- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen processzort vegyek?
- Apple asztali gépek
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lenne pár kérdésem földhurok, stb. témakörben.
Adott a rendszer:
PC=========Erősítő1=Hangfalpár1
PC=========Erősítő2=Hangfalpár2
PC=========Erősítő3-CenterSzóval egy 5.1-es rendszert raktam össze, 3 erősítővel, mindegyiknek (a 3. genius 5.1 erősítője, a másik kettő hagyományos sztereo erősítő) egyazon PC adja a jelet árnyékolt vezetékpáron keresztűl, egy Creatíve hangkariból.
A probléma, hogy a gép zajai áthallatszanak, időnként már elég kis hangerőnél, és pl. mikor válltozik a gép terhelése, az visszahallatszik a hangfalakból.Az erősítők mind földeltek, jelenleg nincsennek egymással összekötve, egyikbe tuner, cd és eqva csatlakozik, továbbá van digiTV, ami a monitoromba csatlakozik, meg egy videó, ami a digitv-vel van öszekötve.
Szóval mit lehetne tenni? A földhurok leválasztást megnéztem, úgy hogy a vezetékek egyik oldalán elvágtam az árnyékolást, de bármelyik oldalon vágtam el, roszabb lett, szóval most vissza van kötve...
-
becuszabi
aktív tag
válasz
dvdbackuper #4895 üzenetére
Ha ezek a trafók azok a bizonyos középleágaztatásos tekercselésűek, akkor szerintem nem. Ha rámérsz a két szélső kivezetésre, akkor ott valószínűleg 24(28) V-ot mérsz. Nem lenne jó dolog ezeket a vezetékeket összekötni.
Ha két teljesen különálló tekercsen jönne le az a 2x12V akkor lenne esély a párhuzamosításra.
Remélem jól emlékszem, de más (napi szinten rutinból elektronikával foglalkozó) emberek biztos jobban fogják tudni.Egyébként mennyi áramot eszik a pumpa?
-
dvdbackuper
őstag
hy. van nekem egy ilyen 2x12V-os Puskás Tivadar-féle trafóm, 20VA-es. Egy Asetek pumpát hajtok vele, mert kipukkant a panelen egy smd tranyó, és csak később tudom kicseréltetni a melóhelyen, mert szabin vagyok...nos, a pumpát az egyik ágról táplálom, üresen 14V-ot ad le, terhelve 12V váltó fesz. van rajta. De a táp nagyon melegszik, igaz nem tűzforró, de félek, hogy egyszer megsül. A kérdésem, hogy ezt a 2x12 volt kimeneti feszt. lehet-e párhuzamosan kötni vhogy? Úgy, hogy mind2 felét használja a trafónak, és így nem melegedne annyira. Válaszaitokat előre is köszönöm...
-
Mawyx
őstag
válasz
Macilaci457 #4887 üzenetére
Nem szűnt meg, itt van a helyén - hacsak tegnap óta el nem vontatták
Én is ezt a 3at javaslom, Mikronika, kis pince, Lomex -
Ja no
aktív tag
tudja vki, hol lehet kapni "vákuumos csipeszt"? SMD beforrasztásához lenne ilyenre szükségem ott, ahol a csipesz már nem fér oda.
-
And
veterán
válasz
Gallaxis #4888 üzenetére
Sajnos nulla információt lehet fellelni a neten arról a műszerről. Találhatsz valakit, akinek van valamilyen szervizkönyve v. leírása hozzá, bár szerintem ez nem a legmegfelelőbb fórum hozzá. A mérés vele különben nem lehet valami bonyolult, egy frekvenciamérő általában nem az. Valszeg. van neki egy 'alacsony' frekvenciás, meg egy előosztóval rendelkező bemenete. Sokminden kiderülne, ha belinkelnél néhány használható felbontású fotót az előlapjáról, olvasható feliratokkal.
-
LukE
veterán
válasz
Macilaci457 #4885 üzenetére
Mikronika? H-1111 Budapest, Budafoki út 10/b
Vagy a budai skála mögötti utcában is van 1 pince meg egy nem pince elektro bolt.Meg www.lomex.hu, csomagküldenek is. Ha több alkatrész kell, szerintem érdemes neten összerakni a listát, így biztos lesz ami kell (vagy legalább tudod, hogy mi van), és csak be kell slattyogni+átvenni a pakkot. (és tudtommal kontha is küld csomagot)
-
Macilaci457
őstag
Segítségre lenne szükségem.
Tudja valaki, hol lehet megtudni hol van hiradástechnikai alkatrészbolt a közelben, ami pl. 11. ker, vagy csepel?Megszűnt ahová mentem volna, és gőzöm sincs hol van a közelben másik. Ismerek még párat (Elektrokonta, Conrad), csak nincs kedvem odáig elutazni.
-
Dr Smoke
aktív tag
Üdv!
Tud valaki notebook lcd-hez vezérlőpanelt csinálni? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehh, ősszeraktam, és most jó
Többet nem szedem szét semmi pénzért sem!
mod: és jobb lett a vétel!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kicsit előrébb jutottam az LCD TV-mmel (gyanítom ez lesz az út vége is egyben), leszedve az inverter fém borítását, találtam alatta egy fém trafót, ami azóta nem melegszik, és nincs füst szaga, pluisz a kijelzőt tovább bontva látom, hogy a háttér fénycső világít szépen, szóval ez rendbenvan, de a kijelzőt nem tudom életre kelteni, ott teljes halál állapota áll fent. (magát az lcd-t 3 chip vezérli, olyanok mint egy processzormag)
Szóval szerintem innen már nincs javítható alkatrész, lcd-t sem lehet/érdemes utólag szerezni...
jah, inverter hány voltot ad ki? a multiméter 1600 körül méri, de kissé fájt, mikor az ujjam rossz helyre tévedt...
-és maradt egy kis fehér terület, ahol megcsapott...
-
Gallaxis
tag
Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni,
Van egy EMG 1644 (DFT METER), TR 5260 tipusú frekvenciamérőm (?),
régi tipusú 8 digites NIXIE csöves.
Hogyan, mi módon lehet vele frekvenciát mérni (akár a hálózatot is) és mennyi lehet a
határfrekvenciája?
3 darab BNC aljzat van rajta.
Sajnos nincs hozzá semmiféle leírás és használati útmutató.
Megköszönném ha valaki tudna segíteni! -
törölt tag
Akármelyik elektronikai boltban kapható.
Vagy a conrad-nál de itt drága -
Picco
addikt
hali
24V 750mah DC-tapot lehet venni valahol?
esetleg milyen arban?
elore is kosz a segitsegetudv: Picco
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lenne pár kérdésem.
Fater vett egy kis lcd-s zsebTV-t, de trafó nemvolt hozzá, amit találtunk, az meg éppen csak elvitte, szal ma vettem egy áramra erősebbet (régi 500mA, az új 1270mA, TV igénye 9.3V) Mint utóbb rájöttem, a nagyobb trafó nincs pufferelve, így szép lüktető egyenfeszt kapott a TV, ezt pár másodpercig tolerálta, aztán elment a kép, és kicsit füstszaga lett. Visszarakva a régi trafót bekapcsol, hang van, kezelőszervek működnek, de kép nincs, sejtésem szerint a képernyő háttérvilágítása ment ki, amennyire tudom, azt inverter működteti, azon a részen fém fedlap van a nyákon, de felforrósodik, és alóla jön az égett szag, de azt már csak holnap fogom tudni leszedni.
Szóval szeinrtetek találok alatta cserélhető alkatrészt? (mondjuk a TV nagyrészt smd cuccokból áll) Esetleg valami más háttérvilágítás beválhat? láttam videót, ahol zseblámpával világították át a képernyőt...
-
törölt tag
válasz
Winner_hun #4870 üzenetére
Ez, szvsz egy kulcstartó
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Winner_hun #4870 üzenetére
hmmm...két tranyó, egy poti, pár ellenállás és kondi...Macgyvernek ennyi bőven elég, hogy levegőbe repítsen egy hegyoldalt
...amúgy nem sok mindenre jó, de pl. feszültségerősítőt, feszszabályzót ki lehet belőle hozni (gombhoz keresed a kabátot?)
-
becuszabi
aktív tag
válasz
#96302336 #4869 üzenetére
(az se rossz, de pl. a hidrazin-szulfát, oxálsav a ruhát meghagyja...csak ilyenekhez max. vegyészek juthatnak hozzá, mert jó erős mérgek)
Egyébként 30-35% az ideális töménység és literenként 12-15 g oldott réz jelenléte esetén mar egyenletesen
Persze NYÁK esetén ezek csak akkor igazán fontosak ha nagyon sűrű a mintázat. -
becuszabi
aktív tag
válasz
Winner_hun #4864 üzenetére
Az oldat mozgatása szintén sokat segít abban, hogy lerövidítse a maratási időt (ha sokat ázik a lemez, akkor egyrészt alámar a széleken és/vagy a vékonyabb védőrétegen is szépen lassan átmegy).
A vas-klorid egyébként frissen nem az igazi (kell némi feloldott réz, hogy egyenletesen dolgozzon...ha kell előkeresem, hogy milyen az ideális összetétel).(ja és a ruhából is ki lehet venni a foltot, csak a v@nish és hozzá hasonló humbug dolgokkal kár próbálkozni
)
-
Winner_hun
félisten
-
törölt tag
válasz
Vas-kloridot javaslom. Sokkal veszélytelenebb, mint a hidrogénperoxidos oldat, és az alkoholos filcet sem támadja meg. Csak lassabban dolgozik. De ezt egy kis melegítéssel felgyorsíthatod. Hidegen, kb. 15 perc az idő, melegen, kb 60 fokos hőnél 4-5 perc alatt kész. Feljebb ne melegítsd.
Ja, ha a ruhára fröccsen, abból soha sem fog kijönni a barna szín.Bármilyen műanyag, vagy üveg edény jó. Fémedénybe viszont semmiképpen sem, mert megtámadja a fémeket.
Ja, és az oldat jó sokszor felhasználható újra. de fénytől védve tároljátok.
-
becuszabi
aktív tag
válasz
Az a marató szertől függ
A vas-klorid biztos, hogy nem fogja bántani sem a műanyagot (polietilén, pvc, polisztirol, plexi, stb.), sem pedig az alkoholos filcet (bár ez utóbbival tégy egy próbát, az Edding márkájú biztos, hogy jó, a többit nem ismerem) -
Winner_hun
félisten
Üdv!
Ha nyákot akarok maratni, akkor ha a folyadékot egy vastagabb falu műanyag tálkába teszem, akkor annak a falát nemfogja kimarni vagy hasonló? Régebben láttam videót, akkor műanyag tálban volt szerintem. Arra gondoltam, hogy én is ilyen tálkában csinálom meg, ez mennyire megvalósítható, vagy milyen tálkában marassam a nyákot?
THX!a nyákra alkoholos filccel próbálkozom majd meg, ezt menyire marná meg?
Na ez öcsém volt, az én nevemmel vandálkodick
[Szerkesztve]
-
SEK3
tag
aki tudja...
a miértek világa:1, mitől lehet, hogy a hi-fi rádiója súg, de megfogom az antennát és tisztán szól...? raktam ide is meg oda is, de neki én kellek...
2, Van egy UAA180-as IC-m, ami csodák csodájára működik... a doksijában azthiszem 10mA van írva ledenként. Tehát most az IC csak 10mA-t ad ki vagy ügyeljek, hogy ne terheljem le jobban?
3, Van egy AT( talán X is )tápom - nem próbáltam (régi). Ha belenézek látok egy kondit, ami nagyon ki van fordulva magából... Ha kicserélném vajon jó lenne? nem pukkadna ismét szét vagy próba szerencse? nem a hálózati oldalon, csak egy tizen pár voltos elkó
előre is köszi a helpeket,
-
MTbc
senior tag
Sziasztok van egy abit lapom egy kondi púpos lett de itthon csak 1500uF van de a lapban 1000uF van.Nem lenne próbléma ha 1500Uf raknék bele?
-
And
veterán
Legyen egyszerűen helitrimmer (helikális), a helio előtag valami egészen mást jelent
. A szimpla hosszúkás helitrimmerek csúszóérintkerővel vannak ellátva, ettől függetlenül az állítócsavarjukat forgatni kell. Ha a sima potméter fordulata kevés, a helikálisé meg túl sok (a tengely menetemelkedésétől függően lehet akár 20 fordulatú is), nincs sok választásod. A (heli)trimmer amúgy sem gyakori használatra tervezett eszköz, egy 'profi' helikális poti meg nagy és drága. Használhatsz helyettük pl. két eltérő nagyságrendű potmétert sorbakötve, egy durva- és egy finombeállítót, mint egyes labortápegységeken szokás.
-
válasz
CPT.Pirk #4847 üzenetére
fesz. szab.-nak kéne, és mivel fontos lenne, hogy tized volt pontosan is be tudjam állítani, ezért gondoltam heliotrimmerre. Viszont ami otthon van ilyen potim azt kb 10 teljes fordulat van a két vége között. Ez sok. Az egy (vagyis háromnegyed) amennyi egy sima trim potin van, meg kevés. a kettő között szeretnék valami megoldást
(jah, és én forgó potira gondolok, nem csúszóra)
-
benneddeck
tag
válasz
FehérHolló #4850 üzenetére
ez a nyomtatóport kábeles megoldás??
hallottam már vmi iesmiröl....
majd megprobálok keresni vki hozzáértőt...
azért köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Elektromos autók - motorok
- Microsoft Excel topic
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vicces képek
- Gyúrósok ide!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest