Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz #05413120 #77678 üzenetére

hol így, hol úgy van beállítva

Én is így tudtam, míg nemrég Kapitány írta, hogy szerintem, mert a csodaManjaronál éppen mindkettőt kifelejtették, megnéztem és valóban nulla TRIM volt, szóval jó az, ha valami népszerűségre hajt, csak nincs elég idejük alapvető dolgokat berakni/bekapcsolni default a disztróban. Ezt is meg szeretném majd nézni az új Manjaróban, bár ami hibákat eddig találtam, jellemzően később is megvoltak, eddig az iwlwifi negyedórás felismerését javították.

Én amúgy sokáig használtam a heti fstrim-et és a discard-ot is egymás mellett, sok vizet nem zavart, bár kis méretű SSD-nél célszerűbb hetinél gyakoribb fstrim, ha kiszedi valaki az online TRIM-et.

(#77679) vadkörte

Nálam is ez az első minden telepítésnél, mielőtt upgrade-et ráeresztem. :K Kolléga tuti olvasta, hogy Manjaronál ezzel nem kell foglalkozni, mert mindent megcsinál automatikusan. Ja, mint a TRIM-melést például.

(#77677) Véreshurka

Látom btrsf-et használsz, nem ismerem, de a mount opciókat nézd át szerintem a lenti link alapján, mert nagyon nem jó így laikus szemmel nézve. Elsőre a compress tűnt fel, ahová célszerű lenne beírni, milyen módot válasszon, de úgy látom, ha aktív a compression, akkor a nodatacow értelmetlen, mert azt inaktiválja. Figyelni kell ezekre a mount opciókra és csak azt alkalmazni, ami tényleg szükséges és pontosan tudjuk, melyik mire való.

Compressnél is vigyázni kell, például az lzo-t Ubuntu alapúak csak csomagkezelő szinten támogatják, más disztrókban viszont már teljeskörűen. Szóval kevesebb opció néha több, szerintem.

#MOUNT_OPTIONS btrfs

https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Manpage/btrfs(5)#MOUNT_OPTIONS

Új hozzászólás Aktív témák