- Milyen billentyűzetet vegyek?
- UHD filmek lejátszása
- Fujifilm X
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman777
aktív tag
Megnéztem pár németországi forumot, ott is azt irták, hogy 4.2- 4.5Ghz körül mennek.
Van 1-1 példány a szerencséseknél, akiknek 4.8-on megy, de ott már fűtenek rendesen.Az UP4-en az új bios azért sem jó teljesen, mert hiányzik belőle a 3dbios is. Gondolom gyorsan kellett javitani a biost és korán kiadták, 4 nappal a legutóbbi után. Más forumokon is hiányolták ezt a funkciót. Talán ezt is javitják a következő biosban.
Meg volt, akinek tuning mellett a LAN nem működött, mig korábbi biossal ment.
-
batman777
aktív tag
Szereztem hűtőt, most terhelés alatt max. 70 fok a gép.
Nekem 4.4 Ghz 1.2V-al megy, de efölött boot képernyőig sem jutok,
mert újraindul-újraindul - újraindul .... megőrülök !
Szerintem a Gigabyte x79-up4 alaplap a ludas, konkrétan szar a bios.Amúgy megnéztem, szeptember 5-én kiadtak egy F3 biost, szeptember 9-én meg egy F4 biost.
Mikor jön már az F5 bios? Kéne nagyon !!!! -
ffodi
veterán
válasz
tom_tol #1991 üzenetére
Sok időm még nem volt rá, de....
így elsőre 4,5 GHz 1,3 V körül, 4,7 GHz 1,42 V körül, 5 GHz-en eddig nem tudtam bootolni. Ezekhez az órajelekhez 100-as strap, VCCSA 1 V, VTT(1 és 2) 1,1 V. 125 és 166 MHz-es strap is működik szépen, bár utóbbihoz emelni kell az említett feszültségértékeken viszonylag sokat. A RAM kezelés elég jó, bár egyelőre csak DC RAM-om van.
3dmark 2013 Physx pont 4,7 GHz-en 2133 MHz-es DC RAM-okkal ~17500 pont.
Léghűtéssel bench alatt, 4,5 GHz-en ~55 °C-osak a magok, 4,7 GHz alatt ~65 °C átlagban.
Anomália 1: Aida64 memória műveletek, 2133 MHz-en teljesen jó eredményeket ad, viszont 1866 vagy 2400 MHz-en megbolondul és kb fele annyi lesz minden érték (~15000 MB/s). A PhotoWorx tesztre ez minden órajelen igaz. (mármint a kevés pont) Remélem ez csak a program hibája.........
-
batman777
aktív tag
Kérdésem lenne:
A proci BCLK/PCIE órajelét mennyire lehet felemelni 100 Mhz-ről?
Az 1366-os platformon ott külön volt a BCLK ( 133-210Mhz lehetett ) és a videokártya PCIE órajele ( elvileg 100Mhz-en kellett tartani ). -
batman777
aktív tag
Kicsit teszteltem a procim, néztem a hőfokokat is és azt találtam, hogy 4400 Mhz-en 1.2V mellett a gagyi hűtőmmel prime95 alatt felkúszik hamar 89 - 90 fokra, aztán 91-nél lefagy a rendszer és kékhalál.
Gondoltam, hogy gagyi a hűtőm, de nem hittem, hogy ennyire sz@r !
Ha oldalról megnézem a hűtő, akkor a procin csak egy 3mm-es rázlap van, erre ráforrasztva 3db hővezető cső, ezekre felülről ráforrasztva egy aluminium tömb.
A proci hőmérséklete terhelés alatti 86 fokról leesik azonnal 56 -60 fok közötti értékre, 2 másodperc sem kell neki ( a hőmérséklet mérő programok szerint.Vennem kell egy normális hűtőt. Nem?
Egyébként lefele is próbálgattam a feszültséget vinni. Most 3880 Mhz-en 1.020V-on megy terhelés alatt.
Igy 60 fokos terhelés alatt, terhelés nélkül meg 47-50 közötti. Ezzel még elbir a hűtőm. -
ffodi
veterán
Persze ez világos, de.... (azt írtad egyébként, hogy 125%-kal több, az pedig nem 25%-kal többet jelent, no mindegy is.
)
A 1,5 V az csak egy példa volt, de akkor maradjunk a tiednél. Ha a képzelt proci 4,8 GHz-et visz 1,35 V-on, akkor a 4,5 úgy saccra 1,2-1,25 V-on megy, a tapasztalataim alapján. Így ugyan ott vagyunk lényegében, mint a másikkal. A probléma ott kezdődik, hogyha van két CPU, az egyiknek kell 1,35 V a 4,5 GHz-hez, ami vállalható lenne 24/7-re, de valamivel jobban melegszik, és van a másik, aminek pedig ugyan ehhez 1,5 V kell, de kevésbé melegedős, akkor előbbi mehet 24/7-re, ha tudod hűteni, utóbbi pedig nem igazán. Egyrészről mert 1,5 V hamar degradálja a procit (nem régi procikról van szó), másrészt nagy valószínűséggel ezt sem tudod hűteni.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
WaterWawe #1979 üzenetére
Nem értem a kötözködésed okát. Hiába más a TIM megvalósítás a két CPU esetén, ha a chipkarakterisztika egyezik. És egy kupaktalanított IB sem viselkedik úgy, mint egy SB, akár pasztázott, akár forrasztott.
Ugyanez igaz az IVB-E-re is. Léggel kevesebbet mennek, mint az SNB-E procik.
Attól, hogy te nem érted a gondolkodásmenetem, még sem az, sem a chipek tulajdonságai nem fognak megváltozni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Igen, 125%-ra gondoltam, azaz 25%-kal többre.
Anno válogattam X2-555 CPU-kat. Amelyik 1,25V körüli alapfesszel volt, és 1,45V körül vitt 4GHz-et, mindig SOKKAL jobban fűtött, melegedett, termelte a hőt, mint az a példány, ami 1,375V alapfesszel rendelkezett, és csak 1,5V körül vitte a 4GHz-et. Előbbit nehezebb is volt lehűteni, magas volt a szivárgása, és azért kellett kicsire venni az alapfeszét, hogy a magas szivárgást kompenzálják, és TDP limiten belül maradjon a késztermék.
Erre reagáltam: "Vannak ennél sokkal jobb példányok, amelyek 1,2 V alatt is viszik a 4,5 GHz-et." Nem tudom, ki beszélt itt 1,5V-ról... Hiába visz 1,2V-tal 4,5GHz-et az általad jobbnak tartott CPU, ha a szivárgás miatt nem tudod lehűteni, másnak meg vígan szalad kisebb hőtermeléssel 1,35V-on 4,8GHz-en...
HGyu
-
ffodi
veterán
Miért érdekes? Azért, mert csak úgy pl. 1,5 V-tal nem kínálom meg a procit 24/7-ben, annak ellenére, hogy viszi az adott órajelet. Itt a 22 nm-es dolgoknál pedig erre még jobban kell vigyázni, mint korábban. A 1,5 V-ra visszatérve pedig, azt hűteni sem egyszerű, viszont ha ugyan az az órajel megy 1,35 V-tal, akkor azt jó eséllyel még meg tudod fogni.
125%-kal több az érdekes lenne, gondolom 25%-kal többre gondoltál, bár azért ha belegondolunk ez sem kis érték.
-
04ahgy
nagyúr
Miért számít, hogy adott órajelet mennyin visz, ha viszi? Sosem értettem. Lehet, hogy kisebb feszen viszi, de nagyobb a szivárgása és 125%-kal többet fogyaszt azonos órajelen és kisebb feszen.
(#1976) tomic: Nem éri meg váltani, ha a tuning is szóbajön. Ugyanaz a szitu, mint SB-IB esetén. Ami ment SB-nél 5,2-t léggel, az IB-nél ment 4,8-at léggel. Itt még 4,8-ra se nagyon számíts.
HGyu
-
ffodi
veterán
Annyi a különbség, mint s1155 SB és IB között.
batman777:
Köszönöm, bár ezzel nem értek sajna egyet. Vannak ennél sokkal jobb példányok, amelyek 1,2 V alatt is viszik a 4,5 GHz-et. Mindenesetre ha így hosszútávon jó lesz, akkor nem panaszkodom.
Finomhangoltam is a dolgokat kicsit, de ez még messze nem a végleges állapot.
-
tomic
addikt
Érdeklődnék,hogy érdemes egy 3820 procit lecserélni egy 4820K-ra?
Teljesítmény beli növekedés lesz,vagy egy szinten vannak? -
batman777
aktív tag
LGA1366-os rendszerem volt ezelőtt, ott egyszerűbb volt tuningolni.
Értem már, a turbó szorzóit együtt emeltem a magoknak. Igen, a speedstep és társait kikapcsoltam, mert nagyon idegesitett az órajel ugrálása.Amit még megfigyeltem, hogy a proci 3Ghz-en is igényli az 1.0V körüli feszt, 1200Mhz-en lehet levinni 0.85V-ra. Nem arányos a fesz. igény az órajellel.
Ami pozitivum, hogy 4.4Ghz-en elvan 1.2V-on.A limitet feltettem 200W-ra és 200A-re, de 4.5Ghz-en falba ütközök stabilitásban.
Lehet, hogy ennek a procinak itt a vége? -
04ahgy
nagyúr
válasz
batman777 #1964 üzenetére
Nem tudod kihagyni. A K-s CPU-k csak részlegesen unlockoltak (egész pontosan a turbo szorzók). Ha bármilyen lapba be is teszed, a háttérben azok is a Turbo-val variálnak. A full unlocked CPU-k az X végűek.
A turbo szorzót is állítsd ugyanannyira, mint amin a CPU-t kívánod járatni, az áramlimiteket meg vedd maximumra.
HGyu
-
helkis
veterán
válasz
batman777 #1964 üzenetére
amint a szorzón magasabb értéket állítasz be, mint a turbo, (igaz úgy hívják azután is) nem lesz turbo, csak azon az órajelen fog ketyegni, kivéve, ha engedélyezed az energiagazdálkodási cuccokat (mivel alapban valszeg minden enable van, ezért illik tiltani őket), amivel vissza veszi az órajelet, feszt, elküldi aludni a magot, stb..
milyen rendszered volt ezelőtt? -
batman777
aktív tag
Én szerettem volna kihagyni a turbo órajeleket, mert ha már K-s proci, akkor beállitom egy értékre és menjen mindig azon, nem kell nekem turbó, mert ha feljebb ugrik, akkor ott már instabil lehet.
Meg a Gigabyte biosában az első oldalon ott virit a szorzó állitási lehetőség, viszont a 37 felett nem veszi számitásba, mégha aktiválom az overclocking opciót, akkor sem. Akkor meg minek rakták oda???A Vantage és a 3dmark11-et nem tudtam tesztelni, regisztrációt kér, nekem meg csak 3dmark06 van eredetiben. Azt maj lefuttatom, ha jó neked.
Az alaplappal bajlódtam egész eddig. Újraindulgatott, bármit állitottam be rajta.
Aztán betöltöttem az optimalizált default beállitásokat és csak a proci feszültségéhez nyúltam és a szorzóhoz. Igy eljutottam 4400 Mhz-ig 1.2V-on. Teljesen stabil.Amint 40Mhz-el túllépem, akkor kifekszik a cinebench 11.5, a felénél szép lassan lefagy a gép.
Próbáltam az 1.25x-vel is, 4.4Ghz felett vége. Mintha elvágták volna a tesztek alatt kifekszik.Elindul a windows 7 4500Mhz-en és 4700-on is, de nem stabil a tesztek alatt, a cinebench alatt már az első kockasor számolásánál lefagy a gép.
Hogy ez miért van ? -
batman777
aktív tag
A proci VID-je ennyi:
A prociban sokat változtattak, mert lelassitva 3460Mhz-re is ennyit számol:
Amit észrevettem, hogy 4.7Ghz körül van a vége egy gagyi hűtővel. 1.3 - 1.35V-ot igényel itt.
Még küzdök vele, mert a Gigabyte biosban van egy bug ! Ha a K-s proci van és az overclock opciót aktiválom, akkor elvileg 63-ig lehet felemelni a szorzót, át is tudom állitani, viszont bootoláskor már csak az eredeti 37-es maxot irja és azon is megy a gép. A legújabb bios van rajta, de még ezt nem javitották, úgy látszik.
-
batman777
aktív tag
Tetszik, főleg a memoria kezelése nagyon gyors.
Itt tartok:
Kimérem majd, hogy milyen feszültségen megy milyen sebességen.
A ramokat is ki kell tesztenem.Szerencsére VGA-t is cseréltem egy GTX285-ről GTX670-re, igy az egész rendszer meglódult.
Megérte cserélni a 4 éves konfigom.Az 1.25x-el sokkal egyszerűbb minden. Bár igy a ramokat más órajellel hajtja, de igy is meg lehet találni a megfelelőt.
Alig melegszik az alaplapon a fesz. szabályozó rész a proci mellett. Ez nagyon tetszik benne.
Üdv.
-
batman777
aktív tag
Helló forumtársak !
Ma délelőtt kaptam kézhez az i7 4820k procim.
Elsőre ennyire jutottam:
Még az LGA2011-es platformmal most ismerkedek.
1.25x crap-el és 36-os szorzóval 4.5Ghz-en megy, de ott 1.28V-ot ad az alaplap automatikusan.Még nyüglődök a Gigabyte lappal, mert kicsit kacifántos a biosban a cpu beállitás.
Az ASUS lga1366-os lapomon sokkal egyszerűbb volt beállitani mindent.A procit egy gagyi procihűtő hűti, de alig melegszik az i7 930-hoz képest.
Egyelőre ennyi.
Üdv. mindenkinek. -
BlackSoft
addikt
-
joshua7
veterán
ffodi, helkis:
amennyiben publikus - honnan/mennyibe lesz a proci?
Pretested darabok még nincsenek ebből, igaz? -
ffodi
veterán
Tényleg késő van már..
Egy szóval sem írtam, hogy csak egy adott tartományra igaz. Azt írtam, hogyha az értelmes üzemi hőfok felett vagy, akkor könnyebben megfigyelhető/előjöhet esetlegesen ez a jelenség. Ha mindkét esetben normálisak a hőfokok, akkor a különbség olyan kicsi (ha van egyáltalán), hogy általában elhanyagolható.
-
helkis
veterán
extrém hűtést felejtsük el, ott is van, sőt, minél nagyobb a hőcsökkenés a feszcsökkenés lehetősége is annál nagyobb lesz, vagy ugye a másik oldalt tudod eltolni, hogy olyan feszeket is alkalmazhatsz amire nem volt lehetőség, károsodás nélkül!
de maradjunk a példádnál, 80fokról leesik 60-ra a hőfok egy jobb hűtővel (vagy 65-ről 45-re), ehhez még párosul az is (csak sokan itt meg is állnak, hogy milyen jó így is) hogy lehetne csökkenteni a feszt is, ergo ha csak 0.005v-al is tudod csökkenteni még, az a mai viszonylatban amikor szinte csak a fesz határozza meg a hőfokot, elég sokat érhet ez is (tovább csökkenti a dT-det), pl nálad, ahol ezen az dőlhet el, hogy egy venti 400-on, vagy 600-on kell menjen a rendszerben..(az óriási fogyasztáscsökkenésről még nem is beszéltünk ami ezzel jár!
) vagy arra is felhasználhatod ezt a többletet, hogy a korábbi órajelet, feljebb told mégis, ugyanolyan fokok/zajhatás mellett..
magyarázd el, miért csak az egyik tartományra igaz amit írsz?
goto slip.. -
ffodi
veterán
Nem nehéz, sőt tudod jól, hogy beismerem, ha igazad van, de ebben nincsen teljesen.
A másik tartománynál lehet indokolt a jelenség.
Egyébként szerintem maradjunk annyiban, hogy nem extrém hűtés mellett a jobb hűtő okozta hőfokcsökkenés hatására csökkenhet a feszigény azonos beállítások mellett, de ez legtöbbször annyira jelentéktelen, hogy nem is észrevehető, és emiatt tekinthetjük semmisnek. Extrém hűtés esetén már más a helyzet.
Feltételes módban fogalmazva, és mindkét mondandó lényegét összegyúrva, szerintem egyezzünk ki ebben, a többit majd személyesen.
"mégha ugyanolyan TDP-s vga is jön, simán megváltozik/hat minden.."
Persze, de sok estben ez említett dologra vezethető vissza.
-
helkis
veterán
a 20fok különbség nem szül feszültség-csökkentési lehetőséget, de egy másik tartományban 20fok igen?
szvsz a hőfok-csökkenés minden esetben fesz-csökkenést eredményez (ugyanazon órajel mellett), max adott lapban lévő feszlépcsővel nem tudsz annyira kicsi különbséget belőni, amennyit jelent mondjuk 1fok csökkenés..
+vagy mivel nem lineáris az órajel-fesz "egyenes", ha pont olyan chipet fogsz ki, amelynél egy nagyobb fesz-lépcső kellene a csökkentéshez akkor valóban nem tudsz lemenni a fesszel (jobban kéne hűteni), de ha pár mhz-et beáldozol, akkor meg lehet hogy radikálisan lejjebb mehetsz kevesebb hőfokon, mint előtte..pont ugyanazon képlet reciproka ez: mint mikor van egy adott fesz, ugyanolyan procik közül más-más hűtéssel (vagy ugyanolyannal) melyiken mennyit lehet húzni.. valamelyiken többet, valamelyiken kevesebbet, de mindegyiken lehet!
nehéz elismerni, hogy benézted és hogy igazam van?
mégha ugyanolyan TDP-s vga is jön, simán megváltozik/hat minden..
-
ffodi
veterán
Ha combosabb a (lég)hűtő, akkor magasabb órajelet érhetsz el, melyhez tartozhatnak olyan feszültségértékek, melyekről korábban nem is álmodtál.
De példának okán, ha van egy procid, ami 4 GHz-en stabil mondjuk 1,05 V-on, és a gyári kávédarálóval terhelve 65 °C, akkor ha teszel rá egy D14-et lesz mondjuk 45 °C, de ettől még nagy valószínűséggel nem fog kevesebb feszt kérni. Amit te írsz az esetleg akkor jöhet be, ha a korábbi példánál maradva a gyárival 80-90 °C a másikkal meg mondjuk 60 °C. Itt már bejöhet az, hogy 90 °C körül nem érzi olyan jól magát a proci, és esetleg több feszt kér, vagy hosszabb terhelés hatására instabilitással válaszol.
"de jön egy új vga, és sokan csodálkoznak, hogy nem akar menni a vas, pedig ilyenkor érdemes újra kitesztelni mindent, amit használ az ember.. (főleg ha nagyon ki volt hegyezve)"
Ez igaz, de itt a legtöbb esetben az van, hogy az új vga adott esetben brutálabb, többet fogyaszt, jobban szívja a 12 V-os ágat, ami kihathat a proci tápellátására is, amivel lényegében kihat az egész rendszerre.
BlackSoft:
Ez nyilván igaz, de nem erről volt szó.
Nekem egyébként pont az orbitálisan nagy bordák jönnek be, ujjnyi vastag hőcsövekkel.
-
BlackSoft
addikt
Léghűtéssel sokkal többet el lehet érni, ha jó a hűtő. A Noctua-k pont azok amik nagyon jók. Persze (legtöbb ember szerint) elég csúnya az ha egy böszme nagy hűtő eltakarja az egész alaplapot, ramokat. Egy kompakt víz sokkal, de sokkal jobban néz ki a gépben. Design a hűtés rovására...
(#1935) Tirexi: Az a 3-as radis dolog a Corsair-től érkezik? Még nem hallottam róla...
-
helkis
veterán
dehogynem lesz..
simán alapfesz alá is lehet jóval menni egy rendes hűtéssel, az már más kérdés, hogy a mi stress-testjeink az intel féle tesztek hány %-ának felel meg.. amire kell arra kiteszteled, addig próbálgatod amíg jó nem lesz, de jön egy új vga, és sokan csodálkoznak, hogy nem akar menni a vas, pedig ilyenkor érdemes újra kitesztelni mindent, amit használ az ember.. (főleg ha nagyon ki volt hegyezve)
amit mondasz az szvsz akkor állja meg a helyét, ha paszta van a kupak alatt, akkor tökmindegy mivel hűtőd (pozitívban). többek között ezért sem erőltettem a 3770k-4770k vonalat, mert ezek csak játékprocik (technológia tesztek) tuningra csak (mínuszban) valók.. itt a HEDT-k között azért (vagy a nagyobb TDP miatt?) nem merték meglépni a pasztázást..
(#1935) Tirexi - ugyanazzal terhelve? azt kéne megnézned mennyi a dT-d.. gyanítom elég magas, ezért rosszak ezek a kompakt vizek (egy normálisan paraméterezett víznél, a dT<10-15foknál terhelve), ezek inkább halkításra valók, mint vizes tuningra, és igen egy D14 akcióban simán tud jobb lenni..
-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft #1933 üzenetére
"Ma már a legtöbb tesztben, illetve otthoni gépben is aki ezeket a procikat húzza, valamilyen komapkt vízhűtést tesz a cpu-ra"
Pedig ők valószínű nem is tudják, mire képes egy D14 rendes ventikkel.
helkis:
Értem mire gondolsz, van is igazság benne, de mondjuk ha veszel egy adott órajelet, amit le tudsz hűteni gyárival, és ráteszel utána a procira egy csúcs léghűtőt vagy játékvizet, akkor az igényelt feszültségben nagy valószínűséggel nem lesz változás. Más lehet a helyzet természetesen, ha 0 °C köré vagy alá mész.
-
Tirexi
addikt
Sima Corsair H100i-vel amin jelenleg két Arctic Cooling F12 van.
Időjárás függő a hőmérséklete terhelés alatt. Amikor nincsen meleg akkor max 65-72 fok de volt nyáron 85 is.
Hát ilyen bazári vízhűtéssel csak ennyit lehet elérni.Állítólag jön valami 3-as radis gyárilag épített vízhűtés olyan mint a H100i csak 3-as vastagabb radival. Arra leszek kíváncsi.
-
helkis
veterán
saját magához értettem, tehát ha van egy gyári cooler, az nyilván kevésbé képes hűteni, mint mondjuk egy D14, vagy egy compakt-víz, a +hűtés előnyei közismertek : ugyanahhoz az órajelhez kevesebb fesz kellhet, vagy ugyanahhoz a feszhez nagyobb órajel tartozhat..
(#1933) BlackSoft - rémférne már egy jó proci, kezdek besokallni a cpu-böjt-től..
-
BlackSoft
addikt
Ma már a legtöbb tesztben, illetve otthoni gépben is aki ezeket a procikat húzza, valamilyen komapkt vízhűtést tesz a cpu-ra. Gyakori a h100(i) és a h80(i) a corsair-től, de megy a thermaltake és a fene tudja még mik. Ezeke pedig nem a legjobb hűtések, semmi közük a vízhez.
Ezeket ahol láttam, hogy elég sok fesz kellett a legtöbbnek már a 4,6-hoz is, mind ilyen mini vízhűtésekkel voltak. Így az a 4,7Ghz azzal a fesz.-el szerintem nagyon jó eredmény, én is elfogadnék egy olyan példányt.
Reméljük te is valami jót fogsz ki, és simán ketyegni fog akár 5Ghz-en is
-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft #1920 üzenetére
"Az extreme-nek az a ventije alapjáraton nem hangos"
Az ilyen kijelentés mindig nagyon szubjektív, nekem biztosan hangos lenne, tudom.
Szerk.:
A tápom üresjáratban (~200-250 W-ig) passzívan üzemel, a procihűtőn lévő ventik 500-600-on tekernek a vga-n lévők pedig ~700-750 környékén, így hallatszana az rendesen. Persze terhelés hatására más lenne a kép, de ha az is elkezd visítani, akkor megint csak ott vagyunk ahol.......
-
BlackSoft
addikt
Hát kinézetre nekem is nagyon szépek a gigabyte lapjai, főleg azzal a narancssárga fekete kombinációval
Az ASUS Bios az új Ivy-ra elvileg jó, nincs semmi gond vele. Az hogy lehet flashelni a bios-t proci nélkül egy nagyon jó dolog szerintem, de ha veszel egy boltban egy lapot, és ott veszel mellé egy procit, amit a bios nem támogat ami gyárilag rajta van a lapon, akkor simán mondhatod, hogy oldják meg ők. Nekik lesz procijuk, amivel elindítják, de az már nem a mi dolgunk, mi vásárlók vagyunk.Az extreme-nek az a ventije alapjáraton nem hangos, de nagyon sok visszajelzés szerint, ha nagy a tuning, és maxon megy a kis venti, akkor bizony legyűzi hangban a vga-t, ami alapon megy. Alternatíva a silent mode, vagy a teljes kikapcsolás, bár az utóbbi nem tudom mennyire effektív a lap életére tekintve.
A másik, amit én is szeretnék megcsinálni, ha leszs mégegy vga-m, hogy levizezem a két kártyát, a procit, és a chipsettet a vrm-ekkel együtt. Akkor full kuss lesz az egész gépben 100% terhelés mellett is, és ráadásul nagyon hűvös is lesz minden alkatrész. Ezt azért döntöttem el amúgy, mert nagyon víz ellenes voltam, és nem akartam vizet tenni soha a gépre. Hát akkor most megteszem, megnézem milyen. Csak egyszer volt egy kis ideig egy összetákolt víz a régi i5-ös procimon.
-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft #1918 üzenetére
Gigabyte-ot terveztem....... Ugyan már sokszor csalódtam bennük az utóbbi időben, de megint úgy voltam velük, hogy ismét megér egy próbát, hátha (jó elrendezésű és kinézetű lapokat csinálnak szerintem, tűrhető áron). Utánaérdeklődtem, hogy mi a történet, hogyha IVY-E procit berakom a lapba, de nincs rajt a legfrissebb BIOS. Azt mondtak nem fog bootolni, kell hozzá egy SB-E proci. Emellett a BIOS fórumot olvasva mindenki azt írja hogy bugos mint az állat az IVY-E-re felkészített BIOS. Ezen jó hírek után úgy döntöttem, hogy ebből nem kérek.
Végül egy Rampage IV Formula lett a kiválasztott. Itt lehet izomból flashelni, nem kell SB-E proci, jól is néz ki a lap, bár a kompromisszum a 4 RAM foglalat és a PCI slot hiánya. Egyébként azért nem az Extreme lett, mert azon ott díszeleg az a tetves venti a déli hídon, és nekem a teljesítmény mellett a némaság is nagyon fontos, az meg gondolom üresjáratban is pörög vagy 2000-et.
-
BlackSoft
addikt
Én amiről még tudtam (mert ezt az árgépes dolgot nem néztem) 180-200 közötti árakról volt szó a 4930K esetében.
De a 4960X-et nagyon túlárazták. Már az eredeti ár is nem olyan, mint amit meg lehet magyarázni, de 300ezerért soknak tartom mindenképp. De a 3970X viszi a pálmát, mert van ahol 350ezerért kínálják
(#1916) tom_tol: De az miért kellene, hogy drágább legyen? Nem kerül pénzbe a doboza meg a papírja.
Azért nem kell új lap, hogy ne haljon ki a széria. De jövőre (év végén) úgyis el lesz kaszálva, mert jön a Haswell-E és az X99 chipset.
-
BlackSoft
addikt
Kérdésesek nekem ezek az árak. Az OEM 7ezerrel drágább, ami nem érthető. Doboz nélkül csökkenie kell a költségnek. Cégeknél is az alkatrészeket OEM-be veszik, mert olcsóbb.
(#1912) tom_tol: Az egy normális ár. De legyen 120 max. De az már elég sok a 37xx, 47xx sorozathoz képest, főleg hogy nem jobb annyival. A 60X-ekről meg ne is beszéljünk. Kész vicc.
-
ffodi
veterán
-
BlackSoft
addikt
Mivel a 4930K 20ezerrel olcsóbb az USA-ban, mint nálunk a 3930K, és új termékről van szó, valamint már hardveraprón volt fenn hirdetésben eladó 4930K 200-ért ezért teljesen esélytelennek tartom, hogy 150 lesz az ára nálunk, amikor 152-165ezer között mozog a 3930K
Nem lesz itt semmi az amerikai árakon soha
-
ffodi
veterán
Természetesen léggel, D14 3 ventivel.
5-6 GHz közé tervezném a 24/7-et szívem szerint, de a valóság szürke mezsgyékére visszaereszkedve, ez valahol x - 1 GHz környékén lesz.
Ahogy eddig is, ez is borzasztóan példányfüggő lesz, hogy mennyi kell majd neki pl. 4,6 GHz-hez. Ha nagyon szar lesz, el sem mondom.
BlackSoft:
Inkább 150k körül van/lesz az ára, mintsem 200k körül.
-
BlackSoft
addikt
válasz
tom_tol #1901 üzenetére
Értelmes ára akkor lenne, ha 100körül lenne a 3930k és az új 4930k sem lenne drágább 130-nál. Akkor azt mondom jó lenne a bolti ára. De amíg a 4930K 200körül kerül nálunk forgalomba, addig mindennek nevezhető, csak emberi árnak nem. Főleg nálunk, mert közel fele annyiba kerül olyan helyeken, ahol 4x többet keresnek a McDonalds-ba a tizenévesek, mint nálunk a felnőtt emberek sokkal keményebb munkával. (És még tüntetnek, hogy kevés az 1500ft órabér a mekiben
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest