Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomiLi
addikt
-
TomiLi
addikt
válasz Beba Snake #52175 üzenetére
Köszi szépen!
Akkor lehet, hogy mégis a hdd a ludas! Ennek utána nézek, de akkor még lehet, hogy jövök segítségért!Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
Nem találtam a leírásban semmilyen korlátozást a SATA porta vonatkozóan M.2 SSD csatlakoztatása esetén. Eléggé semmilyen a kézikönyv! Ezen 4 sata port van, egy m.2-s pci, valamint egy pci-e 16x. VGA nincs a rendszerben, csak egy nvme ssd. Az összes sata porton ki lett próbálva a két problémás hdd: egyiket sem látja semelyik adat és semelyik táp kábellel. Ellenben az 500Gb-os, és az 1TB-os nem Samsung HDD-ket meg gond nélkül kezeli.
Az lehetséges, hogy a sávszélesség elosztása miatt kezeli csak a kisebb hdd-ket?
Bár ha ezt a képet nézem, akkor bőven kéne kezelnie a rendszernek a szóban forgó háttértárakat akár egyszerre is, nem?
Szerintem a korlátozások azokra az mATX, ATX lapokra vonatkoznak, ahol 6 sata port van, meg több pci-e m.2.Beba Snake: igen a H81-ben mennek a hdd-k.
Annyi a különbség, hogy ott ugye nincs m.2 slot! Ott csak a pci-e 16x slotba tudom egy átalakítóval csatlakoztatni az nvme ssd-t.[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz TomiLi #52094 üzenetére
HDD probléma: megoldva!
Pontosabban: sikerült egy régebbi H81-es alapokon épülő rendszert összeraknom, amire rákötöttem az ICYbox 2.5" hdd rack-et. Beraktam a bizonyos "problémás" Samsung HDD egyikét és kb. két másodperc múlva láthatóvá vált, használható ahogy kell. Ugye ez a hdd a párjával a b450-es asrock lapban láthatatlan (bios szinten is, nem csak a win-ben)
Akkor sajnos megy vissza az AMD-s lap garanciába.Köszönöm mindenkinek a segítséget, tanácsokat!
[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz King Unique #52093 üzenetére
Jelentem igen! Bios-ból a legfrissebb van fent. Ezzel vettem a lapot: b450-es chipset révén kértem bios frissítést az üzlettől, mert G3200-as ment bele, és nem akartam lukra futni.
3.70-es van fent, ennél frissebb nincs.Hdd-k pörögnek, és ugyanezen gépre usb-s külső házba rakva tökéletesen működnek.(laptopban meg alaplapra kötve is!)
Sata adat vezetékből többet mind a négy portban kipróbáltam. Táp vezetékből is két félét kipróbáltam. Mindig pörögnek a hdd-k, csak nem látszanak (már a bios-ban sem)
Két Samsung HDD-vel van probléma (1,5TB és 2TB), a kisebbekkel nincs gond: HGST 1TB, Seagate 500Gb.[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
-
TomiLi
addikt
válasz TomiLi #52089 üzenetére
Eszembe jutott, hogy van egy notebookom, amiben van egy 2.5-es ssd, meg egy 1TB-os HGST 2,5HDD.
Kivettem a notiból a HGST hdd-t, be raktam az asztaliba és felismerte az Asrock lap a hdd-t.Na akkor gondoltam, hogy berakom a notiba a Samu 1.5TB-os hdd-t. Felismerte....
Már kezdtem azt hinni, hogy egyszerre ment tönkre a két Samu 2.5"-es hdd-m... De nem.
Most már azt nem tudom, hogy az Asrock-nak a samu márkával van gondja, vagy a "túl" nagy méretükkel: (1.5TB, 2TB)...
Ki érti ezt...[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz *Ropi* #52087 üzenetére
Sajnos így ahogy mondod!
Tegnap újra telepítettem a Windows 10-t, de gondoltam, hogy amit nem látok a bios-ban, arra nem sok hatással lesz. Így is lett. Kipróbáltam megint mind a négy sata port-ot. Semmi előre lépés. Még a hétvégén részletesebben próbáltam a variációkat, mert a másik 2TB-os (szintén Samsung 2.5") hdd-vel is körbe mentem a sata portokon, közvetlenül bekötve a lapra (nem hot swap rack-en keresztül), több adat és táp vezetékkel. Ugyanez volt az eredmény sajnos.
3rd party vezérlő alatt mit értesz?
Egyelőre csak az AMD chipset driverét töltöttem fel a gépre, amit az AMD oldaláról szedtem le. A windows eszköz kezelőben minden ok, nincs hiányosság a drivereket illetően.Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal!
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz *Ropi* #52085 üzenetére
Egyáltalán nem tudom a nagyobb lemezeket "kapcsolatba" hozni a lappal/rendszerrel SATA interfészen keresztül. Csak külső USB-s ház használatával.
A legkisebb 500-as viszont gond nélkül működik akármelyik módon, természetesen látszik a bios-ban is. Nagyon fura egy hiba.
Gondolom itt valami bios gebasz lesz. (kipróbáltam már úgy is, hogy visszaállítom alapra a bios-t, de úgy is fenn áll a hiba)Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Érdekes problémába ütköztem.
Adott egy ITX-es gép: Asrock B450I; Ryzen 3200G; 16GB memória, egy m.2-es nvme 1TB-os SSD; egy (és egy másik tartalék) Raidsonic hot swap rack, valamint egy usb3.0-ás külső hdd ház, és 3db 2.5" hdd
- 500Gb Seaget Momentus Thin
- 1,5Tb Samsung ST1500ML006
- 2 TB SamsungElőször az volt a probléma, hogy a hot swap rackben csak a legkisebb volt hajlandó elindulni.
Hallom ahogy a nagyobbak bekapcsolnak, de sehol nem látom windowsban őket (lemezkezelőben sem). Ezek már használt HDD-k, de csak biztonsági mentésre. Semmi bajuk, ellenőriztem HD sentinel-lel.
Után ellenőriztem a Bios-ban. Ott sem látja a rendszer a nagyobb HDD-ket, csak a kicsiket.
Akkor direktbe kötöttem be a lapra őket, variálva a sata portokkal, pluszban két tápkábel kombinációt alkalmazva, valamint 4 különböző adat kábelt. Semmi. Mindig ugyanaz a probléma. Akkor elővettem a külső usb3.0-ás házat, és abban próbáltam a hdd-ket, és akkor meglepődtem, mert működik! Akármelyik HDD.
Mi lehet a gond? Szeretném használni a házba épített hot swap rack-et sata-ra csatlakoztatva. Van erre esély?Köszi előre is a segítséget!
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz spista222 #23378 üzenetére
Elrontottam! [link]
A fene egye meg... a másik 1TB-os hdd-n futattam egy írás-olvasás tesztet. Már majdnem készen volt (fél óra híján), erre lefagyott a gépem.
Viszont ahogy újra indítottam, már nem 96%-os volt a kondició, hanem 100%. Akkor ez is amiatt van, mert nem a hibás szektorokat, hanem a tartalékokat használja? (egyébként emiatt van az, hogy egy 750-es HDD kapásból csak 700-as?)Akkor még egyszer neki ugrom a 750-esnek, és átpakolom egy üres hdd-re, majd csinálok egy teljes formázást.
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz spista222 #23356 üzenetére
Megcsináltam tegnap este még az olvasás tesztet. Amennyit néztem a teszt során a riportot, nem nagyon ment feljebb az olvasás sebessége.... Csodálkoztam, hogy 73% ellenére sehol egy szektor hiba.. De nem baj..
(#23357) djculture Előtte volt formázás, meg újra particionálás, de csak win7-tel (gyors formázás...) lehet, hogy egy alaposabb formázást érdemesebb megpróbálni.
Összeszedem a lelki erőm, mert elég hosszú idő mire lementem ezt a hdd-t. (pont most másoltam rá mindent.... majdnem tele van.. )[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz spista222 #23354 üzenetére
Még megy az ellenőrzés, de most nagyon megtáltosodott. Hirtelen!
Megcsinálom akkor a Sentinel tesztet is. Ha a hibás/lassú részek egy helyre tömörülnek a hdd-n akkor azt a részt érdemes nem használni nehogy egyszer adat vesszen el róla.
Egy hülye kérdés: ezt le lehet tiltani, zárni? Mármint a hibás részeket?Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
Ahogy rendezgetem a hdd-ket ( az 1TB-os felület vizsgálata még hátra van) megint bele szaladtam egy fura dologba.
A két 1TB-os Samu mellett van még két 750Gb-os Samsung HDD-m is.
Az egyik 100%-os, a másik viszont csak 73%. Ahogy fentebb is mondtátok ez még nem gond, mert ettől még lehet használni akár hosszabb ideig is gond nélkül.
Viszont a gyengébb vinyó "lassabban" működik! Lassabban lehet rá írni, és valami iszonyat lassú az ellenőrzése is. A win. lemezellenőrzését futtatom már 4 órája, és szerintem jó ha 20%-nál tart. A másik HDD-n még nem végeztem ellenőrzést (nem is kell szerintem ha 110%-os) de annál az írás-olvasás érezhetően gyorsabb!
Kezdjek el félni ettől a 73%-os Samutól?Más: valahogy nem túl szimpatikusak nekem ezek a 3.5"-es hdd-k. Főleg a nagy méretűk miatt. Arra gondoltam, hogy (adattárolásra) 2.5" noti hdd-ket fogok használni. Van ezeknek a hdd-knek valami hátránya a nagyobbakkal szemben? Nem az ár-kapacitás arányára gondolok.
Köszi - ismét!
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz spista222 #23328 üzenetére
A felület ellenőrzést is a hd sentinel-lel lehet csinálni, ugye?
Na akkor lehet, hogy nem adom el, mert egy leendő vevő szemét csak szúrná, hogy nem 100%-os a kondicó
Akkor a hd sentinelt fent hagyom a gépen, és figyelem a továbbiakat (a programnak gondolom állandóan kell futnia a hátérben, hogy valós képet adjon a hdd-ről)
Ismét: Köszi!
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz spista222 #23320 üzenetére
Szia!
Szuper lett, köszi a segítséget! Az általad tanácsolt módon sikerült megoldani! (Csak előtte le kellett menteni a másodlagos particiót)
Más: Lenne még itt egy másik probléma is: Ez a hdd-m most tényleg el kezdett elromlani?
Pont el akartam adni, és gondoltam, hogy előtte megnézem hd-sentinel-lel. Erre tessék... Alig volt használva, vigyáztam rá, az ideje java részét egy fiókban töltötte.Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Elakadtam, tudnátok segíteni? Egy 80Gb Hdd két particióra osztottam. Egy 15Gb-os-ra és a maradék. A kisebb területre telepítetem az op. rendszert, meg az összes programot... hát jó nagy balga voltam, mert kevés lett a lemezterület. Win7-ben probáltam, hogy akkor kap még egy pár Gb. Úgy csináltam, hogy lecsippentettem a nagyobb particióból, és azt akartam hozzá adni az op. rendszer particiójához. Hát nem lehet, mert nem engedi. Akkor semmi gond áttettem egy másik gépe ezt a hdd-t. Itt engedné, csak felhívja a figyelmem, hogy dinamikus lemezzé konvertálja a művelet során, és akkor nem fog elindulni az op. rendszer róla....
Van erre valami megoldás, vagy elb@sztam, máskor nagyobb particiót szánjak az op. rendszernek?Előre is köszi!
Bogyorisz
-
TomiLi
addikt
válasz theiron320 #15453 üzenetére
Sziasztok!
A napokban futattam egy hd sentinel tesztet egy régebbi Samsung HDD-n. (HD753LJ)
A teljesítményhez 100%-ot írt, de a kondicióhoz, csak 73%-ot.
Ez mit jelent?
Kezdjek aggódni, mert kezd tönkre menni a tároló?Segítségetek előre is köszönöm!
Bogyorisz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bestbuy játékok
- Futás, futópályák
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Háztartási gépek
- E-book olvasók
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest