- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Apple MacBook
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Nem kéri tovább a nekik fejlesztett csúcs-GeForce-ot Kína?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narxis
nagyúr
-
Medocsabi
addikt
-
Medocsabi
addikt
Attól még hogy költői, nem értelmezi a feltett alapállítás lehetőségeit!
Ha pl ok, én egy riktaföldfém kitermelő, vagyok, minden eszközöm élettartam-hosszi kibocsájtását leméretem többek által, a legrosszabbat is megszorzom kettővel, ezt megszorzom 10-zel, majd ennek az értéknek évi elfogyasztására alkalmas méretű erdőtket veszek minden kontinensen (mindenhol ekkorát, nem összesen), betelepítem a legoptimálisabb növényzettel, ököszisztémával, majd levédetem a legerősebb helyi tövényekkel, a lehető leghosszabb időre... akkor szerintem elmondhatom, hogy én karbonsemleges ritkaföldfém feldolgozó vagyok, nem?
Attól,hogy érint egy nagyon karbon-költséges dolgot, lehet még valami "karbonsemleges"!Na csak azt kell megtudni, hogy az apple állírásának háttere a "biztos, hogy nem megoldható" meg az én csavart, de megoldható cáfolat-végletem közti spektumon hogyan értelmezi azt, hogy egy bizonyos termék lehet (különállóan) karbonsemleges!
(remélem azt kikerülhetjük, hogy a semlegesnek pont egyensúlyban kéne lennie, szóval az én példám nem jó, mert többet nyelel, mint kibocsájt...)
Értem az érvelést, de továbbra is fenntartom, hogy egy ekkora ökolábnyomot hagyó ipar, mint a bányászat soha nem lesz karbonsemleges. Mármint abban a pillanatban, hogy alülteti az x hektár erdőt lehet, hogy kijön a matek, de csak több száz év múlva. Akkor meg már aztán hótmindegy, hogy a kabronsemlegesítő egyenlet számítása helyes volt-e....
-
arnyekxxx
veterán
Valószínűleg nagyon sok helyen, mivel főleg a zöldpropaganda hajtja ezeket a telepitéseket, kötve hiszem, hogy alapos hatástanulmányokat készitenének adott területen történő erdősítés hatásairól. Csak az a lényeg, hogy vakuljon a p.raszt, hadd lássa hogy nyomatjuk a fákat, nagyon zöldek vagyunk...

Itt egy hazai cikk is a témában, de bőven találni más forrást is.
Ez egy darab magyar kutatás ami azt hozta ki, hogy a homokban élő fák (nem csak a telepített) csökkentik a talajvizet. Gyakorlatilag annyi, hogy fenyőt nem érdemes homoksivatagba telepíteni.
-
arnyekxxx
veterán
-
ledgeri
nagyúr
Máshol meg a kitermelés miatt füldcsuszamlás, meg egyéb menövekedett sebeggésű erózió van.
De én biztos, hogy oda telepítenék fákat, ahol rossz hogy fák vannak, mert én csak arra gondolhatok!
-
Sinesol
veterán
Valószínűleg nagyon sok helyen, mivel főleg a zöldpropaganda hajtja ezeket a telepitéseket, kötve hiszem, hogy alapos hatástanulmányokat készitenének adott területen történő erdősítés hatásairól. Csak az a lényeg, hogy vakuljon a p.raszt, hadd lássa hogy nyomatjuk a fákat, nagyon zöldek vagyunk...

Itt egy hazai cikk is a témában, de bőven találni más forrást is.
-
FattyDove
őstag
-
arnyekxxx
veterán
-
Sinesol
veterán
-
ledgeri
nagyúr
-
miqlas
őstag
Érdekes, hogy mindannyian az erdõkrõl beszélünk, de valójában az óceánok vonják ki és kötik meg a légköri CO2 legnagyobb részét!
-
hapakj
őstag
Hát nem mondtam, hogy ideális megoldás, de még mindig jobb, mint az általános szarunk bele mentalitás

Természetesen nem termelni lenne a legjobb megoldás
-
A.Winston
tag
Jol emlekszem ez volt a bioetanol ellen is talan a huzoerve a zoldeknek, hogy gatoljak a terjedeset. Az erdoket, amit muveles ala vonnanak ha kivagjak, akkor az ott megkotott co2-t razuditjak a legkorre. A kukorica meg csak kisebb mennyiseget forgatna rovidebb ciklussal.
-
arnyekxxx
veterán
A talajban marad amennyiben ráhordasz a kidőlt fára pár méter földet
-
arnyekxxx
veterán
hát ez már egy másik kérdés, én arra válaszoltam, hogy hogyan lehet a bányászat karbonsemleges.
De kérdésedbe belemenve, szerintem egy bányának valszeg elég jó adatai vannak arról mennyi üzemanyagot, villamosenergiát használ, amiből valszeg jól számolható a CO2 kibocsátás.
Valószínűsítem arról is elég jó adatok vannak, hogy bizonyos erdőgazdálkodás milyen mennyiségű CO2-t köt meg.
Szóval szerintem abszolút elég jól becsülhető.
ezzel csak az a gond, hogy a föld mélyéről kiszedett üzemanyag elégetésével felszabaduló co2-t növénnyel kötöd le azzal csak pár évtizeddel távolabbra tetted a karbonkibocsátásodat.
-
hapakj
őstag
Semmilyen becslés nem volt a kommentemben
VSigen a több 100e év is alábecslés volt

Mindegy, a konklúzió a lényeg. Egyébként meg szép gondolat, hogy az első fák, igaz a segítségünkkel, a második "kihaltatási" korszakukat hozhatják el! (elsőnél voltak annyian, hogy úgy leszívják a CO2-őt, hogy egy földtörténeki korszakzáró kihalást okoztak)
A kitermelés hatásával kapcsolatban nem volt becslésem, nem pedig azzal, hogy a természet mióta köti meg az oxygént.
-
ledgeri
nagyúr
Mondjuk nem a fa juttatja a C-t a légkörbe, hanem az ami a fa anyagát fogyesztja! (és ami nem volt pár tíz millió évig, így volt ideje annak a korai fáknak a földkéreghez csatoltan mozgolódni).
Nem azért "bomlanak" a fák, mert körülöttük elég oxigén van ma, hanem van ami bomlasztja őket! -
dabadab
titán
Az elkorhadó fa nem juttatja vissza a megkötött CO2-t a légkörbe
De. Akkor nem jut vissza a légkörbe, ha a fa oxigénhiányos környezetbe kerül: ebből lesz a szén, idővel.
-
dabadab
titán
Hogy lehet valami karbonselmeges,ami ritka földfémek feldolgozásával készül?
1. ritkaföldfém, nem ritka földfém
2. a szén semmiképpen sem tartozik a ritkaföldfémek közé (meg az oxigén se) -
ledgeri
nagyúr
Semmilyen becslés nem volt a kommentemben arról mióta termeljük ki és használjuk. Ha igazából belegondolunk akkor kb csak az ipari forradalom óta, ami túlbecsléssel is kb 200 év. És igen a több 100e év is alábecslés volt, a milliók sokkal reálisabbak.
És igen ez a probléma, hogy kb 200 év alatt rázúdítottuk a légkörre azt a CO2-t amit évmilliókba telt a természetnek megkötnie a föld alatt.
Semmilyen becslés nem volt a kommentemben
VSigen a több 100e év is alábecslés volt

Mindegy, a konklúzió a lényeg. Egyébként meg szép gondolat, hogy az első fák, igaz a segítségünkkel, a második "kihaltatási" korszakukat hozhatják el! (elsőnél voltak annyian, hogy úgy leszívják a CO2-őt, hogy egy földtörténeki korszakzáró kihalást okoztak)
-
hapakj
őstag
Igázából csak fizika, kémia, biolófia, és matek, meg ezekhez való hozzáértés!
#17 A.Winston Már írtam kis földtörténeti novellát, mikor rájöttem, hogy hogy érted.
Tehnikailag tényleg a "fölfelszíni széntartalom folyamatosan növekszik" addig, míg folyik fosszilis kitermelés, hiába vagyunk képesek lekötni a levegőből a kellemetlen többletet. Mondjuk az nem mindegy, hogy a levegő széntartalma növekszik +10%-kal, vagy az a tömeg a földfelszíni biomasszában van lekötve.#18 hapakj A kitermeléses becslésed szerintem korai, Wikipédia szerinti első dokumentáció szénhasználatról 27-30 e évvel ezelőtti (nem venném ide a korai "jé fekete kő, meggyújtom, ég, jobban mint a fa"-t). Viszot a termelődéses hossz, meg picit alábecsült. Föltörténeti korok, 350-250 millió évvel ezelőttiek ( nem, nem csak egyszer voltak 100e évig ekkor!) azok amiknek a "gyümölcsét" mi hasznosítjuk most (csak szénre gondolva, olajnál meg azért, ha belegondolsz 1 liter üzemanyag mennyi idő alatt ég el egy motorban, de pl mennyi ősplankton tartalmaz ugyanannyi C, atomot...
olajra sem hinném foghatónak a "több100e év- több100e év"-et..).Vagy legalábbis nagyon furi kb fél-, egy millió évet, és kb 100 illió évet egy kalap alá véve "több 100e"-nek hívni/írni.
Semmilyen becslés nem volt a kommentemben arról mióta termeljük ki és használjuk. Ha igazából belegondolunk akkor kb csak az ipari forradalom óta, ami túlbecsléssel is kb 200 év. És igen a több 100e év is alábecslés volt, a milliók sokkal reálisabbak.
És igen ez a probléma, hogy kb 200 év alatt rázúdítottuk a légkörre azt a CO2-t amit évmilliókba telt a természetnek megkötnie a föld alatt.
-
ledgeri
nagyúr
Igázából csak fizika, kémia, biolófia, és matek, meg ezekhez való hozzáértés!
#17 A.Winston Már írtam kis földtörténeti novellát, mikor rájöttem, hogy hogy érted.
Tehnikailag tényleg a "fölfelszíni széntartalom folyamatosan növekszik" addig, míg folyik fosszilis kitermelés, hiába vagyunk képesek lekötni a levegőből a kellemetlen többletet. Mondjuk az nem mindegy, hogy a levegő széntartalma növekszik +10%-kal, vagy az a tömeg a földfelszíni biomasszában van lekötve.#18 hapakj A kitermeléses becslésed szerintem korai, Wikipédia szerinti első dokumentáció szénhasználatról 27-30 e évvel ezelőtti (nem venném ide a korai "jé fekete kő, meggyújtom, ég, jobban mint a fa"-t). Viszot a termelődéses hossz, meg picit alábecsült. Föltörténeti korok, 350-250 millió évvel ezelőttiek ( nem, nem csak egyszer voltak 100e évig ekkor!) azok amiknek a "gyümölcsét" mi hasznosítjuk most (csak szénre gondolva, olajnál meg azért, ha belegondolsz 1 liter üzemanyag mennyi idő alatt ég el egy motorban, de pl mennyi ősplankton tartalmaz ugyanannyi C, atomot...
olajra sem hinném foghatónak a "több100e év- több100e év"-et..).Vagy legalábbis nagyon furi kb fél-, egy millió évet, és kb 100 illió évet egy kalap alá véve "több 100e"-nek hívni/írni.
-
hapakj
őstag
Az elkorhadó fa nem juttatja vissza a megkötött CO2-t a légkörbe, hanem a talajban marad.
Itt fontos figyelembe venni az időtávokat. Fosszilis energiák használatával több 100e éve több 100e év alatt megkötött CO2-t juttatunk vissza a légkörbe. Pár száz éves ciklusok nem számítanak.
-
A.Winston
tag
Miert lesz fa ultetessel karbonsemleges barmi?
Persze, von ki folyamatosan, de csak egy darabig ideiglenesen. Vegen elkorhad es megy vissza minden, csak idoben eltoltak a problemat maximum.
Gondolom ha megujulo energiat hasznaltak gyartasnal az ebbe bele se szamolodik.. -
miqlas
őstag
... az meg van, hogy 1 tonna CO2 kivonásához a légkörbõl - ha keményfa erdõvel számolunk - ~17 nap kell ezer fával számolva?
Metánnal meg nem is számlotunk, amit, ha az emlékeim nem csalnak, a leghatékonyabban a magaslégköri folyamatok tudnak lebontani, de 100 éves ciklusban mérik!
-
hapakj
őstag
hát ez már egy másik kérdés, én arra válaszoltam, hogy hogyan lehet a bányászat karbonsemleges.
De kérdésedbe belemenve, szerintem egy bányának valszeg elég jó adatai vannak arról mennyi üzemanyagot, villamosenergiát használ, amiből valszeg jól számolható a CO2 kibocsátás.
Valószínűsítem arról is elég jó adatok vannak, hogy bizonyos erdőgazdálkodás milyen mennyiségű CO2-t köt meg.
Szóval szerintem abszolút elég jól becsülhető.
-
Sinesol
veterán
-
hapakj
őstag
-
Narasim
aktív tag
Ujabb győzelem a megélhetési zöldeknek, hurráá, most megmenekült a föld...

qqcqqc: Azért nem mondj már hülyeséget, csak mert monokulturás erdő, attól még joval értékesebb, mint egy sivatag. Arról nem is beszélve, hogy nem is igazán létezik monokulturás erdő, mert fokozatosan megjelennek más fajok is, még akkor is, ha erdőművelésről beszélünk. Annyit jegyezz csak meg, hogya zöldek állitásai sokszor csak nyomokban tartalmaznak igazságot, csak a pénzről szól az egész politikájuk sajnos."Annyit jegyezz csak meg, hogya zöldek állitásai sokszor csak nyomokban tartalmaznak igazságot, csak a pénzről szól az egész politikájuk sajnos."
az apple-nek pedig 100%-ban.
-
Sinesol
veterán
Ujabb győzelem a megélhetési zöldeknek, hurráá, most megmenekült a föld...

qqcqqc: Azért nem mondj már hülyeséget, csak mert monokulturás erdő, attól még joval értékesebb, mint egy sivatag. Arról nem is beszélve, hogy nem is igazán létezik monokulturás erdő, mert fokozatosan megjelennek más fajok is, még akkor is, ha erdőművelésről beszélünk. Annyit jegyezz csak meg, hogya zöldek állitásai sokszor csak nyomokban tartalmaznak igazságot, csak a pénzről szól az egész politikájuk sajnos. -
FattyDove
őstag
-
ledgeri
nagyúr
-
miqlas
őstag
Ha pl ok, én egy riktaföldfém kitermelő, vagyok, minden eszközöm élettartam-hosszi kibocsájtását leméretem többek által, a legrosszabbat is megszorzom kettővel, ezt megszorzom 10-zel, majd ennek az értéknek évi elfogyasztására alkalmas méretű erdőtket veszek minden kontinensen (mindenhol ekkorát, nem összesen), betelepítem a legoptimálisabb növényzettel, ököszisztémával, majd levédetem a legerősebb helyi tövényekkel, a lehető leghosszabb időre... akkor szerintem elmondhatom, hogy én karbonsemleges ritkaföldfém feldolgozó vagyok, nem?
Attól,hogy érint egy nagyon karbon-költséges dolgot, lehet még valami "karbonsemleges"!Na csak azt kell megtudni, hogy az apple állírásának háttere a "biztos, hogy nem megoldható" meg az én csavart, de megoldható cáfolat-végletem közti spektumon hogyan értelmezi azt, hogy egy bizonyos termék lehet (különállóan) karbonsemleges!
(remélem azt kikerülhetjük, hogy a semlegesnek pont egyensúlyban kéne lennie, szóval az én példám nem jó, mert többet nyelel, mint kibocsájt...)
Mennyél el jogásznak!
-
ledgeri
nagyúr
-
Medocsabi
addikt
Hogy lehet valami karbonselmeges,ami ritka földfémek feldolgozásával készül?
A kérdés költői. -
qqcqqc
őstag
Annyira nem hülyeség. Csak egyfajta növényből álló ültetvények biológiai értéke nem sokkal nagyobb, mint a sivatagé és nagyon sérülékenyek.
És persze sokkal olcsóbb, mintha helyi, változatos és fajgazdag állapotot kéne újra létrehozni a letarolt erdő helyére. -
xsjado93
senior tag
Az Apple-nél most biztos DUHösek.
-
hemaka
nagyúr
zöld sivatag, egy újabb baromság, az eu sosem fogy ki ebből úgy látom
-
Big_Boss
senior tag
-
miqlas
őstag
... és pont eukaliptuszt? Miért nem helyi (õshonos) fajokat telepítenek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Új MSI 16 Sword WUXGA 144Hz i7-14650HX 5.2Ghz 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Win11 Garancia
- Legújabb Thinkpad T14 gen6 - Bontatlan + magyar! - Core Ultra 7 255U - 16/32GB - 512GB - Gyártói gar
- Fujitsu 27" B27-9 TE Full HD 1920x1080 hófehér monitor - több db - gari számla - állítható magasság
- Kingston HyperX és FURY 16Gb (20-22k) és 32GB DDR4 (47k) laptop ramok párban is 2666Mhz/3200Mhz
- Lenovo Thinkpad T14s gen 6 - Teljesen új - Ryzen AI 7 PRO 350 - 32GB - 512GB - 2028 októberig gari!
- Csak kipróbált!!!! Roborock Q10 VF+ robotporszívó, fekete
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Blue -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5535
- i9-11900K / RTX 3080 / Z590i / 32GB 4000MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
- PlayStation 5 (Slim) Digital Edition - 825GB
- AKCIÓ! Dell XPS 13 9305 13 FHD üzleti notebook -i5 1135G7 8GB DDR4 512GB SSD Intel IRIS XE W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A kérdés költői.