Hirdetés
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bluetooth hangszórók
- SSD kibeszélő
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz
KAMELOT
üzenetére
Ismerve saját, barokkos-cirádás körmondataimat, lehet, hogy csak egy félreértés, mert nem hiszem, hogy ilyet valaha is leírtam, az X79-es platform megjelenése óta. Habár részegen ki tudja.

De ha linkeled, meg tudjuk beszélni, hogy szerettem volna az adott kijelentés mások általi értelmezését.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Szerintem semmit nem hoz. Ellenjavallom. A fő hőátvitel a kupak és a die forrasztásánál történik, jóval kisebb területen, mint maga a kupak. A minőségi pasztával egy nagy hűtő talpára a teljes felületen le tudja a hőt adni. Ha a kupak vastagságát csökkented, a die területétől a szélekre való hővezetés kerül csökkentésre.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
totya1980
üzenetére
12V-os szűrőkondik olvadtak el. A táp tárlati árama miatt szikrázott, de a táp elintézte (elolvasztotta) a zárlatot. Azért működik a VGA, mert csak a 12V szűrés lett kevesebb (a cicergés is a kisebb szűrés eredménye lehet). Az adatlapon levő XFX Pro 750-es tápod van? Annak van ereje, egy ágon 12V-on kis időre 750W felett is lead, ha kell, nem csoda, hogy a zárlat nem maradt zárva.

HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
totya1980
üzenetére
Szerintem a H100-at is megveheted. A komolyabb tuninghoz mindenesetre KAMELOT tanácsát kell megfogadni, de alapszinten a H100-zal is el lehet boldogulni. Azt kell tudni, hogy egy nagytoronyhoz képest nem jobb. Én azért preferálom még is, mert egy nagytorony hűtő nagy és nehéz, feszíti a NYÁK-ot és a CPU foglalatot, valamint a RAM-ok elhelyezése is problémás lehet.
Akármivel is hűtöd a CPU-t, egy dologra kifejezetten és külön oda kell figyelni: a CPU tápfeszültségellátó részleg hűtésére. A VRM mindig kapjon felülről lefelé, a PCB szintjéig ható légáramlatot!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
totya1980
üzenetére
Csak az ES - Engineering Sample Xeonok szorzózár mentesek. A kereskedelmi forgalomban kapható összes Xeon, kivétel nélkül szorzózáras.
(#2916) KAMELOT: "Ha a lapod bírja és a ram is akkor 2800Mhz mehet a ram!" Hogy is van ez? Nekem ez lenni nem egészen kerek, mondhatni új! Van egy GA-990FXA-UD7-em, és egy 3200-3500MHz-en valid, 3000MHz-en stabil PSC kitem. Ha ebbe a lapba teszek egy X4-645-öt, akkor fog menni a 2800? Azt a lap is és a RAM is bírja.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
m0h0senator
üzenetére
Hivatalos support a 3930K-nál csak PCIe 2.0-ra van, ugyanakkor a vezérlő kezeli a 3.0-t, csak senki nem garantál semmit. Saját eredményem 3930K-val: [link].
Amúgy mi van ha nem megy a PCIe 3.0? Semmi, a PCIe 2.0 sávszélessége is bőven elegendő.
Igen, az X és K utótagú CPU-k is tuningolhatók szorzóval, de itt a BCLK strappel is tuningolhatod a non-K procit!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Nincs mit. 1,65V-ot hivatalosan is, hosszú távon elvisel a Sandy Bridge-E és az Ivy Bridge-E is, de amennyiben az emlékeim nem csalnak, 1,75V a hivatalos adat. Ez mégis szerverből desktopra költöztetett platform, masszívabbra van kreálva...
(#2834) rup1u5: ES-t lehet, hogy bevállalhatsz, de rizikós, kellő tapasztalat hiányában. Nem tudni, meddig állítható a szorzó, és milyen strapet visel el...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
Pedig nagyon javasolt ilyen felépítésű hűtés, mert a lefele irányuló légáramlat menthet meg akár alaplapi VRM-et a túlmelegedéstől, sőt, a hőmegfutástól.
Vagy odatámasztasz egy 8cm-es ventit, ahogy én szoktam, ha a VRM hűtését biztosítani akarod, de víz, vagy párhuzamos légáramlású hűtő kerül a CPU-ra.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
"Neked Ivy-d van és ahogy olvasgattam azok jobban melegednek mint a Sandy."
Ez így nem állja meg a helyét. Több hőt termel a Sandy-E, de magasabb hőfokot ér el az Ivy-E, a kisebb hőtermelés ellenére. Mint ahogy egy 150W-os pillanatforrasztó-páka másodpercenkénti 150W hőtermelése is kisebb, a magasabb hőfok ellenére egy PWR atomerőmű gigawattokban mérhetőéhez képest. Az előbbi 450°C is lehet, az utóbbi nem haladja meg a 300°C-ot.
HGyu
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz
lancellott
üzenetére
Mert többet bír a chip, mint a gyári specifikáció. Örülj neki.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Játékban az azonos órajelű LGA1155/1150-hez képest hátrányban vagy, renderelésben meg előnyben, már csak azért is, mert azokban nincs lehetőség 6 magra...

(#2690) KAMELOT: A CPU-dnak kell vinnie, nem az alaplapnak. Ha jó az IMC, akkor is kicsi az esélye stabil quad channel órajelnek azzal a rendszerrel, 24/7-re.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
FrozenThrone
üzenetére
Szerintem nem, ez ilyen. Ellenőriz egy csomó mindent.
A Z87X-OC, Z97X-SOC esetén van memory fastboot meg single BIOS switch (nem ellenőriz dual BIOS konzisztenciát), ezek használatával értékes másodpercek nyerhetők.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
FrozenThrone
üzenetére
Az UD7 nálam sem indul el azonnal, végigpörgeti kb. a teljes lehetséges kódsort a POST kijelzőn, csak utána ad képet. Habár ez X58-nál sem volt másként, de itt mégis egy szerverplatform desktopra költöztetéséről beszélünk. Szervereknél szokásos a bekapcsolás utáni 3perc malmozás, mínem ad képet.

HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
FrozenThrone
üzenetére
Frissítettél BIOS-t? A nem használt összes SATA vezérlőt kapcsold ki. Intel SATA driverek ugye nincsenek telepítve?

HGyu
-
04ahgy
nagyúr
1 - Nincs értelme kupaktalanítani, mert forrasztott.
2 - Jó eséllyel károsodik kupaktalanításkor.
3 - Kupaktalanításhoz hevíteni kell, hogy a forraszanyag megolvadjon.
4 - Ennyi erővel kupaktalanítható a Gulftown is...HGyu
---
Előzményt kiszedtem: Fórumtárs felvetett egy megoldást amivel a proci tönkretételén kívül mást nem lehet elérni (jobb esetben csak picit melegebb lesz korábbi tapasztalatok alapján, rosszabb esetben tönkremegy). Mivel kevésbé hozzáértőknek a stílus miatt ez nem feltétlenül volt evidens, így az előzményeket törültem, ez a hozzászólás itt viszont marad a félreértések elkerülése miatt.
[ Módosította: proci985 ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz
BlackSoft
üzenetére
Én 95 fokig szoktam engedni a CPU-im, vagy amelyiknél a RealTemp 90 fokot jelez T(jmax) értéknek, ott 80 fokig, szóval nem mondanám magasnak a 75 fokot.
Ha terhelés alatt nem le, hanem fel viszi az LLC, akkor még mindig magasra van belőve, még egy fokozattal visszább vehető. A terhelés alatti stabilan tartott feszültség a kívánatos, esetleg csekély (0,02-0,05V) csökkenés elfogadható.
Egyébként az a 3970X elég magas szivárgású (az azt jelenti, hogy kis feszemeléssel is nagyot ugrik a fogyasztása), de ez minden tuningos CPU-nál így szokott lenni. Habár nálam is, és az énelőttem levő tulajnál is Mo-Ra 2 hűtötte. Az enyémen pontosan 18 ventilátor van.

HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
BlackSoft
üzenetére
Először ki kell kísérletezned, a VCore volt-e kevés (hogy az LLC-t átállítottad, másként reagál a terhelt - terheletlen állapot változásaira egy picit). Ha nem akar javulni, akkor a VCore-t visszaveszed, ahonnan indultál, és másnak (pl. VTT, VCCSA) adsz egy picit.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Tiszteletes
üzenetére
Tőlem csak szénné húzós tanácsot várj.

ES: Engineering Sample, azaz mérnöki mintapéldány, tesztpéldány. Ezek szorzózár mentesek akkor is, ha a végleges modell (mint a te esetedben is) szorzózáras.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Tiszteletes
üzenetére
Feljebb már csak 125-ös BCLK strappel tudsz menni (ha nem ES a CPU-d), asszem a max. szorzót elérted már.
Az 5GHz esélyes, de megnyaldosni mindenképp meg fogja.Ha csak a WoT a lényeg, a HT-t, és akár egy magot letilthatsz majd, úgy kevésbé melegszik, és magasabb órajelet bír. a WoT-nak két mag is elég lenne.

HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
KAMELOT
üzenetére
Max. feszt RealTemp GT + Prime95 legújabb verzió (in-place) segítségével kell megkeresned. 80-85°C T(j) rendben levő hosszú távon. Ahhoz belövöd az órajelet, amit bír stabilan, és teszteled. Prime95, IBT, LinX, Aida64 stabteszt (ezek közül egyszerre többet is lehet.
). Persze BF4 és legalább egyszerre két -három böngészőben (legyen ff, chrome, ie is) 8-10 lapon youtube flash playlist loopolva. Mindezek után meg BF4. 
Észre fogod venni, ha nem stabil.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
KAMELOT
üzenetére
Szerintem nem, de nézz utána, hogy az-e az x16 szélességű slot. Habár mindegy, az x8 sem hátráltat semmiben, többet nyersz a szellős elrendezéssel.
Igen, a második slot csak x8, a harmadik slot a következő x16!
[link]: - 4 x PCI Express 3.0 x16 slots (PCIE1/PCIE2/PCIE4/PCIE5: x16/8/16/0 mode or x16/8/8/8 mode).HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gegefox
üzenetére
Az újabb procit vedd. Ugyan léggel nem fog 5GHz-en menni a 4930K, mint a 3930K (az könnyedén), de cserébe újabb architektúra, ezért kb. ugyanott vagy.
Léggel a 4,5GHz reális vele.A GIGABYTE X79-UD3-at vedd, vagy akár az UP4-et, ha találsz. X79-ben nincs amúgy olyan, hogy nem komoly lap.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
BlackSoft
üzenetére
Amikor leállítottad a prime95-öt, ugrott egyet a fesz, aztán a VRM várt egy kicsit, hogy normalizálódjon, de mire visszakapcsolt volna, leesett a fesz. Etért volt valószínűleg. Egy nüansznyi (+0,05V) feszemelést megejthetsz, alig változik a hőmérséklet.
A prime95 mindennél jobban megterheli a CPU-t.
Nem a hőfokkal volt amúgy a gond.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
karaokeone
üzenetére
Nincs, és a topik sem a megfelelő, mert itt asztali és szerverprocesszorok vannak, a jelenlegi király, LGA2011 foglalatúak.
Itt érdeklődj: Azonnali notebookos kérdések órája.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
akoska07
üzenetére
Ezen miért lepődtél meg? Régóta így van.

1600/C8 Corsair Vengeance nálam konstans 2133/C9-re,
1600/C9 Kingston HyperX Blu konstans 2133/C11-re,
2200/CL8 ADATA XPG+ 2.0 2150MHz CL7-6-6-18-ra képes,
2000/CL9-es ADATA XPG Gaming 3120MHz-et ment validra.Amúgy a két memóriavezérlőt teljesen külön tudod paraméterezni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
WaterWawe
üzenetére
"az első alaplapom egy Asrock X79 Extreme 4-es lap volt. A processzort 4.4GHz-en sem tudtam stabillá tenni."
Kizártnak tartom, hogy az X79MA-GD45-höz képest jobb VRM-mel rendelkező lapban ennyire ne menjen a CPU. Valami beállítást nem szeretett. Persze nem a te hibád, csak valami nem volt egyértelmű a BIOS-ban, valamire nem gondoltál, amire kellett volna.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
WaterWawe
üzenetére
Nem azt kérdezte:
"Figyeljetek, jól megküldenék 1,5-1,55V-tal egy magas szivárgású, amúgy is melegedős 3930K-t, aggódom, hogy a lap rendben bírja-e, nyugtassatok meg, hogy bírni fogja és nem lesz gond."
Hanem ezt:
"Akinek ilyen lapja van, és 3930k-t hajt benne, megírhatná meddig tudta húzni benne."
A megjegyzésem az, hogy az 5400MHz-es 3930K-m 5400-at ment X79MA-GD45-ben, X79-UP7-ben, Rampage IV Extreme, Rampage IV Formula és Xpower2-ben. Kis eltérésekkel. Az 5100-as meg 5,1GHz felett akármelyik lapban sem ment. A 4800-as meg afelett.
Az i7-3930K tuningja tehát nem alaplapfüggő, főleg nem léggel, ez a konklúzió.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Csak nem engedhettem meg, hogy egy X79-es GIGABYTE lap a kezed közé kerüljön...

HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Jövedelem
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Suzuki topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Büszke apukák és anyukák topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- D-Link DIR-860L
- További aktív témák...
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4052, 94% Akkumulátor
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szóval itt most nem a lekicsinylő hasonlatként szerepeltetted, hanem az Intelt méltó vetélytársként maga mellett tudó hasonlatként.