Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TigerDzsó
tag
válasz
banderasz77 #40398 üzenetére
Ha jól emlékszem régebben itt a topikban ilyen 1.25V volt megadva, mint maximum ajánlott feszültség 24/7-re, de ahogy ricsi99 is említette az is szempont, hogy ezt kellőképp le tudd hűteni.
Én majdnem 4 éven keresztül 4,5GHz / 1.184V-al használtam a 4790k-t, de az utóbbi időben fagyogatott Handbrake alatt, így visszavettem 4,4GHz-re. Így 65-70C körül mozog maximum terhelésen egy Hyper 212 EVO-val hűtve.
-
ricsi99
addikt
válasz
banderasz77 #40398 üzenetére
én 1.22-vel hajtom ,annyit tudok kihűteni....
nekem a4670k , 4,6-on megy
szerintem 4,2-4,3 at mennie kell... aztán mehetsz feljebb ha stabil -
banderasz77
addikt
Sziasztok!
4790K-nak 24/7-re mi az ideális tuning AllCore?
Fesz/Mhz? -
lenoma
aktív tag
válasz
Speed® #40396 üzenetére
Igen Samsung NVMe-ről fut a rendszer viszont clonozott és nem értem mért de leválasztható lenne mint egy pendrive.
Tanulási céllal többféle virtuális gépet szoktam rajta futtatni akár egyszerre azt bírja,
viszont így van benne vagy 4 virtuális hálókártya is.
Újratelepítés tervben ha rendbe tettem az adatokat rajta.
Én a Windows updatera gyanakszom lehet valami turpisságot csináltak.
Biosban nem tudom emelni a 45W TDP limitet egy kicsit?
Egy Xeon L5430 cseréltem erre az gyorsabb volt. Csak abban már nem volt SLAT. -
Speed®
titán
válasz
lenoma #40395 üzenetére
SSD van alatta? Esetleg egy friss Win próba szerencse, de alapvetően nem gyorsvonat már a Haswell. i7-4860EQ van a HTPCmben, kis piszkálás után hasonló tartományban allcore, ez sem olyan pattogós már W10el, mint régen W7 alatt..de azért 5-10s nincs ilyen felhasználásban.
-
lenoma
aktív tag
válasz
Speed® #40394 üzenetére
Nem erre gondoltam. Pár hónapja tűnt fel, hogy egy program vagy weboldal indításán 5-10 másodpercet gondolkodik, de utána már akadásmentesen fut. /2. gép/
Az Intel/Microsoft nem lassíthatott rajta? Mint a dx12 megszüntetése, a biztonsági rések befoltozása, vagy a win11 és vele új gép fele terelés mint az apple is húzott valami lassítós szivatást.
Intelhez nem nagyon értek ezért kérdeztem mit állítsak át a biosban.
Ha jól értem most a CPU-m 45W TDP-vel alap órajelen 2,5Ghz-en megy és ha belefér a 45W-os keretbe akkor boostolhat 3,7Ghz-ig.
Nincs valami százalékos határeltolás a biosban? -
lenoma
aktív tag
Az utóbbi időben sokat lassult a 4770T CPU-m, mit érdemes átállítanom a biosban, hogy gyorsabb legyen, ne fogyasszon túl sokkal többet. Most gyári minden beállítás.
-
PAtr0n
addikt
válasz
Baryka007 #40388 üzenetére
Én megkentem anno liquid pro-val a 4670k-t, meg a 4790k-t is. Azért az MX4-hez képest is hoz még 5-6 fokot.
A delidet meg mindig satuban csináltam, sokkal biztonságosabbnak tartom, mint a szikézést. csak arra kell figyelni mere tolod le a kupakot, mert csak egyik irányban biztonságos az smd-k közelsége miatt. -
-
Baryka007
addikt
válasz
ricsi99 #40387 üzenetére
Anno volt 4770k-m azt is delideltem folyékonyfémmel, emlékszem hogy a gyári turbo órajelén, asszem 3,9 annak a turbója. 48 fokig kúszott fel, zárt gépházban több óra játék után
Noh meg, nem csak szimplán ösztönzésből, Haswellt ugye nehezebb folyékony fémmel kezelni, mert a kupak alatt van neki itt ott egy-két SMD je, ha jól emlékszem. Azokra hagyományos MX4 pasztát kentem, az jól szigetel, és mivel nem graffit vagy fém alapú, ezért az áramot sem vezeti az a paszta. Sóval így kentem meg a DIE-t.
Itt van pár kép a 4770k -m delidelése és pasztázásának folyamatáról
De visszatérve az ösztönzésre, pont elfogyott itthon a folyékonyfémem, és nekem is paszta volt a kupak alatt és felett is 3-4 napig mielőtt folyékonyfémre cseréltem volna... és felpolíroztam volna a kupakot...
Gyakorlatilag a polír, illetve a paszta fémre cserélése annyit számított... Hogy P95 ben instant 97 fok helyett csak 61-62 re ugrott... És onnan kúszott felfelé lassacskán.
Rengeteget számít ez a folyékonyfém, megéri az árát nagyon... Csak tudni kell vele bánni.
-
-
Baryka007
addikt
Be Quiet Dark rock 4...
Itthon delideltem, majd kentem rá folyékonyfémet, az IHS-t pedig 400 as smirglivel felcsiszoltam a rézig, ezután 800-1000-2000-3000 vizes smirgli, WD40 el nedvesítve.
Aztán köszörű-rongykorong kombó, fém polírpasztával 2 órán át... Felül, meg belül is, ahol a IHS-hez "csatlakozik" a DIE...
Ezután folyékony fémet kapott a proci kupak, és a bq dr4 talpa is...
A rövidzárlatot meg ilyeneket pedig kiküszöböltem úgy, hogy mielőtt az alaplap CPU lefogató konzolt ráhúztam volna a procira, körberagasztottam maszkolószalaggal magát a CPU nyákját az alaplaphoz... Így a foglalatba nem tud befolyni semmi... illetve az alaplapra sem, ameddig kiér a maszkolószalag.
Ezután ráraktam a BQ DR4 et a tetejére, és azt is körbe leragasztottam az alaplapra maszkolószalaggal...
Így ha ki is jönne valahová a folyékony fém, az max a maszkolószalagra menneAlulra raktam egy táblázatot hőmérsékletekről
Ez lett a végeredmény
Az egész léghűtésen van, -
Sipoka
csendes tag
Ahogy beléptem Days Gone-ba 1.21V-on el is hasalt. 1.22V-on már betöltött a játék, de hibával kidobott. 1.23V-on 10 percet nyúztam addig nem dobott ki. A stabil 4.6-hoz valszínűleg nekem is,kell(het) az 1.25V, de amíg nem muszáj marad 1.23V-on. De ahogy fentebb írtam marad a 4.4GHz, de ha minden kötél szakad és szükségét érzem legalább ott van még a 4.6.
-
Sipoka
csendes tag
-
Sipoka
csendes tag
válasz
Baryka007 #40379 üzenetére
Köszi a gyors választ. Itt egy fapados Asus B85M-E van alatta. Pár órát játszottam már így eddig nem hasalt el...(RDR2, Cyberpunk) És elkezdtem a topikot az elejéről átnyálazni így megtaláltam a másik kérdésemre a választ a 300 körüli hozzászólásoknál./Lustaság néha belőlem is előjön...Egyszerűbb kérdezni mint keresgélni...
/
Ui. : Jah a drága Aida valamiért a cpu hőmérsékletet rosszul méri, többi proginál szerencsére nincs így...
-
Sipoka
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg járna erre egy hozzáértő.4770K cpu-ról van szó. Mennyire számít jó, elfogadható eredménynek 1.1V/4.4GHz? Egy ventis Hyper 212 EVO hűti.A szobahőmérséklet 20 fok.
És még egy kérdésem lenne. Az északi híd órajele pontosan miért is felelős? Gyárilag ugye az
3800 azt emeltem 4000-re (jó' van az úgy alapon), de nem ártana tudni, hogy van e értelme emelni vagy inkább állítsam vissza...
Jönne válasz azt előre is köszönöm.
-
MaxxxImi
csendes tag
válasz
AMD1975 #40374 üzenetére
Á nem gamer, a videókari a gyenge R7 260X. Platformot szerintem nem szeretnék váltani most 150-200 ezerért. Engem is kiszolgált bőven. Elsősorban CAD-ezésre volt szánva. M2 SSD-vel meg 16 Gb Ram-mal is rendkívül gyors, szóval én még nagy hátrányát nem tapasztaltam. Persze az új Windows 11 ahogy olvasni lehet már majd kevesli a TPM 2.0 miatt. Az meg egy vicc kategória már hogy az új Windows miatt vegyél új gépet.
-
MaxxxImi
csendes tag
Sziasztok!
Egyik este elkezdett sípolni az alaplapom netezés közben. Újraindítottam a gépet és meglepődve tapasztaltam, hogy a BIOS szerint túlmelegedett a procim (77-78 fok). Ez egy 4690K proci Z97-A alaplapon szerelve végig Titan Hyper TX3 hűtővel használva. Tuningolva igazából sohasem volt.
Első körben néztem a ventiket amik már mind max fordulaton mentek, ezután levettem a bordát paszta ellenőrzés céljából.
Ez is hibátlan volt de újra pasztáztam (~1,5 évente szoktam) de a hiba továbbra is jelen van.
AIDA-val ellenőrizva kiderült hogy igazából csak a 3-as magon jelentkezik a magas hőmérséklet, a többi kb. egyforma 31-35 fokosak természetesen terheletlenül.
Hát most raámtört a kis község feeling azaz nagyon tanácstalan vagyok. Vagy a proci ténylegesen döglődik vagy csak a szenzor halt meg benne. El lehet indítani a gépet, megy is stabilan fagyás nélkül de max fordulatú venti mellett!
Találkozott már valaki ilyen problémával?
Szép napot mindenkinek! -
Baryka007
addikt
-
javorszky
tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!
Meg halt a videókarim.Szeretném ideiglenesen használni míg nem veszek a proci videókarijával. I5 4670K.De sajnos nem ad jelet ha bedugom a hdmi-t az alap lapba.
Tudna valaki segíteni mi lehet a baj??? -
Exodius
őstag
válasz
Exodius #40298 üzenetére
Nah azóta eltelt egy pár hónap és csak nem hagyott nyugodni....
Szóval azóta beszereztem egy remek állapotú Gigabyte GA-H97-D3H alaplapot is és azzal teljesen jól ment az i5-4460. Semmi baja nem volt.
Arra tudok tippelni, hogy mikor véletlenül egy kevéske hűtőpaszta került a B85-ös alsó proci-lábaira (mikor cserélgettem i3-ról i5-re és vissza), akkor az nem zavart be az i3-nál, de az i5-nél már igen. Viszont nem tudom az okát.
Ugye kivettem a RAM-okat és bent maradt az i5. És nem sírt fel egyáltalán, mert:
1. Vagy nem látta egyáltalán a procit.
2. Vagy pont az a részét nem látta a procinak, ami a RAM-okért felel.Franc se tudja, de a lényeg, hogy jó.
Viszont a B85-öt el kell küldenem majd egy bevizsgálásra, mert így nincs pofám meghirdetni aprón. -
matrix23
tag
válasz
Speed® #40358 üzenetére
Köszi szépen a választ
Ezt amúgy úgy értsem hogy
PL.: 4200 mhz-hez, 2400 mhz-es ramokkal lehet hogy több feszültség kell a procinak, mint ugyanúgy 4200mhz csak 1600 as ramokkal?
köszide ez gondolom csak akkor lehet ha a ram is több feszkót kap, ugye?
tehát ha mondjuk a ram 1.5v on 1600 de az 1866hoz se kell neki több akkor nem kell a procinak több ugyanazon az órajelen csak ha már emelek az 1.5 ön -
matrix23
tag
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni hogy 4.generációs intel procinál, számít e tuning szempontból a memória órajele?
Tehát mondjuk egy I5 4690k vagy egy I7 4790k mellett hogy 1600-as 1866-os 2400-as....stb
mhz-es ramok vannak.
Minél magasabb a ram mhz-e annál magasabb mhz-et lehet kihozni a prociból? Vagy ahogy emelem a proci órajelét akkor a memóriáé nem emelkedik?
köszi
(Utoljára még 775ös konfigomat tuningoltam..q9550 et, ott nem volt mindegy hogy 800as vagy 1066os ramok vannak..) -
skyrush7
aktív tag
Én GTX 970-nel hajtom mióta megvan. Mára már néhány játékban CPU limitbe ütközök.
Viszonyítási alapnak jó lehet. -
veber0937
tag
Hi
Egy i5 4590 16 gb mellé milyen vga-t érdemes venni?
-
Immy
őstag
Sziasztok,
mekkora különbség van 2mag +HT vagy natív 4magos proci esetén ugyanakkora mhz esetén? -
Baryka007
addikt
válasz
veber0937 #40340 üzenetére
Akkor elégnek kell lennie... Bár nekem a 8700K @ 5,1ghz valahol 140w körül eszik 100% on azért mégis Dark rock 4 van felette... Így is Cinebench alatt 73-75 fokig felkúszik maximális hőmérsékletbe legmelegebb magon. Pedig delid relideltem folyékony fémmel. A tied gondolom nincs, igaz 6/12 es sincs... De az a lényeg, hogy az csak egy szám.
Ami szerintem úgy néz ki, hogy pl ha egy CPU max megengedett throttling előtti maximális hőmérséklete pl 90 fok... És a cpu tdp je 100w te meg 100w tdp-s hűtőt teszel rá... Akkor az max terhelésen 90 alatt tartja valamivel ( szerintem ) ezért nem baj ha nagyobb.
Mindent összevetve, az a hűtő biztosan elég lesz arra a procira. -
veber0937
tag
Hi
Egy i5 4590 provihoz ez a hűtő elég lehet?
https://www.emag.hu/id-cooling-cpu-huto-amd-intel-kompatibilitas-se-224m-r/pd/D9D6MWBBM/?X-Search-Id=cdfc68a1c959bc900107&X-Product-Id=55356648&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view -
Baryka007
addikt
válasz
AMD1975 #40321 üzenetére
Én mx4 pasztát nyomtam oda neki annó... Másfél éve megy hibátlanul azóta...
És amúgy rossz példát írok, mert az mx4 tartalmaz graffitot ami vezeti az áramot... De nem graffit alapú pasztát is nyomhatsz oda neki, teljesen nyugodtan... Van aki fogkrémet tett rá
Lényeg, hogy a folyékonyfém ne tudjon ráfolyni ...
-
ricsi99
addikt
-
-
AMD1975
tag
válasz
ricsi99 #40318 üzenetére
Ha a his nem lesz rajta akkor a lapról le kell venni a gyári lefogatót, mert nem fogja a borda elérni a magot. Erre van spec pótalkatrész. Aliexpressen vettem én is, ez az: CPU Opener Cover Delid Die Guard For LGA115X Series For Intel CPU 3/4 Series for 3700K 4770K 4790K E3-1231 CPU Cover Protector
-
Exodius
őstag
válasz
ricsi99 #40312 üzenetére
Persze, hogy megéri. Az mindig megéri, kivéve Ryzenek-nél meg a legújabb generációs Intel-eknél.
i5-4690K Delid Results
I bought the Rockit 88 Delid tool (white plastic version) along with a syringe of CoolLaboratory Liquid Ultra and some Gelid GC-Extreme.
Original Setup and Temps:
i5-4690K @ 4.5 GHz
Vcore @ 1.276V in BIOS, 1.280V under load in Windows
NZXT Kraken x61 with 2 x Phanteks PH-F140MP
Thermal Paste: Old Arctic Silver AS-5
MSI Z97 Gaming 5
NZXT H440 Case
Prime95 v26.6 SmallFFT 12 minutes
Max temp on Core 1/2/3/4 70/73/76/68 deg C
IntelBurnTest v2 - High Setting x5 Runs
Max temp on Core 1/2/3/4 79/81/84/81 deg C
IntelBurnTest v2 - Very High Setting x1 Run
Max temp on Core 1/2/3/4 82/86/89/84 deg C
RealBench v2.43 - Stress Test 4GB RAM, 8 min
Max temp on Core 1/2/3/4 67/71/73/69 deg C
No-load temps were always under 40 deg C, typically around the low 30's.
Here are temps after re-installing the CPU.Prime95 v26.6 SmallFFT 12 minutes
Max temp on Core 1/2/3/4 56/58/57/53 deg C
Delta = -14/-15/-19/-15
IntelBurnTest v2 - High Setting x5 Runs
Core 1/2/3/4 Max 61/62/62/61 deg C
Delta = -18/-19/-22/-20
IntelBurnTest v2 - Very High Setting x1 Run
Max temp on Core 1/2/3/4 61/62/63/62 deg C
Delta = -21/-24/-23/-20
RealBench v2.43 - Stress Test 4GB RAM, 8 min
Max temp on Core 1/2/3/4 54/57/58/55 deg C
Delta = -13/-14/-15/-14
No-Load Temps = 25-30 deg C
A tiedről pont van infó is! -
ricsi99
addikt
-
Immy
őstag
válasz
Piloss #40307 üzenetére
Dell Precision M6800-ról van szó a maga 3,5kilójával
-
Immy
őstag
válasz
AMD1975 #40303 üzenetére
Nagyon hozzánőttem a laptophoz, ha ilyen kategóriából kellene újat vennem akkor 300e környékén kéne keresgélnem. Ez a 4.-ik generációs Core család. A kérdés, hogy az évek alatt tényleg olyan sokat fejlődött a technika?
A másik érdekes dolog, hogy ezek a procik miért kerülnek 50ezer forintba. Lejjebb fog menni vagy ezek itt fognak stagnálni?
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI H110M i7 7700 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB Zalman N4 Cooler Master 400W
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2984
- Samsung Galaxy Book2 NP750XED i7-1255U 16GB 512GB
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest