- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomi 16
őstag
Hy tagok!
Tegnap előtt vettem egy Maxtor 250GB-os ATA 16MB-Chases Winyót és tegnap degig vettem rá egy Zalman ZM-2HC2 Hűtőt.
Max 38-39 fok.
Ez szerintetek sok neki
[Szerkesztve] -
-
moma
őstag
válasz
BobChemistry #597 üzenetére
Köszi ! Azt hiszem kipróbálok egy DiskTwint, ezzel egyrész megvalósul amit javasolsz az 5,25ös keret, plusz a borda miatt remélem nyerek még pár fokot minuszba, ráadásúl elvileg halkít is. A kérdés csak, hogy mikor veszem rá magam, hogy elmenjek megvenni
Ha megvettem majd beszámolok az eredményről!
-
BobChemistry
őstag
sztem kicsit sok, pláne ha figyelembe veszed, hogy nyáron jóval melegebb lesz
a legolcsób passzív megoldás az, he veszel egy hdd rögzítő keretet 5,25'' helyre, és oda rakod fel a vinyót. Ez nekem 3-4 fokot jelentett...
a többiről nem tudok nyilatkozni, de egy jól kiválasztott aktív hűtő is jó lehetne, ha találsz olyat ami <20dB körüli zajt produkál -
Shim
őstag
válasz
RoyalFlush #595 üzenetére
értelemszerűen akkor kell hűtés, ha meleg a vinyó (40-50°)
-
RoyalFlush
őstag
Ha jó a ház szellőzése, akkor is szükség van vinyó alá szerelhető ventire? Vagy milyen vinyónál szükséges már hűtés?
-
moma
őstag
Nekem egy Seagate ST3120022A-m megy 48-49 fokon, azt írja a HD Sentinel hogy hűteni kéne ventillátorral vagy passzívan.
Nos plusz ventit nem nagyon vagyok hajlandó alkalmazni. A kérdésem az lenne, hogy egyrészt ez a hőmérséklet mennyire gáz, másrészt milyen passzív hd hűtőt ajánlanátok esetleg, amivel tényleg pozitívak a tapasztalatok?
Én ezeket találtam hirtelen:
-Zalman ZM-2HC2
-Nexus DiskTwin
-Heat Terminator
-Silentmaxx HDD-Silencer
Ezek mennyire sikeresen hűtenek vajon? És persze az sem mellékes, hogy mindezt esetleg mennyi zajelnyelő képesség mellett... -
Criton
veterán
SAMSUNG SP2504C SATA-II : 27fok
SAMSUNG HD400LJ SATA-II : 31fok
szobában 22 fok kb...
TT Kandalf házban, 5 ventivel -
Shim
őstag
samsung 120Gb: 37-55° között ingadozik, nyitott háznál, hűtés nélkül. holnap már lesz alá 2 venti, kíváncsi vagyok, úgy mennyi lesz.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur #522 üzenetére
22 fokos szobában:
20GB Seagate 5400rpm: 22fok
80GB Seagate 7200rpm: 26fok
A vinyókat 2db 8cm-es venti hűti -
koanla
aktív tag
válasz
Daveeboy #580 üzenetére
Nekem ugyanez van. Két napig tűrtem. Aztán eléjük tettem egy 8cm-es ventit, amit egy régi tápból bontottam ki. Azóta olyan húvös mindkettő, mint az öreg 5 GB-os, lct-s Quantum vinyóm.
Szóval ha sikerül valami olyan progira bukkannod, ami a SMART-ot Raid-en keresztül is ki tudja olvasni, az engem is érdekel. -
morceaux
aktív tag
Üdv!
Konfigomban levő vincsik hőmérséklete:
Samsung: max. 28 C,
Seagate: max. 32 C.
Azért nem írok minimum hőmérsékletet, mert az csak attól függ mennyire tudom kihűteni a szobát. Volt már 12 fokos a Samsung és 14 a Seagate... Most épp rendre 22 és 24.
Valszeg azért ilyen hűvösek, mert az Aeroengine házam 14 centis ventije okádja rájuk a levegőt. -
Calogero
addikt
Van egy Maxtor D10 (250Gb)vinyom és egy Samsung (120Gb)
Hőmérsékletek: netezés letöltés mellett
Maxtor 38 fokos
Samsung 33 fokos
Egy 9 centis ventit (5V) használok hűtésre, de szerintem ez nyáron kevés lesz -
Tomi 16
őstag
Az enyém alapon 28-29 fok játék után meg fel szokott kúszni 38-39fokra ez sok neki.
Üdv:Tomi Bácsi.
Ja és milyen WINYOT ajánlotok nekem ami elég lenne a KONFIGOMNAK. -
Petya25
őstag
-
Daveeboy
tag
Mivel lehet sata HDD hőmérsékletét kiolvasni?
2db 250 SATA Samsung HDD van Raid 0 kötve.
Mielőtt letorkolnátok, már rákerestem és kipróbáltam.
DTemp, Everest, HDDThermometer... semelyik sem jó.
Ötlet? -
csongi
veterán
Samsung 80G pata 8mb 7200 31 fok úgy hogy a vidkari venti alá fúja a levegőt. Ha összejön, jövő héten cserélek hűtőt ami kifele fúja a levegőt a házból, és akkor meglátom hűvösebb lesz e a vinyó.
-
Madn!ght
addikt
Nem váltottam házat, viszont a 7800gt-nek ez a kódus' megoldása, hogy befele fujja a meleget, nem kifele a hazbol, lehet nagyban hozzatesz, hogy melegszik a vinyo. Epp egy magassagban vannak, es sajna a vinyot max csak 1-gyel tudnam feljebb rakni.Viszont akkor sztem meg annyira sem szellozne.
Lehet tenyleg hazcsere lesz a dologbol. -
Madn!ght
addikt
Hello!
Elozo gepemben (NF7&3200+) a 160-as seagate wincsim max 40 fokos volt.
At uj gepemben (lasd a konfigomnal) viszont 44 fok ala ritkan megy, sot jatek kozben (cod2) 52 fokra felmegy.
Van vmi tippetek mi okozza? -
KRi2
aktív tag
válasz
fireball7400 #571 üzenetére
lol ,nekem is van samsungom ,hitachim ,meg wd-m és nekemis mindegyik 30-42 között
Amúgy próbálkozott már valaki fejjel lefelé (elektronika felül) beszerelt winchesterrel? Egészséges? Azonos körülmények között (megfordiitva / nem megfordiitva) mekkora hőmérsékleti különbségek adódtak? -
fireball7400
tag
Két 120-as seagate ata-m van mindkettő 30-42 között.
-
engir
csendes tag
Halo!
Surgosbe mondjon nekem vki vmi okosat. Vettem egy WD Caviar SE-t. 200GB. Meg unallocated, tehat tok szuz. Ket fele everest meg speedfan is azt mondja hogy 50 C-os. Akar rajta van a haz oldala akar nincs. Van mellette egy Maxtor annak normal a homerseklete. Erintesre viszont teljesen ugyanaz mind a ketto. Gondolom egy 50 C-os vinyot nem szivesen simogatna az ember, viszont ez teljesen huvos. Csak hat igy szoftver azt mondja hogy 50. Szoval akkor most mi van?
Please help! -
Ste
addikt
szerintem egyszerűbb ha csinálsz magadnak egy saját hűtést
én is azt csináltam a rekkemmel meg a korábbi házamba is tettem egy ventit a vinyóhoz
szerintem a legegyszerűbb az, ha aláteszel egy 12cm-es ventit
vagy egy kis műanyag sínre teszed, vagy valahogy odafogatod
de bőven elég neki egy 500-600on forgó 12-es, vagy egy 9-es
igazából csak az a fontos, hogy ne rekedjen meg alatta a levegő -
BOBO6
aktív tag
Nem akarok semmi jónak az elrontója lenni, de én részemről egy forintot nem adnék ki hdd hűtőre ami vagy azonnal, vagy előbb-utóbb zajforrássá válik, egy egyszerű párszáz forintos 8/12cm-es ventit beszerel az ember az előlapba, és visszaveszi pár százas fordulatra. Szerintem...
-
ZakRob
senior tag
Az én 40GB-os Maxtorom-at nem hűti semmi, csak a tartólemez kétoldalról és 30 fok körül szokott lenni a hőmérséklete. A házban csak egy procihűtő, a táp 12cmes ventilátora és a vidkártya hűtése van. A szobában 19 fok van általban.
-
Ste
addikt
Annyit mondhatok róla, hogy kb 1,5 hóünapig ment az asztalon a gép, 2 egymás alatti polcon
2 hét után oldalára kellett fektetnem a vinyót, mert olyan szinten melegedett az elektronikája (pedig annyira sokat nem is másolgattam, csak neteztem és filmet néztem - játék sem volt ami tekerte volna)
Utána egy 12cm-es Silentbalde hűtötte, úgy volt 18 fokos
Anélkül olyan 35-40 lehetett
Oldalára fektetve hűtés nélkül is 30 fölött volt
Nem egy maxtror, de a Seagate jobb nála (azzal sosem volt ilyen bajom, a maxtor meg olyankor főzőlapnak használatm)
Viszont kipróbálnék egy 16 mega kesses maxtort -
Snitsky
csendes tag
CM Stacker gépházamban a vinyókeretbe beépített Seagate 200gigás satás vinyóm 28 fokos. A vinyókeret 12 centis ventije igen-igen alacsonyan fordulaton pörög.
-
Ste
addikt
Nekem 21-22 fokos szoba mellett 22-24 fokos a vinyó
egy 9,2cm-es szívja róla le a meleget a tápventi társaságában
Samsung ide, samsung oda ez a szériás SataII-es 250-es vinyó nagyon rossz. búg-zörög, össze vissza pörgeti magtá amitől a rendszer hajlamos behlani
gyors gariztatás lesz belőle -
BOBO6
aktív tag
30 fok
Hogy bírod?
Ebben a tekintetben viszont abszolút jó a vinyód hőmérséklete hisz nem az a lényeg elsősorban hogy hány fokos, hanem az, hogy mihez képest annyi amennyi. Az előlapi venti ezt a meleget tolja keresztül a vinyódon, így az eleve erről a hőmérsékletről indul.
-
BOBO6
aktív tag
-
Agyas
aktív tag
Szal valaki valamien üzletet ahol lehet kapni Cooler Master Cooldrive LITE-ot? -
Agyas
aktív tag
Hello Mindenki
Ilyen merevlemez keretet/hűtőt szeretnék: Cooler Master Cooldrive LITE. de nem találok semeik boltban(nem webáruház meg postai utánvét hanem személyesen mert a postaköltsék horror pl. gépbolt.hu)
Tud nekem valaki segíteni? Esetleg akinek van ilyen.
Tudom nem ide kéne írni de nem találtam más HDD topikot.
THX -
MetalPeti
csendes tag
Az enyémnél 42fok volt a maximum. Kicsit sok, hozzáérni is alig tudtam. de ez csak egyszer volt, most olyan 32fok. Tudom ez sem túl hideg. 120Gb Samsung, vagy maxtor nem tudom pontosan melyiken van a rendszer.
-
Tomi 16
őstag
Az én Samsung 80GB- vincsim az 34-35C-fokig megy fel.
Ahogy itt elolvasgattam a tiéteket az enyém ahhoz képest szerintem nagyon melegszik.
Vagy tévedek? -
szandisas
őstag
Írok én is tapasztalatot: nekem 60 a samsungom van, max35'c ig megy fel terhelés alatt, sztem ez így okés... viszont volt nálam egy 160 as wd, amit nem vízszintesen raktam a gépbe, kb 10'ra volt döntve, és elérte az 50 'c-t
na akkor kikapcs, megigazítottam, és az sem melegedett agyon -
nyuzoka
aktív tag
Én maxtor hívő vagyok.
van egy 160 as és egy 40 es A 160 és a 40 es is 32-35 fokon van
Ja amúgy 1 8 cm venti nyomja a levegőt
-
Ferdzsoo
addikt
Hali!
Hát nekem eddig volt néha baja a Vinyóimnak. (2 Samsung, egy 80-as meg egy 120-as).
Terhelés közben volt olyan hogy 43 fok meg ilyenek. Aztán meguntam. Vettem hozzájuk távtartót hogy be lehessen szerelni 5.25-ös helyre. Beraktam őket egymás alá, a kis müanyag takarólapokat kiszedtem előlük. Szóval ha ránézek a házra elől látszik a két vinyó. A legalsó 5.25-ös hely alatt van a háznak egy kis pereme. Na addig toltam be a két vinyőt hogy eléjük lehessen tenni egy 8 cm-es ventit. Amit levettem kb 800RPM-re. A két vinyó pont olyan magas együtt mint a 8 centis venti. Mint ha így találták volna ki.
Nos most a max hőfok szobahőmérséklet felett van 3 fokkal. És persze full néma. (800RPM). 27 celsius. És mind a kettő meg van hűtve!! Sőt külön tetszik hogy akármikor megfoghatom, sikogathatom őket minden erőlködés nélkül. Meg full jól is néz ki.A világító venti miatt. Ja és kb 3000-be volt az egész. -
Motion_Blur
félisten
24 fokos szobahőmérséklet mellett 28 és 33 fok (20GB, illetve 80GB Seagate PATA) nem hűti őket semmi, eddíg volt egy 12cm-es venti, de kurva hangos volt
úgy volt 26, 30 fok
-
sekli
addikt
Építettem egy maszek hűtőt, amivel szinte a szobahőmérsékleten (21C) megy a HDD, ugy 21-24C-on... ez az írás nem csak erről szól, de ez a lényege: [link]
-
safy
tag
jajj ezt lehet nem ide kellett volna írnom....
Későn olvastam el végig a címet, sorry
-
safy
tag
Hi!
Szerintetek lehetséges, hogy a lapom NB hőmérséklete everest szerint terhelésen kb55 celsius fok, tapintásra viszont épp hogy langyos(passziv borda van rajta, de rászereltem 1 8 centis ventit, mely szívja róla a meleget.A proci terhelésen max 50 fok. Szerintetek lehet hogy rosszul mér a szenzor?Vagy mi lehet?Húzás nélkül sem sokkal kevesebb. -
BOBO6
aktív tag
Én sem javallom a fordított légáramlást, de sokkal egyszerűbb és nem is porosodik annyira, ha elölről, vagy hátulról egy 8cm-es ventivel hűtöd párszázas fordulaton.A hdd nem termel annyi hőt, amit aktívan kéne hűteni, éppcsak annyi kell neki, hogy ne rekedjen meg alatta a levegő.
[Szerkesztve] -
BOBO6
aktív tag
Ezeket a ventiket csak és kizárólag egyféleképpen lehet bekötni.
szerk: más részről meg szvsz a por nem fog rövidrezárni semmit, gondolj csak a proci körül itt-ott lerakódó marha finom porra, ezzel az erővel a lap is elfüstölhetne...
Az a hdd venti jobb ha ráfújja a friss levegőt az elektronikára, hatékonyabban hűt.
[Szerkesztve] -
rlazol
veterán
Azt mondta egy kedves barátom, hogy a közvetlen ventis aktív hűtéssel az a baj, hogy a venti ráfújja a port a HDD elektronikájára és ez a por hosszú távon rövidre zárhatja. Szerinte forídtva kell bekötni a ventit (elvágni és fordítva bekötni a hűtő tápvezetékét), hogy oldalról szívja a levegőt.
Lehet ebben igazság? vagy tegyek rájuk porszűrőt?
mellesleg az alulról hűtött Maxtor120-as 20, a Samsung160-as 14, a hűtött rackban lévő samsung60-as 29 fokon van...és akkor még nincs rájuk kapcsolva az celőttük lévő 12-es házhűtő.
-
rollins
őstag
Örülök hogy van ez a topic. Hitachi 7k250 160GB sata hdd -m van, ami max 35 (talán 36, de ennél több nem) fokos megdolgoztatva. Az itt olvasottak alapján akkor nem kell rá hűtőt vennem gondolom.(?)
[Szerkesztve] -
adik
őstag
bocsánat, bocsánat, bocsánat.
való igaz, nem használtam a keresőt, csak a böngészőét és elmúlt párszáz topikban nem adott rá találatot. no mindegy. szóval, hogy on is legyek: wd caviar 80G pata 24Cf; maxtor 80G pata 21Cf. fordszám szabályozós enermax 8 cm hűti őket, meg jó alaposan nagy felületen érintkeznek a ház fém szerkezetével.
van vmi új passzív borda, ami ér vmit és nem túl drága? -
slowpaw
tag
De az emberi testbe plusz hűtési funkciók is vannak, mint például az izzadás. Ergo a párolgás, mint fizikai jelenség hűti a menetszél hőmérséklete alá a bicajost. Sima léghűtéssel a számítógép belsejében nem tudsz a külső levegő hőmérséklete alá hűteni semmit, mivel az ellentmondana az energia minimumra törekvés elvének. Megoldás: kompresszoros hűtés, ami szintén a párolgást használja ki.
(A hőcsövek, melyek szintén hasonló elven működnek, kialakításuknál fogva nem igazán bírnak egy bizonyos hőmérséklet alá menni, ezt azért nem írtam)
Üdv: slp -
sanyag
csendes tag
1 igen nagy tévedést szeretnék eloszletni.
Többen állítják, hogy nem lehet alacsonyabb vminek a hőmérséglete mint a szoba levegőjének a hőfoka. Ez így ebbe a formában nem igaz. Mert ha vmit levegőáramlás ér, pl. a kerékpárost a menetszél, ill a szg.-ben a ventillátorok keltette légmozgás az alkatrészeket, az bizony hülhet, és hül is a levegő szintje alá is, ha megfelelő nagyságú a légáramlás!
Egyébként:
1. Seagate 120MB 7200 kb. 48 fok (rackben:1 hásó ventivel:52, 2 venti: 38)
2. Samsung 160MB 7200 kb 28 fok
ha kikapcsolom a hátsó 12 cmes ventit kb 2 fok emelkedés tapasztalható -
Cyberslider
őstag
válasz
AdamComp #499 üzenetére
Ha van egy jó házad, pl. mint nekem is Casetek, elöl ezeknél már ki van alakítva egy beszívó ventihely (ez még normális,de legalább itt már odafigyelnek,hogy a winyó is oda kerüljön) ezáltal a friss hideg levegőt beszállító légcsatornában helyezkedik el a winyó,így egyszerre oldható meg a winyó hűtése,valamint a ház hűvös levegővel való ellátása. (Pl. nekem glacialtech silent breeze 12cm = 20dB ~ 35cfm) halk,jó, Seagate max. 40 fok. MAX.
-
Chieftec
őstag
Igen mindenkéépen, bár a Seagatek nem melegszenek túlságosan, de azért szerintem minden mai winyóra kell valami alaphűtés ami legalább az elektronikát hidegen tartja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- Kuponkunyeráló
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- E-roller topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó RM750x tápegység !
- Thermaltake Commander MS-1 Snow Edition
- BESZÁMÍTÁS! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1000W Sesonic FOCUS GX-1000 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Samsung Galaxy A54 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3070
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest