Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Skót

    aktív tag

    Tehát ismét üdv mindenkinek!

    Sikerült végigolvasni a teljes topicot (mind a 4000+ hsz-át).
    A rengeteg „előtanulmány” után én is úgy döntöttem, hogy nekiugrok egy házi projektor építésének.

    Célkitűzésem a nagy felbontás (1280*1024), és nappal (besötétítés mellett) is használható fényerejű vetített kép. A kijelző teljes képét ki akarom vetíteni, nem csak mozizásra használnám, de nem menne egész nap. A projector doboz fizikai mérete (még) nem annyira fontos, így egy 17”-os monitort vettem alapul. 3,5m távolról szeretnék vetíteni és 2m*1,5m körüli képméret a cél. A doboz kialakításán még gondolkodom, mert tetszik a szekrény alakú, magas doboz, de olvastam, hogy valakinek megmelegedett benne a fresnelje és kicsit ellágyult.
    Arra lett végül megoldás?

    Ami már megvan vagy tervben van a beszerzése:

    -Samsung syncmaster 720N (1280*1024, 600:1 statikus kontraszt, 5ms válasz, noFFC ;) legalábbis az adatbázis szerint. )

    -Episzkóp vetítőlencséje (triplet) 3,6/415 (12cm-es átmérő)
    ( [link] )
    ( [link] )

    -Optikai tükör az episzkópból (20*16,5cm)
    ([link] )

    -400w-os fémhalogén a világítás (ez még folyamatban) 4,5-5000K közötti színhőmérséklettel. A topicban és egyéb helyeken látott képek alapján ez jött be a legjobban, de ha a képek csalnak és van más tanácsotok akkor nem zárkózok el. (Őrült Ödönról van infó, foglalkozik még fémhalogén lámpákkal?).

    -Fresnel lencsék. (De honnan?) Mivel a monitor teljes képét szeretném kivetíteni ezért az írásvetítős megoldás nem játszik. A DIY-beamer-ről rendelt manapság valaki? Mennyire megbízhatóak? Emlékeim szerint a legutóbbi rendelés is legalább 1 éve volt a topic alapján. Jelenleg csak 220mm-es fókuszú fresneljeik vannak a nekem kellő méretben. Ezzel nem lehet gond? Ahogy olvastam még senki nem csinált azonos fókuszú fresnelekkel projektort. Valakinek van mégis esetleg tapasztalata?
    A számító program nem ír nagy változást azonos és különböző fokuszú fresnelek között, így nem tudom eldönteni, hogy keressek tovább hosszabb fókusztávú után, vagy vehetek két egyformát?

    -Ikea-s rolóval (tupplur) van valakinek tapasztalata? Mennyire jó? A fehér, vagy a szürke a nyerő?
    Fix vetítőfelületre nincs lehetőségem, fontos az „összecsomagolhatóság”. Voltam megnézni, és tényleg elég vastag, nem enged át fényt, de örülnék a személes tapasztalatnak.
    ([link] )

    -Hűtés: vagy 12 illetve 8cm-es számítógép ventilátorok (AT táppal hajtva, az van itthon) vagy az episzkóp hűtője: ([link] )
    Erről sajnos semmi infóm nincs csak bekapcsoltam, és nagyon erősen fújt, használható vajon?

    Kérdés: érdemes-e felhasználni a „parabola” tükröt az episzkópból ([link] )?

    Kondenzor lencséről mi a vélemény? Mekkora lenne ideális ? Jelenleg kb akkorát tudok szerezni mint a triplet átmérője, tehát ~12-13cm átmérő és közel 3cm vastag a lencse.

    Meredek ötlet: Tripletem szétszedhető. Ebből jött az az ötletem, hogy beviszem egy optikába és rákérdezek, hogy át tudják-e csiszolni úgy, hogy a fókusza a lencserendszernek 500mm vagy afölötti legyen? Az allinboxos számolgatós program hatalmas képméreteket dob, amit nem tudnék hova kivetíteni.
    Másik ötlet, hogy nem lehetne-e variofókuszossá alakítani. Azok egész pontosan hogy működnek? Külső és középső lencse mozgatásával vajon változna a fókusztávolsága?

    Szerintetek mennyire életképes az ötlet, és az elrendezés, van-e valami tanácsotok/ötletetek, valami amin átsiklottam, de fontos lenne?

    A válaszaitokat előre is köszönöm!

    Üdv: Skót (Roni)

    Mod: a linkekkel kicsit szenvedtem, remélem már jók lesznek.

    [ Szerkesztve ]

    "A modell alkatú nők olyanok mint egy rossz rádió: nem lehet rajtuk semmit fogni! Hát tényleg ez kell Nektek?"

Új hozzászólás Aktív témák