Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

Tervezési / elméleti kérdésem lenne jogosultságkezelés kapcsán.

Adottak:

- NTFS külső merevlemez NTFS3 driverrel mountolva (ez fontos, mert a -3G-vel szemben ez betartatja a linux jogosultságokat, és ha nem specifikálok usert vagy groupot a mountolás során, akkor csak a rootnak lesz írásjoga a fájlokhoz)

- Az egész meghajtó SAMBA share-en megosztva read/write, full jogosultságokkal egy külön erre a célra létrehozott nologin "samba" accounttal

- SSH-n / SCP-n távolról másolnék fájlokat a meghajtóra egy harmadik user accounttal (se nem root, se nem a samba júzer, hiszen annak le van tiltva a bejelentkezése)

Itt mi lenne a best practice? Mivel vagy az SMB megosztáson, vagy SCP-n kaptam access denied hibákat, egyelőre erre jutottam:

- sambagroup group létrehozása, ebbe belepakolva a samba júzert illetve az SSH-s másolós júzert
    - sambagroup GID-jével mountolom a merevlemezt, és a csoportra adok rwx jogot
    - profit?

Nyilván a következő probléma az lesz, hogy ha akarok read-only samba júzert hozzáadni, akkor azt pontosan hogyan tegyem meg. Vagy mivel az "other" kategória amúgy is r-x jogosultságokkal rendelkezik, olvasni kb. bármi fogja tudni, és így jó is vagyok?

drwxrwxr-x 1 root sambashare     0 Mar 22 10:02  Fotok

Új hozzászólás Aktív témák