- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MaBaker
csendes tag
válasz
Draftbeer #3997 üzenetére
Előre szólok, hogy nagyméretű 330-as fókuszú fresneljük hónapok óta nincs....
Én is rájuk vártam, de végül [link] innen rendeltem. Alig pár euróval drágább.
Amúgy egy 330-as fresnel rendelésben változatlanul benne lennék, mert sikerült túl nagy "recetávolságút" rendelni és félek, hogy csunya lesz a kép :S -
Draftbeer
csendes tag
Ha valakinek kell erről az oldalról valami akkor beszállhat a rendelésbe.
Május 10-11.-én rendelek. -
Bokort22
csendes tag
Bocsi hülyén írtam.Elsősoron az optikát keresem.
-
Bokort22
csendes tag
Sziasztok!
Én is benne vagyok a projektben, elég jól haladok.Már csak két lencse kéne.A kondenzor, illetve maga a projektor optika.Ti honnan szereztek?Mindenhol próbálkozok de nem találok.Esetleg van valakinek eladó?Tudtok segíteni?
Köszönettel Bokort22
-
md16
csendes tag
Eladó egy 400 wattos fémhalogén lámpa szett! A szett tartalmaz 2db izzót, fojtótekercset, gyújtót és egy E40-es foglalatot. Akit érdekel jelezze.
Üdv.: Dénes -
reweptor
csendes tag
jah, így már értem...
Sraff, Te milyen megvilágítást fogsz alkalmazni?
nagyon érdekes adatokat néztem Wikin [lumen per watt]
a fémhalogén izzók hasonló hatásfokkal világítanak, mint a LEDek..
így nagyon úgy tűnik, hogy leteszek a LEDes világításról, és fémhalogénezekarra még nem kaptam választ, hogy akárki is tud-e valamit a tervezett fresnel rendelésről?
nem sürgetésből kérdezem így, csak nem akarok lemaradni rólaÜdv
-
Sraff
tag
válasz
reweptor #3985 üzenetére
Szia!
Két eset van:
1. Írásvetítős fresnelt használsz. Ekkor azt a fresnelt, ami az írásvetítőben van azt ketté szokták szedni, mivel össze van ragasztva. Az egyik fele talán 330 mm, a másik talán 220 mm fókuszú. Ezért írtam, hogy ami egynek látszik az tulajdonképpen kettő.
2. Rendelsz fresnelt. Magától értetődően ekkor két fresnelt veszel két különböző fókusztávval.
A melegedéssel kapcsolatban sajnos még nincsenek tapasztalataim. Hűteni mindenesetre kell. Én 3db 120-as ventillátort fogok használni.
Az írásvetítős fresnelek 15"-os vagy kisebb lcd panelokhoz jók. A fresneleim kb. 295 mm x 295 mm méretűek.
-
arpii
tag
-
reweptor
csendes tag
"A két fresnel tulajdonképpen nem két fresnel, hanem egy fresnel szétszedve."
Ezt h érted? mi van azon szétszedve?
Én idáig azt hittem, h 2 normál fresnelt raktok bele, és abból az egyik széttartó fényből párhuzamost, a másik a párhuzamosból összetartót csinál.
És úgy gondoltam, h ha nem a fókuszpontba rakjuk az izzót, hnem úgy, hogy a fresnel a széttartóból rögtön összetartót csináljon, akkor kihagyhatunk 1-et.
Tény, hogy így a széleken nem merőlegesen megy a fény az LCD panelre, hnem szögben, csak nemtom, h ez így mennyire zavaró.A fémhalogén izzó mennyire fűt?
A két fresneled mekkora? 17"oshoz jó?
Üdv
-
nónéjm
tag
Ha esetleg valaki keveselné a 20000 lument...
[link]
Szerintem ezt beizzítanák tőlem 10 méterre, azt hinném a mennybe kerültem...
Na jó, befejeztem...
-
nónéjm
tag
Nos, végigolvastam a topicot.
Nem semmi...
Kérdésem lenne még. Van ez a panel vezérlő. Az ára nem is vészes. Emellé lehetne szerezni egy WUXGA (1920X1200!) laptop panelt. 100 dodó alatt szerintem, legalábbis ahogy nézegettem.Szeritnem nagyon megérné. Össze lehetne valahogy kötni a vezérlőt és a panelt? Az remek lenne. 30-ból lenne egy Full HD panel + vezérlő... + 250w-os fémhalogén, mindennel együtt, olyan 12 lehet. + a fresnelek tripletek. 50-60-ból kijönne egy full HD projó - persze csak ha meg lehet oldani.
Szerk.: És ahogy látom a ventiknek is van csati.
-
Sraff
tag
válasz
reweptor #3981 üzenetére
Szia!
Az írásvetítőre való rápakolás nem valami jó megoldás, mivel az írásvetítő izzója fűt nagyon, ráadásul a színe sem a legjobb. Ezért használnak főként az ilyen projektorokba fémhalogén izzót.
A két fresnel tulajdonképpen nem két fresnel, hanem egy fresnel szétszedve. Tehát, ami az írásvetítőben van az van kettészedve. Általában a kettészedett megoldás vált be a legjobban. Ilyenkor közel párhuzamos fénynyalábok mennek át az LCD panelon.
A triplet lencse pedig egyszerűen jobb képet ad, mint a simplex. Ez tény, el kell fogadni.
Ha valakit érdekel, akkor van 2db írásvetítős fresnelem. Ebből az egyik félig szét is van szedve. Ezzel kapcsolatban privátban keressetek.
Egyébként hosszú kihagyás után (majdnem 4 hónap) ma ismét foglalkoztam a projektorommal. Remélem, hogy lesz időm most már foglalkozni vele.
-
reweptor
csendes tag
válasz
Tomitosz #3978 üzenetére
Tök jó ez a Projó kalkulátor! de ugye a kijövő fényteljesítménynél belekalkulálja, h benne van egy LCD ugye? (so a kijövő 5-10%-os fény az már LCDvel együtt értendő)
Megvan esetleg valakinek ennek egy exceles verziója? (úgy könnyebben ki lehetne számolni az ideális távolságokat)Van valami hír a fresnel rendelésről?
Az elvi felépítéssel kapcsolatban lenne még kérdésem.
Ugye sokan csinálják, h simán rárakják az LCD panelt az írásvetítőre, és kész.
Miben jobb a 2 fresneles megoldás az 1-esnél?
Miért kell triplet lencse, és miért nem jó, ha simán egy lencsét rakunk be fókuszáláshoz? (mint az írásvetítőnél)Üdv
-
Songo
senior tag
-
Songo
senior tag
válasz
Tomitosz #3978 üzenetére
Köszönöm
Ez alapján kb letisztult hogy 10x8x50cm-be nagyjából belefér talán még kisebbe is. cserébe kb 1,3-1,5mes képátló amivel több mint elégedett lennék. Ez nem háimozi célra lenne hanem mobil szórakozásra. Bulikhoz nyaraláshoz tv helyett telefonról nyomatnia filmeket.
-
nónéjm
tag
válasz
MaBaker #3976 üzenetére
Köszönöm a választ, így érthető.
Úgy meg lehetne odlani, hogy magam elé és trapézosítást alkalmazni? Vagy magam mögé oldalasan?Ezt nem is tudom, hogy kéne elképzelni.
Az ideális felállás ugye az, hogy a 2 fresnel és triplet fókuszpontja egyezzen? Na én most rendeltem egy 1.2/15-ös optikát. Ezt ki szeretném próbálni majd. Gondolom itt a 15, 15 mm-t jelent, akkor meg lehetne úgy oldani a dolgot, hogy egy olyan lencsét beiktatni elé, aminek a fókuszpontja megegyezik a fresnelével, és akkor ez a lencse párhuzamosítaná a fény-képet. Nyílván akkor a lencse akkor kell legyen, mint a triplet/objektív/optika, már magam se tudom.
Ezt így meg lehetne oldani? Bár igen, akkor nagyon közel kéne a vászonhoz tenni a projectort, meg ugye a trapézosítás.
A trapézosítást, hogy lehet megoldani?
Milyen lencse kéne a triplet elé, domború?
Az a 1.2 gondolom a fényáteresztő képességét jelenti, ez elég jónak tűnik, ki kéne használni. Ja 15"-ös monitorra gondoltam. De még formálódik ez a dolog, még kuszaság van a fejemben.
Előre is köszi.
-
MaBaker
csendes tag
Ha jól tudom, a triplet főleg a lencsék kromatikus aberrációja miatt szükséges.
Itt egy wikilink a lehetséges elváltozásokról: [link]Tehát a tripletben az egymást követő lencsék egymás színhibáit javítják, és mivel különböző mértékű fénytörésről van szó, így gondolom a kontrasztban is szerepet kap a színhiba javítása.
Magára az objektívre meg ha jól sejtem, azért van szükség, mert anélkül a fresnelből kijövő fénysugarak olyan 50°-ot zárnak be egymással.
Ha így akarsz vetíteni mondjuk egy 2méter széles képet, akkor pont emiatt a relatív nagy szög miatt mondjuk szintén 2 méterre kéne tenned a vászontól a projektort, hogy a képe kiférjen a falra.
(Hadd ne mondjam, az ember nem szívesen mozizik úgy, hogy 4 cipősdoboz a vászon és önmaga közt van...)
Az objektív ezt a szöget csökkenti le akkorára, hogy legyen esélyed a fejed mögé tenni a projektor dobozát.Az LCD panelt amúgy egyébként is "fordítva" kell beépíteni a dobozba, mert objektívvel is egy középpontos tükrözés történik.
-
nónéjm
tag
Belegondolva rosszul írtam, végülis, ha fejjel lefelé rakjuk be a panelt akkor megkapjuk az eredeti képet. Hozzáteszem, hogy optikai ismereteim közelítenek a 0-hoz.
De ha átgondolom, akkor a felső jobb sarok lekerül baloldalra, alulra. Ésígytovább.
Aztán ha tévedek, nagyonb gyorsan tessék kijavítani.
-
nónéjm
tag
Remélem fölpörög majd ez a remek kis topic.
Akkor lenne egy nagyon butának tűnő kérdésem.
Mért is kell triplet? Ha egy a fresnel fókuszpontjába simán fúrnánk egy lyukat, ahol átmegy a "fény-kép" akkor az a másik oldalon kijönne, tehát egy 31 centis fókuszú fresnelel, olyan 3 méterről egy 15"-ös moncsi esetén 150"-ös képet kapnánk, nem?
Bár akkor gondolom fejjel lefelé kéne a panelt betenni. Aztán ha minden igaz, akkor még mindig a bal és a jobb oldal fel lenne cserélve, de azt szoftveresen csak fel lehet cserélni, nem?
Hú, nagyon meredeken hangzik...
-
marciart11
aktív tag
Ha érdekel titeket van eladó 3db crt projektor lencsém, kivül belül tiszták karcmentesek!
-
nónéjm
tag
-
nónéjm
tag
Megint én - egyben up! is
.
Vatreán találtam néhány optikát, elvileg "triplet" helyett ezek is jók. Szerintetek?
Az 1.2 az jót jelent nem, mert elvileg az a fényáteresztő képességet jelöli, ugye?
-
nónéjm
tag
Még valami.
Nem lehetne úgy megoldani a panel megvilágítását, hogy közvetlen mögé egy a panellel megegyző méretű power LED-et rakunk? Nyílván itt a kis panelokról lenne szó. Nem tudom egy ilyen hány colos lehet. Úgy működne, mint a Led-es megvilágítású monitoroknál, csak itt nyílván nagyobb fényerő lenne. Gondolom én, hogy fényveszteség is kissebb, mint a fresneles megoldással.
Nézzétek el, ha butaságot írtam, vagy ha ez már alap, de még csak 2007 februárjában tartok.
-
nónéjm
tag
Sziasztok!
Olvasgatom a topikot, nagyon jó.
Elismerésem a projector készítőknek.
Lenne néhány kérdésem így rögtön. Tehát miután szétkapja az ember a monitorját, akkor csak annak a háttérvilágítását nem használja többet, tehát a tápcsatlakozó, a (adott esetben) vga csati és a monitor "képbeállítási" gombjai maradnak?
vagy, hogy kell ezt elképzelni?
Egyébként találtam egy érdekes kis áramkört
: http://cgi.ebay.com/TFT-LCD-monitor-AD-board-kit-DIY-Projector-PMB100X-/220749263217?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3365ae7171
Üdv,
Misi -
Songo
senior tag
Sziasztok. Cirka 1éve már jártam itt és azóta is tervben van egy projector építése. Elolvasgattam az utolsó pár 10-20-30 hsz-t és a kérdésem az lenne, hogy
kb mennyire lehet egy ilyen 3,5"os lcd-vel működő projectort összekicsinyiteni?Illetve mekkora kép átlót várhatok tőle éjjel házfalra/vászonra vetítve?
Előre is köszönöm
-
Tomitosz
aktív tag
-
Ba.G
aktív tag
Sziasztok! Kezdő vagyok a projektor témakörben, de talán tudtok tippet adni a probléma költséghatékony megoldására, amit előre is köszönök!
.
Anyám kapott külföldről egy használt Sony KL-50W2 projektoros tévét, amiben kiégett a lámpa. Kiderült, van hozzá tartalék is, viszont a csere apropóján takarításra adtam a fejem, amúgy is már sárgás elszíneződés látszott a képén. Az egyik (konkrétan balra lévő, a lámpától a legtávolabbi) polárszűrő eléggé elszíneződött, meg az előtte lévő üveg(/műanyag?)lap fóliája is felhólyagosodott. (Ilyen csak ennél van, a másik 2 db csak egyrétegű, de nem nem is sérült.)
Ilyen szűrőlapkákat lehet valahol szerezni?
-
r0leee
csendes tag
Egy kis segítség azoknak, akik azért nem mertek belevágni a diy projektor készítésbe, mert FFC-problémáik voltak a monitorral, vagyis nem tudták hátrahajtani a panel mögötti nyákot és kábeleket.
Nekem egy 15 colos monitornál az FFC-kábelem 20 eres. Sikerült megoldást találnom, hogy hogy tudnám meghosszabbítani ezt a kábelt.
Elektronikai szaküzletből szereztem egy 20 eres 0.5mm-es raszteres FFC-csatlakozót. Ill. volt itthon egy halott asztali dvdlejátszóm, amiből sikerült 24 eres 20 cm-es szalagkábelt szereznem.
Az alapötlet az volt, hogy összeforrasztok 2 csatlakozót, és ezzel kész a hosszabbító. Aztán rájöttem, hogy felesleges, mert egy csatlakozóba is bele lehet dugni a két kábelt és kész vagyok. Jelen esetben a csatlakozónak csak annyi a szerepe, hogy összeszorítja a kábeleket. -
szejler
csendes tag
Üdv a projektorosoknak!
Kedvet kaptam egy kisebb méretű darabhoz(3,5" lcd, 50w led stb), egyelőre egy pofás bortartó fadobozom van hozzá
, az LCD döntés előtt, vagy 640x480 25$, vagy egy iphone 4 refurbished kijelző a duplájáért. Az utóbbi főleg a vezérlő miatt kérdéses, a 640x-hez van készen.
Viszont.
A diy fórumokat végignézve szembesültem azzal, hogy a régi analóg SLR optikákon senki sem gondolkodik, ami alapból persze nem alkalmas, hiszen a befogott kisfilmes képkocka használhatatlan (az egymással szembeforgatott két optika túl nagy, túl drága és túl nagy a fényerő veszteség). De egy az optikához való közgyűrűvel és egy optikus által belefaragott meniscus lencsével ez elvileg korrigálható. Az optikus szerint is, csak pontosan ki kell számolni a lencse méretezését, a lencse 2-3 ezer ft-ból megáll.
Előnyök (ha sikerül): minimális a fényerő veszteség, és pár ezer ft-ból kis szerencsével akár zoom optikát is össze lehetne rakni. Egy m42-es foglalatot a projektor dobozára erősítve pedig akár cserélhető optikás is lehet a rendszer.
Az eddigi számításaim szerint ha sikerül, akkor egy 70-200mm zoomobjektív pl tökéletes lenne a 3,5"-os lcd-hez. Ilyet (főleg ha találsz egy blendehibás darabot, olcsón meg lehet úszni.)Vélemények?
-
hgabor82
csendes tag
Kondenzor lencsékkel sokat variáltam. Egyébként olyan kondenzor lencsét amilyet rendeltél, autós projektoros ködlámpákból is lehet ám kivadászni. Teljesen ilyenek még méretben is.
Lehet, hogy megkísérlem az E-bay reg-et. A 21"-os képernyőhöz szerintem elég a 400W-os fémhalogén, csak baromi ügyes módon kell rajta eloszlatni a fényt.
-
r0leee
csendes tag
válasz
reweptor #3958 üzenetére
Tudomásom szerint ennél azért rosszabb a helyzet. Jelenleg még 400w-os halogénnel (15000 lumen), 15 colos tftvel és ikeás tupplur rolóval mozizok. A képem most 2x1,40m-es és a fényerő elegendő, de lehetne fényesebb is.
1000lumen egy 3,5"-os kijelzőhöz 50cm-es képátlóval talán elegendő.17"-os kijelzőnél mindenképp fémhalogénben, esetleg halogénben gondolkodj. A pontszerű fény nem feltétel.
Az ötleted amúgy érdekes, én is gondolkoztam már hasonlón, de ahhoz is kell legalább 2db 100w-os led. -
reweptor
csendes tag
válasz
JohnyDeMarco #3957 üzenetére
lehet, hogy tényleg túl elméleti az ötlet..
és arra tudtok valamit mondani, hogy hány lumen kell minimum?,
ill. a fresnelnek mennyire pontszerű fény kell?valahol azt olvastam, hogy olyan 40 lumen körüli kijövő fénynél már élvezhető a kép, ha jól besötétítünk.
egy 1000Lm-es leddel, még 90%os fényveszteséggel is simán el lehet ezt érni.
vagy ennél rosszabb a helyzet?Üdv
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
reweptor #3956 üzenetére
Helló,
te aztán keményen tolod
mindenesetre azt gondolom, hogy a két fresnel több problémát is felvet, az egyik a vízszintes, vagy függőleges csík, ami az illesztés nyomán jön létre (mivel a fresnelek széle soha nem lesz tökéletes), a másik pedig a két fényforrás sem lesz jó, fresnelenként a szélek felé haladva kevesebb fény lesz.
JdM
-
reweptor
csendes tag
Sziasztok!
Én is szeretnék belefogni egy projektor építésbe, méghozzá a 720p a cél
így egy 17"os LCD monitorból szeretném megépíteni, méghozzá LEDdel
ha rendeltek fresnel lencsét, akkor abba nagy valószínűséggel én is beszállnék!Lenne egy két kérdésem, amire nem teljesen/nem sikerült rájönnöm idáig.
Egy 17"os monitorhoz hány lumenes fényforrás kell, amitől már nézhető a kép?
besötétítenék, nem nappali fényviszonyok mellett.
(kb 3m-ről vetítenék kb 1,5m-es képet, de ez még csak nagyon saccolt arány, nem tudom, h ténylegesen mekkorára sikerül).
Ezeknek a fresnel lencséknek mennyire kell pontszerű fényforrás?
mert én arra gondoltam, hogy ezek a 20,50,100W-os LEDek nem egy pontból, hnem egy elég nagy felületről világítanak, így nem szelídíthető meg igazán a fénye.Erre egy elég merész ötletem lenne.
Ha 1000lumenes LEDet használnék, akkor az még aránylag pontszerű, könnyű bánni vele.
Ha viszont kevés az 1000 lumen, akkor lehet akár 2,4.. ledet használni úgy, hogy az LCD és a fényforrások közötti lencse nem egy, hnem több darabból állna.(macerás, de nem lehetetlen sztem).
Úgy gondoltam, hogy nem 1 nagy, hnem 2 kisebb fresnel lencsét raknék egymás mellé, és külön külön a két lencse fókuszpontjaiba tenném a LEDeket.
Az LCD túloldalára természetesen maradna az 1 nagy lencse, mert ott 1 pontba, a vetítőlencsébe kell fókuszálni. -
JohnyDeMarco
csendes tag
Helló, rákérdezek majd, csak picit csúszik a projekt, éppen RC helikopter témában próbálom felhozni magam, most rendeltem egy adag cuccot Kínából, szóval egy rövid ideig nem szeretnék semmit venni
A szállítási költség annál húzósabb, ha nagyobb a cucc, a múltkor talán 90USD körül volt csak a szállítás, benne pár 7"-es fresnel, két nagyobb, talán 14"-hez, plusz két triplet. Persze ha több a rendelő, akkor szétesik gyorsan a költség.
Kicsit ritkábban jövök most errefelé, de nagy piros betűkkel dobok egy post-ot, ha rendelés közeleg
Esetleg ha valaki más tervezi megoldani, megadom szivesen a kontaktot addig is!
JdM
-
r0leee
csendes tag
válasz
JohnyDeMarco #3943 üzenetére
Engem érdekelne egy pár, kb. 22"-os fresnel lencse. Ha tudsz árat mondani a szállítás rám eső részével együtt, akkor azt megköszönném.
-
r0leee
csendes tag
válasz
hgabor82 #3952 üzenetére
A ledes fényhez ez ilyet is kell rendelni: [link]
Enélkül az 50w-os led gyakorlatilag át sem világítja a panelt. A napokban rendeltem meg, még vagy 20 nap mire megérkezik. De ha megjön, akkor kész is leszek a cuccal. Legalább olyan jónak kell lennie, mint az allinboxos usernek.
Ebayjel kapcsolatban pedig megéri beregisztrálni, ezen kívül sok más cuccot találsz gyakorlatilag fillérekért, ami számítástechnikával kapcsolatos. Én is már sokadik rendelésemnél tartok. Rendelnék neked szívesen, de az eladók döntő többsége csak paypalban megadott címre hajlandó postázni.
A 150w-os halogénnek is kb. annyi fénye van, mint egy 30-50w-os lednek, szóval szép képednek kéne lennie. Valszeg nálad is a kondenzor lencse a ludas.Csupán elméleti kérdés: 21"-os fullhd-s tft-hez már a 400w-os fémhalogén is kevés?
-
hgabor82
csendes tag
Pont ez a nagy gondom, hogy ebay-es és én nem vagyok beregisztrálva. Gondoltam, ha esetleg valaki be lenne és már rendelt, akkor nekem is meghtehetné. Természetesen átutalnám előre a pénzt az illetőnek. Az allinbox-os linket megnéztem és tényleg korrekt képe van annak a projinak. Szinte hihetetlen. Szerintem valahol a kondenzor lencsében van a titka. Én baromi sokat kísérletezgettem a fényforrásokkal, főleg a halogénekkel, mert a fém halogéneket drágának és "bonyolultnak" (gyújtó-, fojtó tekercs, ózontermelés, stb.) tartom. Halogének közül például a 150W-os ezekhez a 3,5"-osakhoz kicsit giliszta. Halvány velük a kép. Bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy én nem fresnel lencsét használok a fény párhuzamosítására, hanem az LCD gyári "fénytörő" fóliájával oszlatom el egységesen a fényt. Lehet, hogy az sokat megfog? Nem tudom...
-
r0leee
csendes tag
válasz
hgabor82 #3950 üzenetére
Itt találsz 3,5"-os, 640x480-as tft-t: [link]
Nekem is ugyanilyen van, könnyen szét lehet bontani. Megrendeled, 2-3 hét alatt megjön.
Egyik hozzászólásodban írtad, hogy 250w-os halogén kell hozzá. Az nem túl sok? Ebben a projektben egy 30w-os led világít át egy 3,5"-os panelt és egész világos képe van: [link] -
hgabor82
csendes tag
Kollégák! Tudna nekem valaki segíteni 3,5"-os 640x480-as felbontású képernyő beszerzésében?
-
Tompy80
csendes tag
Sziasztok építők.
Korábban én is építettem projektort hordozható dvd-ből /7"LCD/ jókat moziztunk vele.
Mivel lett egy gyári, így már nem kellett és elbontottam.
Ha valakit érdekel eladom ami maradt belőle. Az lcd és a kaszni nincs már meg.
A többi itt: [link]
Csak egyben külön külön nem tudom adni.
Max 10" lcd-hez elég a fresnel. -
hgabor82
csendes tag
válasz
dani123 #3946 üzenetére
Szia! Szerintem jobban jársz, ha az írásvetítő izzóját használod. Én 250W-os 24V-os halogén izzót használok, aminek 10000 lumen a fényereje és éppen elég egy 3,5"-os képernyő átvilágításához, hogy tökéletesen élvezhető legyen a képe. A Ledesnek a 2400-2600 Lumen-e szerintem édeskevés még egy 1,8"-os kis képernyőhöz is. Meleget egyébként nem nagyon termelnek, legalábbis elhanyagolható.
-
dani123
csendes tag
Valaki tudna segíteni abban, hogy hány lumenes izzó kell egy házi projektorhoz...
én egy írásvetítőbe szeretném kicserélni az izzót és találtam egy ledes izzót ilyen adatokkal:1pcs High Brightness 30W White Lumen LED
2400~2600 Lumen
120°
16-18V
2100mA
6000~6500K
és az is érdekelne ha valaki tudja, hogy mennyire melegednek ezek a ledes ízzók??
-
Rushdy
csendes tag
válasz
Rastatee #3944 üzenetére
Pár nap kutatás után akadtam ezekre is egy volt tanártól.Ha van az ismerösöid körében pedagógus, nem hagynám ki hogy ne kérdeznék utána. Ha minden jól megy akkor a tft monitorom szalagkábel hosszabitását is egy mikroszkópos forrasztó mérnök fogja megcsinálni ... bár nem akarom elkiabálni, de jó lenne ha nem nekem kéne megküzdenék vele
-
JohnyDeMarco
csendes tag
Helló ismét,
megtöröm a hosszú hallgatást, üdv minden új építőnek, sikert és kitartást! Hosszabb szabin voltam, most olvastam végig a lemaradásomat. Az én cuccom tulajdonképpen dobozolásra vár, az is elkészült, csak hozzá kellene jutnom végre. Még egy vászon van hátra, talán IKEA lesz belőle.
A rendelésekkel kapcsolatosan ha valakit érdekel fresnel, triplet, kondenzer, stb. akkor kérek egy új árajánlatot kínai barátainktól, április környékére összeüthetünk egy rendelést. Amit fontos tudni, hogy a nagyobb cuccok nyomják meg a szállítási költséget (nahát). Az új vámjogszabályokat is lecsekkolom majd, valami változott.
Jó építgetést és tervezgetést,
JdM
-
Rushdy
csendes tag
válasz
hgabor82 #3940 üzenetére
Ha öszinte akarok lenni akkor inkább a lencsék miatt volt értelme megvenni a vetitöt szerintem. Az égö az kuka , nem elég nagy a lumen száma az égönek sem és ha már épitek egy ilyet akkor nem biztos hogy gagyit akarok
... most ezzel nem azt mondom hogy HD minöségben akarom majd kivetiteni de ha már áldoztam egy 17"os monitorra a felbontás miatt akkor nemár egy ilyen izzószetten bukjam el a minöséget.Meg látnom kellett hogy tényleg életképes ez a vetitös módszer de az elsö próbám sikeres volt, persze ezt most úgy képzeld el hogy csak simán a tft részt ráraktam a vetitöre, de tényleg tetszett ahhoz képest amit még kell vele fabrikálni
-
Rushdy
csendes tag
Tiszteletem Mindenkinek!
Engem is elkapott ez a hév hogy nekem kell egy projectort épitenem, gyorsan szereztem is 2 írásvetitőt és egy 17"os CTX 1280x1024es alig haszált monitort amit már ki is beleztem, sajnos szétszedésnél vettem észre hogy a tft két szélén van nyáklap és egy kis szalagkábellel van összektve. Kicsit megijedtem de találtam ere is több megoldást ugyhogy akinek van egy kis türelme és kézügyesség simán áthidalható a probléma.Ami kicsit nagyobb fejtörést okozott hogy a világitást hogyan is lehetne megoldani a legokosabban ... erre egy választ vettem ki a 4000 hozzászólásból : Keresd meg Örült Ödönt !! Nah itt máris jön egy kérésem: Valaki aki kapcsolatba van vele, vagy az emailcimét de a legjobb ha tudna küldeni nekem egy telefonszámot ... Elöre is köszönöm.Még a doboz megtervezése elöttem áll, ha valakinek vannak jó ötletei esetleg komplett tervei azt is örömmel fogadom -
hgabor82
csendes tag
Ha sikerült lehúznod a polarizációs fóliát, az baj. Azon a részen nem lesz látható kép. De véleményem szerint ezekről a képernyőkről (3,5") az AG-t sem kell lehúzni. Én mondjuk halogén izzókat használok, de simán átvilágítják a képernyőt. Ha AG-vel a LED nem világítja át, akkor leszedett AG-val sem lesz sokkal jobb. Esetleg nem tudsz ilyen képernyőt, mint a tied, eladót?
-
r0leee
csendes tag
válasz
hgabor82 #3932 üzenetére
Ha sikerült felsértenem a polarizációs réteget, az gáz?
Konkrétan 3 réteg van a tft-n. Az egyik oldalon van egy vékony réteg, az viszonylag könnyen lejött.
A másik oldalon viszont 2 réteg van, amit először nem láttam, hogy az 2. Elkezdtem felszedni, és úgy 1cm-nél rájöttem, hogy ez így túl vastag. Akkor jöttem rá, hogy csak a réteg egyik, vékonyabbik felső rétegét kell leszedni.
Ilyenkor mi a teendő? Hibás lesz a kép sarka? Ha leszedem a vastag (azthiszem azt hívják polarizációs rétegnek), réteget is, akkor lesz egyáltalán képem? Ha igen, akkor mi lesz vele a gond? -
r0leee
csendes tag
válasz
Rastatee #3935 üzenetére
6+12e volt az írásvetítő meg a monitor. + a tupplur roló volt 5e.
Szerintem házimozihoz tökéletes, teljesen évezhető. (Nekem még sosem volt gyári projektorom, így nem igazán van összehasonlítási alapom.) Az írásvetítő kicsit hangos, de ha van mellette 5.1, akkor max. a romantikus filmek alatt hallatszik a kis zúgás. -
r0leee
csendes tag
válasz
Rastatee #3931 üzenetére
Ez a kép az első percekben készült, ekkor még rajta volt a kijelzőn az antiglare réteg is, azért ilyen homályos meg sötét.
Az írásvetítő (400W-os) és a monitor (17") is vateráról van. Ha sikerül kifognod egy jó aukciót, akkor olcsón hozzájuhatsz. A 15 colos monitorok nagy része nem jó a feladatra. Legalábbis most nálam van három 15"-os monitor is, és egyik sem lenne jó hozzá, mert alul és oldalt is van hozzá szalagkábel, szóval nem tudod őket hátrahajtani:
Az összrakásról meg rengeteg képet találsz itt: [link]
Ha van konkrét kérdésed, akkor kérdezz, szívesen segítek, ha tudok.
-
r0leee
csendes tag
válasz
hgabor82 #3932 üzenetére
Szia!
Köszi a tanácsot. Közben kikísérleteztem, hogy a tft panel helyett egy átlátszó fóliára írtam egy kis szöveget, és azt tettem a tft helyére, és így szépen megjelent a falon a szöveg.
Tehát a távolságok mostmár rendben vannak. A tft-vel pedig az antiglare réteg a probléma, mert gyakorlatilag 0 fényt enged át.
Most a köv. leírás alapján áztatom az AG-réteget, már csak órák kérdése: [link] Remélem szép lesz, ha sikerül leszedni.
A kijelző pedig valóban 640x480, ugyanilyen van nekem: [link]
Csak RCA bemenete van, egyelőre elég is lesz. Vettem egy ilyen kábelt is még korábban: [link] Ezt még nem próbáltam ki, de ezzel remélhetőleg sikerül pc-re kötni a kijelzőt. Ha mégsem, az sem gond, egyelőre elég lesz a dvd-lejátszó. -
hgabor82
csendes tag
Szia! Üdv a "kisprojektorokat" építők táborában. Én is ilyen projikat építgetek. Én előszőr arra gondolok, hogy talán a LED-nek a fényereje kicsi a vetített távolsághoz. Ha az rendben van, akkor csináld azt, hogy az LCD gyári fénytötő fóliáját helyezd a képernyő mögé közvetlenül, hogy összeérjenek. Fontos, hogy a kondenzor lencse az a LED előtt legyen. A vetítő lencse, az kb. 10-15 cs-re az LCD elött. Ha esetleg így sem vetít, akkor háztartási boltban vegyél egy sima nagyítót és azt heélyezt az LCD elé 10-15 cm-re. Így működnie kell. Egyébként az LCD az bizti, hogy 640x480? Mert nekem ekkora méretben csak 320x240-est sikerült szerezni, de baromira kellene egy 640x480-as is. Ja és milyen bemenetei vannal? Csak kompozit?
-
Rastatee
csendes tag
Helló!
Én most találtam ezt a fórumtémát, és az első 60 hozzászólást olvastam csak el (a 3930db kicsit soknak tűnt egyhuzamban
Nagyon örülök hogy te vagy az utolsó hozzászóló, mert ezt még elolvastam, és nagyon sajnálom de én nem tudok neked segíteni mivel híján vagyok az elektronikai ismereteknek, VISZONT TE nagy segítségemre tudnál lenni (elképesztően nagyon!) , mivel én már nagyon régóta szeretnék egy projektort házimozizás céljából, de a mai napig drágák a boltban. Pár napja hallottam róla hogy elméletileg össze lehet rakni házilag egy régi írásvetítőből és egy LCD monitorból. Gondoltam WOW ez pont nekem való, nem tűnik túl bonyolultnak és elég olcsó, de mivel ismétlem híján vagyok az elektronikai ismereteknek keresgéltem az interneten leírást erről az írásvetítő-LCD kombinációról hogy felvilágosodjak mielőtt elkezdem megvásárolni a dolgokat hozzá. De eddig nem találtam részletes leírást, olyan embert pedig főleg nem aki már megcsinálta! Ha jól értelmezem te már raktál össze egy ilyen jó kis masinát
Hihetetlenül boldoggá tenne ha leírnád nekem hogy mit honnan mennyiért szereztél be, hogyan raktad össze (esetleg ha van róla fotó is) ,milyen típusú írásvetítő és LCD jó hozzá.
És természetesen végre hogy rád találtam muszáj meg kérdeznem hogy Milyen a vetített kép minősége ezzel az írásvetítő-LCD gépezettel? És hogy nem zavaró-e filmezés közben az írásvetítő hangja. És miért raksz össze új projektort, az írásvetítős technika nem felelt meg?Remélem válaszolsz (én már tűkön ülök, hogy összerakhassak énis magamnak egyet)
-
r0leee
csendes tag
Sziasztok!
Már régóta olvasom ezt a témát, de most először szólok hozzá. Közel fél éve jött az ötlet, hogy házimozit csináljak. Akkor vettem egy használt írásvetítőt, egy használt tft-t és egy ikeás tupplur rolót. Máig is szépen működik a rendszer
, de most szeretnék egy szép kis projektort készíteni egy 3,5"-os 640x480-as tft-ből, 50w-os ledből, fresnelből és kondenzátor+triplet lencsékből. Az alkatrészek már megvannak, a minap érkeztek meg. Már csak az összeállítás van hátra, de itt most elakadtam és szeretnék segítséget kérni.
A képek látszanak az alkatrészek. A fresnel, a led+driver és a 3,5"-os kijelző ebayről rendelt cucc, a led hűtéséhez egy mezei cpu-hűtőt használok. A lencséket pedig az írásvetítőből szedtem ki ideglenesen.
A problémám, hogy sehogy sem akar kép megjelenni a falon. Ezek a lencsék nem megfelelőek a projekthez? Ha igen, akkor mit csinálok rosszul? (Ha minden igaz, akkor úgy 20-30 cm körül van a fókusztávolságuk ezeknek a lencséknek.) Az elrendezés a szokásos: led, kondenzátor lencse, fresnel, lcd, fresnel, triplet.
Milyen távolságokra kell helyeznem egymástól az alkatrészeket? -
arpii
tag
Csinálhatnál pár képet a ballasztról, úgy, hogy látszódjon rajta az a konnektor, ami az alaplapra megy, valószínűleg 3-4 eres, nem nagyobb. Talán az is lehet, hogy az az egy vezeték megy a ballasztról az alaplapra. (Mindezt azért, hátha más típusba is ugyanilyen ballasztot raktak, aztán ránézésre is lehet találni)
-
md16
csendes tag
Hali, valaki nem tudja hol lehet beszerezni egy vario tripletet? Lehetőleg minél nagyobb fókusszal.
-
arpii
tag
-
akoel1
csendes tag
Sziasztok. Hátha van valakinek ötlete a problémámra.
Vettem egy projectort lámpa nélkül. Elég drága bele a lámpa ezért azt gondoltam, hogy majd én teszek bele magam egy Xenon égőt. A probléma csak az, hogy a projector nem áll fell amig nem érzi magában a saját, hozzávaló lámpát. Biztos méri az ellenállását vagy ilyesmi. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne becsapni a gépet? -
hgabor82
csendes tag
válasz
zsombor1985 #3919 üzenetére
A fénytörő fóliát ugyanúgy ahogy eredetileg volt, az LCD mögé tedd közvetlenül. Viszont! Általában 2-3 féle is van az lcd-k mögött gyárilag, neked a projektor építéshez csak 1 db kell. Azt majd összeépítésnél ki kell kísérletezned, hogy a 2-3 közül melyik teríti legjobban szét a fényt a képernyő felületen. A kondenzor lencsében nincsen semmi ördöngősség, az csak egy jó "púpos" "nagyítólencse". Ha nincs ilyened, akkor autóbontóban un. projektoros lámpából lehet beszerezni. Szinte jobbak, mint a gyári diavetítőkben és írásvetítőkben. Ez majd közvetlenül az izzó elé kell. Megpróbálhatod mondjuk nélküle is, de nekem az a tapasztalatom, hogy nélküle nem jut elég fény az LCD-hez.
-
zsombor1985
csendes tag
Köszönöm a válaszokat
érdekes hogy az izzókkal túl lőttem a célon, eleinte azon paráztam hogy honnan szerzek majd elég erőset ( vettem is egy 2000 wattos színházi fejgép izzót, meg egy 1000w-os halogént..... gondolom jó lesz majd valamire projector helyett
azt szeretném még megkérdezni, hogy a gyári fénytörő fóliát hova tegyem a dobozon belül?
Gondolom nem közvetlen az lcd mögé ahogy eredetileg volt, vagy pont hogy igen?Ez a kondenzor lencse meg mire kell pontosan, néztem goggle -be de nem találtam boltot ami árulná.
üdv
-
hgabor82
csendes tag
válasz
zsombor1985 #3915 üzenetére
Szia Kolléga!
Üdv a projektorépítők táborában. Személy szerint én is a kis lcd-vel épült projektorokat preferálom. Ahogy már előttem leírták, az a teljesítmény amiben Te gondolkodsz az hatalmas. Én eddig 150 és 250W-os halogénnel építettem a projektorokat.
3,5"-os képernyőig elég a 150W, 3,5"-tól pedig a 250W. Persze így is lesz melegedés, de néhány jól elhelyezett ventivel ezt meg lehet oldani. Fresnelt 7"-os képernyőhöz tök felesleges használni. Elég a gyárilag a képernyő mögött elhelyezkedő "fénytörő" fólia is. Viszont az izzó elé, majd kell elhelyezned egy kondenzor lencsét is. Sok sikert. Ui.: Ja és a képernyőt is külön hűtsed majd. -
Grabovsky2
tag
válasz
zsombor1985 #3915 üzenetére
Szia!
Nos, ez így ebben a formában nem igazán fog rendesen működni.
Egy 500W halogén lámpa, mert gondolom ez egy reflektor, minden szempontból rossz választás.
-ahogy írtad rettenetesen meleg.
-rossz a szín visszaadása.
-túl nagy egy 7" colos utazós dvd számára. Nem hinném, hogy az a kis panel rendelkezik olyan kontraszt aránnyal, hogy ne mosódjon el a kép 400w-os halogéntől.Fresnel híján is lehet építeni projektort, de valószínűleg fókuszálási problémáid lesznek.
Illetve ha a teljes képet akarod majd kivetíteni "hatalmas" átmérőjű lencsékkel kell rendelkeznie az obiektívnek.
Olvasgass inkább és utána gondold végig ismét.
Sok sikert! -
md16
csendes tag
Eladó egy 400 wattos fémhalogén lámpa szett! A szett tartalmazza az izzót, fojtótekercset, gyújtót és egy E40-es foglalatot. Akit érdekel jelezze.
Üdv.: Dénes -
zsombor1985
csendes tag
Üdv
Valószínüleg nagyon sufnisan csinálom, ezért ha tudtok segíteni azt meg köszönném.
Röviden úgy néz ki a tervem hogy van az lcd( ami egy utazós dvd ), és a doboz másik végén meg az égő ami egy 500w os halogén.
semmi fresnel vagy optika csak az oldalakon hűtés.
Nagyjából ennyi.
Nem tudom hogy ez így ebben a formában tud e jól működni.
Probléma az is hogy a fresnel elvileg ( egy eladó mondta akitől akartam venni ) a hőt is tovább nyomja a fénnyel együtt,ami azért nagy baj mert az izzó nagyon forrósodik.
Légyszi adjon valaki egy el igazítást.
üdv -
MaBaker
csendes tag
válasz
Grabovsky2 #3913 üzenetére
Köszi az infót! Valószínű a csavarhúzós megoldással fogok próbálkozni, csak mivel 20 év körüli jól "összeért" lencséről van szó, félek, hogy a kis bemetszések kicsorbulnak. Abban reménykedtem, hogy van esetleg erre valami célszerszám a művelethez.
-
Grabovsky2
tag
válasz
MaBaker #3911 üzenetére
Optika tisztítás:
Minden külsö és belső lencsének van egy fészke, ha úgy tetszik foglalata. Minden ilyen foglalat szélén az utolsó pár miniméterén található egy menet. (Írdatlan finom, úgyhogy vigyázva minden művelet elvégésével) A menetbe be van tekerve egy feszítő gyűrű, aminek akét átellenes oldalán van egy-egy bemetszés.
-A feszítő gyűrű eltávolítása: Fogsz egy nem rajtolódó rongydarabot és belefeszíted a gyűrű belső falához, hogy a bemetszésekbe bele akadjon a szövet, majd szorítva kitekered a gyűrűt.
(ez általában 80%-ban mükszik)
Másik és egyben veszélyesebb módszer: Fogsz egy csavarhúzót, ami beleillik a vájatba és lassú kocogtatással kioldod a gyűrűt úgy hogy valamilyen tárgyal ütögeted a csavarnyúzót.
DE ÜGYELJ, HOGY MEG NE SÉRTSD A LENCSÉT!!!!!
Ha kilazult a folytatás az első módszerrel.Most jön a röhely: szinte mindegyik lencse elött találsz egy ilyen gyűrűt. Nekem a Zeis optikában 8db lencse volt és 9db feszítő gyűrű. Szanaszét oboáztam megam, mire szétkaptam...
Ha meg vannak a piszkos lencséid:
Gyógyszertári tiszta alkoholt kell venned.
Egy nem rojtolódó és foszló anyagot.Sorrrend:
-Mosogatószeres langyos vízben kézzel elmosogatod a lencsét.
-A rongyal áttörlöd
-Tiszta alkoholba mártod.
-Egy másik rongyra fekteted száradni.
-Addig ismétled a 2. és 3. valamint a 4. pontot ameddig nem éred el a kívánt hatást.Lehetőleg szintén a gyógyzertárban beszerezhető gumikesztyűben végezd ezeket a műveleteket, hogy a bőröd zsírtartalma ne kerüljön a lencsére. Ügyelve csak a szélét fogd!
Ez a módszer csak üveg lencse esetén működik!!!!!! (alkohol)
Összeszerelés:
-Fordított sorrendben, gumikesztyűvel. Ügyelve hogy se szösz se por ne kerüljön a lencsére és az objektív testébe se.
Kb ennyi.Esetleg kérdezz meg egy optikust, hogy vállalná e. Nekem nem volt ilyen szerencsém....
Sok sikert az építéshez, és a mosogatáshoz! -
Tomitosz
aktív tag
válasz
MaBaker #3911 üzenetére
Az ára mindenképpen kecsegtetőbb. Nem igényem a DVD lejátszó, csak ezzel találtam. Egyedül a felbontás az ami kicsi, a mostanimnak több. 1280x1024.
Még egy olcsóbb alternatíva is felötlött bennem. [link] Sajna most nem forgalmazzák nálunk de remélem megint lesz valamikor mert ez csak 13000Ft-ba kerül. -
MaBaker
csendes tag
válasz
Tomitosz #3910 üzenetére
Én is nézegettem kis lcd hdtv-ket. Nekem ez volt a legszimpibb [link]
Van DVD-s kivitele is, ha az a fontos, és korrekt árban van.Szóval az optolife is drágán szállít
De legalább elfogad paypal-es fizetést? Huh nem biztos, hogy kibírom türelemmel március-áprilisig a rendelést...
-
Tomitosz
aktív tag
Nézegettem egy monitort. Félig meddig tv-t. Rengeteg bemenet van rajta ami jó lehet ha a műholdvevőmet rá akarom kötni és nem csak a PC-ről akarom meghajtani. [link]
Tudom nem a világ legnagyobb márkája, de a mellékelt adatok jónak tűnnek. Mindenképpen személyesen kipróbálom. De azért érdekel a ti véleményetek is.MaBaker
Örülünk hogy te is belevágsz. Szép kis fényereje lesz a 400W-nak. Persze vigyázni kell a vele járó hővel is, persze gondolom ezt a tapasztalatomat már olvastad.
A rendelés tényleg drága. Mi is azért rendeltük csoportosan. Nekünk a lencsék 10 dollár volt darabja és a szállítás 40 dollárra jött ki fejenként, de Londonból is annyi ha jól emlékszem. Mondjuk annyiért eléggé fapados rendelés. Mindenképpen jobb csoportos rendelésre várnod vagy megszervezned mert másoknak is kell. -
MaBaker
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok itt. Pár hete kapott el a láz, hogy nekem is építenem KELL egy projektort
Mivel nyilván épp vizsgaidőszakban bukkan az ember ilyen ötletekre, ezért adott volt az idő (a tárgyaim rovására), hogy utánajárjak a témának. Végig is olvastam a fórum túlnyomó részét, sok hasznos infóhoz jutottam ezáltal. Aztán azóta lassan a lumenlab.com fórumából is kivégeztem a fontosabb témkat.A hozzávalók beszerzéséhez is hozzákezdtem már. A pl. Tomitoszéval és másokéval is megegyező 400W-os fémhalogént és szerelvényeket eszközöltem Őrült Ödöntől (ezt azóta sikeresen ki is próbáltam)
LCD-nek egy használt 15,6"-os szélesvásznú asus monitort bontottam szét (előtte megnéztem az ominózus paneladatbázisban [link]), mellyel szerencsére nem akadt se kábel probléma, se más. [link]
Ha minden jól megy, így egy 720p-s projektort tudnék összerakni jó kontraszttal és válaszidővel.Ebay-ről szerváltam egy 450mm fókuszú Buhl márkájú objektívet ócsóért, amit viszont nem feltétlen fogok tudni használni részben a hozzá passzoló hatalmas dobozméret miatt, részben mert belülről szennyezett kicsit a lencse és még nem sikerült szétszednem és megtisztítanom (ha egyáltalán meg lehet...). Az LCD 38cm-es szélessége miatt viszont mégis lehet, hogy rá leszek kényszerülve, ha sötétre sikerednének a sarkaim egy 330 körüli fókusztávú lencse használatával a túl nagy látószög miatt.
Terveket is szövögettem sketchupban, hogy pontosan láthassam a méreteket 220/330-as fresnel párossal és 12-es bútorlappal számolva [Terv] remélem működik a rapidshare link.
Most tartok az igazság pillanatánál. Meg kéne rendelni a lencséket (aztán "bemérni" a rendszert) és le kéne vágatni a bútorlapokat, lehetőleg ebben a sorrendben...
Eddig a diy-beamer.com -al szemezgettem paypal és gyors szállítás miatt, de nem volt 330-as fresneljük. A napokban viszont felfedeztem, hogy az optolife.com-nak időközben elkészült egy webshopja, elég csábító árakkal, de egyebet még nem tudok róluk.Ennyi lenne röviden a történet.
Kérdésem is lenne ezekkel kapcsolatban:
Valaki szedett-e már szét ilyen fémházas 18"-os Buhl optikát, vagy egyéb objektívet és ha igen, törölgetésen kívül esetleg máshogy tisztította-e?A másik kérdés főleg a legutóbbi optolife-os turnusban rendelőkhöz szólna. Kb milyen összegért postáznak Magyarországra és mennyi idő alatt ért ide legutóbb?
(A bhlens.com-tól egyszer kértem már árajánlatot és 4 fresnelt +86 dollárért postáztak volna, ami nevetségesen sok)Bocsi a hosszú bemutatkozó hozzászólásért!
-
Tomitosz
aktív tag
Van gyöngyvásznam még a régi nagymami féle diavetítős korszakból. A probléma ott merült fel nálam, hogy a fókuszpontom pont a fal távolságában van. Próbálkoztam mindennel de a szoba mérete adott és az optikát sem akarom lecserélni. A vásznat meg sajnálom szétszedni azért hogy a falra szögezzem. Ha anyagilag és időben megengedhetem magamnak befogom vonni valamivel a falat. Annyi féle fény visszaverési technika létezik. Valamelyik csak bejön.
Majd nézegetek a neten, aztán ha találok valamit akkor majd írok ide. -
arpii
tag
válasz
Tomitosz #3906 üzenetére
Nem rossz! Azon gondolkodtam, hogy még jó 20% fényerő növekedést érhetnénk el egy jó vászonnal. Itt egy példa: [link]
Márkás vászonra aligha futná, főleg fal méretben, kíváncsi vagyok mivel lehetne jó eredményt elérni.
-Natúr kissé durván csiszolt, de többnyire egyenletesen meszelt fal: ez eddig a legjobb és legegyszerűbb.-Lepedő: valamivel több fényt nyel el, mint a fal.
-Sima nyomtatópapír (olcsó fajta): nagyjából megegyezik a fénye a fehér fallal, talán mintha fehérebb lenne a fehér, ennyi.
-Fényes papír: mintha némi plusz fényerőt jelentene, azonban a tükröződésnek köszönhetően rosszabb az élmény.
-
Tomitosz
aktív tag
Sziasztok.
Végre elkésztettem a videót amit ígértem: [link]Yankoo
Majd márciús-április környékén fogunk megint csoportosan rendelni fresnelt JohnyDeMarco-vel. Vele érdemes értekezni. -
yankoo
tag
Sziasztok elkezdtem az új projektoromat melyet 15"-os monitorból építek. A monitor típusa FUJITSU SIEMENS " 568 SERIE S5 SILVER nagyon szép képe van és nagoyn jo projektorépítéshez ez a típus egyetlen panel van rajta ami szalagkábellel kapcsolodik az üveghez jol szerelhető. Külső tápja van ami elektonikailag megint csak könnyit a dolgokon nem kell a benne lévő táppal szenvedni. Az egész egy nagy dobozban lesz elhelyezve egy sín-rendszeren és fényforással és a két fresnellel együtt mozgathato lesz igy a tripletet fixre rakom a doboz elejébe. A 2. fresnel forgathato lesz igy lehet majd a trapézkorrekcioval játszani mert plafonra lesz felfurva. A fokusz és a trapézkorrekcio egy távirányitos auto elektronikájával lesz mozgatva igy felsem kell kelni ahoz hogy állitani lehessen ezt a két funkciot.
Szeretném megkérdezni hogy valaki tudna-e elado fresnelt mert az enyém amit vetítőböl szedtem ki kicsi volt és mikor szétakartam választani sikerül eltörni
ha esetleg van valakinek nagyobb vagy tud helyet ahol lehet venni kérem jelezze
méret min 310x310 (kijelző szélessége)
-
hgabor82
csendes tag
Sziasztok fórum társak! Volna néhány gyári proji alkatrészem eladó. Van egy komplett 3 LCD-s képernyőmodul prizmával együtt, egy táp beépített gyújtóval és fojtóval fémhalogén izzókhoz, egy alaplap a képernyőmodul vezérléséhez, valamint ugyanennek a projektornak egy másik panelje, ami a VGA portokat és a hangkimeneteket vezérli. Színszűrők, UV szűrők, féligáteresztő tükrők, és felülfoncsorozott tükrök. Valamint lencsék (kondenzátor). Az alkatrészek Egy JVC LX D500-as projektorból valók, teljesen kompatibilis az EPSON PowerLite szériával. A képernyőmodul 800x600-as felbontású és natív 1024x768 (ez más típusokba is jó). Akár egyben, akár egyenként is eladóak, vagy elcserélhetők 1,8"-os, vagy 2,5"-os kis TV-re/monitorra.
-
JohnyDeMarco
csendes tag
válasz
Tomitosz #3901 üzenetére
Lehet hogy butaság, de "hassal" felfelé leteszed egy sík felületre, asztalra, bármire, majd hajszárítóval, vagy esetleg messzebről hőlégfúvóval finoman megmelegíted. Lehet hogy kilapul. A gond ott lehet, hogy mivel megnyúlt az anyag, ezért nem fog visszatérni az eredeti formára, csak mondjuk a közepe behorpad, és olyan lesz, mint amikor követ dobsz a vízbe.
Tervezek ismét rendelni, mert kellene építenem még kettőt
de csak márciusban. Ha érdekel, egyeztessünk majd akkor, most egy darabig nem leszek elérhető.
J.
-
Tomitosz
aktív tag
válasz
JohnyDeMarco #3900 üzenetére
Köszi a kérdést. Mondhatni készen van. Már két hete aktívan használom. Majd rakok is fel róla képet csak vissza kell még szereznem a fényképező gépemet.
Az egyetlen ami elszomorít hogy nem figyeltem és sok helyen szivárgott be levegő ahol nem kellett volna. Ezért nem volt tökéletes az LCD és az első fresnel hűtése. Sajnálatos módon az első fresnel hasat eresztett. Majd 2mm-el közelebb van a közepe az LCD-hez mint a szélei. Ezért a lép szélei enyhén homályosakAzóta kiküszöböltem a keringetési problémákat és megállt a folyamat. Most már csak azon gondolkozom, hogy újat kell-e rendelnem, vagy esetleg valami külső hőkezelés hatására vissza tudnám neki adni az eredeti sík formáját.
Ha újat kell rendelni akkor tuti vagy 3db fogok mindegyikből rendelni hogy legyen tartalékban
Január 18. óta végre van munkám úgy hogy elkezdek spórolni tartalék lencsék rendelésére.
De ha valakinek van ötlete hogyan javítsam meg a meglévőt annak is örülnékAhogy tudok teszek fel képeket!! De leginkább videót akarok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- BestBuy topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest