- OLED TV topic
- Computex 2025: Háznézőben a Chieftec-nél
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házimozi haladó szinten
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- AMD FX
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MastR
tag
Szerintem jól fog menni az a 4820K
Majd írd meg mennyit sikerült belőle kihozni.
Témához: A 4930K procim 4.6GHz-en elboldogul a 2400MHz-es RAMokkal, de 4.7GHz-en már csak 1600-on bírom működésre bírni... a VCCSA-t és a VTT-t már az egekbe emeltem, hogy menjen, és az időzítéseket is CL13-ig rontottam, de semmi hatás! Van valami ami elkerüli a figyelmem, hogy ki tudjam hajtani belőle a 2133-as RAM órajelet 4.7GHz-en? Minden tippnek örülnék.
-
Asbee
veterán
Úgy néz ki maradok a 4820k nál úgyis nyárig marad. FHD-ban 1 vga-val elég lesz még ha szarul is lesz húzható. Lap az valószínű Gigabyte X79-UP4 (kérdés melyik bios van rajta
)
-
WaterWawe
őstag
Az én 3820-am:
4.6GHz - 1.32V
4.7GHz - 1.36V
4.8GHz - 1.4VLap: Asus X79 Sabertooth.
H100i is simán lehűti, én bátran ajánlom -
laca000
őstag
válasz
fatal1ty1984 #2194 üzenetére
én is a 3820-ról beszéltem
ugyanis az volt -
válasz
fatal1ty1984 #2186 üzenetére
Erre azért én nem általánosítanék.
Valamint gondolom 24/7 beállításról érdeklődött a kolléga.Neked sikerült egy jó példányt kifogni,maradjunk ennyiben.
-
helkis
veterán
szvsz egy normális vízzel, vastagabb tripla radival (aktívan hűtve), 4.5ghz hozható legrosszabb esetben 1.4v-al, de az még mindig hűthető, csak valakinek gyomorgörcse van, ha 70fok fölött lát hőfokot..
itt egyébként a kifejezetten brutál cpu-terhelő progikra gondolok, egy játék nem fog annyira terhelni sosem..
ha munkára kell és nem akarsz hamar megőszülni, akkor meg ugye tilos a tuning! -
Asbee
veterán
válasz
fatal1ty1984 #2186 üzenetére
Ezen is gondolkodtam már.
(#2187) 04ahgy: Köszi az infót, nem hangzik olyan jól.
-
Asbee
veterán
Sziasztok!
Úgy nagy általánosságban, 4820k procik mennyire húzhatóak? 3770k-ról váltanék, úgy elég volt 1155-ből 2011-be később is tudok még jobb procit tenni akár. Egy min 4,5 kihozható belőle nem? Rendes épített vízzel lenne hűtve. -
VGYke
addikt
A lap UEFI BIOS-ban van olyan hogy:
1. nem emlékszem a nevére (energiatakarékos?),
2. standard (?),
3. pirossal kiemelve Asus .... (optumum, tweak? nem emlékszem).
Most a 3. lehetőség van beállítva, ami tuti húzza a rendszert.
Viszont mindenhol azt olvasom, hogy húzni "kézi értékek megadásával" szükséges, mert ha minden automatán van, agyonfeszeli magát a lap.
Nem tudom, ez a BIOS által felkínált lehetőségre is érvényes-e, ráadásul jelenleg csak CPU-Z-vel látok 1db CoreVoltage feszültséget mert még nem telepítgettem komolyabb mérőke programokat, de LinX alatt most ez a helyzet:4200MHz-hez max. core voltage: 1,184V sok?
-
WaterWawe
őstag
válasz
fatal1ty1984 #2181 üzenetére
De az Win8... Az nekem is annyit ad, Win7-en 7.9 a max.
-
VGYke
addikt
Nos, a leggyengébb láncszem immár az I7-4820K CPU:
A jövőbeli kérdéseim, ha önmagamtól megbukok, erre fognak vonatkozni!
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét! -
VGYke
addikt
Nem, nem feszíti, egy 50Ft-os fastagság még aléfér! Ellenben megoldottam igen sok óra alatt:
Hogy fog nekem örülni a család, ha 1 óra múlva hazaér és karácsonyfa sehol, ellenben működnek a RAM-ok
Cserélgettem a RAMokat, állítgattam a BIOST is (jól eltekertem, de ez már mindegy), semmi eredmény.
Aztán gyanús lett 1 RAM modul a 4-ből. Ha D1 ben volt, vele problémázott a BIOS, ha áttettem C1-be, C1-el problémázott a BIOS....
Egyszerűen a Lidle-ben kapható papír szemüvegtörlővel megtöröltem először az olvasó szemüvegemet, majd a problémás RAM lábait. Lekopogom, szerintem működik!
(Pedig a RAM-ok vadi újak, nekem meg van annyi eszem, hogy nem fogdosom össze szalonnás kézzel az érintkezőket)Mégegyszer:
Boldog Karácsonyt Mindenkinek! -
-
batman777
aktív tag
Szerintem a bios igazat mond, nem erintkezik jol az egyik modulod es igy csak 12GB ramot tudsz hasznalni. Ezert is van csak tripla chaneled. Erintkezesi hiba van. Vedd ki a ramokat es pattintsd be ujra a helyukre.
Ha nem segit, akkor modulokat csereld at.
Nekem X58-nal volt pont ilyen a gepem, csak ott tripla chanel helyett dual ment, akkor az egyik modulom a 3db-bol elhalalozott. Cserelgetessel tudtam meg, hogy melyik rossz. -
VGYke
addikt
Köszönöm! Már ott volt a RAM, ahol lennie kell (C1,D1):
Vakuval tényleg van színkülönbség a foglalatok között, csak az olvasó szemüvegemmel gyenge fényben nincs. Ráadásul a ram hűtője is kikerüli a ventit (pont ott ahol kell, le van kerekítve).
Most jönne az amit írtál, a BIOS RAM módosítgatás, csak hogy nem értek hozzá.... Majd kisírletezem, csattogtatok ide oda, hát ha lesz eredmény.
Ha nem, akkor próbálkozzam a RAM-ok felcserélgetésével?Azt hittem, karácsonykor már a 4820K CPU tuninggal fogok foglalkozni
-
helkis
veterán
most jön az, hogy visszarakod fix 1333-ra a ramokat, a többit auton hagyod és meglesed mi történik..
lehet játszani a ramok mozgatásával, felcserélésével, stb.. tuning off.. a cooler csavarjain is van játszótér, hogy mennyire legyen meghúzva/megengedve úgy hogy azért még hűtsön is..
a D1 foglalat egyébként egy álló házban felülnézetből a procifoglalattól jobbra a második slot.. -
VGYke
addikt
válasz
akoska07 #2169 üzenetére
Köszönöm!
Adatlapot még nem volt időm átírni, 2 napja hoztam haza a gépet, azóta a ramokkal, új, számomra ismeretlen BIOS-al szerencsétlenkedek amikor van időm. Egyébként Asus X79 Deluxe lap, I7-4820K CPU, 4x4GB 2400MHz RAM.
Éppen most írtam privátban 04ahgy fórumlakó társunknak, aki eddig is nagyon sokat segített. A kérdésem megismétlem itt is (ami válasz is 1-2 itteni viszont kérdésetekre), ha nem fog ezért az admin fenéken billenteni:
Szóval RAMok a helyükön (A1,B1,C1,D1). Mégis csak 3 csatornás a rendszer:A CPU-Z 16GB-ot detektál, viszont a BIOS (és win) csak 12GB-ot:
Ellenben a BIOS problémázik a D1 slottal:
Aztán nézve a RAM időzítéseket, stb. a D1 nagyon kilóg a sorból:
Kérlek nyugtassatok meg, hogy egy esetleges kapkodós mozdulattal nem csesztem el semmit (bizony egyik éjszaka volt olyan is, hogy úgy helyeztem át RAM-ot, hogy csak a PC volt kikapcsolva, a táp nem volt áramtalanítva, elfelejtettem kikapcsolni és a 230V-ot kihúzni belőle
A képek alapján mi a véleményetek?
Nemsokára jön a Jézuska!
Mindenkinek Boldog Békés Karácsonyt! -
VGYke
addikt
Köszönöm! Nagy kő esett le a szívemről, hogy nem baltáztam el a család karácsonyi ajándékát....
Most úgy néz ki, működik mind a 4db RAM, az A1,B1,C1,D1 slotokban.
Van a lapon egy MemOK gomb, szerintem ez volt a titok, meg az, hogy a B1-be a nagy sötétben nem teljesen nyomtam bele a ramot...Most jön a BIOS:
Ez a kép fogad jelenleg:
Hol a francba kell beállítani, hogy 4 csatornások vagytok és egyformák?
Tudom hogy ez itt nagyon off, de itt kapom a legtöbb tanácsot, elnézést mindenért! -
VGYke
addikt
Köszönöm mindenkinek a RAM tanácsokat! Nagy éjszaka átvariáltam. Nem tudom mi rosszat csinálhattam, azon túl hogy első körben rosszul, A2,B2, D1,C1-be tettem a RAM-okat, de bekapcsolás után csak csipog az alaplap, a BIOS-ig sem jut el. Aztán visszapakoltam egy oldalra őket, úgy ahogyan voltak, akkor is csak csipog a lap. Csak nem valamelyik RAM-ot a nagy sötétben szemüvegesként fordítva ("fejjel lefelé") tettem a slotba és kinyírtam vele a lapot? Egyáltalán ez lehetséges, mert bepattant a helyére...?
Mi a fene lehet a baj? Nagyon kétségbe vagyok esve... -
batman777
aktív tag
Ha egyik oldalra rakod a ramokat, akkor csak Dual chanelben megy a 16Gb ram. A CPU-Z is ezt irta le neked. Nincs Quad chaneled igy sajnos !
Nekem TT hűtőm van, ami hasonlóan nagy méretű, én is ugyanigy jártam vele, de én az alsó lamellákat letörtem a hűtőn és már igy elfértek a közelebbi slottokban is a ram modulok.
Másik megoldás: egy régi Zalman full réz hűtőt raktam a procira, az elfér és a ramokat is hűti, meg a fesz. szabályozókat is és halk is.
-
helkis
veterán
a képek alapján pedig van színkülönbség a foglalatok között..
azért nem tudod másképp berakni, mivel ezek így vannak be-vezetékezve.. ez minden alaplapnál így van, ahogy a gyártó kitalálta, szvsz jó is így mivel nem fűtik egymást a ramok..
a lapod jelöléséből egyébként az derül ki, hogy nem a feketékbe kell a ramokat pakolnod, hanem a szürkékbe! A1-B1-D1-C1 így bármelyik oldalon a proci foglalathoz közel eső ramfogalatot nem kell feltölteni!
+ arra figyelj, hogy a jobb oldalon 180fokkal meg kell fordítani a ramot a berakáshoz..szóval szétszedés nélkül is megoldható..
-
VGYke
addikt
válasz
fatal1ty1984 #2158 üzenetére
Köszönöm válaszaitokat!
A CPU hűtő miatt, kb. most ez a hely helyzet:
Bal oldalt:
Jobb oldalt:Ismét szét kellene szednem a cuccot és megnézni, jobb oldalra (A CPU hűtő venti alá), jobbról a 2. és 4. slotba befér-e a RAM.
Szóval jó lenne úgy, hogy balról jobbra: nincs, van, nincs, van, aztán jobb oldalon nincs, van, nincs van RAM?
Tényleg nem lehet úgy konfigurálni ezt a qrva okos X79 BIOS-t hogy egymás mellett vannak a RAM-ok
Ha telepített win alatt átvariálom a RAM-okat, ugye a win nem fog megsértődni és hisztizni?
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Jönnének az első kérdéseim, mert teljesen zéróról ismerkedem az X79-el.
Lehet nem itt kellene kérdeznem, hanem az Asus X79 fórumban, de azért bepróbálkoznék...
A 4db 4GB-os 2400-as "4 csatornás" RAM egy oldalra lett pakolva a speckós CPU hűtő miatt.
Most ezt látom CPU-Z szerint:
Meg ezt (abszolút nem szinkronban mennek a RAM-ok):Jól van ez így, vagy a BIOS-ban valami beállításokon kellene variálni?
Na de min?
Vagy 4+4 RAM foglalatban jobbra-balra szét kellett volna osztani a RAM-okat mint az X58-nál?
(X58-nál jobbra-balra legalább különböző színűek voltak az összatartozó foglalatok, itt meg minden fekete)
Minden kezdet nehéz -
WaterWawe
őstag
válasz
fatal1ty1984 #2149 üzenetére
De van ezeken az alaplapokon egy úgynevezett USB Bios Flashback funkció. Ez elméletileg pont az ilyen problémák megoldására lett kitalálva. Nincs semmi a lapban csak a táp van rákötve meg egy pendrive-ot dugsz be és megnyomod a gombot és akkor elkezdi flashelni a biost.
-
fatal1ty1984
őstag
egy kis höfök mérés volt ma moddolt trooper házban
-
helkis
veterán
válasz
fatal1ty1984 #2149 üzenetére
vagy egy másik biost! utólag is köszi!
-
VGYke
addikt
válasz
MiklosSaS #2146 üzenetére
Csak hogy eldöntsük kell vagy nem kell a BIOS frissítés: X79-es alaplap érkezett az Ivy Bridge-E tiszteletére...
Ma viszem haza összerakva a cuccot, természetesen eddig nem kellett a frissítés. De jó az ha a legfrisebb BIOS van rajta, így persze hogy BIOS frissítéssel indítok, feltéve hogy ha rájövök, hogyan kell... -
Jmedve
tag
válasz
fatal1ty1984 #2143 üzenetére
Igen, a Fiamé volt az a Giga lap. A boltban ahol vettük, 6 hétig semmit sem tudtak kezdeni azzal hogy az alaplap egyszerűen nem indult el az i7 4820K procival. Nem tudom eléggé megköszönni, hogy ismeretlenül is segítséget nyújtottál! Minden tiszteletem a Tiéd!
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
fatal1ty1984 #2145 üzenetére
Igen mert azok a lapok (rampage, giga) az ivy elott jelentek meg, de az Asus X79-Deluxe az ivy-E utan jelent meg, az Asus P9X79-Deluxe (meg persze a rampage is) pedig meg a sandy-E idejen
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
fatal1ty1984 #2143 üzenetére
Amikor en alaplap utan neztem mindenki azt mondta hogy nem kell. Aztan az egyik haver meg is ersositette hogy nem kell, mivel neki siman belement a 4820K.
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
fatal1ty1984 #2140 üzenetére
Azok a lapok mar ivy-s bios-al jonnek, a P9X79-Deluxe az Sandy, az X79-Deluxe meg mar ivy-s.
-
VGYke
addikt
Sziasztok! X58A + I7-950 platfromról váltok X79-re. Talán holnap hozom haza az Asus X79-DELUXE lapot és az I7-4820K CPU-t, 4x4GB társaságában.
Ha az új gép beüzemelésén túl leszek, jó helyen járok az I7-4820K processzorral kapcsolatos kérdéseimmel?Nyilván el fog telni egy kis idő, mire a számomra új UFI BIOS-t kiismerem, de ezután szeretném kicsit meghúzni a processzort.
Erről a platformról nincs valami tuning útmutató pl. ennek mintájára?
Elnézést, most nem tudok utánanézni (googlizni, itt keresni) semminek, mert egy haldokló XP-s laptopról írok úgy, hogy 1 egység hasznos munka után 4-199 egység homokóra (program nem válaszol várakozás) következik... Bocsánat! -
fatal1ty1984
őstag
válasz
MiklosSaS #2129 üzenetére
44ig tudod pontosan a szorzot emelni 380-nál.az enyém 125-s blck-val +szorzo emeléssel 5.28-ig stabil tovább már vizzel nemtudom hüteni.egy 5.4-es validot kitudtam csikarni belöle de mire elmentettem a képet megis állt a windows
ház csere lesz jövö héten ésha megtalálom a lomok között a nitron blokkot akkor lehet feltotlom rá megint és megnézem száraz jéggel mit bir
-
PPatrik
aktív tag
válasz
WaterWawe #2133 üzenetére
Az látod lehet segítene, mert gyárilag rajta van a 2.20-as bios, de már van 2.90-es is. 2.60-tól támogatja az IB-E procikat. Bár nekem egy nagy bajom van ezzel a lappal.: NH-D14 mellett nem lehet berakni semmit se a felső pci-e x16-os foglalatba. Legalábbis nem kockáztatnám meg. És normális vízre nincs pénzem ( najó ha nagyon kéne akkor lenne, de akkor már inkább veszek annyiból még egy videokarit. ), játékvízzel meg hagyjon mindenki békén.
-
PPatrik
aktív tag
Ha már ennyire blck-ba mentetek bele, lenne egy érdekes kérdésem, megállapításom:
Nekem van egy Xeon E5 2690 es procim és egy Asrock Fatal1ty X79 Professional alaplapom. Ezzel a kombinációval nem tudok bclk strap-et beállítani. Költői kérdés: Más lapban vajon menne-e? ( Fórumok alapján nem.)
Ha menne, akkor asszem azonnal lapot cserélnék, de a történet itt nem zárult le, mert itt egy link:http://prohardver.hu/hir/evga_geforce_gtx_780_ti_classified_kingpin.html
Öeöúá ez egy Xeon E5 1660 v2 és ott a 125 mhz-s bclk... what the hell?
Második kérdés: Ezek szerint v2 prociknál megy a strap (Valaki nem akarja megvenni a mostani procimat?) vagy csak jó alaplapja van?
Jó szórakozást mindenkinek, várom az ötleteket.
-
WaterWawe
őstag
válasz
MiklosSaS #2129 üzenetére
Nekem 39-es szorzó felett el se indul a gép, pörögnek a ventik, de semmi kép, biosig sem jut el.
Ezért inkább hagytam alapon a szorzót és 127.5-re a BCLK-t. A Ramok meg 2032MHz-en mennek 1866 helyett, CL11-ben. A PCI-E frekvenci az alapból ki van fixálva, vagyis nekem nem problémázik a VGA 127-es BCLK mellett. -
BlackSoft
addikt
válasz
MiklosSaS #2127 üzenetére
4930K esetében
baromságfelesleges szerintem BCLK-val szórakozni, mert tudod a végtelenségig emelni a szorzót. A 3820 az szorzózáras, ott nincs más választás.Ha emeled a BCLK-t, akkor egyenesen arányosan emelni fogod a ram órajelét is, arra figyelj
(Főleg mivel 2133-on mennek a ramjaid[ami felesleges] nehogy felszaladj vele 4ghz-re
nem örülne neki
)
-
MiklosSaS
nagyúr
Volna egy laikus kerdesem. A 2011-ben lehet tuningolni a bclk-bol is? En az enyemet csak a szorzobol tuningoltam, es most szeretvem rabeszelni a haveromat egy 3820-ra (mivel az 50K az apron, a 4820K pedig 75-76K).
-
laca000
őstag
Próbálva lett ssd-re, hdd-re.
De nem a win-el van itt a baj.
Szerintem nem is az alaplappal, nem is a bios-al.
Tökéletesen ment a rendszer i7 3820-al!
A 3930k-val van probléma, tegnap tettem bele, méghozzá elég nagy, azzal nem megy.
A win telepítő eljut (win7 64bit) a nyelv kiválasztásáig, utána nyomsz egy tovább-ot, és annyi, kékhalál. -
laca000
őstag
-
laca000
őstag
Sziasztok!
Vettem itt, prohardveren egy 3930k-t.
Beletettem az MSI-X79A- GD65-ös lapomba, előzöleg egy 3820-as ment benne, hibátlanul, jól.
A problémám az, hogy a vásárolt 3930k-t ugyan látja a bios, viszont a bios-t alaphelyzetre állítva sem tudtam újrahúzni a Win 7 64bit-et, többször próbálkoztam, állandóan kékhalállal, még a telepítés megkezdése előtt lefagy, nem jutok vele semmire.Bevittem egy szakszervízbe, ahol azt állítják, ha a 6 magból 4 le van tiltva, telepíthető a Win, viszont a magok bekapcsolásakor azonnal meghal az oprendszer, szintén kékhalállal.
Most átvittem egy másikba, hogy másik alaplapban próbálják ki.Az eladó arról próbál megggyőzni, hogy "alapon" nem fog menni a processzor, a bios beállításokon kell babrálni: "Be kell állítani a feszt. a BCLK-t Ramokat időzítést és a megfelelő feszt."
De én ezt nem értem, és nem hiszem, miért kellene?
És mit?
Kizárt dolognak tartom, hogy egy "load setup defaults" után ne menjen a proci.
Bios frissítés már történt, a helyzet változatlan.
Ötletek? -
Megérkezett az alaplap is.
Már csak a memóriára várok,lehet ma még összerakom 2x4Gb memóval.
Az a baj reggel mennem kell dolgozni (én hülye bevállaltam).
Amugy ma kaptam e-mail-t,hogy postázták a ramokat,hát nagyon f@sza,még jó hogy 2 napja megvettem. Igaz nagyon jó áron,igy érdemes rá várni,de akkoris,a mai világban ilyet...Addigis egy kis összkép,memók nélkül
Sz@r a fény ugyhogy rögtönzött kép. -
BlackSoft
addikt
válasz
akoska07 #2108 üzenetére
Majd ha meg lesz minden, és össze lesz rakva, akkor egy képet szeretnék róla
Jöhet ide is ebbe a topicba
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- ELADÒ: Intel i5-11400F Processzor
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest