- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen processzort vegyek?
- BIOS frissítés
- CPU léghűtés kibeszélő
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Apple asztali gépek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dellorto21
tag
válasz
Dr Smoke #4220 üzenetére
Igen a recés nézett befele de már de ez a lencse ez halott ötlet . Lehet csak én vagyon béne hozzá de nem jó
.
Mellesteg 2 napi munkám ment kudarcba a tükrökkel meg a lencse összeszerelésével és mivel tanulnom is kéne nem fogok egyhamar elkészülni vele.. DE soha nem adom fel
Már meg is van a terv h lesz a következő variáció
-
Athiss
csendes tag
-
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
Dr Smoke #3649 üzenetére
A franc. Láttam már ilyen jelenségek hogy a közepe feketedik. Akkor ez a függőleges megoldás nem előnyös, de mindenképpen tükrözés lesz a vége, csak akkor fekvőben lesz L alak. Persze lehet fejjel lefelé kéne az egészet. Mármint hogy az izzó van legfelül és lefelé az LCD,lencsék....stb. Akkor az izzó felé menne minden meleg. Persze azt meg akkor lehet hűteni hogy ne robbanjon szét :S Vízhűtés kéne ide
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
Dr Smoke #3641 üzenetére
Szuper!! Köszönöm. Erre a kapcsolási rajzra gondoltam.
Hát akárhogy nézem nem éri meg az írásvetítőbe bele passzíroznom ezt a rendszert. Inkább rászánom magam és építek egy komplett projektort.
Viszont lesz mit terveznek mert kevés a szobában a hely és csak függőlegesen tudom elhelyezni. Elvileg meg is oldható ha tükröt építek be. Sikerült is szereznem hozzá egy lencsét a hozzá tartozó tükörrel [link]
Majd csinálok egy vázlatot hogy hogyan gondolom ezt megvalósítani.Addig is keresgetek a neten flesner lencsét, mert a mostani nem fedi a teljes monitort. Látom sokan külföldről rendelik, de a linkek nagy része már nem él. Egy 15" monitorhoz kéne találni.
-
Sraff
tag
válasz
Dr Smoke #3641 üzenetére
Pontosan így.
THX
Neked hogy van megoldva a hűtés? Mert ahogy nézegettem a már megépült vetítőket általában 2 ventit használnak. Neked van 6 és még ez sem elég?
Én 3 12cm-es ventit akarok berakni (kettőt a fresnelekhez, egyet az izzóhoz). Érzésre elégnek kell, hogy legyen. De majd a hőmérő megmutatja.
Viszont amilyen tempóban haladok, idén nem lesz kész véglegesen.
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
Dr Smoke #3636 üzenetére
Együtt érzek. Nekem 2db 230V orjás fém venti hűti.
Buta módon nem néztem át rendesen a topikot. Látom páran építettek be fémhalogént, de nekik nagyobb az írásvetítő és könnyen belefért
Az átlag távolság látom 28cm, de mondjuk az vízszintes el helyezésnél igaz nem függőlegesnél amikor a hő a lencse felé terjed.
Megnéztem az alapító építési folyamatát. Az Ö verziója barátságosnak tűnik össze építésileg. Lehet jobb lesz abba belevágni és nem szenvedni vele. De valakitől jó lenne egy kapcsolási rajzot szerezni majd hogy hogyan kell össze kötni az elektronikát. -
hito
nagyúr
-
arpii
tag
válasz
Dr Smoke #3320 üzenetére
Ezt már átnéztem nemrég. A fő cél most már csak az alacsony fogyasztás és a teljesítmény. Itthon nagyon el vannak tévedve az emberek, bizonyára ezért írod, hogy olcsóbban megúsznám, de ebay-ről szerintem bármikor rendelhetek 8-10 körül egy szettet, és azzal egy ideig le van tudva a proji szerviz téma.
-
szbalogh
addikt
válasz
Dr Smoke #3269 üzenetére
Na ok akkor majd újra megpróbálom
Próbáltam tripletmechanikát csinálni két pvc cső összetolásával. Az egyik csövet megmelegítettem így a másikat bele lehetett tolni. Pont egymásba passzolnak. Sajna összetapadtak és nincsen másik amivel próbálkozhatnék, de majd holnap
Lehet, hogy inkább egy alucsőre fogom feltolni a meleg pvc-t, abba nem fog beleragadni. -
Babar001
csendes tag
válasz
Dr Smoke #3068 üzenetére
Vetítő lencsém,na az nincs.A fémhalogénből pedig már csak az "izzó" hiányzik,sőt két garnitúrám is van a 250w-os meghajtó szettből.FFC forrasztásával nem lett zavarosabb a kép?Mert én úgy tudom mind a P-ATA mind az FFC kábel ÁRNYÉKOLT tehát ha beletoldok akkor lehet rosszabb/zavarosabb a képem.
-
-
-
-
bzoley
veterán
válasz
Dr Smoke #3053 üzenetére
Jaja, 40x40x2-es zsz. Két végére egy-egy méretes anya hegesztve. A szekrény tetejére egy 300x100x10-es talplemezt raktam, hogy ne csavarodjon, és egy anya vastagságnyi menetes szár darabot is ráapplikáltam. Ezen forgatható az egész. Hatos kapupánttal akartam lefogatni, de egyelőre 3db 4x70-es, és pár darab 30 as bútorlap csavar van benne. Már rögzítettem a szekrényt a falhoz, de rögzítés nélkül is stabil.
A másik végén a kengyel 40x10-es, és 40x3-as laposvas, középen anyával hegesztve, és 10cm menetes szár, 3/4-es csővel díszítve. Ez is forgatható, és a doboz rögzítésénél dönthető is. A kábelek a zsz-ben futnak.Sötétben egyáltalán nem lehet normális képet készíteni, gép ócska hozzá. Ezeket is inkább a pda-val lőttem, egy fokkal ügyesebb.
-
bzoley
veterán
válasz
Dr Smoke #3050 üzenetére
Elég hajlékony. Nekem az aljából, és a tetejéből kellett egy-egy centit levágni, szélességre majdnem kicsi. Ketté csak azért szedtem, mert úgy kisebb doboz is elég, és a kép is kisebb lesz, de vékony pengével lassan, de simán ketté vált.
Merevítésen még nem gondolkodtam, de megoldható egyszerűen. -
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dr Smoke #3041 üzenetére
Mindegy, közben kiszámoltam, mert ugye 16,3 inch az átmérője (361*203mm-re jött ki). Ezek alapján nagy a fresnelhez, amit kinéztem. Tehát mindenképp 15,4-es panel kell majd a későbbiekben. A fresnel az, amit fentebb is linkeltem (355*240mm), a 15-ös 4:3-as panelhez éppen jó. Szerkeszteni nem tudtam, már lejárt az idő.
-
ripla
addikt
válasz
Dr Smoke #3038 üzenetére
Az a legkevesebb, hogy mekkora lesz, elfér.
Úgy vagyok a dologgal, hogyha már belevágok, akkor olyan legyen, hogy ne csak filmnézésre lehessen használni, hanem játékra, netezésre, munkára, mindenre.
Annyi csak, hogy akkor majd szereznem kell egy nagyobb fresnelt, remélhetőleg a lencse elég lesz, majdnem 9 centi az átmérője. -
bzoley
veterán
válasz
Dr Smoke #3038 üzenetére
Igen, ez jobb alternatíva, azért is lett végül X163W nekem is.
Viszont ezek az lcd-k drágábbak a hagyományos, 4:3-as. Viszont szebb képet is adnak.
Ezenkívül, ahogy elnézem nagyobb a fényerő különbség a kijelző közepe, és széle között, de lehet, hogy csak nálam, mert elég rövid az 160mm-es fókusz. Persze ettől még bőven nézhető. -
ripla
addikt
válasz
Dr Smoke #3032 üzenetére
Mondjuk én mindenképp 17"-t fogok belerakni, mert nem csak filmnézéshez, hanem játékhoz is akarom használni, meg csak úgy, amikor olyan kedvem lesz.
De pl. játékokhoz az 1024*768 az nagyon kevés, úgyhogy a mostani 17"-t akarom majd beleapplikálni, ez tud 1280*1024-t, ehelyett meg akarok venni majd egy 19"-t.
Most jelenleg van egy lencsém, meg egy hozzá való 28,5*28,5 centis fresnelem. Special thx to storm. -
bzoley
veterán
válasz
Dr Smoke #2949 üzenetére
A fresnel-lcd távolság az mondjuk valamennyire igaz. Amíg játszottam a távolságokkal (1-6cm), a tripletet is tologatni kellett rendesen, 3-4cm ott is volt.
Rendelést intézed? Nem olyan minőségi, mint a másik shop-ban, és a 240mm-es magasság is elég szűkös, de olcsóbb. Esetleg benne vagyok, ha nem kell hosszú heteket várni rá
-
-
válasz
Dr Smoke #2942 üzenetére
Babar001: Azért még van velel meló bőven, de igyekszem. A fresnelek 310x310 mm -esek voltak ha jól emlékszem, a blogon még fent vannak a pontos méretek az alkatrész leírásoknál.
Timoshun: Köszi!
Dr Smoke: A műanyag lapokat az OBI -ban és a Praktikerben lehetett venni, "hobbi" célokra árulták. Sajnos egy pár hónapja beszüntették a forgalmazását ezért már jó ideje nem látni, viszont a Magyarországi forgalmazó címét sikerült megszereznem: Gutta Hungária Kft. 2120 Dunakeszi, Kassa u. 8.
Nekem pont szemben lesz a vászonnal ezért a trapéz korrekcióval nem bajlódtam, ha mégis egy kicsit kell állítani akkor majd a az Nvidia control panellel állítgatom, úgyis azzal fogom finomhangolni a végén a beállításokat.
-
válasz
Dr Smoke #2875 üzenetére
A lencséket egmá ritt vettem egy sráctól aki feladta az építést.
Egyébként fresnel és a vetítő lencse [innen] lett rendelve.
Az árakat láthatod termékek mellett.
Innen én eddig csak szalagkábelt rendeltem.
A szállítási költségre már nem emlékszem mennyi, de az is lehet, hogy bele van kalkulálva az árba. Nem egy jelentős tétetel.
A pénzt előre kell utalni, és fontos, hogy az utaláskor be legyen pipálva, hogy te vállalod a banki tranzakciós költségeket, különben levonja a termék árából és addig nem postáz amíg ki nem egyenlíted a számlát. Én megszívtam ezzel azért szólok...A műgyantás témához [itt] egy link, nagyjából leírják mi fán terem, de a mesterfogásokat egy ilyen írásból úgysem lehet megtanulni. Vagy próbálkozol, vagy megkérsz valakit, hogy mutassa meg hogyan kell csinálni.
-
miki002
tag
válasz
Dr Smoke #2763 üzenetére
hát igen a fakeret miatt van súlya rendesen úgyhogy kell a strapabíró tartókonzol. az lcd hez meg sok sikert .a legtöbben csak vesznek egy moncsit szétszedik kiszedik belőle ami kell beépítik és kész .minden tiszteletem azoké akik nem ilyen egyszerűen teszik hanem gondoskezű forassztásokkal és ezáltal nem semmi odafigyeléssel melóval érik el a végeredményt úgyhogy nagy kalappal kívánok inkább egyenlőre mert sok a veszély ebben az esetben .majd ha sikerült megisszuk a virtuális sörünket a sikerre . jó ténykedést ! addig én megnézek egy filmet! hihi ez aljas volt ne haragudj én kérek elnézést! de nem hagyhattam ki . minden jót üdv
-
miki002
tag
válasz
Dr Smoke #2748 üzenetére
itten vannak a képek a vetítésről , a gépezetről , a felhajtott vetítő nevezzük vászonnak, de ugyebár nem az hanem fehér bútorhátlap és ,hogy milyen optikájú írásvetítőt kell keresni. a képekkel szenvedtem mire jók lettek állítgattam a fotómasinát rendesen hogy valamennyire visszaadja a valóságot persze a valóságban még jobb és tényleg tű éles a kép közelről is .ja és ez csak 150 w os izzóval . jövőhéten meglessz a 250 w-os na majd akkor meg pláne elsírom magam a gyönyörtől. nem vagyok varázsló két projit építettem idáig és már kétszer sikerült ugyanez a minőség . ezért amit írok ezen tapasztalaton alapszik és önzetlen jószándék vezérel,hogy más is élvezhesse a minőségi olcsó és praktikus igazi házimozi élményét .
-
miki002
tag
válasz
Dr Smoke #2719 üzenetére
köszönöm az elismerést majd teszek fel jobb képeket . a doboz 19 -es mdf lapból van . klasszikus régi írásvetítő aminek a választásában arra kell figyelni hogy összetett több lencsés optikája legyen és általában az ilyenekből a venti és a lámpatartó is kisebb átalakítással használható . a lámpás OSRAM HQI-TS 150 W / NDL ezt most cserélem 250 W -osra mert bár ezzel is élvezhető mégis néha kevés a sötétebb jeleneteknél. az lcd panel az egy HP l1506 -os monitorból van kiszedve ennek a monitornak jó a válaszideje 8-16 ms és jó a kontrasztaránya 400:1 és használtan olcsón elérhető és jó minőségű könnyű szétszedni és beépíteni. az optikánál az állítást klasszikusan a szürke lefolyó csövekkel oldottam meg. kb ennyi no meg pár órácska tanulmány olvasása fórumok szakkönyvek s.t.b. és a kivitelezés precíz pontossággal .de megérte a belefektetett időt és pénzt mert az élmény amit nyújt feledhetetlen . no meg persze a család és a rokonok elismerése jó érzés.
-
mallory303
csendes tag
válasz
Dr Smoke #2467 üzenetére
Szia Smoke! Az ábrád nem egészen pontos, mert ez csak akkor lenne igy, ha a fényforrás rözítve lenne a fresnelhez. Ha a fresnelt döntöd nem merőlegesen esnek rá a fénysugarak, és így szétszóródik a fókusza. Szerintem csak az lcd-t kell dönteni, mert ekkor a fényforráshoz képes nem változik a fresnel síkja, így fókuszált marad a kép.
-
briian
csendes tag
válasz
Dr Smoke #2464 üzenetére
Ezt nem lehet megoldani az optika előre-hátra mozgatásával? Elvileg akkor is tudja az optika középpontjába fókuszálni a képet a fresnel, nem?
Bár belegondolva akkor kisebb lenne a távolság, mint a fókuszpont, szóval nem jó...
Az a gondom, hogy az optika bele van faragva a lezáró részbe és nem is igazán tudom, hogy lehetne szépen megoldani a függőleges mozgathatóságot.. -
mrkatona
tag
-
mrkatona
tag
válasz
Dr Smoke #2440 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni,de szerintem reménytelen a dolog.
Én korábban már próbálkoztam pusztán kíváncsiságból ilyen jellegű szalagkábelt forrasztani,de nem sikerült.
Próbáltam óvatosan felkaparni a fóliát,hogy hozzáférjek a benne lévő vezető szálhoz,de vagy nem ment rá az ón,vagy szétolvadt az egész. -
MobilosFeca
tag
válasz
Dr Smoke #2316 üzenetére
a linkelt progi írta ki ezeket az értékeket, annál jobban én biztos nem tudom kiszámolni... írd be az értékeket, te is ezt fogod kapni. így lesznek kb. 90%-kal sötétebbek a sarkok és így használom ki a teljes fényerő kb. 2,5 százalékát.... ez már bőven elég, hisz én hozzátok képest sokkal kisebb képet vetítek...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Dr Smoke #1991 üzenetére
Persze hogy elég!
a közönséges ablak, vagy gépkocsi, épületrefi, stb.. biztonsági üveg nem engedi át az UV-fényt, csak a kvarcüveg!
A HgMIS égőknek a külső búrája a nagy hőterhelés miatt készül kvarcüvegből, ez sajna átengedi az UV-t. Akkoriban amikor ezt kifejleszteték, még nem volt cériumadalékos kvarcüveg előállítható itthon, pedig az hőálló és UV-filteres is egyben!
A legújabb modellek (2000 utániak) már ilyenek, de azt nem tudok szerezni, meg rohadtul drága is! -
csapos2
addikt
-
Achilles209
tag
válasz
Dr Smoke #1950 üzenetére
Az elmosódás a túl nagy válaszidő miatt lehet. (ez tuti)
A kontrasz abban játszik szerepet, hogy normális, szép szines képet kapj. (asszem)Egyébként LG-t tudok ajánlani, sokmindenkinek bejött, minden tekintetben, kihajtható elektronika, szép kép, jó átvilágíthatóság, nekem még mikor rajta volt az antiglare, akkor is jó képet adott. Nem az LG-nél dolgozok
, de tényleg jó kis cucc.
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dr Smoke #1949 üzenetére
A kíváncsiság nem hagyott nyugodni! Írtam egy e-mailt a srácnak. Tehát a monitor egy NEC 1400M. A kábelt toldani kellett, mert rövid volt. A másik meg az, hogy ez a kontrasztarányos dolog nekem egy kicsit kezd magas lenni, mivel ennek a monitornak 170:1. Vagy nekem rossz a szemem vagy tényleg nincs rajta elmosódás. Ez akkor most, hogy is van?
-
csapos2
addikt
válasz
Dr Smoke #1517 üzenetére
A kép mérete 250*140 cm. A felbontást pontosan nem tudom megmondani, mivel egy 17"-es, 1280*1024-es felbontású TFT-ből használok akkora részt, amekkorát egy írásvetítő fresnel le tud fedni. Ahogy számolgattam, kb. 800*450-as felbontásnak felel meg a vetített kép(16:9-es aránynak megfelelően), de ez másként esik egy monitorból kivágva, mint ha egy olyan, kis méretű LCD panelt, vetítenék át, aminek hasonló a felbontása. Dúrván 3m-ről van készítve a kép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Politika
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Motoros topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest