- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- OLED TV topic
- iPad topik
- ASUS ROG Ally
- DUNE médialejátszók topicja
- Asztrofotózás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazarghai
csendes tag
-
ripla
addikt
Van egy ilyen fresnel üvegem, írásvetítőből lett kiszedve. Az előbb kipróbáltam azt, hogy a telómon elindítottam egy filmet, fullra húztam a fényerőt, és a fresnel mögé rakva egy nagyon halvány kép volt a falon.
Szóval az a tervem, hogy berakok a fresnel mögé egy szétszedett kijelzőt, hátulról adok neki fényforrást, és máris működhet a dolog. Talán még lencse sem kell neki, bár az is van itthon ha nagyon muszáj. -
Bazarghai
csendes tag
Azok kb annyit is èrnek. Most ujra van ertelme projectort epiteni, 5 collos 2-4k kijelzok vannak olcso es eros cob ledekkel tele a piac. En nekifogok ujra, azutan hogy 2005 ben megepult az elso kivalo darab egy 15 collos monitorbol. Minden perc elmeny volt vele. Egy minosegi 2 k proji million felul van es a mai beszerzesi lehetosegekkel siman lehet hozni ezt a minoseget.
-
Sziasztok, kis segítség kéne.
Adott egy HP Projektor, cseréltünk külön izzót, viszont elpukkant, és vitte az izzó háza előtt lévő 2x2cm-es hőálló kis üveglapkát.
Kérdés, hogy ilyet lehet valahol külön kapni
?
Ha rossz topicba írtam bocsi , ezt dobta fel először
-
Kuter
senior tag
Végszó.
"mióta bejöttek a 15-20 ezer forintos olcsó kínai ledes projektorok sajnos okafogyott lett az építés"Üdv Kuter
-
Drumozi
újonc
Valaki akar rendelni optolife-ról mostanság?
-
Skót
aktív tag
válasz
Drumozi #4334 üzenetére
Szia!
Figyelőn van a topic, bár mostanában használtam úgy ahogy volt aztán kész, a filmek esetében nem zavart a sötét sarok
Amúgy az oké hogy 60% a határ de sztem a "használhatóságra" érti. Ugye ott azt írja, hogy a centerhez képest hány % a fényerő a széleken.
Tehát ha a középpont 100% akkor a sarokban 80% esetbemben és az lenne a jó ha a sarokban is 100% lenne (90 körülinek is örülnék). Ha 60% vagy alatta lenne akkor egy világos folt lenne középen és kész, kb semmit nem látna az ember a sarkokból.
Legalábbis szerintem.Üdv
-
Sziasztok!
Eladó a saját készítésű projektorom. Bővebb infó az adatokról és az építésről az aláírásomban található blogcímen található. PÜ -ben is szívesen válaszolok. Az árat illetően még nincs konkrét elképzelésem, de rugalmas vagyok a javaslataitok tekintetében.
-
erikthekippa
tag
Sziasztok ! Bocsi hogy ide pofátlankodok , de hátha tudok segíteni . Polarizáló szűrő kellene nekem Toshiba TLP 780 u készülékbe . Nagyon szépen köszönöm . Szép napot !
-
Skót
aktív tag
Üdv újra itt mindenkinek.
Sraff:
Jó sokára válaszolok csak, de próbálkoztam a felmerülő gondjaim megoldásával.
Sajna nem nagyon akart összejönni, bár ahogy ez szerintem a legtöbbünknél van az időm sem annyira engedte a projektorral való foglalkozást.A helyzet az, hogy mint a képen is látszik a sarkok nekem is életlenek és sötétek. Ezen sajnos egy jól kifeszített lepedő sem segített (jobb híján a szobán átfeszítettem egy madzagot és rácsíptettem egy sima fehér lepedőt az alját meg lesúlyoztam.
A méretet ugye a távolsággal megpróbáltam megoldani (hellyel-közel összejött) de sehogy nem sikerül a sarkokat élesre állítani. Ez filmnézés közben nem akkora gond, mert a legtöbb szélesvásznú filmnél a sarkok amúgy is feketék, és nincs bennük semmi érdemi információ. A nagyobb gondot inkább a játékokban jelentette, meg akkor ha bármely ablak teljes képernyőn volt. Konkrétan nem tudom bezárni, mert nem látom az X-et a sarokban.Na meg persze az én szememet böki, hisz tökéletes munkát akarok végezni, ha már ennyi idő meg pénz benne van
Próbáltam hajlítani a fresnelen de az csak minimálisan segített.Kérdésedre válaszolva az lcd és az F2 között kb 1,5cm van. Az F1-lcd távolságot kitapasztaltam (addig eresztettem míg a fénykör pont jól befogta a teljes fresnelt, mindenhol erős fénnyel megvilágítva.
Visszaolvasva azt láttam (meg annó amit kijegyzeteltem a fórumból abban azt olvastam), hogy a legjobb ha a vetítőlencse és a fresnel fókusztáv egybeesik.
Dr Smoke írta: "A második fresnel fókusztávja pedig azért fontos, mert az optika fokusztávjával közel azonosnak kell lennie. Ha jóval kisebb az optika fókusza, akkor a teljes képet nem tudja kivetíteni."Esetemben ez azt jelenti, hogy F2: 550mm Triplet 415mm --> tehát 135mm-nyi fókusztávval _kisebb_ a tripletem és lehet ezért nem vetül ki a teljes kép.
Ez alapján megpróbálom majd azt, hogy felcserélem a két fresnelt. Látom most ugyanis, hogy milyen az 550mm-es fresnellel és kipróbálom a 330-assal.
A fenti idézet alapján akár jobb is lehet. Persze a puding próbája az evés.
Az a lehetőség is fennáll, hogy az episzkóp ugye csak A/4-es méret vetítésére volt képes, ami azért gáz, mert a 17"-os monitor az bőven nagyobb mint egy rajzlap. Akkor viszont vagy kisebb monitort kell szerezni, amit a felbontás miatt nem szeretnék, alapból is amiatt indultam ki 17"-ból, vagy egy 500mm+-os fókusztávú vetítőlencsét. Az meg nem lesz olcsó mulatság.Ha bárkinek van egyébként ötlete arra nézve, hogy hogyan tudom csökkenteni a vignettálást, a meglevő lencsék állításával (F1:330mm, F2:550mm, triplet:415mm) akkor azt ne tartsa magában
Amit eddig próbáltam az a fresnel hajlítása volt és az nem jött be. A másik tapasztalat az, hogy a "vászon" sarkát közelítettem a projektorhoz, és bizonyos állásban a sarok is egész éles lett.Szívesen veszek egyébként ajánlatokat. Pl ha valakinek van 500mm-es fókusztávú vetítőlencséje, azt szívesen megveszem.
Sanyaaa26:
Egy sima átlagos írásvetítőre még egy 15"-os monitor sem fér rá teljesen tudtommal. Ha megengedheted vegyél egy olcsó gyári vásznat a megfelelő méretben. Ha nem akkor marad a fal / lepedő / felületkezelt farostlemez / pvc anyag.Apropó pvc: utánakérdeztem egynek aminek folyómétere ~3000ft csak nekem a 140cm-es szélesség kicsit kevés volt, mert 2*1,5m körüli képre gyúrok. De ilyen áron 6-9e ft körül összehozható egy használhatóbb vetítőfelület ha valakinek elég a 140cm képmagasság.
A piros-kék 3d-nek elméletileg működnie kéne ott egymásra van vetítve a két kép piros és kék tónussal és a szemüveg "rakja össze"
Üdv: Skót
-
Sanyaaa26
aktív tag
Sziasztok, egy ideje szemezgetek a témával, most úgy adódott hogy van egy fölös monitorom.
Egy lenovo thinkvision 9417hc2 17"-os, a kérdésem a méret nem gond, úgy saccolom a 17" nem fér rá egy írásvetítőre. Ha minden jó szeretnék vásznat is venni, ebben is szívesen elfogadok tanácsot milyen típus legyen, illetve a kérdésem, a hagyományos 3d, kék+piros szemüveges elméletben megy rajt ugye? -
törölt tag
hi! nem tom hova irjak, de hatha erdekel valakit a dolog. volna egy elado episzkopom, eleg combos darab, tosionar 325/f3.5-os obival (az obi is jo meretes darab, kihuzhato egyben). erdekel e valakit? 20e az ara, bp-en van. ha kell elviszem esszeru tavolsagba (bp-en belul).
-
Sraff
tag
Szia Skót!
A legfontosabb: HoD ruilz.
Nagy lépést tettél a működő projektor felé. Remélem a következő állomások is ilyen részletességgel lesznek bemutatva. Néhány ( = sok
) képet a belsejéről szívesen megnézénk. Természetesen kikapcsolt izzónál.
Az LCD-F2 távolság mekkora? Közben arra jutottam, hogy a sötétedő sarkok a kisebb F2 fókusztáv miatt lehetnek (Az 550-esnél laposabb szögben érkezik a tripletbe a fény.). Az enyém csak 330mm.
Ha rendesen le lesz burkolva, akkor sokkal több lesz a fény. De a meleg is nagyobb lesz bent.
A sajátomhoz tavaly év vége óta nem nyúltam hozzá, mivel az a helyiség ahol csinálom az fűtetlen. De ilyen képeket nézegetve megint megjött a kedvem hozzá.
Üdv, Sraff
-
Skót
aktív tag
Nos, jelentkezem itt újra, némi információközlés céljából.
Mint annó mondtam talán itt a fórumon is, hogy amint végeztem a téli vizsgaidőszakkal, nekilátok a projektornak.
Így is tettem, mert már minden készen állt.
Előzőleg kb 3-4 hónapig vadásztam a hozzávalókat, sőt Sraff kollegával együtt rendeltünk Kínából megfelelő méretű fresnelt.
A tapasztalat az, hogy fedex-el gyorsan ideértek a lencsék, a vámkezelésük viszont lassú volt (és sajnos az egyiknek a szélét le is pattintották, de nem veszedelmesen).
Az hogy megérte-e azt mindenki döntse el maga, mindenesetre az aktív keresés alatt Magyarországon nem találtam fresneleket,az EU-n belül pedig ugyan annyiba került volna mint Kínából vámmal, és nem volt minden méret és fókusztáv sem...
Aki esetleg szeretne most nekilátni, annak ajánlom jó barátságba kerülni a vaterával, expresszel egyéb ilyen oldalakkal.
A projektor építésekor fontos szempont volt a felbontás, és a megfelelő képminőség, a méret másod(harmad)lagos szempont volt.
A vetítési távolságom 3m +/- 30cm. Mivel a méret nem számított és a felbontás fontos volt, egy 17"-os monitorból indult a projekt.Tehát amiből építkeztem:
-17"-os Samsung monitor (720n) - gyerekjáték szétszedni, és nincs a kijelző mögött olyan kábel ami zavarna. Méretei: szé:341mm* ma:274mm.
-400w-os fémhalogén szett - elektronika a vateráról, az izzó maga ŐrülÖdön fórumtárstól.
-fresnelek (f1 f:330mm lámpa felé, f2 f:550mm a triplet felé méret:400mm*320mm) - optoliferól
-vetítő triplet ~12cm átmérővel - 415mm fókusztávú lencserendszer a vateráról szerzett episzkópból valamint ugyan ebből egy optikai tükör, mérete: 205mm * 165mm.
-4db 1 méteres és 2db 25cm-es M8-as menetes szár. és hozzá való anyacsavarok ~80db)
-farost lemezek (430mm*350mm méretben) a fresnel méreténél kicsit nagyobbra vágva, mert a fresnelt nem akartam nyesni, nehogy baja legyen
-kondenzor lencse fotóelőhívóból ~12cm átmérővel - volt otthon is de sajnos hamarabb megvettem vateráról.
-IKEA-s tál a fényvető felépítéséhez, az egyik fórumtárs ötletét elcsenve. (bocsánat már nem emlékszem kitől is láttam). Meg van még az episzkóp fényvetője is, azzal is ki fogom próbálni.
-tükör leszorító
-sok-sok pozdorjacsavar mindenféle méretben.Az egész a majdani borítással együtt cirka 45e ft-ba került, ha valakit esetleg érdekel ez az adat.
Álló házat terveztem, mert az elfér a szekrény melletti kis kihasználatlan térben (
), kerekeken görgethető, nem kell semmilyen állvány a megfelelő vetítési magasság eléréséhez.
Összerakás:
Kellett hozzá 3, hellyel közel szabad nap és viszonylag sok hely.
Szerencsés helyzetben vagyok, mert a farostlemezeket tudtam barátnőméknél a garázs-műhelyben vágni, de a panelben sem megoldhatatlan, ha van az embernek egy kis erkélye.
Kimértem először a lehető legnagyobb pontossággal a farostlemezek közepét és úgy rajzoltam fel a lencsék helyeit, hogy az ő középpontjuk is ezekre a központokra essen.
Utána kimértem a 4 furat és egyben 4 menetes szár helyét és igyekeztem minél több lemezt pontosan összefogatni(a gyorszorító elengedhetetlen).
Ez után egyszerre minél többet próbáltam átfúrni, hogy biztosan egy vonalba essenek a furatok. Kivágtam a fresneleknek, monitornak, kondenzornak megfelelő lyukakat és
tükörleszorítóval rögzítettem az alkatrészeket.
Utána összeraktam a világítást az "alaplapra" és onnantól folyamatosan fűztem fel az épp soron következő alakatrészt.
A képeken természetesen az a ronda karton borítás csak az ideiglenes ház, amint szereztem megfelelő vásznat, és beállítottam az egészet véglegesre, kap egy bútorlap borítást.
Így legalább majd hasonlítani fog a szekrénysorraKövetkező lépésként kiszámoltattam az allinbox-os programmal, hogy nagyjából mit és hova kéne helyezni.
Nos a program a képméretet találta el egész pontosan, a többi adat csak közelítő, de nagyon jó kiindulási alap.
Ha a kiszámolt távolságokra állítottam be az alkatrészeket akkor egy homályos paca volt az egész.
Addig kellett játszadozni míg megtaláltam a beállításokat. Azért nem írok adatokat (csak ha valakit nagyon-nagyon érdekel) mert mindenkinek más és más lesz valszeg.Tapasztalatok az első próbavetítésekkel:
Aki azt mondta a 400w-os fémhalogénre, hogy egy kályha, az valamit nem csinált jól. Nem mondom, hogy hűvös, de 2db 8cm-es ventivel megtámogatva a fresnel közelében eddig épphogy langyos levegő volt csak kb 2 óra járatás után is (5v-on a ventik).
Kondenzor lencse nélkül az egész kép egyenletesen fényes, de ha a beállításokon nem változtatok csak beteszek egy kondenzort akkor a közepe élesebb/kontrasztosabb, látványosan jobb lesz a sarkok pedig egészen elsötétednek, tehát a kondenzor használatához az egészet át kell állítani alaposan. Az antiglare réteg még rajta van a monitoron ezt is kéretik figyelembe venni a tesztképek nézésekor.
A tesztképeket kondenzor nélkül készítettem még. A tesztképen a jobb sarok sötétsége és életlensége egyébként a felület hibája, mert a lambéria ott beljebb van a többinél jó 8-10 cm-el
Jelenleg az ideiglenes burkolatot akárhogy celluxozom, toldom-foldom, rengeteg a veszteségfény.
Elsőre természetesen rosszul raktam be a monitort így a feliratok és az egész kép fordítva volt (tesztkép). Ja és igen a monitor mozgatásával óvatosan, nekem sikerült a ráforrasztott
fóliát kicsit megtépni, így van egy sárga csík a kép szélén, ami tuti, hogy kontakt hiba mert ha megszorítom ott a nyákot akkor visszaáll a normál szín és kép.
Az egészen pontos beállítást nem lehet elvégezni egy korrekt méretű vászon nélkül, így sajnos a sarkok élességéről egyelőre nem tudok nyilatkozni.
Ahol jó volt a lambéria ott egészen élesre lehetett állítani, és a fényerő is használható volt. A szemes képen látszik a sárga csík és a sarok is (bal oldalon)És természetesen jöjjenek a képek:
[Adatok]
[teszt1]
[teszt2]
[teszt3]
[teszt4]
[teszt5]
[teszt6]Köszönöm, hogy végigolvastatok, és ha valamire még kíváncsiak vagytok akkor kérdezzetek, ha tudok a tapasztalataim alapján akkor válaszolok.
Mindenkinek további jó építkezést/ projektor átalakítást.
-
beatriszb
újonc
Sziasztok!
Nem tudja valaki,hogy a Holo telefon mikor kerül árusításra?
-
samuki
tag
Na nem sokan olvasnak errefelé. Korábbi terveimmel ellentétben nem egy infocust alakítottam át, hanem egy compaq mp1200-t. Egészen jól sikerült Az 50 wattos led érzetre több fényt ad mint az 55 watt xenon. De majd ki kell cserélni egy 100 wattosra, biztos ami biztos.
Most folyik a tartós teszt, majd rakok fel képet, ha valakit érdekel.
Az infocus is elő van készítve az xenonra, úgyhogy napok kérdése. -
MobilosFeca
tag
Sziasztok! Eredetileg csapos2-nek küldtem el privátba ezt a kérdést, de láthatóan ritkán jár már prohardveren ezért bemásolom ide is, hátha valaki tud segíteni.
"Szia csapos2! Láttam a rengeteg hozzászólásodat diy projektor topikban, gondoltam te biztosan tudsz válaszolni 1-2 kérdésemre az lcd panelekkel kapcsolatban. Szeretnék építeni házilag egy HUD kijelzőt az autómba http://youtu.be/eEGZ5Oa-fdk , de ehhez meg kellene fordítani a kijelző bal-jobb orientációját (nem elforgatni 180 fokkal, az teljesen más). A kérdésem az lenne, hogy te, aki már dolgozott sokat kibelezett panelekkel mit gondol erről, átfordítom a panelt és ugyan úgy olvasható lesz tulajdonképpen a kijelző hátulja is, vagy sem? Több forrásból is kapna jelet és pc-t nem is szeretnék rákötni, ezért nem megoldható szoftveresen a dolog (egyébként nem is találtam megfelelő szoftvert sehol sem). A segítségért előre is köszi "
Maga a kijelző http://bit.ly/1ere6Pm, forrásként egy apple tv-t kapna, hogy bármi megy az iphoneon (film, navi) az megjelenjen előttem a szélvédőn is. + kapna av2-n egy tolatókamerát amire autómatán kapcsolna ha tolatni akarok. Segítségeteket előre is köszönöm -
arpii
tag
Az élettartama szerintem nagyon sok, de nincs pontos adatom róla, melegedésről annyit, hogy az autóban végülis passzívan van hűtve, max menetszél, de ha belegondolsz, nyáron 40 fokban is mehet akár álltó helyben is, akkor még a menetszél sem segít, én szerintem a sajátomban még az is lehet, hogy túlhűtöm a gyári ventikkel. Tuningról nincs infóm, Őrült Ödön a fémhalogén és egyéb kisülőizzós atyaúristen, talán fel kellene hívnod, vagy írni neki. 100W-os csak jobb lehet, már csak azért is, mert pl. az enyémben a gyári 200W-os volt, és meg is látszik, hogy kicsit kevés neki az 55W. Viszont ez is változó, mert egy DLP-be nemigen kell annyi fény, mint egy 3 LCD-shez.
-
samuki
tag
-
notebook99
csendes tag
Sziasztok. Lenne 1 olyan kérdésem hogy van 1 epson EMP-S52-es projim és másodjára halt meg az izzóm benne.
Meg akarom csinálni ledesre csak nem tudom hogy verjem át a gépet hogy ne keresse a gyári izzót.
valakinek valami ötlete?
megköszönném! -
samuki
tag
Üdv. Az lenne a kérdésem, kinek van tapasztalata az autós xenon lámpákkal kapcsolatban? Kiherélt projektorba lámpapótlás helyett. Valaki épített már át ilyet? Esetleg xenon helyett valami alternatíva? Led? Előre is köszi a választ.
-
Skót
aktív tag
Hello!
Ez volna az az oldal: [link]
Ami megadható az a fresnelek, és az optika fókusza, a kijelző mérete, fresnelek távolsága a kijelzőtől, felbontás, valamint a vetítési távolság.
Ezek függvényében mondja meg a számoló a képméretet, pixelek méretét, ideális távolságot a fényforrástól stb-stb.Remélem erre gondoltál.
-
tomyoy
senior tag
üdv!
Valaki belinkelné azt az oldalt, ahol megtudtam adni a vetített kép nagyságát kijelző méretét stb és kiszámolta fresnelek lcd stb távolságát?
-
jeepatti
csendes tag
Srácok!
Eladom a jo nagy hátulról vetítős tvmet is..
Ez is projektoros .. téma
nem kell vászon meg semmi hátha valakit érdekel
-
jeepatti
csendes tag
válasz
jeepatti #4308 üzenetére
Itt elérhető SONY VPL-V500 doksija lencse rendszere stb..
>> eladó projektor építésre vagy ahogy van használatra SONY VPL-V500<<
Ezek még igazi komoly üveg lencsés darabok kb 70-100mm es lencsékkel komoly átfogással és tűélesre állítható fókusszal.
-
jeepatti
csendes tag
Ha valakit érdekel lenne eladó 2 db SONY VPL-V500 projektorom.
1 BD telljesen hibátlan az égője is szép még átlátszó a központja.. ha ez mond valamit..A másikban már gyenge az égő de megy illetve van pár pixelhibája.
+Van 1 DB SONY VPL-S500 am is az nagyon keveset ment az égő abba is átrakható.
(ugyanaz a gép mint a másik kettő csak kicsit gyengébb fénnyel)Jó nagy optikáik vannak szóval alapnak is jók én is átépíteni vettem
szeretem a komoly erős dolgokat hát ezek azok örök darabok.Meglepően jó a fényereje is ver sok mai projit.. mondjuk 500 lumenes!
Az égő és hűtés rész igencsak erős, így égőt lehet bele varázsolni könnyen.
Lehet nem is érdemes építeni?
A 2 db ára 50.000 ft.. álljatok össze és vigyétek vagy vigye valaki egyben..
Az S500 at lehet megtartom, de ha kell az 15.000 de csak ha viszi valaki a 3matÉn is átépítésre vettem de időm nincs rá jelenleg így
eladom.. pedig marha jó mozi méret varázsolható
vele éles képpel akár 3-4m es átlóig is!(mailban irj: attila@pfifferbutor.hu cimemre ha érdekel)
Ha érdekel valakit lekattintgatom őket..
-
Skót
aktív tag
válasz
BITBOYS #4306 üzenetére
Hello!
Miért lenne gond, hogy nem épített? Egyáltalán nem gond. Nem mindenki akarja magát úgy megszivatni mint egyesek (pl mi)
Csak hogy témába is vágjak, sztem előbb szerezz egy jobban kifeszített/ egyenes vásznat vagy felületet, és azon is próbáld ki, mert az is sokat számít.
A fresnelnél a recés résznek kell a kijelző felé nézni a simának a lámpa felé, emlékeim szerint. -
BITBOYS
addikt
Szia,
Köszönöm a választ.
Igen, gyári a projektor, bár arra számítottam, hogy 3lcd lesz, de így sem rossz.
A hűtéssel nincs probléma, valamelyik optikai elem nincs a helyzet magaslatán szerintem. Próbálok majd fotót készíteni a vetített képről, eddig sajna nem volt rá időm.
A vászon az még csak egy lepedő amit kifeszítettem a falra, hogy lássam mit produkál, de lassan azt is megveszem.
A kép közepe és alja mindenesetre tűéles, a szélein kezd homályosodni, ami főleg webezés közben zavaró.
A fresnelt azért kérdeztem, mert nem egyértelmű számomra melyik oldalával kell a lámpa fele néznie.Egyik oldala bordázott, másik sima.
Bár az is lehet, hogy a lencsével lesz probléma, de akkor amíg nem veszem meg a vásznat nem nyafogok
Remélem nem probléma, hogy nem épített projektorom van, de legalább tudjuk, hogy a gyári sem tökéletes
-
Skót
aktív tag
válasz
BITBOYS #4304 üzenetére
Hello!
Üdv a projectorral küzdők soraiban.
Nos a kérdésedre egyből kérdéssel válaszolok.
A kép szélein úgymint hosszanti vagy vízszintes szélen életlen a vetített kép, vagy a sarkokban?
Ha a sarkokban akkor az lehet a fresnel hibája, volt itt az egyik építőnek (tán pont csapos2-nek) ilyen gondja és az a fresnel kismértékű meghajlításával kompenzálta. Esetleg lehet, hogy a gyári hűtés elégtelen volt (elég gyári kinézete van a cuccnak, de cáfolj rá ha tévedek) és megolvadt/ deformálódott kicsit a lencse.
Nem lehet esetleg az, hogy a vásznad nem teljesen sík? Ha falra vetítesz van benne egy kis kanyar, ha meg vászonra lehet a széle fel van kicsit pöndörödve ami alig észrevehető, de a képen már bezavar. -
BITBOYS
addikt
Sziasztok,
Új vagyok a témában, természetesen azért olvasgattam itt a fórumon..
Vettem egy ledes projektort, ami sajnos nem a legtökéletesebb. Kép szélein homályos marad a kép, fresnel beállításra gyanakszom, de nem biztos, hogy ez a problémája.
Itt egy kép a kicsikéről: [link]Szóval milyen irányba kell állnia a fresnel lencsének, hogy éles képet produkáljon? Köszönöm
-
Sraff
tag
A 400W-nak bőven elég kell lennie. De ha akarsz, nyugodtan tegyél bele nagyobbat, persze klimatizálva.
"Holnap letesztelem a lencse fókuszát úgy, hogy letakarom az egyik felét. Lehet, hogy "L" alakban fogja tovább vinni a fényt?
"
L alakban a tükör fogja vinni.
"A kontraszt ilyen fényerőnél is ugyanúgy viselkedik? Jó kontrasztú lcd-nél a fekete mennyire lesz fekete mondjuk 1000wattnál?"
Szerintem szürke lesz, de az a biztos, ha kipróbálod. Az mindenesetre várható, hogy ekkora teljesítménynél a kép közepe nagyon világos lesz.
-
nooker
csendes tag
Hogy érted azt, hogy érdemes?
Raknék én bele nagyobbat is.
Viszont elszámoltam egy nullával80 000 lumen lenne a kezdő fényerő az izzónál. Elvetem a nagyobbat és így szimpatikus a 400w is, ami ezzel a számolással kb 30 000 lumen lenne.
A 400 w még olcsó is. Mennyi a veszteség, mire átmegy a lencséken?
Holnap letesztelem a lencse fókuszát úgy, hogy letakarom az egyik felét. Lehet, hogy "L" alakban fogja tovább vinni a fényt?
és egyébként addig is elmennék, hogy konkrét klíma szerű megoldás menne rá, megbízható cuccnak kellene lennie.
A kontraszt ilyen fényerőnél is ugyanúgy viselkedik? Jó kontrasztú lcd-nél a fekete mennyire lesz fekete mondjuk 1000wattnál? -
Sraff
tag
Szia!
700x470? Szép kis darab. Egyik oldalra jó is lesz, ha körbevágod.
Eddig én csak olyan megoldást láttam, ahol a fresnel középpontja az lcd középpontjával egybe esett. Úgyhjogy szerintem számít a közepe.
1000W?
Nem lesz az egy kicsit sok? Rögtön klímát is szerelj be mellé.
Habár nem írtad, hogy mekkora az lcd mérete, de szerintem 400W a maximum, amit érdemes beépíteni. Már az is fűt eléggé.
Sraff
-
nooker
csendes tag
Sziasztok!
Már régebben belekezdtem, de félbemaradt a terv, nagyrészt a fresnel miatt.
Sikerült beszereznem egy 70x47 cm-es fresnelt. Az volna a kérdésem, hogy ha félbe vágom, akkor tudom ugyanúgy alkalmazni 2 darabként, vagy számít, hogy hol van a közepe?
A másik kérdésem, hogy beruháznék egy 1000W-os fémhalogénbe, csak azt 30000 Ft-tól felfelé lehet kapni, plusz a trafós dolgok.Megfelelő,durva hűtést is akarok, csak kérdés, hogy mit érek vele, ha a hő az lcd-n keletkezik?
Fullhd-t akarok nagy teljesítménnyel. Azt olvastam, hogy a fémhalogén wattonként 70-80 lument ad. Tippjeim szerint így egy ilyen izzó 7-8000 lument ad, és ha az optika, meg a lcd leszed belőle, még maradhat 5000lumen. -
Skót
aktív tag
Rossz hír, az áraik csillagászatiak. Akkor éri meg rendelni, ha nagy tételben kérjük, amúgy több 100e ft-os nagyságrendekről írt a válaszlevélben a kapcsolattartó. Amúgy persze bármilyen lencsét meg tudnak csinálni, csak nekünk marhára nem érné meg
Ennyit erről, marad a vadászat mindenre. -
Skót
aktív tag
Köszi, hogy keresgéltél, nekem sajna nem nagyon volt még rá szabad kapacitásom (nem mélyedtem el a triplet átalakításban). Írok szerintem majd este egy e-mailt nekik érdeklődve az iránt, hogy egyáltalán vállalnának-e ilyet és ha igen mennyiért. Legalább van min elindulni
Talán még triplet gyártását is vállalnák, hisz azt írják, hogy egyedi és kisszériás gyártással foglalkoznak.
Ha az áraik nem túl elszálltak akkor ránk mosolygott a szerencse, hisz akkora és olyan tripletet gyártanak amilyen csak jól esikAmúgy nincsenek is messze a lakásunktól (~15km) úgyhogy ha végeztem ez is felkerülhet a to-do list-re
-
Sraff
tag
Van egy 14-es ventillátorom tartalékba. Ha nem lesz elég a hűtés, akkor berakom a lámpa fölé.
A hőálló festék: semmi különleges. A boltokban kapható spary-ből vettem egyet. Matt fekete. A lámpa körüli elemekre pont elég lesz.
Más. Múltkor beszéltünk a lencsékről. Találtam egy pesti céget - UNIOPTIK Bt - , akik talán tudnak segíteni. Lehet, hogy a variofókuszosságot is meg tudják oldani. Csillagászati eszközökhöz csinálnak optikát. Remélem az áraik nem csillagászatiak.
Nem tudom, hogy útba tudnád-e ejteni őket? Személyesen lenne jó megbeszélni velük. Ha nem, akkor majd telefonon rájuk kérdezek.
Sraff
-
Skót
aktív tag
Mondjuk gondoltam, hogy tájékoztató jelleggel fog csak hőmérsékletet mutatni, de az is több a semminél.
Az világos, hogy az lehet forró a lámpa, az a dolga neki. Azért kérdeztem, mert kíváncsi lettem volna, hogy mekkora teljesítménnyel hűsíted (bár Ödön mondta, hogy nem kell sok), ugyanis nekem egyre biztosabb, hogy álló házam lesz, és nem akarok a majdan nagy nehezen beszerezett fresnelljeimmel a doboz aljára folyva találkozni.
Arra gondoltam még, hogy ha már úgyis lesz kondenzor lencsém akkor elzárom az egész fényforrást "egy külön dobozba" a dobozon belül, és azt aktívan hűtöm. Onnan a fény meg csak a 13cm átmérőjű batár nagy lencsén fog átjutni
Jut eszembe, a hőálló fekete festéket úgy kell érteni, hogy bemész az Obi-ba és leveszed a polcról, vagy valami spéci anyag? -
Sraff
tag
Szia!
A felvetésekre válaszolva:
Amúgy a hőmérő pontosan hol mér?
A hőmérő vagy az első fresnel vagy az lcd tetején lesz, középen. Természetesen csak tájékoztató értéket de, de legalább jól néz ki.Az lcd-t és a fényforrást külön-külön hűtöd?
Csak az lcd-t tervezem direkt hűteni. A lámpának csak felül lesznek szellőzőfuratai. A lámpa melegedhet nyugodtan, erre van tervezve. Gondolj bele, hogy a lámpatestekben sincsen hűtés.A tesztvetítésed óta nem is foglalkoztál egyébként vele?
Nem.Tavaly év végén nagyjából összeraktam, megcsináltam a tesztet és szédszedtem festeni. Idén meg az első négy hónapban rá sem néztem.
Lassan, de biztosan halad. Fel már tuti nem adom.
Az elmúlt két hétben is csak annyit haladtam, hogy az izzó, a fényvisszaverő és a kondenzor lencse tartóját lefújtam hóálló fekete festékkel. Ahogy rakom össze majd mindig teszek fel képet.Sraff
-
Skót
aktív tag
Jól néz ki a paneled
Amúgy a hőmérő pontosan hol mér? Mármint az lcd-n hova helyezted el? Vagy csak úgy belógattad a környékére? Az lcd-t és a fényforrást külön-külön hűtöd? Itt csak mintha az lcd hűtése lenne a képeken.
A tesztvetítésed óta nem is foglalkoztál egyébként vele? Vagy csak összeraktad kipróbáltad, működik, pipa és ment a sarokba?Nem nagyon emlékszem, hogy a részletekről csináltál-e képet, csak a tesztről talán.
Érdekelnének a megoldásaid, hogy mit hogyan raktál össze. Esetleg újak, megoldva a sok fény elszökését, AG levételt?
Mint mondtam nekem egyelőre marad a fejben vetítés amíg a vizsgaidőszakom tart. Bár ma túlvagyok az elsőn és már csak 4 van hátra. -
Sraff
tag
Sziasztok!
Teszek fel pár képet, hogy a hétvégén mennyire jutottam. Hátha ez ad erőt másoknak is.
Alsó forgácslap festve, kopoltyúlemez felszerelés:
Ugyanez a másik oldalról, a porszűrőkkel:
A két alsó ventilátor közös vezetékkel:
A légterelő lemez alá be kellett egy magasítót tenni, mivel a porszűrő beleért a ventilátorba:
Hátsó panel laminált parkettából, lealapozva, felcsiszolva:
Hátsó panel a bele való elemekkel (főkapcsoló, világítás/LCD kapcsoló, VGA csatlakozó; ventilátor fordulatszám szabályzó; LCD hőmérsékletét mérő hőmérő):
Sraff
-
Skót
aktív tag
-
Skót
aktív tag
válasz
D33juice187 #4287 üzenetére
Hmm-hmm 39,5*39,5 cm ? Az nagyon jó!
Az a karc hol van rajta? Képet kaphatok róla? A méret több mint elegendő lenne nekem, és nyilván a hiba helyétől függően lehet be se kerül a képbe
Átvétel hogyan megoldható ha érdekel?Amúgy a tripletet ma se könnyű beszerezni, de innen elméletileg rendelhető a megfelelő fókusztávval : [link]
Amúgy kipróbáltad egyáltalán a "rendszert" egy egyszerűbb lencsével?
Most kicsit nyilván magam ellen beszélek, mert ha nem, és kipróbálod, és bejön akkor nem adod el a fresneleket, de ha már megvan a nagy része a projectornak akkor lehet érdemes kísérletezni. -
arpii
tag
válasz
D33juice187 #4288 üzenetére
Sajnos ezt nem tudom, nekem moddolt gyári van
-
D33juice187
csendes tag
Hija? sok, plusz aztan mire mindent kiszamoltam, majdnem annyiba fajna, hogy mar vehetsz egy olyan projektort, amit ki tudsz herelni, es konnyen beleraksz egy Xenon izzot.
de a fo" ok amiert mar akkor megakadtam az nem a feny, hanem a triplet lencse hijanya. apropo, lehet mar konnyeden szerezni ilyen lencset? -
arpii
tag
válasz
D33juice187 #4284 üzenetére
Mi híja van, ami miatt fel kell adnod?!
-
Skót
aktív tag
válasz
D33juice187 #4284 üzenetére
Szia!
A fresnel lencsék mekkorák? Úgy értem milyen alakúak/hányszor-hány cm-esek?
Monitort szétszedted, meghosszabítottad a kábelt, és a háza már nincs meg? (esetleges postázásnál érdekes ez).
Nekem jöhet mindkettőről infó akár privátban is, bár a fresnelek jobban érdekelnek, tekintve, hogy nekem azok hiányoznak már csakEjj, hogy a vizsgaidőszak kezdetén csillan meg a remény némi fresnel felhajtására
-
D33juice187
csendes tag
Hello Hello Hello!
Sracok, en feladom, lehet gyenge vaok, vagy csak az ero" nincs velem, de en belehuzom mostmar ebbe a projektbe a hajam szalat.
Szo mi szo, elado nehany cucc!!! ES ELHIHETITEK BAROMI OLCSON!!!
Eloszor is, vettem egy kis LCD Monitort: - Asus 16"VW161-D http://www.kaosat.net/?p=523
Szetkaptam ahogy a kepen van, a kabeleket meghosszabbitottam szakszeruen, szoval nincs vele gond, le is teszteltem. Az LCD tutin megy se karc se semmi, a folia az LCD-n van, szoval akinek folia nelkul kell, az le kell aztassa.
Tehat az LCD, tutin megy, nehany tartozek is megvan hozza. Kepet kuldok az erdeklodonek, amennyiben erdekli, hogy nez ki most.Vettem egy pesti sractol 2 db Freshnelt, pici karc van rajta, de nem zavar be semmibe, mert epp a csomagolas miatt van benne a karcolas. tehat tokeletes.
Kb ennyi.
Akit erdekel, az irjon, es kuldom a fotokat.
Ar:LCD: 6.000 Ft
Freshnel 2 DB: 10.000 FtOlcsok a cuccok, mert en mar nem tartom itt, hatha lesz idom vagy kedvem valamikor hogy ujra belefogjak, inkabb veszek egy 105Cm LED tv-t oszt csokolom...
-
Skót
aktív tag
Szabolcsi vagy?
Csak mert én eredetileg nyíregyházi lennék csak Pesten tanulok és viszonylag ritkán járok haza.(Mondjuk jövő hét végére pont megyek
)
Az episzkópom a leírása szerint A/4-ig való vetítésre volt jó (már ha lehet hinni egy vaterás leírásnak), de azt nem tudtam kipróbálni mert hiányosan (nem volt kábel, kapcsoló gombja, a vetítendő képnek való tálca) vettem, de cserébe egészen olcsón
Na majd ha már sikerül valamit összebarkácsolnom és eldől a fresnel kérdése akkor kipróbálom és meglátom, hogy jó-e. Fókusztáv alapján ígéretesnek tűnt, de lehet hogy befürödtem vele ehhez a képmérethez.
Amúgy a szélek homályosodására talán Csapos2 írta, hogy a fresneleket kicsit megdomborította és az segített neki.
Jövő hét közepére várok egy free írásvetítőt selejtezésből, hogy elkezdhessek akárcsak tesztelni, hogy mégis mi, hogy mit lát mert a fórum végigolvasása csak némi elméleti hátteret adott, gyakorlati tapasztalatom nulla.
Meg várok még hátha valaki más is rendelne a diybeamerről
-
Sraff
tag
Szia!
Az én képméretem már tapasztalati érték, igaz a vetítő lencsém 316mm fókusztávú. Nagyobbal sajnos nem tudtam eddig kipróbálni.
A 400W meleg lesz, hidd el.
Főleg, ha állítva lesz a projektor, azaz a fresnelek és az lcd fektetve. A meleg pedig ugye felfelé szál. Én úgy fogom csinálni, hogy két 12-es venti alulról nyomja be a levegőt és egy 14-es felül szívja ki. Ezek a fresnel-lcd-fresnel szendvicset hűtik. Vettem egy fordulatszám állítót, amivel majd be tudom lőni a legjobb beállítást. Egy autós hőmérő fogja mérni az lcd tetején a hőmérsékletet.
A fresnel egyébként képes eldeformálódni a hőtől. Van olyan írásvetítős fresnelem, ami a szélén kb. fél cm-nyit megnyúlott. Kis projektorhoz jó lenne még.
Episzkóp lencse: Egyszerűen nem látta a teljes lcd-t a közepe a képnek éles volt, a szélei meg nagyon elmosódottak. Utánajártam, ennek az episzkópnak a munkafelülete 19 x 19 cm volt. És ez bizony kevés. Lehet egyébként, hogy még az A4-es episzkóp objektíve is necces lesz.
Fix módon nem növelhető a fókusztáv. Az átcsiszolást pedig tényleg egy optikustól kell megkérdezni.
Nem budapesti vagyok, hanem szabolcs-beregi.
Ha lehet tőlük online rendelni, akkor majd úgy fogok venni egyet.
Egyébként ma folytattam én is az enyémet. Meghoztad hozzá a kedvemet. Legutóbb tavaly decemberben nyoltam hozzá. Az elemek kb. harmada már készre van festve.
Kitartás!
Sraff
-
Skót
aktív tag
Ja igen a tupplur rolóról még annyi jutott eszembe, hogy van IKEA family kártyám, ha budapesti vagy, elmehetünk veszünk egyet, kipróbáljuk és ha nem jó visszavisszük, ugyanis 90 (family tagoknak 120) napig visszaveszik a nem szükséges termékeket ha bontatlan/hiánytalan a csomagolás magyarul ha vigyázunk és vissza tudjuk vinni közel teljesen ép csomagolással akkor visszajár az ár. Ha meg a csomagolás teljesen elveszett akkor 25%-ot levonnak a visszaadott árból asszem, mint újracsomagolás vagy ilyesmi.
Ha még mindig így van ikeáéknál akkor legrosszabb esetben letesztelni a rolót 2125 ft-ba kerülne (~8500ft körüli ára van most), a legjobb esetben meg működne jól és akkor lenne vele tapasztalatunk.
És az egészben azért fontos, hogy budapesti légy, mert neked már van hellyel-közel működő projektorod
-
Skót
aktív tag
Hello!
Köszönöm az üdvözletet, már azt hittem teljesen kihalt a topic, de mégse
Ennek örülök.
A képméretről annyit, hogy valóban érdekesen alakul, de épp ezért érdekelne, hogy hogyan lehet esetleg állítani/változtatni a fókusztávon.
Nem tudom mennyire pontos az allinbox-os számoló program, de ha beírtam a meglévő/kapható (diybeameres fresnellel számolva) alkatrészek adatait, és a vetítési távolságot úgy változtattam, hogy jó legyen a képméretem akkor 2,7m-ről jött ki a kb 2*1,5 méteres kép (500-as fókuszú ugyancsak diybeamer-es lencsével 3,25m-ről jön ki ugyan ez a képméret.)Ez nekem kicsit közel van pont a filmnézős fotelek közé kéne tennem a projektort, a ~80cm-el hátrébb tolás vagy az 500-as körüli fókusztáv nagyon sokat segítene. A képmérethez azért ragaszkodom ennyire, mert a falunk zöld, arra vetíteni, nos igazán érdekes lenne
A másik, hogy egy nagyobb vászon drága, és helyigényes, a tupplur rolóból meg max. 2m*1,9m-es van, már ha az egyáltalán használható.
A fémhalogén hőtermeléséről még nincs személyes tapasztalatom, tegnap sikerült ugyanis Őrült Ödönnel találkozni, tőle vettem egy 400w-os izzót és egy kondenzátort (hálás köszönet ezúton is
) a többi szükséges alkatrész megvolt már. Ő is mint szakértő
annyit mondott, hogy nem is igazán hűtés mint szellőztetés kell ezeknek. Viszont hétvégén nem vagyok otthon, így nincs időm sajnos összerakni a világítást és kipróbálni.
A fresnelek hőre való viselkedése is érdekelne, mert ha álló "házat" szeretnék építeni ami praktikussági szempontokból nekem ideális lenne, akkor tudnom kell, hogy nem fog-e meghasasodni a fresnel és egyszerűen ráfolyni a lámpára/kijelzőre
Azt írtad, hogy az episzkóp lencse nem volt jó. Miben nyilvánult ez meg? Vinyettált? Az a helyzet, hogy nem hittem volna, hogy egy 12cm-es átmérőjű lencse nem tud kivetíteni egy a/4-nél nagyobb felületet, hogy nincs akkora látószöge.
A fresnel mivel teljes képet akarok marad rendelősre valszeg (hacsak nem adta fel valaki és akarja nekem eladni a megfelelő méretűt, de erre kevés esélyt látok). Ha netalán valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, esetleg ugyancsak rendelni szeretne akkor szóljon, és lehet, hogy tudunk közösen a postaköltségeken faragni.
Még annyi a triplet varióssá alakításról, hogy volt valahol egy ismertető-szerűm az optikák működéséről, abban volt leírva, hogy egy triplet hogyan működik, igyekszem megkeresni és belinkelni valamilyen módon. Persze mondjuk attól, hogy ezt leírták, még egyáltalán nem biztos, hogy házilag kivitelezhető, és tartok tőle, hogy fikció marad, de gondolatkísérletnek nem rossz
Esetleg arra van ötleted/ötlete valakinek, hogy fix módon hogyan növelhető a fókusztáv?
Üdv: Skót
-
Sraff
tag
Szia!
Légy üdvözölve a projektorépítők körében.
A 17"-os monitor jó alap, habár a doboz mérete picit nagy lesz. 3,5m-ről a 2m x 1,5m méteres kép szerintem egy picit alá van lőve még akkor is, ha nagy a fókusztávolsága a lencsének. Szerintem ennél biztosan nagyobb lesz. Ha egyszer kész lesz az enyém, akkor az fog tudni 2,5m-ről egy kb 2,5m x 1,25m-es képet.
-Episzkóp vetítőlencséje (triplet) 3,6/415 (12cm-es átmérő)
A kérdés az, hogy milyen episzkópból származik. Ugyanis, az episzkópoknak nem egyforma a tárgyfelülete. Általában A4-es méretűek, vagy kisebbek. Tehát, ha a monitoron lévő kép nagyobb, mint A4, akkor a lencse sajnos nem lesz jó. Tapasztalat.-400w-os fémhalogén a világítás
Fény az lesz dögivel, na meg sok hő is. A megfelelő hűtésről nem árt majd gondoskodni.-Fresnel lencsék.
Az írásvetítős sajnos csak 15"-ig használható. Ha ez nem jó, akkor marad külföld, vagy esetleg olyan fórumtárs, akinek van eladó. Általában az egyik nehéz része az építesnek a fresnel beszerzése.-Hűtés
Minél nagyobb átmérő annál nagyobb légszállítás és kisebb hang. Hűteni csak az fresneleket és az lcd-t kell, azt meg megoldja pár darab ventillátor. Sokat számít még az elemek és szellőzőfuratok átgondolt elhelyezése. A 400W-os lámpa igényelni fogja a rendes hűtést. Az én 250W-osom is fűt rendesen.Kérdés: érdemes-e felhasználni a „parabola” tükröt az episzkópból? Érdemes. Több fény jut az lcd-re a használatával.
Kondenzor lencse
Hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Az enyémben lesz. Kb. akkora méretű, mint a tiéd. Egy nagy teljesítményű lámpában volt előtte.A vetítőlencse átcsiszolása egy picit rizikós, nem tudom ki vállal be ilyesmit. A variofókuszost szerintem nem lehet belőle csinálni, fix-et talán. A kérdés az, hogy mennyiért. Ugyanis 500-as HD vetítőlencsét lehet külföldön is venni. LINK Kíváncsian várom, hogy mire jutsz vele.
Az IKEA-s roló használhatóságáról én is várok tapasztalatokat.
Üdv, Sraff
-
Skót
aktív tag
Tehát ismét üdv mindenkinek!
Sikerült végigolvasni a teljes topicot (mind a 4000+ hsz-át).
A rengeteg „előtanulmány” után én is úgy döntöttem, hogy nekiugrok egy házi projektor építésének.Célkitűzésem a nagy felbontás (1280*1024), és nappal (besötétítés mellett) is használható fényerejű vetített kép. A kijelző teljes képét ki akarom vetíteni, nem csak mozizásra használnám, de nem menne egész nap. A projector doboz fizikai mérete (még) nem annyira fontos, így egy 17”-os monitort vettem alapul. 3,5m távolról szeretnék vetíteni és 2m*1,5m körüli képméret a cél. A doboz kialakításán még gondolkodom, mert tetszik a szekrény alakú, magas doboz, de olvastam, hogy valakinek megmelegedett benne a fresnelje és kicsit ellágyult.
Arra lett végül megoldás?Ami már megvan vagy tervben van a beszerzése:
-Samsung syncmaster 720N (1280*1024, 600:1 statikus kontraszt, 5ms válasz, noFFC
legalábbis az adatbázis szerint. )
-Episzkóp vetítőlencséje (triplet) 3,6/415 (12cm-es átmérő)
( [link] )
( [link] )-Optikai tükör az episzkópból (20*16,5cm)
([link] )-400w-os fémhalogén a világítás (ez még folyamatban) 4,5-5000K közötti színhőmérséklettel. A topicban és egyéb helyeken látott képek alapján ez jött be a legjobban, de ha a képek csalnak és van más tanácsotok akkor nem zárkózok el. (Őrült Ödönról van infó, foglalkozik még fémhalogén lámpákkal?).
-Fresnel lencsék. (De honnan?) Mivel a monitor teljes képét szeretném kivetíteni ezért az írásvetítős megoldás nem játszik. A DIY-beamer-ről rendelt manapság valaki? Mennyire megbízhatóak? Emlékeim szerint a legutóbbi rendelés is legalább 1 éve volt a topic alapján. Jelenleg csak 220mm-es fókuszú fresneljeik vannak a nekem kellő méretben. Ezzel nem lehet gond? Ahogy olvastam még senki nem csinált azonos fókuszú fresnelekkel projektort. Valakinek van mégis esetleg tapasztalata?
A számító program nem ír nagy változást azonos és különböző fokuszú fresnelek között, így nem tudom eldönteni, hogy keressek tovább hosszabb fókusztávú után, vagy vehetek két egyformát?-Ikea-s rolóval (tupplur) van valakinek tapasztalata? Mennyire jó? A fehér, vagy a szürke a nyerő?
Fix vetítőfelületre nincs lehetőségem, fontos az „összecsomagolhatóság”. Voltam megnézni, és tényleg elég vastag, nem enged át fényt, de örülnék a személes tapasztalatnak.
([link] )-Hűtés: vagy 12 illetve 8cm-es számítógép ventilátorok (AT táppal hajtva, az van itthon) vagy az episzkóp hűtője: ([link] )
Erről sajnos semmi infóm nincs csak bekapcsoltam, és nagyon erősen fújt, használható vajon?Kérdés: érdemes-e felhasználni a „parabola” tükröt az episzkópból ([link] )?
Kondenzor lencséről mi a vélemény? Mekkora lenne ideális ? Jelenleg kb akkorát tudok szerezni mint a triplet átmérője, tehát ~12-13cm átmérő és közel 3cm vastag a lencse.
Meredek ötlet: Tripletem szétszedhető. Ebből jött az az ötletem, hogy beviszem egy optikába és rákérdezek, hogy át tudják-e csiszolni úgy, hogy a fókusza a lencserendszernek 500mm vagy afölötti legyen? Az allinboxos számolgatós program hatalmas képméreteket dob, amit nem tudnék hova kivetíteni.
Másik ötlet, hogy nem lehetne-e variofókuszossá alakítani. Azok egész pontosan hogy működnek? Külső és középső lencse mozgatásával vajon változna a fókusztávolsága?Szerintetek mennyire életképes az ötlet, és az elrendezés, van-e valami tanácsotok/ötletetek, valami amin átsiklottam, de fontos lenne?
A válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv: Skót (Roni)
Mod: a linkekkel kicsit szenvedtem, remélem már jók lesznek.
-
Skót
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Új projector-építő fórumtársatok szolgálatra jelentkezik - ha megengeditek
. A fórumtémát majdnem végigrágtam, épp az anyagbeszerzésnél tartok. Már van egy elképzelésem, hogy miből, hogyan fog felépülni a projectorom, néhány alkatrész már meg is van. És itt jön képbe a kedves fórumtárs, akinek válaszként írtam!
md16: Először is sajnálom, hogy úgy jött ki a lépésed, hogy nem tarthatod meg. Másodsorban:
Érdekelne a 400w-os fémhalogén szetted, hogy mi van benne (milyen izzó, gyújtó, stb-stb), mennyit volt használva, uv szűrős-e az izzó stb-stb. Privátban írd le kérlek az adatait és hogy mennyire gondoltál érte, valamint hol lehetne átvenni ha tetszik? Ugyan ezeket leírhatnád a 250w-os-ra vonatkozóan isHa teljesen végigolvastam a témát és még nem kaptam választ az esetleg felmerülő kérdéseimre akkor titeket foglak velük zaklatni
-
törölt tag
Üdv.
Nem kimondottan építeni akarok, régen próbáltam de a monitor amit elkezdtem szétszedni túlságosan össze volt építve. Telefon kijelzőből is volt barkács az működött is ,de eléggé silány.
Szóval én arra gondoltam, hogy egy régi használt kiégett izzós projit vennék és valami leddel vagy inkább halogén izzóval helyettesíteném. Ez működőképes lehet? Nagy barkácsszakértelmet igényel? Mert gányolni jobban tudok.
Vannak aprón elég jó árban még 1000 órát bír projektorok is, az menne is egy évet nálam, de utána megint az égőhelyettesítés jön a képbe, szóval visszatérünk a hsz elejére. Vannak projektorok amik ilyenkor le is tiltanak azt tudom.
Nagyon drága dolgokat nem tudok megvenni így a 800x600, esetleg már örülnék az 1024x768-nak is. Filmezni, játszani csak. Sötétben, szóval bazi fényerő se kell és 2x1.5m a falfelületem tehát erre kéne kinyomni kb. DLP-t soha.Ötlet, vélemény?
-
md16
csendes tag
Üdv!
Lenne egy eladó DIY projektorom úgy kb. 3 éve készítettem el nagyon sok filmet megnéztem rajta. Szerintem elég jól működik. Jelenleg nem tudom hova vetíteni a szoba kialakítás végett ezért válok meg tőle. Esetleg alkatrészenkénti is megválok tőle. Ami benne van egy 15" LCD max felbontás 1024x768 egy 250W-os fémhalogén izzószett, egy időzítő relével hogy még kikapcsolás után is hűtse az izzót, tehát van benne ventillátor is 2 db, egy az izzót, egy az LCD-t hűti egy triplet fix objektiv meg ugye a fresnel lencse ami ketté van szedve. Mindez egy bútorlapokból álló fadobozba van szerelve. Van egy tartalék 250W izzóm is 0 üzemórával sőt van egy 400W-os fémhalogén izzó szettem is, ha esetleg valakit érdekel.
Sok sikert a jelenleg építőknek!
-
ByKa
csendes tag
Sziasztok!
Csillagvetítőt építek (egyfajta szobai planetárium) és optikai lencsékben jártas személy segítségére volna szükségem:A Sega Homestar Extra (ez a mai legfejlettebb) Zeiss lencséket használ a vetítéshez.
Kicsiny hazánkban kapható alsókategóriás planetárium, ilyen a Bresser. (nem adok linket, aki kíváncsi, megtalálja), vettem is egy ilyet, íme a tapasztalatok:
3W -os természetes fehér LED, és 6-7 lencséből álló lencserendszer. (ami azért műanyag ám...)A film, amit kivetít gyerekjátéknak való (gagyi, véletlenszerű pontok elszórva, messze nincs köze a valódi csillagképekhez), de szakmámból eredően csináltam csillaglemezeket, és ezt betéve még a hideg is kirázott. (NEM dícsekvés! LINK )
A Bresser Kb. 3 méteres oválist vetít a plafonra (sőt, 5 m-ről 5 métert!) tehát az optikával nem volna baj.
Ám, rendeltem USA-ból a japán HomeStar Extrához gyártott film-lemezeket ami messze felülmúlja a japánt is de a bressernek édes kevés hozzá a fényereje.USA csillagászati planetárium építő csapatok fórumján elég információt kaptam, így szeretném megépíteni a sajátomat valódi optikával, és itt akadtam el.
A Homestar extra 15w-os ledje P7, ami mára elég nehezen beszerezhető, ám vettem egy Cree J. jelölésűt, aminek a bresserben is messze magasabb a fényereje a gyárihoz képest. (állítólag a T6 még tud ekkora fényt (800-1000 Lm) )
DEMivel vettem ehhez való nagylátószögű objektívet, a bressert meghagynám a gyerekeknek, így szükségem volna egy lencsére, ami (hogyishívják: komplimátor? kondenzor?) -ként működik, ez az, ami a fényt párhuzamosba állítja az objektívrendszer előtt.
Ezt a Homestar-ban Freshnel lencse biztosítja, az observatory central-on azt javasolják, ne keressek túl sokat, szedjek szét egy diavetítőt az tuti jó lesz nekem.
Van MO-n olyan shop, olyan bolt, ahol ilyesmi alkatrészeket be tudnék szerezni?
Jó nekem akár Freshnel, akármi, ami a nagylátószögű lencsém elé annyira működik, hogy ki is vetítse a kütyüm legalább ezt a végső átmérőt... (az én powerledem a Bresserbe betéve 3-4-5x akkora fényerőt ad, de a végső vetített kép átmérője jóval kisebb, mint a gyenge LED-del - lehet ez a komplimátor fókusza miatt van, vagy a beépített gyári led-en eleve van valami lencse?)Tud akárki segíteni az elméletben, hogy megépíthessem ezt magam?
Előre is köszönöm a tapasztaltabbak segítségét!
ByKa
-
footy
addikt
Projektor építését tervezem. Igazából csak arra kellene, hogy éjszaka legyen mire elaludni. Az előbbi miatt kifejezetten alacsony fényerő a kívánt. (Egyáltalán milyen fényerő az ami éjszaka nem zavar? Hány lumen?)
Mivel nem lenne nagy teljesítmény, ezért szeretném passzívan megoldani. (A zaj ugye kényes dolog.)
Azt terveztem, hogy veszek az ebayről valami tolatókamerához szánt kijelzőt és valami komolyabb leddel világítom meg. Van erre valakinek terve? Vagy van kész megoldás erre? A másik kényes dolog, hogy raspberry-ről hajtanám, amin csak hdmi kimenet van, úgyhogy akkor valami konverter is kellene. -
törölt tag
Sziasztok!
Van egy majdnem kész projektorom, amivel van egy kis technikai problémám. A trafó környékéről érdekes égés/enyhe füst jön, mióta kicseréltem benne az izzókat, de azokkal semmi baj, világítanak. A ventilátorok viszont nem mennek. 400 W-os trafó van benne, írásvetítő bedobozolva gyakorlatilag a technika. Sima villanyszerelő nem foglalkozott vele, ezzel a diy projektor dologgal valahogy nem tudott mit kezdeni.
Debrecen környékéről van építő esetleg, aki tudna segíteni? Trafó cserének, mint megoldás lenne értelme csak úgy? Köszönöm!
-
szbalogh
addikt
Igen, közben azon gondolkodtam, hogy 4 vagy 9 ledet lehetne közvetlenül egymás mellé forrasztani egy spec vörösréz konzolra. Utóbbi esetben 2,2 négyzetcentiméteren 10000Lumen 3x3A-el.De ha jó a hűtés akár 4-5 A-el is lehetne hajtani őket. Van egy 200VA-es torroid trafóm, 555 IC-s PWM szabályzóm is. Csak a konzolt kéne jól megtervezni.
Van nekem egy szakadt 15 colos lcd-m amiről leszedtem az AG fóliát. Erre 1db 2,7A-el hajtott leddel világítottam. Eléggé szubjektív, de kb 50-100 Lumen mehetett át rajta.
Valószínűleg előbb kipróbálom a 2x2 ledet, de a konzolt már 3x3 ledhez készíttetem. -
szbalogh
addikt
-
szbalogh
addikt
Ilyen kell, csak kéne olcsóbban találni.
-
M@nH.
aktív tag
válasz
szbalogh #4255 üzenetére
Én jelenleg egy Hitachi projektort akarok átalakítani LED-essé, de nemtudom milyen ledet lenne bele érdemes vennem. Amit megfigyeltem, hogy ha a 30W-os Power Ledet rakom bele gyűjtő lencsével, akkor kicsit életlenebbnek tűnik a kép, mint a 25db 5mm-es 30°os DIP ledekkel. Persze a DIP ledek fényereje nagyon kevés, de a kép látható sötét szobába, viszont filmnézésre nem alkalmas.
-
szbalogh
addikt
válasz
viktor0312 #4254 üzenetére
Elvileg jobb szétszedve, de az írásvetítőkön egyben van és úgy is tűéles képet adnak.
Az ag értelemszerűen azon az oldalon van ahonnan nézed. Nem érdemes bajlódni vele..... szerintem.
Most már én is a ledek felé hajlok, ha legközelebb nekiugrok a témának biztos xm-l ledeket fogok beépíteni, mert sokkal kevesebbet fogyasztanak és sokkal jobban hasznosítható a fényük. -
viktor0312
csendes tag
Sziasztok.
Lenne kérdésem. Van egy 3,5" 640x480 lcd panelom. power leddel lenne megoldva a világítás 30 vagy 50 watt még nem sikerült eldönteni. A ledhez van lencse is. A kérdésem az lenne, hogy fresnelt szedjem ketté és az lcd elé / mögé ezt tegyem vagy, az lcd mögé elég a gyári fólia és az lcd elé meg tegyem be fresnelt amit nem szedek ketté.....
Másik kérdésem az lcd-vel kapcsolatos. Sokat olvastam az AG rétegről.. ezt célszerű leszedni vagy nincs jelentősége??? Illetve ez az én tudatlanságomból adódik de az AG melyik oldalon található az lcd lapon??? sorry
A megértéseteket és a válaszokat köszönöm .
-
szbalogh
addikt
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Először is minden projektorépítőnek eredményekben gazdag boldog új évet kívánok. Bízom benne, hogy idén is lesznek kész és jól működő projektorok, köztük az enyém is.
nooker
Üdv a csapatban.
Ezt a német céges fresnelt nem igazán értem. Azt meg pláne nem, hogy mi lenne a jogsértés. De mindegy. Ez a titokzatoskodás eddig nem volt jellemző a társaságra.
A kérdéseidre válaszolva:
1. Nem kell feltétlenül 21-22"-ban gondolkodni. Van sokkal kisebb méretű, nagy felbontású panel. Például itt. Kérdés, hogy mennyi pénzed van rá. A kisebb panel méret kisebb projektort is eredményez.
2. 19"-os méretű monitorból láttam eddig a legnagyobb projektort. Ezekhez is bőven elegendő egy 400Wos fémhalogén. Okosan elhelyezett ventilátorokkal nem fog melegedni az lcd.
3. A monitor kontrasztaránya és a fémhalogén fényereje adott paraméterek. Szerintem nézegess már elkészült projektorokat az allinbox-on, és ott láthatod, hogy miből mit lehet kihozni.
Sraff
-
nooker
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Már több mint egy éve kerülgetem a forró kását és sokat olvasgattam a témával kapcsolatban. Sajnos nem találok elegendő információt a kérdéseimhez. Remélem, ti tudtok segíteni!
Már írtam itt a fórumon, szóltam is, hogy van több fresnel lencse specifikációm, amit egy német cég küldött. Jogsértés lenne, ha továbbküldeném, így inkább azt mondom, csak kérdezzetek belőle. Ez azt jelenti, hogy mondtok egy megközelítő átmérőt,én meg az ahhoz legközelebbi méretű lencse adatait megírom.Szóval a koncepcióm az lenne, hogy 1920x1080 képet szeretnék, jó kontraszttal, és nagy fényerővel.
Nagy felületre szeretném, ami elérheti az 5-6, esetleg 7 métert is.
Lehet, hogy itt megbukik a dolog egy lényeges kiegészítő információ által.1. kérdés: Lehet-e kapni, netán használtan beszerezhető-e 1920as monitor, ami kisebb mint 21-22 col?
(Ez olcsóbbá tenné a fresnel-t, jóval kisebbé az egész projektort.)Mert ha egy akkora fresnelt teszek bele, akkor annak a fókusztávja kb. fél méter, plusz az optika, plusz a két fresnel közötti távolság, plusz az izzó mögötti rész...majdnem másfél méter gigaprojektorágyú
De az sem baj ha akkora.2. kérdés: Ha bele akarok tenni egy nagyon erős fémhalogént, mondjuk több tízezer Lument, az nem fogja szétégetni az LCD panelt? A hő ugye ott keletkezik, ahol beleütközik valamibe a fény. Arra gondolok, ha mondjuk nagyon erősen hűtöm, lehet, hogy a hő a folyadékkristályon(?) nem tud úgy hűlni.
3. kérdés: A kontrasztarányt mennyiben befolyásolja az izzó fényereje? Milyen kontraszt lenne javasolt?
4. kérdés: A monitor hátulján lévő nyáklap, meg ilyenek miatt ugye oda kell figyelni, hogy lehajtható legyen...ez elég nehéz feladatnak bizonyul ezek után kutatni, létezik erre leírás, vagy egy lista? Persze 1920x..
Előre is köszi!
-
Dellorto21
tag
Jah haladok tegnap megcsináltam a lámpának a dobozát fémből bár nem veszi körbe 100%-an de még venti is kell oda mert most van lencse előtte és nem tudom mennyi hőt bír el. Hihetetlen mennyit számít a lencse a lámpa előtt sokkal kontrasztosabb. Tegnap előtt már gameltem is csak mivel írásvetítős fresnel van előtte nincs feszített kép és csak 800-600-ba tudok vetíteni és így nem olyan jó a grafika.
Rendes nagy fresnel kéne 310mm meg valami 400 körüli.
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4247 üzenetére
Szia!
Alakul, alakul. Hátha még nem fog ennyi fény elszökni. Akkor lesz a látványos javulás.
Nem értettem pontosan, hogy milyen fresnel kellene, de írásvetítősöm van 2db is, az egyik félig meg van nyitva, de még nincs szétszedve. Ezek fókusztávját nem ismerem. Ha érdekel, akkor dobj egy pm-et.
Sraff
-
Dellorto21
tag
A képek
Az triplet-et összeraktam
F1 310mm
F2 310 vagy 320 írásvetítősA 2 kép eltérő beállítás amelyiken a sarkok is patentok ott az írásvetítős fresnel van a monitor előtt a másik képen pedig fordítva. Sajnos a másik nagy fresnel 160mm-es és azzal nem tudom összehozni így ha valakinek van nagy 220mm vagy 310-320-as fresnele elfekvőben az kérem szóljon
Bár a vászon (lepedő) elég rossz így a vetített kép sem az igazi de majd jön a gipszkarton
-
Dellorto21
tag
Hali személy szerint én is haladok tegnap már vetítettem és nem volt rossz bár a szélei sötétek. De 16:9-es képarányban nem rossz. Nem tudja valaki hol tudok parabola tükröt venni és olyan megoldással nem próbálkozott valaki mint a gyári proji megoldásánál vagy az autó fényszórójánál h veszem a félgömb tálat aljára lyuk és oda dugom be az izzót?
-
Sraff
tag
Sziasztok!
Sikerült ismét haladnom a projektorral. 90%-ban rögzítve vannak az elemek, a burkolat és a festés van már csak szinte hátra.
Ilyen képeket vetítettem ma délelőtt:
"Színes" képek
"Fekete-fehér" képek:
A sarkok sötédedése:
Az izzó fényessége egy fekete kép közepén:
A héten szétszedem és lefestem feketére a belső elemeket. A burkolat egy 1mm-es lemezből lesz meghajtva U alakban.
Hátra van még az állvány készítése is, úgy hogy bele kell húznom. Karácsonykor mozizni akarok. Ilyen jó esélyem még nem volt erre.A legnagyobb gondom most már az, hogy milyen színű legyen a burkolat?
-
Grabovsky2
tag
Keressetek vissza, mivel megosztottam a tapasztalataimat. Igaz a képeket már le szettem a linkekről..
De, zanzásítva: (power led alapokon indultam el mivel a fémhalogének fogyasztása meghökkentett illetve a hőleadás is igen tekintélyes. Illetve sokalltam a lumen számokat is, mivel az ember, már aki dolgozik nem nappal akar filmeket nézni. (gondolom rémlik a 20w os ledes mini projektor).
Alkatrészek (amik részben eladóak):
-12V os kis lcd tv 10'' méretben. (TV, antenna,illetve AV bemenet ag eltávolítva..)
-írásvetítő fresnelek ketté szedve méretre vágva (fresnel/lcd/fresnel)
-50W os powerled (5800K 8000lumen)
- egy amd-s proci termetes hűtője(szükség volt a halkságára)
-szabályzó elektronika(saját gyártmány, mely a stabil 12V ot, illetve a led és a ventilátorok szabályzását látja el)
- a már említett optika.
- alu szelvényekből és műanyag házzal
- erősítő (szintén házi) 2*20WÍgy kaptam egy olcsó, sokáig élvezhető, hordozható méretű projektort, ami nem zabálta az áramot. Ha karom Tv-t nézek, de filmet is akár.
A méretezést és a lencsék elhelyezését nem számolgattam, mivel inkább próbálgattam, és mindent állíthatóra szerkesztettem meg, köszönhető az alu profiloknak.Tapasztalatok:
-már a próbavetítések igazolták a megközelítésem helyes vólt, élvezhető képet értem el egy gyűjtő lencse és egy 20Wos halogén izzóval is(120 lumen), igaz játszanom kellet a szín kitöltéssel és a kontraszttal.. a leddel, meg tökélj lett. Ha akartam tv-t, Comedy centralt néztem 2.5m*1.2m, de akár filmeket is. De a fiam is behalt az 1m-es micimackón...Megérte no....
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #4241 üzenetére
Szia!
Nem vált be az épített projektor? Megoszthatnád a tapasztalataidat.
Sraff
-
Grabovsky2
tag
Nos, egy megépített projektor bontásából, illetve egyeben az egész.. Csak érdeklődés képp tettem fel a kérdést, de ha érdekel valaki, akkor lemérem és teszek fel képeket...
-
Sraff
tag
válasz
Grabovsky2 #4239 üzenetére
Ez így kevés információ. Méret? Fókusztávolság? Ár (pm-ben is jöhet)?
-
Grabovsky2
tag
Carl Zeiss jena triplet érdekel valakit?
-
felon
csendes tag
Üdv
Nézegettem a diyprojectorkits-en a projektorokat, és megakadt a szemem [ezen] a ledes projektoron, azért ez nagyon jó ár egy ilyenért, ráadásul 50.000 órás élettartam bármire elég
De amikor néztem a szállításí költséget kicsit meglepődtem.. A legolcsóbb $282.72 volt, valahol máshol mondjuk európában nem lehet ezt, vagy hasonló termékeket kapni?
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4236 üzenetére
f = 310-360mm (http://diyprojectorkits.com)
Ha esetleg rendelsz valamelyik külföldi oldalról, akkor írj már egy pm-et, mert lehet, hogy engem is érdekelne egy-kéz dolog.
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4234 üzenetére
A fix fókuszosnak mindig ugyanakkora a fókusztávja, vagyis minél hátrébb viszed a projektort, annál nagyobb a kép. Az állítható fókusztávolságúnál a lencsék egymáshoz viszonyított távolsága változik és így változik a triplet fókusztávolsága is. Tehát ha hátrébb viszed, akkor adott esetben tudod csökkenetni a képméretet.
Én azt tapasztaltam eddig, hogy a fixnél is szerencsésebb, ha eltolható páér centit a triplet, mivel ez kell az élesség beállításához.Kb. ugyanakkora az LCD-énk. Én 2,5m-ről fogok kb 2,6m x 1,5m-es képet vetíteni. Ahhoz, hogy 5-6m-ről vetíts 2x3-as képet saccra kellhet egy 500-600mm-es triplet. Olyat még csak külföldi oldalon láttam.
-
Dellorto21
tag
Hali
Sraff: Majd rakok fel képet csak még nem vetítő képes állapotú a projektor :/A fix fókuszú objektív az olyan h van neki egy távolsága a faltol ami fix? Ez úgy értem h ha közelebb viszem és a projektorral belövök mindent meg a fókuszt is h éles legyen a kép akkor a sarkai sötétek lesznek. Mert ha ez így működik akkor kell egy másik mert ami nekem van az túl nagy. Kb 5-6m-ről szeretnék 2mx3m-es képet vetíteni. Mekkora objektívra lenne szükségem illetve h lehet ezt kiszámolni?
-
Sraff
tag
Ha az allinbox.com-on megnézed az elkészült projektorokat (kb 100-200db), akkor láthatod, hogy bizony majdnem mindnél fennáll a sarkok sötédedése. Nálam is így van. De igazán a gond ott van, hogy ha nagyon jelentős az eltérés a közepéhez képest. De hátha a nagyobb izzó segíteni fog.
Az elmosódottságot a sarkokban a második fresnel domborításával lehet csökkenteni, ezt is ki kell kísérletezni.Ha jól gonodolom, akkor csak az lcd és a triplet között van fresnel. Az lcd és a lámpa közötti fresnel feladata az lenne, hogy párhuzamos fénysugarakkal világítsa át az lcd-t. Ez általában a kisebb fókuszpontú, így a lámpát közelebb kell rakni az lcd-hez, tehét több fény jut rá, jobbnak kell vele lennie a képminőségnek.
(Tudom, hogy ez már szinte fétis, de a te projektorodat és a vetített képet is szívesen megnézném.
)
-
dress
csendes tag
Köszönöm válaszod!
Igen mindkettő recés fele lcd-felé nézett és két ugyanolyan fressnelről van szó
mert abban a méretben nem találtam a párját valamiért ahonnan rendeltem,de amúgy mivel lenne másabb?
17" os monitorom van amit 1280X768 ban hajtottam meg vagyis nem az egész monitor képét világítom át. Szóval akkor mindenképp sötétebb a szélei sajnos, nálam az a baj hogy annyival sötétebb hogy homályosnak is látszik.
Fojtó meg az előtét az tiszta sor azzal együt rendelem az izzót. -
Sraff
tag
Szia!
Általában elmondható, hogy a szélek felé csökken a fényerő. Nyílván, nem mindegy milyen mértékben; az egyes elemek pozíciójának állítgatásával nagyjából meg lehet találni az optimális beállítást.
A 400W-os izzó biztosan több fényt ad, de ha nem extrém nagy (17"-19") monitorból csináltad, akkor nem feltétlenül kell ekkora méretű. Lehet elég lenne egy 250W-os is.
Arra figyelj oda, hogy a nagyobb izzóhoz más fojtótekercs, gyújtó, kondenzátor kellhet. És persze több hő is fog termelődni.
Két fresnellel miért nem működött? Jól volt összerakva (recés oldalak a monitor felé néztek)?
Mekkor LCD-ből csináltad?Sraff
-
dress
csendes tag
Helló!
Én is összehoztam egy háziprojót már ideje működik és most szeretnék újítani eddig egy 150w os fém halogént használtam amit 400W HGMIF 400/DH-ra szeretnék cserélni a gondom az volt, hogy sehogy sem lett egyenletes a fényerőm a szélei kicsit sötétebb volt vagy mindenhol sötét ezt a habüstömmel tudtam szabályozni 1db fresnellel tudtam csak összehozni a dolgot 2-vel sehogy sem működött szerintetek az új égővel javul a dolog? Nem azt mondom,hogy rossz a kép, mert így is már fél éve használom,de ha már ennyit belefektettem akkor legyen tökéletes -
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4227 üzenetére
Akkor változtatható fókuszos tripleted van? (A triplet tekerésével lehet a fókuszpontot változtatni.) Vagy kézzel változtatod a távolságokat? Nem igazán értem.
Pár képet tényleg dobhatnál fel valahová, én már nagyon kíváncsi vagyok. -
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4225 üzenetére
Gratula! Képeket a népnek.
Én meg arra jöttem rá a napokban, hogy a 1,5-m-re nagyjából beállított projektorom a 2,5m-nél nem jó képet ad (homályos). Úgyhogy most próbálom az arany középutata megatlálni.
Sraff
-
Dellorto21
tag
Történelmi pillanat
Végre úgy össze tudtam rakni (bár még nincs teljesen) h a vetített kép téglalap legyen és látszódjanak a sarkak is. Objektív nincs benne mert azt is szét kellet kapnom és a benne lévő lencséket külön kell beállítani fókuszpontra. H mennyit szarakodtam az elmúlt időszakban és a végeredmény rossz lett most meg szinte 2 délután alatt vetíthető állapotba össze tudom rakni. Pláne h magamtól jöttem rá
Megvannak a képek is az első fojamatokról majd azt is dobok fel. Bár ezt a lámpa előtti lencse dolgot még mindig nem értem mert úgy sehogy sem jó meg kéne egy másik félgomb tál is de majd mindent szép sorjában most meg örülök a fejemnek xD.
Bááár majdnem kinyírtam az lcd-t mert ugye tesztelés meg gyújtópont állításhoz minek hűtés és az lcd közepe átlátszó lett
a hőtől gyorsan lámpa le ventivel lehűtöttem de szerencsére megmarad
-
Sraff
tag
Sziasztok!
A hosszú hétvégén is sikerült egy kicsit haladnom a saját projektorommal.
Átalakítottam a triplet tartóját állíthatóra (esztergáltam egy fix és egy csúszó gyűrűt), így az élesség beállítása könyebbé vált. Ma estére össze is szereletem, csináltam egy próbát.
A próba tanulsága alapján módosítanék azon, amit valamelyik nap írtam. Eddig a lámpa közepe és az első fresnel távolsága a frersnel fókusztávolságával egyezett meg. Viszont a sarkok elég sötétek voltak. Ezért próbaképpen elkezdtem a lámpát a fresnel felé tolni, ami sokat jelentett a sarkok fényerejében. Holnap tovább csiszolom a beállítást. Az alábbi képen egyébként a fókusztávolságnál 15mm-el bentebb van a lámpa.
Néhány kép a jelenlegi állapotról:
Látszik, hogy elég sok fény elszökik még, minden csupa por és ujjlenyomat, AG is fent van még. Úgyhogy, ennél csak jobbanak kell majd lennie.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4222 üzenetére
Szia!
Egy-két képet dobhatnál fel valahová, lehet, úgy könnyebb lenne segíteni.
Először mindenképpen a kondenzor lencse nélkül kell megcsinálni. A távolság az izzó tengelye és az első fresnel között akkora legyen, mint a fresnel fókusztávolsága. Így 100%-ban jónak kell lennie. Utána kell az izzó elé betenni a kondenzort és nézni, hogy javít-e rajta. Nekem fényerőben csak egy kicsit javult, de sokkal homogénebb lett a kép. Az izzó lámpa nem látszik annyira.
A belinkelt kép egy kicsit zavaró így, mivel esetünkben egyáltalán nem pontszerű a fényforrás, a kondenzor lencse fénygyűjtőként funkcionál.
Sraff
-
Dellorto21
tag
Hát ha a condensor lencsének ilyen a fényszórása akkor a büdös életbe nem lesz jó
-
Dellorto21
tag
válasz
Dr Smoke #4220 üzenetére
Igen a recés nézett befele de már de ez a lencse ez halott ötlet . Lehet csak én vagyon béne hozzá de nem jó
.
Mellesteg 2 napi munkám ment kudarcba a tükrökkel meg a lencse összeszerelésével és mivel tanulnom is kéne nem fogok egyhamar elkészülni vele.. DE soha nem adom fel
Már meg is van a terv h lesz a következő variáció
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4219 üzenetére
Ugye úgy raktad a fresneleket, hogy mind a kettőnek a recés oldala van az LCD felé? Én ezekkel vetítettem, gond nem lehet velük. Meg az is lehet, hogy a kondenzor nem jó, nekem nem volt, szedd ki és próbáld anélkül.
-
Dellorto21
tag
Problémába ütköztem ugye van 2 fresnel aminek közel és aminek távol van a gyujtó pontja na mármost nekem sehogy sem akar összejönni h telibe kapja a fresnel után a monitort helyette inkább a közepét világíjta meg hiába állítom a távolságot
. Most csináltam a lámpának egy házat és van benne 4 tükör elé raktam egy lencsét feltehetőleg kondenzor lencse egyik oldala teljesen sima másik domború és így sem jött a várva várt hatás. Namár most kiszedtem az elejéből a hosszabb gyújtótávolságú freesnek és azt raktam be az lcd elé és az lcd után nem raktam semmi csak az objektívot a lámpa elöl is kiszedtem a lencsét és most világítja telibe a monitort és a vetített kép is téglalap vagyis a monitor felületét vetíti ki
Azt tapasztaltam h a fresnel után a fénysugarak nem egyenesek hanem fókuszálódnak 1 pontra és nagyon nem értem h lehet ez 1 fresnellel elérniValami nem kóser csak nem tudom mi
-
Dellorto21
tag
válasz
Achilles209 #4216 üzenetére
Hello nem kaptam semmilyen képet még
egy listát azért össze írhatsz hátha kell valami
-
viktor0312
csendes tag
Sziasztok lenne egy ilyen tipusú lencse amit szeretnék beépíteni a házi készítésű projektoromba!
A lencse típusa : vplh-10 hacc lens pt65 egy sony kivetítőből származik
Az lenne a kérdésem . hogy érdemes meg vásárólmom vagy nem?
A projektorba agy 30wattos led , 3,5" 640x480 lcd 2db fresnel és ez a lencse kerűlne bele. -
Achilles209
tag
válasz
Dellorto21 #4215 üzenetére
Nekem vannak még megmaradt készleteim a saját projiból. Többek között lencsék is. Holnap küldök pár képet. ;-)
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4213 üzenetére
Annak jónak kell lennie.
Én egy 15,9"-os 16:9-es monitorhoz egy kb. 110mm-es kondenzor lencsét fogok használni. Az már lefedi a teljes vetítési felületet.
Sraff
-
Sraff
tag
válasz
Dellorto21 #4211 üzenetére
Szia!
Ezt a lencsét nevezik kondenzor lencsének. Feladata, hogy minél több fény gyűjtsön össze az első fresnel számára.
Mekkora az lcd-d mérete?
Nekem egy ilyen van éppen eladó.
Sraff
-
Dellorto21
tag
halogén izzó elé aminek félgömb van mögötte milyen lencsét ajánlotok néztem 2-t de nem tudom melyik legyen mert az egyiknek jobban domborúbb a felülete . A hátoldala mind a 2-nek sík
nem tudom törölni bocsi
-
Dellorto21
tag
halogén izzó elé aminek félgömb van mögötte milyen lencsét ajánlotok néztem 2-t de nem tudom melyik legyen mert az egyiknek jobban domborúbb a felülete . A hátoldala mind a 2-nek sík
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
viktor0312 #4207 üzenetére
Az írásvetítőben két fresnel van, csak össze vannak ragasztva. Feleslegesen ne vegyél még egy írásvetítőt. Szét kell szedni és az egyiket kell az lcd mögé rakni, a másikat meg elé.
-
viktor0312
csendes tag
szia. Az AG nem szívesen bántanám mert ,ég ilyen téren szűz vagyok
de ha megéri akkor nekilátok! Persze ezt terveztem az utolsó lépésnek ! A fresnelből még csak 1db van mert még nem tudtam beszerezni a második írásvetítőt amiből kiszerelném. De már olvastam valahol hogy az lcd mögé a saját fóliát teszik vissza ami van gyárilag az lcd modulban!
Lehet megpróbálom én is ezt első lépésben. Ha nagyon nem jó akkor majd bedobom a fresnel oda is. -
Sraff
tag
válasz
viktor0312 #4205 üzenetére
Szia!
Ha le tudod biztonságosan szedni az AG-t, akkor szerintem szedd le. Mindíg javít a képminőségen, ha le van szedve. De csak óvatosan és csak az utolsó lépésként, hogy utáne ne nagyon karcolódjon a képernyő.
A fresnelt vágd nagyobbra, mint a képernyő, de ez azt hiszem értelemszerű. Ha előtte és mögötte is lesz egy fresnel, akkor arra figyelj oda, hogy a két fresnel középpontja egybeessen.
Sraff
-
viktor0312
csendes tag
Sziasztok. Egy kis segítség kellene. Vettem egy 3.5" lcd 640x480 felbontásút. Projektor lesz belőle Meg van a power led is 30watt 3000 lumen Az lenne a kérdésem, hogy az lcd-ről az anti glare réteget eltávolítsam vagy egy ilyen kis lcd-nél még annyira nem lényeg? Illetve az lcd utáni fresnel lencsét mekkora méretűre vágjam ??
-
Dellorto21
tag
Igen itt láttam és valóban működik de majd kiderül a valóságban
-
Dellorto21
tag
Aha értem köszi. Hát hajlítani nem próbáltam volna meg csak láttam egy videón és foglalkoztat a dolog. Majd meglátom mi lesz a gyakorlatban
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dellorto21 #4199 üzenetére
Na meghajlítani azt meg se próbáld, mert eltörik, nem gumiból van.
Ha lentről vetítesz, akkor előrefelé kell dönteni, a fresnelt, ha felülről, akkor hátrafelé dönteni a függőleges felé. Persze így a fókuszpontja eltolódik le vagy fel és így a vetítő objektívet is hozzá kell igazítani. Sok vele a gond, jobban jársz, ha olyan 1,5m magasról, szemből vetítesz és akkor simán be lehet ülni elé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Microsoft Excel topic
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest