhi, Peppermint féle rakétákat is jól kiszolgál, de nem olyan sziklaszilárd, mint a Debian. a Debiannak ezen a téren jelenleg nincs alternatívája.
Ugyan ilyen hülyék szintén meg fogják enni /home könytárról való elméletedet is, az értelmesebbek tudják, hogy elég a konfigkönyvtárt törölni(pl: ".mate"), és az újraindításkkor már alapbeállításokkal indul a rendszer. Némileg gyorsabb, mint lementeni néhászáz GB adatot - ami mondjuk egy magamfajta "nem hétvégi ubuntus"-nak összejön(főleg, ha mondjuk az pl. XP és az igénylő marhaságok is home/júzer/VirtualBox VMs könyvtárban vannak).
Hja és több disztro -megfelelő felállásban - simán szlopálhat egyetlen közös "/home" könyvtárat.
A másik könyvtár amelyet feltételen érdemes több linux esetén különparticíóra megosztani az a /boot. Disztrofrissítéskor -
kodmen
aktív tag
válasz
Nowhereman #23378 üzenetére
Jelenleg win7 + manjaro + LM Maya KDE a terv, a telepítési sorrend jó?
Parancssoros frissítés teljesen jó, ha van hozzá leírás, biztos be fogom tudni gépelni!
Hm. Hogy tudnám okosan felépíteni a /home-ot? Ezek szerint a beállítások se legyenek a / partíción. Érdemes erőltetni az SSD-re rakást, mert gyorsít valamit (ez esetben lesznek mini home partíciók az SSD-n, amik a beállításokat tartalmazzák, meg egy nagy partíció a HDD-n. Hány partíció is mehet az SSD-re, mert ha jól számolom kell vagy 94 fizikai és akárhány logikai). Vagy legyen a HDD-n egy home partíció, annak a gyökerében a fájlok, meg 1-1 mappán belül a beállítások? Ez nem jó, mert ha a partíciót felcsatolom /home alá, nem tudom ugyan ide a partíció/LM mappa tartalmát is csatolni... Soft link? Vagy csináljak egy szkriptet, ami a / partíciókról lementi a HDD-re a beállításokat... .ÁÁÁÁÁ
Marhaság az egész, mert nem tudok egy könyvtárba két dolgot (hdd-s partíció + SSD /home mappa vagy külön /home partíció tartalmának keverése) csatolni. Hogyan lehetne több rendszert használni összeakadások nélkül, külön home partícióval úgy, hogy a programok beállításai (pl .valami nevű mappák) az ssd-re kerüljenek? HDD home partíciót csatolni az SSD home partíciójának egyy mappájába, majd SSD home partíciójának csatolása a root partíció /home mappájába? Ez a túlbonyolítás nem veszélyezeti a rendszer működésének stabilitását? Ha kiesik valahol a csatolás, akkor is megmaradnak a régi és az új adatok is, nem?
Ma veszem át a gépet, ha minden igaz, sajnos csak pénteken kerül sor a telepítésre, de lehet, hogy már ma ki tudom próbálni. -
Nowhereman
őstag
válasz
kodmen #23358 üzenetére
Az Ubuntu alapu rendszereknél, a debiannal ellentétben sajnos nincs garancia a frissítés utáni tökéletes működésre. (innét ki lehet találni, hogy a Steam miért a debianra épít) A Mintnél nemes egyszerűséggel kiszedték a frissítés grafikus lehetőségét, de azért parancssorból meg lehet csinálni. Az Ubuntunál meg félévente megy a szerencsejáték. A külön /home particionak éppen az a lényege, hogy újratelepítéskor megadod az eredeti /home könyvtárat, és még az ikonjaid is a helyükön maradnak -persze azonos felület esetén.
Az Ununtu alapúaknál az előbb említett miatt ajánlatos elkerülni a köztes kiadásokat.
A Mintnél az ablakkezelőkben térnek el(leszámítva az lxde-debian kiadást), de a kezelőfelülethez hozzátartozik még a cd-égető is, igy míg a a KDE alá K3B dukál a Matehoz csak Brasero jár.
Egyszerre több kezelőfelület is lehet, de vigyázni kell velük, mert előfordulhat, hogy az egyik hangkezelőjén kussba vágtad a hangfalat, és a másikon meg sehogyse tudod életre keltemi!
És persze törölni is tudod, de sajnos a kezelőfelület unstaljakotr elég sok szemetet otthagyhat, így végül lehet 3-4 féle lemezpörkölőd, terminálod meg egyébb apróságod.
Mondjuk nem tudom, hogy az a videokártya mennyit tud, de mondjuk a Mate viszonylag mindenevő, a Cinnamon már finnyásabb. -
Nowhereman
őstag
válasz
smallmer #23332 üzenetére
(látom jól beszopattak a xubuntuval)
a rendszernek adsz ugye 20GB-ot:
csinálsz praticiót, formázod ext4-re, majd csatolod rootnak ("/")
a saját könyvtáradat másik particóra érdemes tenni, mert akkor nem kell mentened, ha mondjuk disztrót váltasz - ez a teljes maradék.
azaz partició ext4-re formázva, csatolási pont: "/home" -
válasz
CPT.Pirk #23308 üzenetére
Az volt a gondom, hogy azt se tudtam, mi fán terem az fstab, főleg!
Persze az írásnak is működnie kellett nem csak az olvasásnak!
Olvasgattam szorgalmasan, végül sikerült, de annyi mindent próbáltam telepíteni meg beállítgatni, hogy hol felcsatolta őket, hol nem. No meg közös volt a /home és próbáltam seedelni a Qtorrenttel, telepítés után simán beolvasta az összes MINT- en már működő torrentemet, csak lenullázta mindkét rendszeren. Az ATI driverről ne is beszéljünk, csak Gnome 2- ben volt hajlandó elindulni. Így aztán a végén a MINT maradt. -
kodmen
aktív tag
Sziasztok!
Nem sokára érkezik a Samsung 840 EVO 120Gb SSD-m, és a jövőbeli belakásával kapcsolatban érdeklődnék előre.
Egy windows 7 home premium -ot szeretnék telepíteni, mellé egy Linux Mint Petrát, UHU UBK MATE-et és még lehet, hogy kipróbálnék más disztrót.
A partíciókkal vagyok bajban. Arra gondoltam, hogy a windows-é lenne olyan 40 GB, ami nem fér rá, annak a HDD-n csinálok egy NTFS partíciót (az EXT-et látja normálisan a win valamilyen programmal, vagy a zenéket inkább az NTFS-en tároljam továbbra is a közös elérés miatt?). A Linux-oknak gondoltam egy egy 15 GB rendszerpartíciót, kivéve a tmp és a var mappákat a leírás szerint ramdisk-re (érdemes még valamit HDD-re pakolni?). A home-om külön hdd partíción van. A több linux verzió miatt (eltérő programverziókat használhatnak) nem lenne szerencsés mindegyikhez ezt csatolni, de nem is szeretnék mindegyiknek külön-külön partíciót. Továbbá úgy gondolom, hogy a programok könyvtárai, fájljai jobb helyen lennének az ssd-n. Ezért arra gondoltam, hogy a /home-ot nem venném külön, maradna a 15GB-os partíción, és a konkrét, nagy helyigényű tartalmat szoftlinkelném ( lenne egy fájljaim mappa a/home/user-en belül) a meglévő partícióról, így bármelyikről elérhető. Vagy fstab-bal kellene operálni és azzal felcsatolni valahogy?Másik dilemmám a fájlrendszer. Érdemese több partíciót készíteni, hogy ha az egyikkel gond van, akkor a másikat továbbra is be lehessen vetni, vagy jobb egybe rakni az azonos típusú (ntfs, ext) területeket? SSD-re eddig ext2-4-ig mindent olvastam, melyiket érdemes? És a HDD-re? Sima otthoni használat mellé gondoltam, jelenleg ext3-at használok.
Előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #23266 üzenetére
Azért nem tudok, mert Windows alól ezeket használom: MPC-HC nightly, madVR, LAVFilters, ReClock, VSFilter, Unified Remote for Android. Itt a madVR a legeslegfontosabb. De ezek mondhatni mind kellenek. Illetve a játék is Win alatt megy (BF3 multi, néha Dota2), szóval mindképpen kell egy Win 8.1 is.
/home egyenlőre akkor nem kell, de később ha megtetszene úgy a Linux, akkor majd lesz külön /home. Egyenlőre valóban jó így.
Ha később új distrot tennék fel, vagy csak ezt tenném újra, akkor fogom a 30 gigás Linux partíciót és törlöm, majd mehet rá az install? Ez nem fogja összekutyulni a most tökéletesen működő boot menüm, a másik partíción lévő Win-t vagy bármi egyebet?
Firefox vagy Chromium?
Ha ez ízlés kérdése és nem egyértelmű, akkor elkzedem mindkettőt használni, aztán meglátom. Win alatt Chrome-s vagyok és van egy Nexusom, tehát nem hátrány ha PC-n is azt használom sync miatt.
Ez lehet noob question lesz, de Linux alatt használ valaki vírusírtót?
-
Vladi
nagyúr
válasz
#59070464 #23265 üzenetére
Ezt a bizonytalanságot!
Jó az! Ne görcsölj ezen. Van, hogy külön tesszük a /home-ot. Azért, hogyha másik, vagy újabb disztrót telepítünk, akkor megmaradjanak a beállítások. Ide kerülnek a felhasználói beállítások. De simán lementheted aztán majd visszamásolod, ugyan az éred el.
win alatt akkor csak filmet nézel? Ezt miért nem állítod be linux alá? Mondjuk akkor pont nem jó a partíció kiosztásod, mert nemsokára törölni kell a wint.
-
válasz
#59070464 #23265 üzenetére
[link]
Fusd át a fenti linket, ki van emelve a /home. Nem derül ki sok minden, de összességében mezei felhasználónak elég a " / " root partició, de sokan meg ajánlják a "/home"- ot is."Csak most jó? Később miért nem lehet jó?"- félreértetted, az jelenti, hogy "jó ez így"
Egyébként miért nem tudsz filmeket nézni Linuxon, minek ahhoz Win?
-
törölt tag
Csak most jó? Később miért nem lehet jó?
Valaki írta, hogy a /home-nak is külön partíciót csinál. Ennek mi értelme? Jelenleg suta vagyok Linux-hoz, de egyre piszkálja a fantáziám.
Tcmd sem kell. Win alatt nem lesz semmi. Csak egy Origin, egy MPC-HC/madVR és egyéb filterek a mozizáshoz.
-
sh4d0w
félisten
válasz
#59070464 #23243 üzenetére
Először mindig Windows-t telepítünk és csak utána Linuxot. Ha nem akarod Magad nagyon szivatni, akkor a gépet átállítod BIOS-módra, a Secure Boot opciót pedig kikapcsolod.
Ubuntu alá tehetsz ext4-et, de nézz körül itt a fórumon, hogyan kell SSD-vel használni - minden megvan itt vhol leírva, csak keresni kell. /-nek ha adsz 15 gigát, az sokáig elég lehet, swap area attól függ, mennyi memóriád van (4 giga fölött sokan nem használnak swapot), többi mehet a /home-nak.
Ubuntuból 12.04, ez egyértelmű. A 9 hónap support nem a telepítéstől számít, hanem a kiadástól, tehát július végéig tart - ezután nem lesznek frissítések a rendszerhez és arra sincs garancia, hogy a repository-k megmaradnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Angelotti #23164 üzenetére
Ahogy írtad az oprendszereket, abban a sorrendben kell telepíteni őket, úgy a végére lesz egy Grub rendszerindítód benne mindhárom rendszerrel.
A Linuxnak 1 darab root partíció kell, a többi (swap partíció, külön /home) igény kérdése.
Windows (7-ig bezárólag) után mindenképpen KDE-s disztrót néznék, az olyan felület, amilyen a Windows lehetett volna.
Innen töltsd le a gépednek megfelelő, "zárt" Debian iso-t: [link] Ennek a képfájlnak a bootolásakor választható a kívánt felület, pl. az említett KDE.
szbalogh: lehet jó lenne frissíteni, de ahhoz meg kellene net... Amúgy add ki az lsusb parancsot mikor be van dugva az új pen és nézd meg mit ír ki rá. Az ad némi támpontot.
TAKÍÍ: gyakran része a Libreoffice a disztróknak alabpól. Ha nem, ott a csomagkezelő és felrakod belőle, pár kattintás. A Wines Realplayer helyett meg sok alternatíva van, pl. Smplayer, Vlc, DrgaonPlayer.
MS office Linuxra meg azt hiszem idén fog kijönni.
Driverekkel nem igen lesz dolgod valszeg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha minden igaz, ezt kell csinálni:
Amikor megjelenik, mentse le a fájlt (pl. install_flash_player_"version"_linux."processor".tar.gz).
Nyisson meg egy Terminal ablakot (Gnome-on kattintson az Applications, majd az Accessories menüre, végül válassza a Terminal pontot.)
A Terminal ablakban váltson át arra a könyvtárra, ahová a telepítőt az imént mentette (pl. cd /home/user/Downloads).
A letöltött fájlból csomagolja ki a libflashplayer.so állományt a tar -zxvf install_flash_player_"version"_linux."processor".tar.gz paranccsal.
Super User jogosultsággal másolja a kicsomagolt libflashplayer.so fájlt a Firefox plugins alkönyvtárába. Például ha a Firefox a /usr/lib/mozilla útvonalon van telepítve, akkor a sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/mozilla/plugins parancsot (a super user-jelszó megadása után) hajtsa végre. [link]Csak meg kell találni a megfelelő targéza fájlt, mikor utoljára kerestem adobenál a régebbi verziós fájlokat, nem sok sikerrel jártam, de lehet csak nem vettem észre.
-
Vladi
nagyúr
válasz
joecontra #23097 üzenetére
De.
A /home/user/Desktop/valami
útvonalon vannak az ikonok. Egy sima txt fájl, kb ennyi tartalommal:[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
Name=Chromeium
Name[hu_HU]=Chromeium
Icon=chromium-browser
Exec=/usr/bin/chromium-browser
Comment[hu_HU]=Így már könnyen létrehozhatja.
-
Jim-Y
veterán
Ha 64bites debiant tettél fel, akkor a chrome oldaláról letöltöd a megfelelő verziót, ha 32 biteset, akkor azt töltöd le.
Nyitsz egy terminált, majd elnavigálsz terminálban abba a mappába, ahova letöltötted a fájlt, nálam ez így néz ki (terminálban) bár hozzáteszem ha előtte elolvasnál egy linux kezdőknek cikket úgy egyszerűbb lenne:
jim@workbench:~$ cd /home/jim/Downloads/
jim@workbench:~/Downloads$ sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb
[sudo] password for jim:
dpkg: warning: downgrading google-chrome-stable from 31.0.1650.63-1 to 31.0.1650.57-1.
(Reading database ... 209481 files and directories currently installed.)
Preparing to replace google-chrome-stable 31.0.1650.63-1 (using google-chrome-stable_current_amd64.deb) ...
Unpacking replacement google-chrome-stable ...
Setting up google-chrome-stable (31.0.1650.57-1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for bamfdaemon ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Processing triggers for gnome-menus ...
Processing triggers for man-db ...
jim@workbench:~/Downloads$
jim@workbench:~/Downloads$ sudo apt-get -f install
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
gir1.2-ubuntuoneui-3.0 transmission-common libubuntuoneui-3.0-1
thunderbird-globalmenu libevent-2.0-5
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 15 not upgraded.
jim@workbench:~/Downloads$Mivel nálam már fent volt a chrome, így az utolsó utasításra nem csinált semmit, nálad ez nem így lesz
-
válasz
_Dumber_ #22938 üzenetére
Valami ilyesmi megoldása lesz a dolognak, de az sda06-on van még 200 Gb adat ntfs- en. Emiatt tovább tart a dolog, de segítettetek a megoldásban, az azért még mindíg aggaszt, hogy a /home -ot közösen használta a MINT és a Debian. Ez nem okozhat gubancot? Furcsállottam például, hogy a MINT- ben beállítottam egy hátteret és utána a Debian- ben is az jelent meg az asztalon.
-
_Dumber_
őstag
válasz
ubyegon2 #22934 üzenetére
Én nem igy csinálnám
Ha jelenleg csak az a cél hogy a már működő oprendszer mellől le kell gyúrni a nem kellőket, akkor bootolj be azzal amit meg akarsz hagyni.
terminálba: lsblk
Itt felírod, hogy mi van felcsatolva a rendszerre (ezeket kell meghagyni !!)
kell a "/" és a "/home", (esetleg a /boot .. de hogy Te mit hoztál össze azt neked kell tudni)aztán:
sudo grub-install /dev/sda (vagy sd(valami) ) - az a vinyó amit bootnak használsz
sudo update-grubHa ez megvan akkor már lehet gyalulni a többit.. mert a grub már arra mutat amit éppen most használsz.
gyalulás után egy új : sudo update-grub
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok! Itt vagyok megint!
Az a gondom, (mar megint,) hogy azt irja a Lubuntu, nem tud frissiten, mert tele van a rendszer lemez. Nem is hazudik, mert tenyleg csak valami... 300kB hely van rajta.
A konfig a kovetkezo:
1, Rendszer particio: 8GB pendrive.
2, /home particio: 4GB pendrive
Van arra megoldas, hogy valami atkeruljon a rendszer particiorol a /home-ba? Amugy kb. 1GB adat van csak a /home-on, ugyhogy azt at tudom mozgatni mashova. (A tobbi adat, amit hasznalok, meg a filmek NAS-on vannak. + van egy 64GB micro SD kartyam, de arrol nem bootol a gep, meg azt nem szeretnem leamortizalni a rendszerrel.)
Nincs swap, mert 8GB-ra minek is lenne...
Ha kell, ujra installalom a rendszert, mindent lehet formazni, ha van megoldas.
Segitsetek lecci-lecci! Kosz! /Tomi -
hege1989
tag
Megoldódott az eddigi probléma.
Viszont a következő parancs kiadása is hibával végződik.
Nem szeret ez engem.#dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -b
cc1: all warnings being treated as errors
make[3]: *** [lnstat.o] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/mipv6/iproute2/misc'
make[2]: *** [all] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/mipv6/iproute2'
make[1]: *** [override_dh_auto_build] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/mipv6/iproute2'
make: *** [build] Error 2
dpkg-buildpackage: error: debian/rules build gave error exit status 2Ez a futás vége. Elég hosszan futott.
-
hege1989
tag
Már megy a git-es rész is.
Viszont a patch még mindig nem jó.patching file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch
Hunk #1 FAILED at 116.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch.rej
patching file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch
Hunk #1 FAILED at 94.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch.rej
patching file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch
Hunk #1 FAILED at 73.
Hunk #2 FAILED at 487.
2 out of 2 hunks FAILED -- saving rejects to file /home/mipv6/Downloads/wakoond-mip6d-ng-e1627981bdcf/patches/iproute2/3.8/Ubuntu.patch.rejMost mi lehet a baj?
-
kertsa
senior tag
Jó reggelt!
A laptopba van egy SSD ami fel van osztva több részre... swap, /, /home... és van egy windows rajta amire már nincs szükségem, mert végre mindent sikerült megoldanom ami kell KDE alatt
Majd vésztartaléknak lesz virtual windows.
A /home 19gb, a windows 56gb. Ezt a kép partíciót szeretném eggyé gyúrni úgy hogy a /home adatai megmaradjanak.
Van még egy merevlemez is. Arra gondoltam, hogy kimásolom oda a /home adatait, majd a két partíciót eggyé formázom és visszamásolom. Ez működhet? Nem lesz probléma a méretbeli különbség?
Hogy tudom ext4-re formázni az új partíciót?
üdv.
-
Vladi
nagyúr
Relatív, hogy nehezen. Ha tudja, akkor menézed, hogyan kell beállítan. Utána már könnyű.
link itt azt írják, hogy dual link dvi tud, meg van xrandr támogatás.
Elvileg egy xrandr kiement felbontás másik kimenet másik felbontás
parancs és kész. Próbáld ki.(#22394) pitman
/opt vagy /home útvolnalra felteszel egy előre forgatott változatot és kész.
-
Vladi
nagyúr
Na meg is van:
[oleg@localhost ~]$ ssh-keygen -t ecdsa
Generating public/private ecdsa key pair.
Enter file in which to save the key (/home/oleg/.ssh/id_ecdsa):
Created directory '/home/oleg/.ssh'.
stb.Ha újra átnézzük a nevezett bogreportot, kicsit próbáljunk a másik oldal fejével gondolkozni.
Tom Callaway kérte ugyanis, hogy a jogászok számára tegyék a kérdést érthetővé. Lépéseket csak ez után tehet.Erre persze nem került sor. De persze végül elkészült, így a kért módosítás is bekerült a rendszerbe.
tanulság:
Nem kell egyből összeesküvésre, meg illegális megfigyelésekre gondolni. Ott, ahol erről szó sincs.
Amennyiben hiba van a rendszerben, azt vagy segítsünk javítani, vagy ne, de inkább hagyjuk a trollkodást.Egyébként nyílt forrású rendszerekről beszélünk, abban elrejteni dolgokat inkább butaság.
-
törölt tag
Adobe CC nincs linuxra
Na igen. Nekem is problémát jelent, ugyanis a PS-t nem tudom kikerülni és a Gimp nem megfelelő alternatíva. CS4-et telepíteni esélytelennek tűnik wine alá egyelőre. Viszont valahol azt olvastam, hogy ha telepített könyvtárat másolok át, akkor úgy már működhet. Gyakorlatilag a telepítővel van a gond, nem is a csomaggal. Majd letesztelem alkalomadtán, de a mostani gépen 64bit-es PS van csak. Majd az asszony gépén csinálok egy 32bites telepítést. Amúgy a PS 8 (sima CS) pöccre felmegy wine alá, semmi macera vele.
Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba. Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
Az androidos telóm is
Romvr
Elementary OS valóban nagyon kafa. Igaz erősen OSX koppintás, de nekem az nem baj.
Nem bizony. És itt nem csak a design-ra gondolok, hanem a kényelmes használatra. Különösen tetszik a fullscreen ablak megoldás. Volt MacBook Pro-m és hát be kell vallani, hogy erősen használható rendszer az OS X. Viszont erősen zárt. De legalább jó alapjaiban. Az elementary-ban az tetszik nagyon, hogy átvette a mac kényelmes kezelhetőségét saját módra fűszerezve és persze megvan benne a Linux hatalmas szabadsága.A fene, megint jól rábeszélem magam az Elementary OS-re
PS:
Ja egy érdekesség az elementary-val. A laptopom a kb. 2 évs aksival olyan 4órát bírja folyamatosan kizárólagosan netezéssel. Ezt meg is szoktam már. Linux mellett pedig azt szoktam meg, hogy ez lényegesen kevesebb. Legalábbis eddig így volt. Viszont azt hittem rosszul látok, mikor az elementary-val 3óra50perc-et ment a gép!!!!Pedig pici telepítés is volt benne. Én nem tudom mit csináltak amúgy azzal a rendszerrel, de ez szép eredmény. Lehet az új kernelnek köszönhető és mással is ilyen lenne már, nem tudom, de nem kicsit esett le az állam tőle.
-
Syl
nagyúr
válasz
#68216320 #22197 üzenetére
a kde atgondolatlannak tunik picit
Piciiiit?
Nálam két "apróságon" bukott el:
- Képtelen NAS-ról filmet direktben lejátszani (samba), előbb átmásolja a /home-ba.Basszus, erre pedig az iPad-em is képes!
- Képtelen zip/rar-t direktben NAS-ra kibontani. Megnyitom a tömörített fájlt, megragadom a benne található állományt és áthúzom a NAS mappájába. Erre a drága kde a /home-ba tömöríti ki. Én meg mint a hülyegyerek a csengővel, keresem a NAS-on, hogy hová lett a cucc.A win-hate az itt is megvan
Sajnos melóban kénytelen vagyok használni (Adobe CC nincs linuxra), de otthon...
(#22198) Romvr
A wifi és a gépmelegedési probléma kernel függő.
-
Sziasztok! Win 7 alatt sok torrentet seedelek, ugyanezeket az állományokat hogyan tudnám minél egyszerűbben seedelni Linux alatt?
Működik a Win 7 felcsatolt meghajtójáról a kliens vagy át kellene másolni mindent a /home- ra?
-
kertsa
senior tag
Megoldottam
Csináltam egy /home/zsolt/razer.sh fájlt a szkriptel.
#!/bin/sh
xinput --set-prop "Razer Razer DeathAdder" "Device Accel Constant Deceleration" 5
xinput --set-prop "Razer Razer DeathAdder" "Device Accel Velocity Scaling" 1Az /etc/rc.local-ba az exit 0 elé beírtam, hogy
su zsolt -c /home/zsolt/razer.sh
Majd megnyitottam a rendszerbeállítások-indítás és leállítás menüt, és hozzáadtam a razer.sh fájl-indítés kde előtt beállítással.
Köszönöm a segítséget
-
Claude Leon
senior tag
válasz
BluEyes #22128 üzenetére
Mekkora partícóigénye van annak a Mándzsáródnak? (/home nélkül persze)
Kicsit korlátolt a helyem, úgyhogy mostanában nagyon eszerint válogatok, eddig a fedora majdnem használható volna, de a gui-s csomagkezelője brutálisan cacheli a csomaginformációkat, tudom, intézzem terminálból, de néha jól esik kattogtatni a képernyőn is.
(5G a keret, mindenfélét felrakva - openoffice-skype-wine-virtualbox - is jobban érezném magam 1G stabil, szabad maradékkal) -
sh4d0w
félisten
válasz
kertsa #22136 üzenetére
Akkor
cp /home/zsolt/Letöltések/razercfg-0.21/razerd.initscript /etc/init.d/razerd
a többit meg úgy, ahogy le van írva.
Magyarázat: próbáltad másolni a fájlt egy olyan helyről, ahol nincs is, ezért megkerestettem veled. Ezután ezt átmásoljuk, a többi parancsot pedig nem érinti a probléma, tehát miután bemásoltad a megfelelő helyre, létrehozhatod a linkeket rá.
-
Zoltán
őstag
válasz
LógaGéza #22081 üzenetére
a fordítás részről ezt írja a readme:
///////////////
// Compiling //
///////////////Source dependencies:
Jam
(http://www.perforce.com/jam/jam.html)
PhysFS
(http://icculus.org/physfs/)
SDL
(http://www.libsdl.org/)
SDL_image
(http://www.libsdl.org/projects/SDL_image/)OpenAL on linux platform
(http://www.openal.org/)FMOD on windows platform
(http://www.fmod.org/)
(i386-mingw32msvc is the only tested build)To build trigger open a terminal and, in the top level of
the trigger source directory, do:./configure
jamThanks to Matze Braun for this excellent build system.
To run trigger without installing, copy the trigger
executable to the data sub-directory and run it from
there. That is:cp ./trigger data
./data/triggerIf you are hacking on trigger and rebuilding often, you may
find it convenient to specify the --datadir option to
configure, then you will not need to copy the executable
after each build. The --datadir option expects a full path../configure --datadir=/home/$USER/projects/trigger-rally/data
jam
./triggerAdjust the path to suit your system. Every time the options
to configure are changed run:jam clean
before running 'jam' again. This ensures that trigger uses
the new configure settings.Azt hittem ez nekem nem kell. Kipróbáltam akkor a
./configure
jam
parancsokat, de eredmény ugyanaz. -
Zoltán
őstag
Akkor most telepíteni kellene egyet:
A Mint software managerében nem találom a Trigger Rally-t, ezért letöltöttem innen:
http://sourceforge.net/projects/trigger-rally/files/trigger-rally/trigger-0.6.0/
a trigger-rally-0.6.0.tar.bz2 filet, kicsomagoltam, majd a readme file-ja ezt írja:If you wish to install trigger you'll need to specify the
--prefix and --datadir options to configure. The prefix
directory controls where trigger will be installed.Here is a full example, adjust the paths to suit:
./configure --prefix=/home/$USER/local/trigger-rally \
--datadir=/home/$USER/local/trigger-rally/data
jam
jam install
rsync -av --exclude='.svn' data/ /home/$USER/local/trigger-rally/dataEzt is próbáltam, csak persze a $USER helyett a valódi usernevemmel (a dollárjelet is kivettem). De nem működik. Valszeg én írom rosszul a parancsokat, pl. nem értem, hogy a második sor (--datadir...) az magában áll, vagy kell elé a ./configure megint...
Megírnátok, hogy pontosan mit pötyögjek be?
Köszi! -
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #22032 üzenetére
Nem sikerült megcsinálni. Grub promt jön csak be bootoláskor. Közben változott is a dolog picit.
A jelenlegi helyzet:
Az SSD-n két partíció van, mindegyik EXT4. Az sda1 a / mountpoint alatt, az sda2 a /home alatt. Ez rendben működik is.
Acronis mentés is van róla, a mostani állapotot is abból tettem vissza.
Acronis mentés van a Windows7-ről is, ez 1 partíció.Amit szeretnék:
A jelenlegi helyzetből szeretném megoldani, hogy legyen egy NTFS és egy EXT4 partíció az SSD-n. Ezekre menne a win ill. linux. A win-t visszatenni nem gond, de a linuxban 2 partícióból (/ és /home) kellene egyet csinálnom és azt feltennem a második partíció helyre az ntfs után. Aztán Grub2-t varázsolni loadernek.
Szívesen elhagynám a win-t, de pár játék miatt kénytelen vagyok meghagyni, mert virtualbox alatt lassú, wine alatt macerás a használatuk. Photoshop-ról nem is beszélve. Gimp sajnos nem játszik.
A fentebb leírt célt segítene valaki megvalósítani adatvesztés nélkül? Nagyon szépen összehoztam már az Elementary OS-t, nem szívesen telepíteném újra.
-
törölt tag
Szeretnék a linux rendszeremről mentést csinálni, amit azután bármikor vissza tudok állítani. A / és /home két külön partíción van. Hogyan működik itt a mentés? Elég a fájlokat lementeni és ha kell visszamásolni? Gondolom ezután majd a Grub2 kell majd csak. Vagy kell külső program is, mint pl. az Acronis True Image?
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Az annó vázolt rendszerrel van egy kis problémám. Megkérdezném itt is, mert a Shell script topik nem pörög, vagy csak nem tartozik oda a kérdésem.
Szóval ez az eredeti probléma: [link]
Annyi változás van, hogy a második szkriptet kicsit módosítottam:killall mplayer osd_clock soffice.bin && mplayer /home/user/adas.avi -fs && sh /home/user/vetites/run.sh
Crontab:
* * * * * /usr/bin/xterm -display :0 -e 'sh /home/horvath/vetites/kill.sh'
Ezzel már elindul az mplayer, viszont az adás után a sh szkript már nem fut le... Illetve de - lefut ha terminálból hívom meg a második szkriptet, de már ha cronból nem.
Csak a tesztelés miatt fut minden percben.Mit tudok tenni, hogy menjen?
-
Syl
nagyúr
válasz
Rimuru #21915 üzenetére
nem teljesen tudom kikövetkeztetni hogy pontosan mire gondolsz
A kollégának az volt a kérdése, hogy elég-e 10 giga a /-nek ha külön van a /home. Hogy az appok nem fogják-e teletojni a /-t?
Erre írtam én azt, hogy az app nem firkálhat csak úgy körbe a /-ben, mert oda root jog kell. Én úgy tapasztaltam, hogy mindent a /home-on belül rögzítenek.(#21918) PeachMan
A 3D-s játéknál eleve kiesik a VirtualBox. Egyébként meg érdemes utánajárni: wine appdb
A virtualbox-on belül tudod (minden egyes virtuális gépnek) megadni mely fizikai mappához férhet hozzá. Én pl. a letöltések és zene mappákat adtam be a virtuális win7-nek. Merthogy wine alatt nem nagyon akaródzik menni az itunes, ami nekem az ipad-hez kell.A wine-re nem emlékszem, de mintha az csak a saját portáján tudna tevékenykedni. Vagyis a /home-on belül hoz létre egy mappát, amit a wine-n futó app C:\-nek lát.
-
törölt tag
válasz
#25954560 #21917 üzenetére
De gondolom azért mégsem annyira, mint natívan a Wine segítségével futtatva egy programot. Vagy nem jól gondolom?
Pár 3D-s játék lenne használva, Photoshop és még esetleg néhány program.
Linux mellé nem tennék fel másik OS-t, mert kényelmetlen lenne újraindítgatni a gépet, ezért kellene vagy Wine vagy VirtualBox. Az utóbbi esetén az adatok átjárhatósága megoldható könnyen?
Gondolok itt arra, hogy /home alatt vannak mondjuk a képeim, amiket szeretnék PhotoShop-ban szerkeszteni. Ekkor megoszthatom mondjuk a /home/blahblah/Photo könyvtárat a VirtualBox felé és elérem a Win-ben, mint egy meghajtó?(Bocs a sok kérdésért, de eddig ritkán használtam Linux-ot és akkor is csak egy gépen csak GUI nélkül web-stream-file szerverként. Most viszont lassacskán áttérnék desktopon is. Aztán, ha már jól megy a család gépein is váltanék.)
-
-
törölt tag
Elementary OS x64 megy fel a mostani win7+adat particiok melle a laptopom ssd-jere. Az erdekelne, hogy szerintetek erdemes volna a /home-ot kulon particiora tenni? Mar csak az ujratelepitesek miatt. Gondolom az elejen parszor hazavagom majd szegenyket. Illetve mennyit hagyjak a / mount alatt feltetlen? En 10GB-ot gondoltam.
-
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #21895 üzenetére
Ezeket már lényegében átbeszéltük. Feltelepítetted? Meg kellene nézni azért először, hogy az svideón ki tudod préselni a jelet jó formátumban.
De azért komoly, hogy egy vidéki tv egy 10 éves gépről megy. Mik ki nem derülnek.
cronban be tudod állítani, hogy melyik user nevében menjen.
Ennyit konkrétan is segítek:soffice --nologo --show /home/user/prezent.odp
Így egyből bedobja a vetítésbe a dokumentumodat.
movie.mpeg az gondolom a délelőtt elkészített műsor.
Végül is így mehet az egész, majd átnézed, hogy mikor mit és hogy érdemes. Több skript, vagy egy, több cron bejegyzés stb.A skriptben persze segítünk, csak arra kérlek, kezd el megírni, ha már valami használható van, akkor menj a shell topikba.
-
Syl
nagyúr
Pontosítanék: nekem az Ubuntu 12.04 LTS vált be.
De egyrészt lennének dolgok az újabb verziókban amiket használnék, de azok sz*rok. 12.10, 13.04 és főleg a 13.10 igazi béta, sőt inkább alfa verzió!
Másrészt szeretnék más disztribúciót is megismerni. Szabad?(#21870) kispx
Én CloneZillával éppen most dobtam vissza a Manjarot. Hiba nélkül működik. Nem először használom, még soha semmi hasfájása nem volt.
(#21871) CPT.Pirk
A cinikus választ nem vártam meg, feltettem a csakrát. De gyorsan le is szedtem.
Már a desktopon az ablakmozgatásoknál is piszok erős a tearing. Pedig be volt kapcsolva a vsync, meg az opengl. Filmnél szintén.
Film próbánál jött az igazi ledöbbenés: samba megosztást használó NAS-ról nem tudja lejátszani a filmet (se a beépített lejátszó, se a vlc)! Csak miután átmásoltam a /home-ra... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21803 üzenetére
Manjaro előtt Ubuntu volt a gépen. Telepítés előtt, mindig live módban a /home-ról törlöm a rejtett mappákat, és csak a /-r formázom újra. Már sokszor csináltam ezt különséle debian/ubuntu származékokkal, soha nem volt gond. A mankaronak igen.
VLC-vel nézem és igen, kiszedtem a komment jelet a config fájlból
# Disable screensaver (boolean)
disable-screensaver=1Intel i3 CPU-ban található HD2500. Vindóz és eddig kipróbált összes linux alatt vaj sima volt a film. Itt a képen két-három sávban is csúnyán törik a kép. Telefonnal készítettem felvételt a monitorról, ezen is jól látszik.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21800 üzenetére
Nem kell. Ám első alkalommal a /home-ot nem formáztam és az nagyon nem tetszett a Manjaronak. Egy közönséges fájltörlést nem tudott elvégezni.
Mellesleg kezd nagyon tele lenni a hócipőm ezzel a disztribúcióval! A felhasználói élmény kb a béka segge alatt van.
Olyan brutális a video tearing, hogy egyszerűen élvezhetetlen a film. A kiguglizott javaslatok egyike sem segített.
Ugyanígy a képernyő lekapcsolást sem képes felfüggeszteni film alatt. Vagy teljesen kiiktatom az energiatakarékosságot vagy tízpercenként meg kell böknöm az egeret, hogy nézhessem a filmet.Természetesen mindkét probléma a szar-fos-instabil-kerülendő buguntu alatt ismeretlen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jackbacsi87 #21795 üzenetére
Lehet még a géppel van valami gond, sokat segítene ha járatnád egy kicsit valamilyen live disztró alatt, abból kiderülne valami szerintem.
Syl: felesleges, megformázod a root partíciót (meg azt amit még felcsatolsz külön, pl. /home-ot) a telepítőből, aztán kész, nem kell ezt túldramatizálni.
dodopek: a Grub2 tud olyat, hogy megjegyzi az utolsó választott rendszert és legközelebb azzal indul. Az nem jó neked?
-
Syl
nagyúr
válasz
dodopek #21787 üzenetére
Én alig két napja nézegetem a Manjarot, ezért csak részben tudok válaszolni.
Valami biztosan van a gépedben/gépeddel, hogy a "szar" ubuntu után a "betonstabil" arch is maga alá kakkant.
Elsőre úgy raktam fel, hogy a /home partíció nagy része megmaradt az ubuntuból, csak a / lett újra létrehozva. Na így a manjaro totál bedilizett. Pl. egy egyszerű fájlt nem tudott törölni, mert valami nyűgje volt a kukával.
Ezért másodszorra a teljes ssd-t gyalultam és úgy telepítettem fel. Most megy rendesen. Javaslom, próbálj te is így tenni.A futtathatóvá tétellel sincs gond. Még vindózos exe állományt is simán kezeli.
A megosztáshoz linuxon samba kell. Ubuntun három kattintás megosztani egy mappát (samba automatikusan települ), de itt még nem jöttem rá a trükkjére. Majd a szakik mondják.Színes-szagos szoftverközpont nincs, csak csomagkezelő. A rendszer csoportban van Szoftver telepítése/eltávolítása néven. Ha tudod a program nevét, akkor két kattintás a telepítés.
Ja és javaslom innen telepítsd a Skype-ot is, ne bohóckodj a fájl direkt letöltésével.Választóképernyő alatt gondolom a grub indítómenüt érted. Na az egyszerű mint a faék. Terminálba: sudo nano /etc/default/grub A második sor. Utána Ctrl+o , Enter, Ctrl+x , majd sudo update-grub és végül jöhet az újraindítás.
-
sanzi89
addikt
válasz
Jester01 #21704 üzenetére
Kipróbáltam amit írtál, ezt kapom eredménynek:
debian-vpc login: -su: startx: parancs nem található
2 napja szívok egy szaros auto bejelentkezéssel. És csodálkoznak rajta, hogy az emberek miért nem használnak Linuxot...
u.i.: Mint kiderült a startx a xinit része. Feltettem a xinit-et:
apt-get install xinit
Erre boot után az alábbi hibaüzeneteket kapom:
debian-vpc login: xauth: file /home/guest/.Xauthority does not exist
X: user not authorized to run the X server, abortin
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server errorSzóval? Valakinek valami?
-
McSzaby
őstag
-
SlausK
tag
válasz
CPT.Pirk #21406 üzenetére
Utánanéztem, hogy Fedora 19-ben melyik a jelenlegi legfrissebb (stabil) kernel és mint kiderült már 3.11.1-es van. Nagyon megörültem és ki is próbáltam mit is tud így az amd open source driver. Azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam. Meglepően gyorsabb lett. Szinte olyan, mint ha proprietary driver lenne fel rakva. Egy kicsit azért hiányzik a CCC.
A ventivel kapcsolatban is keresgéltem és meg is találtam a választ. A "radeom.dpm=1" paraméter megadásával már aktív is minden indításnál és végre nem olyan zajos a noti, mint egy fűnyíró.
A rendszert nagyjából sikerült már belaknom (friss telepítés az előző /home partícióval). Talán egy-két alkalmazás várat még magára. Remélem az AMD driver, illetve a kernel a jövőben is így fog bővülni, mert bár már lassan 4 éve van meg a noti, nem tervezem egyhamar lecserélni és egy kis plusz teljesítmény sosem árt.
Köszönöm az "útbaigazítást"/javaslatot. Ha valami problémába ütköznék és nem tudnám magam megoldani, tudom hova kell jönnöm.
-
törölt tag
Üdv.
Androidos telefonnal, total commander + LAN plugin segítségével hogyan tudok az Ubuntus /home-hoz csatlakozni? Természetesen wifin.
Win alatt másik gépen megy a dolog, de itt annyira nem.
Szerver neve: 192.168.1.xxx vagy 192.168.1.xxx/home/user legyen? Vagy valami más? Egyik sem akar menni.
Név/jelszó helyes, azzal vagyok bejelentkezve.
Tehát valami a pc oldalon van. Esetleg valamilyen csoportba kell felvennem magam ehhez?Alternatívaként elfogadok más megoldást is ehhez a projekthez.
Ubuntu-gnome desktop remix 12.10 (de mindjárt frissül)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
St3ven #21381 üzenetére
Nem ismerem a Zorint és nem tudom mit tárolsz a /home alatt, de mivel nagy a verzió eltérés, lehetnek olyan dolgok amik különböznek (sőt biztos vannak), gondolok itt a beállításokra. A /home átrakása inkább akkor szokott játszani, ha azonos rendszer van újrarakva. Amúgy ez Linux, nem sok dolgot kell kimenteni...
A codec alatt viszont nem tudom mit értesz, vlc, smplayer magában tartalmaz minden codecet, nem kell semmit kézzel telepíteni, ezekkel érdemes filmeket nézni.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted #21067 üzenetére
Ez de jo otlet, nekem eszembe sem jutott! Lehet, megoldas lesz az en bajomra is! Koszi! (Es volt is mar?)
Akkor iluen lesz a file rendsze:
/boot - fat16
/ - ext4
/home - fat32 (?)
Lehet igy? -
vamosip
tag
válasz
vamosip #20785 üzenetére
Úgy néz ki sikeresen települt a rendszer, megnéztem a lemezkezelőben a partíciókat és hibás szektorokat jelez, másik topicban kérdeztem is: [link]
32GB-ot adtam a rendszernek, 8-at swapnak. többi /home
Valamiért kiterjesztettre tette a Swap-ot is, mindegy szerintem.
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder, összesen 976773168 szektor
Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0x000de5bbEszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 2048 62500863 31249408 83 Linux
/dev/sda2 62502910 976771071 457134081 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 62502912 78125055 7811072 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda6 78127104 976771071 449321984 83 Linux -
vamosip
tag
Lassan érik a telepítés csak még le kell mentenem az adataimat, hogy tiszta lappal ill. vinyóval kezdhessek.
Particionálási tanácsot várok, én úgy gondoltam, hogy
16-32 GB /
4-8 GB SWAP
Többi kb. 4xx GB egyben /homeÖsszesen 500GB a HDD, 3 GB RAM
Későbbi újratelepítéskor nem lesz gubanc a /home partíción tárolt beállításokkal? Esetleg érdemesebb lehet pont emiatt a /home-ot a rendszer mellett hagyni és az adatok legyenek csak külön amit bemountolok a rendszerbe?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen routert?
- Óra topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- OpenMediaVault
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Gaming notebook topik
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest