Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Skót

    aktív tag

    Nos, jelentkezem itt újra, némi információközlés céljából.
    Mint annó mondtam talán itt a fórumon is, hogy amint végeztem a téli vizsgaidőszakkal, nekilátok a projektornak.
    Így is tettem, mert már minden készen állt.
    Előzőleg kb 3-4 hónapig vadásztam a hozzávalókat, sőt Sraff kollegával együtt rendeltünk Kínából megfelelő méretű fresnelt.
    A tapasztalat az, hogy fedex-el gyorsan ideértek a lencsék, a vámkezelésük viszont lassú volt (és sajnos az egyiknek a szélét le is pattintották, de nem veszedelmesen).
    Az hogy megérte-e azt mindenki döntse el maga, mindenesetre az aktív keresés alatt Magyarországon nem találtam fresneleket,az EU-n belül pedig ugyan annyiba került volna mint Kínából vámmal, és nem volt minden méret és fókusztáv sem...
    Aki esetleg szeretne most nekilátni, annak ajánlom jó barátságba kerülni a vaterával, expresszel egyéb ilyen oldalakkal.
    A projektor építésekor fontos szempont volt a felbontás, és a megfelelő képminőség, a méret másod(harmad)lagos szempont volt.
    A vetítési távolságom 3m +/- 30cm. Mivel a méret nem számított és a felbontás fontos volt, egy 17"-os monitorból indult a projekt.

    Tehát amiből építkeztem:
    -17"-os Samsung monitor (720n) - gyerekjáték szétszedni, és nincs a kijelző mögött olyan kábel ami zavarna. Méretei: szé:341mm* ma:274mm.
    -400w-os fémhalogén szett - elektronika a vateráról, az izzó maga ŐrülÖdön fórumtárstól.
    -fresnelek (f1 f:330mm lámpa felé, f2 f:550mm a triplet felé méret:400mm*320mm) - optoliferól
    -vetítő triplet ~12cm átmérővel - 415mm fókusztávú lencserendszer a vateráról szerzett episzkópból valamint ugyan ebből egy optikai tükör, mérete: 205mm * 165mm.
    -4db 1 méteres és 2db 25cm-es M8-as menetes szár. és hozzá való anyacsavarok ~80db)
    -farost lemezek (430mm*350mm méretben) a fresnel méreténél kicsit nagyobbra vágva, mert a fresnelt nem akartam nyesni, nehogy baja legyen
    -kondenzor lencse fotóelőhívóból ~12cm átmérővel - volt otthon is de sajnos hamarabb megvettem vateráról.
    -IKEA-s tál a fényvető felépítéséhez, az egyik fórumtárs ötletét elcsenve. (bocsánat már nem emlékszem kitől is láttam). Meg van még az episzkóp fényvetője is, azzal is ki fogom próbálni.
    -tükör leszorító
    -sok-sok pozdorjacsavar mindenféle méretben.

    Az egész a majdani borítással együtt cirka 45e ft-ba került, ha valakit esetleg érdekel ez az adat.

    Álló házat terveztem, mert az elfér a szekrény melletti kis kihasználatlan térben (:DDD), kerekeken görgethető, nem kell semmilyen állvány a megfelelő vetítési magasság eléréséhez.
    Összerakás:
    Kellett hozzá 3, hellyel közel szabad nap és viszonylag sok hely.
    Szerencsés helyzetben vagyok, mert a farostlemezeket tudtam barátnőméknél a garázs-műhelyben vágni, de a panelben sem megoldhatatlan, ha van az embernek egy kis erkélye.
    Kimértem először a lehető legnagyobb pontossággal a farostlemezek közepét és úgy rajzoltam fel a lencsék helyeit, hogy az ő középpontjuk is ezekre a központokra essen.
    Utána kimértem a 4 furat és egyben 4 menetes szár helyét és igyekeztem minél több lemezt pontosan összefogatni(a gyorszorító elengedhetetlen).
    Ez után egyszerre minél többet próbáltam átfúrni, hogy biztosan egy vonalba essenek a furatok. Kivágtam a fresneleknek, monitornak, kondenzornak megfelelő lyukakat és
    tükörleszorítóval rögzítettem az alkatrészeket.
    Utána összeraktam a világítást az "alaplapra" és onnantól folyamatosan fűztem fel az épp soron következő alakatrészt.
    A képeken természetesen az a ronda karton borítás csak az ideiglenes ház, amint szereztem megfelelő vásznat, és beállítottam az egészet véglegesre, kap egy bútorlap borítást.
    Így legalább majd hasonlítani fog a szekrénysorra :)

    Következő lépésként kiszámoltattam az allinbox-os programmal, hogy nagyjából mit és hova kéne helyezni.
    Nos a program a képméretet találta el egész pontosan, a többi adat csak közelítő, de nagyon jó kiindulási alap.
    Ha a kiszámolt távolságokra állítottam be az alkatrészeket akkor egy homályos paca volt az egész.
    Addig kellett játszadozni míg megtaláltam a beállításokat. Azért nem írok adatokat (csak ha valakit nagyon-nagyon érdekel) mert mindenkinek más és más lesz valszeg.

    Tapasztalatok az első próbavetítésekkel:

    Aki azt mondta a 400w-os fémhalogénre, hogy egy kályha, az valamit nem csinált jól. Nem mondom, hogy hűvös, de 2db 8cm-es ventivel megtámogatva a fresnel közelében eddig épphogy langyos levegő volt csak kb 2 óra járatás után is (5v-on a ventik).
    Kondenzor lencse nélkül az egész kép egyenletesen fényes, de ha a beállításokon nem változtatok csak beteszek egy kondenzort akkor a közepe élesebb/kontrasztosabb, látványosan jobb lesz a sarkok pedig egészen elsötétednek, tehát a kondenzor használatához az egészet át kell állítani alaposan. Az antiglare réteg még rajta van a monitoron ezt is kéretik figyelembe venni a tesztképek nézésekor.
    A tesztképeket kondenzor nélkül készítettem még. A tesztképen a jobb sarok sötétsége és életlensége egyébként a felület hibája, mert a lambéria ott beljebb van a többinél jó 8-10 cm-el
    Jelenleg az ideiglenes burkolatot akárhogy celluxozom, toldom-foldom, rengeteg a veszteségfény.
    Elsőre természetesen rosszul raktam be a monitort így a feliratok és az egész kép fordítva volt (tesztkép). Ja és igen a monitor mozgatásával óvatosan, nekem sikerült a ráforrasztott
    fóliát kicsit megtépni, így van egy sárga csík a kép szélén, ami tuti, hogy kontakt hiba mert ha megszorítom ott a nyákot akkor visszaáll a normál szín és kép.
    Az egészen pontos beállítást nem lehet elvégezni egy korrekt méretű vászon nélkül, így sajnos a sarkok élességéről egyelőre nem tudok nyilatkozni.
    Ahol jó volt a lambéria ott egészen élesre lehetett állítani, és a fényerő is használható volt. A szemes képen látszik a sárga csík és a sarok is (bal oldalon)

    És természetesen jöjjenek a képek:
    [Adatok]
    [teszt1]
    [teszt2]
    [teszt3]
    [teszt4]
    [teszt5]
    [teszt6]

    Köszönöm, hogy végigolvastatok, és ha valamire még kíváncsiak vagytok akkor kérdezzetek, ha tudok a tapasztalataim alapján akkor válaszolok.

    Mindenkinek további jó építkezést/ projektor átalakítást.

    [ Szerkesztve ]

    "A modell alkatú nők olyanok mint egy rossz rádió: nem lehet rajtuk semmit fogni! Hát tényleg ez kell Nektek?"

Új hozzászólás Aktív témák