- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Akciókamerák
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Bízom abban hogy jó helyen kérdezek. i7-4820k proci és Asus X79 Deluxe párosról lenne szó. Nincs "tuning".
Mit állíthattam el véletlenül a BIOS-ban, hogy a CPU ha kell, ha nem, a max. órejelen pörög?
Pl. most, amikor csak a böngésző fut és ezt az üzenetet írom:
Tudtok segíteni? -
VGYke
addikt
aty-73, rup1u5 köszönöm! "Frissítettem" az AIDA64-t, de rájöttem nem a verzióval volt a baj!
Korlátozott fiókból futtattam, de indításkor nem kért rendszergazdi jelszót. Így csak a "CPU Usage" értékeket mutatja, a hőfokokat, cooling fan, stb. nem! A titok: rendszergazdaként kell indítani. -
VGYke
addikt
válasz
G**@**B**! #4450 üzenetére
-
VGYke
addikt
válasz
G**@**B**! #4448 üzenetére
Ok, az meg van, "portable" verzióban.
De a a diagnosztikát, ami a képen van hol találom?
Meg: esetleg nem "portable" olcsó verzió? -
VGYke
addikt
Sziasztok! Szóval kb itt kezdtem el a problémázást a lapommal, de végül is megoldódott a baj. A BIOS chipet kellett egy megfelelő íróval újra írni, mert egy régebbi író valamiért nem tudta. (Azt nem tudom hogy a lapban lévő epromot írták-e újra vagy más rossz alaplapból kiműtöttet) A lényeg: a konfigom olyan mint amikor megvettem, sőt jobb!
Ahol csinálták, állították, hogy a gyári BIOS lett feltöltve és a beállításokhoz hozzá sem nyúltak.
Intel® Core™ i7-4820K CPU van, ami ugye max. 3900Mhz.
Most meg 4200Mhz
(tudom, előző bejegyzésemben volt már ez)
BIOS-hoz tuninghoz nem teljesen értve, hagyjam így, jó ez? De ha már 3900 helyett 4200, mehetne feljebb is? Hogyan?
(Bocs az ismétlésért!) -
VGYke
addikt
Magamnak válaszolok! Átraktam a ramokat így:A2,B2,C2,D2. El sem indul PC, folyamatos csipogás.
Azért nem tudom így átrakni: A1,B1,C1,D1,mert most egy RAM a D2-ben van, ami a CPU hütő alatti, tehát a hűtőt le kellene műtem a RAM cseréhez.
Kérdésem: rosszul raktam át az A1-A2 és B1-B2 szlotokból a ramokat, vagy eleve ha A1-ben nincs RAM, nem indul a PC? -
VGYke
addikt
Más: gőzöm nincs hogy van beállítva a BIOS (ennyi időm még nem volt nézegetni), de PC indításkor tök normális ai I7-4820K órajele, de elindítva egy CPU gyilkolást (Prime95, IntelBurnTestV2), mindegyik szépen végigfut, de az órajel "fent akad" 4200 Mhz-en. Mármint a tesztek lefutása után bezárva őket, ez van:
BIOS-ban hol keressem a megoldást? -
VGYke
addikt
Sziasztok! Meggyógyult az X79 lapom, 6eFt-ért + sörök. Az epromot (BIOS) sikerült egy most vásárolt íróval újra írni és működik minden. Nem az én érdemem, az említett szervízé, mert felbosszantottam őket.
De ettől lenne egy lényegesebb kérdésem! Szerintem rosszul rakták nekem vissza a RAM-okat. 4*4GB van. Most így van berakva, BIOS szerint: A1, B1, C2, D2. Ugye 4 csatornánál az a sorrend hogy A1,B1, C1, D1? Gondolom igen. Már csak az a kérdés, melyik az A-B oldal, melyik a C-D oldal? Vagy tök mindegy? Ahogy a CPU hűtütől elfér rakjam az egyik oldalon át a 2db RAM-ot egyel odébb?
Bocs az amatőr kérdésért! -
VGYke
addikt
Bocsánat, becsületből le kell írnom:
* Szóval, rosszalkodott a lap, bevittem, megvizsgálva egyből mondták hogy ezzel ők nem tudnak mit kezdeni.
* Beszéltek az Asussal, javításra kit ajánlanak. (Asus szerviz nem foglalkozik javítással).
* Asus ajánlott egy Bp-i címet, helyettem beszéltek velük: 20e+ÁFA + szállítás és megvizsgálják. Ha javítható, megmondják az plusz mennyi.
* Költségeket látva én kértem azt, hogy próbáljuk meg a BIOS frissítést, megpróbáltak lebeszélni, de aki nem lottózik, ne várja a nyereményt!Szóval van már egy alaplap vizsgáló javító címem, de 20eFt+Áfa túl drága egy X79 laphoz hogy megmondják javítható vagy nem... Az említett cég főnökétől egyébként sem hallottam túl jókat a felületszerelt (vagy mi) alkatrészcserével javított lapok jövőbeni élettartamáról.
Ha valakit le kell szólni a kóklerségért, az én vagyok!!!
Nos ezek után kezdtem érdeklődni itt a fórumon. Lehet előbb kellett volna? -
VGYke
addikt
válasz
Pubszon #4384 üzenetére
Köszönöm válaszod, de egy helyi 100 éves PC-ben jártas vállalkozás PC műszaki hozzáértőbb barátaim (akikkel együtt próbáltuk újra írni a BIOS-t, kvázi b@asztuk el) mondták; olyat még nem láttak, hogy egy alaplapon a kivehető BIOS chip (eprom) szarik be, valami más baj lehet...
Ezért keresnék egy alaplapra specializálódott javító műhelyt... -
VGYke
addikt
Sziasztok! Nem tud valaki X79 (konkrétan: Asus X79-DELUXE) lap vizsgáló/ javító korrekt társaságot? Besz@rt, de mágikus a baja. Hiba: többszöri indítás után indult csak el, amikor nem indult, megállt a BIOS előtt. Ha elindult, működött rendesen. BIOS-ba belépve az "Advenced" menübe már nem lehetett belépni, de ettől win10, játékok, tesztek alatt semmi probléma nem volt. Megpróbáltuk a BIOS-t felülírni -USB: FAT32 Penedrive rajta a leírás szerint átnevezett BIOS fájl, Flashback gomb-, a frissítés félúton megállt, innentől ugye a teljes lap behalt.
Bocsánat ha nagyon off a kérdésem és nem ide való!
-
VGYke
addikt
Nem tud valaki ezen platform CPU-hoz egy érthető, rövid tuning leírást? Mi mivel függ össze, mik az első lépések?
Itt még soha nem próbálkoztam húzással, de a korábbi X58 rendszeren szép eredményeim voltak.
Anno innen indultam -
VGYke
addikt
válasz
Skeleton01 #4163 üzenetére
-
VGYke
addikt
Hihetetlen ugyan de nem találom: Prohadver X299
Na nem mint ha lenne pénzem rá, csak kíváncsiságból... -
VGYke
addikt
Ezekhez a CPU-khoz, a "Meltdown és Spectre" sebezhetőség javítására, az alaplap típusaitok szerint, érkezett már BIOS frissítés?
Nekem a Asus X79-DELUXE laphoz még nem. -
VGYke
addikt
Sziasztok! Nem teljesen idevágó kérdés, de hát ha...
Ha nyernétek a lottón, ti milyen lapot vennétek az X79 helyett és abba milyen procit?
X99, bele mondjuk Core i7-5820K vagy 6850K? Vagy más irányba mennétek el?
Sajnos nem fenyeget a veszélye annak hogy lesz pénzem kicserélni az X79+Core™i7-4820K cuccomat, de a fejlődési irányokkal tisztában szeretnék lenni... -
VGYke
addikt
Sziasztok! Előző X58 lapomnál többé kevésbé sikerült az akkori CPU-ból jó Ghz/hőfok eredményeket kihoznom, alapul pl. ezt a bejegyzést használtam. Asus X79 Deluxe és Core™i7-4820K váltás után már nem foglalkoztam a húzogatással, de most elérkezett az idő...
Sajnos a nulla tudásról kell kezdenem, mindent elfelejtettem. Szerintetek mennyire használható X79-hez és 4820K CPU-hoz a fentebb linkelt leírás? Esetleg nem tud valaki aktuális útmutató letöltési címet, a kezdeti lépésekhez?
Más: széttúrtam a netet, de úgy látom a i7-4930K proci már nem beszerezhető, vagy megfizethetetlen. Lásd pl. itt. Akkor a cseréről lemondhatok igaz? -
VGYke
addikt
Sziasztok! Itt szinte off kérdés: Milyen intel X (vagy nem X) platformon, milyen proci lehet méltó utódja és legyőzője a jelenlegi X79 + Core™i7-4820K rendszeremnek?
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Illetlen dolgot követek el, előre elnézést! Dec. legvége óta rendelkezem 4820K procival, mert akkor "csak" arra volt pénzem. Most már lenne 4930K-ra is, ha eladnám a "régi" 4820K-t. Szerintetek mennyi: a 3év - 5hónap bolti garanciás , nem box (hűtő nélküli) 4820K reális kínálati ára a különböző hirdetési helyeken? És szerintetek milyen ár alatt ne adjam oda?
-
VGYke
addikt
A lap UEFI BIOS-ban van olyan hogy:
1. nem emlékszem a nevére (energiatakarékos?),
2. standard (?),
3. pirossal kiemelve Asus .... (optumum, tweak? nem emlékszem).
Most a 3. lehetőség van beállítva, ami tuti húzza a rendszert.
Viszont mindenhol azt olvasom, hogy húzni "kézi értékek megadásával" szükséges, mert ha minden automatán van, agyonfeszeli magát a lap.
Nem tudom, ez a BIOS által felkínált lehetőségre is érvényes-e, ráadásul jelenleg csak CPU-Z-vel látok 1db CoreVoltage feszültséget mert még nem telepítgettem komolyabb mérőke programokat, de LinX alatt most ez a helyzet:4200MHz-hez max. core voltage: 1,184V sok?
-
VGYke
addikt
Nos, a leggyengébb láncszem immár az I7-4820K CPU:
A jövőbeli kérdéseim, ha önmagamtól megbukok, erre fognak vonatkozni!
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét! -
VGYke
addikt
Nem, nem feszíti, egy 50Ft-os fastagság még aléfér! Ellenben megoldottam igen sok óra alatt:
Hogy fog nekem örülni a család, ha 1 óra múlva hazaér és karácsonyfa sehol, ellenben működnek a RAM-ok
Cserélgettem a RAMokat, állítgattam a BIOST is (jól eltekertem, de ez már mindegy), semmi eredmény.
Aztán gyanús lett 1 RAM modul a 4-ből. Ha D1 ben volt, vele problémázott a BIOS, ha áttettem C1-be, C1-el problémázott a BIOS....
Egyszerűen a Lidle-ben kapható papír szemüvegtörlővel megtöröltem először az olvasó szemüvegemet, majd a problémás RAM lábait. Lekopogom, szerintem működik!
(Pedig a RAM-ok vadi újak, nekem meg van annyi eszem, hogy nem fogdosom össze szalonnás kézzel az érintkezőket)Mégegyszer:
Boldog Karácsonyt Mindenkinek! -
VGYke
addikt
Köszönöm! Már ott volt a RAM, ahol lennie kell (C1,D1):
Vakuval tényleg van színkülönbség a foglalatok között, csak az olvasó szemüvegemmel gyenge fényben nincs. Ráadásul a ram hűtője is kikerüli a ventit (pont ott ahol kell, le van kerekítve).
Most jönne az amit írtál, a BIOS RAM módosítgatás, csak hogy nem értek hozzá.... Majd kisírletezem, csattogtatok ide oda, hát ha lesz eredmény.
Ha nem, akkor próbálkozzam a RAM-ok felcserélgetésével?Azt hittem, karácsonykor már a 4820K CPU tuninggal fogok foglalkozni
-
VGYke
addikt
válasz
akoska07 #2169 üzenetére
Köszönöm!
Adatlapot még nem volt időm átírni, 2 napja hoztam haza a gépet, azóta a ramokkal, új, számomra ismeretlen BIOS-al szerencsétlenkedek amikor van időm. Egyébként Asus X79 Deluxe lap, I7-4820K CPU, 4x4GB 2400MHz RAM.
Éppen most írtam privátban 04ahgy fórumlakó társunknak, aki eddig is nagyon sokat segített. A kérdésem megismétlem itt is (ami válasz is 1-2 itteni viszont kérdésetekre), ha nem fog ezért az admin fenéken billenteni:
Szóval RAMok a helyükön (A1,B1,C1,D1). Mégis csak 3 csatornás a rendszer:A CPU-Z 16GB-ot detektál, viszont a BIOS (és win) csak 12GB-ot:
Ellenben a BIOS problémázik a D1 slottal:
Aztán nézve a RAM időzítéseket, stb. a D1 nagyon kilóg a sorból:
Kérlek nyugtassatok meg, hogy egy esetleges kapkodós mozdulattal nem csesztem el semmit (bizony egyik éjszaka volt olyan is, hogy úgy helyeztem át RAM-ot, hogy csak a PC volt kikapcsolva, a táp nem volt áramtalanítva, elfelejtettem kikapcsolni és a 230V-ot kihúzni belőle
A képek alapján mi a véleményetek?
Nemsokára jön a Jézuska!
Mindenkinek Boldog Békés Karácsonyt! -
VGYke
addikt
Köszönöm! Nagy kő esett le a szívemről, hogy nem baltáztam el a család karácsonyi ajándékát....
Most úgy néz ki, működik mind a 4db RAM, az A1,B1,C1,D1 slotokban.
Van a lapon egy MemOK gomb, szerintem ez volt a titok, meg az, hogy a B1-be a nagy sötétben nem teljesen nyomtam bele a ramot...Most jön a BIOS:
Ez a kép fogad jelenleg:
Hol a francba kell beállítani, hogy 4 csatornások vagytok és egyformák?
Tudom hogy ez itt nagyon off, de itt kapom a legtöbb tanácsot, elnézést mindenért! -
VGYke
addikt
Köszönöm mindenkinek a RAM tanácsokat! Nagy éjszaka átvariáltam. Nem tudom mi rosszat csinálhattam, azon túl hogy első körben rosszul, A2,B2, D1,C1-be tettem a RAM-okat, de bekapcsolás után csak csipog az alaplap, a BIOS-ig sem jut el. Aztán visszapakoltam egy oldalra őket, úgy ahogyan voltak, akkor is csak csipog a lap. Csak nem valamelyik RAM-ot a nagy sötétben szemüvegesként fordítva ("fejjel lefelé") tettem a slotba és kinyírtam vele a lapot? Egyáltalán ez lehetséges, mert bepattant a helyére...?
Mi a fene lehet a baj? Nagyon kétségbe vagyok esve... -
VGYke
addikt
válasz
fatal1ty1984 #2158 üzenetére
Köszönöm válaszaitokat!
A CPU hűtő miatt, kb. most ez a hely helyzet:
Bal oldalt:
Jobb oldalt:Ismét szét kellene szednem a cuccot és megnézni, jobb oldalra (A CPU hűtő venti alá), jobbról a 2. és 4. slotba befér-e a RAM.
Szóval jó lenne úgy, hogy balról jobbra: nincs, van, nincs, van, aztán jobb oldalon nincs, van, nincs van RAM?
Tényleg nem lehet úgy konfigurálni ezt a qrva okos X79 BIOS-t hogy egymás mellett vannak a RAM-ok
Ha telepített win alatt átvariálom a RAM-okat, ugye a win nem fog megsértődni és hisztizni?
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Jönnének az első kérdéseim, mert teljesen zéróról ismerkedem az X79-el.
Lehet nem itt kellene kérdeznem, hanem az Asus X79 fórumban, de azért bepróbálkoznék...
A 4db 4GB-os 2400-as "4 csatornás" RAM egy oldalra lett pakolva a speckós CPU hűtő miatt.
Most ezt látom CPU-Z szerint:
Meg ezt (abszolút nem szinkronban mennek a RAM-ok):Jól van ez így, vagy a BIOS-ban valami beállításokon kellene variálni?
Na de min?
Vagy 4+4 RAM foglalatban jobbra-balra szét kellett volna osztani a RAM-okat mint az X58-nál?
(X58-nál jobbra-balra legalább különböző színűek voltak az összatartozó foglalatok, itt meg minden fekete)
Minden kezdet nehéz -
VGYke
addikt
válasz
MiklosSaS #2146 üzenetére
Csak hogy eldöntsük kell vagy nem kell a BIOS frissítés: X79-es alaplap érkezett az Ivy Bridge-E tiszteletére...
Ma viszem haza összerakva a cuccot, természetesen eddig nem kellett a frissítés. De jó az ha a legfrisebb BIOS van rajta, így persze hogy BIOS frissítéssel indítok, feltéve hogy ha rájövök, hogyan kell... -
VGYke
addikt
Sziasztok! X58A + I7-950 platfromról váltok X79-re. Talán holnap hozom haza az Asus X79-DELUXE lapot és az I7-4820K CPU-t, 4x4GB társaságában.
Ha az új gép beüzemelésén túl leszek, jó helyen járok az I7-4820K processzorral kapcsolatos kérdéseimmel?Nyilván el fog telni egy kis idő, mire a számomra új UFI BIOS-t kiismerem, de ezután szeretném kicsit meghúzni a processzort.
Erről a platformról nincs valami tuning útmutató pl. ennek mintájára?
Elnézést, most nem tudok utánanézni (googlizni, itt keresni) semminek, mert egy haldokló XP-s laptopról írok úgy, hogy 1 egység hasznos munka után 4-199 egység homokóra (program nem válaszol várakozás) következik... Bocsánat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- Magisk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Windows 10
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest