- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Házimozi belépő szinten
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mire erdemes formazni egy SSD-t, amire megy majd a Mint? NTFS okes?
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #31798 üzenetére
Amit írtam neked nem próbáltad meg?
-
válasz
DittyCat #31796 üzenetére
Jók amúgy a fapados módszerek is, egyébként most, hogy megbizonyosodtunk a MINT verziójáról, kicsit meg is nyugodhatsz a bugot illetően, a békában már biztosan nem lesz benne!
Mentorokkal én is meg vagyok elégedve, most már odáig jutottam, hogy már kezdem megérteni, mit írnak!Így lassan csak kezdő vagyok abszolút nélkül.
Ez az ismerősök körében téma elég megszokott, hasonló reakciókkal találkozom én is melóhelyen.
Formáld csak a tudatukat kitartóan!
Miért kell Arch-nál jobban figyelni? Röviden annyi, hogy pöttyet nehezebb telepíteni, ill nekem még nem sikerült eddig. Vannak scriptek, amik segíthetnének, de feltételezik a netkapcsolatot a telepítést megelőzően, így dsl már kilőve. Ez az Evo is segít a nokedliknak Archot telepíteni, remélem sikerül ezzel router nélkül is.
Az igazság abban rejlik, amit Vladi szaki mond!Tegnap elűztem az unalmam Chakra telepítéssel és meglepően gördülékenyre sikeredett! Nézegettem az SSD- vel való együttműködési hajlamát,azzal se volt gond, így már 2 disztróm van SSD- n, a többit még csak HDD- n próbálgatom.
Az Evo elméletileg tiszta Archot hozna létre, arra meg nagyon kíváncsi vagyok!
(#31797) Vladi
Aki kapásból leszarozza a Linuxot, az kicsit számtech analfabéta.
Én is az voltam, mert soha nem tanultam, az én időmben még informatika nem is létezett, de próbálok autodidakta módon fejlődni+ az itteni segítség, ami pótolhatatlan! főleg, hogy már kezdem megértenia javallatokat! -
Vladi
nagyúr
válasz
DittyCat #31796 üzenetére
Akkor már itt is maradsz.
Az ilyen azszar beszólásokat szeretem. Néha visszakérdzek: Miért? Hátmerthátazértmerthát.... jobb eset. A józsi mondta. Rosszabb eset.
"Miért kell Arch-nál jobban figyelni? Mit művelsz? Mire készülsz megint"
Semmi, csak unja magát.Egyébként halkan jegyzem meg, hogy feleségem kislaptopján már 1 éve tolja a linuxot és a nagylaptopon is érik a csere. Mer a w7-nek már itt is fáj, az is nyűg, meg 10 percig bootol, meg telehízott 30 gigát megezazamaz.
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #31795 üzenetére
Máris megcsináltam és bizony Quiana. Jó, hogy írtad ezt, így már biztosak lehetünk benne
! A fapados módszereim nem mindig adnak értékelhető eredményt, de ezért vagyunk az abszolút kezdőknek szánt topikban, ez az a hely, ahol nem kell szégyenkeznem
! Aztán ki tudja, lehet pár év és "zseniális" helyett valódi zseni leszek
. Főleg ilyen mentorok mellett
!
Őszintén szólva minden ismerősöm lehidal, amikor akár csak megemlítem, hogy Linuxozom, ráadásul fülig érő szájjal, óriási lelkesedéssel, még mindig. Értetlen tekintetek, "azt hallottam, hogy az sz@r", illetve sűrű kérdőjelek, a leggyakoribb reakciók. Ám ismerősi körömben mindig én voltam az, aki olyan termékeket is ismertem, amit mások nem, mindent először próbáltam ki és ami bevált, arról szívesen beszéltem, hogy megszokták,: nem mondok hülyeséget. Elmondom, hogy ingyenes, hogy könnyen használható, hogy szép, hogy mindent megfelelően kezel. És akkor már kezdik érteni - ami még akkor is előrelépés, ha amúgy maradnak a Windowsnál. Ha más társaságban szóba fog kerülni a Linux, már nem a fenti reakciót adják elő, hanem "egy ismerősömnek tökre bejött".
Ezek szerint Rebeccára még várni kell. Tipikus nő
! "Mondtam, hogy öt perc és kész leszek, felesleges félóránként megkérdezni"
!
Miért kell Arch-nál jobban figyelni? Mit művelsz? Mire készülsz megint
?
-
válasz
DittyCat #31794 üzenetére
Zseniálisan! Itt most volt kis élc is ,de nem vettük le, de így is jó!
A megelőző mondattal értelmezendőnek szántam.
Mindenesetre kezdőként tényleg ügyesen csinálgatod a dolgokat, ez gondolom még elképesztőbbé teszi Linuxos ténykedésedet a hímsoviniszták számára.
Nemo az a fájlkezelő, Te a Menü- ről írsz inkább.
cat /etc/issue
ez a parancs kiírja, amire kíváncsi vagy, meg ez is:cat /etc/lsb-release
Sasoljuk meg! mégse a háttérképekbők derítsük már ki, milyen verziójú disztrónk van
Mindenesetre csináltam a terminálban egy update-et, egy upgrade-et és egy autoremove-ot, biztos ami biztos
!
Ezzel sosem lőhecc' mellé, az bizonyos!
Néztem a frissítéskezelőt, de a 17- nél még mindíg semmi nincs a frissítésekkel kapcsolatban, már megnézném én is teljes egészében, bár nekem annyira nem tetszett a romeos változás, amit a Menüvel csináltak.
Valószinű, hogy megszoktam a régit.
Ha nem lenne már a pendrive- on az Evo/Lution, kipróbáltam volna 17.1- et iso frissítéssel, de már az Evo- t is hagyom, mert Arch telepítéskor erősebben kell figyelni. -
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #31793 üzenetére
Zseniálisan
? Nem adom fel egykönnyen, az már egyszer biztos
! Vízöntő tulajdonság.
No, most meg az van, hogy a háttérképek között egyértelműen 17-es és Quiana van írva nekem (mármint, hogy az van nekem), DE a beállítások résznél rengeteg dolog egészen más, mint eddig. Gyakorlatilag az egésznek a kezelése más (témák, ablakkezelők, hátterek beállítása). Ez az, amit Nemonak hívnak, ugye? Most ezt, ha egybevetem azzal, amit írtál, akkor úgy tűnik, hogy a frissítés valószínűleg csak félig történt meg. Köszi, hogy ránéztél, mert én nem jegyeztem meg, mit töltöttem le és értelemszerűen utólag már nem lehet tudni (eltűnt a listából). Ezek szerint ez ilyen, majd biztos jön a többi része, akkor lesz igazi Rebecca, az az értesítés meg, amit kiírt a logokról, az talán valami bug... Mindenesetre csináltam a terminálban egy update-et, egy upgrade-et és egy autoremove-ot, biztos ami biztos
!
-
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #31786 üzenetére
Ubyegon: Nos, nincs kizárva
!
"OTT" = Romeo/frissítéskezelő. A kernel is onnan jött. Ahogy javasoltad!
Levelezőt én sem használok, ott az online Gmail, tökéletesen megfelel! Telefonon, laptopon egyaránt.
Mindenesetre az új kernelből én nem veszek észre semmit, de biztosan nem tett neki rosszat, mert nem nyafog, úgyhogy köszi! Igaz, semmi "extra" cuccom nincs, amihez külön driver kellene, a gépem meg egy átlagos, egy éves gép.Spammer: Hát mééééééér' baj az
?
-
spammer
veterán
Nő egy linux topikban.
-
válasz
DittyCat #31784 üzenetére
Ezt is biztosan másképpen csináltad!
3.13.0-37- es kernel az alap a 17.1- ben, még mindíg nem árultad el, hogy hol van az az "ott volt", ahonnan leszedted azt a iso- t, amivel frissítettél!
Mail.logok nekem sincsenek, nem is használok semmilyen levelező klienst, FF- ban levelezek, tán emiatt nincs.Kernelfrissítésre nem fog rákérdezni, ha van a frissítettek között új kernel, azt a linkelt helyen manuálisan tudod frissíteni. Meg vannak még más módszerek is, nem benne lévő kerneleket is fel tudsz tenni. Én ez alapján tettem fel a 3.16- ost, de ez már megvan MINT- ben. Nokedli vagyok én is ezekhez, érdemes itt megnézni mit dob egy új kernel a rendszereden. Lehet, hogy adott gépen semmi javulást/változást nem hoz egy új kernel, más gépeken meg hatalmas javulást hozhat valamelyik eszköz kezelésében az új driverek miatt!
Nem nagyon értek én sem hozzá, de úgy sejtem, hogy az újabb kernelek régebbi gépeken okozhatnak gondot, újabbakon nem valószinű, én legalábbis nem tapasztaltam, Igaz, nem is mérvadó egy átlagos asztali gép ilyen szempontból sem.Mondok egy példát, akinek SSHD- je van, úgy várja a 3.19- es kernelt, mint a messiást. Kapitány ezt biztosan igazolni tudja.
-
DittyCat
tag
Hát, nem vagyok egy egyszerű nő, valamit mindig csinálnom kell, szeretem felforgatni a dolgokat, másképp csinálni, mint a nagy átlag. Ez van ☺!
Igazából az izgat picit, hogy csak kiírta azt az értesítést, hogy valami nem tuti. De lehet, hogy nem is releváns dolgot figyelek és írok ide, hisz' nem tudom, mit is kéne nézni.
A kernelre sosem kérdezett a frissítő, de igazán azt sem tudom, mi az. Nekem eszembe nem jutott volna, ha nem mondod ☺! Hát köszi, remélem jó lesz neki.
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
DittyCat #31781 üzenetére
elemezünk egy kicsit:
locate - ez egy parancs, amivel azt üzenjük a gépnek, hogy valaminek a filerendszerbeli helyét mondja meg.
mail.log - ezt a filet keressüklehet, hogy kell a sudo elé. Ugyanis: felhasználóként csak olyan könyvtárakban keres, ahol van is joga körülnézni.(van olvasási joga) sudo-val rendszergazdai jogokkal keres, tehát mindenhova joga van benézni.
ha nem kaptál rá semmi kimenetet, akkor nem talált semmit.
add ki még sudoval, és ha arra is üres lesz a kimenet, akkor nincs ilyen file. -
DittyCat
tag
-
DittyCat
tag
válasz
CPT.Pirk #31778 üzenetére
Beírtam Terminálba.
Először simán, akkor nem történt semmi.
Eszembe jutott a sudo.
Sudo apt-get locate mail.log - E: locate érvénytelen művelet
Akkor legyen sudo apt? Erre egy csomó minden mást írt ki, amit használhatok, ezen kívül, mintegy iránymutatásként.
Sudo get...? Erre: command not found.A menübe beírva, ott semmi sem történik.
Frissítést már mindent letöltöttem, amit lehetett... -
-
DittyCat
tag
válasz
ubyegon2 #31750 üzenetére
Nos, igen, a perfekcionista hajlamomnál van egy, ami még erősebb: igazi innovátor vagyok. Mindent én akarok kipróbálni először (persze, csak kevéssé veszélyes dolgokat
). Ez mindent megmagyaráz
!
Köszönöm a tanácsot, most frissítettem a kernelt (már néztem én, hogy van már újabb is... de nem tulajdonítottam neki jelentőséget).
Egyelőre nem tudom, megoldás-e a "logos" problémára, de ha igen, akkor majd a legközelebbi bekapcsolásnál kiderül. Ja, és nem gépezek minden nap
.
-
No, akkor úgy nézem ez bakfitty!
Így is jó, de úgy se rossz!cache, ramdisk, hdd, ssd, sshd - Ezeket szépen elfelejtjük, irány a korcsma, ott is le lehet zsibbadni.
-
Jim-Y
veterán
válasz
_Dumber_ #31771 üzenetére
Én túlságosan nem értek hozzá, de szerintem ezt úgy kell elképzelni, hogy:
Cache ramdiskben:
* az első megnyitásnál lssabban nyílik meg az FF meg az oldalak, mert a gép kikapcsolása után elvész a böngésző cache, ellenben ha már egyszer megnyitottál egy oldalt és bekerült a cache-be, akkor utána ha megint meglátogatod az oldalt, akkor gyorsabban bejön, mert a ramdisk gyorsabb mint bármi másCache lemezen, vagy SSD-n
* a cache a gép kikapcsolásakor is megmarad, így a gép újraindítása után is gyorsabb a böngésző megnyitása, de az oldal újra meglátogatása nem lesz olyan gyors mint egy ramdiskkelDe javítsatok ki ha rosszul gondolom
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #31758 üzenetére
"a Firefox viszont sokkal gyorsabb oldalbetöltéssel operál, pedig itt még nem is raktam ramdisk- be a FF cache- t!"
Pont ezért gyorsabb az oldalak betöltődése, hiszen erre való a gyorsítótár (cache). Azzal hogy tmpfs-be teszed törlődik minden gép kikapcsoláskor, így ismét mindent le kell szedni a netről.
-
válasz
#21078528 #31763 üzenetére
Valóban, igazad van, megnézem majd Chakrán van e cronban valamilyen fstrim időzítés. Kösz, hogy említetted!
Az ütemezőt viszont a Te leírásod alapján állítottam volna be deadline- ra, ha nem abba lenne alapból is! Sokat számít, ha nem külön- külön van beállítva az SSD és a HDD?
a /tmp-t eleve a RAM-ba rakja, azt nem kell az fstabba beírni.
No, ez megnézem gyorsan.
-
Rimuru
veterán
válasz
herdsman12 #31764 üzenetére
Nézd meg az email kliens beállításait, Preferences -> External Programs, ott tudod állítani alkalmazások belül is hogy mivel nyissa meg.
-
herdsman12
őstag
Köszi, igazad van.
There are 2 choices for the alternative x-www-browser (providing /usr/bin/x-www-browser).Selection Path Elsőbbsé Status
------------------------------------------------------------
* 0 /usr/bin/chromium-browser 40 auto mode
1 /usr/bin/chromium-browser 40 manual mode
2 /usr/bin/firefox 40 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
Sajnos most is a Firefox nyitja a linkeket.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #31757 üzenetére
A hdparmmal az eszközt kérdezed le, hogy ott működik e a TRIM, nem a rendszert, tehát a discard kell, ha az fstrim nincs futtatva.
A Chakra systemd-s rendszer, ha nem tévedek nagyot a /tmp-t eleve a RAM-ba rakja, azt nem kell az fstabba beírni.
Az ütemezőt én mindig beállítom, SSD noop, HDD cfq. Az egész 1 perc, ennyit megér... -
Jim-Y
veterán
válasz
herdsman12 #31761 üzenetére
sudo update-alternatives --config x-wwww-browser
Szerintem eggyel több "w"-t sikerült beütnöd amire nyílván nincs alternatíva
-
herdsman12
őstag
válasz
#82679040 #31760 üzenetére
Köszi, itt az eredmény:
There are 2 choices for the alternative x-www-browser (providing /usr/bin/x-www-browser).Selection Path Elsőbbsé Status
0 /usr/bin/chromium-browser 40 auto mode
* 2 /usr/bin/firefox 40 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
Nyomtam egy 0-át, nem volt jó ötlet.
Most:root@eee-901:/home/ggy# sudo update-alternatives --config x-wwww-browser
update-alternatives: error: no alternatives for x-wwww-browser.Hogy tudom kijavítani?
-
törölt tag
válasz
herdsman12 #31759 üzenetére
A következőt kellene megnézni terminálban :
sudo update-alternatives --config x-www-browser
Ilyesmi eredményt kellene kapni :
Selection Path Elsőbbsé Status
* 0 /usr/bin/firefox 40 auto mode
2 /usr/bin/firefox 40 manual modePress enter to keep the current choice[*], or type selection number:
-
herdsman12
őstag
LXLE "Alapértelmezett alkalmazások" Chromium és Claws Mail. Mégis a Firefox nyitja meg az emailből indított linket.
Mit, hova kellene írnom, hogy a Chromium induljon? -
válasz
CPT.Pirk #31756 üzenetére
Itt is javallották a discard- ot, van ahol daily trim beállítását javasolják.
Még azt nem tudom, hogy Chakrában milyen gyakoriságra van beállítva az auto trim! MINT- en heti trim volt, amellett simán futhatott a discard. Sokat olvastam SSD- s topicokat, de nem jöttem rá, hogy kell- e a discard vagy nem.
Erősen megoszlanak a vélemények.
Scheduler állítása nem gond, benne van fenti linkben is.
ezt írja ki TRIM lekérdezésre, gondolom, hogy akkor csak működik.
$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)Így lőttem be most fstab- ot, nem lesz ezzel gond Chakra alatt szerintem.
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
swap swap defaults 0 0
/media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/EzAz ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
válasz
CPT.Pirk #31754 üzenetére
Köszi, gondoltam, hogy valami ilyesmi lesz!
ext4 defaults 0 1 helyett beírnám a MINT alatt működő fstab- ot,
ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1 főleg a vastag részek miatt
nem okoz az gondot remélem!
Engem megnyugtat ez a megjelenés, Chakra az egyetlen, ami alapmegjelenésével is tetszik!
$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]Ezt a cfq- t szerinted érdemes deadline- ra átállítani?
Ezt is beírnám Chakrán is az fstab- ba, rendben lesz szerinted?
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Esetleg a /var/log beírásáról lebeszélnél Te is?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #31753 üzenetére
Rendben, akkor félkész helyett még nem kész verziót kellett volna írnom? - nem, hiszen kiadásra jelölt verzió, amin már csak akkor módosítanak, ha valami gáz van. A félkésszel meg mindig gáz van.
A gksu az a gnome alatti "grafikus sudo", kde alatt az kdesu.
*mennyire dark már ez a téma, én mindig valami világosat használok.
-
válasz
CPT.Pirk #31751 üzenetére
Ha RC, akkor az nem félkész, hanem kiadásra jelölt verzió.
Rendben, akkor félkész helyett még nem kész verziót kellett volna írnom?
Ugye a mennyasszony is ki van jelölve feleségnek! ez a szőrszálhasítás sport, hobbi vagy kényszer?Inkább azt áruld el légy oly bátyám, hogy Chakra alól hogyan csalom elő azt, amit Ubikok alatt az Alt+F2 csal elő és be tudom írni a gksu gedit /etc/fsatb szövegnek megfelelőt! Itt most valami programindító ugrik elő! jó sokat kihagytam Chakrával, de most már fel mertem tenni SSD- re és minden működött elsőre, bár a partíció kezelő kicsit lassú!
Kezdem vizsgálni az SSD- t és úgy néz ki, hogy a Chakra is jól kezeli nem csak az Ubikok, a TRIM alapból működik itt is , nem kell külön kapcsolni.
-
VECSY
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném, kérni Ubuntu server-hez ! Miért nem lehet puttyal belépni root-fiókba?
Azt írja ki h acces denied. Viszont gépről beenged. A linuxos gépen az van kiírva:[3317.600150] systemd-logind [1246] Failed to start unit user@1000.service: Unknown unit: user@1000.service -
válasz
DittyCat #31749 üzenetére
"mert van bennem hajlam a perfekcionizmusra"
Ennek ugye erősen ellent mond a tény, hogy felrakod ezt a félkész RC- t.
/var/log Az itt lévő logokra gondolnak a ft- ak, általában a guruk szeretik ezt a log szöveget bedobni, közben jót kuncognak, hogy úgyse értenél egy kukkot se abból, amit olvasol!
Velem is gyakorta csinálják ezt, megrónak, hogy miért a ramban vannak a logok, mert azt nem tudom visszanézni, ha gubanc van. Kezdőknek aztán qurva sokat elmondanak ezek a logok!Meglepett kissé, hogy a frissített Rebekádban 3.14.-024- es kernel van, már a 17- ben is az volt a kezdő állapot, mint látod, az már abban is elavult.
Frissítsd újabbra nyugodtan. Az új Cinnamon a 3.16- al szeret együtt futni, igaz, amikor felraktam 17- re a 2.4 Cinnamont meg a 3.16- ot boot után volt egy érdekes villanás a kezdőképnél, de amúgy stabilan működött. Most SSD- n van aa 17,így ezen nem kísérletezek sokat.
update
Most látom, hogy már alapból is benn van a 3.16- os kernel, nem is kell külön felrakni!
Nézd meg a Frissítéskezelő Nézet panelben a kerneleket a Rebeccaban. -
DittyCat
tag
Kicsit aggaszt, hogy az induláskori kb. fél mp-ig tartó becsíkozódás emlékeztet arra, amikor a régi laptopom végleg kimúlt (valami videokártya-hibája volt, nem volt érdemes javítani). Nem szeretném újra átélni, vagy legalábbis nem mostanában.
De arra gondolok, amit olvastam a Linuxról: ha az egyik csomag nem működik, attól még a többi simán jó. Ez egybevág azzal, amit írsz, ami megnyugtató, hiszen legalább nincs nagy baj
!
Nem aggódom nagyon, de azért ha lenne lehetőségem rá, hogy viszonylag egyszerűen megoldjam, megtenném, mert van bennem hajlam a perfekcionizmusra. De ehhez azért jelenleg kevésnek érzem a tudásom. Mondjuk ennél bonyolultabbnak tűnő dolgokat is megoldottam már a segítségetekkel
!
-
DittyCat
tag
Ne töltsétek le a 17.1-es Mintet, valami baj van vele. Nem tudom pontosan, hogy mi, de amikor elindul a gépem, becsíkosodik a monitor, majd megjelenik a háttérkép és ez az értesítés.
De utána működik, nincs semmi olyan hiba, amit én felfedeztem volna ezidáig, viszont az is igaz, hogy az égegyadta világon semmi különbség nincs ezen kívül a Mint 17-eshez képest...
Másik lehetőség, hogy nem sikerült a frissítés telepítése rendesen. Van ötletetek, hogyan ellenőrizhetném ezt, ezen kívül, ami itt van?
Köszi
-
N0zer0
senior tag
Mobilnetes sticknél mivel tudnám KDE alatt megnézni az SMS-eket? Esetleg lekérdezni a forgalmat? Telenóros vagyok. Ráadásul az éjszakai és a nappali forgalmat külön kell számolni, szóval a forgalommérő programok nem játszanak.
-
Jabby
őstag
Sziasztok!
Linuxos Calibre nem tölti le a híreket, az alábbi hibaüzenetet kapom:A stylizer.py 23. sora, amire hivatkozik:
(Képre kattintva olvasható a szöveg)
Tudtok rá megoldást?
Mivel nagyon gyenge vason, egy vékony kliensen fut a linux (1GHz/1GB), örömmel venném ha valaki tudna segíteni, hogy parancssorból hogyan lehetne a hírek letöltését és email címre továbbítását megoldani Calibrevel? -
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Adott 2 gép:
desktop gép és szerver gép (fogjuk rá, rpi). Én a szerver gépen tárolok két forrásfájlt, és érdekelne, hogy tudom-e ezeket távolról szerkeszteni pl egy Editorból vagy IDE-ből úgy, hogy ne kelljen ide oda másolgatni a két gép között.
Ugye most 2 dolog megy, az egyik, hogy a desktop gépen editorban megírom, majd ha megvan akkor mondjuk scp-vel megy a fájl a szerver gépre, vagy, mivel a szerveren nincs gui, ezért ssh-n keresztül beloginolok, és terminálban szerkesztem a fájlt.
Nincs pl Sublimehoz valami olyan plugin amivel a fenti kérdést meg tudnám oldani? üdv
-
Penty
aktív tag
válasz
elodman #31739 üzenetére
Ugyanúgy, ahogy HDD-t is. Típustól és gyártótól függ, hogy mennyire kell szétbontani a gépet ehhez. Nagyon konzumer gépeknél általában eléggé szét kell szedni, míg a magasabb árkategóriás (értsd: normálisan megtervezett!) gépeknél általában elég csak az alsó takarólemezt, vagy annak egy kis részét leszedni, kinyitni.
-
törölt tag
[dell latitude e6400]
Csak első találat googliban,de úgy látom akad rajta talán hasznos infó.Augusztusi hozzászólásban Xubuntu-val(14.04) dícséri valaki a lapost :"everything works out of the box". -
rii
nagyúr
köszönöm
a driverek miatt kérdeztem volna
hülye vagyok én már a modulokat ki be töltögetni, hogy mukodjon a gép
distrowatch ra nem is gondoltam .. megnézem ... köszönöm!
-
spammer
veterán
Kb. bármelyiket.
Distrowatch, jobb oldalon toplista, szemezgess.
Kezdetnek szerintem ezek közül: Mint, elementary, Ubuntu/Xubuntu, Zorin
-
törölt tag
Sztem vagy kéket,vagy pirosat.
Azért ez a válaszom mert mint a legtöbb linux distro a manjaro is több DE-el telepíthető de mivel a kérdésed nem erre vonatkozott hanem magára a disztribre...ehh tudod mit,jah manjarot!
Vagy a distrowatch.com-on listázott első kb.hasraütök.20 distro közül bármelyiket aminek tetszik a neve és/vagy a logója. -
rii
nagyúr
sziasztok
DELL Latitude E6400-ra milyen Linux-ot ajánlanátok?
SSD
intel Core2Duo 2.26 GHz
2 GB RAMManjaro megfelelne?
-
Értem, köszi, 8 GB valóban.
Rémlett már erről valami...
hanem például a csomagműveletek logjára. Én pl. Pacman-nál már volt hogy vissza kellett nézzem frissítés közben mi történt.
No, ez az amire jó darabig nem leszek képes. Szerencsére! A nyáron volt egy klassz Chakra frissítés, ami letaglózta a rendszert rendese, no akkor én elkezdtem volna logokat olvasgatni, valószinűleg most is azt tenném még. csak kényszerzubbonyban!
(#31726) _Dumber_
De, elhittem én, de nem teljesen erről volt szó, ráadásul neked is voltak zavarok ezek között az ecsetvonások között!
Arről nem is beszélve, hogy néha bennem is erősen összekeverednek ezek a dolgok.
-
törölt tag
válasz
zapikanka #31727 üzenetére
A gpu lesz a probléma forrása,ill. a driver!
Nálam az integrált nvidia gf6100 + nyílt driver kombo pillanatok alatt szétfagyaszt bármilyen linuxot.Zárt driver telepítése után semmi gond vele.Ilyen esetben megoldás nomodeset paraméter.Csökkentett módban indítani vele a live-ot,telepíteni,majd a telepített rendszert is csökkentett módban indítani amíg a gpu driver fel nincs téve.
GPU típusát érdemes lenne pontosan feltüntetni,megkönnyítve a nálam bővebben,szemléletesebben válaszolók dolgát.
-
zapikanka
tag
Sziasztok,
mai nappal felraktam egy igen csak régi gépemre a Debiant, azon belül is egy netinst verziót. Előzőleg Linux Mint-el próbálkoztam, de sajnos a telepítés kezdetekor random színes karakterek jelentkeztek (ugyan ez integrity checknél is. memtest lefutott hiba nélkül ), gondolom a régi gép hibája, mert laptopon az a dvd hiba nélkül elindult.
Tehát a fent említett debian fent van a gépen, de az első indításnál ezt kaptam sajnos:
"tálca" betűi hiányosak, ikonok nem jelennek meg, csak ha rájuk kattintok, tehát eléggé vakon vagyok.
Találkozott valaki ehhez hasonlóval? Mit ronthattam el? Esetleg erre sem elég ez a gép?
AMD64 3000+MHZ (1,8ghz), 1,5gb ddr1 ram, 80gb hdd, videókártya, alaplapot pontosan nem tudom sajnos.
Köszi előre is!
Üdv,
Z -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #31724 üzenetére
Tmpfs-nél ha nincs külön megadva (size=xxx), alapértelmezés szerint a maximálisan lefoglalható méret a RAM fele (nem foglal le egyből annyit csak amennyi éppen kell, de max annyira tehet szert). Gondolom 8GB van a gépedben?
Ne csak újratelepítésre meg kritikus hibára gondolj, hanem például a csomagműveletek logjára. Én pl. Pacman-nál már volt hogy vissza kellett nézzem frissítés közben mi történt.
-
tmpfs 3,5G 720K 3,5G 1% /var/log
Értem, ahogy nézem, nem is túl nagy mozgást csinál, hogy emiatt külön kéne kezelni SSD- től!
Az is igaz viszont, hogy home user használat esetén hamarabb újratelepítem a rendszert, mint ahogy átbogarászom a logokat ill. megvárom amíg valaki segít ebben!
Mi a fenéért jelöl a rendszer 3.5G- t erre?
-
Tmpfs = csak a RAM -ban létezik.
Köszi, akkor pont ezért tettem be az fstabba ezt a pár sort?
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Nálunk egyébként az, hogy frissítődik, belefér jelentéstanilag abba, amit te fogalmaztál meg!
Ettől függetlenül minden pontosítást örömmel veszek.Ez az imént linkelt GRUB leírás is tartalmaz poenos dolgokat!
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
A menü el lesz rejtve, kivéve, ha a sor ki van kommentelve. ( # GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 )
Hibák még lehetnek ebben a funkcióban. A menü elrejtése vagy működik, vagy nem.Ha már itt vagyunk, kérdeznék is: érdemes- e fenti fstab bejegyzések végeire odabiggyeszteni a memória max értékét vagy felesleges, mert úgyis csak annyit használ, amennyit. A többit nem foglalja le úgyse, 8 GB van egyébként a gépben.
a cache így van betéve javallat alapján:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0 -
Rimuru
veterán
Az a baj hogy Ubuntun megtartja a régi kerneleket frissítésénél és azokat szokta a listában előre rakni (generálásnál alapból az os-probert később nézi), ilyenkor jobb lehet ha stringként adja meg.
zolka95: LTS=Long Term Support, röviden: tovább támogatott, elvileg stabilabb, régebbi csomagok.
-
herdsman12
őstag
Köszi, figyelmetlen voltam.
Innen az ötlet.
Erre gondoltam:
GRUB_DEFAULT="xxxx" - Egy konkrét menüpont neve, idézőjelek közé kell tenni. Ebben az esetben a menüpont helye a menüben lényegtelen. Például: GRUB_DEFAULT="Ubuntu, Linux 2.6.31-9-generic" -
zolka95
őstag
A Xubuntu 14.10 és a 14.04 LTS között mi a különbség? Mit takar az LTS?
-
BoB
veterán
válasz
herdsman12 #31713 üzenetére
Megoldja, de a 0 helyére számot kell írni
A 0 a legelső sor a grub menüben. Nézd meg hanyadik az xp, és írd át annak megfelelőre. Tehát ha pl. a 3ik helyen van, akkor 2 kell oda.
-
herdsman12
őstag
XP Home mellé, kiterjesztett partícióra telepített Lubuntu, GRUB 2.02~beta2-9ubuntu1 verzióval indul.
Jót tenne a családi békének, ha az XP indulna automatikusan.
Az /etc/default/grub GRUB_DEFAULT="0" sor átírása (GRUB_DEFAULT="Microsoft Windows XP Home Edition") és update-grub megoldja a kérdést? -
válasz
Rimuru #31708 üzenetére
No, ez a log dolog érdekes, még jó, hogy nem az én gépem csinálja mert a /var/log tmpfs- be van téve, így mindíg csak frissítődnek a logok.
Az se bizos, hogy én kiszúrnám a logokból a problémát.
Viszont, ha két eltérő masinán is ugyanaz a jelenség van, akkor a disztró/iso lehet hibás?A kérdezőt nem annyira érdekli a dolog, ahogy látom, inkább engem érdekel a Linux tanulása/megértése miatt.
-
DW- n van összefoglaló táblázat főbb disztrók csomagkezeléséről, parancs példákkal. Ha ugrasz időnként disztrók között, érdemes nézegetni az adott disztró adatlapját, sok hasznos infót már onnan megtudhatsz!
Hasznos a keresője is szerintem, itt például öreg gépekre való Linuxokra tesz ajánlatot.
Megnézed mondjuk ezt a részt egy disztrónál és már tudod, hogy ezzel tutira nem fogsz boldogulni:
-
DEGU83
tag
Ja hogy ez a midnight commander? Szerintem a gnome commandert is érdemes kipróbálni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Nők, nőügyek (18+)
- Netfone
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PC Game Pass előfizetés
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest