Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz Rowon #88337 üzenetére

Nagyon jó disztró, én is most készülök feldobni erre a gépre. Bár az OpenSuse sem az a kifejezetten otthonra készült rendszer, mint a Fedora sem, hanem inkább a vállalati felhasználást célozták vele, de ettől függetlenül teljesen jól el lehet lenni vele otthon is.
    A zypper nagyon jó, szép kis táblázatokat tud rajzolgatni a terminálba :D
    Egyébként elég gyors, könnyen használható, tud kezelni delta RPM-et és patcheket is. A parancsai, kapcsolói hasonlítanak az apt-hez.

A Yast2 jó cucc, de én nagyon ritkán használtam. A funkciói nagy részét megtalálod az asztali környezetben is, a másik részét meg nem használod ki, ha csak nem üzemeltetsz otthon LDAP szervert meg NT tartományt.
    Az egyébként nem rossz, hogy ki vannak vezetve a felületre olyasmik, amiket más disztróknál jellemzően terminálból szokás kezelni (sysconfig szerkesztés, kernel beállítások, stb.), de ezek inkább a kezdőknek, és a termináliszonyban szenvedőknek jó :)

Egyébként inkább KDE-re van kihegyezve az egész rendszer (YAST2-ből is már csak Qt-s verzió van, a Gnome-os változatot elkaszálták pár éve), és sem használtam még sosem Gnome-mal, de biztos nem lehet olyan rossz azzal sem.

Nekem a OpenSuse 15-tel voltak problémáim, de azokat a 15.1-ben javították őket. Egyébként nekem SUSE volt az első disztróm, még ilyen jó vaskos, nyomtatott könyvem is volt hozzá, mert ők a teljes kézikönyvet ki szokták adni magyarul is. Itt van egy elég régi változat belőle.

Igazából csak azt kell eldönteni, hogy Leap vagy Tumbleweed, és hogy melyik asztali környezettel...

Új hozzászólás Aktív témák