Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Boldog karácsonyt kíván a PROHARDVER!
- E-book olvasók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Célegyenesben a Yettel TV
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz peter889 #53695 üzenetére
"Chicony Hipro 380W-os tápom van, legalább 10 éves." - Sürgősen cserélném egy minőségi 450-550W-osra. Gyanítható, hogy a HDD pusztulások egy részét ez okozta, + 220V (230V) kontakthibák, földeletlen konnektor(ok)...
WD10EALS vinyóim 10,5 éve mennek 100/100 kondícióval + WD5000AAKS/AAKX , SATA2 1TB WD Green is.
-
zmav
csendes tag
Sziasztok!
Van egy 3terrás toshiba vinyom, vettem egy új gépet és átraktam abba. Viszonylag hangos, amikor dolgozik, van az a jellegzetes daráló (vagy nem is tudom minek nevezzem) hangja. Ez nem is lenne gond, de az új gépben nagyon gyakran hallom, mintha folyamatosan menne a másolás. A windows feladatkezelőben a Lemez 0%, részletesben system 0,1M meg ilyenek. Az az érdekes, hogy a lemezkezelőben levettem a meghajtó betűjelét és utána is ugyan úgy kerepel, ez mitől lehet?
-
peter889
őstag
válasz #12516608 #53694 üzenetére
Köszi szépen a választ. Szerencsére eddig még mindent le tudtam róla menteni amit akartam, és úgy látom egyelőre ha nehezen is, de lehet olvasni.
Viszont a filmeket zömét nem tudom lementeni, mert nincs hová egyelőre.
Erre esetleg tudjátok a választ?:[link]Mert nem szeretnék úgy HDD-t venni, hogy az esetleges rossz tápegységem miatt az is elromoljon.
-
-
peter889
őstag
válasz bobalazs #53689 üzenetére
Sajnos a HDD-m állapota egyre rosszabbodik: [kép]
Kicsit direkt használtam, hogy lássam az alakulását, erre drasztikusan felszaporodtak a bad szektorok.Mit tanácsoltok?
Lehetőleg már ne használjam a HDD-t és gondoskodjak csere HDD-ről?
A fontos dolgokat már lementettem róla.
Már csak pótolható dolgok vannak rajta (pl. filmek), de azért szeretném majd azokat is lehetőleg sértetlenül lementeni, ha majd lesz másik nagy winchester.
Köszönöm szépen előre is.
----
bobalazs, Értem, köszi a választ. Bár szerintem a HDD a ludas, mert egyébként teljesen stabilan működik a gépem régóta.[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
válasz King Unique #53691 üzenetére
Köszi a tippet! Az APM-et felhúztam maxra aztán meglátjuk mi lesz.
-
King Unique
titán
válasz mgTerminator #53690 üzenetére
Lehet, ha HDS-t használsz, akkor annál adott a parkolás mérsékléséhez / kikapcsolásához a lemezek leállásának akadályozása funkció, + a program regisztrált változatában az APM átállítása. Ha a végleges, firmware szintű tiltás a cél, akkor az az egyes WD és Seagate HDD-knél beállítható a gyári programmal, ellenben hogy a Toshiba esetében van-e hasonló, az passz.
Egyébként 2,5"-os HDD-knél a fejparkolás névleges limitje 600 000 szokott lenni és a gyakorlatban akár még annál többet is kibírhatnak, vagyis a 280 000 körüli még annyira nem kritikus érték, ha csak a számokat nézzük.[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
Sziasztok!
Van pár vinyó a gépemben és az egyik mindig nyekken egy kurva nagyot... egy 2.5"-os Toshibára gyanakszom mert elég sok parkolás van benne, 280 ezer felett. lehet ezzel kezdeni valamit?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Sajnos meghibásodott a Toshiba HDD-m. Toshiba P300 3TB-os. Csak tegnap vettem észre, mert több hónapig nem futtattam a Hard Disk Sentinel progit.
Onnan vettem észre a problémát, hogy az egyik film lejátszása akadozott. Aztán ez a sentineles kép fogadott: [kép] [kép]Érdekelne, hogy mi a véleményetek?
Vajon egyre növekedni fog a bad szektorok száma, és használhatatlanná válik?
Meg tudnátok mondani, mennyi erre a HDD-re a gyári gari?Köszönöm szépen előre is.
-
King Unique
titán
válasz palipa #53683 üzenetére
A linuxos HDS nem sokat ér a windowsos változathoz képest, ahogyan ezek a linuxos SMART információk is nehezen értelmezhetők... Windows nincs a közelben, az ottani HDS programmal, vagy a SeaTools gyári tesztprogrammal nem tudod megnézni a HDD állapotot? Ha nincsen, akkor pl. a SeaTools és egyéb hasonló programok a pendrive-ról bootolható HBCD PE rendszeren is megtalálhatók, sőt a SeaTools esetében eleve van bootolható változat is.
Ha valóban 21% a HDD kondíciója és 300+ a hibás szektor, akkor ott nem nagyon van már miről beszélni, vagy garanciális csere, vagy annak híján kb. kuka. Persze 3. opcióként lehet akár tesztelgetni illetve írástesztet futtatni, HDD Regenerator és társai programokkal bűvölni, de csodát nem feltétlen fognak tudni tenni...[ Szerkesztve ]
-
palipa
csendes tag
válasz SOAD19 #53676 üzenetére
Igen, meg tudom érteni ezt a megközelítést is. Viszont ezt a merevlemezt a HDSentinel 21 %-osra becsüli...
Health : 21 %
Performance : 100 %
Power on time: 962 days, 18 hours
Est. lifetime: 38 days
There are 319 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
2 errors occurred during data transfer.
Problems occurred between the communication of the disk and the host 5809 times. -
King Unique
titán
válasz Vimi 90 #53681 üzenetére
Az előző válaszban nem véletlenül volt linkelve a HDS program, mivel az továbbra sem derült ki hogy milyen a HDD állapota, meg kellene nézni. Aztán ha CRC hibát ír a Windows, akkor az adatkapcsolatot sem ártana ellenőrizni, vagyis SATA-n a fizikai csatlakozást (port, adat- és tápkábel), szükség esetén másik porton és másik kábellel is kipróbálni a HDD-t, stb.
"Ha leformázom, de nem destruktív formázást kap az adatmentő program attól még kitudja nyerni az adatokat máskor is történt már ilyen"
Adatmentésnél alapszabály, hogy nem írunk semmit a mentendő lemezre (még gyorsformázással sem) tovább csökkentve azzal a sikeres mentés esélyét, azaz nem formázzuk, nem töröljük, nem nyúzzuk HDD Regenerator és társai programokkal sem, stb. Meg nem világos mégis miért lenne erre szükség, amikor magának az adatmentő programnak nyilván nem kell, az még fájlrendszer és partíció nélküli állapotban is képes megtalálni, kiolvasni a korábbi adatokat.
Ha nem a SATA / USB fizikai csatlakozással, hanem magával a HDD-vel van gond, azaz pl. firmware hibás, vagy durván szektorhibás és nagyon leesett a kondíciója azért nem lehet otthoni módszerekkel normálisan olvasni a felületéről, akkor meg eleve nincs miről beszélni, adatmentő céghez kellene fordulni ha megérnének annyit a rajta lévő adatok, ha nem, akkor meg kb. kuka és új HDD-t kellene venni, ennyi.A téma adatmentéses része továbbra is az adatmentés topikba tartozik, azt értelemszerűen ott kellene, kellett volna tovább fejtegetni a HDD állapotától függetlenül, nem pedig itt. Ha (már) nem cél az adatmentés, illetve nem az a cél hanem a HDD rendbetétele és újbóli használata a korábbi adatok nélkül, akkor aktuális itt a téma, bár a leírtak alapján lehet nem nagyon van már miről beszélni és marad a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka.
[ Szerkesztve ]
-
Vimi 90
tag
Az általad leírt összes probléma véleményem szerint fenn áll de a merevlemez felpörög, recover programnál és cmd diskpart és chkdsk indításnál hallani lehetett, hogy kattog az olvasó fej, amikor lemezkezelőbe akartam neki kötetet adni formázás nélkül CRC adathibára hivatkozva nem csinált semmit ha formázni akarom pedig kifagy.
Folyamatosan windows/parancssor alatti műveletekre nem reagál és állandóan kifagy , HDD regenerator lesz a következő lépés, de előtte érdekeltek még milyen egyéb tippek vannak amin esetleg átsiklottam, de az eddig javasoltakon túl vagyok, kivéve a parancssoros formázást, de azt már csak holnap, mert így is legtöbb művelet ami máskor 2 perc, 2 óra gondolkodásba kerül
Ha leformázom, de nem destruktív formázást kap az adatmentő program attól még kitudja nyerni az adatokat máskor is történt már ilyen, de a deep scan sem tud lefutni, ami más merevlemezek esetében lefutott és egy formázott HDD-ről is tudtam kinyerni adatot. -
King Unique
titán
válasz Vimi 90 #53677 üzenetére
A HDD probléma leginkább az, amikor magával a merevlemezzel van pl. mechanikai gond, szektorhibák és kondícióesés, fel sem pörög, stb. Ellenben a hogyan lehet törölni, formázni adott OS (pl. Windows) alatt elsődlegesen nyilván annak a témája, a RAW kapcsán az adatmentés meg az adatmentés topiknak.
Ha adatmentés a cél, akkor nyilván nem formázni kell, hanem előtte adatot menteni arra való célprogrammal, ami ha nem megy otthon és megérnének annyit az adatok, akkor adatmentő céghez kellene fordulni, ennyi. + A formázás sem csak a fájlkezelőben és lemezezelőben merül ki, ott van pl. a parancssor, ha az utóbbival nem megy a törlés + újraparticionálás és újraformázás, akkor lehet miről beszélni, meg ha a HDD állapota (HDS) sem oké. Sőt, ha a HDD állapota nem oké és már a végét járja, akkor meg eleve nincs miről beszélni...[ Szerkesztve ]
-
Vimi 90
tag
válasz ricsip #53666 üzenetére
Látom csak az utolsó sort sikerült elolvasni, próbáld újra.
Az adatmentést mint olyat megtudom oldani, de azt nem, hogy RAWból NTFS legyen és a recover program amivel dolgoztam volna semmilyen adatot nem lát mert nem is tud lefutni a programon, mert megakad 3 perc után és automatikusan újra indul. -
Vimi 90
tag
válasz King Unique #53669 üzenetére
Egyébként a két hivatkozásban szereplő összes variációt próbáltam, deep scan 1:19 percet ír 1:16nál újra indul és újra 1:19 ről számol vissza
-
Vimi 90
tag
válasz King Unique #53669 üzenetére
Az adat mentés mint alternatíva fontos, de a file rendszer probléma miatt írtam ide és nem adatmentés topicba, mert formázni sem engedi a meghajtót.(csak mert másoknak ez probléma)
-
SOAD19
addikt
válasz palipa #53674 üzenetére
Nekem is van egy 80% környéki (már biztos van vagy 5-6 éve, de lehet több is, mióta hirtelen lecsökkent a kondíciója, de azóta nem nagyon romlott) nagyon régi Samsung hdd-m. Én letöltött filmek tárolására használom. Ha véletlenül megadná magát, akkor így jártam, nem nagy probléma, mert nincs rajta semmi fontos adat.
[ Szerkesztve ]
-
palipa
csendes tag
Sziasztok. Egy SATA2-es Seagate Barracuda merevlemez kapcsán töprengek, hogy mennyire érdemes vele még foglalkoznom? Már váltottam SSD-re és gondoltam, vagy eladom, vagy kidobom. Ami konkrétan aggaszt, az itt az End-to-End_Error és a Bad Sector Count:
sudo skdump /dev/sda
Device: sat16:/dev/sda
Type: 16 Byte SCSI ATA SAT Passthru
Size: 476940 MiB
Model: [ST3500418AS]
Serial: [9VMNWGCH]
Firmware: [CC38]
SMART Available: yes
Quirks:
Awake: yes
SMART Disk Health Good: yes
Bad Sectors: 319 sectors
Powered On: 2.6 years
Power Cycles: 8309
Average Powered On Per Power Cycle: 2.8 h
Temperature: 34.0 C
Attribute Parsing Verification: Bad
Overall Status: BAD_SECTOR
ID# Name Value Worst Thres Pretty Raw Type Updates Good Good/Past
1 raw-read-error-rate 119 99 6 233317156 0x2423e80d0000 prefail online yes yes
3 spin-up-time 97 97 0 n/a 0x000000000000 prefail online n/a n/a
4 start-stop-count 85 85 20 15887 0x0f3e00000000 old-age online yes yes
5 reallocated-sector-count 93 93 36 319 sectors 0x3f0100000000 prefail online yes yes
7 seek-error-rate 84 60 30 295574946 0xa21d9e110000 prefail online yes yes
9 power-on-hours 74 74 0 2.6 years 0x405a00000000 old-age online n/a n/a
10 spin-retry-count 100 100 97 0 0x000000000000 prefail online yes yes
12 power-cycle-count 92 92 20 8309 0x752000000000 old-age online yes yes
183 runtime-bad-block-total 1 1 0 15346 0xf23b00000000 old-age online n/a n/a
184 end-to-end-error 98 98 99 2 0x020000000000 old-age online no no
187 reported-uncorrect 100 100 0 0 sectors 0x000000000000 old-age online n/a n/a
188 command-timeout 100 92 0 34360591299 0xc3030d000800 old-age online n/a n/a
189 high-fly-writes 100 100 0 0 0x000000000000 old-age online n/a n/a
190 airflow-temperature-celsius 66 48 45 34.0 C 0x22001e220000 old-age online yes yes
194 temperature-celsius-2 34 52 0 34.0 C 0x220000001000 old-age online n/a n/a
195 hardware-ecc-recovered 25 12 0 233317156 0x2423e80d0000 old-age online n/a n/a
197 current-pending-sector 100 100 0 0 sectors 0x000000000000 old-age online n/a n/a
198 offline-uncorrectable 100 100 0 0 sectors 0x000000000000 old-age offline n/a n/a
199 udma-crc-error-count 200 195 0 5809 0xb11600000000 old-age online n/a n/a
240 head-flying-hours 100 253 0 4.7 years 0x70a10000eb03 old-age offline n/a n/a
241 total-lbas-written 100 253 0 103041.318 TB 0x3dc409b70000 old-age offline n/a n/a
242 total-lbas-read 100 253 0 103567.996 TB 0x9445f9b70000 old-age offline n/a n/a -
bobalazs
nagyúr
Arra szeretnék magyarázatot találni hogy miért kerreg a HDD ha egyszer nincs használat alatt? Azzal hogy elindul a szgép már indul is a kerregés. És nem a tányérak kerregése nem nem folyamatos, ritmikus mint amikor olvas valami adatot. Lehúztam a sata kábelt róla akkor is hallom a hangját.
Windows alól is nulla a terhelése. hdwd 130 -
SOAD19
addikt
válasz King Unique #53668 üzenetére
Köszi, már sikerült. Valamiért nem ugrott be. Régen mókoltam már a lemezkezelőben, teljesen el is felejtkeztem már róla.
-
King Unique
titán
válasz Vimi 90 #53664 üzenetére
Lásd pl. ebben és ebben a válaszban leírt, linkelt információkat.
Ha kifejezetten az adatmentés az elsődleges cél, akkor meg legközelebb majd az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket, pláne hogy a jelen topik címében - HDD probléma (nem adatmentés) - is szerepel, hogy nem adatmentés. -
Vimi 90
tag
Sziasztok, egy bonyolult problémába ütköztem adott egy 500GB seagate 2,5 HDD, egy külső vinyó keretben volt és elmondások(egy ismerősömnek próbálom helyrehozni) alapján egyik pillanatban még jó volt felismerte a gép/laptop/tv, majd később nem.(tapasztalataim alapján a nem megfelelő eltávolítás okozta a problémát)
Arra gondoltam nem jó a keret, de a keret másik eszközzel jó, a vinyó viszont rendesen gépre dugva nem kap elérési utat illetve RAW formátumban van.
Máskor egy ilyen problémát a CHKDSK lefuttatása megoldott, most nem oldotta meg, azt írja ki a RAW Formátum nem támogatott, lemezkezelő kiírja a lemez méretét.
Egy recover programmal amivel máskor sikerült ilyen esetben ki listáznom az adatokat azzal látni a meghajtót, de semmilyen adatot nem látok ami elvileg rajta van.
Adatvesztés nélkül hogyan lehetne megoldani, hogy kapjon elérési utat és rendes filerendszert? -
SOAD19
addikt
Sziasztok!
Ma vettem használtan egy 500 gigás hdd-t, itt a HA-n. A gondom az lenne vele, hogy nem ismeri fel a gép, viszont a hdd sentinel meg látja. Itt egy kép amin látható mindkét dolog: [kép]
A kábelek elméletileg jók, ugyanazzal a táp kábellel és sata kábellel látja az adott hdd-t. [kép]Van valami tippetek?
-
King Unique
titán
válasz DavidLindhag #53659 üzenetére
How to use DiskPart to clean and format drive not working on Windows 10
Korábban rendszermeghajtóként volt használva a HDD és megfelelő törlés híján ott vannak még rajta a Windowshoz tartozó védett rendszerpartíciók (ESP, WinRE), amiket biztonsági okból nem enged törölni a grafikus lemezkezelő, ellenben parancssorban (DiskPart) már megoldható (szükség esetén előtte a G meghajtóról az adatok lementése után) a törlés majd az újraparticionálás és újraformázás.
-
törölt tag
válasz DavidLindhag #53659 üzenetére
Partíciókat kell törölni. Pont eljutottál oda, ahol jobb egérklatty a partícióra és Törlés. 4.-3.-2.-1. partíció sorrendben töröld. Ezután a HDD 1 db nem partícionálatlan területet fog mutatni itt új partíció létrehozása NTFS-re. Kész és gyorsformázás.
-
Djuree
félisten
köszi!
LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
King Unique
titán
válasz Djuree #53655 üzenetére
Ha támogatja a külső ház firmware szinten a Windowsban lévő szoftveres leválasztásnál az eszköz leállítását, akkor utána kialszik az állapotjelző LED, leáll benne a HDD, stb. Ha nem támogatja firmware szinten, vagy egyes Windows-verzióknál nincsen az ezen leírásban lévő dolog beállítva, akkor nem meglepő ha nem áll le és működés közben a tápellátás hirtelen megszakításakor - lásd külső házon lévő tápkapcsolóval történő kikapcsolás, csak USB-s tápellátásnál PC kikapcsolása után, stb. - amolyan vészleállást csinál a HDD és nyekken, pittyen egyet.
-
Djuree
félisten
válasz King Unique #53654 üzenetére
köszi. de akkor hogy lehetne úgy leválasztani hogy ne "pittyenjen"? ezen a leválasztáson kívül nem ismerek más módszert. ha le van állítva már a gép és csak utána kapcsolom ki akkor is "pittyen".
LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
King Unique
titán
válasz Djuree #53653 üzenetére
Ha a Windowsban megtörtént a szoftveres leválasztás de nem álltak le a HDD-k a külső házban, vagy nem történt meg és ezért pláne pörögnek tovább, majd utána a külső házon lévő tápkapcsolóval lett kikapcsolva az eszköz, azaz hirtelen megszakítva az áramellátás, akkor nem meglepő a "pittyenés" a HDD-knél. Ami bár nem feltétlen a "legegészségesebb" működés, de ettől elvileg még nem kellene a HDD-knek csak úgy tönkremenni, meg pláne ha csak ilyen ritkán, havi 1x van használva az eszköz és csak akkor történik ez, sőt ilyen alapon nyilván felesleges állandóan bekapcsolva és a PC-hez csatlakoztatva lennie.
[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
sziasztok!
megint erről lenne szó: [link]
vagy akármilyen külső usb-s raid megoldásról.külsö tápról megy. mikor lekapcsolom hallok egy kis pittyenést a kütyüből. rendesen leválasztom mielőtt kikapcsolom. ez így jó? egyáltalán ki kell kapcsolni vagy legyen inkább mindig bekapcsolva? csak ritkán használom, havi egyszer felteszem rá a képeket.
csak nem akarom hogy tönkremenjen...LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
moma
őstag
válasz King Unique #53651 üzenetére
Köszönöm. Végül azt csináltam, hogy leszedtem róla az elektronikát, meg összekarcoltam, így már elég sok effort megnézni mi van rajta. Meg rá is ütöttem kalapáccsal bár az valószínűleg nem árt a korongoknak. De látszik hogy ütve volt.
we all deserve a bit of luck.
-
King Unique
titán
-
moma
őstag
Sziasztok. Kidobásra ítélt vinyánál, ami törtéve lett, hogy biztos legyek nem nyerhető vissza adat az elég, ha rákúrok párat kalapáccsal? Vagy ti hogy szoktatok megszabadulni tőlük?
we all deserve a bit of luck.
-
SP4C3
veterán
válasz ElektrikusDE #53648 üzenetére
Saját, asszonyka gépében hdd, 1TB, egy szerverből jött (nem csendes, de cserébe gyors - egy hdd-hez mérten persze), semmi fontos nincs rajta, csak az oprendszer meg játékok... Mivel nem volt kedvem OS-t hegeszteni ilyenkor, így elküldtem a boltba pillanatragasztóért, probléma megoldva, működik.
[ Szerkesztve ]
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
ElektrikusDE
senior tag
Ez nem gond, minden láb megvan, ilyenkor bedugok a SATA csatlakozóba egy kis karton papírdarabot, probléma letudva. (főleg ha csak az adatmentés a cél)
Ha nem éri nagy mechanikus hatás akkor nem is fog leesni...
Kis ragasztással még meg is lehet(ne) erősíteni.
A komplett SATA csatlakozó is cserélhető, megfelelő felszereltséggel.
Ui:
A SATA kábelt rá is lehet forrasztani a panelre, és úgy örökös darab, mivel elég nehéz lenne eladni!
[ Szerkesztve ]
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
gigabytman
tag
válasz King Unique #53645 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, megpróbálom.
-
King Unique
titán
válasz gigabytman #53644 üzenetére
A javítás hibaüzenet, vagyis a CHKDSK utalhat a fájlrendszer hibájára, ha a Windowsban biztonságos eltávolítás nélküli lett leválasztva az eszköz, ami ugye nyilván user error. A "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet alapján viszont másfelől ez szimpla NTFS hozzáférési engedély problémának tűnik, lásd nemrég az adatmentés topikban - ha az a cél, akkor ott kellett volna feltenni a kérdést - leírtakat, az ott javasolt megoldást. Vagyis ez még a jobbik eset és nem a rosszabbik (RAW), ahol Linuxon azért volt hozzáférhető a partíció tartalma, mert ott nem érvényes a Windowson beállított NTFS hozzáférési engedély, annak tiltása.
A 94%-os kondíció nem a legjobb, de ha a részletes önteszt nem jelez hibát és a SMART sem szektorhibát, akkor lehet csak az adatkapcsolati hibák miatt van amit ír a HDS a szöveges értékelésnél, meg amit szükség esetén pl. az USB-kábel cseréje megoldhat.Egyébként gratula, ilyen egy kellően informatív és világos esetleírás.
[ Szerkesztve ]
-
gigabytman
tag
Szép napot.
Egy Maxtor-M3 Portable-t (4TB) kaptam a rokonságtól azzal a címszóval, hogy elromlott, nem látja a windows. Jó lenne az adatok lementése, ill. ha lehetséges az eszköz megmentése. A tárolót leginkább egy DELL üzleti laptop USB-3-as portján használták adatlemeznek. Azt a tulaj is beismerte, hogy nem kímélte az eszközt és sokszor volt csak egyszerűen kihúzva az USB-ből, és nem volt szabályosan eltávolítva.(Ő ezzel nem tököl ).
Saját asztali gépem hátsó USB-3 portjára csatlakoztatva win alatt a következőkre jutottam:
- csatlakoztatáskor hibaüzenetek:
[kép] [kép] [kép]
- a mappákhoz, fájlokhoz sem a win sem a Total C. nem fér hozzá
- a lemezkezelő pedig látja: [kép] [kép]
- HDS eredmények: [kép] [kép] [kép] [kép]Mivel Linux (Mint) is van a gépemen ott is megnéztem:
- itt jött az igazi meglepi, mert a beépített Nemo fájlkezelő tökéletesen látja a rádugott eszköz mappáit, fájljait, írás / olvasás lehetséges.
- szerencsére volt tárhelyem, így azonnal lemásoltam az adatokat
Adatmentés kipipálva.A tudásom itt véget ért, innen kellene segítség:
- kellenek-e további tesztek ahhoz, hogy kijelenthessük a meghajtó újbóli formázás után nagy valószínűséggel biztonsággal használható?
- milyen lépéseket kellene sorban végrehajtanom?
Előre is köszönöm szépen. -
Erwinke
aktív tag
válasz King Unique #53640 üzenetére
Köszi.
Régen nem ment a HDS-el a lemez leállásának akadályozása ha nem fizetted. Most meg nem tudom miért jött egy ötlet, h feltegyem és elérhető a funkció a simával is.
Oké akkor bocs a pánikért. -
-
törölt tag
válasz King Unique #53640 üzenetére
"percenkent leáll majd újra indul a HDD" - Win energiagazdálkodásban a HDD leállítást "Soha" vagy 0 (nullára) kell állítani.
Régi-régi tanácsod. Nem kell hozzá a HDS-t bizergálni. -
King Unique
titán
válasz Erwinke #53639 üzenetére
Azt persze már nem sikerült leírni, hogy pontosan milyen HDD-ről van szó, csak mert van ingyenes gyári tool az egyes (nem mindegyik) WD (+ 3,5" Red) és Seagate merevlemezekhez is a fejparkolás végleges kikapcsolásához. Másik opció pl. a HDS illetve abban a lemezek leállásának akadályozása funkció, + a program regisztrált változatában az APM átállítása, viszont ez nem végleges, nem firmware szintű módosítás mint az előbbi.
"h percenkent leáll majd újra indul a HDD"
Más a motor gyakori leállítása és felpörgetése, meg megint más a gyakori fejparkolás, az utóbbinál kattanás lehet hallható. Ha a HDD gyakori leállításának és felpörgetésének elkerülése a cél, akkor adott az előbb említett lemezek leállásának akadályozása funkció az adott lemez sorszámát megadva.
[ Szerkesztve ]
-
Erwinke
aktív tag
Sziasztok!
Van mód ingyenesen HDD parkolást akadályozni?(mind HD sentinellel)
Eléggé fáj hallani, h percenkent leáll majd újra indul a HDD.Köszönöm!
-
menyhartlevi
aktív tag
válasz King Unique #53637 üzenetére
Köszönöm szépen a választ! Nem ad ki semmi hangot, el se indul nekem. Akkor felveszem a kapcsolatot a bolttal.
-
King Unique
titán
válasz menyhartlevi #53636 üzenetére
Tehát 2,5"-os aminél lényeges USB-n a megfelelő tápellátás, ahol ha USB 3.X porton volt próbálva a gyári és egyéb rövid USB-kábellel, valamint másik asztali PC-n és notebookon is, de továbbra is ismeretlen lemezként jelenik meg a lemezkezelőben valós kapacitás nélkül, akkor esélyes a külső HDD hibája. Sőt, ha már fel sem pörög a külső házban lévő HDD és ilyen jelenséget produkál, akkor vélhetően letapadt az olvasófej és ilyenkor pláne nincs miről beszélni, ez esetben adott a garanciális csere + belföldi online rendelésnél 14 napig az elállás joga.
[ Szerkesztve ]
-
menyhartlevi
aktív tag
válasz #12516608 #53634 üzenetére
Western Digital My Passport 4TB 2,5" a típusa.
Most kipróbáltam több USB porton, több gépen is (asztalin is, notebookon is), több kábellel, de ugyanezt írta.
Újonnan vettem az Oázistól, gyári kábelével (is) próbáltam. Ennyi volt hogy elkezdtem használni, minden okénak tűnt, indítottam rá kb. 200GB kép másolását és úgy hagytam. Aztán mikor ránéztem, a HDD meleg volt és a másolás hibával meg volt akadva. Most is melegszik kicsit, de nem pörög föl.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz menyhartlevi #53633 üzenetére
Ez így kevés információ... Nem derült ki, hogy pontosan (modellszám, link) mégis milyen WD külső HDD-ről van szó és az vadonatújan vagy másodkézből használtan lett-e megvásárolva, 2,5"-os vagy 3,5"-os fizikai méretű, ha az előbbi (2,5") akkor USB-n a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt) rendben van-e, felpörög-e egyáltalán a külső házban lévő HDD, gyári USB-kábellel vagy másikkal van-e használva, közvetlenül a PC USB-portjához van-e csatlakoztatva vagy esetleg USB-elosztón (hub) keresztül, a Windows újraindítása és az eszköz másik USB-porthoz történő újracsatlakoztatása + szükség esetén másik USB-kábellel történő kipróbálása után mi a helyzet, stb.
Visszaküldeni garanciális cserére értelemszerűen akkor lehet és akkor indokolt, ha az előbbiek tisztázva vannak és bebizonyosodik a külső merevlemez hibája, ellenkező esetben nyilván nem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz menyhartlevi #53633 üzenetére
Milyen külső HDD? Pontos típus kell!
Milyen USB porton van csatlakoztatva? USB kábel csere volt?
Milyen gép? Pontos alkatrészlista (min alaplap, táp, proci) Netán laptop? Vagy nótbukk?Milyen vindóz? Ugye nem Win11?
Ez egy tipikus adatkapcsolati hiba a gép és a vinyó között. Kábeleket ellenőrizni, kontakt hibák is vannak, az tuti.
----
Ha tényleg hardveres a gond, azaz az eszköz garanciális időn belül szeppukut hajtott végre, akkor azt csak a megfelelő információk után lehet eldönteni. Bizonyos valószínüséggel.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz tekkitbalu #53631 üzenetére
Vettél egy 4 TB-os Toshiba P300 HDD-t, ami a gyártó közleménye alapján SMR eljárást használ, annál pedig nem meglepő a belassulás írásnál. A HDD része ennyi, legközelebb CMR HDD-t veszel és akkor nem lassul be az írási sebessége.
A történet torrentspecifikus részéhez meg ott van a Bittorrent topik, azt értelemszerűen ott kellene tovább fejtegetni. -
tekkitbalu
csendes tag
Sziasztok!
Pár napja vettem újonnan egy 4TB vinyót, elsősorban seedelés céljából (Toshiba P300 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (HDWD240UZSVA) vásárlás, olcsó Toshiba Belső merevlemez árak, Toshiba P300 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (HDWD240UZSVA) boltok (arukereso.hu))
Eddig egy 1TB (Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD10EZEX) vásárlás, olcsó Belső merevlemez árak, Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD10EZEX) boltok (arukereso.hu)) nyúztam erre a célra gond nélkül, viszont ez a tárhely elég kevésnek bizonyul manapság, gondoltam újítok.
Lehet buta voltam és nem jártam utána a dolgoknak (HDD terén az ismeretem annyi, hogy megveszem, beszerelem, használom gond nélkül, nem hittem volna hogy meg fog szivatni )A beszerelés hibátlan, leformáztam ahogy kell, nagy izgalommal vetettem volna be második vinyóként (természetesen a rendszer SSD-jét bele nem értve) seedelésre. Indítottam el egy nagyon nagy torrentet letöltésre (64MB szeletekre van szedve, ha számít), pár másodpercig gyönyörködtem is a 60-70Mbps sebességben, aztán egyre lassult, 4-5mp múlva már csak pár száz kbps-el jött, majd elérte a 0-t. Pár perc pihi után újra megindult 1-2 secig, majd ismét lassul, újra semmi.
Feladatkezelőben figyeltem, letöltési sebesség nélkül is 1-2 percig 100%-on pörgött (gondolom lassú az írási sebesség, na de ennyire?), válaszidő volt hogy 15-16000ms-re is felugrott.
Eleinte egy ágról kapta a 2 vinyó a szuflát a tápból (használatlan SATA adatkábel mellett), gondoltam hogy ez lehet a probléma (naív módon), de nem.Nem igazán szoktam semmit visszaküldeni, tudom hogy az eladónak ez valamennyi veszteséggel jár, általában az apróbb hibák mellett is elmegyek, de mivel számomra ez így ebben a formában használhatatlan, megoldás híján ezt sajnos vissza fogom küldeni és egy fórumtárstól nézek egy CMR meghajtót (igen, időközben ezen a téren is picit bővítettem a tudásomat, jó pap holtig tanul )
Még annyit hozzáfűznék, hogy amikor a vinyó nagy nehezen lekönyörögte magának az egyik filmet amit leszedettem vele (bő fél óra alatt másfél gigát), kíváncsiságból elindítottam, természetesen rettenetesen akadozott, valahol pedig be sem akart tölteni...
Amik így hirtelen eszembe jutnak, hogy próbáltam:
- 1TB kiiktatása, kábelei a 4TB-be kötése
- Virtuális memória növelése (végére már 30 gigát adtam, nem segített)
- qBittorrentben állítgattam pár dolgot (ha részletezném az szerintem nagy off lenne)
- Másik torrent kliens használata
- Töredezettség mentesítés (reménykedtem...)Ha valaki tőlem okosabb találkozott már ilyen problémával, esetleg sejti hogy mi lehet a gond okozója, mit csinálok rosszul, az légyszi ne tartsa magában!
Köszönöm előre is! -
Morris
veterán
válasz King Unique #53629 üzenetére
Értem. Köszi.
Miután felállt a rendszer, rádugtam a vinyót és a lemezelérés megakadt. Minden más használható, de se az ssd-t, de a hdd-t nem érem el. Az összes alkalmazás homokórázik. Amint lehúzom a kábelt, teljes mértékben használható a rendszer. -
King Unique
titán
válasz Morris #53628 üzenetére
Valószínűleg azért, mert már nem oké a HDD állapota, szektorhibás / egyéb probléma van vele, akkor szokta kifagyasztani az OS-t és megakasztani annak bootolását. Ha ez a helyzet és nem a SATA fizikai csatlakozás (kábel, port) hibája miatt, akkor viszont sokat nem érdemes vesződni ezzel, ha még garanciális a HDD akkor csere, ha már nem akkor új HDD-t kell venni ami megfelelő állapotú, ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Morris
veterán
válasz King Unique #53625 üzenetére
Azért nem adatmentés, mert megtanultam lemondani dolgokról.
Eddig teljesen jó állapotban volt. Nem tudom miért akasztja meg a rendszert.
Akkor is ez történik ha felált a Windows az ssd-ről.
Lefagy a gép. Amint lehúzom a kábelt, ismét használható a win. Ilyennel még nem találkoztam.
Eddig semmi gond nem volt vele. Veszek egy usb-sata csatlakozót akkor. Megpróbálom azzal.
Szeretném megmenteni. Már csak a kihívás miatt is. -
King Unique
titán
-
Djuree
félisten
válasz King Unique #53624 üzenetére
azért nem kell a másikat lenézni amiért nem ért annyira hozzá.
sztem én is tudnék neked olyat mondani amit elsőre nem értesz meg.LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
King Unique
titán
válasz Morris #53623 üzenetére
Ahhoz nem ártana tudni, hogy milyen a HDD állapota (HDS), valamint ha megakasztja a Windows bootolását, akkor értelemszerűen akkor csatlakoztatni pl. USB-n, amikor már bebootolt és felállt a rendszer. Ha úgy sem megy, akkor meg megpróbálni egy pendrive-ról bootolt WinPE / Linux live rendszer alól. Ha az utóbbi sem, akkor marad az adatmentő cég, vagy ha annyira nem fontosak azok az adatok és annyit nem ér meg a mentésük, akkor kb. a kuka, ennyi. + Legközelebb az adatmentés topik, ha kifejezetten a HDD-n lévő adatok mentése a cél és nem szimplán a HDD újbóli aktív használata.
-
Morris
veterán
Sziasztok.
Van, vagy inkább volt egy WD Red Hdd (1Tb), ami egyik pillanatról a másikra lefagyasztotta gépet.
Felpörög rendesen, felismeri a bios is, de nem bootol a gép. Adattárolásra volt használva.
Amint lehúzom az adat kábelt, megy tovább a gép.
Próbáltam USB-ről is indítani a gépet. De ott is az van, hogy amint lehúzom a kábelt, megy tovább a bootolás.Menthető még talán? Akár annyira hogy egy-két fontosabb adatot le tudjak szedni róla.
-
Djuree
félisten
válasz King Unique #53621 üzenetére
oké, köszi!
egyébként te egy igazán szerethető ember lehetsz a való életben....ja nem.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Djuree #53620 üzenetére
Szerintem a schreenshoton lévő 3 db opció világos és magától értetődő, alapesetben nyilván meghajtóbetűjel kell a már meglévő partícióhoz és a mappába csatlakoztatást nem kell piszkálni meg pláne ha nem tudja a delikvens mire való, aztán NTFS fájlrendszer kell ahol elég a gyorsformázás, stb.
Egyébként az előző válaszban egyértelműsítés végett direkt linkelve lett - úgy látszik teljesen feleslegesen... - egy komplett leírás erről, ahol pl. ezen és ezen screenshoton elég világosan látszik mit kell választani, sőt eleve az az alapértelmezetten bejelölt beállítás amit alapesetben nem kell piszkálni és lényegében csak next—►
next—►
finish és ennyi, de azért csak elkezdjük megint tovább bonyolítani...[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
itt mit érdemes választani? elég értelmetlen megfogalmazások, vagyis félreérthetőek. help persze nincs hozzá hogy melyik mire jó, vagy mit tud.
ha a legalsót választom akkor mi van? az a legszimpibb.
és exfat vagy ntfs legyen majd a formázásnál?[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
válasz King Unique #53618 üzenetére
ja értem, asszem. akkor elvileg csinálok egy formázást és onnantól lehet használni.
kössz...LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
King Unique
titán
válasz Djuree #53617 üzenetére
Akkor újra, hátha így jobban átmegy...
Exkluzív 2,5”-es külső ház, Raid funkcióval
RAID1: Egy kötetet látunk, a második lemezre minden felkerül, amit az elsőre írunk, meghibásodás esetén, a lemez cseréje után, automatán helyreáll az új kötet."
A hardveres RAID 1-et magánál az USB-s külső háznál kell beállítani a hátlapján lévő kapcsolóval és nem keverendő a Windowsban lévő szoftveres RAID illetve tükrözés funkcióval.
+
[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
na már kezdek ideges lenni ezzel a raiddel.
itt most miért nem tudok raid 1-et csinálni? az lenne a tükrözés?
itt látja a 2 winyót gondolom egynek de nincs olyan hogy raidet csináljon belőle. az egyszerű kötet gondolom nem jó.
-
Djuree
félisten
válasz #12516608 #53614 üzenetére
ahha, gondoltam hogy az admin jog hiánya lehet a gond, na akkor majd otthon megpóbálom.
laptop ez.King Unique: akkor jó hogy tegnap fél napig formázgattam. bár mondjuk nem értem ha átkapcsolom miért törli a partíciót.
hálistennek a munka mellett van időm a saját dolgaimmal is foglalkozni.
otthon viszont a 2 kiscsávó miatt nincs időm gép elé ülni.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Djuree #53613 üzenetére
Ha vettél pl. egy ilyen kétlemezes, RAID funkciós USB 3.X külső házat - ahol a RAID funkció használatához nyilván nem kell semmilyen külön, spéci driver a Windowsnak - , akkor az egyes RAID módok közötti átkapcsolás a lemezek törlésével jár, azért nem jelennek meg utána meghajtóbetűjel híján a lemezkezelőben, meg pont ezért teljesen felesleges és értelmetlen az átváltás előtt nekiállni formázni, azt utólag kellene...
"meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva."
Akkor eleve nincs miről beszélni és a céges PC-n munkaidőben amúgy sem feltétlen ezzel kellene foglalatoskodni, munka után majd az otthoni PC-n neki lehet állni, meg ahol van rendszergazda jogosultság is a Windowsnál, mert az eleve szükséges a grafikus lemezkezelő és parancssorban a DiskPart használatához is...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Djuree #53613 üzenetére
"meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva." - a céges policy-ből adódó korlátozások miatt valószínűleg rendszergazda jogosultságod sincs.
Valószínűnek tartom, hogy a külső RAID-hez driver is kéne a céges gépnek, de nem települ az "Admin" jogosultság hiánya miatt. Amíg nincs bekapcsolva a RAID funkció, addig a Win(?) sima lemezként látja, ami már kész van. "Ehetőnek tűnik neki." Mert a külső cucc normál külső HDD-ként pofázik.Több és pontosabb infó nélkül csak a sötétben tapogatózok.
--------
Nehogy azt mondd, hogy laptop! Mert azok minden mocskos perverzióra képesek.[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
válasz #12516608 #53611 üzenetére
külön külön leformáztam a 2 winyót egyformára (hogy miért így csináltam hagyjuk ) , láttam is a sajátgépben a 2 hdd-t, de miután átkapcsoltam a kütyüt raid1-be nem látom. azt gondoltam most csak 1 hdd lesz ott a raid tömb, de semmi. miért van ez? hogy csináljam hogy lássa? szoftveresen nem kéne semmit nem, ezért van hozzá hardverem elvileg? meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Djuree #53610 üzenetére
"ettem egy külső raid racket." - Ehhez már nem elég erősek a fogaim. ;-)
Nem kell. 2 azonos típusú és kapacitású HDD-t berakod, a RAID vezérlőnek megmondod, hogy RAID1-et csináljon belőle és kész.
Partícionálás (és formázás) pedig menjen az adott oprencered alól. Finito!A gyorsformázás bőven elég, ne rabold feleslegesen a saját idődet.
-
Djuree
félisten
ettem egy külső raid racket.
raid 1-et szeretnék vele.
a két winyót formázzam egyformára külön-külön és utána kapcsoljam át raidre?LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver
-
Gergő170
aktív tag
Nem új a szerkezet elvileg Angliába "kukázta", és most észleltem is, hogy berreg a merevlemez. Inicializálást sem engedi. Kattog a merevlemez amiután bepörög, az indításnál, gyanítom nem is lesz jó, de azért köszönöm a gyors válaszodat!
-
King Unique
titán
válasz Gergő170 #53607 üzenetére
How to format a new hard drive on Windows 10
Vagyis ha nem inicializált, akkor első lépésként értelemszerűen inicializálni kellene és 2 TB-os tárolókapacitás felett nyilván GPT séma szerint, aztán particionálni és formázni, stb.
"Seagate Game Drive for Xbox-ból kiszedtem egy 8Tb-os merevlemezt"
A Seagate Game Drive Hub for Xbox egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, aminek a házilagos megbontása eleve garanciavesztéssel járhat, csak külön a belső merevlemezre nem érvényes a gyártói garancia stb., ügyes voltál.
[ Szerkesztve ]
-
Gergő170
aktív tag
Sziasztok, kérdésem lenne, hogy egy Seagate Game Drive for Xbox-ból kiszedtem egy 8Tb-os merevlemezt, érdekelne működésre lehet-e bírna a PC-mben? Bekötöttel stb. és azt írja a merevlemezkezelő, hogy Lemez 1 ismeretlen ( Nem inicializált ). Nem tudom az előéletét egy barátomtól kaptam angliából. Próbálnám képek tárolására használni, de jelenleg nem megy.
-
kovcsrob
tag
Üdv
Van három WD10EZEX régen egy h87 es lapban voltak RAID tömbben. (tökéletesen működtek. aztán egy évre fiókba kerültek)
Most bekerültek egy B85 be. (ami nem tud RAID et) A BIOS látja a crystaldiskinfo látja. (SMART, hűfokok stb láthatók)
Az eszközkezelőben a win 10 drivert nem telepített. (hibás diverként sem látszik) Szóval hardverváltozásként nem fedezte fel.
A win 10 számtógépkezelés-->lemezkezelés nem látja.
A Hard Disk Sentinel nem látja.
A legnépszerűbb partícionáló progikat próbáltam de egyik sem látta. (random vagy 5 öt)
Van valakinek valami ötlete? (ami win 10 alól bontás nélkül kivitelezhető)
Lehetséges, hogy a RAID miatt nem látszanak? (ha rászánom magam, hogy átköltöztetem egy haver gépébe valami RAID partíció törlést kell keresnem a vezérlő BIOS ában?) -
Lunda2
újonc
válasz King Unique #53604 üzenetére
"Le lett írva a kérdésre világosan" - sőt, én pedig világosan válaszoltam is rá egy "köszi"-t előzőleg. Amellett, hogy csak leírtam a kérdésem feltevésének okát, nem kétszer megkérdezni akartam ugyanezt - a köszit arra értettem, hogy már kaptam érdemleges választ. De akkor bocs ha nem volt egyértelmű.
A "nem drágább annyira" szerintem relatív, azonos kapacitás mellett nekem nem ér meg +20ezret a sebesség sem, legalábbis egy hagyományos cmr hdd-hez képest - de gondolom idővel még kevesebb lesz az árkülönbség, és úgyis váltok majd én is ssd-re előbb-utóbb - én sem akarok mindig öregesnek tűnni.
De köszi még egyszer a te válaszod is, te is segítettél! -
King Unique
titán
válasz Lunda2 #53603 üzenetére
Le lett írva a kérdésre világosan, még linkelve is mit lehetne csinálni - lásd meghajtóoptimalizálás - az SMR HDD-vel, + az is hogy ezek eleve ilyenek és nem lehet ezzel mit kezdeni. Legközelebb veszel szépen CMR HDD-t, vagy rendszermeghajtónak eleve SSD-t, aztán akkor gyorsan fog működni a Windows, ennyi. Az "iszonyú drága" SSD meg gondolom csak barokkos túlzás akart lenni, mert manapság pont hogy nem drága annyira iszonyúan és egyre többen használnak már SSD-t, meg rendszermeghajtónak - ahova elég lehet bőven pl. egy 120-512 GB közötti is és nyilván nem kell több TB-os - kb. alap.
[ Szerkesztve ]
-
Lunda2
újonc
válasz King Unique #53602 üzenetére
Bocsánat, de nem az volt a kérdésem hogy egy iszonyú drága ssd-t kellett volna-e vennem az olcsó és évtizedek óta használatos hdd-k helyett, hanem hogy a jelenlegi helyzetben lenne-e most olyan megoldás amiről én nem tudnék és segítség lenne.
De köszi a te válaszod is. -
King Unique
titán
válasz Lunda2 #53598 üzenetére
SMR HDD-knél nem meglepő a belassulás írásnál, amin változtatni nem nagyon lehet, max. pl. egy meghajtóoptimalizálás javíthat rajta (átmenetileg), ha támogatja a TRIM-et az adott merevlemez.
Legközelebb nem ártana vásárlás előtt jobban tájékozódni, rendszermeghajtónak meg eleve SSD-t javasolt használni az olyan célra amúgy is lassú HDD-k helyett, ennyi. -
Lunda2
újonc
válasz Doky586 #53600 üzenetére
Elvileg az elmúlt egy héten belül futtatott magától, legalábbis heti rendszerességre van állítva az automatikus elemzés és optimalizálás. Ma ránéztem megint külön is és indítottam ismét töredezettségmentesítést (tegnap is), de olyan lassan végezte azt a kb. 50 gb-nyi pakolgatást a rendszermeghajtón, hogy eszembe jutott hogy ennyi idő alatt már rég túl lettem volna a formázás, telepítés, visszapakolgatás dolgokon - pedig csak két hete lett felrakva rá az op.rendszer, életében először. HD Sentinel szerint amúgy 100%-os állapotú, pedig először reménykedtem hogy csak a lemez hibás...
Ha esetleg naponta inkább sajátkezűleg optimalizálnám, az úgy többet érhet, mintha ő a háttérben heti 1x elemezgeti? Csak mert elemzéskor nekem sem jelez töredezettséget, pedig mintha jót tett volna neki egy darabig az optimalizálás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Okoscsengőt hozhat jövőre az Apple
- PlayStation 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Bestbuy játékok
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP) + SD adapter új
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest