Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vezetékes FÜLhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
hát... akkor tényleg marad a 3.0.
mondjuk tudni kell, hogy az nf750 nagyobb tesói se szoktak 3.0 fölé menni, valószínűleg az általad is tapasztalt lyukak miatt az FSBben.
nézd a jó oldalát: 3.0án még nagyon kultúráltak szoktak lenni, hűthetőek halkan, nagy hűtő se kell rájuk és nem csinálnak kemencét a gépház belsejében gyengébb szellőzés mellett sem. meg a lapot se csócsálják meg két év alatt (láttam a fórumon 12fázisú p35-dq6ot megsült fetekkel, két év alatt a ~180wos fogyasztás 3.6on kicsinálta a lap áramköreit).
-
proci985
MODERÁTOR
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
vannak az alap időzítések, avagy a 4-4-4-12 vagy 5-5-5-15. ezekhez elvileg nem kell nyúlni. és vannak spec időzítések, amik többek között olyan paramétereket állítanak be, hogy a rendszerbuszhoz (FSBhez ill QPBhez) a memóriák milyen eltolással vannak illesztve. pl a p45nél is ezeket kellett bizergálni.
na szóval a busz és memóriák illesztésének függvényében ilyen aszinkronizációs probléma lehetséges (mert valahogyan szinkronizálni kell a bust és a ramokat, hiába létezik aszinkron tehát unbinded beállítás a lapban), ami elvileg az advanced ram timings beállításával meg lehetne oldani, ha ez a hiba. a mire kéne mégis állítani az egy jó kérdés

más probléma lehet, hogy a pciE frekvencia out of spec (133 100 helyett), lehet ez bezavar bizonyos FSB mellett bizonyos hardvernek.
illetve... a fene tudja, érteni kellene a lap pontos megvalósítását, hogy mi állítja keresztbe és miért van ott a lyuk.
a 4 giga 32 bites xp mellett nem lehet baj, én használtam 8 gigát is, semmi baja nem volt.
tényleg, más oprendszerrel van lehetőséged próbálni?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
memóriákat próbálgatni kell. a wait ciklusokat/eltolóciklust próbáld meg talán állítani. szerintem mondjuk h az FSB lyukas ennyire durván, akkor a memóriaillesztés se lesz tökéletes.
"A feszekhez meg annyit hogy 98%ban biztos voltam hogy csak 1 percig fognak menni és akkor is idle-ben, ettöl meg nem melegszik"
ez hatalmas beszólás volt.felbontás- és programfüggő, hogy mennyi kell a kihajtáshoz.
apropó: mi a helyzet 400as FSB felett? 7es szorzó és 450-460as FSB esetleg? órajel úgy is meglenne, 450et meg a lapnak illene bírnia. (fogyasztásnak nem fog jót tenni, lehet fesz is több kell, viszont a bus átvitel meg fog táltosodni)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
szuper!
azért ez durva, hogy 375ös FSB alatt be se indul. szerintem próbálj meg egy picit még játszani a ramokkal (időzítés, illetve speciális időzítések közül próbáld meg a memória szinkronizációs idejének eltolását átállítani, ha nem stimmel a ciklikus eltolás a fsb és a memória között az is kiütheti a rendszert). a 8086osoknál emlékszem, hogy a nem megfelelő ram szinkronizáció boríthatta a rendszert, szerintem itt is ilyen baj lehet (meglepően hasonlít ilyen szempontból az architektúra a 25évvel ezelőttihez).
egyébként 3.0áért ne bánkódj, nem lassú az, és megfelelően feszelve a fogyasztás is alacsony lesz (enyém 3.0án bent van a 65Wos TDP osztályban, tehát a lapot se gyilkolja)
ja, Qru értékeire annyit, hogy a 2.2es memória szerintem már picit sok, általános esetben 2.1 fölé nem nagyon szabad menni (vannak gyárilag 2.4es memóriák is, de pl a kingmaxok 2.1nél már őrült módjára melegednek). szóval memóriákat érdemes tapogatni, hogy nem e melegednek túl. az 1.5ös fesz érték pedig légen inkább elméleti határ

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
ram időzítések nem állítódtak el? feszeket módosítottad? esetleg próbáld meg 2.40es, 2.0ás vagy 3.0ás mem:fsb manuális beálljtásokkal is (tudom, hogy nincs ilyen opció, de manuálisan próbáld annyira állítani).
akkor lépj vissza kilences szorzóra és úgy próbáld meg emelketni az FSB/QPBt. elvileg ha 9x333 stabil, akkor még kicsit feljebb is tudnál menni. ramokat hagyd linkeden.
van egy olyan érzésem, hogy a lyukas az fsb azzal a chipsettel. az alapórajeleket támogatnia kell, tehát 200 (pl e5200), 266 (pl q6600), 333 (pl q9300) és 400 (qx9770)nak mennie kell. a környéküknek is valószínűleg. de azon kívül... nem igazán lehet tudni, hogy a memóriaillesztést és memóriaszinkronizációt hogy oldották meg, és szerintem amiatt kergülhet meg a lap (illetve a bios csak bizonyos értékekre lett kitesztelve).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
akkor memóriák kizárhatóak.
idle túlmelegedés is.
1.325 a VIDd. ha terhelésre leesik 1.300ra, az már szerintem 3.2őn kizárt, hogy stabil legyen. az idle fesz stabilitás szempontjából nem számít (idle fogyasztás szempontjából igen), szóval ha nagyot droppol a lap (sok feszültséget ejt), akkor lehet, hogy idle 1.400at ad, viszont load alatt az 1.31 lesz, ami már bőven kevés lehet. összehasonlítás képpen az enyémnek 1.38 kellett a load stabilitáshoz, ami 1.42-1.44es bios értékkel jött össze (őrült módjára is melegedett, de sajnos az enyém ilyen).
esetleg kipróbálhats egy olyat is, hogy fokozatosan elindulsz 8x375ről, aztán tesztelés olyan 3-5ös FSB különbségekkel. így egyenként lehet nézni, hogy melyik fesz emelésével lehet visszastabilizálni (8x375nek ehhez prime stabilnak kell lennie!).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
furcsa, hogy ugrálnak az időzítések. ilyenről még nem hallottam. ramok kapnak elég feszt?
procinak a 0.1V 3.2re kevés lehet. próbáld meg olyan 1.35-1.40 közötti (tehát biosból 1.40-1.45ös értékkel), hátha. hűtésre ügyelj közben.
nforceos chipseteket csak SLI miatt vették az emberek, különben nagyon gyengén sikerült az összes a core2es szériák alá (6-7es széria). nem voltak antituningok, egyszerűen lyukas volt az FSB, és mivel kevés volt belőlük, nagyon knowhow sincsen, hogy mi a fenét kell velük csinálni.
emelj procfeszt, de a hőfokokra nagyon ügyelj! 3.0án az időzítések renden vannak? oda mennyi feszt adtál biosból, és mennyi volt a fesz négyszálas prime alatt?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
okés. egy percben mit csinál? fagyás előtt mit mutatnak a progik? prime elindítása sikerült már ez idő alatt?
a linkedre gondoltam, igen. nforceoknál olvastam, hogy elvileg bármilyen órajelet be lehet állítani. gyakorlatban ezt nem tartom szerencsés megoldásnak, mivel valamit ezért fel kell áldozni, a linked esetén egyszerűbb szinkronizálni a ramokat és az FSBt. ez felhasználó elől elrejthető, de vagy a lap lesz bonyolultabb, vagy a BIOS. utóbbival pedig az NV alaplapi részlegénél hadilábon álltak (nem azt mondtam, hogy gyengék voltak a mérnökök, ezernyi oka lehetett ennek -időhiány, emberhiány, túlbonyolított hardvare-).
proc mennyi feszt kap?
megpróbálnám a lapod topikjában is, itt
esetleg megpróbálható a 780/790eseké is, itt.
esetleg keress vissza itt a topikban, volt pár embernek 680/780asa, bár nem soknak. sajnos pontos segítséget nem tudok adni, nekem csak p35ösöm volt a quad alatt

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
sheepbah
üzenetére
próbáld meg 8x400at, tehát 1600as FSB, 2:1es 800on járó memóriák. ez azért lehet jó, mert a qx9770et a lap támogatta, az pedig gyárilag ilyen beállításokkal megy. esetleg északi hídnak lehet pici plusszfeszt adni ehhez.
nvs chipseteknél általában lyukas az FSB, és néha egész extrém dolgokat csinálnak. északi/déli híd hűtésére _nagyon_ ügyelj, nforce chippek őrült módjára melegednek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i3 / i5 6 7. generációs processzorok tesztelt, hibátlan, LGA1151 foglalat
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó i7 7700
- 4. generációs i5 és xeon (i7-4770 helyett) processzorok
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro // Surface // Surface laptop 10.gen i5, Ryzen // 12,5 13,5 15 //
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Gyári garanciával Digitalizáló tábla XP-PEN Artist Pro 24
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H170 i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB ZALMAN S2 TG A-Data 600W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

ez hatalmas beszólás volt.