Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Skót

    aktív tag

    válasz Sraff #4279 üzenetére

    Hello!

    Köszönöm az üdvözletet, már azt hittem teljesen kihalt a topic, de mégse :)) Ennek örülök.
    A képméretről annyit, hogy valóban érdekesen alakul, de épp ezért érdekelne, hogy hogyan lehet esetleg állítani/változtatni a fókusztávon.
    Nem tudom mennyire pontos az allinbox-os számoló program, de ha beírtam a meglévő/kapható (diybeameres fresnellel számolva) alkatrészek adatait, és a vetítési távolságot úgy változtattam, hogy jó legyen a képméretem akkor 2,7m-ről jött ki a kb 2*1,5 méteres kép (500-as fókuszú ugyancsak diybeamer-es lencsével 3,25m-ről jön ki ugyan ez a képméret.)

    Ez nekem kicsit közel van pont a filmnézős fotelek közé kéne tennem a projektort, a ~80cm-el hátrébb tolás vagy az 500-as körüli fókusztáv nagyon sokat segítene. A képmérethez azért ragaszkodom ennyire, mert a falunk zöld, arra vetíteni, nos igazán érdekes lenne :D A másik, hogy egy nagyobb vászon drága, és helyigényes, a tupplur rolóból meg max. 2m*1,9m-es van, már ha az egyáltalán használható.

    A fémhalogén hőtermeléséről még nincs személyes tapasztalatom, tegnap sikerült ugyanis Őrült Ödönnel találkozni, tőle vettem egy 400w-os izzót és egy kondenzátort (hálás köszönet ezúton is :R ) a többi szükséges alkatrész megvolt már. Ő is mint szakértő ;) annyit mondott, hogy nem is igazán hűtés mint szellőztetés kell ezeknek. Viszont hétvégén nem vagyok otthon, így nincs időm sajnos összerakni a világítást és kipróbálni.

    A fresnelek hőre való viselkedése is érdekelne, mert ha álló "házat" szeretnék építeni ami praktikussági szempontokból nekem ideális lenne, akkor tudnom kell, hogy nem fog-e meghasasodni a fresnel és egyszerűen ráfolyni a lámpára/kijelzőre :D

    Azt írtad, hogy az episzkóp lencse nem volt jó. Miben nyilvánult ez meg? Vinyettált? Az a helyzet, hogy nem hittem volna, hogy egy 12cm-es átmérőjű lencse nem tud kivetíteni egy a/4-nél nagyobb felületet, hogy nincs akkora látószöge.

    A fresnel mivel teljes képet akarok marad rendelősre valszeg (hacsak nem adta fel valaki és akarja nekem eladni a megfelelő méretűt, de erre kevés esélyt látok). Ha netalán valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban, esetleg ugyancsak rendelni szeretne akkor szóljon, és lehet, hogy tudunk közösen a postaköltségeken faragni.

    Még annyi a triplet varióssá alakításról, hogy volt valahol egy ismertető-szerűm az optikák működéséről, abban volt leírva, hogy egy triplet hogyan működik, igyekszem megkeresni és belinkelni valamilyen módon. Persze mondjuk attól, hogy ezt leírták, még egyáltalán nem biztos, hogy házilag kivitelezhető, és tartok tőle, hogy fikció marad, de gondolatkísérletnek nem rossz :)

    Esetleg arra van ötleted/ötlete valakinek, hogy fix módon hogyan növelhető a fókusztáv?

    Üdv: Skót

    "A modell alkatú nők olyanok mint egy rossz rádió: nem lehet rajtuk semmit fogni! Hát tényleg ez kell Nektek?"

Új hozzászólás Aktív témák